Acasa Eco Mașina hibridă: între soluție optimă și… inutilitate

Mașina hibridă: între soluție optimă și… inutilitate

de Adrian Mitrea

Toyota Prius Plug In Hybrid Concept (sursa – 0-100.ro)

Mașina hibridă poate fi soluția optimă de mobilitate pentru cei mai mulți clienții care doresc un automobil nou. Chiar și second hand. Dacă informația e puțină, clientul deschis la nou și venit din afara industriei auto, mai mult ca sigur va crede că o mașină hibridă este potrivită pentru el. Pe de altă parte, mașina hibridă este complet inutilă: e complicată, scumpă, grea și lentă. În acest articol vei găsi informațiile necesare să înțelegi un pic mai bine fenomenul numit mașină hibridă.

Și acum să le luăm pe rând. Înainte să conchizi că o mașină hibridă este perfectă pentru tine e bine să știi câteva lucruri importante.

E complexă

În primul rând, un automobil hibrid este complicat. Complex de fabricat, complicat de reparat și, în definitiv, poți să ai toate problemele pe care le presupune o mașină pe benzină, plus toate problemele pe care le presupune o mașină electrică. Oricum ai da-o, este o sumă. Desigur, beneficiezi și de suma avantajelor. Dar la avantaje ajung mai jos în acest articol.

Tehnologia hibridă în sine are nevoie de spațiu și costă (mai) mult. Prin urmare, mașinile hibride sunt „condamnate” să existe de la clasa compactă în sus. Adică de la segmentul C încolo. Ideea e că aceste mașini pot acomoda fizic mai ușor tehnologia (e loc pentru ea) și… sunt clienți dispuși să cheltuie (mai) mulți bani pentru un automobil de asemenea dimensiuni.

Cu alte cuvinte, n-o să vezi Volkswagen up! hibrid, dar o să vezi Volkswagen Golf (Golf GTE) ori Volkswagen Passat (Passat GTE). Sau n-o să vezi Suzuki Ignis hibrid, dar o să vezi Toyota RAV4 Hybrid. N-o să vezi smart hibrid, dar o să vezi pe benzină sau electric.

E (mai) scumpă

Legat de sistemul complicat vine, direct, și prețul. Plătești pentru două tehnologii de propulsie sub capota unei singure mașini. Ca să înțelegi cât de scumpă este o mașină hibridă dau exemplul Toyota Prius – cel mai celebru automobil hibrid din lume.

În România, când scriu aceste rânduri, modelul pornește de la 25.347 Euro cu tot cu TVA. În același timp, o Skoda Rapid comparabilă/echivalentă costă 16.953 Euro cu tot cu TVA.

Adică modelul hibrid este cu 49,5% mai scump față de cel pe benzină.

Diferența de 8.394 Euro poate însemna benzină pentru ani de zile. Mai concret, vreo 6.000 litri de benzină, la prețurile de acum (5,X Lei/litrul) înseamnă… cca. 6 tone.

Comparând tot felul de mașini care tehnic pot fi comparate (echitabil) vei obține valori între 10-50% în plus ca preț de achiziție pentru un model hibrid, față de unul pe benzină sau diesel. Deci, oricum am da-o, achiziția unei mașini hibride este (mai) scumpă. Costul inițial e mai mare.

O Toyota Prius ca cea despre care vorbim va avea un consum mediu de benzină real de aproximativ 6 litri/100 km, în timp ce Skoda Rapid va consuma cu 30-35% mai mult, adică undeva la 8 litri/100 km consum mediu real. Însuși cei care vând mașini hibride spun că utilizând această tehnologie consumul de carburant fosil este cu 20-40% mai mic față de motorizările clasice. Deci exemplul e cât se poate de elocvent.

Cu o diferență de consum de 2 litri/100 km și 6.000 de litri obținuți din diferența de preț reiese că amortizarea prețului inițial mai mare se va face după 300.000 kilometri parcurși.

O Toyota Prius va consuma 18.000 de litri de benzină în cei 300.000 km, iar o Skoda Rapid va consuma 24.000 de litri de benzină pentru același număr de kilometri.

Așadar, consumul mai mic de benzină nu este atât de mic încât diferența să poată fi amortizată în timp scurt / kilometri puțini.

Mercedes-Benz S 500 PLUG-IN HYBRID (W 222) 2013 (sursa – Mercedes-Benz)


Pentru calcule am folosit:

  • Toyota Prius Terra, liftback 5 uși, E-CVT, 1.8 benzină + electric (122 CP total), consum mediu omologat 3,2 l/100 km, 73 grame CO2/km, preț achiziție 25.347 Euro cu TVA.
  • Skoda Rapid Smart, liftback 5 uși, DSG, 1.0 TSI (110 CP), consum mediu omologat 4,7 l/100 km, 108 grame CO2/km, preț de achiziție 16.953 Euro cu TVA.

E (mai) grea

Păstrez cele două exemple în continuare. O Toyota Prius are o masă omologată UE de 1.390 kg, iar în cazul Skoda Rapid vorbim despre 1.209 kg. Așadar, mașina hibridă este mai grea cu 14%, respectiv 181 kg. Ori asta nu e puțin deloc. În cazul lui Prius e ca și cum ar merge doi oameni solizi cu tine tot timpul în mașină. Chiar dacă ești… singur.

Masă adăugată înseamnă mai mult decât greutatea în sine. Sunt mai multe deziderate. Nu trebuie să fii inginer să le pricepi: mașină mai lentă, inerție mai mare la orice fel de manevră, uzură mai mare a sistemului de frânare, etc…

O parte din avantajul sistemului hibrid este anulat de însăși masa lui adăugată pe o mașină care ar fi în mod normal doar pe benzină.

E (mai) lentă

Păstrând același exemplu, Prius sprintează de la 0 la 100 km/h în 10,6 secunde, iar Skoda Rapid în 9,8 secunde. Și în multe alte cazuri mașina hibridă va fi mai lentă decât un echivalent pe benzină sau diesel.

Nu vei cumpăra o asemenea mașină pentru sprinturi, desigur. Dar ideea este că timpul de accelerare reprezintă un indicator de performanță care trădează caracteristici de condus importante ale unui automobil.


Hibrid = Ceață. Universul necunoașterii

Peisajul mașinilor hibride este greu de înțeles chiar și de specialiști. Inclusiv Dacia are mașini hibride. Mai exact… micro-hibride. Este vorba despre deja banalul sistem start/stop care a devenit standard pe orice mașină nouă vândută în UE. Acest start/stop are mai multe „grade” și evoluții. Ca la telefoanele mobile sau laptopuri. Există evoluții ale diverselor modele și diferite grade de performanță. Așa e și la sistemul start/stop. Tot așa e și la… mașinile hibride.

Dar oamenii când vorbesc despre o mașină hibridă se referă, în general, la una care are un motor pe benzină și unul electric. O mașină cum este Prius.

Și aici sunt nuanțe. Există mașini cu circuit hibrid închis, care nu pot fi încărcate de la o sursă externă (priză), dar și mașini hibride plug-in, reîncărcabile la priză.

Mai sunt și diferențe tehnice subtile, dar importante, între diversele mașini hibride plug-in. N-o să intru acum în detalii. Nu e atât de relevant în context.

În vârful lanțului trofic al hibridelor sunt cele de înaltă performanță, cum este BMW i8, care nu sunt neapărat hibride pentru a fi economice, ci pentru a fi și mai performante decât ar fi putut fi utilizând doar un simplu motor pe benzină.

Așadar, termenul atât de generos „hibrid” ține sub umbrelă mașini de la Dacia Logan până la BMW i8, adică mașini de la 10.000 Euro până la 140.000 Euro.

Cam tot așa cum „casă” înseamnă și un bordei din chirpici de la periferia Capitalei, precum și o vilă nouă în Cotroceni.

Sub o umbrelă atât de generoasă precum „mașină hibridă” și „casă” se ascund atâtea nuanțe încât trebuie să fii foarte atent la detalii înainte de achiziție.

Tehnologia mașinilor hibride este printre noi de prin 1997, când Toyota a lansat prima generație Prius. Este cel mai cunoscut automobil hibrid de serie și cel mai vândut, la nivel mondial. Și s-a dovedit a fi o mașină foarte bună în timp. Atâtea sute de mii de clienți din toată lumea nu pot greși, nu?

Să tot fi trecut mai bine de 20 de ani de atunci. Tehnologia a fost perfecționată la fiecare generație, mașinile au devenit mai bune și mai eficiente.

În același timp, într-o lume oarecum paralelă, aceeași curbă a evoluției a fost urmată și de mașinile pe benzină și diesel. Deci nu e ca și cum hibridul ar fi evoluat spectaculos, iar benzina ori dieselul ar fi stagnat.

Plug-In Hybrid (sursa – 0-100.ro)

Mirajul plug-in hybrid

Mai nou sunt pe val mașinile hibride încărcabile la priză, zise plug-in. Lucrul pe care prea puțini îl cunosc este că producătorii auto trișează când vine vorba despre plug-in hybrid. Iată de ce.

În primul rând consumul omologat este pentru prima sută de kilometri. Adică scenariul în care pleci de acasă, de la priză, cu bateria plină. Ai autonomie 20-60 km pur electric, restul pe benzină. Sau mergi în regim hibrid, folosind și benzină când și când. Automat. Mașina face totul pentru tine.

Așa că producătorul auto îți comunică un consum de 2-3 litri/100 km. Doar că e vorba doar despre primii 100 km parcurși.

Dacă vrei să faci 500 km într-o zi cu mașina plug-in hibridă vei constata că vei consuma ca și cu oricare altă mașină hibridă. Sau chiar mai mult. Vei consuma ca și cu o mașină pe benzină gurmandă. Știi de ce? Pentru că mașina plug-in hibridă a fost optimizată pentru a rula eficient doar când ai curent în baterie. Când e goală (și se va goli repede, crede-mă… 20-60 km autonomie, cum spuneam), vei consuma atât de mult cât nici nu visai înainte să o cumperi.

Dacă nu ai unde să încarci mașina ta plug-in hibridă peste noapte… ghinion. O vei folosi ca pe o mașină hibridă „normală”, având un consum de benzină de trei ori mai mare față de cei 2-3 litri/100 km cu care ți-a luat fața reclama.

S-ar putea ca un motor diesel sau unul pe benzină să fie o opțiune mai bună din punct de vedere financiar.

În al doilea rând este vorba despre timpii de încărcare. Mașinile plug-in hibrid, fără excepție, sunt dotate cu încărcătoare integrate de putere mică. În lumea auto se vorbește despre „charger-ul on board”. Acum sunt foarte, foarte slabe. Extrem de slabe. Adică extrem de lente.

Cele mai multe modele hibride plug-in se pot încărca cu maximum 3,7 kWh. Adică nu mai mult decât poate oferi orice priză domestică.

Degeaba ai la dispoziție infrastructură cu stații de 22 kW (sau mai mult). Vei putea folosi mufa, dar nu și puterea stației.

Ocupând o astfel de stație vei bloca cu orele accesul mașinilor pur electrice care sunt capabile să se încarce la o viteză mai mare. Vorbim de minimum 7,4 kWh, iar în cazul majorității electricelor e vorba despre 11 kWh-22 kWh în regim AC (curent alternativ), respectiv 50 kW în regim DC (curent continuu).

Cu alte cuvinte, o mașină pur electrică se va încărca de cel puțin două ori mai repede decât mașina hibridă plug-in, având și baterie de 3-5 ori mai mare. Implicit, și autonomie de 3-5 ori mai mare. Cu emisii locale zero (spre deosebire de orice hibrid).

Și mai simplu spus, un Audi A3 e-tron (plug-in hybrid) cu baterie de 8,8 kWh se va încărca la priză 3,7 kW în circa 2 ore și 15 minute și va avea după aceea o autonomie reală de circa 40 km, iar un BMW i3 cu baterie de 43 kWh se va încărca la stație de 50 kW în cel mult o oră și zece minute și va avea după aceea o autonomie reală de circa 240 km.

BMW i3 120 Ah (sursa – BMW)

În cazul în care piața de mașini plug-in hibride ar crește masiv, problemele cu infrastructura de încărcare insuficientă ar fi generate de mașinile hibride, nu de cele electrice. Este un subiect despre care nimeni nu prea vorbește. Dar clar vom ajunge și în acest punct.

Pe scurt, mașina hibridă plug-in este, față de o hibridă clasică, și mai grea, și mai scumpă, și mai complicată, iar avantajul încărcării de la priză este aproape anulat în marile orașe pentru că nu există infrastructură suficientă pentru încărcarea acestor mașini.

Ar fi nevoie doar de niște prize simple de exterior. Dar cine să le facă? Pe banii cui? Și unde să fie amplasate, din moment ce locurile de parcare sunt atât de puține raportat la numărul de mașini și locuitori ai metropolelor?

Clienții mașinilor hibride plug-in se păcălesc singuri, adesea. Își iau așa ceva să meargă electric. Își spun că motorul pe benzină e „de rezervă”, pentru drumuri lungi. Ori dacă autonomia de 20-60 km a unei hibride plug-in e suficientă… nu  ar fi la fel de suficientă și autonomia unei mașini pur electrice? Autonomia ar fi cel puțin dublă.

În cazul hibridei plug-in cari după tine, în fiecare zi, un motor pe benzină, cutia de viteze și fluidele necesare (ulei, benzină). Pentru ce? Pentru gândul că 10% dintre drumuri ar putea fi în afara orașului? Le poți face și cu o mașină pur electrică modernă care costă tot cât o hibridă plug-in modernă. S-ar putea ca, de câteva ori pe an, să ai nevoie să faci o pauză de încărcare. Dacă îți e peste mână nu ar fi mare tragedie să închiriezi o mașină diesel 30 de zile pe an. Nu?


Suma avantajelor mașinii hibride

Da, sunt și avantaje. Mașina hibridă reduce consumul de petrol, nivelează diferențele dintre consumul urban și cel extraurban, iar de cele mai multe ori este mai confortabil de condus pentru că vine din start cu o formă de transmisie automată.

Grijile despre încărcare sunt nule sau reduse, autonomia este mare, pe măsura rezervorului, iar timpul de realimentare redus. Torni benzină și mergi mai departe.

Pentru cei mai mulți clienți de mașini o soluție hibridă va fi, în opinia lor, cea mai bună alegere. Compromisul ideal. Noul diesel.

Mediul? Cui îi pasă de mediu? Oricum toate poluează, de la producție până la utilizare și reciclare. Poate electricele să fie răul cel mai mic. Dar tot poluează și ele.


Concluzii

Pentru utilizarea preponderent urbană, o mașină pur electrică de ultimă generație poate ieși cam la aceeași bani cu o hibridă modernă, fiind o soluție mai simplă din punct de vedere construtiv și mai plăcută în condus. Electrica n-are bujii, curele de distribuție, ulei și benzină ca o hibridă.

Cei mai mulți utilizatori vor ignora, însă, articole precum acesta și vor cumpăra hibrid sau plug-in hibrid. Vor scăpa de grija prizelor și, în același timp, vor avea costuri (TCO – Total Cost of Ownership) chiar mai mari decât în cazul mașinilor pe benzină sau diesel comparabile.

Așa cum ni se arată în prezent, hibridul nu face altceva decât să devină în mod parșiv o alternativă aparent viabilă. Un compromis acceptabil. Cam așa s-a întâmplat cu dieselul în anii 1990. Doar că acum hibridul este noul diesel.

Vom îmbrățișa cu toții hibridul, îl vom slăvi și peste 20 de ani vom ajunge la concluzia că era mai bine să fi sărit direct la electric.

BMW Seria 7 ActiveHybrid 2010 (sursa – BMW)

Apropo, China este cea mai mare piață de mașini electrice din lume, iar ei sar de faza cu hibridele pentru simplul motiv că poluarea urbană este atât de mare încât hibridele ar rezolva prea puțin din problemă. Electric direct.

Prin hibrid nu facem decât să prelungim dependența de petrol, să folosim iar și iar aceleași motoare pe benzină ca în anii 2000 și să ne căutăm scuze pentru a nu dezvolta o tehnologie a bateriilor revoluționară – una care să facă mobilitatea urbană plauzibilă cu mașini 100% electrice.

În acest caz fericit am păstra hibridul, dieselul și benzina pentru aplicații în care electricul ar fi nejustificat: camioane, vapoare, SUV-uri și automobilele care fac toată țara într-o singură zi.

Dar cine să înțeleagă?


Link-uri și articole utile:

323 comentarii
10

323 comentarii

Florin 5 februarie 2019 - 13:13

Toyota Yaris hibrid?

Reply
Razorblade 8 ianuarie 2021 - 08:06

Numic nou sub soare. Haterii sunt pestetot, deghizati chiar si in … jurnalisti auto. As putea jura ca est fericitul proprietar al unui tedei cu
EGR-ul anulat si filtrul de particule gaurit direct, super-fericit de puterea livrata la roata si economia realizata la combustibil. Dar, total indiferent, chiar cinic vizavi de otrava varsata pe esapament, fara numar….
Da, hibrida e mai grea, mai complicata (las’ ca si un diesel Euro6 are atata complexitate si cote fff stranse la asamblare, ca nici dracu nu se mai baga sa-l repare) mai scumpa, dar, inutila???? Esti vreun guru care a vazut mult peste perspectiva a cateva mii de analisti ai industriei auto??? De range anxiety ai auzit la electrice? de potentialul de incendiu al imenselor baterii li-Ion la impact??? Si cea mai buna intrebare, de Romamia ai auzit, tara care are o infrastuctura electrica sublima, dar lipseste cu desavarsire???
O spun din pespectiva unui conducator auto de 19 ani, care doreste sa isi schimbe stilul de condus, agresiv si periculos, intr-unul relaxat si eficient. Doar o hibrida te poate invata asta, iar eu sunt dispus sa invat…

Reply
Vasile Miclescu 17 iunie 2022 - 16:13

Salutare!
Un articol complet, exhaustiv, foarte explicit, argumentat, punctual, exact, atotcuprinzător, de o pertinență rar întâlnită.
Absolut adevărat, intenționam un leasing financiar pentru un Mercedes E 300eh, 2018 și eram nedumerit cu privire la consumul precizat de 1,75 l benzină / 100 km; am încercat lămuriri.
După lecturarea materialului în speță, m-am edificat, lucrurile sunt clare, iar decizia mea este una certă, în cunoștiință de cauză: nu voi achiziționa un model hibrid.
Mulțam’ fein!

Reply
Dan 23 februarie 2023 - 08:13

Eu am yaris cross hybrid clasic. Merge pe autostrada ev 20% din distanta la 110kmh si in oras 80% ev din distanta. In total merge 50% ev emisii 0 in ciclu mixt oras plus autostrada, eu asa am pe luna 640km autostrada 660km oras naveta si putin national. La mine plugin nu merge si nici electrica full. Am dat 29000 euro pe yaris cros cu tot cu roti de iarna si jante si sunt multumit. Consum oras 4% real cu zona de deal si 5% pe autostrada la 110kmh constant. Deci 4.5% media si e benzina nu diezel. Eu sunt extra multumit, e SUV cu roti 215 pe 17 inch si cobsum 4.5l. Yaris mic consuma si mai putin.

Reply
Razvan 5 februarie 2019 - 13:15

doar ca sunt multe alte hibride pe piata, mult mai ieftine si cu performante mai bune (deja) decat prius…

Reply
Alex 6 februarie 2019 - 19:17

Poți da 1 exemplu de hibrid „mult mai ieftin și mai bun” decât Prius? Nu mai multe..1 singur 🙂

Reply
Morrison 31 mai 2019 - 10:53

Toyota Corolla 2019. O dotare rezonabila costa 23000 iar cu un tichet Rabla si cu reducerea lor, in anumite momente si pentu unele variante, ajunge la 19000 de euro. Era cat pe ce s-o cumpar daca nu as avea alte contrargumemte dar nu in legatura cu masina ci cu oportunitatea in cazul meu. Dar este strict ideea mea despre o noua criza care va fi cumplita in Romania. Si am preferat sa mai trag de Avensis diesel, de 12 ani si care este o masina minunata.

Reply
George 9 ianuarie 2020 - 00:26

Toyota Auris (are aceeasi motorizare, dar e mai frumoasa), Honda Insight, Honda Civic VII, Honda CR-Z. Mai sunt si altele dar sunt mai scumpe.

Reply
Dongo 28 martie 2020 - 21:06

Adică ? Un exemplu se poate ?

Reply
Stelian Dragan 3 martie 2021 - 08:21

Jetta hybrid 177 cp consum.mediu 6

Reply
Sinel 5 februarie 2019 - 13:24

Ar fi fost bine sa faci test comparativ de amortizare pentru intre Auris Hybrid si Rapid si eventual cam acelasi nivel de echipare /dotari. Au cam acelasi dimensiuni. Aurisul Hybrid il iei undeva la 20k euro. Deasemeni Rapidul nu stiu daca il iei cu o cutie automata in 16k.
Consumul mediu in cazul meu la un Auris Hybrid e 5.2, in conditiile in care merg 70% in Bucuresti.

Reply
Adrian Mitrea 5 februarie 2019 - 13:26

Salut! Nu mai există Auris Hybrid. Vezi site-ul Toyota.
Ideea e alta, fiecare își face propriile calcule punctuale. Prin articolele mele n-am cum să acopăr orice scenariu, toate variabilele, etc…

Reply
Sinel 5 februarie 2019 - 13:36

Exista Noua Corolla, care e fostul Auris Hybrid(scos din oferta Toyota fix acum..o luna). Sigur, ai prezentat un scenariu..dar ideea e sa compari modele similare, cu caracteristici fizice comparabile.

Reply
Adrian Mitrea 5 februarie 2019 - 13:37

Da. Dar noua Corolla nu are prețuri și specificații pe site-ul Toyota.
Prius și Rapid sunt mașini foarte comparabile ca specificații și gabarit, chiar dacă sunt produse de mărci diferite.

Reply
IonutM 6 februarie 2019 - 11:26

Cred ca faci o mare greseala. Skoda Rapid e in clasa sub compacta. Cu alte cuvinte e mai mica ca un Golf. Iar Prius-ul e pozitionat peste clasa compacta. Daca vrei sa o comparatie corecta ar fi Prius vs Octavia. Si de ce nu Golf TSI vs Auris Hybrid pentru ca sunt mai intalnite le la noi. Inca il gasesti pe internet (http://bucurestivest.toyota.ro/cars/auris) chiar daca anul acesta va fi inlocuit de noua Corolla. Probabil vom vedea si preturile pentru Romania in curand. Alta greseala din articolul tau este ca nu avem masini hibride decat de la clasa compacta in sus. Gresit, avem Yaris Hybrid de ani buni. Nu stiu ce sa cred despre articolul tau, dar sunt prea multe greseli Ori esti rau intentionat, ori chiar nu ai habar de masini.

Adrian Mitrea 6 februarie 2019 - 11:40

Specificațiile tehnice apropie mai mult Prius de Rapid. Facem și cu Octavia dacă vrei, rezultatul e cam același.
În afară de Yaris Hybrid ce altă mașină de segment B mai este hibridă? Crezi că se face primăvară cu o floare? Marea masă a mașinilor hibride sunt mult mai mari decât Yaris. N-am spus că nu există. Am spus că mai degrabă vei vedea Golf hibrid decât e-up! hibrid.
Îți place Toyota? Bine. N-o să vezi Aygo hibrid, dar vei găsi tot restul gamei Toyota trecută la hibrid. E o chestiune care ține de spațiu și de cost. E chiar așa de greu de priceput?
În fine, adevărul este ăsta: sunt și rău intenționat și nici n-am habar de mașini.
Îmi cer scuze că ți-am provocat gândirea.

IonutM 6 februarie 2019 - 12:31

Adrian, acum un an jumatate am cumparat o masina noua, un Auris Hybrid. Si nu am fost chitit pe acest model. Am trecut pe la multi dealeri inclusiv pe la Skoda, VW. Am fost si la Honda, si la Renault si la Opel. La Rapid nu mi-a placut decat spatiul in portbagaj. In rest, se vede ca e din clasa subcompacta. Mi-a dat senzatia ca e ingust in interior, lucru care nu se simte in Prius. Prius mie nu imi place, subiectiv, din cauza aspectului. Dar tehnologia hibrid m-a cucerit. Imi place cum merge, chiar daca nu este „a driver’s car”. Pentru conditiile de drum pe care le avem in Romania e perfecta. In oras doar o full electrica o poate bate, iar in afara nu te vei face de ras cu ea. Dinamica este similara unei compacte cu motor 1.2 turbo ~130 cai. Consumul sta in zona 5-5.5. minim am avut 4.1, maxim 5.8. Iar ca pret a fost cat un Golf 1.0 dotat similar. Uite daca intri acum in configuratorul de la VW, un Golf 1.0 TSI DSG comfortline sare de 21 000 euro. Ceea ce ar fi echivalentul unui Auris Luna care costa ~20000 in urma cu o luna.

Ai dreptate cand spui ca Yaris e singurul model hibrid de clasa B. Dar lucrurile se schimba. Pana acum 2 ani (cel putin in Romania) doar Toyota avea modele hibride. Dar uite ca au aparut Kia cu Niro, Hyundai cu Ioniq, Honda cu CRV. Am vazut stire ca din 2020 vom avea si la Renault hibride pe Clio (clasa B), Megane si Captur. In 2019 va area Kia ceed SW plug-in, cu sistemul imprumutat de la Niro. Asa ca nu m-ar mira sa vedem pe viitor si alte modele de clasa B hibride.

Adrian Mitrea 6 februarie 2019 - 12:40

Păi ai făcut o alegere foarte bună și în cunoștință de cauză.
Am 5 întrebări pentru tine:
1. Un Nissan LEAF la puțin peste 20.000 Euro sau un e-Golf la puțin peste 20.000 Euro ar fi fost o alegere mai rea?
2. Pentru că vor veni mai multe hibride și plug-in hibride pe piață, cu toate dezavantajele pe care le-am expus (grele, scumpe, timpi de încărcare mari, existența în continuare a unui oarecare consum de benzină…), crezi că e un lucru bun?
3. Nu crezi că prin hibrid tot ce facem este să prelungim dependența de petrol?
4. Nu crezi că hibridizarea asta a tuturor mașinilor seamănă prea tare cu ceea ce s-a întâmplat cu trecerea motoarelor pe benzină la tehnologia turbo? Adică nu ți se pare că tot reciclăm și ciclăm tehnologii vechi, numai să nu ne forțăm să dezvoltăm ceva cu adevărat revoluționar?
5. Nu crezi că hibridul și acceptarea lui pe scară largă (după cum se vede, are mulți fani) nu face decât să întârzie și mai mult progresele în tehnologia bateriilor pentru mașini electrice?

IonutM 6 februarie 2019 - 13:07

O sa iti raspund din persepectiva mea, care are nevoie de o masina compacta ca spatiu, care merge ~12000 km/an. 60% extraurban, 40% urban. Si care sta la bloc, deci nu are acces la priza oricand vrea el.
1. Pentru mine nu. Pentru ca: are autonomia mica, Nissan leaf zice 340 km NEDC, real vreo 200. Priza electrica de 22 kw am la 1km distanta de casa. Stau prost cu timpul si mi-ar fi incomod sa ma duc sa o las la incarcat sa ma intorc dupa ea. Pentru extern mi se pare iar o grija in plus. vreau sa ma bucur de excursie/vacanta dupa atata munca, NU vreau un stres in plus. Strict pentru oras ar fi o solutie mai buna, dar nu imi permit 2 masini si nici nu ma incanta ideea de a inchiria. Si daca as lua strict pentru oras as luat ceva mai mic, Renault Zoe de exemplu.
2. Vad niste avantaje. UIte cate masini SH au venit in ultimii 2 ani. Si in ce stare sunt si ce emisii au. As prefera sa vad un Prius SH decat un passat TDI din 2000. Si mai vad un avantaj. Sunt mult mai silentioase. Cand stai la un bulevard mare tinzi dupa mai multa liniste :))).
3. Categoric, doar are un motor pe benzina. Eu tind sa cred ca doar vor face trecerea mai usoara la electrice.
4. Nu in totalitate. Motorul termic de la hibride e foarte eficient. Au ajuns la 40-41 eficienta termica. Deci e si progres. Iar reciclatul e valabil in general in industria auto, nu are legatura doar cu hibridele.
5. Eu cred ca se vor dezvolta in paralel. Si hibridele au nevoie de baterii mai puternice, mai usoare, mai mici si care se incarca mai repede. Si de un sistem de regenerare a energiei mai eficient.

Adrian Mitrea 6 februarie 2019 - 13:28

Mulțumesc pentru răspunsuri!
1. De acord, la acest tip de utilizare ești clientul perfect pentru o mașină hibridă. E de discutat ce înseamnă extraurban (adică dacă înseamnă mai mult decât autonomia unei mașini pur electrice ca LEAF sau e-Golf). Dar înțeleg ce zici. P.S. 1 km mi se pare o distanță foarte mică până la o priză, mai exact 10-15 minute de mers pe jos. E sănătos.
2. Și eu văd avantajele. Și le vede mai multă lume. Doar că am impresia că vorbim DOAR de avantaje. De aceea și existența acestui articol mai critic. Poate sunt oameni care vor să aprofundeze mai mult subiectul hibridelor, să vadă și dezavantajele, nu doar avantajele pe care le aclamă toți.
3. Da, clar vor face trecerea mai ușoară la electrice. Rămâne să vedem și cât de mult o vor întârzia…
4. Mă refeream la reciclare în sensul de „the same old shit”. Nu în sensul de protecție a mediului și politici corporate de utilizare responsabilă a resurselor.
5. Da, se dezvoltă în paralel și se folosesc… selectiv. Spre exemplu BMW-ul meu i3 se încarcă complet în 60 min. la priză de 50 kW, în timp ce un BMW Seria 2 Active Tourer Plug-In Hybrid se încarcă complet în 180 min. la priză de 3,7 kW (mai mult nu poate). Ori, în cazul ăsta, o hibridă plug-in te imobilizează la priză de trei ori mai mult timp decât una pur electrică. Și astfel de exemple îți găsesc la orice marcă. Au tehnologia de fast charge, dar nu o pun pe hibride (e și chestiune de cost, masă și… poziționare/diferențiere a produselor). E drept, în plug-in hybrid torni benzină și mergi mai departe. Dar ideea era să reducem poluarea, nu să luăm hibridă și să mergem pe benzină, nu?

IonutM 6 februarie 2019 - 15:25

Iti multumesc si eu pentru ca ai intrat in dialog. Mai ales cand este constructiv are toata lumea de castigat.
1. Pentru mine extraurban inseamna 500+km. Si nu sunt sigur ca as avea tot timpul priza la destinatie la o distanta ok. Daca ar fi sa o folosesc strict in oras as trece peste aceasta problema.
2. Sunt de acord cu intentia. Dar sunt de acord doar cu unele. E mai grea – da, E mai complexa da, dar mai si simplifica unele lucruri. La Toyota, nu mai ai ambreiaj, cutia aia eCVT nu are nicio legatura cu un CVT clasic. E totul facut cu un „planetary gear set” si 2 motoare electrice. Deci complexitatea aduce simplitate, eficienta si fiabilitate. E mai lenta – depinde de model si cu ce il compari. Costa mai mult intretinerea – din ce am vazut eu partea electrica nu are nicio mentenanta. Deci ramane intretinerea motorului termic care nu difera de cea a unui motor de la o masina conventionala. Plus ca pot prelungi garantia sistemului hibrid pana la 10 ani cu costuri mici, deci nu o sa duc grija bateriei sau a sistemului hibrid.

Ca posesor de hibrida, eu vad alte neajunsuri:
a. Pe drumuri relativ scurte scurte in oras si mai ales cand e frig afara mergi foarte mult cu motorul termic pornit. Si asta doar ca sa iti bage caldura in habitaclu. Ceea ce se traduce prin consum mai mare => poluare. Lucrul asta e si mai enervant la plug-in unde ai pretentia sa mergi doar electric. Lucru asta s-ar putea rezolva cu o pompa de caldura, dar nu e disponibila decat pe Prius Prime (care oricum nu se vinde in Europa). Si alte mici artificii.
b. Ca sa obtii rezultatele cele mai bune trebuie sa iti schimbi stilul de condus. Cum franezi sa regenerezi mai multa energie, pulse and glide etc.

3. Corect. Vom vedea, interesele celor din industria auto, petroliera vor dicta ritmul. Nu e doar tranzitia noastra, a utilizatorilor.
4. Da, e legat de punctul 3 de mai sus. Profit cat mai mare cu investitii cat mai mici :).
5. Asa este si e deranjant ca se folosesc selectiv. La fel, ochii pe profit.

P.S. Eu sunt fan masini electrice de dinainte de a cumpara hibrida. Si nu sunt fan al masinilor hibride, dar mi s-a parut ca se potrivesc cel mai bine pentru nevoile mele din urmatorii 5 ani cel putin. MI-ar placea ca urmatoarea masina sa fie electrica :D.

Adrian Mitrea 7 februarie 2019 - 09:34

Mulțumesc pentru comentarii și dezbaterea civilizată!

Marius 19 ianuarie 2020 - 23:18

Salut,

tin minte ca prima oara cand am citit acest articol (acum multe luni) mi s-a parut rau intentionat, si l-am data la o parte, ca pe o musca care-ti provoaca disconfort. Azi, cand l-am revazut, nu mi-a venit sa cred ca e scris tot de Adrian Mitrea (ale carui articole le-am tot citit in ultimul timp). Cumva memoria mea ajunsese la concluzia ca sigur e alt autor, ca doar A.M. scrie rezonabil si informat. Iar azi, rasfoind retrospectiva lui 2019, surpriza! Descopar ca acea comparatie nereusita (ca sa ma exprim elegant) intre Prius si Rapid ii apartinea lui A.M. Rapid e un Polo impachetat in alta „coaja” in timp ce Prius (ca finisaje, tehnologie, etc.) este peste Golf. Cum naiba sa le compari atunci? Adrian, ca sa intelegi cat de absurda e comparatia: Auris Hybrid e pe aceeasi platforma tehnica cu Prius si cu Lexus CTh iar diferenta de pret este intre cele trei este de peste 5000 de Euro, respectiv 10 000 Euro numai pentru finisaje, badge, etc. Ca atare, compara Auris Hybrid cu Octavia, na, daca vrei neaparat cu Skoda, daca vrei sa analizezi in cati km se amortizeaza. Bref, concluzia ta ca iti trebuie 300 000 Km sa amortizezi un sistem hybrid este mai mult decat falsa. E outrageously false!
Desi, asa cum zice si IonutM, comparatia reala e tocmai cu Golf. La mine in curte am avut timp de un an si un Auris Hybrid si un Golf 7 TDI. Asa ca pot sa te asigur ca sunt foarte comparabile. Si au costat cam la fel (circa 20k, pe vremea cand am cumparat Aurisul nu exista Rabla +). Insa eu cu hybridul, la performante comparabile, dimensiune, confort si finisaje comparabile, consumam cu 3-4 l de combustibil mai putin la 100 km. Deci, nici nu vorbim de amortizare, ci de cat beneficiu obtin in fiecare an de condus.
De fapt, singura comparatie care se face corect este intre modele de la aceeasi marca, cu finisaje identice, doar ca sistemul de drive hybrid vs. non-hybrid. Adica iei un Auris/Corolla Hybrid, cu finisaje Luna, si compari cu Auris/Corolla cu cutie automata, finisaje Luna si motor pe benzina (eventual mai mare, pentru a avea aceeasi putere ca si hybridul). Si atunci da, este vorba de vreo 3000-4000 de Euro diferenta (desi, daca iei in calcul si Rabla+), s-ar putea ca la un moment dat sa coste cam la fel. Deci ai in cel mai rau caz de recuperat 3000 de Euro. Diferenta la consum mediu este cel putin 3 l la 100km, rezulta ca recuperezi in cel mai rau caz in 70 000 km. Insa trebuie sa iei in calcul si faptul ca valoarea de piata ca second-hand ramane mult mai mare a modelului hybrid.

In octombrie 2019 am inceput sa folosesc si un Smart for Two electric, asa ca am ajuns exact la scenariul descris de Ionut: in oras foloses o electrica f. mica, iar in exterior un hybrid compact. Probabil peste vreo 2-3 ani, cand va trebui sa ma despart de Auris (are deja peste 6 ani), voi trece la un BEV de dimensiuni similare (poate Leaf, poate VW ID3) cu o autonomie de min. 400 km.

Adrian, trebuie sa-ti asumi si ce ai facut mai putin bine. Asta nu scade cu nimic din meritele tale pentru ce ai facut foarte bine (de exemplu ultima ta relatare cu Leaf-ul de 62, super ok).

Soso 9 mai 2019 - 10:50

Eu cred ca nu prea intelegi ce inseamna o baterie, si care e problema cu aceste baterii:
1. O baterie poate inmagazina, pe kilogram, circa 1MJ energie (cea mai buna baterie la ora actuala), iar un kilogram de benzina 45MJ. Motorul termic are eficienta de 30-40-45%, dar tot ramai cu mai multa energie in kilogramul de benzina decat cel de baterie
2. Daca se trece masiv la full-electric, cum isi vor incarca oamenii ce locuiesc acum la bloc, si isi parcheaza masina pe trotuar sau pe marginea drumului masina? Ca nu toata lumea are garaj, si e destul de complicat sa tragi fire peste tot pe marginea drumului, sa isi incarce toti masinile
3. Apoi ramane problema capacitatii retelei electrice de a transporta atata energei cat sa incarce simultan, noapte, zeci de mii de masini, intr-un oras mare. Daca vara, cand se da drumul la aer conditionat prin tot cartierul mai pica reteaua electrica, ce o sa faca reteaua cand se vor incarca masinile electrice plug-in
4. Si mai ramane problema bateriilor, care acum se bazeaza pe litiu. De unde atata litiu, sa faci atatea baterii. Plus costul acestei materii prime.

Asa ca hibrid este un pas natural, dictat de conditiile actuale. Poate peste 5-10-20-50 de ani, cand vor aparea alte tehnologi legate de baterii, cu alte materiale, cu baterii ma bune, vom avea alta situatie.

PS: Legat de masinile comparate, ii ca si atunci cand compari mere si pere, si iti iese ca nu sunt la fel. Poti compara masini de la acelasi producator, care ofera varianta hibrid si clasic (toyota, honda, etc) sau si de la producatori diferiti, dar cauta mai mult astfel incat caracteristicile sa fie asemanatoare

Bogdan 21 iulie 2019 - 13:11

Apreciez articolul tau, am observat ca ai cunostinte legate de autoturisme dar nu si de economie. Pentru a trece in cealalta parte,este nevoie de o perioada de tranzitie, tranzitia inseamna hibrid, nu se face trecerea brusc deoarece economia ar suferi. Economia dicteaza cursul dezvoltarii, e nevoie de o simbioza.
De aceea pretul electricelor este foarte ridicat deocamdata! Asa a fost mereu de la revolutia industriala pana in prezent!

Tiberiu 24 ianuarie 2020 - 11:42

Să cumperi aspiratoare pe benzină sau afumături diesel, la aceaşi bani????? Decît Hybrid?

Mihai 19 iunie 2019 - 19:29

Exista Aygo hibrid la ei pe site.

TaxiPriusUK 7 august 2019 - 08:22

Articol mai prost nu am citit. Compari fiabilitatea Toyota cu fiabilitatea jegul VW/audi/skoda/seat. Hahaha Apoi la consul geberatia a 4-a Priys si deci si motoarele de pe Corolla, toate de 122 cp, au consum de vreo 4.5 lejer in oras si acum datorita trecerii la o cutie tot e-cvt dar cu rapoarte clasice 5+1, acum scoate vreo 5% si in afara fata de prius gen 3 care in afara consuma mai mult decat 5% in oras. Toyota hibrid isi tine pretul incredibil de bine si-l blindate la fiabilitate.

Paul 24 februarie 2020 - 07:33

Ignis hibrid. Tocmai ce a aparut contrar celor prognozate de tine…

Andrei 5 octombrie 2020 - 20:03

exista yaris hibrid. vezi aici toate modelele de hibrid de la toyota: https://www.toyota.ro/new-cars/

Reply
StefanU 5 februarie 2019 - 13:27

Un litru de benzina = 0.75 kilograme. Cum era cu alea 6 tone?

Reply
Adrian Mitrea 5 februarie 2019 - 13:34

Ok.
Masa = volumul x densitatea.
Densitatea benzinei nu este standard, poate fi între 0,70 și 0,85 kg/litru. Evaluarea grosieră și aproximativă a cantității rămâne pe acolo.
Apreciez comentariul, sincer. Dar ratezi ideea pe care am vrut să o subliniez.

Reply
StefanU 5 februarie 2019 - 13:36

Nu ratez, gasesc argumentele din articol corecte. Doar ca mi-a sarit in ochi greseala si nu m-am putut abtine. Bafta.

Reply
Dragos 5 februarie 2019 - 13:32

Un articol foarte bun. Ma bucur sa primesc date reale ale ultimelor dezvoltari, iar trimiterea la cifre este foarte apreciata. Momentan Sandero 1.2 + Clima este mult mai verde si economic decat masinile prezentate si ma bucur tot mai mult sa o am.

Reply
zsizsi 27 octombrie 2019 - 18:50

Da, este mai verde daca a fost vopsita in verde. O Dacia Sandero 1.2 nu este superioara nici macar unui Yaris hybrid in afara de pretul de achizitie. Eu cu 4300 Eur am cumparat in februarie 2018 un Prius G2 2004 cu absolut toate dotarile posibile pe acea versiune, incalzire scaune, bluetooth, comenzi vocale, navigatie, tempomat. I-am pus GPL cu 550Euro. In cei 25.000 km facuti de mine i-am facut un schimb de ulei si filtre (180 RON in total) manopera 0. si am schimbat de cateva luni rulmentii pe fata m-a costat cu manopera 550 RON. Am consum de 4,6-6% pe GPL in functie de anotimp, pornesc lejer de la semafor fara zgomot pana altii isi dau seama ca e verde, baga treapta I si reusesc sa demareze eu sunt la 100 de metri in fata lor. Dati multi bani pe masini noi si va fura reprezentanta banii din buzunar la fiecare revizie ca voi vreti garantie, care cand e momentul sa se aplice vine eterna scuza: „aveti probleme la motor ca nu ati alimentat combustibil de calitate” si nu vi se accepta schimbul pe garantie…

Reply
Adrian Mitrea 27 octombrie 2019 - 21:17

Nu zice nimeni că alegerea făcută de tine e proastă. Dimpotrivă.
Dar ca tu să poți cumpăra mașina aia de 14 ani vechime la acel preț… cineva a trebuit să o cumpere, în 2004, la un preț pe care tu l-ai considera aberant: peste 30.000 Euro.

Reply
Radu 5 februarie 2019 - 13:49

Comparatia Toyota Prius – Skoda Rapid nu isi are locul. Discutam de masini diferite din punct de vedere al target-ului de client.
– Toyota este o masina care merge spre premium in timp de Skoda Rapid merge spre low cost.
– Motorizarile sunt la poli opusi, nu putem compara un motor aspirat de 1.8 benzina de la Toyota care are un ciclu de ardere complet cu unul supra alimentat care polueaza mai mult datorita acestui sistem.

Comparatia a fost facuta vadit impotriva masinilor hybrid, care vor da trend-ul pe viitor

Reply
Adrian Mitrea 5 februarie 2019 - 13:53

Ești liber să faci tu o altă comparație.
Evident că targetul de client e altul.
Dar asta nu înseamnă că mașinile nu sunt comparabile.
Așa și Skoda Karoq are alt target de client față de Dacia Duster. Dar asta nu înseamnă că nu pot fi comparate.
În definitiv n-am comparat Skoda Citigo cu Toyota Prius.
Cât despre premium, Toyota o avea aspirații premium la preț, dar la calitate și imagine este tot o marcă de volum.
Pentru zona premium Toyota a inventat marca Lexus, în anii 1990.

Reply
Amerigo 5 februarie 2019 - 14:32

Toyota ESTE o marca de volum, doar ca nu in Romania ci, unde conteaza si anume in SUA. Marca lor premium se numeste Lexus. Skoda de exemplu nici nu se vinde in SUA….Acolo cred ca ar fi ceva de lux…:)

Reply
Lucian 5 februarie 2019 - 19:52

Ai dreptate… eu am un Auris Hybrid TS care consuma urban în jur de 4,5 l folosind preponderent modulul ECO… iar o comparație mai corecta ar fi între un Auris pe benzina cu un Auris hybrid având cam aceleași dotări…. nu trebuie uitata cutia automata de pe hybrid…. În plus Prius-ul este mai scump decât Auris-ul fiind considerat cu o clasa peste Auris…..

Reply
florin 5 februarie 2019 - 13:54

Cam multe „inexactități” în articol, ca să nu zic altceva.

În primul rând există hibride de clasă B (Yaris, Swift), chiar le-am observat prin oraș, nu știu cum v-au scăpat.

În al doilea rând este ridicolă comparația de preț și orice altceva între Rapid și Prius, bine că nu ați pus Logan, ca să iasă cifrele mai spectaculoase. Mai ales în condițiile în care Toyota are aceialași model disponibil atât pe benzină cât și hibrid (Yaris, Auris, C-HR, RAV4). Iar diferența de preț este mult mai puțin spectaculoasă, de exemplu Yaris Active 1,5 vs hybrid – 15.544,00 EUR vs 17.274,00 EUR (+11%). Diferența e ca între diesel și benzină în condițiile în care consumul este chiar mai mic decât la diesel în oraș (verificat cu mai mulți șoferi de Uber).

Iar diferența de greutate nu pare chiar așa mare: Masa proprie: 1045-1140 kg vs.1075-1165 kg.

La Suzuki cam la fel, e un mild-hibrid, dar utilizatorii raportează consumuri foarte bune în oraș – aici e marele avantaj, cei care fac naveta zilnic în trafic aglomerat au consumuri de 4-5-6%.

Deci jumătate de articol e pur și simplu greșit plecând de la o comparație total aiurea aleasă.

Reply
Adrian Mitrea 5 februarie 2019 - 14:00

Hai că nu te învăț eu marketing pe tine…
Yaris pe benzină e foarte scump pentru o mașină pe benzină cu acele specificații. Atât de scump încât mai bine iei hibrid. E strategie de marketing. Yaris pe benzină e mai scump cu 40% față de Clio, fără să fie o mașină cu 40% mai bună.
Iar Skoda Rapid este o mașină de segment B-C foarte bună, așa cum Prius este o mașină hibridă de segment C foarte bună. Amândouă sunt liftback ca tip de caroserie. Logan este sedan.
Și, dacă nu ți se pare relevantă comparația mea, fă tu alta. Nu am nimic împotrivă.
Chiar am scris în articol, citez: „Comparând tot felul de mașini care tehnic pot fi comparate (echitabil) vei obține valori între 10-50% în plus ca preț de achiziție pentru un model hibrid, față de unul pe benzină sau diesel. Deci, oricum am da-o, achiziția unei mașini hibride este mai scumpă. Costul inițial e mai mare.”

Reply
Radu 5 februarie 2019 - 14:23

Nici eu nu doresc sa te invat sa faci comparatii, dar daca ar fi sa comparam Toyota o putem compara cu Ford, Honda, WV nicidecum cu Renaul sau Skoda, care dupa cum bine stim bat bine spre low cost. Am lucrat in vanzari auto mai bine de 4 ani. In ceea ce priveste Toyota trebuie amintit de fiabilitatea pentru care este recunoscuta, de finisajele de calitate, de service-ul impecabil, ca sunt printre putinii care isi recunosc public greselile si face RECALL-uri. Sunt trend seteri in ceea ce priveste tehnologia Hybrid si electrica in lumea auto. Sunt singurii care nu au avut probleme la introducerea noilor norme de testare a cantitatii de CO2. As zice sa te documentezi si sa lasi tonul certaret mai jos daca nu stii despre ce este vorba. De data asta ai dat-o nasol cu comparatia asta si ti-ai luat-o ca BADEA.

Reply
Adrian Mitrea 5 februarie 2019 - 16:40

Toyota.
Fiabilitate, DA. Dar nu atât de mult peste media segmentului. Fiabilitatea vine și din faptul că tehnologiile sunt cam aceleași de 20 de ani, cum era și la Dacia.
Finisaje de bună calitate, NU. Sunt mașini decente, dar finisajele sunt inferioare față de alte modele comparabile ca preț.
Trend setări la hybrid, DA. E meritul lor, iar de la primul Prius încoace progresul e lent. Același motor de 1,8 litri vândut pe 5-6 caroserii. Cam tot așa cum vindea Dacia 1.4 MPI. Logic că e fiabil. E simplu și ieftin. Cum să nu fie fiabil?
Trend setări la electric, NU. Ce mașini electrice Toyota știi tu, că eu n-am văzut nici măcar una. În schimb, în București e plin de Zoe, i3, Leaf, e-Golf, e-up!.
Hai să-l lăsăm pe Badea la Antena3. Dacă ei chef de bătaie, eu nu sunt persoana potrivită. Am chef doar de scris 😉

Reply
Nicu 5 februarie 2019 - 23:51

Daca tu compari tehnologia de la francezi sau germani…n.ai decat sa cumperi de la ei. Cand toyota a scos Prius in serie cu touch screen, vw umbla cu cercul rufinit… fabrica golf3. Serios? Compari tehnologia japoneza cu cea europeana? Pai europenii produc masini cu timp..sa te bage la cheltuieli…dupa cum se vad service.urile pline de ele…a si inca ceva..accepta cs diesel dispare..n.ai incotro…

Adrian Mitrea 6 februarie 2019 - 09:00

Așa este, Nicu, japonezii sunt extratereștri și au aruncat în curte la Toyota, Honda, Mazda și Nissan o tehnologie cum n-a mai văzut omenirea!
Îți dai seama, touch screen-ul ăla de ATM preistoric a schimbat lumea! Prius era și este despre altceva, nu despre touchscreen. Și este o mașină foarte bună. A fost cu mult înaintea timpului ei, dar a și rămas în urmă între timp.
Ca să nu mai zic că între oferta de motorizări japonezii sunt cu cel puțin 10 ani în urmă. Toată lumea în Europa avea diesel de 2 litri sau chiar 1.6, japonezii o țineau sus și tare cu 2.2. Acum au și ei 2.0 și 1.6 și se laudă cu ele de parcă n-a mai văzut Terra așa ceva. Când nu le aveau, erau nasoale.
La benzină la fel. Toți japonezii o țineau cu 2.5 benzină, când Europa trecea la benzină turbo de sub 1,6 litri. Ghici ce au lansat japonezii 10 ani mai târziu?

Darius 7 martie 2020 - 02:01

Problema e ca japonezi sau axat pe piata americana care cer motoare mari.in norvegia,suedia anglia e plin de toyota,chiar si germania are foarte multe toyota si asta pentru ca subt ceva mai civilizati ca partea est europeana,sdica nu de prosti americani au cam a doua masina toyota.in plus toyota e o masina fiabila la un pret decent,adica cam ce iei de la nempti iei si de la toyota,ma rrfer la masinile din aceasi gama si e clar ca nu pun o tehnologie waw ca ar fi si pretul waw

Adrian Mitrea 7 martie 2020 - 08:01

Adică Toyota e un fel de Dacia, dar cu origini japoneze.
Că și Dacia se vinde bine în Vest, iar toți românii o înjură. Și e și marcă fiabilă, chiar mai fiabilă decât Toyota.

Ionut 6 februarie 2019 - 00:01

Primele doua generatii de Prius au avut motor de 1,5 l iar ultimele doua generatii au motorul 1,8 l care e cu totul alta mancare de peste. Vorbesti frumos dar esti pe dinafara. Te ai urcat macad odata intr un hybrid de la Toyota? Sa nu mai vorbesc de condus…

Adrian Mitrea 6 februarie 2019 - 08:54

Poftim: https://0-100.ro/2010/11/13/in-garajul-nostru-toy
Nu mă înțelege greșit. Înțeleg avantajele hibridului și, cum am mai spus, Toyota e lider.
Dar poți să accepți că există și „next level”?
Inclusiv link-ul pe care ți l-am dat e de nouă ani. 9! Între timp s-au mai schimbat lucrurile în industria auto, iar hibridul a rămas cam tot pe acolo ca performanțe și eficiență, în timp ce electricul a progresat enorm.
Își place să crezi sau nu, electric 100% este „next level”.
Și te vei convinge singur în cel mult 10 ani. Sper doar să-ți mai amintești de conversația asta de aici și de prostul de Mitrea care ți-a oferit niște argumente. Baftă!

Christian 24 iunie 2020 - 12:29

Eu cred ca Toyota are mai mult respect pt clienti decat marcile preferate de Romani. Am un Yaris benzina din 2009 si singurul lucru schimbat la el inafara uleiului au fost anvelopele in toamna 2019. Asadar acum caut un nou Yaris, mai vedem daca hsd sau nu.

Naivu 24 iunie 2020 - 18:24

Tot Yaris benzina din 2009, confirm fiabilitatea. Eu am schimbat totusi si bateria (dupa 8ani) si un rulment anul trecut. Daca nu se interzic benzinarele, il mai folosesc minim zece ani.

Petre 6 februarie 2019 - 14:28

Asta ca Toyoat e cea mai bune sunt prostii crase, cineva in familie si-a luat primul Auris poe benzina si numai belele a avut, de tot felul, plus serice-ul din Suceava e de tot rahatul, la vopsit bara fata ( tamnponare din vina soferulu ) numai probleme ( iarasi ) a avut, cadea pur si simplu vopseaua de pe ea.
Asa ca lasa-ti-ma cu Toyota voastra, stiiti foarte bine ca la piese depinde de furnizorii japonezi nu de cei europeni, fabricarea componentelor la automobilele japoneze nu sunt deloc externalizate.

Si Renault sunt bune si Ford de asemenea chiar si Opel fabrica ( mai nou ) masini bune.
Daciile nici nu mai zic, sunt foarte fiabile la ce preturi au, problema e de imaginea proasta in Romania ( nici o logica normala ) si materialele mai ieftine folosite.

Reply
Un biciclist 17 aprilie 2019 - 10:06

In acest moment conduc un Auris 1.6 benzina si un Fluence 1.6 benzina (bineinteles nu pe amandoua in acelasi timp) cu varste, dotari si km parcursi sensibil egale, ambele facute in Turcia. NU SE COMPARA! Ca pret de achizitie de noi Toyota a fost cu vreo mie mai scumpa, dar cu toata intretinerea si schimburile incluse pana la 100.000, plus lant la distributie. Consum mediu / 100 in acelasi regim mai mic cu 1.5 la Toyota, timonerie mult mai buna la Toyota, directie si tinuta de drum? nu mai vorbim, fiabilitate, iarasi, nu discutam, pret de revanzare la 100.000? spune tu! Concluzie? Vand Fluence si iau Corola hybrid cat de curand! Dac vorbim despe trenduri cred ca si electricele sunt doar o solutie de moment. Cand cererea de curent pentru incarcarea autovehiculelor va deveni foarte consistenta, este clar ca acesta se va scumpi (pe masura cererii). Cred ca hidrogenul reprezinta de fapt viitorul pentru ca, in curand se vor gasi si solutiile tehnice viabile pentru acesta. Apropo, tot Toyota este deschizator de drum!

Reply
Adrian Mitrea 18 aprilie 2019 - 21:04

Fluence este un exemplu nefericit. E o mașină OK. Dar e o mașină care a fost proiectată pentru piețele emergente dornice de sedan. Nu s-a vândut niciodată în Europa de Vest.
Auris e o mașină onestă.
Încearcă să cumperi de aceeași bani o Skoda sau un Ford și vei vedea că sunt mașini foarte bune și îți vor plăcea cel puțin la fel de mult ca Auris.
Ideea e că n-ai cum să zici că piersicile (mașinile electrice) sunt nașpa dacă tu ai mâncat doar prune (Fluence) și caise (Auris)…
Cert e că după ce le încerci pe toate… sigur nu mai vrei corcordușe (Dacia 1310).

Reply
Dragos 5 februarie 2019 - 14:37

Subscriu 100%. Comparația între variantele aceleiași mașini este cea mai corectă. Avantajul pe care-l aduce versiunea hibrid este exact acolo unde consumul motorului pe benzină este foarte mare: în oraș, in condiții de trafic bară la bară în București. Diferența poate fi de la 3,5 litri hibridul la 12-13 litri varianta exclusiv pe benzină. Articolul este vădit interesat. Trebuia să aibă semnul „P” sau advertorial.

Reply
Adrian Mitrea 5 februarie 2019 - 16:24

P sau advertorial pentru cine? Cine mai m-a plătit de data asta?
În fine, da, hibridul dă în cap consumului în oraș și e foarte bine.
Dar dacă tot mergem cu mașina în oraș, nu mai bine mergem pur electric? Eu doar asta am spus. Hibridul e un compromis acceptabil. Din păcate. Iar ceea ce spui tu este exact ce am spus și eu în articol.
Legat de comparații, Prius cu propulsie 100% benzină nu există, iar Skoda Rapid nu există în versiune hibridă (ci doar micro hibridă, cu tehnologie start/stop).
Uite, înlocuiește Skoda Rapid cu un alt liftback de pe piață. Alege tu unul. Datele din articol nu se vor schimba.

Reply
Mache 5 februarie 2019 - 22:50

Puteai sa compari Yaris hibrid cu cel normal pe benzina… e acelasi model (implicit si majoritatea caracteristicilor sunt la fel – aerodinamica, roti, dotari exterioare si interioare), aceeasi motorizare pe benzina (1.5), etc. Dar ai facut o comparatie inutila (intre doua modele foarte diferite ca dimensiuni, nivel de dotari de baza, aerodinamica, etc.) si o generalizare care a facut lumea sa-ti sara in cap…

Reply
Adrian Mitrea 6 februarie 2019 - 09:09

Comentariul tău este dovada supremă despre cum funcționează marketing-ul.
Adică Toyota, cel puțin, poziționează benzina și hibridul la diferență infimă, tocmai pentru ca tu, clientul, să alegi hibrid, iar tu mă pui să compar mașina lor pe benzină cu hibridul lor. Bună strategie, ce să zic!
Dacă eu îți vând mere, iar unele sunt mari, roșii și frumoase, la 2 Lei kg, dar îți ofer și unele galbene, mici și niște bube, la 1,9 Lei kg… tu pe care le cumperi?
În schimb, prefer să mă uit în altă piața unde cineva are la tarabă mere galbene, mari, fără bube, la 1,1 Lei kg.
Cam asta e ideea.

Lucian 5 februarie 2019 - 20:26

Ai dreptate… eu am un Auris Hybrid TS care consuma urban în jur de 4,5 l folosind preponderent modulul ECO… iar o comparație mai corecta ar fi între un Auris pe benzina cu un Auris hybrid având cam aceleași dotări…. nu trebuie uitata cutia automata de pe hybrid…. În plus Prius-ul este mai scump decât Auris-ul fiind considerat cu o clasa peste Auris…..Un lucru important: când staționează și este pus în mișcare autoturismul hibrid folosește exclusiv motorul electric, asigurând astfel o protecție la uzura pentru motorul termic, plecarea de pe loc generează cele mai multe noxe și uzura motorului, clasic pentru condusul urban…

Reply
Robert 5 februarie 2019 - 13:58

Buna ziua,
In articol se zice ca un hibrid este mai greu: de acord, dar comparatia trebuie facuta cu aceasi masina echipata cu un motor pe benzina sa zicem, nu comparand 2 masini total diferite. Spre exemplificare masa mentionata la Prius, mie nu mi se pare exagerata (detin un renault clio 3 care in talon are 1370Kg).
Mai apoi, trebuie avut in vedere ca cele 2 motoare pe benzina de la Prius si Rapid functioneaza radical diferit: Prius motor cu aredere pe ciclul atkinson ( eficienta sporita in comsum de carburant in detrimentul performantelor dinamice), iar Rapid-ul are GDI (gasoline direct injection) cu functionare pe ciclul Otto.
Ati mentionat ca bateriile unui hibrid se golesc foarte repede: exista mai multe configuratii de sisteme hibrid serie/paralel si mixte. Totul se rezuma cum este configurat sistemul hibrid, bateria putand fi incarcata de catre motorul cu ardere interna sau prin recuperarea energiei pe fazele de franare.
Ati facut o analiza comparabila din punct de vedere consum benzina, dar nu ati luat in calcul decat rentabilitatea clientului. Noile decizii ale ACEA legate de reducerea emisiilor de CO2 nu privesc rentabilitatea clientului, nu ati gandit cat CO2 si alti poluanti Rapidul va emite in atmosfera prin arderea de 6.000 de litri carburant? Si asta doar de la o masina, daca sa zicem inmultim cu 1 milion de masini care ar fi imaginea? dar cu 100 milioane de masini cum ar fi?
Ca va place sau nu, viitorul va fi hibrid +electric. Dar tineti minte ca nu dispare asa de repede motorul cu ardere interna.

Reply
Adrian Mitrea 5 februarie 2019 - 14:05

Pentru client contează prea puțin principiile inginerești din spate. Întreabă-l tu pe tipul care Uber cu Prius dacă știe de principiul Atkinson și prin ce este el diferit de cel Otto.
Pentru client contează costul și experiența de la volan.
Nimănui nu-i pasă de mediu, crede-mă. Este doar ipocrizie.
Că îmi place sau nu, am o mașină electrică de 6 luni și e foarte bine. Doar că încerc să fiu realist și să scriu realist și argumentat. Din prea multe puncte de vedere hibridul n-are sens.
Da, sunt de acord că motorul cu ardere internă nu va dispărea așa repede, mai ales că-l vom găsi sub capota hibridelor.

Reply
Robert 5 februarie 2019 - 14:13

Mie imi pasa de sanatea mea si al familiei mele, sunt deja ore in Bucuresti ( si nu numai), cand nu pot sa respiri pe strada. Am prins in Paris ambuteiaj pe periferic si alarmele de aer toxic erau pornite… Orice masura de a reduce poluarea este bine venita. Dar asta este alta chestie. Ati uitat sa mentionati: ca este hibrid sau electric, deocamdata exista o problema cu recilclarea bateriilor (caci bateriile alea nu tin o viata de om.., aa, da nu ati mentionat despre durata de viata a bateriei…la hibrid o mai inlocuiesti ca doar nu este o gaura in cer, dar la electrice…..)

Reply
Adrian Mitrea 5 februarie 2019 - 14:22

Și mie îmi pasă. Am o mașină electrică pentru mers prin oraș. Am scris despre asta (se pare că ești nou pe site) https://0-100.ro/2019/01/23/masina-electrica-mi-a
Înțeleg perfect ce spui, și pe mine mă sufocă aerul din București. Și am fost și în Paris și e groaznic.
Bateriile sunt de 100 de ani pe mașini. Știm cum să le reciclăm și ce să facem cu ele. Nu e nimic nou. Și nici atât de toxic pe cât crezi. E mult mai toxic ca jumătate din parcul auto să fie mai vechi de 10 ani, iar jumătate din diesel-uri să aibă DPF-urile scoase, pe care nu le verifică nimeni, iar fiecare Gigel își întreține mașina cum crede. E mult mai toxic decât o fabrică de reciclare a bateriilor care este una, nu milioane (de mașini), unde inspecțiile pot fi făcute mai ușor.

Reply
Iulian 5 februarie 2019 - 14:27

„Nimănui nu-i pasă de mediu, crede-mă. Este doar ipocrizie.” Ai facut un sondaj printre cumparatorii de hibride/electrice sau de unde ai informatia asta ?

Reply
Adrian Mitrea 5 februarie 2019 - 16:34

Cel mai bun sondaj sunt cifrele de vânzări.
Să zicem Golf (orice benzină și orice diesel) vs. Golf GTE (hibrid, benzină + electric).
Tehnologia e pe piață și e foarte bună. Diferă doar prețul.
Bun.
Dacă ne-ar fi păsat de mediu și nu de bani, atunci am fi cumpărat toți Golf GTE, nu Golf TSI și TDI. Corect?

Reply
Iulian 5 februarie 2019 - 19:53

Incorect. Sunt inca dezavantaje majore (autonomie, timpi de incarcare), etc, deci nu cred ca tehnologia e foarte buna si difera doar pretul. Tu ti-ai luat masina electrica sa mergi mai ieftin sau pentru mediu ? Daca era doar pentru mediu mergeai doar cu bicicleta, e 100% ecologica si gratis. Deci tu esti in primul rand ipocrit si extinzi credinta asta la restul cumparatorilor auto. Faptul ca adaugi „crede-ma” dupa o afirmatie lipsita de orice baza reala nu face decat sa amplifice lipsa ei de credibilitate.

Adrian Mitrea 5 februarie 2019 - 20:16

Nu ți se pare nimic dubios în gândirea ta?
Eu tocmai am recunoscut, acum, dar și în alte rânduri, că mi-am luat mașina electrica 1) pentru modul în care merge și 2) pentru că e mai ieftin de utilizat decât una pe benzină. Sigur că mă bucur că nu mai pute cartierul când o pornesc dimineața. Dar asta e doar o consecință. Dacă-mi pui la electrică costuri de operare mai mari ca la un diesel vechi de 10 ani, fii sigur că am să renunț la electrică.
Ori unde vezi tu ipocrizie la mine? Că spun adevărul și sunt transparent?

Iulian 5 februarie 2019 - 20:37

OK, nu esti ipocrit, dar nu ai cum sa stii cum sunt ceilalti si ce ii motiveaza sa ia o masina.

„Dacă ne-ar fi păsat de mediu și nu de bani, atunci am fi cumpărat toți Golf GTE, nu Golf TSI și TDI. Corect?”

Se poate merge cu bicicleta/tramvai/metrou in timpul saptamanii la munca si cu masina pe benzina in weekend in afara orasului. Nu oricine vrea si are timp de incarcat pentru drumuri de peste 300 km, sau sa foloseasca diverse aplicatii pentru a gasi statii de incarcare si disponibilitatea lor. La fel si pentru inchirierea/imprumutarea unei masini pentru distante lungi. Tu descrii situatia ta, care poate fi ok pentru tine, dar nu pentru toata lumea. Asta nu ii face ipocriti si nepreocupati de mediu.

Adrian Mitrea 5 februarie 2019 - 21:01

Păi aici vorbeam de mașini.
Sau, mai exact, despre soluția de mobilitate numită automobil.
Tu (și alții) spui că n-am dovezi, cifre. Eu ți-am spus doar atât: când a fi mai eco e mai scump decât a fi mai puțin eco, brusc toată lumea uită de grija pentru mediu.
Așa se explică faptul că mașinile hibride și electrice sunt mult mai puține decât cele pe benzină și diesel. Vorbesc de mașini noi vândute într-un an (2018), nu despre un parc auto vechi, moștenit de pe vremea când n-aveam electrice ori hibride.
Pe scurt, dacă poți să te transporți ieftin și e și eco, e bine. Dar devine brusc rău dacă să te transporți eco e scump.
La fel și cu mâncatul natural, sănătos. E foarte scump. Așă ca mai repede bagi un hot dog.
De acord că mersul pe jos e mai eco decât orice. Eventual desculț. Să produci biciclete și piese pentru ele poluează, să produci încălțăminte poluează. Să exiști poluează. De ce să mai trăim, atunci?

Iulian 5 februarie 2019 - 22:16

Privesti totul prin prisma pretului/costului si asta iti limiteaza perspectiva. Daca imi pasa de mediu si imi permit o masina electrica, dar nu am timp de pierdut cu incarcari, aplicatii, inchiriat/imprumutat alta masina, ce fac ?

La fel si mancatul natural, nu e atat de scump daca ai o piata aproape si stii sa gatesti, dar asta necesita timp. Daca nu ai sau nu vrei, mananci hotdog. Nu e doar o problema de bani.

Adrian Mitrea 5 februarie 2019 - 22:26

Timp = bani.
Bani = timp.
De asta spun că să fii eco friendly e scump. Pe toate planurile: mașini, mâncare, construcții, haine.

Iulian 5 februarie 2019 - 22:50

Nu cred ca sunt mereu egale, dar ok. Faptul ca masinile cu motor cu combustie sunt cele mai cumparate nu dovedeste lipsa preocuparii pentru mediu, ci doar ca sunt solutia cea mai potrivita acum. Poate ai un copil si nu vrei sa stai 2h sa incarci masina, poate vrei sa faci altceva cu timpul tau, nu neaparat rezultand bani. Sunt diverse categorii sociale cu diverse preferinte sau constrangeri legate de timpul lor, tu esti doar una dintre ele.

Adrian Mitrea 6 februarie 2019 - 09:06

La mașinile hibride n-ai nevoie să stai 1, 2 sau 10 ore să le încarci. Torni benzină și mergi mai departe.
Ele există pe piață, în principiu sunt mai scumpe decât ceva echivalent pe benzină ori diesel, iar din acest motiv lumea nu le cumpără pe scară largă. Asta e ideea.
Că dacă ne păsa de mediu, nu de bani, lungeam leasingul cu 2 ani și luam măcar un hibrid cu 25% mai scump decât benzina.
P.S. Când ai copil înseamnă că pui mediul pe locul al doilea? Dacă îți pasă, stai și la încărcat 2 ore și îți plimbi copilul în parc în timpul ăla. Măcar îi asiguri un viitor mai curat.

Iulian 6 februarie 2019 - 09:37

Partea cu copilul (mai ales pana in 1-2 ani) era pentru calatorii mai lungi, nu pentru oras. Daca mergi Bucuresti-Iasi, vara pe caldura extrema sau iarna, ai vrea sa stai 2 ore la statie sa incarci ? (presupunand ca esti doar tu si ca nu e deja ocupata)

Adrian Mitrea 6 februarie 2019 - 09:41

Nu aș pleca cu copilul pe București-Iași pe căldură extremă sau frig. Punct. De ce aș face asta?
E chinuitor pentru toată lumea, cu orice fel de mașină ai pleca.
Acesta e un scenariu fantasmagoric doar de dragul dezbaterii.
Cine pleacă cu copil mic atâția kilometri și de ce?
Iar dacă se întâmplă de 1-2 ori pe an, cred că putem închiria ce mașină avem nevoie pentru acel scop, nu?

Iulian 6 februarie 2019 - 09:55

Pentru ca masina are aer conditionat si caldura (daca nu stai pe loc) si poti face acest drum in orice conditii atata timp cat carosabilul este uscat. De ce e scenariu fantasmagoric ? Poate ai rude acolo si vrei sa-ti faci concediul, poate e nevoie sa te deplasezi acolo si nu ai cu cine sa lasi copilul, poate il lasi la bunici, etc, etc.

Putem inchiria, dar sa dai pe o masina electrica mai mult ca pe una normala ca apoi sa mai si inchiriezi masini pentru alte deplasari nu e o solutie pentru unii. Putem lua si avionul, poate fi chiar mai ieftin, dar tot astepti 2 ore la aeroport pana la imbarcare.

Tu propui o solutie de deplasare care functioneaza pentru tine si ai vrea sa o adopte toti. Daca apar dezavantaje la ce propui tu, raspunsul este „nu as pleca, nu as face asta”. Nu e vorba despre tine 🙂

Adrian Mitrea 6 februarie 2019 - 10:15

Bănuiesc că rudele alea pot veni și ele la tine, să stea cu copilul, dacă asta e problema. Nu văd de ce ai face naveta București-Iași în fiecare săptămână. Iar dacă totuși o faci, un diesel de 1,6 litri îți rezolvă cel mai bine problema mobilității, nu un hibrid.
Eu nu propun nimic. Spun doar că hibridul la români este atât de slăvit azi de parcă ar fi apărut ieri. Ori el este deja depășit. Doar că în România nu s-a aflat treaba asta și lumea pune botul la orice vinde un dealer sau altul. Nu e vorba de Toyota aici, e vorba de toți. Că și BMW, de exemplu, îți vinde Seria 2 Active Tourer Plug-In Hybrid care se încarcă de 10 ori mai lent decât un BMW i3. Eu, prin acest articol, încerc doar să mai luminez pe câte unul și altul, care e deschis la informație. N-am scris articolul ăsta stând pe WC și scobindu-mă în nas. El este suma unei experiențe de peste 10 ani în lumea auto, este argumentat și pertinent. Pentru cine n-are ochelari de cal.

Iulian 6 februarie 2019 - 10:39

Tu esti cel cu ochelari de cal care nu intelege necesitatile altora si inchis in propriile idei fixe. „nu vad de ce ai face…”, „banuiesc ca rudele alea pot veni ele la tine” :)Tu nu vezi, deci nu exista. Poate vreau o benzina 2.0 sau mai mult decat un diesel de 1.6, dar probabil nici asta nu poti sa intelegi, pentru ca tu ai solutia la problema mobilitatii :))

„Eu nu propun nimic” imediat dupa „sa vina rudele la tine”, „inchiriaza alta masina”, „ia-ti un diesel 1.6”, „nu era mai bine sa ai o electrica” – te contrazici singur in 2 paragrafe. Ca sa luminezi pe altii trebuie sa fii intai tu luminat, dar tu nu poti gandi in afara sferei proprii de interese si utilizari. Nici prin comentarii nu pari sa fi luminat pe multi, dar probabil au toti ochelari de cal. Daca ai fi avut argumente reale nu ar fi fost nevoie sa aduci in discutie experienta de 10 ani in lumea auto :

Apelul la autoritate
De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Un apel la autoritate este un tip de argument în logică ce constă în susținerea valorii de adevăr a unei aserțiuni pe baza autorității, cunoștințelor și poziției persoanei care face aserțiunea. Este cunoscut și sub denumirea de argument din autoritate, argumentum ad verecundiam (Latină: argument din respect) sau ipse dixit (Latină: el însuși spuse). Este o metodă în obținerea cunoștințelor descriptive, dar este o eroare logică în contextul logicii, deoarece validitatea unui argument nu decurge din credibilitatea sursei.

Adrian Mitrea 6 februarie 2019 - 10:44

Bun. Case closed. Asta e, mi-ai demonstrat că sunt nul.
Rămas bun și distracție plăcută pe Wikipedia.

Adrian 5 februarie 2019 - 14:09

Nu sunt un fan a hybridelor, dar au locul lor, in traficul majoritar urban. Un Ford Mondeo Hybrid, care este, poate, cea mai nefericita implementare a unui astfel de sistem, are un consum de sub 6% in trafic exclusiv urban (Bucuresti). O Skoda Rapid consuma, in aceleasi conditii de trafic, in jur de 11-13% (functie de anotimp si conditii meteo). Iar Fordul este o balena pe langa micuta Rapid. Vorbesc nu din povesti, ci cunoscand ambii soferi. Asa ca unii pot accepta un consum de benzinar la drumuri lungi, avand avantajul unui consum foarte bun in oras.

Reply
Gabriel 5 februarie 2019 - 14:34

Depinde de masina hybrid. Eu am xc 90 t8 si iti pot spune ca am consum 1-2 in oras, pana la servici am 40km dus, acolo o incarc si 40 intors. Am 12000km si 9.0l consumul mixt din care primii4000km nu am putut incarca deloc. Am 7 locuri, m-am dus in poiana bv cu 6 oameni si bagaje si am avut9.1l consum tur-retur fara sa incarc. Masina are 5.5sec 0-100 din cauza electricului, o zgomot in oras cand e pe electric. Fa tu cu unul pe benzina sau diesel astea. Daca voiai sa faci o comparatie decenta trebuia sa iei o aceeasi masina cu motor hibrid si fara nu masini diferite. Si ca o parere personala incearca sa fii mai obiectiv in articole ca se vede clar ca esti putin fanboy electrice.

Reply
Adrian Mitrea 5 februarie 2019 - 16:31

Și n-ar fi mai bine să folosești o electrică cu autonomie reală 150 km (să zicem e-Golf)? Și să o încarci doar la serviciu?
Chiar folosești 7 locuri în fiecare zi? Mergi la Poiana Brașov în fiecare zi?
În rest, toate sunt argumente aspiraționale de tip „poți să”. În principiu clientul tipic de SUV are argumentul suprem cu el „poți să te urci pe borduri”.
Ei bine, eu nu vreau să mă urc pe borduri. Nu-mi trebuie și nu-mi doresc să fac asta.
SUV-ul e alt non sens al industriei auto, fie el hibrid sau nu.
Nu vreau să merg la Poiana Brașov cu 6-7 oameni. Oricum în configurația asta nu rămâne loc în portbagaj nici de haine. Să fac o „băiețeală” că uite, am 7 locuri și se poate… fie. O dată în viață. Dar în rest?
Tu împuști mai multe non sensuri deodată: SUV + hibrid + posibilitatea de a alimenta și acasă și la job.
Iar tu, în loc să folosești o mașină electrică, folosești un SUV hibrid…
Înțeleg gândirea pro SUV și pro hibrid.
Doar că nu sunt de acord cu ea. Argumentat.

Reply
Iulian 6 februarie 2019 - 07:30

Tot articolul este scris in tenta „nu vreau, nu inteleg, nu ar fi mai bine sa…?”. Pana la urma, de ce trebuie sa fii tu de acord si sa faca toti asa cum crezi tu ? Nu iei in considerare decat opinia proprie. OK, am inteles, ce ai tu functioneaza pentru tine, dar toti suntem la fel ? Daca vrei sa faci jurnalism de opinie deschide-ti un blog sau ceva, asta nu e jurnalism auto, este „tu vs ceilalti”.

Reply
Adrian Mitrea 6 februarie 2019 - 08:39

Tot comentariul tău este în tenta „refuz să încerc să înțeleg fiecare argument, eu am venit să dau cu paru”.

Iulian 6 februarie 2019 - 08:48

Argumentele tale sunt „SUV-ul este un non-sens al industriei auto”, „nu vreau sa ma urc pe borduri”, „nu vreau sa merg la Poiana Brasov cu 6-7 oameni”. OK, tu nu vrei, dar altii vor. SUV-ul este, vrem nu vrem, un segment in mare crestere la vanzari peste tot, deci oamenii si-l doresc. „Nu vreau” nu este un argument, si nici „nu ar fi mai bine sa folosesti o electrica…”. Incadreaza atunci articolul la Opinie, nu Tehnologie, si foloseste argumente care se aplica la mai mult de o persoana (tu).

Bogdan Gheorghe 5 februarie 2019 - 19:08

E mare consumul ptr ce masina ai tu… banuiesc ca este ultimul model nu? EU am seria 7 benzina model 2005 si am consum cam10-11L/100 in aceleasi conditii ca tine. EU am motor de 3 L aspirat, nu turbo, tu ce motor ai? Apropos… nu va lasati inselati de ideea ca un motor mic consuma putin! nimic mai fals. Motorul trebuie ajustat cu greutatea masinii. Vezi cazul Logan 1.4mpi vs 1.6mpi – Loganul cu 1.6 consuma mai putin fata de 1.4

Reply
Adrian 5 februarie 2019 - 14:19

IN SFARSIT a avut cineva curajul sa o zica. De departe una dintre cele mai misto articole despre prostiile de hibride.

Reply
Walonul 8 februarie 2019 - 01:53

Sigur, că japonezii sunt proști, la fel și milioanele alea de cumpărători de hibride….iar s-a găsit românul mai deștept decât ceilalți…

Reply
Gabriel 16 iunie 2019 - 10:42

E usor sa arunci cu rahat cand nu te informezi. Eu am cumparat Prius in primul rand pentru fiabilitate, masina are 5 ani si nu am schimat NIMIC la ea, decat placute de frana la 80000 km. In comparatia de costuri trebuie incluse si cheltuielile de reparatii si intretinere, nu doar de combustibil. Toyota Prius poate fi tinuta in garantie pana la 240000 km sau maxim 10 ani pentru sistemul hibrid. Daca autorul se informa cu adevarat, gasea ca Prius este una din masinile cu cel mai mic cost pe km parcurs, asta incluzand tot. E absolut irelevanta comparatia doar plecand de la costul de achizitie si benzina. In alta ordine de idei, daca esti un om de bun simt, aceasta masina te va linisti in trafic, asa ca incercati-o, doar acest aspect isi merita toti banii.

Reply
Aurelian 10 ianuarie 2020 - 14:35

Cred ca un test pertinent intre full electric vs hybrid este acesta(https://www.youtube.com/watch?v=dbi8xvqTzlI) intre Tesla model 3 vs Prius 4 unde la 24:03 apare costul pentru acelasi traseu. Rezultatul este surprinzator: costul este de 5,38 vs 5,75 USD in favoarea Prius. Concluziile sunt pentru fiecare. Ca indivizi suntem diferinti asa ca si preferintele sunt diferite. Daca ar fi un buget disponibil as alege EV dar pana atunci ma multumesc cu un hybrid.

Reply
Fane 5 februarie 2019 - 14:34

Auris hibryd 1.8 benzina la viteza medie 8 km / h in bucuresti consuma 8%
Opel astra 1.6 turbo la aceiasi viteza medie in bucuresti consuma 15%

Ambele la 200 k km – auris reparatii 0
Opel – turbina miau……

Comparatia voastra e un fel se metrou vs tramvai :)))))))

Reply
Adrian Mitrea 5 februarie 2019 - 16:32

Corect. Dar cum ar fi fost ca în locul acelui Auris să ai un Zoe sau e-Golf care ar fi consumat 0 litri de benzină? N-ar fi fost mai bine?

Reply
Mihai 19 iunie 2019 - 20:51

:)) dar ai disperat cu electricele. nu toata lumea are timp sa stea sa le incarce, nu toti au priza exterioara la munca, nu toti stau la curte.Daca stai la bloc ce faci ? lasi de la etajul 6 pana in parcare vreo 50-100 metri de cablu de curent?
Momentan masina electrica e rentabila pentru cei care stau la curte sau pentru cei care au cum sa o incarce si la munca.
Pentru restul e mai complicat, si de aceea aleg hybride.
Cand plec mai mult de 200 Km nu vreau sa fiu constrans de locul unde sa fac pauza de 15 minute.
Sunt cazari unde nu ai cum sa o incarci, parcarea fiind peste drum de cazare.
Nu vreau sa fiu disperat sa ma uit dupa statii de incarcare de fiecare data cand plec la drum lung.
Poate peste ceva timp cand o sa ai posibilitatea sa o incarci repede si de oriunde, atunci da aleg masina electrica. Pana atunci hybrid.

Reply
Alin 5 februarie 2019 - 15:06

Am o problema cu afirmatia ca o masina hibrida e mai lenta la sprint. Este adevarat ca o masina hibrida e inerent mai grea, insa la sprint trag ambele motoare, cel termic si cel electric. Bunaoara masina mea (Lexus IS 300h), e capabila sa-mi dea un extra boost de 100 cai putere pe partea electrica, mai mult decat suficient pt cele 100-300kg suplimentare.

Sunt de acord ca o masina electrica e de preferat in oras si pe drumuri relativ scurte (<500km), insa eu folosesc masina mai mult in concedii, cand am de parcurs mii de km.

Reply
Adrian Mitrea 5 februarie 2019 - 16:21

Salut! Nu TOATE mașinile hibride vor fi mai lente la sprint decât omoloagele lor pe benzină.
Dar zi-mi… în cât timp atinge 100 km/h mașina ta.
Nu cumva un BMW 320i, ca să nu zic BMW 330i, este mai rapid la sprint?
Oricum, remarca mea nu era legată doar de sprint, ci de faptul că masa în plus se simte tot timpul. La sprint, la frânare, la viraje, la manevrabilitate, în general.
Și probabil ai și portbagaj mai mic decât un BMW, Mercedes-Benz sau Audi echivalent…
Asta era ideea.

Reply
Banel 6 februarie 2019 - 14:38

Comparatia cu 320i si 330i nu-si are sensul, mai degraba compari cu o alta motorizare de pe acelasi model ca sa vezi care a fost impactul sistemului hibrid.

Reply
Adrian Mitrea 6 februarie 2019 - 14:45

În unele cazuri nici măcar nu există altă motorizare. La Prius, de exemplu, nu există.
Și din nou spun. Ăia de la Lexus și Toyota nu sunt proști să facă o mașină pe benzină mai bună decât una hibridă, din moment ce ei vor să vândă hibride…
Așa că te uiți la concurență pentru a face comparații.

Reply
cvi 5 februarie 2019 - 15:15

Daca argumentele lenta, grea, complexa nu inseamna mare lucru, cel legat de pret este pertinent si atarna cel mai mult. Corect ar fi sa aplici aceeasi masura si atunci cand analizezi masinile electrice. De ex: Vw e-Golf costa 38.500 Eur, pe cand versiunea echivalenta (ca putere si dotari) costa 21.900 Eur. Scadem primele pentru fiecare si ramane o diferenta de 8000 Eur = aprox. 6000l benzina (calculul tau). Golful pe benzina are un consum declarat de: urban de 6.2l si mixt 5.0l. La 10.000 km parcursi in fiecare an, cei 6000l ajung pentru 9+ ani, la 15.000 km/an ajung pentru 6+ ani. Acestea sunt calcule teoretice, consumul real fiind cu aprox. 25% mai mare, in functie de sofer. De asemenea, nu au fost luate in calcul costurile de alimentare ale masinii electrice.
Ca sa scurtez, ar fi elegant sa prezinti argumetul costului (unul dintre cele mai importante, de altfel) si pt. electrice. Cred ca alta ar fi parerea despre o masina electrica daca ti s-ar spune: de suma in plus pe care o platesti pe aceasta masina poti achizitiona acelasi model, cu aceleasi dotari, pe benzina, euro 6 si iti raman bani sa alimentezi timp de 6-9 ani.

Reply
Adrian Mitrea 5 februarie 2019 - 16:18

Salut! Sunt de acord cu ce zici. Am să revin cu un articol separat pe costul per kilometru la diferite soluții de mobilitate: benzină, diesel, GPL, hibrid, electric.

Reply
SERGIU 6 februarie 2019 - 14:23

ASTA AR FI UN ARTICOL EXTREM DE INTERESANT…ASTEPT CU NERABDARE, SPER SA AI PUTEREA SA TRECI PESTE TOATE COMENTARIILE (-)!

Reply
IonutM 7 februarie 2019 - 12:32

Este un astfel de test facut in Spania: https://www.youtube.com/watch?v=o2Ec4HcPaR8
https://www.coches.net/comparativas/fiat-tipo-toyota-auris-seat-leon-peugeot-308-volkswagen-golf
E in spaniola dar cred ca se intelege. Preturile la combustibili sunt diferite (de ex motorina e mai ieftina ca benzina la ei) dar putem transforma rezultatele in costurile de la noi.

Iti sugerez sa faci un mega test in care sa adaugi in care sa adaugi si o electrica si pe langa costul per km sa adaugi si o comparatie pentru dinamica (mi se par mai relevante reprizele, 80-120km.h decat 0-100km/h) precum si costurile de intretinere pe 5 ani.

Reply
Horia 5 februarie 2019 - 15:29

Sunt de acord cu ideile si concluzia articolului, dar intreb si eu, ca locatar la bloc, cum vedeti rezolvarea pentru incarcarea bateriei masinii 100% electrice, in contextul in care preferam sa lasam masina in parcarea proprie si nu peste nopate la vreo statie aflata la kilometri departare? Cate statii de incarcare (si de ce putere) sunt in Romania si se vor construi in urmatorii 10 ani sa zicem? Merg de cca 2 ori pe an in calatorii lungi, de mii de km. Imi planific nopti suplimentare de oprire pe traseu? Oare gasesc statii de incarcare sa zicem in insulele grecesti sau in Turcia? Este adevarat, este mai economic sa cumperi o electrica decat un hibrid, dar este mult mai practic un hibrid pentru multi dintre noi.

Reply
Adrian Mitrea 5 februarie 2019 - 16:15

Salut!
În București avem în prezent 3 mașini electrice la o stație de încărcare. E suficient. Dacă se menține acest raport va fi bine.
Eu stau la bloc și am mașină electrică de 6 luni. Am făcut aproape 10.000 km cu ea de când o am. Cu fosta mea mașină pe benzină, pe care încă o am, am parcurs 500 km în tot acest timp. Am mișcat-o doar s-o spăl o dată pe lună și să nu se strice de la prea mult stat.
Pentru drumurile mai lungi, de două ori pe an, n-am o problemă să: 1) Închirirez ceva adecvat pentru scopul călătoriei. 2) Împrumut o mașină clasică de la o rudă sau prieten, lăsându-i electrica în schimb. 3) Aș pleca și cu mașina electrică în concediu, luându-mi marjă de timp petrecut la încărcat (și cuplând asta cu vizitarea locurilor/orașelor în care încarc).
S-ar putea să-ți mai răspundă la întrebări și următoarele două articole:
1. https://0-100.ro/2019/01/23/masina-electrica-mi-a
2. https://0-100.ro/2018/02/19/volkswagen-e-golf-si-
Mulțumesc pentru comentariu și dezbatere!

Reply
Horia 5 februarie 2019 - 16:45

Nu m-am referit la cat stai la coada la statia de incarcare. Eu exemplific concret, nu cazuri ideale de posesori de Tesla cu baterie performanta si incarcare super rapida peste noapte in garajul propriu. Din pacate suntem totusi comozi iar in Bucuresti procentul majoritar sta la bloc. Cati doresc ca, o data la cateva zile (sau mai des), vine spre casa, lasa masina la statia de incarcare aflata cel mai probabil launa sau mai multe statii de transport in comun, (este clar ca nimeni nu sta cateva ore in sau langa masina sa se incarce), si apoi ia mijlocul de transport pana acasa, iar a doua zi dimineata traseul invers? Acesta va fi cazul cel mai des intalnit. In Romania, pana cand nu se va dezolta si diversifica major sistemul de statii de incarcare si pana cand nu apar baterii cu incarcare efectiv rapida (sub 1 ora), va fi mai practica masina pe benzina (as fi zis diesel dar vor fi probleme cu interdictia acestora in urmatorii ani) sau hibrid normal (nu plug in). Estimez o durata de cel putin 20-30 de ani pana sa merite intradevar cele electrice la noi in tara. Asta daca nu apar mijloace de propulsie alternative. Daca ne gandim cum merg lucrurile in tara asta, cred ca va apare mai curand antigravitatia 😀 .

Reply
Ionut 5 februarie 2019 - 15:29

Salut,
Un articol mult asteptat de mine. Dupa cum spuneai sunt liber sa fac o alta comparatie. Doresc in viitor (2ani) sa imi cumpar sh o hibrida(Outlander PHEV). Va rog sa ma contraziceti / comentati cat mai multi asupra acestei tehnologii.
Masina are 2300kg, 2 motare electrice si unu pe benzina 2litri. Bateria are autonomie noua 52km, dar dupa cativa ani poate ajune si la un 30km pe timp de iarna. Are mai multe moduri de lcr: full electric in range-ul autonomiei (asta are fi un Bucuresti de la N-S dus intors sau E-V dus intors. Un mod serial in care bateria este sau nu complet descarcata in care motoru termic de 2l merge pe post de generator, adica la o turatie constanta 2500-3000 turatii unde se atinge consumul ideal. si un mode paralel, preferabil pe autostrada unde motorul termic este cumplat direct la roti si are consum din review-uri si clipui pe youtube de 9-10l/100km. In acelasi timp motorul incarca si bateria.
Avantaje: stau la casa, incarc zilnic, imi ajunge dus intors de la munca, we prin oras. este4x4. spatiu mare. consum benzina ok in modurile serial si paralel. pret sh:20.000 euro vechime 4 ani si km in jur de 100k dar nu mai mult.
Dezavantaje: greutatea, dar consum e in final ce ne intereseaza. sistem oarecum complex dar nu are cutie de viteze automata ci doar o singura treapa (a6a de ex) ptr cuplare motor terminc.
Ca sa o compar cu o electrica gen i3: pretul de achizite la un i3 sh este mai mare. spatiu este mai mic. garda la sol mai mica. si drumuri mai mari de 240-250 km in romania imi creaza anxietate, un fel de lant care il ai legat si nu poti sa mergi mai mult. decat daca gasesti o statie sa astepti 30min sa incarci. ca sa compar cu alte masini din gama ei, gen varianta pe benzina sau diesel nu are rost pentru oras este hibrida invingatorare ptr extraurban consumul per total ar fi la fel sau mai bun la hibrid daca este scenariu inafara comunelor motoru termic merge in in acelasi timp incarca si bateria iar in comune merge la 50-60km/h pe electric.
Astept sa vad o alta perspectiva a lcr din partea voastra asupra acestui subiect. Tehnologia hibrida nu e la fel pe toate masinile. Si evident ca nici utilizatorii nu sunt toti pentru hibride sau electrice. Daca nu dispuneam de un loc unde sa o incarc nu ma gandeam clar la aceste tehnologii. Si desigur acest hibrid plugin, la fel ca si altele, se justifica doar daca ai zilnic unde sa o incarci si mergi zilnic cel putin odata dus intors in range-ul autonomiei. O naveta care depaseste autonomia, umbreste avantejele.

Reply
Adrian Mitrea 5 februarie 2019 - 15:54

Păi dacă ai unde să încarci peste noapte de ce nu te uiți la ceva electric SH.
Uite, Nissan LEAF e mai mare decât i3. Chiar și e-Golf. E mai spațios, chiar dacă e mai scund.
La cum descrii situația gardă la sol prea mare nu-ți trebuie oricum.
Peste doi ani vei avea deja prețuri de 20.000 Euro la SH pentru mașini electrice de nivel 2018, adică cu baterii de minimum 30 kWh, adică arhisuficient pentru drumuri urbane de 150 km, respectiv 200 km în extraurban.
Dacă faci mai rar de o dată pe lună drumuri foarte lungi, adică peste 200 km, atunci electrica poate fi singura ta mașină.
Dacă faci mai des astfel de drumuri, atunci e posibil să fie mai rentabil cu o mașină electrică ieftină pentru naveta zilnică + o a doua mașină foarte ieftină, cum ar fi un Duster 1.5 dCi din primii ani de producție (5.000 Euro, că tot vrei SUV).
Eu, spre exemplu, am i3 2018 de 50.000 Euro pentru oraș și distanțe medii, plus un MINI de 3.000 Euro pentru Grecia. Problem solved.

Reply
Ionut 5 februarie 2019 - 17:13

Hibridele sunt un fel de anvelope all season. Electrica bate hibridu pe distanate de peste 40km dar pana in 250km(sau PUTIN mai mult la Tesla). Dieselu CATEODATA bate hibrdu pe autostrada. Dar precum anvelopel,. pot exista unele hibride foarte potrivite pentru un utilizator, pentru care o electrica nu e potrivita, mai ales daca e si a doua masina (masina exclusiv de oras/judet). Pentru Romania o hibrida nu e inutilitate. pentru alte tari unde exista o retea de alimentare electrica bine pusa la punct asi putea sa fiu de acord cu aceasta afirmatie.

Reply
Mihai 5 februarie 2019 - 15:37

Am apreciat foarte mult articolele despre masinile electrice. Foarte bine documentate. Cu atat mai mult m-a surprins acesta, vadit partinitor. In primul rand, nu poti compara masinile electrice cu cele hybrid. Din ce in ce mai multi producatori ofera deja suv-uri hybrid (plug in sau standard) care ofera avantajul consumului semnificativ mai scazut in oras in raport cu cele exclusiv diesel sau benzina. Pentru un autor care gandeste eco, mi se pare un aspect important. Probabil pasul urmator va fi introducerea unor baterii mai eficiente si de capacitate mai mare pe hybride. Din punctul meu de vedere viitorul nu este al masinilor electrice ci al celor hybride cu baterii mai eficiente sau al celor cu hidrogen. Nu prea vad prea curand suv-uri electrice cu autonomie mare la preturi sub 40.000 eur. Ca sa fie oarecum corecta , comparatia ar fi trebuit facuta cu skoda octavia, cel putin din punct de vedere al spatiului interior (ampatament skoda rapid: 259 cm, octavia: 268 cm, prius: 270 cm). Conduc de 2 ani un rav 4 hybrid luxury, achizionat dupa ce am facut test drive si cu vw tiguan, mazda cx5, skoda kodiaq, toate diesel si dupa ce am condus 8 ani, simultan, vw tiguan si land rover freelander 2, ambele diesel. Am achizionat rav4 hybrid pentru urmatoarele avantaje: consum in oras (mediu 6-8% dar am scos si 4.8% – 5% pe 50 km trafic lejer ca sa nu luam in calcul si pretul mai mic al benzinei; in afara orasului, la 130-160 km/h consumul este identic cu al celorlalte suv-uri 4×4 diesel), putere si acceleratie, silentiozitate, spatiu interior (batut poate doar de kodiaq – dar pentru care, daca as fi decis, ar fi trebuit sa astept 8-12 luni), pachet de dotari la un anumit nivel de pret, disponibilitate rapida (3-4 saptamani comparativ cu minim 3 luni la celelalte modele), garantie 6 ani / 200000 km. Nu in ultimul rand fiabilitatea (nu are cardan, diferential, ambreiaj, filtru de particule, etc). Alte suprize placute constatate in 2 ani / 65000 km parcursi: fiabilitate exemplara (in afara de revizii standard + discuri si placute fata nu am schimbat absolut nimic – foarte placut fata de tiguanul anterior la care pana in 50000 km schimbasem deja compresor ac, clapeta de acceleratie iar pana la 200.000 km am mai avut nenumarate probleme); sistemul start stop este imbatabil fata de cele de la diesel/benzina in care vara aerul conditionat nu mai are putere la oprirea motorului, iar la rav4 hybrid merge din baterii; puterea si acceleratie (inclusiv la peste 140km/h) fulminante care iti dau siguranta in special pe drumurile „in afara”; sistemul de tractiune integrala bazat doar pe motor electric independent spate cu care am avut surprize deosebit de placute in diverse situatii.

Reply
Adrian Mitrea 5 februarie 2019 - 16:06

Nu am contestat nicio secundă fiabilitatea și experiența Toyota pe segmentul hibrid. Chiar am spus că Prius este o mașină foarte bună.
Ce spun eu este că tehnologia Toyota Hybrid este fiabilă pentru că e testată și îmbunătățită (deci veche, cam de vreo 20 de ani) și că scenariul pe care îl descrii tu este favorabil unei mașini hibride. Important este cât % din kilometri parcurși sunt favorabili unei unei hibride. Că dacă ieși din oraș o dată pe lună, mai bine iei trenul sau închiriezi mașină, iar în rest, în oraș, mai bine mergi cu ceva electric. Vrei SUV? Iei e-Niro sau Kona EV. (Apare și întrebarea firească de ce vrei SUV în oraș, dar asta e deja altă discuție).

Reply
Mihai 5 februarie 2019 - 16:39

Poate peste 5-7 ani voi achizitiona o masina electrica exclusiv pentru oras daca se vor indeplini urmatoarele criterii: pret de achizitie maxim 15-17.000 euro (cu sau fara subventie), posibilitatea incarcarii la domiciliul unde voi locui atunci, oriunde va fi, autonomie minim 200 km iarna. Cat despre drumuri in afara orasului, voi alege alta masina conform criiteriilor pe care le voi avea atunci. Acum 2 ani am ales rav4 hybrid in functie de motivele pe care le aveam atunci si am considerat ca a fost cea mai buna varianta, de departe.

Reply
Mihai 5 februarie 2019 - 15:46

Hibridele sunt in general vazute ca o etapa intermediara spre viitorul automobilului iar aparitia lor e dictata de normele de poluare tot mai stricte care cu greu mai pot fi indeplinite fara a recupera energie la franare. Daca electrificarea are sau nu si un sens economic depinde foarte mult de la caz la caz. Pentru producatori cel mai important e sa puna pe piata un autovehicul care respecta normele si e destul de probabil sa platim mai mult pentru automobile in viitor cel putin in Europa.

Reply
Iulian 5 februarie 2019 - 21:22

Bun comentariul! Exact la asta ma gandeam si eu de cativa ani cu privire la recuperarea de energie la automobilele cu motor conventional (care e 0) si la hibride/electrice. Apoi, legat de normele de poluare: s-a ajuns sa fie standard motorul de 1L benzina, turbo. Este un shortcut ales de producatori ca sa se incadreze in capacitate cilindrica mica (deci taxe mici) si putere suficienta pentru a misca vehicolul. Cu ajutorul turbo reusesc sa „inghesuie” un volum mai mare de aer intr-o cilindree din ce in ce mai mica. Ca sa nu mai vorbim de sistemul start/stop pentru a deveni E6 compliant care nu stiu cat de eco poate fi stiind de regimurile tranzitorii ale motoarelor termice. Una peste alta, cred ca s-a ajuns la minimul de gr CO2/km la auto cu motor conventional. Trebuie urmatoarea etapa. Electricele suna bine dar la capitolul baterii parca am ramas blocati in timp 100 ani: nu am reusit sa venim cu ceva mai bun, doar optimizari modeste. Hibridele par sa prinda din ce in ce mai mult fiind un compromis acceptabil dpdv al autonomiei si al consumului in oras.

Reply
Adrian Mitrea 5 februarie 2019 - 22:30

Dacă electricele sunt blocate în timp 100 de ani, atunci hibridele sunt blocate în timp 200 de ani. Sunt mai grele, mai scumpe, mai complexe, tot consumă benzină, consumă și curent, se încarcă mai greu, au performanțe dinamice mai proaste. Cum poți să ignori toate astea?

Reply
Adrian 5 februarie 2019 - 15:56

Buna Adrian,
In articol prezinti unele argumete corecte si unele un pic partinitoare. Acum avind in vedere ca multi dintre cititori nu au condus masini hibride si nici electrice ne putem da toti cu parerea. Personal eu am optat pentru 2 hibride PHEV in familie. E adevarat ce spui cu timpul de incarcare insa ai spus corect ca depinde de masina.. Personal am un C350e si un Outpalder PHEV. Nemtii se lauda un pic cu autonomia , japonezii sunt mult mai corecti in detalii. Mercedesul il cunosti bine pentru ca l-ai testat in unul din articole si cred ca ai si un articol despre Outlander. Personal la 2000 Km pe luna parcursi in conditii mixte autostrada /ambuteiaj /oras/ Outlanderul (4×4 ) mare si greu cu bateria incarcata la plecare are un consum la 100Km parcurs in modul eco cu incalzirea pornita in conditii de iarna de 4l .(Pot pune poze ca si dovada daca nu ma crezi) . Mercedesul cu o medie de 600 km luna (mergem la birou cu ele in fiecare zi) are o medie de 4.4 l/100 . Consumul la amindoua e sub si se apropie de motoarele diesel ultraperformante (tot cu tehnologie hibrida pe ele) insa experienta de condus e net superioara in orice context.
Am testat Tesla S saptamina trecuta si pot sa-ti spun ca in afara de acceleratie (2.7 Tesla 4.9 Mercedes C350e ) si citeva detalii pe care Tesla le are in plus pentru fanii de tehnologie nu am gasit mare diferenta decit la pret…
Acum cred ca fiecare isi face calculele pentru ce isi permite si se informeaza corect ce masina il serveste cel mai bine in viata de zi cu zi. Eu le am de un an pe amindoua si sunt extrem de incintat de alegere. Si probabil ca te vei intreba de ce nu am ales o full electrica. Comparatia pe care o faci tu la pret e pentru masinile noi. Piata masinilor de 2-3 ani insa ofera preturi mult mai accesibile si poti inca sa ai garantie de la producator (Outlander PHEV are 8 ani garantie pe baterie si motorizare) . Am testat toate masinile electrice care sunt disponibile la reprezentante (Dublin) si cu mici exceptii nu m-au convins la capitolul autonomie, confort, calitate, pret…
As putea continua cu argumentatia care nu e tehnica admit,dar pot sa iti spun ca Outlanderul se plateste singur din economiile la carburant (si probabil la tine e la fel la i3) dar probabil ca oricum cei care vor citi au propriile opinii. E plin youtube-ul de proprietari de electrice si hybride care explica ce si cum. Fiecare e liber sa aleaga..Deocamdata infrastructura de incarcare nu e in pas cu oferta de masini electrice, deci hibridul nu e fotomodelul care il vezi la TV insa e prietena care e linga tine cind ai nevoie.. 🙂

Cu respect Adrian

Reply
Adrian Mitrea 5 februarie 2019 - 16:02

Salut, Adrian!
N-am mers cu niciunul dintre modelele pe care le deții.
Ce vreau eu să zic e un singur lucru: n-ar fi mai bine dacă ai scoate din ecuație consumul ăla de benzină de 4 l/100 km (și tot ce presupune el adițional: bujii, curele, ulei, greutate)?
Asta e ideea din articol.

Reply
Adrian 6 februarie 2019 - 00:29

Asta e planul, de asta am testat Tesla S 🙂 . Astept insa sa mai scada pretul 🙂 . Urmatorul test e cu Tesla 3.

Reply
Adrian Mitrea 6 februarie 2019 - 08:49

Foarte bine, niciodată să nu cumperi fără să testezi! E totuși o mașină de zeci de mii de Euro, nu un salam de biscuiți de 2 Euro.

Reply
Marius 5 februarie 2019 - 16:23

Plus ca plug-in hybrid poti incarca dupa cele 100 de KM, daca circuli mai mult in oras 100Km e suficient pt o zi dupa care poti incarca… Dar poate a platit SKODA sau VW pentru acest articol….

Reply
Adrian Mitrea 5 februarie 2019 - 16:42

La plug-in hybrid ai autonomie 20-60 km. Nu 100 km. În ăia 100 km consumi și curent și benzină. Asta am scris și în articol. Dar ai citit pe lângă și ai venit doar să scuipi…

Reply
Marius 6 februarie 2019 - 11:12

In articol te referi la consumul dat de producator pentru primele 100km. De aia am zis ca poti incarca dupa 100km. Dar pentru majoritatea si 60km sunt suficienti pentru a ajunge la servici si acasa, caz in care consumul lor ar fi 0…iar pentru drumuri mai lungi pot avea consum mai mic sau similar cu o masina non-hibrida. Dar nu poluaza in oras si probabil cam 90% dintre oameni folosesc masinile pentru a ajunge la servici, scoala etc…Un articol impartial cred ca ar trebui sa tina cont de asta si tocmai tu esti care scuipa aici…

Reply
Adrian Mitrea 6 februarie 2019 - 11:24

Oamenii care își cumpără plug-in hybrid o fac pentru ceea ce au reținut: consum 2-3 l/100 km. Sau „2-3%” cum ar scrie unii.
Și cumpără hibrid tocmai pentru că le lipsește posibilitatea să încarce după 100 km.
Că altfel și-ar fi luat electric.
Iar consum „2-3%” se transformă în „10-12%” cât ai zice „hybrid”.
Dar unii refuză să înțeleagă lucrurile astea și pentru ei hybrid = consum 2-3%. Și gata.
Cu românul comentator nu o dai la pace orice ai scrie. M-am obișnuit. Din fericire cititorii adevărați citesc, bagă la cap, își fac propriile calcule și gata. Nu se apucă să arunce cu rahat sau cu laude în autor.
Pe românul comentator, dacă-l luminezi și pui punctul pe i, spunându-i ce ai învățat din experiență, te ia de sus cu Wikipedia și-ți spune că ești prost.
Dacă-i prezinți o tehnologie nouă, mai bună decât aia veche, îți spune că te-a plătit industria auto să-i promovezi căcaturile.

Reply
Simon 20 iunie 2019 - 12:26

Adrian, te-ai inflamat degeaba! Zici ca romanul „pleaca pe fenta”de consum 2-3%, dar ajunge sa „suporte” 10-12%. In calitate de jurnalist informat, puteai afla ca la un SUV hybrid e cam greu sa treci de consum de 8-9l/100 km daca respecti limita de viteza pe autostrada. Experienta proprie mi-a aratat un consum mediu de 8.5% pe traseu de iarna Romania-Austria ,4 persoane si cutie portbagaj pe plafon incarcata cu echipamente de schi. Consum mediu tur-retur fara incarcare intermediara si urcari zilnice la munte (10-15 km). Si vorbim de SUV din 2014, motor 2 l benzina (Outlander PHEV). Incearca sa-ti pastrezi obiectivitatea, folosirea masinii electrice pentru oameni care au nevoie de masina parcata in apropierea locuintei ( cu bagaje, copii, drumuri dese,etc,) nu e fezabila daca nu ai posibilitate de incarcare in proximitate.

Adrian Mitrea 20 iunie 2019 - 13:37

Simon, și în oraș cât consumi, dacă nu ai posibilitatea să încarci bateria?
Nu cumva 10-12 litri/100 km?
Dacă îmi spui că ai posibilitatea să încarci, atunci știi părerea mea: mai bine full electric.

Simon 20 iunie 2019 - 14:49

Am avut si aceasta ocazie si nu, din contra, in oras consum intre 5 si 6 l/100km. Dupa cum ziceam, mai testeaza..

Adrian Mitrea 21 iunie 2019 - 13:00

Cu plug-in hybrid? Nu cred.
Cu un hibrid fără alimentare externă, da, e posibil.

Popescu Ștefan 5 februarie 2019 - 17:22

Articol foarte tendentios impotriva masinilor hibride. Ati calculat pretul la 100 km cu Toyota Prius( modelele I si II second hand)? Exemplu real: a) pe benzină: 30 lei/100km, b) pe GPL 15 lei/100 km, c) hibrid 8 lei/100 km.

Reply
C T 5 februarie 2019 - 17:59

Am luat în august 2018 o Toyota Yaris hibrid cu dotările medii. Am dat pe ea 14.000 de euro. Merg aproape exclusiv în București. Consumă 5-6%. În 2008 am luat un Opel Corsa de 1,2L cu cutie automată și m-a costat tot 14.000 de euro. Aceleași drumuri, același stil de condus. Îmi consuma cam 11-12%. Decât sâ iau tot una pe benzină la același preț, care probabil ar fi consumat, ținând cont de evoluțiile din ultimii 10 ani. poate 8-9% sau decât să iau una full electrică, pe care aș fi dat cel puțin 22.000 de euro pentru mine Yarisul hibrid a fost soluția optimă: preț comparabil cu echivalentul pe benzină, consum mic, garanție 6 ani / 200.000 km și pot cumpăra în cei șase ani garanție extinsâ pentru încă trei ani pentru 500 de euro. Am mers 10 ani cu un COrsa de 14k în care nu am băgat decât consumabile până s-a stricat și a cerut 2000 de euro în reparații. Cu siguranță pot merge cu un Yaris tot de 14k încă zece ani, în condițiile în care am 9 ani garanție extinsă iar eu nu fac mai mult de 1000 de km pe lună.

Reply
Adrian 5 februarie 2019 - 18:34

Legat de dimensiuni, exista Prius C, in US cel putin. Masina e plina de plastice subtiri pentru a o face cat mai usoara. La consum, intr-adevar se vede… Pe autostrada, 70mh, consum 60mpg… In sistemul metric ar insemna 3.9l/100km la o viteza de croaziera de 115km/h. Comparativ, o Kia Forte(ceed) pe care o conduc zilnic, nu am reusit pe autostrada sa scot mai bine de 40mpg. Cu Prius am condus aprox 2 luni si un minim pe autostrada a fost 60mpg.
Dar intr-adevar, nu e cea mai placuta masina si se simte foarte ieftina.

Reply
Mircea 5 februarie 2019 - 18:47

Articol complet tendentios ! Comparatie halucinanta intre un diesel si un hibrid ! Presupun ca autorul articolului poseda un smartphone. De ce si l-a cumparat ? De ce nu a aplicat comparatia cu un telefon mobil obisnuit atunci cand l a achizitionat ? Auzi tu , sa compari demarajul unui disesel cu al unui hibrid !!! Mestere, du -te la culcare !

Reply
Adrian Mitrea 5 februarie 2019 - 20:19

Unde vezi tu diesel în comparația din articol?
Și chiar dacă ar fi fost diesel, sa zicem, dieselul ăla nu e tot mașină?

Reply
Bogdan Gheorghe 5 februarie 2019 - 18:59

Ar mai fi o varianta dragi concetateni ptr care multi le cumpara: impozitul f. mic perceput in toate tarile ptr o masina hibrida (la noi este de 5% din impozitul platit pe capacitatea motorului cu combustie interna). Va dau un exemplu de la BMW: un 750 benzina/diesel cu motor de 4.4L ai plati impozit anual de aprox 6380 RON. Daca o iei hibrid platesti doar 5% din aceasta valoare, adica 319 RON. La BMW am inteles ca poti dezactiva in totalitate sistemul hibrid si sa mergi doar pe benzina. Pe talon scrie hibrid, deci platesti 300 lei chiar daca nu folosesti (e posibil sa ma insel cu dezactivarea, accept orice alte pareri diferite de a mea)

Reply
Adrian Mitrea 5 februarie 2019 - 20:18

Foarte bună completare. Fentarea taxelor este încă un motiv pentru care există hibridul pe lumea asta. Și e în același timp încă un motiv pentru a privi circumspect această tehnologie.

Reply
Dogaru 5 februarie 2019 - 21:03

Cred ca masinile hibrid au fost fabricate pentru a reduce consumul de combustibil deci a proteja mediul ,spre exemplu yaris hibrid este mai economica cu 16% decat yaris diesel ,ca si in cazul masinilor electrice,se urmareste protejarea mediului in primul rand nu costul de achizitie.

Reply
Adrian Mitrea 5 februarie 2019 - 22:35

Mașinile hibrid au fost create în primul rând ca soluție profitabilă pentru companiile producătoare, fiind un răspuns la politicile mai stricte de mediu și la nivelul de acceptare de care sunt capabili cumpărătorii în vremurile noastre.
Că nimeni nu vinde mașini hibride ca să proteje planeta.
Tot așa cum nimeni nu vinde cartofi să hrănească populația.
Totul înseamnă bani.
Scoți banii/profitul din ecuație, dispare și interesul de a proteja planeta.

Reply
grd 5 februarie 2019 - 21:31

daca scrii un articol bazat in intregime pe comparatia si echivalenta marcii toyota cu marca skoda este evident ca ai cunostinte extrem de limitate privind lumea auto… mai bine iti pastrezi teoriile pentru un cerc restrans de prieteni, de preferat copii

Reply
Adrian Mitrea 5 februarie 2019 - 22:27

Dacă asta e tot ce ai înțeles, n-ar fi rău să-ți reiei studiile începând cu grădinița.

Reply
grd 6 februarie 2019 - 01:34

un hibrid consuma in mediu urban jumatate fata de aceeasi masina pe benzina, daca mergi preponderent in oras rezulta o economie semnificativa… daca ai diverse interese financiare pentru a defaima hibridele atunci poti face comparatii irelevante, poti arunca tot felul de cifre incorecte si gata, ti-ai facut “treaba” si poti incasa comisionul; e pacat ca exista astfel de asa zisi jurnalisti care pentru 2-3 lei creaza tot felul de concluzii puerile

Reply
Adrian Mitrea 6 februarie 2019 - 08:47

O mașină electrică consumă 0 litri/100 km. Și are emisii zero de eșapament.
Dacă mergi preponderent urban, rezultă o economie și mai semnificativă, iar poluarea este eliminată de unde ne doare cel mai tare. Din oraș.
Despre treaba cu comisioanele, te invit la mine la firmă să faci un audit și să vezi ce bani intră, de unde și pe ce se duc.

Reply
A. 5 februarie 2019 - 22:12

Calculul dumneavoastră ia în discuție doar costurile legate de carburanți, nu și altele care fac ca rentabilitatea să fie mai mare. De exemplu, în București ai o reducere de 95% la impozitul pe mijlocul de transport, ceea ce presupune economii considerabile față de Skoda de care ziceți. Apoi, parcarea gratuită, care și asta poate însemna câteva sute bune de lei în fiecare lună pe care îi scutești. Per ansamblu, este mult mai ok să nu depinzi de închirierea unei mașini sau să nu te căciulești pe la nu știu cine să îți împrumute mașina ta, pentru că tu ai o electrică și, implicit, autonomie extrem de limitată. Hibridul este, în momentul de față, soluția optimă pentru noi, dacă nu ne permitem o electrică pentru oraș și o alta pentru concedii. Nu poți merge până în Grecia sau Turcia oprindu-te la fiecare 3-400 de km să îți încarci mașina electrică, să fim serioși!…

Reply
Tavi 5 februarie 2019 - 22:59

Skoda e cu , cutie automata sau manuala ?
Daca e manuala comparatia e ZERO ! Rezistenta in timp si fiabilitatea Priusului e dovedita , asa ca aceasta comparatie e cam forțată! La ce dotari are priusul (baza) , skoda ajunge aproape de varianta full , iarasi pretul nu e corect comparat !
Priusul consuma in jur de 5,2-5,5 combinat , consum real , deci diferenta e mai mare.
Ca si tehnologie comparam rachete cu biciclete , dar avem timp sa ne elucidam.
Succes !

Reply
Adrian Mitrea 6 februarie 2019 - 09:02

Ai citit articolul? Știi ce e aia DSG?
Cât despre rachete, înțelegi că 100% electric este „next level”? Hibridul este ca mersul pe jos, electricul e ca teleportarea. Atât de mare e hăul între cele două tehnologii.
Dar zici bine, avem timp să ne elucidăm.

Reply
Andrei 6 februarie 2019 - 01:03

Am avut 7 dieseluri. In momentul de față am un prius plus și un Highlander hybrid plus un Opel ampera. Pe toyote am pus gpl. Am 180.000km cu una și 250.000 cu cealaltă. Știi ce am schimbat în km ăștia? ULEIUL. ia vezi câte ambreiaje, egr-uri, turbine, filtre de particule și distribuții schimbai pe un diesel. Am trecut la hibrid pentru că mă disperasera dieselurile in oraș. Cu toate că au dezavantaje ( e puțin mai lentă), nu m-aș mai întoarce ever la diesel. Și mai e un secret : un hibrid trebuie să înveți sa il conduci ca să scoți consumuri excelente. Eu scot 3% in oraș conducând în puls& glide (caută pe google). Ce să îți mai zic, că pe highlander am motor de 3.3 si cu gpl pe el scot echivalentul a 5-6% benzină in București…? Arată-mi un Suv cu motor de 3 litri care reușește în București așa ceva…

Reply
Adrian Mitrea 6 februarie 2019 - 08:48

Sunt de acord cu tot ce spui, se vede că ești posesor/utilizator și nu vorbești din auzite.
Și fiindcă le-ai încercat pe toate… cu electric 100% ai mers?
Pentru că după ce o vei face vei spune despre toate celelalte exact ce spui acum despre diesel.

Reply
Andrei 6 februarie 2019 - 09:33

Ampera în realitate e un electric cu range extender. De aia am luat-o, pentru că autonomia celor 50-70km îmi e îndeajuns pentru o zi normală. Dar dacă am o zi anormala ce fac??? Nimic. Pleacă generatorul și îmi fac treaba cu el. Din experiența mea totul se rezumă așa :
1- până în 50km/zi : electric cu range extender în caz de nevoie
2- mulți km pe zi în oraș : hibrid cu Gpl. In loc de 5 % in oraș vei consuma echivalentul a 2,5-3% benzină
3- ai concedii dese sau mergi preponderent în exterior , da. Îți iei diesel sau hibrid cu Gpl.
Din câte observi sunt „fan” gpl. Tehnologia gpl s-a schimbat 100% din momentul apariției instalațiilor secvențiale, gpl nu mai strică motoarele cum o făcea înainte, dimpotrivă le protejează pentru că arde mai complet.

Reply
Adrian Mitrea 6 februarie 2019 - 09:37

De acord, GPL e la fel de bun ca benzina acum.
Dacă faci concedii dese înseamnă că atâția bani și timp încât să ții câte o mașină pentru orice scop: electric pentru preponderent oraș, hibrid pentru drumuri în țară, benzină pentru dat pe circuit și diesel pentru călătoriile cu mașina la Viena.

Reply
Andrei 6 februarie 2019 - 09:55

Nu ai înțeles : eu sunt un „extrem” care și-a permis din fericire toate astea. Un om normal își alege una din cele 3 opțiuni, cea mai rentabilă pentru el.
Am făcut o socoteală ce înseamnă 100.000km dpdv al combustibilului între prius cu Gpl și un tdi 1.9 pe care l-am avut înainte, mers 80% in oraș : faci economie de aprox 8000 euro. Nu mai punem aici mentenanță, care la diesel te usucă după cum am precizat mai sus. La hibride nici măcar uleiul la cutia automata nu se schimbă, se verifică și completează la fiecare 200k dacă e nevoie… Ia vezi cât e un schimb de ulei la dsg, cât mai e un schimb de distribuție, o regenerare de filtru particule…
Înainte de a trece pe hibride mi-am făcut și eu toate calculele, crede-mă.
Am un amic cu un Ford diesel , model mai nou. Am făcut împreună socotelile câți bani îl costă mentenanta masinii + consumul și a tras singur o concluzie : tu îți permiți să mergi dublu în concedii comparativ cu mine prin economiile pe care le faci față de mine.

Adrian Mitrea 6 februarie 2019 - 10:10

Ok, acum introdu în calculele tale și un automobil 100% electric, care vrei tu.

Viorel 6 februarie 2019 - 03:31

Eu personal nu parcurg cu mașina mai mult de 20Km în medie zilnic, dacă-i parcurg și pe ăștia într-un oraș precum Motru și moșia mea situată la cca. 3Km distanță, deci mi-ar fi foarte utilă o hibridă precum Opel Ampera sau omoloaga sa americană Chevrolet Volt, care pot parcurge în medie vreo 60 Km full electric, binențeles cumpărate SH, max.15.000€, 2-3 ani vechime ! Aș fi mulțumit de o astfel de automobil hibrid cu motor mecanic pe post de generator ca primă opțiune (singurele modele) și pentru faptul că acumulatorul îl pot încărca în decurs de câteva ore de la o priză obișnuită în garaj, menționez că folosesc și un sistem fotovoltaic și sper să devin prosumator cu max. 27Kwp panouri fotovoltaice, ceea ce mi-ar permite luxul să-mi încarc acumulatorul cu energie ”moka” de la soare !!! Nu mi-aș dori o full electrică deocamdată, pentru lipsa infrastructurii de încărcare și autonomia limitată în cazul în care totuși se ivește o nevoie să parcurg un drum mai lung să zicem în vacanțe, ceea ce în cazul unei hibride este un compromis ideal, adică nu m-ar interesa nici diesel, nici benzină tocmai pentru acea medie de 20Km parcurși zilnic, în afară de câteva excepții de drumuri lungi ! Comparația între hibride și cele benzină, diesel nu se poate face doar din motivul că unul parcurge nu știu câte sute de mii de Km și diferențele ar fi inexistente la economie combustibil, consumabile și reparații, mai sunt și oameni liniștiți la casa lor ca și mine care nu își fac veacul umblând brambura cu mașina fără nici un motiv serios pentru deplasare !

Reply
Adrian Mitrea 6 februarie 2019 - 08:44

Îți respect părerea și îți mulțumesc pentru timpul dedicat să scrii un comentariu atât de lung.
Și te întreb.
Dacă 20-60 km zilnic reprezintă certitudinea, iar drumurile lungi ocazionale, de 2 ori pe an, reprezintă probabilitatea… de ce să cari după tine 340 de zile pe an motor pe benzină, ulei, benzină, filtre, cutie de viteze? Când poți merge direct pe electric, orice model, care îți va fi de folos 340 de zile pe an. Pentru restul de 20 de zile există soluții. Trebuie doar să știi că sunt acolo.

Reply
Andrei 6 februarie 2019 - 09:17

Îți răspunde unul cu prius și ampera : pentru siguranță. La electrice km pe care îi faci sunt foarte inexacti, în funcție de temperatura, stil de condus erc. În drum spre casă vrea să trec și pe la Metro să cumpăr ceva, dar îmi e frică că nu îmi rămâne destulă baterie până acasă. Așa la ampera pleacă generatorul și am siguranta că ajung acasă. Transpune asta în cazul unei femei…

Reply
Adrian Mitrea 6 februarie 2019 - 09:35

Orice mașină electrică de pe piață, chiar și cele din primele generații, au autonomie cel puțin dublă față de Ampera ta. Autonomie mai mare (cel puțin dublă), griji mai puține.
Ca să nu mai zic că nu-ți cad mâinile dacă-ți faci cumpărăturile la Kaufland în loc de Metro și îți și încarci mașina electrică în timp ce cumperi salam.
Probabil că și la Metro vei avea astfel de stații de încărcare în curând.

Reply
Andrei 6 februarie 2019 - 10:20

Da. Le vom avea când se vor termina și autostrăzile…
Și hai să-ți mai zic problema maximă a tehnologiei ev. Ia presupune tu că mâine, tiriac face cadou tuturor celor din cartierul tău (90% stau la bloc) tesla. Toată lumea din cartier are tesla. Cum le vor încarca….? A, aștepți după o tehnologie care încă e la stadiul de invenție, să încarci în 5 min o tesla…?
În general cine își permite o electrică își permite să nu stea la bloc și o încarcă acasă în curte. Dar aia la bloc ce fac….?
În momentul de față hibridul sh este, crede-mă, mașina săracului pentru că ține cu buzunarul. Da, dai puțin mai mult pe ea dar economiile făcute pe toate planurile rezultă la un avantaj enorm comparativ cu un diesel sh….

Adrian Mitrea 6 februarie 2019 - 10:26

Aceași gândire „ce ar fi dacă”.
Toate aceste dacă-uri NU se vor întâmpla.
Țiriac își ține banii pentru afaceri și alte acte de caritate.
Tehnologia care îți permite să încarci o Tesla în 5 minute nu va exista vreodată. Cel puțin nu în timpul pe care-l mai am eu de petrecut în viață. Așa cum și smartphone-ul e printre noi de mai bine de zece ani, iar bateria tot cam o zi ține și tot câteva ore durează să o încarci. Dar uite că ne-am adaptat, le încărcăm des și unde putem, dar la Nokia 3310 tot nu ne-am întoarce.
Ce să zic, condu o electrică măcar 1-2 zile și apoi spune-mi cum vezi benzina, dieselul și hibridul. Te asigur că vei fi uimit de propriile constatări.

D M 6 februarie 2019 - 12:14

Am înțeles punctul tău de vedere: EV 100% e mai bun. Acum poate ar trebui să înțelegi și tu că există oameni care nu își permit să cumpere acum un EV 100% și pentru care este mai rezonabil financiar să cumpere un hibrid. Este posibil să îți cumperi hibrid și să crezi, în același timp, că EV 100% e mai bun decât un hibrid

Adrian Mitrea 6 februarie 2019 - 12:21

Corect.
Dar câți gândesc și argumentează ca tine? Nu vezi ce dezastru e aici la comentarii?
Că și eu îmi doresc o Tesla Model 3 cu autonomie 400 km, cumpărată cash. Dar mi-am permis doar un BMW i3, în leasing, cu autonomie 200 km.
Iar asta nu mă împiedică să văd avantajele și dezavantajele fiecărei mașini în parte.
Ori oamenii pro hybrid de pe aici îți lasă senzația că nici nu vor să audă de electric.
Despre asta e vorba.

Banel 6 februarie 2019 - 15:09

Acele „daca” sunt pertinente, este justificata teama ca poti intalni o situatie in care vrei sa incarci masina si mai sunt cativa in zona cu aceeasi nevoie in acelasi timp. Da, sunt putine masini, dar si mai putine statii. Iar cu subventia asta, e de asteptat sa creasca numarul de electrice, insa nu e de asteptat sa creasca proportional si numarul de statii.
Apoi, mai sunt si concediile….sunt zone din tara unde nu e de asteptat sa vezi statii multi ani de acum incolo. Sunt tari care sunt in urma noastra la acest capitol…ce faci, eviti aceste destinatii de dragul de a detine o masina 100% electrica?
Ampera mi se pare idealul in momentul de fata, ai electric si pentru situatii de criza folosesti generatorul pe carburant. Da, car un motor dupa mine…asa si? Imi iau masina in functie de cum imi organizez viata, nu-mi organizez viata in functie de masina.

Viorel 6 februarie 2019 - 19:28

Pentru că nu mi-aș permite să plătesc taxe pentru 2 mașini ! În altă ordine de idei motorul termic + cutia de viteze are sub 100Kg greutate, deci pagubă-n ciuperci, iar consumabilele gen ulei, filtre la 15.000Km, la cât merg eu cu mașina, nu parcurg acest număr de Km nici în în 2 ani !!!

Reply
Adrian Mitrea 7 februarie 2019 - 09:03

Salut, Viorel.
Taxele ar fi cea mai mică problemă. La electric oricum taxele sunt zero.
Dacă zici de întreținerea curentă (anvelope, asigurări, odorizante) sau problema locurilor de parcare… atunci ai dreptate.
Cert e că dacă îți permiți o hibridă nouă, că despre mașini noi vorbim, cu siguranță îți permiți una electrică și una mai veche pe benzină sau diesel. Sau măcar îți permiți să o închiriezi de două ori pe an când ai nevoie de ea.
Masă? 100 kg zici? De ce nu te gândești că pe lângă motor și cutie mai ai și fluidele necesare lor: uleiuri, benzină. Mai ai și eșapament, radiatoare. Te duci spre 200 kg, de fapt. Ori inginerii din lumea auto se luptă pentru fiecare kg, ca mașinile lor să fie cât mai ușoare. Iar tu spui că 100 kg sunt pagubă în ciuperci? Tocmai le-ai dat cu jet pe toți inginerii auto care știu cât de mult înseamnă 10 kg într-o mașină, de fapt.
Tocmai pentru că parcurgi un număr redus de kilometri… orice altă mașină în afară de cea hibridă este mai bună pentru tine. De ce să plătești prețul ridicat pentru un hibrid când nu parcurgi kilometri cât să-l amortizezi?

Reply
Viorel 7 februarie 2019 - 14:28

Păi cum am spus, nu-mi permit să-mi cumpăr un hibrid nou, faptul că aleg un hibrid SH este pentru faptul că motorizarea electrică este long life, rezistă cât nu rezistă mașina în sine, motorul termic îl voi folosi din an în paști pentru o deplasare mai lungă, deci termicul cu benzină este în plan secundar pentru că acumulatorii îi încarc din sistemul meu fotovoltaic, de aceea am ales să mă orientez spre un hibrid second hand Opel Ampera care îmi satisface pretențiile ! Acumulatorii oricărei mașini electrice se pot schimba cu capacități mai mari și acumulatori de nouă generație, aici mă pricep și mă simt ca peștele în apă să lucrez cu astfel de sisteme ! De exemplu un automobil hibrid Toyota Prius generația a 3-a, să zicem tot un SH la vreo 7000€, că n-aș plăti niciodată de 4 ori mai mult pe una nouă, poate fi configurat să parcurgă peste 100 Km full electric cu doar 3000€ investiții în acumulatori de litiu titan (LTO) care au peste 10.000 de cicluri, deci un milion de Km full electric asigurat, dar reversul medaliei este că o bună parte din portbagajul mașinii va fi ocupat de acumulatori !

Adrian Mitrea 7 februarie 2019 - 14:57

O mașina electrică SH costă +/- 10.000 Euro. De ce n-ai alege o electrică SH, în situația descrisă de tine. Iar pentru situațiile din an în paște închiriezi ce ai nevoie sau împrumuți.

Viorel 7 februarie 2019 - 20:09

Niu mi-a plăcut ideea închirierii unui lucru niciodată, poate sunt eu de modă mai veche, se întâmplă că își bagă dracu coada să comiți o nedorită și ești bun de plată, așa măcar dacă ți-ai distrus lucrul tău personal, nu vine nimeni să-ți bage sula-n coaste să plătești paguba imediat !!! Când am văzut prima dată Renault Zoe cu acel acumulator la care trebuia să plătești chirie lunară, am zis că niciodată nu-mi voi cumpăra ”măgar închiriat”, ce-i al meu, al meu să fie, că de aia am luptat pentru democrație să fim stăpâni pe lucrurile și proprietățile noastre cumpărate cu sudoarea frunții ! Tocmai de aceea francezii n-au avut și nici nu vor avea succes cu astfel de idei comuniste în privința închirierii acumulatorilor !

Adrian Mitrea 7 februarie 2019 - 20:17

Pot să înțeleg gândirea.
Totuși Renault Zoe se vinde deja de doi ani cu tot cu baterie, fără chirie.
Și din aceleași motive ca tine am păstrat totuși mașina veche.
În ultimele 6 luni am făcut doar 500 km cu ea, iar cu cea electrică 10.000 km…

Rares 6 februarie 2019 - 08:45

Presupun ca nu ai condus niciodata o masina hybrid, pentru ca daca ar fi fost asa, articolul arata cu totul altfel. Multe inexactitati si comparatii inutile.

Reply
Adrian Mitrea 6 februarie 2019 - 09:19 Reply
Alex 6 februarie 2019 - 08:45

Salut, sa schimbam perspectiva.
1. Toyota are masina pur electrică se numeste mirări
2. Masina electrică este mai poluantea decat orice masina din lume chiar și diesel. De ce ? Simplu , energia electrică electrică este produsă în mare parte vb de Ro in termocentrale.
3. Reciclarea bateriilor este aproape imposibilă
4. Randamentul transportului electric este sub cel al motorului termic de sub capota având în vedere faptul că nu ai sursa in comutație.
Cam atât pentru moment.

Reply
Adrian Mitrea 6 februarie 2019 - 09:32

Salut, ok, hai să o schimbăm.
1. Nu există Toyota Mirări. Poate Toyota Mirai. Dar aia nu e chiar electrică, e o mașină pe hidrogen (în definitiv e electrică, doar că îți produce electricitatea singură, la bord, din hidrogen, ceea ce o transformă într-un experiment foarte nefericit ca viabiliate și eficiență, dar interesant din punct de vedere ingineresc). Poftim https://0-100.ro/2015/01/22/masina-pe-hidrogen-to
2. Fals. Mașina electrică este cea mai puțin poluantă din lume și poate fi chiar mai puțin poluantă decât e pe măsură ce producerea verde a energiei electrice va progresa. Îți explică pe larg „băiatul” ăsta https://youtu.be/6RhtiPefVzM
3. Reciclarea bateriilor se face deja de 100 de ani. Orice mașină pe benzină și diesel are o baterie. În plus, orice mașină hibridă are o baterie de propulsie, similară cu cea de la mașinile electrice, dor că mai mică (de 2-4 ori mai mică d.p.d.v. capacitate). Pe lângă reciclarea clasică, deja bine pusă la punct, mai există și programe second life pentru bateriile de mașini electrice, care prespupune utilizarea lor ca pe un fel de UPS-uri și medii de stocare a energiei verzi. Caută pe Google și vezi următoarele link-uri:
a) https://waste-management-world.com/a/blog-battery
b) https://www.japantimes.co.jp/news/2018/07/04/busi
c) https://cleantechnica.com/2018/03/24/nissan-pushe
d) https://www.bloomberg.com/news/features/2018-06-2
4. Nu înțeleg ce vrei să spui, dar poate le explici ălora de la Tesla, Nissan, Renault, BMW, Volkswagen și câți alții care vând deja mașini electrice de mai bine de 5 ani cum stă treaba. E clar că tu știi ceva ce proștii de ei n-au aflat încă.

Reply
Alex 6 februarie 2019 - 09:59

Masina electrică e ca energia verde. Adica toti contribuabilii plătesc ca forma x și y sa faca cercetare in domeniu.exact ca certificatele verzi.
2. Bateria de masina e pb sau ca alta tehnologie mult mai greu de reciclat. O baterie degradată nu se poate folosi ca ups dar na unii stiu mai bine.
La o masina electrică cari după tine 800 kg ca sa folosesti 10kg. Adica bateria se încărca max 80 % si se descarcă min 20%
Dacă vb de li-x tensiune maxima de încărcare e 4.22v dar e distructivă prin urmare se încărca până la 4V și se descarcă până la 3.2V sub tensiunea asta descărcarea de distructivă pentru baterie.
Deci e ca si cum ai avea un rezervor de 40l de combustibil.dar tu consumi max 10l
Restul e de pomana. Până o sa ajunga romania la nivelul țărilor nordice cu energie verde până atunci se muta poluarea din oras la termo. Buna afacere ce sa zic.

Reply
Adrian Mitrea 6 februarie 2019 - 10:31

Calculele tale sunt, pe scurt, proaste.
Refă-le cu mintea mai limpede și revino.
P.S. La o mașină hibridă, când cari după tine benzină, ulei, motor, cutie de viteze, baterie de propulsie, motor electric, etc… cât % folosești din tot ce cari? Sau la o mașină pe benzină. Îi faci plinul și mergi 20 km. Nu înseamnă ca ai cărat după tine 40-45 kg de pomană? Sau alimentezi câte 2-3 litri pe zi? Că nu prea înțeleg unde vrei să bați.

Reply
Igor 6 februarie 2019 - 10:11

Sunt din Republica Moldova si avem pe drumuri foarte multe Prius, in special Prius 20. Ceea ce nu prea s-a pus accet aici e fiabilitatea, la Toyota in special. Si asta e un factor FOARTE important, mai ales in timp. Domnilor, drumurile din Moldova sunt, da ce sunt, ca practic dupa zapada asta nu mai sunt deloc 🙂 iti pun masina la grea incercare. Ei bine, am acest Prius de 2+ ani, 200 000 km la bord si mai mult de 30000 km facuti de mine, poate nu e mult, dar pentru ce drumuri avem, e ceva. Pot spune ca altceva in afara de ulei si bugii nu am schimbat nimic la masina, NIMIC, nici macar frine, caci la ai ei km de bord, frinele sunt ca noi, datorita sistemului de recuperare si frinare cu motorul. Si de 2 ori pe an merg la service si fac inspectie la baterii si suspensie, de fiecare data raspunsul este, nu avem ce face, totul este bine. Dar sunt multe priusuri care la bord peste 300-400k km la bord cu peste 50-100K km facuti prin Moldova in cea mai mare parte si nu sunt probleme majore cu masina. Nu cred ca poti avea asa cheltulei minime de exploatare a unei masini din grupul VAG. Iar satisfactia unui consum mic (iarna 7-7.5%, vara 5-5.5%, mentionez ca nu ma orientez deloc spre un condus pentru consum mic, conduc cum as conduce o masina normal) pe linga faptul ca nu se strica si te poti porni oricind la drum fara sa ai frica unui defect, e atit de mare.

Reply
Adrian Mitrea 6 februarie 2019 - 10:21

Ok, dar să știi că există și mașini electrice pe lumea asta, care sunt la fel de țapene ca acel Prius.
Motivul pentru care sunt multe este unul singur: sunt ieftine pe piața second hand și le merge faima că sunt fiabile. Cum spuneam, hibridul e noul diesel. Și de 1.9 TDI ALH spune lumea numai de bine, că e infailibil, etc…
Doar că există și „next level”, adică automobilul electric. E drept, acum e mai scump decât un Prius second hand.
P.S. Articolul compara două mașini noi și punea în evidență scenariul achiziției unei mașini noi în 2019. Așa, dacă ne uităm la comparații de tipul cumpăr o mașină cu 2.000 Euro, iar de restul 20.000 Euro o repar și o alimentez 10 ani… discuția n-o să se termine niciodată.

Reply
claudius 6 februarie 2019 - 10:54

Am urmarit foarte multe dintre articolele tale. Si le-am apreciat pentru informatiile corecte pe care le ofereai cititorilor. Nu o data s-a intamplat sa te felicit. Nu o data s-a intamplat sa apar punctul tau de vedere in fata haterilor. DAR, acest articol nu iti face deloc cinste. Este atat de partinitor incat e greu sa nu vezi asta din avion. Cred ca mai corect era sa anunti de la bun ca acesta NU este un articol ci un advertorial BMW sustinut de VAG. Ideea este ca prin astfel de abordari iti vei pierde cititorii. Care nu sunt prosti. De asta au si reactionat asa violent. Cine nu isi va pune intrebarea daca nu cumva asta este discountul oferit la cumpararea masinii electrice? Este atat de evident. Iar sa compari Priusul cu Skoda Rapid…Tu chiar asa iti desconsideri cititorii? Sau e vorba de Sindromul BMW?

Reply
Adrian Mitrea 6 februarie 2019 - 11:10

Îți spun doar atât, numărul de comentarii sau ce spun oamenii reflectă prea puțin din cum este primit un articol.
Sunt 90% oameni care l-au citit și n-au comentat nimic. Nici pro, nici contra.
În plus, prin abordarea pe care o ai, nu demonstrezi decât faptul că ești tot hater.
Dacă nu ești, spune-mi ce are Toyota Prius și n-are Skoda Rapid. E cumva Toyota poleită cu aur și nu poate fi comparată cu nimic?
Cineva mi-a spus odată: „Ferește-te de cocalarii cu mașini japoneze, sunt chiar mai răi decât ăia cu BMW”.
Citind unele comentarii de pe aici am înțeles ce a vrut să zică.

Reply
claudius 6 februarie 2019 - 11:44

In general cei care citesc nu comenteaza. In general, daca la un articol 1 la suta ar comenta ar fi fabulos. Dar e intotdeauna sub 1 la suta. Nu sunt hater. Sunt obiectiv. Conduc momentan un Sandero 0,9 tce din decembrie 2018. O masina economica. Motor nemtesc, Mercedes. Nu am intalnit in viata mea un „cocalar” cu masina japoneza, si conduc de peste 20 de ani, in schimb despre marci germane, mai ales BMW…numai de bine! Toyota a fost unul dintre pionierii masinilor electrice. 1969 Toyota Ex2, 1970 Toyota Commuter, 1973 Toyota EV2, etc. Sa nu uitam contributiile aduse in dezvoltarea automobilului electric de catre Daihatsu, acum parte a grupului Toyota, in aceeasi perioada. Primul BMW electric aparea prin 1991, Z11. Adica dupa vreo 20 de ani fata de japonezi. Toyota nu e poleita cu aur, dar in spatele Toyota este o intreaga filosofie, in spatele VAG este doar foamea de bani.

Reply
Adrian Mitrea 6 februarie 2019 - 11:57

Bun. Sandero 0.9 TCe. O mașină excelentă, felicitări! Și nu sunt deloc ironic. Am condus-o, mi-a plăcut, am făcut review.
Este un motor Renault Nissan care e pus și mașini Daimler. Deci nu e motor de Daimler sau de Mercedes-Benz.
Dar știi ce e ironic?
Că atunci când spuneam că motorașul ăsta TCe 90 e fantastic… mă luau la p..ă fanii 1.4 MPI și-mi spuneau că e TCe ăsta e motor de drujbă.
Exact așa cum mă iau acum la p..ă fanii hibridelor, care pur și simplu refuză să accepte că o mașină electrică este „next level”.
Și peste zece ani vor veni și vor spune că nu e nimic mai tare decât propulsia electrică. Aia e problema mea. Reticența asta la a primi o informație sau măcar curiozitatea de a cerceta mai departe, dacă în ce spun eu n-au încredere.
Cocalari am întâlnit peste tot. Și cu Alfa, și cu Lexus, și cu BMW și cu mașini clasice. Dacă vrei să-i vezi, orice marcă are infecțiile ei de clienți.
Dacă o dăm pe istorie, primul automobil electric a fost unul german. Se cheamă Porsche P1 și vine din 1898 https://www.bbc.com/news/business-25934289
Dar contează mai puțin cine a fost primul, ci contează cine face lucrurile bine.
Și da, Toyota face hibride bine.
Dar n-are nicio electrică în gamă.
Între timp Nissan LEAF este cel mai bine vândut automobile electric din lume (da, e o mașină japoneză), cel mai vândut automobil electric din Europa este Renault Zoe, cel mai dorit automobil electric din lume este Tesla, iar cel mai avansat tehnologic automobil electric al prezentului este BMW i3.
Va lansa și Toyota electrice după 2020 și să vezi atunci delir…
Cam tot așa cum a fost când au lansat motorul diesel de 2 litri, scăzând și ei de la 2.2 litri, după mai bine de zece ani, fix în vremea când dieselul a început să se ducă în cap (pe nedrept, dar tot în cap se duce).
Cam asta e realitatea…

Reply
claudius 6 februarie 2019 - 12:43

Motorul este M281 (E09 LA) si este produs de Mercedes din 2014. 66kw @ 5500 rpm, 135 N-m @2500 rpm. Nu este motor Renault-Nissan, asa cum se crede. Eu vorbeam de automobilul electric asa cum il stim cu totii, nu de istorie. Iar Ferdinand Porsche nu a fost primul care sa „construiasca”(Jacob Lohner) un automobil electric. Inaintea lui au fost multi altii. Gustave Trouve sau Thomas Parker de exemplu. Dar sa nu uitam de „Jamais Contente”, peste 100 km/ora in 1899! Asa ca sa nu „ne spargem” in istorie. Cat despre Toyota, in 1997 lansa Rav4 electric. Problema a fost ca bateriile EV-95 erau produse de o divizie a General Motors care a fost cumparata de Chevron(aia cu fracturarea hidraulica pe la Pungesti) care a inchis fabrica in ciuda faptului ca cererea de baterii NiMH pentru automobile era la inceput si in crestere. Baterii inventate, culmea, tot de un japonez! O cu totul alta ar fi fost istoria automobilului electric daca Chevron nu ar fi blocat utilizarea de baterii NiMH…Citeste despre Cobasys.

Alex 6 februarie 2019 - 18:37

Toyota are masina electrică și se numeste MIRAI. Tu chiar ai o problemă serioasă. Dacă nu are baterie nu e electrică sau ….. si mercedes are hybride cu hidrogen. Deci nu mai induce lumea in eroare. Din cele spuse de tine masina electrică înseamnă motor electric și baterie. Despre next level electric mai poate peste 10 ani. Acuma e total fail. Scumpa, poluante indirect (termo centrala) statie de încărcare nu prea sunt și daca nu ai un level 2 macar faci matanii până se încărca, autonomia „foarte mare”, și în caz de trafic aglomerat autonomia scade la jumate. Motorul electric are randamentul cel mai bun . La masina electrică bateria e problema. Poate peste 10 ani o sa imi cumpăr electric. Moment sunt multumit cu ce am

dodoi 7 februarie 2019 - 17:20

„fix în vremea când dieselul a început să se ducă în cap (pe nedrept, dar tot în cap se duce).”

N-as zice ca atunci cand construiesti dispozitive speciale ca sa inseli testele de conformitate si sa castigi un avantaj pe seama concurentilor care joaca cinstit si nu comercializeaza diesel-ul e pe nedrept.

Adrian Mitrea 8 februarie 2019 - 10:35

Dieselul se duce în cap la toate mărcile, inclusiv și la cei care n-au trișat. De asta spun că pe nedrept. În plus, dieselul nu este o problemă în sine. Problema este că îl folosim noi unde nu trebuie: în oraș.

Marius 6 februarie 2019 - 10:55

Am un Lexus gs 450h și are un consum de plus ➕ ➖ 8%. Mașina are un motor V6 de 3500 și 345 cp, este super dotată și nu aș dao pe nici o altă mașină, decât tot un Lexus dar mai nou

Reply
Bogdan 6 februarie 2019 - 14:01

ceata e in capul tau, nu la hibride
sa vii sa te dau o tura cu un Lexus NX 300h ca sa vezi si tu ce inseamna hibrid

Reply
Adrian Mitrea 6 februarie 2019 - 14:03

Hai. Facem și review video. Lasă-mi datele de contact aici https://0-100.ro/contact/ Le voi primi pe mail.

Reply
Costin 6 februarie 2019 - 15:28

Cred ca daca ne uitam la pret si masina electrica este o superba inutilitate, doar ajutorul de 10’000 euro poti sa incepi un calcul … si tot nu iesi in castig fata de propulsia clasica.
Cred ca hibridul merita luat in calcul pentru cine face peste 10’000 km/an intr-un oras ca Bucuresti si este un sofer linistit la drum lung.
In rest pt multi km – diesel, sub 25’000 km/an – benzina.
Cu ce pot fi de acord este cu suprataxarea diesel si chiar a benzinei Bucuresti si alte orase mari… pentru ca intradevar au un impact negativ asupra starii de sanatate. In rest electricle si hibridele doar muta poluarea in afara oraselor, in momentul producerii masinii si in momentul producerii energiei electrice – e doar o impresie ca se polueaza mai putin si se reduce impactul pe schimbarile climatice.

Reply
Alex 6 februarie 2019 - 18:58

De când am mers prima data cu Prius am zis că dacă s-ar oferi test drive cu Prius in mod gratuit la piețele auto din tara, sunt sigur că mai bine de o treime din Tdi-uri ar fi înlocuite cu hibride. Ai scris la un moment dat că hibridele sunt de la clasa medie in sus din cauza că sistemul are nevoie de volum mare și nu poate fi implementat pe mașină de clasă mică…sper sa fi aflat între timp că există o Toyota Yaris hibrid care e ff mica și are același sistem ca și Prius, cu un motor termic de 1.5 și cutie cvt. Ai mai zis că e foarte complex sistemul asta hibrid, mult mai complex decât o benzinara sau un diesel clasic. Ei bine, daca iei un tdi și îl compari, bag mana in foc că are mult mai multe componente decât un Prius… dacă vorbim de un diesel cu DPF, catalizator cu uree și alte complicații, bag și cealaltă mână in foc (dacă vorbim de fiabilitate…ce sa mai vorbim?!)
Am mers chiar recent cu o Skoda rapid 1.2tsi manuală (50k km in bord)…vreau sa zic că la demaraj nu mergea ca Priusul…se simte fain turbina pe la 2000-2500rpm, apoi nu impresionează până la 4-5000rpm, dar în fine… la demaraj am simțit-o mai greoaie decat Priusul. La consum a stat bine…cam 1L peste Prius la un drum de 250km pe care l-am parcurs în același moment cu Skoda (eu) și altcineva cu Priusul, dar daca tot vrei sa compari mere cu pere, măcar ia o Skoda rapid cu cutie automata (daca este) că asta e unul din punctele forte ale Priusului, din punctul meu de vedere-cutia cvt.
Înțeleg că bați in direcția electricelor, dar până evoluează tehnologia și infrastructura la nivelul la care sa putem noi folosi electrice in România și pe distante lungi, nu numai în orașe, până atunci-hibridul e cea mai inteligenta alegere…dar cine sa înțeleagă?

Reply
Adrian Mitrea 7 februarie 2019 - 09:06

Skoda Rapid din comparație este autmată, DSG. Am scris cât se poate de clar.
Diferența între o cutie de viteze manuală și una cu dublu ambreiaj este uriașă la cum se simte, chiar dacă pe hârtie performanțele par cam aceleași.
Așa că dacă ai fi condus o Skoda Rapid DSG ai fi simțit că e rachetă pe lângă Prius.
(Din nou, discuția despre mărci și modele nu e neapărat relevantă – orice mașină cu transmisie de tip dublu ambreiaj se simte mai rapidă decât una cu transmisie CVT sau e-CVT – fără ca pe hârtie performanțele să difere prea mult).

Reply
Bobo 6 februarie 2019 - 21:23

Sunt de acord ca EV este viitorul, dar cea mai mare inovatie de la Otto incoace nu poate sa fie decat sceptic privita de cei mai multi oameni deocamdata, sunt doar cativa ani de cand se fac electrice si nu este dovedita ( inca) fiabilitatea. Insa nu poti sa ii invinuiesti pe cei care cumpara o toyota pt ca au o tehnologie bullet proof din ‘96 incoace. Un Prius are costuri auxiliare mult mai mari decat o electrica dar uneori linistea mintii ca nu se strica si nu faci pana prostului electrificat sunt nepretuite.Parerea mea este ca plug in hibrid e un compromis prost pt ca greutatea este mai mare decat la self charging hybrid si acolo chiar stai cu ochii pe range ul ala infim daca vrei consum mic. Insa te intreb- vrei o masina mai mare, de familie, n-ai bani de Tesla, pai decat sa cumperi in 2019 un diesel si sa stai cu frica daca mai gasesti cumparator in 5 ani nu mai bine cumperi un Lexus is 300h SH la 19-22.000 euro sau un lexus gs450h SH la 22-28.000 ( masini premium care costa similar cu un C/ A4/seria 3 diesel SH) sau vrei SUV -Honda CRV sau noul Rav4 la 32-39.000 euro? Pai ce full electric premium executive sau SUV gasesti la banii astia?

Reply
Cristian 6 februarie 2019 - 23:04

Acum sa spui ca pt un diesel(care ar fi el) nu ai client la revanzare dar pt un Lexus hibrid de 10 ani ai clienti, poate se face oleaca de coada chiar, ba mai si primesti un pret bun ti se pare ca este realist?
Articolul prezinta fidel si parerea mea din acest moment. Pentru oras o electrica este perfecta. Daca ti-o permiti. Pentru ca e genul de masina care se cere cumparata noua. Mi se pare o problema faptul ca tehnologia evolueaza prea mult de la un an la altul si in cinci ani te trezesti cu o masina ramasa rau in urma, mai ales la partea de autonomie.
Am vazut ca multi posesori de Auris s-au cam suparat pe Adrian, dar realitatea este ca respectiva masina e incredibil de anosta. Am condus una in vara 2018 cu echipare Luna plus optiuni suplimentare, sistemul audio suna groaznic, bordul mi s-a parut alandala, scaunele fara sustinere si incomode la drum ceva mai lung. Demarajul fara sa pui sistemul acela de power era dpmdv jenant. Pentru mine sofatul inca este o placere, ma bucur de timpul petrecut la volan chiar daca am depasit de mult milionul de km parcursi in calitate de sofer. Ori Auris mi s-a parut definitia masinii care te duce din punctul A in punctul B. Si atat.
Cu Prius am fost in calitate de pasager la taxi in cateva tari europene, la prima impresie e interesant acel interior, dar cand incepi sa te uiti la detalii sau finisaje ramai dezamagit. De exterior nu spun nimic, fericiti cei carora le place asa ceva.

Reply
Marcel 7 februarie 2019 - 00:12

Discutia despre marci auto este inutila. Autorul, pasionat de masini electrice are o opinie corecta poate putin partinitoare. Dar ceea ce e cel mai important din toata discutia a pastrat pentru final: „…căutăm scuze pentru a nu dezvolta o tehnologie a bateriilor revoluționară” tehnologie despre care eu inca nu am auzit.

Reply
Sorin Apopei 7 februarie 2019 - 09:59

Salutari,

Ce fluviu de comentarii…

Cu bicicleta nu mai merge. Faci cancer in esofag si plamani de atata poluare. Eu m-am lasat. Prefer sa merg cu masina electrica si fac asta de aproape 4 ani, cu aerul setat pe interior, decat sa fiu gazat.
Bicicleta e pentru orasele verzi, pentru plimbari in parc, la munte.

Referitor la statiile de incarcare, nu toate masinile electrice incarca la ele, se mai incarca si pe acasa. Acum 4 ani stateam la un bloc de 4 etaje, la etajul 3 si aveam loc de parcare fix langa bloc in zona Piata Alba Iulia, prin spate. Imi incarcam masina folosind un cablu de 25 metri, mai gros, de calitate) conectat la o siguranta automata diferentiala de 16A.
Un an jumatate am incarcat asa (nu exista pe vremea aceea decat statia rapida de la Porsche Nord). Am facut cereri pe la Primarie, pe la Enel sa-mi instalez o priza in parcare. Vremurile erau prea avansate pentru ei. A venit si Antena1 si mi-a luat interviu. Acum cred ca se poate face un parteneriat Primarie – Enel. Enel chiar are o divizie pentru statii de incarcare.

Exista ca model orasul Suceava (unde m-am nascut si eu 😁) si oamenii sunt mult mai deschisi la minte. Au instalat la cerere, in parcarile blocurilor, statii de incarcare si au achizitionat si autobuze electrice fata de capitala noastra care are tocmai a achizitionat diesel.

Acum m-am mutat la casa si incarc si mai relaxat masinile electrice.

Referitor la Toyota, face reclama mincinoasa (ex: masinile noastre se incarca in mers, nu au nevoie de priza), in dauna electricelor – si oamenii cred ca hibridele sun electrice.
Bat apa la moara majoritatii slabe a oamenilor care zic prostia asta uriasa: “da dom’le de ce nu le pune un dinam si cand merg sa se incarce…”
Cred ca logica in Romania e invers proportionala cu consumul de sare iodata. Logicii ii sta bine la racoare, in tarile nordice.

Super articolul, poate se educa si oamenii din Romania. Prea ne place sa fim ultimii mereu.

Toate cele bune!

Reply
dodoi 7 februarie 2019 - 17:05

„Referitor la Toyota, face reclama mincinoasa (ex: masinile noastre se incarca in mers, nu au nevoie de priza)”

Nu am masina hibrida, dar am inchiriat un Ford Fusion(Mondeo in Europa) Hibrid si chiar incarca bateria cand mergea pe benzina, la viteze mai mari de 50-60 KM/h, cand franai sau ridicai piciorul de pe acceleratie. Folosea motorul electric la plecare sau pana pe la 50 km/h, dar se descarca rapid in cateva minute, dar se incarca si destul de repede. Sigur o sa spuna unii si start/stop-ul economiseste benzina. Numai ca cu start/stop-ul nu o sa ai aer conditionat si partea electrica o sa functioneze pe bateria (mica a) masinii si nu pe o baterie mare de hibrid. Una peste alta la un traseu de peste 2000km majoritatea in afara orasului a consumat cu vreo 2.5/l mai putin decat versiunea similara numai pe benzina.

Reply
dan 7 februarie 2019 - 08:58

Sunt posesor de Hybrid…de doi ani…..e minunata…136 Hp…autorul este prost informat si total in ceata…sa spui ca(complicată, scumpă, grea și lentă) este o prostie…pentru STUPID PEOPLE…articol pentru…

Reply
Adrian Mitrea 7 februarie 2019 - 09:10

Felicitări!
Acum du-te și condu un e-Golf sau LEAF și scrie-mi după aceea, bine?
(Ți se va părea un salt exact așa cum îl simți între Auris-ul tău și orice mașină ai fi avut înainte.)

Reply
Mihai 7 februarie 2019 - 13:17

Sunt posesor de hybrid si masina este extraordinara. Este o bijuterie tehnica, foarte fiabila. Hibridele sunt fara indoiala masinile ideale de tranzitie catre perioada total electrica. Producatorii europeni pur si simplu nu au hibride in oferta lor si din aceasta cauza se chinuie din rasputeri sa demonstreze ca hibridele sunt “inutile” iar diesel-urile sunt perfecte ca “aerul de munte”. Nu-l cunosc pe autor dar ii recomand sa se documenteze mai mult, sa acorde mai multa atentie articolelor pe care le scrie.
Oricum, ideea sa compari doua masini care nu au nimic in comun, cum e Prius si Skoda Rapid, e o idee nastrusnica in sine.

Reply
Andrei 7 februarie 2019 - 13:36

Interesant si util articol.
Totusi, cei care isi cumpara o hidrida o vor folosi, in marea majoritate a timpului, in limita autonomiei electrice. Dar au si posibilitatea sa faca drumuri lungi, cand e nevoie.
Eu, de exemplu, parcurg cca 10-15km zilnic si doar ocazional drumuri lungi. In marea majoritate a timpului as putea sa o folosesc exclusiv pe electricitate dar, spre deosebire de o electrica 100%, pot sa fac si un drum de 700km.
In plus, trebuie tinut cont si de faptul ca unii dorm mai bine daca stiu ca au ars mai putina benzina, chiar daca asta ii costa mai mult.

Reply
Adrian Mitrea 7 februarie 2019 - 13:52

Mulțumesc!
Și n-ai dormi mai liniștit că n-ai ars deloc benzină?
Chiar dacă să nu arzi benzină s-ar putea chiar să fie mai scump decât să arzi puțină benzină?
P.S. Așa zic și clienții de SUV-uri: „Domn’le… eu merg 90% în oraș. Da’ dacă vreau să mă urc pe munte cu mașina, măcar știu că pot!”
Și uite așa s-au umplut orașele de SUV-uri – și ele aflate la granița fină dintre „alegerea perfectă” și „inutilitatea absolută”.

Reply
Lucian 7 februarie 2019 - 14:07

O comparatie mult mai buna aici: https://www.youtube.com/watch?v=o2Ec4HcPaR8.

Reply
ABU 7 februarie 2019 - 17:24

Salut, m-a frapat un pic acest articol, fiindca la prima vedere pare foarte partinitor si citind comentariile sunt mai multi de aceeasi parere. Ce m-a enervat cel mai mult este acest titlu:
Hibrid = Ceață. Universul necunoașterii …Wow… pai hai sa iti demontez mitul de masina electrica = viitorul.
1. Ce vei face cand toata lumea va avea masina electrica? Unde o sa le incarcati caci momentan cea mai rapida incarcare e de circa 30 de minute. Daca nu ai statia de incarcare proprie si personala esti mancat….E ca si cum la peco ar veni mai toata lumea sa alimenteze ( si s-au vazut cazuri de cozi lungi in istorie ) BTW momentan tehnologia este limitata si nu se intrevad schimbari in tehnologia bateriei sa permita incarcari mai rapide.
2. Energia verde nu va fi suficienta sa incarce toate masinile de pe planeta , deci vom avea nevoie in continuare de surse altrnative ( d c? pai fiindca panourile fotovoltaice pot absorbi doar o cantitate limitate de energie intr-o zi, vantul nu bate mereu, apa are o cantitate limitate de scurgere intr-un baraj si tot asa) Ce vom face atunci??
3. Ce te faci ca mai avem si iarna si a iesit un studiu cum ca la -20 grade celsius masinile electrice pierd pana la 40% din curent? Si in general iarna pierzi mai mult curent ( pierzi curent cu incalzirea si dezaburirea masinii ). Plus ca incarcarea dureaza mai mult. La fel sunt niste video pe youtube cu insi care arata cam cat curent pierzi doar cu A/C, faruri, incalzire si crede-ma nu e putin, iar tu ca posesor al unui EV ar trebui sa stii si sa fii sincer.

Da, masinile electrice pot fi viitorul, daca vom avea autostrazi si drumuri care sa le incarce din mers si sa nu avem nevoie de baterii ( se fac studii si prototipuri pt astfel de drumuri si masini ). Atunci cantitatea de energie folosita ca fi substantial mai mica si nu vei mai avea cozi la statiile de incarcare.
In orice alt caz tehnologia electrica va fi LIMITATA de baterie si tehnologia bateriei nu prea a evoluat in ultimul timp. Se incearca cu greu imbunatatirea ei, dar nu se prea fac progrese.

Acum sa trecem la hybrid vs electric vs plugin hybrid vs benzina. Puteai sa compari Hyundai Ioniq ( in cele 3 versiuni ) cu Hyundai i40. Sunt similare ca dimensiuni.
Cu un plugin pooti merge pana la 63 de km conform Hyundai. Eu de exemplu in oras ma descurc cu valorile astea… iarna nu as fi asa convins… Plus ca ma duc in concediu de vreo 2, 3 ori pe an, plus ca fac multe escapade de week end. Ce te faci cu full electric? poti merge doar pe o raza de 200 de km ( ca tre sa te si intorci -si vb aici de BMW-ul tau ), ca la mama naibii in munte unde te duci cu bicla sau sa te aerisesti nu gasesti priza. ( acum sa zicem ca gasesti …ce te faci daca sunt mai multe masini electrice ??? Daca pleci cu prietenii si aveti toti masini electrice? ). La fel si la mare…de ex daca te duci la Constanta nu te poti intoarce fara o incarcare din Bucuresti…Ce te faci daca esti cu prietenii si aveti toti masini electrice ( va asteptati 2 ore unii pe altii sa incarcati ). Nu poti dimineata si sa te intorci seara ca tre sa cauti loc sa iti incarci bateria.
Cu plug in hybrid ai ambele lumi. poti sa mergi full electric, dar poti sa faci si escapade. Te costa tot cam atatia bani dar nu ai dureri de cap si limitari.
Ce te faci daca ai o urgenta si tre sa ajungi undeva? Stai sa te gandesti, ajung , incarc pe drum ce fac?? ( mai ales noaptea )
Poti sa ma contrazici, dar eu raman la parerea ca plug in hybrid este imbinarea celor 2 lumi. NU ai neovie de 2 masini (una de oras electrica si una de concediu) . Nu mai zica daca ai de facut drumuri mai mari de 500 de km ( chiar si o data pe an, pierzi 1 ora din viata doar incarcand)… Cand tehnologia va fi suficient de avansata sa renuntam la baterii, DA , pot sa zic ca masina electrica ar fi viitorul ( dar tot vom avea neajunsuri in generarea de energie ).
Toate cele bune!

Reply
Sorin Apopei 7 februarie 2019 - 20:31

Eu am rezolvat aceasta problema. Avem doua masini, una full electrica (e-up) si una electrica cu generator (i3 cu range extender), care e plugin-ul unicat si cel mai special.

Bateriile si-au marit capacitatea continuu (valori aproximative):
– i3 2013 22 kwh, 2017 33kwh, 2019 44kwh
– e-golf: 2015 24kwh, 2017 35 kwh
– kia, hyndai 2019 64kwh
– renault, nissan 22 kwh, 40kwh

Tesla, Jaguar, Audi s-au dus spre 100kwh.

Totul evolueaza. Tesla a cumparat Maxwell (care face baterii si condensatoare de mare capacitate), nu se stie ce o sa mai scoata.

E bine ca se evolueaza rapid. Automobilul electric nu va mai fi omorat asa usor, cum au mai facut-o (1920, 1970, 1990).

Reply
Adrian Mitrea 8 februarie 2019 - 10:33

Salut!
Știi de ce hybrid = ceață? Îți mai spun o dată.
Pentru că un client obișnuit nu face distincția între diversele tehnologii hibride și nu le înțelege avantajele și dezavantajele. Mulți clienți abia de pot face diferența între o benzină sau un diesel, iar tu îmi spui că suntem cu toții doctori în hibride?
Tocmai pentru că există informații puține (inclusiv pe site-urile producătorilor auto) am scris acest articol. Nu am menirea să schimb lumea. Am menirea să te opresc o secundă, să analizezi, să gândești. Să te întrebi… „Băi, stai o secundă, parcă prostul ăsta de Mitrea zice ce n-am citit pe nicăieri. Oare chiar așa o fi? Ia să cercetez mai mult.” Atât îmi doresc.
1. Îți răspund printr-o întrebare. Tu ce te faci la benzinărie când 2 milioane de mașini din București vor să alimenteze cu benzină ori diesel? Să presupui că toate mașinile vor avea nevoie de curent la un moment-dat, în fiecare minut ori secundă, este o naivitate. Uite că în București circa 150 de puncte de încărcare deservesc foarte bine 1.000 de mașini electrice. Dacă păstrăm raportul ăsta va fi bine. Nu uita că electricitatea e mult mai simplu de distribuit decât benzina.
2. Energia verde nu este suficientă ACUM să încarce toate mașinile de pe planetă. Dar poate fi. Spre deosebire de petrol care mai verde decât e acum nu prea mai poate să devină. Mai mult, migrația către electric va fi lentă, deci avem timp să dezvoltăm infrastructură. Semnul meu de alarmă era doar ăsta: atenție la hibrid pentru că va consuma și benzină, va avea și baterie de propulsie (deci și poluare cu bateria), și va prelungi și migrația către electric (acolo unde se poate migra).
3. Am 20.000 km făcuți cu diverse mașini electrice, din care 10.000 km cu a mea. Am mers și iarna. Autonomia e mai mică, per total pierd o zi de condus. În loc să încarc la 3-4 zile încarc la 2-3 zile. Sau încarc de fiecare dată când am ocazia. Care e problema? Mașina cu petrol nu-ți consumă mai mult iarna?
4. Încărcarea în mers sau foarte rapidă e o tâmpenie. Nu se vor întâmpla pe parcursul vieților noastre. Noi nu suntem în stare să astupăm gropile (peste tot în lumea asta) și să avem marcaje rutiere clare, iar tu vorbești de străzi cu inducție? Inginerește e un vis frumos. Dar așa va rămâne. Încărcarea foarte rapidă, la fel. Au trecut 100 de ani și tot nu putem alimenta pe benzină în 5 secunde. E fizică. Problema se va rezolva prin crearea de locuri de parcare cu încărcare prin inducție SAU MĂCAR prin a pune o priză banală la fiecare loc de parcare oficial/real (nu la alea călare pe trotuar, pe oprirea interzisă). Astfel, în timpul în care mașină stă, să se și încarce. E cel mai simplu de făcut și ieftin. Electricitatea e peste tot. Stâlpi de lumină, parcări de mall, subsoluri, anexe gospodărești. În parcările de mall deja au început să apară stații și prize. Nu va fi nevoie decât să le multiplicăm pe măsură ce crește piața de mașini electrice.
5. Despre comparație, nu „puteam să” că discuția despre mărci și modele este irelevantă. Am dat doar niște exemple foarte cunoscute, unul fiind cel mai bine vândut din toate timpurile. Așa puteam să iau și BMW Seria 2 Active Tourer. Dar cui îi pasă? Principiile enunțate de mine, provocările și problemele se aplică îndiferent de marcă sau model.
Cum bine zicea cineva, mașina hibridă este ca anvelopa all season: wrong tool for every purpose.
Toate cele bune și ție!

Reply
Calin 7 februarie 2019 - 21:28

De fiecare data cand vad articole de specialitate din care iese la iveala naivitate tehnica si lipsa de documentare, ma-ntristez. Mai punem in plus comparatii intre mere si pere si ies concluzii profund gresite.
Da… s-a mai zis pe-aici: daca vrei sa compari hibride cu „standard” compara de la aceiasi marca, sau marci inrudite. Priusul e cam la fel cu Rapid-ul tot asa cum apartamentul in Bucuresti e la fel cu cel din Craiova.
Apoi, foarte important, daca vrei sa ramai „tehnic”: vezi cam care-i pretul pe care-l plateste motorul „100% clasic” noilor norme de poluare(tradus in final in senzatia in diferite costuri, dar mai ales in senzatia puternica „ca nu trage”). Si… incearca sa pleci la semafor de langa un hibrid destul de prost(ex. Auris), sa vezi cine „decoleaza”.
Altfel, e adevarat ca acum ceva vreme Prius-ul era simbolul a ceea ce inseamna hibrid si era cumva mai degraba o toana sa-ti cumperi asa ceva(nu se amortiza niciodata). Dar a trecut vremea, s-au schimbat multe…
Cumva am speranta ca macar ai idee cate tipuri de „hibride” exista (da… nu-i un singur tip, o singura tehnologie!) si poate ai idee si cum arata si studiile de piata ale companiilor din domeniu (care-i forecast-ul privind cota de piata pe diferite tipuri de masini, inclusiv diferite variante de hibride). Ti-ar fi greu apoi sa argumentezi ca hibridul e aiurea.
Altfel, respect pt. ca incerci sa raspunzi la comentarii si sa scrii un articol cat de cat inchegat. Dar… ar fi grozav daca te-ai documenta mai atent si daca ai avea mai multa grija la comparatii si calcule.
Cu tot respectul dintr-o zona foarte bine ancorata in ceea ce inseamna chestiile astea in 2019, care-mi mananca mai mult de 8h/zi!

Reply
Adrian Mitrea 8 februarie 2019 - 10:14

Salut! Nu este un articol de specilitate (adică nu specialitatea aceea la care te gândești tu)
Este un articol de presă care încearcă să exprime cât mai simplu avantajele și dezavantajele unei motorizări hibride, cu focus pe capcanele în care poate cădea un client naiv. După cum vezi, sunt mulți naivi.
Discuția despre mărci și modele este absolut irelevantă. Ți-am dat exemple și cu BMW, dar pe alea refuzi să le vezi. Din nou, nu contează marca și modelul. Contează principiul.
Despre tipurile de hibride am scris în articol. Te rog mai citește-l o dată. Sunt mai multe, da. Și toate prezintă aceleași dezavantaje (mai grele, mai sofisticate, autonomie electrică redusă, timpi mari de încărcare în cazul plug-in-elor).
Tocmai pentru că mi-au trecut prin față niște „forecast-uri” și diverse discuții până la nivel de CEO din auto… am scris asta: hibridul e noul diesel. Toată lumea pare să aibă un văl al ignoranței tras pe ochi (clienții mă refer), iar producătorii auto sunt fericiți că mulțumită hibridelor pot vinde „the same old shit” iar și iar, fără să inoveze cu adevărat și să facă naibii o dată ceva cu tehnnologia bateriilor (care sunt folosite nu doar în mașinile electrice, ci și în hibride).
Deci da, hibridul e compromisul acceptabil pentru mulți.
Asta nu înseamnă că reprezintă și calea cea mai bună.
Cu tot respectul dintr-un domeniu care mănâncă tot atâta și care vede și dincolo de hibride!

Reply
Garett 9 februarie 2019 - 11:22

Recunosc, citesc cu mai multa atentie comentariile decat articolul!
Autorul are un zel de neofit intru popularizarea electricelor pure, „a vazut LUMINA” i3 si orice altceva i se pare „epoca de piatra”. 🙂
Chestie amuzanta pentru un blog personal dar distructiva pentru credibilitatea unui site presupus profesionist…
Cel putin pentru urmatorii 5-10 ani masinile electrice NU vor fi o alternativa reala, exceptand un salt tehnologic neasteptat care sa le aduca fix la acelasi nivel cu cele ICE din toate punctele de vedere: pret, rapiditatea incarcarii, range etc.

Reply
Mihai 9 februarie 2019 - 23:41

De toyota auris hibrid ai auzit ?
Mai ieftina decat prius
Sau yaris
Volkswagen jeta
Ford c max
Toate hibride
Si apropo consumul la hibrid se face la consumul unui rezervor de benzina raportat la numarul de km parcursi
Daca cu un rezervor de benzina de 50 litri faci vreo 7-800 de km atunci inseamna ca ai consum mic
Da recunosc ca e mai complicat cu calcule si masuratori
E mai usor sa scrii articole degeaba fara sa ai cunostinte tehnice

Reply
Adrian Mitrea 10 februarie 2019 - 10:59

N-am auzit, Auris asta e ceva metal prețios?

Reply
UnMuritor 10 februarie 2019 - 14:29

E asa aiurea sa vezi toti maimutzoii cum scriu articole inutile doar de dragul de a apasa butoane. Hibridele erau viitorul acum 20 de ani; acum sunt mainstream, si imi pare rau ca nu toti producatorii pot scoate modele hibride reale; in final, doar alea se vor vinde.
Mai traim inca vreo 30 de ani cu hibride, electricul vine puternic din spate.
Dar cu siguranta autorul nici nu a condus vreo hibrida vreodata, nici nu are idee despre ce vorbeste, si este pacat sa periclitezi imaginea site-ului cu “pareri” neavizate. Este stupid simplul fapt ca in ziua de azi mai iei in calcul sa iti iei o masina non-hibrid in afara pretului mai mic. Toti incercam sa fim mai eco, sa protejam un pic planeta asta amarata, iar recomandarea lui: e du-te frate tare si polueaza cat poti!
Si nici nu intelege ca producatorii auto, fara a fi ajutati sa dezvolte tehnologiile in continuare, nici nu vom ajunge sa avem full electrice prea curand. Cumperi hibrid, producatorul intelege ca vrei electric, are mai multi bani sa avanseze in directia asta. Dar din micimea perspectivei autorului, ce sa se priceapa?
Articolul dezinformeaza grav si ar trebui eliminat complet.

Reply
Adrian Mitrea 10 februarie 2019 - 18:58

Și acum încearcă să vezi un pic mai departe. Am să îți modfic citatul să (te) înțelegi:

„Este stupid simplul fapt ca in ziua de azi mai iei in calcul sa iti iei o masina care nu e 100% electrică, in afara pretului mai mic.”

În rest, cred că și maimuțele pot găsi ce mașini hibride am condus eu până acum, pentru că sunt pe site (mai sunt și altele, care nu sunt publicate, dar nu contează asta):
https://0-100.ro/2010/11/13/in-garajul-nostru-toyhttps://0-100.ro/2013/12/13/in-garajul-nostru-opehttps://0-100.ro/2012/07/14/in-garajul-nostru-lexhttps://0-100.ro/2011/11/09/in-garajul-nostru-honhttps://0-100.ro/2011/10/29/prima-impresie-chevrohttps://0-100.ro/2011/07/29/prima-impresie-opel-ahttps://0-100.ro/2010/05/19/in-garajul-nostru-bmw
href=”https://0-100.ro/2009/10/15/in-garajul-nostru-honda-insight/

Reply
Radu 30 august 2019 - 16:21

Nu am avut rabdare sa citesc toate comentariile din cauza arogantei, a ignorantei si a superioritatii pe care o impuneti absolut nejustificat si neargumentat. Regret ca mi-am pierdut 10 minute din viata citind articolul. Nici macar nu are sens sa argumentez de ce. Noroc ca pot cataloga pagina ca si spam!!

Reply
Adrian Mitrea 2 septembrie 2019 - 22:23

Nu-i nimic, peste vreo zece ani vei vrea o electrică și, dacă nu te lasă memoria, îți vei aminti de comentariul pe care l-ai lăsat aici. Apoi vei exclama: „Bă, câtă dreptate avea Mitrea în 2019!”
Până atunci, îți doresc viață frumoasă!

Reply
Cri 4 ianuarie 2020 - 23:47

Salut ! Eu cred că ai dreptate.Nici eu nu am avut timp sa citesc toate comentariile dar din ce in ce cei pro hibride nu mai au argumente.Sunt totuși mașini complicate și scumpe care fiind mai grele consuma mai mult.Doar pe anumite porțiuni ,unde este utilizată bateria ,iese un consum bun dar fiind o baterie mică nu e mare lucru.Cu un condus f eco s-a scos o medie buna și cu un Logan acu ceva vreme…Mai puțin poluante deci decât una clasica dar raman totuși poluante.Cu o electrica verifici stațiile de pe traseu și poți programa și drumuri mai lungi care vor dura mai mult desigur,pt că cea mai rapida încărcare e minim 30min ,dar nu cu mult.Nu se compara cu statul în coloana 10 ore pe V Prahovei.Dar sa fim serioși,și cu una termica mai zabovesti la o cafea,la toaletă și tot pe acolo ajungi.Cat despre poluare cele clasice poluează nu doar cu carburantul dar și pneurile sunt f solicitate ca și plăcuțele de frana,pe când la o electrica nu așa rău că frânează motorul ce generează curent în acel moment.Nu mai poluam nici cu producerea fluidelor precum ulei de motor și cutie,antigelul pt răcire.Sa nu mai zic de discurile de ambreiaj(se știe electrica nu are CV deci nici ambreiaj).Si daca e sa vb de metale rare sa nu uitam de cele din tobele catalitice de care o electrica nu are nevoie.Apoi cat metal se toarnă pt cutiile de viteza ,blocul motor și alte piese metalice ,otel,fonta sau Al ,care mai necesita prelucrări si tratamente ulterior.Asta nu înseamnă poluare și energie consumata inca de la extragerea minereului din sol ?Toți vb de baterii a căror producție și reciclare poluează dar uita de toate sistemele de care am vb mai devreme… pe care o electrica nu le are.Chiar,iată altele:rezervorul de combustibil din plastic,tevile de Cu,radiatorul din Al,furtune din cauciuc,etc….Eu voi fi mulțumit daca se va inventa și la noi in mod convenabil un sistem de contorizare/echivalare și nu vânzare a energiei produsă de panourile solare de pe casa. Voi fi furnizor in rețea ziua și o voi recupera noaptea când aș lăsa masina la incarcat+diferența eventual(cu plata).Daca am face toți așa ar crește mult procentul de energie verde din rețea și bilanțul sigur ar fi pozitiv în ceea ce privește poluarea,in favoarea electricelor.Ar trebui un efort financiar în plus din partea noastra dar și din partea statului,care treb să ajungă la o înțelegere cu actualii distribuitori de combustibili fosili,să investească imediat împreună în stații de încărcare rapida.Si așa tot o vor face pt că în viitorii 10 ani prețul comb clasici va fi prea mare sa le mai aducă beneficii (din ce in ce mai greu de găsit și extras).Sa nu uităm că principalii consumatori vor rămâne navele și avioanele +diverse utilaje grele,care vor fi și privilegiați(sunt mari consumatori in mod constant,vor avea banii pt comb +că nu văd alternativă inca pt ele).Una peste alta asta e viitorul….Se mai vb și de celule fotovoltaice incorporate în vopseaua caselor sau mașinilor.Cine a zis că vopseaua mașinilor trebuie sa fie neaparat lucioasă,netedă și de orice culoare?Partea pragmatică va prima in sfârșit !Cine a zis că bateriile vor fi neapărat mereu din metale rare care se vor epuiza rapid ? Probabil cei care gândesc ca oamenii din ev mediu despre zalele metalice ca singura protecție a corpului…,până s-a inventat kevlarul din vestele antiglont.Cat privește after sales-ul eu și acum vad pbl mari in a servisa corespunzator veh clasice ,cu atâta electronică,cv automate -adevarate uzine care costa ca piesa de schimb cat o mașină ieftina sau cat un acumulator nou pt o electrica.Chiar nu poate nimeni să debiteze pe aici sau in alta parte niste argumente reale și imparțiale pro și contra veh el ,hibride,etc ?Eu chiar sunt interesat! Mai ales experientele celor care sunt pionieri,poseda demult astfel de veh …Poate mai revin pe aici și poate găsesc surse noi de inf.Pana una alta sa speram că se mai mențin ecobonusurile că găsim noi modalități cu CEZ-ul sa instalam și la asoc de locatari borne rapide și cât spargem o sămânță in punga(nu pe jos) o incarcam și o mutăm să lăsăm și pe alți vecini ce stau la rand….,doar sa nu fie analfabetii din PSD la butoane că cu ăștia rămânem cu vc-urile din fundul curtii.Sa auzim numai de bine !

Reply
DanT 10 februarie 2019 - 21:46

Cazul meu: merg 75% prin oras, acasa am curtea mea, la birou o parchez in curte unde am deja priza. Pai nu ar fi perfecta o hibrida plug-in? As merge doar pe electric in oras, pentru ca nu mi-ar fi greu deloc sa o incarc noaptea acasa sau ziua la birou si sa am 50 km electric prin oras (de obicei nu fac mai mult de 20-25 km prin oras pe zi, in medie fac vreo 15, deci m-ar tine si 3 zile fara sa o incarc).

Sigur, o sa zici de ce nu iau o electrica atunci? E drept, majoritatea drumurilor in afara pe care le fac sunt de sub 150 de km, deci o electrica ar merge. Dar luna trecuta de exemplu am avut de facut 320 de km intr-o zi si nu aveam timp sa ma opresc sa incarc. La vara am de facut 500+500 de km dus, 500+500 intors, si trebuie sa-i fac rapid si pe aia, asa ca n-am chef sa ma opresc sa incarc. Asa ca eu zic ca hibrida e compromisul ideal momentan (cu conditia sa nu fie mult mai scumpa ca o benzinara), eu astept o Skoda Octavia/Superb hibrida, iar full-electric o sa ma intereseze cand o sa se apropie de 500 de km autonomie la un pret nu mult peste o benzinara. Sau cand o sa se poata incarca 250 de km de autonomie in jumate de ora si o sa fie statiile de incarcare rapida la sub 50 de km distanta una de alta inclusiv in Romania.

Hibrida e grea? Pai o full-electric e si mai grea, ca acumulatorii aia sunt ai naibii de grei daca masina are automomie mare. Ca idee, Passat B8 diesel 2.0 TDI 190 CP are 1549 kg, iar Passat hibrid GTE 1.4 TSI de 218 CP are 1647 kg, deci e mai greu cu mai putin de 100 de kg. Insa tot e si mai rapid, si mai economic. Si cu doar 3.000 de euro mai scump (desi momentan nu se mai poate comanda GTE din cauza comenzilor prea multe). Deci?

Reply
Daniel 13 februarie 2019 - 23:22

Adrian,
Esti fan masini electrice, inteleg! E perfect OK. Dar asta nu inseamna ca trebuie sa scrii un articol plin de … fake-news relativ la masinile hibride si in particular la Prius (sunt posesor de Prius Gen 4 de aproape un an). Iata la ce ma refer (unele aspecte au fost deja remarcate de alti cititori):
„În primul rând, un automobil hibrid este complicat.” – Defineste complicat! Multa lume gaseste la fel de complicat un „simplu” motor termic, un motor electric sau .. combinatia lor! Sau sa citeasca consumul in kW pe bordul masinilor electrice. Marea majoritate a soferilor vor doar sa conduca masina, fara sa le pese de ceea este sub capota (sau sub bancheta din spate:). Prius-ul, de exemplu, este o masina extrem de agreabil la condus, indiferent ce cunostinte ai despre, sa zicem, ciclul Atkinson, baterii electrice, franare electromagnetica, pulse&glide, reversibilitatea motorului electric, etc
„poți să ai toate problemele pe care le presupune o mașină pe benzină, plus toate problemele pe care le presupune o mașină electrică” – Toyota Prius, pe care tu singur ai ales-o pentru comparatia facuta in articol, este una dintre cele mai fiabile masini din lume.
„Prin urmare, mașinile hibride sunt „condamnate” să existe de la clasa compactă în sus” – Am fost la un test drive cu Yaris hibrid si mi se pare o masina excelenta.
„o Skoda Rapid comparabilă/echivalentă” – Prius are dotari de Avensis, nu se poate compara direct cu Rapid. Uita-te mai atent la lista de dotari, iar apoi urca-te in amandoua si compara materialele. Iar propulsia hibrida este intotdeauna mai vioaie decat o indica numarul cailor putere din specificatii. Eu as compara Prius-ul cu o masina cu motor termic cu cel putin 150CP. Inainte de Prius am avut o Coralla E15 (Gen 10) de 124CP, aceleasi dimensiuni exterioare, acelasi volum de portbagaj, cu (numai!) 65 de kg mai usoara; acum am o masina cu performante dinamice vadit imbunatatite in conditiile in care consumul mediu (media pe un an) este la jumatate.
„O Toyota Prius ca cea despre care vorbim va avea un consum mediu de benzină real de aproximativ 6 litri/100 km” – Fals! Intreaba posesosri de Prius (de preferinta din generatia „ca cea despre care vorbim”), uita-te pe blog-uri, forum-uri. Eu unul, fara sa ma straduiesc prea mult, am o medie de 4.8l/100km dupa (aproape) un an si 12000km facuti oras/afara in proportie de 70%/30%. Evident, calculele tale de amortizare nu sunt corecte. Si inca ceva: noua Toyota Prius are consum declarat de 3.4-3,6l/100km, in functie de nivelul de echipare, in conformitate cu WLTP (Toyota Romania nu a actualizat pe site-ul lor, deci aceata e fake-news-ul lor!).
„Masă adăugată înseamnă mai mult decât greutatea în sine. Sunt mai multe deziderate. Nu trebuie să fii inginer să le pricepi: mașină mai lentă, inerție mai mare la orice fel de manevră, uzură mai mare a sistemului de frânare, etc…” Despre masa am comentat mai sus – la Prius nu se simte. La o masina hibrida franarea se face de cele mai multe ori electromagnetic (nu asa se incarca bateria? – se pare ca intr-adevar TREBUIE sa fii inginer ca sa pricepi asta). Placutele si discurile se schimba de cel putin doua ori mai rar decat la masina „clasica”.

„Și în multe alte cazuri mașina hibridă va fi mai lentă decât un echivalent pe benzină sau diesel.” – o afirmatie cel putin hazardata. Nu prea ai de-a face cu sprinturi de la 0 la 100km/h in utilizarea de zi cu zi. Mai repede ai avea nevoie de reprize de genul 0-40, 50-80, 90-120, la care motorul electic face sa ai senzatia ca masina are mai multi cai putere dacat „pe hartie”.
„Inclusiv Dacia are mașini hibride” De cand o masina dotata cu sistem start/stop este numita masina hibrida? N-am auzit pe nimeni sa faca confuzia asta. Apropo, masinile hibride au un sistem start/stop mult superior celor „clasice” datorita motorului electic care intra instant in functiune, urmanad ca motorul termic, daca e cazul, sa porneasca in ritmul lui ceva mai tarziu.
„Dacă vrei să faci 500 km într-o zi cu mașina plug-in hibridă vei constata că vei consuma ca și cu oricare altă mașină hibridă. Sau chiar mai mult. Vei consuma ca și cu o mașină pe benzină gurmandă” – Gresit! Nu am Prius Prime (Plug-in) dar nu mi-e greu sa-mi imaginez ca dupa prima suta de km consumul va creste cel mult pana la valoarea pentru Prius „clasic”. Zic „cel mult” pentru ca la drumuri lungi mi s-a intamplat sa nu mai am loc sa stochez energie in baterie, asa ca am pierdut-o. La Prius Prime n-ar trebui sa se intample acest lucru decat foarte, foarte rar.
„Când e goală (și se va goli repede, crede-mă… 20-60 km autonomie, cum spuneam), vei consuma atât de mult cât nici nu visai înainte să o cumperi.” Din ce-am discuta cu alti soferi, din informatiile de pe forum-uri, blog-uri, etc, cred cu tarie ca posesorii de Prius, cel putin, stiu foarte bine ce cumpara!
„Pe scurt, mașina hibridă plug-in este, față de o hibridă clasică, și mai grea, și mai scumpă, și mai complicată, iar avantajul încărcării de la priză este aproape anulat în marile orașe pentru că nu există infrastructură suficientă pentru încărcarea acestor mașini.” Cred ca nu vrei sa intelegi un lucru: masina plug-in e in primul rand gandita sa fie incarcata oriunde, de catre oricine, de la orice priza. Este cu adevarat o solutie pentru mase. Singurul lucru care sta in calea ei este … pretul, comparabil cu cel al unei masini electrice de acelasi gabarit (subventiile incluse).
„Ar fi nevoie doar de niște prize simple de exterior. Dar cine să le facă? Pe banii cui? Și unde să fie amplasate, din moment ce locurile de parcare sunt atât de puține raportat la numărul de mașini și locuitori ai metropolelor?” Asta e de fapt marea problema a masinilor electrice! D-aia masina hibrida este pentru moment o solutie mult mai raspandita decat masina full-electric.
„Clienții mașinilor hibride plug-in se păcălesc singuri, adesea. Își iau așa ceva să meargă electric. Își spun că motorul pe benzină e „de rezervă”, pentru drumuri lungi” Iar clientii de masini electrice se intreaba daca merg pe sinele tramvaiului oare creste autonomia? Hai sa fim seriosi!
„Dacă îți e peste mână nu ar fi mare tragedie să închiriezi o mașină diesel 30 de zile pe an.” Cred ca multora le este si peste mana si peste buget sa inchirieze o masina de 30 de ori pe an pentru o zi.
„Doar că acum hibridul este noul diesel.” Ai mai spus-o o data. Da’ esti ofticat rau de tot pe masinile hibride! Chiar nu inteleg de ce. Ma opresc aici ca altfel incep sa fac speculatii si nu-mi place sa vorbesc fara acoperire.

Reply
Adrian Mitrea 14 februarie 2019 - 08:23

Salut, Daniel,
În principiu tot ce ai scris este corect și nu contrazice cu nimic tot ce am scris eu în articol.
Nu am nimic cu mașinile hibride. Pot să înțeleg de ce ele există și de ce oamenii le plac și le cumpără.
Acum, lăsând vălul de proprietar de Prius la o parte, poți să accepți măcar să conduci tu personal o mașină electrică? Poți să accepți că automobilul electric este superior celui hibrid din toate punctele de vedere, mai puțin autonomia?
Eu doar asta încerc să fac: să vă deschid ochii celor care vreți hibride (mai ales plug-in) și să vedeți cu 10 metri mai în față.
Acum tot hype-ul ăsta legat de hibride este ca o situație de condus din România: șoferul frânează doar când mașina din fața lui frânează. Dar niciunul nu e capabil să privească două mașini mai în față și să înțeleagă „the big picture”.
Scuze că te-am enervat, nu acesta este scopul acestui articol.
Probabil peste vreo 10 ani vei înțelege ce am scris acum și sper să-ți mai amintești de conversația asta. Succes!
P.S. Prius e o mașină bună, cum am scris și în articol. Doar că în 2019 ai opțiuni electrice la aceeași bani care sunt în definitiv mașini chiar mai bune.

Reply
Mihai 17 februarie 2019 - 16:03

Salut Adrian,
cred ca ai uitat o optiune interesanta pe piata hibrid si anume Hyundai Ioniq. E mai ieftin ca Prius, e mai frumos ca Prius (parerea mea) are transmisie cu dublu ambreiaj si are garantie mai lunga. Asta a fost motivul pentru care noi am luat (ca a doua masina) un Ioniq hibrid (nu plug-in). El a inlocuit in vechi diesel (1.6 TDI Golf VI) care de anul asta nu mai are voie in anumite orase in Germania si care avea nevoie de un update ca sa mai aiba voie sa circule-nu discut de eficacitatea acestui update si badarania unui concern de la care nu voi mai cumpara masini vreodata.
Sa revin la Ioniq: cutia cu dublu ambreiaj e mult mai rafinata decat un CVT de la toyota si poate fi folosita in mod sport cu toti cei 270Nm ai sistemului. Mie unu imi place chiar daca eficienta e redusa in comparatie cu cea a toyotei. Acumulatorul de 1,56kW permite sa mergi etape de 4-5 km la 50kmh iar motorul cu ciclu atkinson duce consumul undeva la 5-5,5pe autostrada la 130kmh. Pentru cine merge km multi pe autostrada o masina electrica e deocamdata utopica. Un drum din Germania la Arad sunt pt noi 1300km si o Tesla in conditii ideale ar trebui incarcata de 3 ori!!
Cred ca hibridul are viitor!

Reply
Adrian Mitrea 18 februarie 2019 - 09:24

Salut, Mihai.
Aceeași Mărie, cu altă pălărie. Tot hibrid, tot sofisticat. Nu e Toyota, e Hyundai – o soluție un pic diferită ce marchează un progres infim față de ideea Prius-ului din 1997. Sigur că ești liber să te bucuri în 2019 la o soluție care a devenit de masă în 1997. Au trecut totuși 22 de ani de atunci. Eu te îndemn să privești mai departe. Nimic mai mult.
Da, hibridul are viitor, din motivele pe care le-am expus în articol și pe care le reflectă și gândirea ta.
Probabil că peste încă 22 de ani, prin vreo 2041 așa, cineva se va bucura că a descoperit mașina electrică așa cum te bucuri tu acum că ai descoperit acest hibrid…

Reply
Adrian Mirea 13 martie 2019 - 00:44

Salut Adrian,

am citit multe dintre articolele tale si mi-au parut obiective , scrise de o persoana care e rationala. Sunt total socat de acest articol si de unele raspunsuri pe care le dai la comentarii. Articolul e total deplasat, comparatie total nepotrivita…totul scris intr-o directie. Ai incercat sa starnesti oamenii ? … e singura scuza pe care ti-o pot gasi ( dar in acelasi timp…. cred ca e o cale sigura sa iti pierzi credibilitatea… eu unul o sa ma gandesc de doua ori daca merita sa mai dai click pe un articol scris de tine). Credibilitatea se castiga greu….dar se pierde usor ( un articol ca asta e suficient). Sunt si eu in cautarea unei masini in acest moment, am analizat situatia pe toate partile, deci nu sunt pe din afara de subiect, dar ce ai scris tu aici … e rupt de realitate. Am citit o mare parte din comentarii … ma bucur sa vad ca oamenii nu iau de buna ce scrii tu si pun argumentele pe primul loc ( ceea ce trebuia sa faci tu ca doar esti jurnalist). Nu are rost sa mai mentionez de ce cred ca hibridele sunt la locul potrivit..cel putin pentru urmatorii 10 ani..tot ce era de zis a fost zis in comentarii ( subliniez totusi flexibilitatea lor )

Reply
Adrian Mitrea 13 martie 2019 - 12:28

Îți respect părerea.
Pentru simplul fapt că opinia ta este pro hibride asta nu înseamnă că aspectele pe care le-am semnalat sunt neadevărate.
Dacă zici că te-ai documentat, știi și tu că este adevărat tot ce am scris, dar probabil pentru tine nu contează asta (ca și pentru enorm de mulți clienți dispuși să treacă prin etapa intermediară numită hybrid).
Asta e.
Și eu pot să înțeleg argumentele pro hibride, chiar dacă nu sunt de acord cu ele. Pentru cei mai mulți clienți este cel mai la îndemână și asta se va întâmpla în următorii 10 ani: hibridizare masivă la toate mărcile.

Reply
Adrian Mirea 13 martie 2019 - 22:52

Greu de zis ce este intermediar si ce nu este. De ce crezi ca transportul full electric e etapa finala ? De ce nu sunt de acord cu tine : daca imi zici un model electric care sa indeplineasca urmatoarele conditii: spatiu de SUV ( am familie ) , autonomie de macar 500 km, pret de maxim 35 k Eur … daca gasesc ceva ca asta astazi…atunci nu mai trec la hibrid si sunt de acord cu tine pe principiu ( cu comparatia facuta de tine in articol nu o sa fiu nicio data de acord…e din rea credinta). Mentionez ca am parcare privata subterana…deci imi pot pune macar o priza normala si o pot lasa la incarcat peste noapte, dar ce fac cu restul criterilor ? Nu mai mentionez ca vreau cand ma duc in concediu sa nu imi tremure inima ca risc sa nu gasesc priza ( desi sunt constient ca situatia se inbunatateste pe zi ce trece….deci nu mai consider acesta teama atat de fundamentata). Daca imi gasesti o masina care sa se incadreze la cerintele mele…promit ca trec direct la electric ( masina sa nu fie la mana a doua….sau daca e totusi la mana a doua…sa nu aiba mai mult de 2 ani vechime).

Reply
Adrian Mitrea 13 martie 2019 - 22:58

Ce cauți tu nu există. Criterii avem toți, important e să vedem și ce e fezabil din ele. P.S. SUV-ul e altă aberație conceptuală a industriei auto, la fel ca și hibridul, dar e o chestie cerută de clienți și ofertată pe măsură. Asta e viața…

Reply
Adrian Mirea 14 martie 2019 - 12:22

pai ce e fezabil este o hibrida pentru moment … si nu fac niciun compromis…sunt in discutii pentru un rav4 hibrid ( motorizare excelenta, consum bun pt un suv, sper sa fie si fiabila) . SUV-ul nu este o aberatie pentru o familie ( 1-2 copii, bagaje, biciclete, etc) , consider ca este solutia potrivita. Si nu, nu cred ca 10 ani sunt suficienti sa trecem la full electric…pentru ca nu e suficient ca industria auto sa se schimbe….trebuie sa se schimbe si mediul ( asta cred ca e si cea mai grea si lenta etapa). Ce nu mi-a placut la articol, pe langa comparatia ridicola, e ca nu ai enumerat deloc avantajele hibridelor…

Ovidiu 13 martie 2019 - 14:47

Hibridul, in perceptia mea nu este altceva decat o pacalealea cu staif. Nu este in totalitate pe combustibil conventional are si un pic de electric 35-50km maxim, bla, bla, bla,>
Dupa umila mea parere, ori trecem direct la electric si se construiesc masini cu autonomie considerabila (450 – 700 km), utilizand cele doua variante posibile ( electric plug-in sau pila electrica adica alimentare cu hydrogen) amandoua eco 100% ori ramanem pe combustibil traditional pana cand trecerea spre electric nu va reprezenta downgrade autonomie si upgrade pret ci se va face mult mai digerabil.
Este doar, asa cum am spus, o umila parere.

Reply
Adrian Mitrea 13 martie 2019 - 15:07

Ei, acum explică-le treaba asta tuturor celor care m-au înjurat mai direct sau mai indirect că am pus punctul pe i în acest articol.
Nu te pui cu mass market când mass market vrea hibrid și pentru ei asta reprezintă tehnologia supremă. Aia e…

Reply
Adrian Mitrea 14 martie 2019 - 12:35

Atunci mai citește-l o dată, pentru că sunt și avantajele acolo.
Da, n-am scris „avantaje: X, Y, Z”. Am menționat la ce e bun și de ce-l acceptă lumea ca fiind „holly graal” al momentului.
SUV-ul este o aberație din moment ce există break-uri și MPV-uri.
De fapt un SUV nu este nimic altceva decât un hatchback sau break înălțat, fără beneficii reale pentru spațiul interior, confort, economia de carburant sau întreținerea în timp.
Dar pot să înțeleg de ce lumea își cumpără așa ceva și pot să recunosc un SUV bun, chiar dacă din punct de vedere conceptual nu sunt de acord cu existența lui pe piață (cu argumentele de mai sus + multe altele despre care n-are rost să scriu aici, acum).
Spor la achiziție, se va dovedi o mașină foarte bună!

Reply
Mihai 16 martie 2019 - 08:50

Am petrecut 2 ore sa citesc TOT. Concluzia este: un articol acris astfel incat sa atraga atentia focusat pe ideea unei lumi ideale, rupta de realitatea cotidiana. Mai mult, se face de multe ori confuzia hibrid vs hibrid plug-in. Hibridul nunse incarca la priza ci aduce un plus de eficienta ansamblului de propulsie al masinii. Fiecare tip de motorizare a fost gandit pentru o nisa, mai mare sau mai mica, si pentru asta nu trebuie blamati producatorii. Mi-a placut ca au intrat in discutie posesori de hibride care au adus in argumentatie elemente practice si realitati demonstrabile legate de oricare din motorizari. Lucru pe care autorul articolului l-a omis sau ignorat vadit. Prea multi “daca”, plasand sfera comparatiei intr-o zona mai mult ireala, rupta de realitate.
Un argument care nu a fost adus: tehnologia bateriilor consuma o mare parte a resurselor naturale numite metale speciale: sa spun numai de litiu si tot ce intra in componenta bateriilor. Daca toate masinile ar fi electrice acum, sunt sigur ca vom avea o “criza” in a gasi materia prima pentru baterii.
Nu vreau sa mint spunanad ca nu as vrea o masina electrica, dar nu ma vad facand pasul prea curand din urmatoarele considerente in ordine inversa a importantei: autonomia, timpul de incarcare, pretul, “linistea” psihica sau cum se mai zice “range anxiety”. Oricum, bravo Adrian ca ai starnit atatea reactii. Si este unul dintre singurele articole in care mi s-a prut ca autorul este mai degraba hater, decat comentatorii…

Reply
Benzinaru 17 martie 2019 - 17:33

Aproape nimeni nu evalueaza corect gradul de poluare al masinilor electrice. Motorul electric este curat dar poluarea produsa de generatorul de curent este ignorata. Daca avem centrale care folosesc combustibili fosili, ca in cazul Romaniei, cine calculeaza aportul de CO2 adus de aceste centrale pe KWH produs si transportat la priza clientului? Dar poluarea produsa de centralele atomice, poluare care a produs deja zeci de mii de victime la nivelul planetei? Energia electrica nu este inca nici pe departe o energie curata, producerea ei contribuie din plin la incalzirea planetei. Aspectele acestea dece nu sunt luate in calcule? Doar atunci cand energia electrica va fi 100% curata vom putea cu adevarat face comparatia corecta. Eu cred ca deocamdata perfectionarea motorului termic, care nu a ajuns la limita maxima a performantelor, precum si avantajele logisticii existente pentru obtinerea si distributia carburantilor fosili vor fi obstacole greu de trecut de promotorii automobilului electric. Daca motorul termic va deveni mai curat si mai economic si daca guvernele vor inaspri normele antipoluare, motorul electric va mai astepta ceva vreme pana va inlocui cilindrii si pistoanele..

Reply
Lucian D 24 martie 2019 - 02:25

Respect punctul Dvs de vedere si in acelasi timp va contrazic: Romania produce energie curata MULT mai mult decat alte tari din jur, ma refer aici la ponderea in total energie produsa si vanduta/consumata. Cateva exemple: Hidrocentralele, si mari, si mici; Eolienele, cel mai mare parc On Shore din Europa, Fotovoltaicele, chair si nuclearul este curat, daca deseul este neutralizat corespunzator. Cogenerarea cu combustibil primar gazul natural e iarasi destul de putin poluanta.
Referitor la articol, recunosc ca m-a pus putin pe ganduri, eu fiind „dieselist” de mai multi ani si in acelasi timp un entuziast al tehnologiei hibride inca de pe vremea cand nu erau cu productie de serie decat Priusul de la Toyota si Honda. Electricul e foarte bun pentru oras, dar nu pentru unul in care va trebui sa cauti disperat o statie libera pentru check-in pentru simplul fapt ca nu mai sunt suficiente pentru cate electrice si PlugIN Hybrid vor fi in viitor. Asta va fi problema, si de-aia Toyota pedaleaza la marketing pe „masina care se incarca singura, in mers” 🙂

Reply
hhhhhhhhhhhhh 3 aprilie 2019 - 01:43

Mersul cu bicicleta sau pe jos cat costa la 100 de km?

Reply
Lucian D 3 aprilie 2019 - 16:08

S-ar putea sa coste mult mai mult decat 8Litri de combustibil sau cativa kWh de electricitate, in caz ca e viscol si minus 15-20 grdC respectiv ploaie torentiala afara si ai de carat niscaiva papornite de peste 10kG in cosul biclei sau in spinare 🙂 🙂 🙂

Reply
VonDon 3 aprilie 2019 - 22:13

Bun articolul…De mult timp nu am mai citit ceva argumentat in presa romaneasca si cu atat mai putin ,,bine argumentat”. As compara ,,hibridul” cu…. ,,pagerul,, care aparuse si pe la noi …si care poate o fi avut utilitate candva , in strainaitate…dar la noi a fost inutil. …Un produs care a avut o istorie scurta a fost si compact discul CD…

Reply
RazvanS 6 mai 2019 - 18:02

Ceea ce nu inteleg eu este un lucru foarte simplu referitor la variantele astea de hibrid respectiv electrice. Pur si simplu, ele polueaza cu 30-40% mai putin decat cele pe benzina (ma refer la cantitatea de CO2 eliberata) si cu 10-15% mai putin decat cele diesel. Ma refer la productia bateriilor din componenta lor, nu si la CO2-ul eliberat in atmosfera datorita productiei de curent electric pe care-l „inghite” masina. Prin urmare, folosirea de baterii Li-Ion reprezinta puntul nevralgic al electricelor, ca sa nu mai vorbim de faptul ca bateria devine din ce in ce mai slaba in fiecare an si te tine maxim 10 ani. Asa ca stau si ma intreb daca n-am innebunit cu totii. De ce bagam bani intr-o industrie care este „moarta din nastere”? Masinile electrice cu baterii vor fi inlocuite in maxim 10 ani. Deja masinile care se bazeaza pe arderea hidrogenului au aparut. Tehnologia exista, ne e la indemana, infrastructura lipseste. Ca sa nu mai vorbim ca o masina poate fi incarcata cu hidrogen in cateva minute si nu stai cu ea in priza cu orele.
Daca vrei poti arde direct hidrogenul asa cum faci cu benzina si ai un motor cu ardere interna sau poti transforma hidrogenul in energie electrica si poti conduce o masina electrica care isi tine energia in hidrogen. Toyota deja produce asemenea masini si autonomia este de 750-1000km.

Reply
Adrian Mitrea 6 mai 2019 - 19:08

Salut! Pentru că PRODUCȚIA hidrogenului este mare consumatoare de energie electrică. Și atunci e mai bine să folosești direct energia electrică, nu să o mai treci printr-o „sită” ca să ajungi într-un final iar la electricitate (în cazul fuell cell). Arderea directă a hidrogenului precum GPL sau CNG, în motor cu multe componente, păstrează atât problema producției hidrogenului (foarte consumatoare de energie), cât și problema complexității motorului cu ardere internă.
Legat de mașinile electrice, ele sunt minimum 150.000 km sau 8-10 ani „maintainance free”, iar când vine vorba de probleme ale bateriei, pot fi înocuite doar celulele sau modulele cu probleme, nu toată bateria. În plus, bateriile litiu-ion sunt reciclabile într-o proporție foarte mare, astfel că rămâne, de fapt, energia consumată pentru a le produce și recicla. Raportat la beneficiu, impactul de mediu și economic este extrem de mic.
Mașina electrică e ca recipientul de sticlă. A apărut, lumea a zis că e mai modern să ambalezi în plastic, iar acum încercăm să ne întoarcem iar la sticlă pentru că e în definitiv mai eco.
Așa și cu mașina. Primele electrice au apărut la început de 1900, apoi am trecut la motoare cu aburi și petrol, acum ne întoarcem la electric. Mașina pe combustie este un accident în istoria omenirii. Un accident care a creat și multe lucruri frumoase, cum ar fi motoarele italiene V12, dar și porcării precum motoare diesel mai mici de 1,6 litri, puse pe mașini nu mai mari decât un Matiz…

Reply
Naivu 7 mai 2019 - 09:23

O alta problema IMENSA a hidrogenului este stocarea. Hidrogenul poate fi lichefiat doar prin racire; pe masura ce se incalzeste trebuie sa il evacuezi din sistem altfel ai nevoie de componente care sa reziste la sute sau mii de atmosfere pe care nu le poti transporta cu autoturismul.
Am vazut la muzeul BMW un prototip cu un rezervor f bine izolat termic care reusea sa pastreze hidrogenul lichid fara sa-l piarda cu o viteza prea mare, dar oricat de bine l-ai izola tot va exista un transfer termic care va provoca evaporarea unei parti din lichid. Rezervorul pe care il vei umple duminica va fi probabil pe sfert vinerea, statiile de pompare vor pierde si ele hidrogen in mod continuu, vei evapora ceva hidrogen si cand vei umple rezervorul (pt a raci traseul pana la < -200 C), va trebui sa manevrezi furtunul pompei cu manusa pt criogenie altfel iti ramane pielea pe furtun… si inca nu am inceput sa ma gandesc la accidente!

Reply
Marius 9 iunie 2019 - 02:07

„Mediul. Cui ii mai pasa de mediu? Oricum toate polueaza” Mi-a sunat a parere de baiat de carter scuipand seminte. Mintea? Cat miezul semintei. Probabil copilului tau si copiilor lui le va pasa mai mult de mediu si le va fi rusine ca la un moment dat au avut in familie un formator de opinie care nu vedea decat la un metru in fata ochilor.
Pentru cunostinta ta, sunt deja multi care considera mediul atunci cand opteaza sa dea un ban in plus pe un hibrid sau electric. Semn bun pentru umanitate ca intreg. Desi specimene ca tine inca mai exista, pe masura ce oamenii gandesc pentru ei si se plimba mai mult, vor vedea cat va conta mediul in ecuatia viitorului lor si al urmasilor lor.

Reply
Adrian Mitrea 9 iunie 2019 - 11:41

Tu ești serios sau doar ai venit aici cu un cuțit în mână?
Bei apă din plastic, zbori cu avionul, consumi carne de vită, folosești anvelope, cumperi haine, mașina hibridă e un nonsens ingineresc, mașina electrică poluează și ea. Și ai tupeul să vii aici așa pus pe harță?!
Interesul planetar este în continuare economic, iar mediul, da, are o componentă mai mare decât acum 50 de ani. Dar până departe mai e mult. Atât de mult încât nici eu, nici tu, nici copiii sau nepoți nu vor putea urmări precis efectele acțiunilor noastre de astăzi. Suntem foarte mici la nivel planetar. Fiecare acțiune contează, iar eu fac ceva elementar: nu arunc gunoaie pe stradă și am ales un automobil electric, când, la aceeași bani, puteam să iau unul pe combustie foarte bun. Tu ce faci? Vii să mă jignești la mine pe site?

Reply
Adam 31 iulie 2019 - 09:26

Foarte bun, mi-a facut placere sa citesc tot. De acord.

Reply
Naivu 2 august 2019 - 13:06

Am recitit cu drag articolul si comentariile. Cred ca se impune o separare a problemei:

Hibridele plug-in (inclusiv RangeExtenderele) sunt un compromis prost; dar cei cu sensibilitate la range anxiety nu pot sari acest pas in trecerea la electromobilitate; detaliez:
Pana la full-hibride (motorizare mixta + baterie pt 2-3km in regim pur electric) Toyota a reusit sa hibridizeze inclusiv masini medii si mici fara sa le creasca prea mult costul sau masa si pastrand o fiabilitate superioara (si nu merita criticile din articol). La plug-in (motorizare mixta + baterie pt 50-60km + charger) nu s-a mai putut; masinile plug-in (PHEV) au devenit la fel de grele si de scumpe ca masinile full-electrice (BEV) si nu s-a putut aplica eficient la masini mai mici decat SUV-urile (si banuiesc ca merita criticile din articol). Cu sau fara influenta mass-mediei auto, piata celor dispusi sa incarce o masina la priza a reactionat ca atare: in Romania vanzarile de PHEV nu le-au depasit niciodata pe cele de BEV, iar in 2019 sunt deja intr-un usor declin la PHEV dar in crestere de 2,5x la BEV; pe plan european sau mondial raportul PHEV/BEV s-ar putea sa fie chiar mai mic. PHEV avea mai mult sens in epoca electricelor cu baterii de 20-30 KWh si infrastructura de incarcare de atunci, evolutia electromobilitatii il face din ce in ce mai inutil.
Cat priveste PHEV-urile care ar creea probleme BEV-urilor la accesul la reteaua de incarcare, rezolvarea sta in legislatia europeana si americana care ar putea impune chargerul de 50KW DC ca standard minim pt tot PHEV+BEV (iar daca se va mentine standardul de 22KW AC sa impuna la toata lumea si chargerul de la Zoe)! Daca se incarca la aceleasi prize trebuie sa se incarce la viteze similare! Pretul PHEV nu ar creste f mult, iar clientii de plug-in ar ajunge sa aprecieze timpul castigat!
In apararea lui, PHEV-ul va obisnui posesorul sa-si incarce masina la priza si la statiile de incarcare si il va pregati pt o masina 100% electrica, chiar daca cu 10ani mai tarziu (mai putin cazurile extreme care vor incepe sa bage numai benzina “pt ca e mai rapid”).

Hibridele fara plug-in (mild si full-hibrid) sunt un update benefic si chiar necesar pt masinile cu combustie interna; dar vor impartasi soarta acestora pt ca rezolva prea putin din problema emisiilor de CO2 sau a poluarii din orase, nu pregatesc pt trecerea la electromobilitate (nu poti invata sa incarci baterii electrice bagand benzina); detaliez:
Hibridele non plug-in nu au avut si nu au scopul de a inlocui motorul cu ardere interna ci de a-i imbunatati performanta, adaugand un motor electric care sa-l ajute acolo unde performeaza mai putin (plecarea de pe loc in special) si sa recupereze energie la franare. Reusesc sa reduca consumul de combustibil cu 25-50%, in special reducand consumul intraurban la nivel de consum extraurban, ceea ce este bine, dar … asta este tot ce se poate. Hibridele mild si full pot functiona doar cu combustibil si, atunci cand ne va costa prea mult ca sa-l mai ardem, vor dispare impreuna cu restul masinilor cu combustie interna. Subscriu la ideea ca eforturile in cercetare trebuie directionate spre dezvoltarea tehnologiei bateriilor, dar hibridizarea masivă la toate mărcile ar fi un lucru bun care se poate obtine cu imvestitii minime. Piata reactioneaza ca atare, vanzarile de full-hibrid au crescut in 2019 cu 50%; cu un minim de presiune financiara sau legislativa modelele mild-hibrid ar putea scoate nehibridele de pe piata! Nu mi-as dori sa incerce toti sa faca full-hibride ca Toyota (pe langa risipa de investitie, cred ca ne vom pune mainile in cap cand am vedea ce ar scoate unii), dar cred ca un mild hibrid (ca la Ford) ofera deja mare parte din avantaje cu un minim de investitie!

Reply
Marian 4 august 2019 - 11:09

Salut. Am citit tot ce ai scris si nu pot fi de acord cu tine, in veci. Am un Opel Ampera, sunt la al doilea Ampera. Pe prima Ampera am condus-o 4 ani de zile, timp in care i-am facut un update de soft care m-a costat 180 de lei. In 4 ani am apucat sa fac doar doua revizii deoarece am mers mult pe curent. NU am bagat un leu in ea in rest, nu am avut nicio problema. Iti pot spune ca bag benzina doar cand plec din oras(inainte bagam de 600 de lei/luna). Acum sunt la a doua Ampera, am 70k km, merge impecabil. Mi se pare penibila comparatia cu o Skoda Rapid. Pai tu constientizezi ce materiale sunt pe masina mea si ce materiale gasesti pe Skoda? Nu mai zic de posibilitatea cumpararii un Hybrid la mana a doua, cum de altfel am facut si eu. Articolul este scris amatoreste si lipsit de subtrat, fara o analiza complexa.
Si apropo, autonomie mea este de 75-85km.

Reply
Adrian Mitrea 5 august 2019 - 14:59

Salut, Marian.
Ai fi dat 45.000 Euro pe mașina pe care o conduci? Că atât costa.
Acum, când s-a devalorizat masiv (pentru că e un model care n-a avut succes comercial) toată lumea laudă Ampera că o cumpără SH la bani de Logan nou.
Hai să nu amestecăm ulcelele.
Așa SH poți cumpăra și Skoda Rapid sau orice altceva similar la jumătate de preț față de un hibrid comparabil, tot SH și el.
Dacă vrei să vorbim de mașini noi, vorbim de mașini noi. E singura comparație relevantă.
Dacă vrei să vorbim despre SH, vorbim de SH. Doar că aici variabilele sunt enorme (și de preț și de fiabilitate).
Săptămână ușoară!

Reply
Luc 13 septembrie 2019 - 22:14

Plugin hybrid cu autonomie de 50 KM e perfect pentru situatia in care incarci acasa, mergi cu o baterie sau mai putin pana la serviciu, apoi incarci la serviciu si vii acasa. In felul asta, eu, de 3 ani, pun benzina de 4 ori pe an.

De ce nu electrica? pentru ca la birou la parcare nu e garantat ca gasesc loc sa incarc. Se intampla cam o data pe luna sau de doua ori, sa nu gasesc. Incarca si altii.. Si atunci vin acasa pe hybrid.

Masina merge, ulei pun la doi ani, etc. Plugin hybrid e perfect.

Reply
Adrian Mitrea 23 septembrie 2019 - 11:06

Păi și atunci de ce n-ai ales o mașină electrică din prima?
La 50 km pe zi orice mașină electrică ar fi făcut față. Chiar și 100 km/zi. În acest mod n-ar mai fi fost nevoie să încarci la job, ci numai acasă.
Iar pentru cele 4 ori pe an poți să închirirezi ceva pe combustie.

Reply
un om 8 octombrie 2019 - 21:55

Am un hibrid de aproape 2 ani si, pe zi ce trece ma bucur tot mai mult de alegerea facuta acum 2 ani. Sunt atat de multe avantaje fata de o masina cu motor cu combustie interna ca as putea sa scriu un comentariu extrem de lung. Pana cand nu ” traiesti” cu o hibrida ceva vreme habar n-ai ce inseamna….la fel ca si cu o femeie. Eu personal nu as divorta niciodata de o hibrida . E prea, cum sa spun eu….prea buna !

Reply
Adrian Mitrea 8 octombrie 2019 - 22:21

Așteaptă-ți primii doi ani cu o electrică. E cam fix cum zici tu acum, doar că mai bine.

Reply
Marian R. 21 decembrie 2019 - 19:15

Excelent si explicit articolul! Concluzia pe care o pot trage este ca, de fapt, avem nevoie de noi filtre pentru noxe revolutionare, aplicate tot pe motoare cu carburant fosil si cu posibilitatea legala de a fi montate si pe vehiculele deja existente.

Reply
Mares Adrian 26 decembrie 2019 - 19:47

Salutare tuturor! Ma numesc Mares Adrian si vreau sa va multumesc pentru acest articol. Sunt in cautarea unei hibride, in special Toyota Prius. Rasfoind anunturile de pe net am ajuns de la hibride la cele pug-in hibrid (cred ca am scris corect). Am inteles ca cele hibrid normal isi incarca sigure bateriile dar nu eram sigur daca cele pug-in procedeaza la fel. Acum am aflat ca cele din urma nu se incarca sigure ci trebuie sa le incarci de la priza iar dupa terminarea autonomiei electrice continua sa funcioneze numai pe combustibil fosil (cu un consum destul de ridicat) pana cand gasesti o alta sursa de curent ca sa le conectezi. Astea fiind zise in cazul lui Toyota Prius. Daca gresesc va rog sa ma corectati , nu de alta dar vreau sa invat mai multe . Va multumesc!

Reply
Adrian Mitrea 27 decembrie 2019 - 08:59

Și cele plug-in hybrid își încarcă bateriile în timpul rulării. De fapt plug-in hybrid e peste hybrid ca evoluție tehnologică.
Consumul mai mare la plug-in hybrid este dat de faptul că, de regulă, aceste mașini au motoare mult mai puternice decât un hybrid.
Adică vei găsi BMW Seria 7 Plug-In Hybrid care consumă mai mult decât o Toyota Prius hybrid. E normal.
Mai mult, la plug-in hybrid este prioritizată funcționarea pe electric, mașinile putând obține chiar și 1-2 litri benzină/100 km consum mediu.
Dar când nu mai au baterie pot consuma lejer peste 6 l/100 km.
Ori un hybrid normal consumă mereu peste 5-6 l/100 km.
Ideea consumului MARE la plug-in hybrid este greșită. Da, e mare în raport cu economia pe care trebuie să o aducă la modul ideal. Dar e mic în comparație cu performanțele oferite și față de un hybrid obișnuit.

Reply
Radu 27 decembrie 2019 - 16:47

Errare humanum est sed perseverare diabolicum.

Reply
Chendea Daniel 1 ianuarie 2020 - 11:04

Mi-a placut articolul .

Reply
Naivu 6 ianuarie 2020 - 10:36

Seful R&D de la BMW tempereaza entuziasmul 100% electric: https://europe.autonews.com/automakers/bmw-rd-chi

Din articol:

– pentru urmatorii 10ani hibrizii plug-in sunt cea mai bună alegere pentru piața europeană (datorita reticentei clientilor); prevede 25% PHEV, >50% ICE, restul BEV

– exceptand coasta de vest si de est SUA nu are nevoie de BEV (cel mult de PHEV)

– 80-100-120km in mod full electric si un rezervor de combustibil mai mare (deci alta gandire decat la i3Rex)

– majoritatea incarcarilor se fac acasa sau la servici, rareori in alta parte

– ideal sa faci o incarcare rapida din 20

– prețul mașinilor electrice nu vor scade pt ca cererea pt materiile prime pt fabricarea bateriilor este in crestere

– hidrogen si celule de combustie pe camioane, pe masini de pasageri doar din 2025

Reply
Naivu 6 ianuarie 2020 - 12:48

Se pare ca problemele BEV nu mai tin de „range anxiety” cat de timpii de incarcare si indeosebi de „public charging anxiety”!

Reply
Ion Cristian 14 ianuarie 2020 - 15:52

Salutare, sunt in cautare de masina. Am un diesel, pe care il folosesc destul de putin insa am fost si eu prins de mirajul hyridelor si ma batea gandul sa ma duc la un test driver cu toyota corrola. Ce recomanzi? Electrica sau benzina sau sa merg tot pe diesel? Multumesc frumos.

Reply
Naivu 17 ianuarie 2020 - 11:50

Diesel: daca il folosesti destul de putin la ce ai mai luat diesel? Dieselul e un pic mai scump si un pic mai pretentios in exploatare; daca nu mergi suficient cat sa simti economia de combustibil, nu merita nici investitia nici deranjul. In plus, in viitor dieselul se va “bucura” de tot felul de restrictii si interdictii si suprataxari. Pot sa te inteleg pe cineva care isi pastreaza dieselul, dar nu pe cineva care isi ia un diesel nou “pe care sa il foloseasca destul de putin”.
Benzinar: dpdv al achizitiei ar fi cel mai ieftin, dar pe viitor te poti astepta la diverse restrictii si taxe suplimentare. Oricum, simplul fapt ca esti posesor/aspirant de Corolla si ai intrat pe 0-100.ro imi spune ca nu urmaresti cel mai mic pret!
Hibrid (fara plug-in): pret de achizitie un pic mai mare dar consum sensibil scazut (in special in oras), noxe mult reduse, nici o restrictie nu se va atinge de hibrizi pana nu termina cu diesel/benzina, nu beneficiezi de RablaPlus dar tot mai sunt avantaje. Toyota Corolla hybrid nu poate fi mult mai grea decat varianta clasica (bateria e doar un buffer pt 1-2km, motorul electric nu este foarte greu); angrenajele sunt mai complexe, dar nu m-ar ingrijora pt ca vorbim aici despre fiabilitatea Toyota. Nu ai acceleratiile de la Tesla, dar gratie ajutorului motorului electric tot pleci primul la semafor.
Hibrid plug-in: pret de achizitie sensibil mai mare, nu te mai incadrezi in cei 30k pt Corolla, te apropii de 50k (baterie mai mare, pt 50-60km, motor electric mai mare care sa duca singur masina, charger, inclusiv masina ca sa duca toate ajunge cat un SUV). Beneficiezi de 5k de la RablaPlus dar nu te ajuta extrem de mult! Exista si Toyota Prius Plug-in hybrid dar nu o aduce in .ro pt ca e scumpa. Ajuta daca poti incarca acasa si faci multe drumuri scurte. Elimina complet range-anxiety. Nu te lua dupa cei 2-3 L/100km din prospect, cu PHEV daca mergi pe electric consuma 0L/100km, daca mergi pe benzina consuma ceva mai mult ca un hibrid “normal” dar nu cat un benzinar.
Hibrid “personal” (daca ai unde parca doua masini): un VW eUp / Skoda City eGo/ Smart electric pt oras si o masina pe combustie pt concedii (eventual pastrezi dieselul). Cu ajutorul RablaPlus, masina electrica costa pana in 14k (doar un pic peste un Logan full-option) + vreo 20k pt un VW Golf iesi mult sub pretul unui plug-in hibrid. In plus ai o masina micuta pt strecuratul prin oras si una incapatoare pt concediu! Ultimele modele de masini electrice mici au baterii de 32kWh si 200km autonomie, probabil ai incarca doar o data pe saptamana.
Electrica “buna la toate”: VW id3 MidRange, Nissan Leaf e+ sunt masini spatioase, cu 400km autonomie; cu cei ~10k de la RablaPlus, pretul de achizitie scade sub 30000EUR. Ajuta mult daca o poti incarca acasa, sau daca “folosesc destul de putin” nu inseamna preponderent cateva drumuri f lungi. Daca nu ai nevoie de masina prea spatioasa, Renault Zoe ZE50kW este o varianta de luat in seama; Poate folosi la maximum reteaua de incarcare de 22kW; ca spatiu este similara Clio/Polo/Sandero.

Reply
Mihai 17 ianuarie 2020 - 02:08

Un articol mai aberant nici ca am mai vazut!
1. Toyota Prius consuma 6l/100km doar daca mergi sport! In conditii de trafic bara la bara ai un consum de maxim 5%, si in conditii de trafic normal ai consum de maxim 4%!
2. Uzura sistemului de franare este mult mai lenta, pt ca franeaza f mult electric! In plis nu ai curele de accesorii, nu ai curea de distributie!
3. Comparatia cu o Skoda, de 16000 de euro, nu este corecta pt ca priusul este o masina automata, Scoda la banii aia este manuala, deci mai intervine uzura ambreiajului!
4. Toyota prius nu este o masina lenta, isi gaseste resurse sa accelereze chiar f bine!
5. Tu cu Skoda ai un consum de 8% doar pe autostrada la viteza de 80-90km/h, in oras ai 10z14%, pe cand cu lriusul ai consum de 4-5% indiferent ca esti in aglomeratie, sau pe autostrada!
6. Ca masina este mai grea, si ca are o inertie mai mare, asta te ajuta sa recuperezi la franare cat mai multa energie, si in plecarea de pe loc, motorul electric sa propulseze masina! Chiar daca bateriile nu mai sunt in starea perfecta, motorul termic produce energie pt motorul electric, si motorul electric are xuplu constant, evitand consumul mare pe care il au masinile clasice la plecarea de pe loc!

Reply
Adrian Mitrea 17 ianuarie 2020 - 08:55

Și peste 20 de ani vei descoperi că există mașina electrică, superioară oricărui hibrid.
Consumul exprimat cu % e o aberație. 5% din ce? Din rezervor?
5% nu e tot una cu 5 litri/100 km.

Reply
nicu 25 iunie 2020 - 15:18

Poate ar fi mai simplu să-ți asumi că nu e cel mai reușit articol din carieră.

Reply
Naivu 25 iunie 2020 - 18:51

Articolul are minusuri serioase (de altfel “furios” atacate de comentarii):
– pt a sustine titlul articolului ar fi trebuit sa combata hibridele prin compararea lor cu electricele, in loc de asta le-a comparat cu benzinarele
– cu tot respectul pt gazda 0-100.ro, a cam tras de realitate ca sa-i iasa comparatia in favoarea benzinarelor; full-hibridele chiar sunt ceva mai bune altfel dispareau de mult, iar comparatia Prius cu Skoda Rapid (ca sa iasa 50% diferenta de pret in loc de 20-30%) a starnit un adevarat cuib de viespii 🙂
DAR are si plusuri importante:
– a explicat cat de larga este umbrela “hibrid”, zic eu suficient de bine cat sa faca sa isi puna intrebari pe cineva pt care hibrid insemna doar ceva similar Prius
– a explicat neajunsurile plug-in hibridelor
– atrage atentia ca poluarea urbana poate fi rezolvata doar de electric, iar hibridul o poate cel mult ameliora.
PERSONAL e articolul pe care il apreciez cel mai mult, pt ca m-a adus pe acest site!

Reply
Adrian Mitrea 25 iunie 2020 - 22:46

Salut, Naivu, și mulțumesc pentru comentariu.
Habar nu aveam că prin acest articol ai descoperit 0-100.ro. Mă bucur să aud asta și mă bucur că ai ales să rămâi, ți-am remarcat observațiile pertinente și bunul simț. Mă bucur că am câștigat un cititor ca tine!
Despre articol, ai dreptate cu criticile, ai dreptate și cu plusurile. Nu mi-am propus să fie un articol perfect, ci doar să ridic un fanion în dreptul hibridelor, că prea orice start stop mai răsărit este promovat ca „hybrid” în zilele noastre.
Electric e calea cea bună pe termen scurt, mediu și lung.
GPL și/sau CNG reprezintă calea cea ieftină pe termen scurt și mediu.
Dieselul e imbatabil pentru vehicule grele și distanțe lungi.
Cea mai bună mașină e cea pe care ți-o permiți!

Reply
Naivu 26 iunie 2020 - 10:33

Multumesc Adrian pt apreciere!
Electricul este intradevar calea ideala, mild-hybrid-ul (full-hybrid-ul acolo unde este deja dezvoltat) un quick-fix ieftin si la indemana (dar mult mai putin avantajos), plug-in-hybrid-ul un tratament scump pt diverse anxietati.

Emil Alexandru 3 februarie 2020 - 19:04

In 2020 in romania, Europa, in conditiile drumurilor de la noi si timpii de așteptare pe străzile noastre, electricul pune mai mult piedici decât ajuta.
Cine sta la casa si face 10 km pe zi doar in oras electric e cea mai bună soluție.
Dar multi altii de 2 sau 3 ori pe saptamana ies din oraș, fac kilometri, ba chiar străbat tara ca a 2 a zi sa se întoarcă de unde au plecat.
Nu ne putem permite ca la un drum de 700 km sa mai adăugăm încă 2 ore pentru încărcarea materiei odata pe drum, o dată la destinație si o data la întoarcere. Hai sa fim seriosi.
Infrastructura străzilor si a autostrăzilor la noi nu exista, infrastructura pentru încărcarea electrică nu este la fel de extinsă precum cea a benzinariilor.
Încărcarea de lunga durata nu este o soluție viabilă pentru 99% dintre noi.
Dacă si cand o sa existe stații de încărcare la fel de dese precum sunt benzinariile (si nici ele nu sunt prea dese) , daca si când încercarea o sa se faca in maxim 15 minute , nu 2 ore nu o ora nu 40 de minute, atunci electricul o sa devina mainstream si cea mai bună soluție.
Pana atunci hibrida e balanta perfectă .
Te folosesti si de o infrastructura(benzinarii) si de noua tehnologie (electrica) ca să scoti ce este mai bun din amândouă.
Poluare putin mai mica, consum puțin mai mic.
Dacă ar fi sa înlocuiești total 100% din autovehiculele din românia cu unele hibride, timpii de ajungere la destinație nu s-ar schimba, nu ar influența negativ pe nimeni, dar poluarea ar scădea cu mult sub jumătate.
Dacă ar fi să înlocuiești total 100% din autovehiculele din românia cu unele electrice , ar exista întârzieri drastice si limitari, dar ar scădea poluarea pe drum ale acestor masini la 0.
Deci in realitatea zilelor noastre din românia anului 2020 electricul nu-și are încă locul, nu pretutindeni si nu ca soluție generala. Hibeidul da.

Reply
Naivu 4 februarie 2020 - 10:42

Cred ca cel mai mult ma deranjeaza la PHEV-uri dimensiunea. In locul unui BEV micut, trebuie sa plimbi prin oras ditai SUV-ul (si evident sa consumi ceva mai multi kWh) doar ca sa nu ai „range anxiety” de cateva ori pe an!!! Cat despre drumurile de 700km, poate exact la acelea ar prinde bine inca 2h de pauza. Realitatea este ca viitorul apropiat va avea si electrice si hibride si din pacate si motorizari pe combustie complet nehibridizate.

Reply
Alui 6 februarie 2020 - 08:19

La Mini Countryman PHEV consumul de benzina mediu dupa 2500 de km parcursi e de 1.2 litri la 100 km. Fact!

Reply
Naivu 7 februarie 2020 - 09:30

Si, functie de cat de des incarca bateria, putea fi oriunde intre 0,2-4,2 L/100km 🙂 . Cel mai corect mi s-ar parea ca la PHEV sa specifice cati L/100km consuma cand merge doar pe benzina si cati kWh/100km cand merge doar pe electric. Pe urma, cat merge pe benzina si cat pe baterie este treaba fiecaruia!

Reply
Alui 6 februarie 2020 - 09:56

Dupa ce Ionity a marit pretul la 79c/KWh cine rade la urma?

Reply
Sergiu 6 februarie 2020 - 15:22

Un articol scris prost care dezinformeaza . Tu compari skoda cu toyota la preturi de achizitie , toyota top masini fiabile si inchegate fata de un cotet de la skoda care o sa o arzi prin service-uri dupa 3 ani. Consumul pe hybrida este undeva la 4% pe oras , fata de 10 nu 8 cat o sa iti ia benzinara aia . La drum lung se autoincarca , citeste mai mult despre sistemele toyota , consuma 5-6% la viteze de 130-150 km/ h (gasesti teste , cunosc si cativa posesori de toyote foarte multumiti ) . Exista si corolla sport touring daca vrei performante , nu masini greoaie . Exista si toyota camry daca vrei si cu performante mai bune . Bine pentru pasionati de tdi exista passat , cu fumul negru in spate care fuge ca un masserati .

Reply
Alin Corpodean 18 februarie 2020 - 10:44

Interesant articolul, care încearcă sa ne convingă ca e mai bine sa cumpărăm mașini electrice, nu hibride. Dar unde le vom încărca? Numărul de stații de încărcare este foarte redus, dacă ar fi cumpărate în număr mare mașini electrice, punctele de încărcare ar fi mai mult decât insuficiente. Trecerea la mașini electrice nu se poate face rapid, aceasta trebuie făcută treptat, în același fiind nevoie de dezvoltarea în ritm mai alert a retelei de incarcare a acestora.

Reply
Adrian Mitrea 18 februarie 2020 - 13:00

Salut, Alin, articolul meu nu încearcă să te convingă de nimic. Îți expune fapte și date comparabile pentru ca tu să ai concluziile proprii. Articolul îți spune lucruri pe care nu le găsești la îndemână pe nicăieri.
Acum hai să ne închipuim că suntem amândoi țărani, cu case din chirpici. Ce am cugeta noi despre viața la bloc? Că n-avem unde să ne creștem găinile și porcii, n-am avea unde să plantăm legume și fructe, n-am avea unde să ne ținem vitele și cum să le hrănim. N-am avea cum să facem țuică la cazan după ce culegem corcodușele. Ar trebui să mergem la toaletă nenatural și să consumăm apă „ca să se ducă”, în loc să ne ușurăm într-o groapă naturală săpată în pământ.
Zbang! 100 de ani mai târziu mai mult de jumătate din România stă la bloc și supraviețuim bine și așa. Nu e ideal, dar cumva e mai bine așa decât rudele alea îndepărtate care au rămas prin vreun cătun și pun petic peste petic la niște haine primite de pomană.
Mai multe mașini electrice, mai mare cerere pentru servicii de încărcare, mai mulți furnizori pentru asta.
Când am avut primul telefon mobil în România era doar CONNEX GSM și costa 60 cenți minutul de convorbire. 20 ani mai târziu… uite unde suntem. Ai răbdare, infrastructura va crește pe măsură ce crește numărul de mașini.

Reply
Garett 18 februarie 2020 - 13:18

Zici tu ca-i progres da’ lipsa posibilitatii de a face tuica la cazan e mai tragica decat lipsa posibilitatii de a incarca masina electrica la bloc! 😀

Reply
dodoi 18 februarie 2020 - 15:33

Ca sa-ti scoti diferenta de bani pe un hibrid ar trebui sa-l conduci cam 4 ani de zile (in America de nord nu stiu cum e in Romania) Intr-adevar consuma cam cu vreo 2l de benzina mai putin (am condus un Ford Fusion Titanium varianta Mondeo-ului european vreo 10 zile), dar mi s-a parut mult mai lenta si cu exceptia Toyotei as avea ezitari in privinta fiabilitatii pe termen mai lung.

Reply
Kokius 21 februarie 2020 - 19:04

Ba uite că am văzut și Ignis hibrid! Autorul vorbește de parcă ar cunoaște totul în stele! Ar fi bine să fie mai precaut. În domeniul mașinilor electrice viitorul te poate contrazice imediat. Chiar viitorul apropiat!

Reply
Naivu 24 februarie 2020 - 10:42

Suzuki Ignis este mild-hybrid pe 12V (nici măcar pe 48V, ăla este pus pe Vitarra; când este vorba de hibridizare se pare că mărimea contează). Autorul se referea la posibilitatea de a pune pe Ignis un full-hybrid ca la Toyota. Cum scria în articol, sunt multe grade de hibridizare: toate modelele de după 2013 au sistem Start/Stop (micro-hybrid). Inclusiv mașinile părinților/bunicilor noștri aveau un electromotor care să înlocuiască pornitul motorului termic din manivelă și un spirit mai pedant ar putea să le clasifice ca hibride!
Hibridizarea Ignis face parte din strategia Suzuki de a-și hibridiza toate modelele. Chiar dacă nu este nici full-hibrid, nici încărcabil la priză, mild-hibrid-ul este o idee f bună atât timp industria auto înțelege că este doar un quick-fix iar viitorul este automobilul electric sau cu hidrogen.

Reply
Johnny 26 martie 2020 - 13:01

Toyota chr cu motor 1.8 hibrid este o alegere buna spun eu,Acum nu stiu cat costa costurile de întreținere,dar este lăudată la fel ca rav 4 sau daca nu vrei hybrid iti cumperi mazda cx 5 sau cx 3 la fel de fiabile cu motor Atkinson,ma repet nu cunosc costurile de întreținere.

Reply
Dongo 28 martie 2020 - 21:05

Buna grup ! Stimate domn ! Articol este gen cancan ! Vorbim pe scurt ! mașină hybrid G2 2008 un exemplu : drum de 700 km = 36 litri benzina ! Un Alt exemplu : 36 km zilnic servici + cumpărăturii,plimbării,etc. Plinul ii fac odată la 3-4 săptămânii rezervor de 45 ! Menționez locuiesc în Germania . Daca ai picior de diesel ești încă la sistemul otto ! Succes și bafta , doamne ajuta la toții !

Reply
Boboc Avi 4 mai 2020 - 17:45

Am avut Toyota Prius G2, 2007 an fabricație. Motor 1,5 l. Deci hybridă. Ținut 3 ani. Așa mașină fiabilă rar găsești. Am schimbat doar plăcuțe și filtre. Am avut germane, americane, etc. Destule VW, Mercedes, ori Chrysler-Plymouth, Pontiac, Chevrolet. Nimic nu se compară! De atunci aș dori să conduc doar hybride. Nu mai există altceva. Un exemplu Burgas Bulgaria drum făcut cu 3,8l/100km. Acum am motorul G3 de 1,8l. Prius pus pe un Lexus CT 200h din 2016. Minune! Ce Skoda Rapid domnule? Să fim seriosi!

Reply
Adrian Mitrea 4 mai 2020 - 18:05

Bun, perfect!
Acum condu o electrică.

Reply
Stoica Gabriel 9 mai 2020 - 11:23

Conduc o masina hibrid de 2 ani si jumatate si ce pot spune este ca diferenta de greutate despre care se vb.in acest articol nu se simte si faptul ca placutele se uzeaza mai rapid nu este adevarat din contra datorita sistemului de regenerare franarea este ajutata si chiar prelungeste viata placuteleor.
Uzura motorului este mult mai mica deoarece la 300 mi km el functioneaza poate 200 mii restul fiind preluat de motorul electric,motorul aspirat are o viata mai lunga decat un motor fortat de o turbina si problemele nu pe sistemul electric apar poate dupa 6-7 ani si in general se inlocuiesc 4-5 elementi ai baterie dupa care inca 6-7 ani nu ai probleme.
Eu personal fac 1200 km saptamanal cu o toyota prius din 2006 si pot sa garantez ca este o masina foarte economa din toate punctele de vedere.

Reply
Adrian Mitrea 9 mai 2020 - 12:44

Perfect, acum condu o mașină electrică.

Reply
Mihai 18 mai 2020 - 12:00

Ignis mild hybrid exista….. dar tu bagi in aceasi oala mild-hybrid, isg si hybrid desii sunt folosite diferit.
ISG-Start and Stop nu are nici o legatura cu hybrid.
Cu ISG sau mild-hybrid nu poti merge nici macar 10 metrii doar in electric, in schimb cu hybrid mergi si 5 km pe drum drept.

Ca skoda rapid sa consume 4.7 trebuie sa mergi mult mai incet decat mergi cu un hybrid.
Articol facut fara documentie corecta.
Am scos cu kona hybrid consum 3.6 l/100 km cu AC pornit Buftea-Bucuresti.
Bucuresti-Maneciu dus intors 4.1 l/100 km.
In ambele situatii am mers normal.
Zici ca e mai lenta? cu cat? 1 secunda ?
Ai vazut noul CHR sau corolla cu motor de 2 litri hybrid?
Ce acceleratie are la 0-100km ?
Ce cuplu ai cu 1.0 tsi si ce cuplu am eu 1.6 hybrid.
Eu am putere mai mare, si consum mai mic.

Reply
Adrian Mitrea 18 mai 2020 - 14:08

Bun, acum condu o mașină electrică.

Reply
Vlad 25 mai 2020 - 13:58

Comparația făcută e o comparație in avantajul articolului. Ok, e corecta, dar nu trebuie generalizat.
Dacă mergem în extrema cealaltă, putem compara Infiniti Q50S, care are un motor de 3.5 litri, hybrid, cu orice alta mașină de pe planeta asta, cu un motor termic doar, de 3.5 litri și va ieși prost de tot pentru pur benzina. Începând de la consum până la impozit, cost de achiziție, etc. În unele cazuri se aplica ce scrie in articol, dar sunt și cazuri în care nu se aplica, hybridul in acele cazuri fiind net superior unui motor pur benzina. De comparație cu motoare de 3.0, 3.5 sau chiar mai mari, pe motorina, nici nu mai are rost sa vorbim, că nu se mai fabrică, doar pentru tractoare mai poți cumpăra așa ceva.

Reply
Marius Biclea 9 iunie 2020 - 22:32

Bună seara, domnule Mitrea. Vreau să vă invit să conduceți mașina mea, corolla ts 2.0 hybrid, sa-mi spuneți dacă mai credeți un cuvânt din ce ați scris in acest articol. Aștept un răspuns din partea dumneavoastră.

Reply
Adrian Mitrea 10 iunie 2020 - 13:57

Bună seara, domnule Marius Biclea. Cu mare plăcere facem și asta, lăsați-mi numărul de telefon și vă contactez. (Nu e ca și cum n-aș mai fi condus hibride până acum, dar fie…).

Reply
king rocker 15 iunie 2020 - 14:51

si noi va invitam sa conduceti o electrica, sa ne spuneti la ce groapa de gunoi preferati sa depuneti hibrida apoi.

Reply
marius 11 iunie 2020 - 23:30

1) Eu as incepe prin a spune ca am condus un VW Polo inchiriat prin Portugalia, vara trecuta, echipat cu motorul de care se spune in articol ca ar fi si pe Skoda Rapid si ma intrebam daca oamenii isi dau banii lor pe asa ceva sau sunt torturati sa conduca o masina cu asemenea motor pentru ca au pacatuit. Si nu ma refer la faptul ca ar fi un motor in 3 cilindri, pentru ca chiar imi plac motoarele in 3 cilindri. Imi placeau mai exact, pana sa conduc inca o minune a tehnologiei germane si anume acest motor de generatie noua, in 3 cilindri produs de renumitul grup VAG. Polo pe care l-am condus eu aproape nu reusea sa plece de pe loc. Trebuia sa apas acceleratia cu ambele picioare. Am ramas de 2 ori in niste rampe rezonabile, ale unor locuri de parcare si n-am putut urca rampa. Le-am dat mesaj pe WhatsApp nevestei si fiica-mii sa le rog sa ridice capota la Yaris-ul pe care il avem si sa verifice dacat tot in 3 cilindri e motorul pt ca diferenta fata de Polo e absolut uriasa. Si Yaris-ul nostru e fabricat in 2009 iar Polo era fabricat in 2019. Asadar, daca nu suporta grad de comparatie un VW Polo din 2019 cu o Toyota Yaris din 2009, cum sa se poata face comparatie intre o Skoda Rapid si o Toyota Prius? Este ca si cum ai compara felul in care joaca tenis Simona Halep cu felul in care vorbeste romaneste coana Viorica Dancila; 2) Hai sa zicem ca totusi masinile din comparatie ar fi chiar comparabile si e absolut perfecta ideea de a compara o masina nemteasca cu una japoneza pt ca e foarte usor de facut proba adunarii si a face niste totaluri. Asadar, daca incepem sa frunzarim renumitele biblii cu optionale si accesorii ale producatorilor germani o sa constatam urmatoarele: ca o cutie mizerabila de tipul DSG costa aproape 2000 de euro, intr-adevar cutiile de pe BMW sunt mai bune, dar asta pt ca nu le fabrica BMW ci ZF si sunt si ele taxate separat de masina la pretul obisnuit de aproape 2000 de euro, ca o navigatie ordinara pe un BMW costa tot spre 2000 de euro si daca te ghidezi dupa ea ajungi in iad si nu in rai; ca orice piulita sau saiba este la VW accesoriu sau optional si costa de la 200 de euroi in sus…asadar, daca am discuta despre scump sau ieftin atunci am trage concluzia, usor de dovedit pentru cineva care a mers la scoala macar pana in clasa a doua si a invatat sa fac adunari, ca orice masina germana este mai scumpa decat orice masina japoneza daca au aceleasi echipari/echipamente/accesorii/optionale/etc…fara dubiu si fara exceptie…3) asadar, faptul ca pe o Toyota sau pe un Lexus poti avea 2 sisteme de propulsie si totusi masina va fi mai ieftina decat o tinichea de Skoda este de mirare si de apreciat…4) Dar hai sa zicem ca tehnologia hibrid ar face masina mai costisitoare overall..ei bine chiar si in situatia asta complet improbabila, tot „se merita” un hibrid in comparatie cu un ICE…pentru un miliard de motive si nu am sa le scriu aici pentru ca as scrie un comentariu mai lung decat toate cartile de telefoane cu accesorii si optionale ale producatorilor germani de …profit (era sa scriu masini)

Reply
Naivu 30 iunie 2020 - 11:31

https://www.google.ro/amp/s/www.motoringresearch.com/car-news/plug-in-hybrid-users-not-charging-cars/amp/
https://www.bbc.com/news/business-46152853
Studii din 2018 privind consumul de combustibil la flotele de masini ale companiilor au remarcat ca achizitiile de PHEV-uri nu duc la economiile de combustibil scontate, pt ca angajatii nu prea se obosesc sa le incarce (inclusiv cazuri cand nici macar nu au scos cablul de incarcare din celofan). Companiile au cumparat PHEV-uri mai degraba pt avantaje fiscale (poate si pt imagine) si le dau la soferi care le folosesc mai des pe autostrada decat in oras.
Ar fi interesant de studiat de ce le-a fost mai dificil sa incarce peste noapte acasa sau la firma decat sa puna benzina!

Reply
Simona 2 iulie 2020 - 23:46

Na’ belea că avem Suzuki Ignis :))

Reply
Adrian Mitrea 3 iulie 2020 - 11:57

Și ai cumva convingerea că Ignis este hibrid?
Corect spus, sistemul de pe Ignis este un mild-hybrid (hibrid moale s-ar traduce în Română), care nu e nimic altceva decât sistemul start/stop al anului 2020, lansat la mai bine de 10 ani distanță față de primele mașini cu start/stop.
Cu alte cuvinte, campania „Suzuki hibrid” este de o viclenie oribilă, mașinile lor neputând fi conduse nici măcar 10 metri pur electric, folosind doar energia din baterie. O mașină hibridă este capabilă să ruleze măcar 1-2 kilometri în mod pur electric. Ori Suzuki nu face asta.
Încă o dată se vede cât de înșelătoare este terminologia și tehnologia „hybrid” și câte pricep oamenii din ea.

Reply
Andrei 22 iulie 2020 - 20:55

Hibridele nu au în momentul de față nici un dezavantaj !!! Sunt perfecte

Reply
Naivu 23 iulie 2020 - 13:20

– Hibridele mild si full (non plug-in) ard in continuare benzina si nu rezolva decat partial problema poluarii in orase; nu ofera decat partial experienta de silentiozitate si cuplu instant pe care o ofera o electrica
– Hibridele plug-in sunt mari, grele, consumatoare si incete la incarcare. Bateriile fiind mai mici sunt mai solicitate si se degradeaza mai repede. Practic, cand o folosesti pe electric e mai slaba ca un BEV (si cari un motor si un rezervor de benzina degeaba), cand o folosesti pe benzina e mai slaba ca un hibrid pt ca duci o baterie maricica degeaba!
Nici o solutie tehnica nu are toate avantajele si nici un dezavantaj. Solutia optima poate varia de la caz la caz.

Reply
Deloiu Leonard 27 august 2020 - 09:59

Rar am citit asa ineptii. Pur si simplu nu ati inteles nimic legat de hybride. Tehnologia lor e simpla si foarte eficienta si fiabila. Toyota in loc sa foloseasca o turbosuflanta, ataseaza un motor electric unui motor clasic. Astfel scapa de o groaza de probleme specifice dieselelor si capata fiabilitate, putere, consum mic, rafinament. Concurenta in acest timp ramane la nivelul tractoras defectuos, zgomotos cu o groaza de probleme. Mai studiati problema.

Reply
Adrian Mitrea 27 august 2020 - 10:31

Ok, de acord. Acum treci la full electric și vei vedea că este superior hibridului din toate punctele de vedere.

Reply
Bogdan 5 septembrie 2020 - 03:29

Înțeleg ca ți-au dat ăștia gratuit un rahat de I3 dar mai las-o moarta ca te departezi pe fiecare raspuns din ce în ce mai mult de realitate! Conduc și full electric și hybrid și benzina și prostii mai mari decât cele pe care le-ai spus nu am auzit nici de la cel mai priceput vânzător de mașini! Excluzând Tesla, restul de full electrice sunt niște minciuni ordinare, cu range profund exagerat(inclusiv leaf-ul meu și I3 tău)! De ce nu le spui oamenilor ca trebuie sa schimbi anvelopele la 30000 căci altfel devii o bila pe plan înclinat? Adică la 2 ani trebuie sa le schimbi! De ce nu spui ca dacă e frig afara(5grade) mai adaugi 30 min la încărcare căci trebuie sa ajungă bateria la temperatura optima de încărcare! De ce nu spui ca dacă nu găsești priza rapida durează și 10 ore sa încarci? De ce nu spui ca 0lei/km s-a transformat în aproape 1 leu pe km, căci a fugit puiu cu ața și trebuie sa plătești încărcarea? Ai uitat sa spui ca la jumate ciclului trebuie sa te duci la resoftare și costa și aia? Ultima data când ai urcat pe Transfăgărășan unde ai încărcat ca să vezi frumusețile patriei? De transalpina nu mai vorbesc! Asta după 5 ani de electric! Electricul în condițiile în care stai câte 2-3 ore la coada sau pe telefon sa faci checkin la incarcare, nu e viabil decât în zona urbana și doar dacă stai la curte și nu iti propui sa ieși din urbe decât mort! La prețul actual de la stațiile de încărcare din țară ieși mai scump cu electricul pe km! Ca sa nu zic ca dacă ii dai talpa triplezi prețul! Le-ai spus ca de fapt din range-ul scris în cartea tehnică beneficiezi în realitate de 50,maxim 60% sau mai puțin? Hybridul este viitorul apropiat pentru ca este viabil, electricul este doar un ideal! Idealul este momentan doar o utopie de senzație! Care de la apariția hibridelor plug-in a intrat în ceață! Fa și tu niște ani cu electricul, încearcă sa vezi lumea cu el și apoi mai vorbim! După ce ramai și tu în Lemnos la 10 m de vârful dealului sa te rogi de oameni sa te tracteze 10 m și când te vad cu electric sa îți zică ca e prea greu și își strica ambreiajul(lucru adevărat dealtfel), după ce faci 20 de ore de la București la Stana Dacilor pentru ca stația rapidă de la Roman era defecta și încarci de la o priza ordinară pe viscol cu un copil de 1 an în mașină și multe altele, după aceea sa scrii un alt articolas în care spui lucrurilor pe nume! Asa am ajuns sa îmi iau Hybridul! Rușinos!

Reply
Naivu 11 septembrie 2020 - 18:50

Esti rau! Adrian chiar a vorbit de multe din problemele pe care le enumeri. Daca pe acelasi set de date el prefera BEV iar tu HEV e doar “agree to disagree”. Inteleg ca ai avut Leaf ca si Cristian (care a ramas fan), comenteaza-ti experienta cu Leaful pe https://0-100.ro/2019/11/20/electro-ep-7-fan-ev-din-intamplare/ si poate schimbati niste impresii!

Reply
Sorin 9 mai 2024 - 14:17

Eu am o Honda Civic din 2019, motor turbo, CV manuală; anvelopele de vară le schimb odată la 2-3 ani, cele de iarnă le am de 5 ani şi s-ar putea să ducă şi a şasea iarnă (vom vedea).
Cât de des schimbi anvelopele (ca timp şi/sau ca rulaj) depinde de modul de conducere, nu neapărat de cel de propulsie/tracţiune. Dacă eşti adeptul demarajelor în forţă, să pleci primul de la semafor, atunci le vei schimba la maxim 2 ani (ţinând cont şi de calitatea drumurilor noastre). Dacă eşti un şofer mai potolit şi „te dai la ea” doar în depăşirile justificate, atunci sunt şanse să le schimbi şi la 4 ani.

Reply
sergiu 27 august 2020 - 16:21

Vad ca se ocoleste de fapt esenta articolului: chiar si in cazul unui comparativ intre 3 motorizari ale aceluiasi model de auto, cel pur termic vs hibrid vs pur electric – cele pure nu trebuie sa care si un motor in plus, pe care il folosesti doar ocazional, oricare ar fi acela, deci ineficient. Cel pur termic polueaza si este complex- deci mai putin fiabil, cel pur electric e mai scump si are autonomia mai redusa. Fiecare cu plus/minus. Cum zicea dl. Mitrea, masina cea mai buna e cea pe care ti-o permiti. Tehnologic vorbind, termic e trecutul, hibrid prezent, dar daca vrei viitor- la ora actuala pare cel electric. Nu e cel mai bun, dar ACUM nu are alt concurent. Desi… ma gandesc la EP TENDER, o solutie de compromis…impaca si pur electric oras cu range extender care sa nu-l folosesti decat cand ai nevoie, nu sa-l cari toata ziua dupa tine…Totusi e doar o solutie de compromis.

Reply
Alin 27 august 2020 - 20:50

Ce credeti? Daca, pe langa programul rabla plus si pe langa eliminarea impozitului, ar fi eliminata si rovinieta pentru full electrice, poate chiar si o reducere de 75-90% la asigurarea obligatorie… cati din cei care se uita acum/se vor uita la hibride in urmatoarele luni, or sa se decida pe full electrice?

Reply
popescu 4 septembrie 2020 - 13:02

Apreciez articolul si comentariile generate . Ma consider de aceiasi parte cu autorul , dar va intreb daca nu ar fi mai buna varianta hibrida urmatoare : Electrica cu un motor pe benzina puturos (15 CP) care sa fie folosit numai in cazuri „de retragere”.

Reply
Naivu 11 septembrie 2020 - 18:55

S-a incercat, s-a numit BMW i3-REX, baterie 22kWh, motor benzina 30CP, rezervor 9L. Dupa ce au aparut BMW i3 cu 33 si 40kWh nu a mai prezentat acelasi interes.

Reply
Andrei 5 octombrie 2020 - 20:25

Din punctul meu de vedere hibrid-ul si mai ales plug-in hibridul este varianta cea mai buna deocamdata pentru Romania, mail ales in orasele aglomerate ca Bucurestiul unde o autonomie de 50-60km full electric este arhisuficienta pentru a merge prin traficul infernal din Bucuresti pana la serviciu si inapoi, zi de zi, cu incarcare pentru cazul plug-in hibrid pe timpul noptii, practic vei merge moca zi de zi daca mai ai si un sistem de panouri fotovoltaice de la care sa-ti incarci masina, iar fara un sistem de fotovoltaice chiar cu un plug-in hibrid sau un hibrid vei avea un consum si un pret pe km mult mult mai mic decat in cazul oricarei benzinare sau diselare condusa zi de zi prin aglomeratie.
Parerea mea este ca masinile hibride sunt masinile care momentan vor inlocui pe cele diesel (vezi toyota care nu mai produce diesel, decat benzina sau hibrid) si vor face trecerea catre electrice, pana cand pretul electricelor va scadea semnificativ, bayeriile vor fi imbunatatite iar infrastructura de incarcare va fi dezvoltata suficient iar lucrul asta este foarte aproape sa se intample. Deja Musk a anuntat dezvoltarea unor baterii mult imbunatatite si ca autonomie la nr de km dar si ca durabilitate in timp, baterii care in aproximativ 3 ani, spune el (Musk), va determina ca pretul unei masini Tesla cu o astfel de baterie si ao autonomie de aprox 300km sa ajunga la un pret de circa 25.000 $.
Problema cea mai mare, pentru cresterea vanzarilor electricelor sau plugin-hibridelor ar fi gasirea unor solutii de incarcare si pentru celor care locuiesc la blocuri.
Iar in legatura cu crearea unei infrastructuri de incarcare pentru masinile electrice, personal vad aici o solutie mult mai rapida si anume sa existe un standard pentru bateriile masinilor electrice iar aceastea sa poata fi schimbate in orice benzinarie in momentul in care autonomia e aproape de sfarsit: daca esti cu rezervorul aproape gol, opresti la prima benzinarie, faci plinul si pleci mai departe iar in cazul electricelor, in momentul in care mai ai putina autonomie la bateria masinii, opresti la prima benzinarie si schimbi bateria cu una plina si pleci mai departe. 😉 Si in felul aceasta nu-ti mai faci nici griji cu privire la durata de viata a bateriei pentru ca oricum o poti schimba cand vrei :)))

Reply
Adrian Mitrea 6 octombrie 2020 - 10:06

Salut! Mulțumesc pentru comentariu!
1. Dacă îți ajunge o autonomie electrică de 50-70 km, atunci îți va ajunge cu siguranță o autonomie de 300-400 km full electric, cât oferă o mașină electrică medie la nivel de 2020.
2. Da, hibridul de orice fel este „noul diesel”, sunt de aceeași părere cu tine.
3. Schimbarea bateriei s-a testat și s-a abandonat. Caută pe Google detalii despre proiectul Better Place, în care a fost implicat Renault în Israel. Pe scurt, ideea nu e rea, dar mașinile electrice moderne sunt prea performante și prea diferite ca să le standardizezi bateriile. Oricât de standard le-ai face, până în 2030 tot vei avea sute de modele de baterii, de la Porsche Taycan până la Renault ZOE Z.E. În plus, sistemele sunt complicate, includ circuite de răcire pentru baterii, iar carcasa lor este adesea parte din șasiu (deci prindere complexă, nu detașabilă ușor). Cea mai mare problemă o reprezintă sistemul de răcire: nu ai putea să faci fiabil un sistem care să mufeze și demufeze des un sistem de răcire complex. Or fi ele relativ simple mașinile electrice, dar este o simplitate complicată.

Reply
Naivu 7 octombrie 2020 - 09:33

Am aici doua video cu scoaterea si reinstalarea bateriei electrice la un BEV: https://www.youtube.com/watch?v=N3G8JGsEjPA si https://www.youtube.com/watch?v=VUvAW6skwrA
Pare sa dureze aproape tot atat cat incarcarea bateriei si nu stiu daca vor rezista 10ani niste imbinari filetate si conexiuni desfacute si stranse la loc de 1-2 ori pe saptamana!
E in pregatire un sistem de inlocuire a bateriilor la https://electricbrands.de/en/ebussy/ . In loc de o baterie mare, ai sertare cu mai multe baterii mai mici (de 72V pt motorete electrice; nu-ti imagina ca vor lasa amatorii sa manipuleze 375V DC), si te poti duce la o taraba de baterii si schimba manual baterie cu baterie. Par niste utilitare f bune, dar nu prea cred ca ai vrea sa-ti fie masina personala 🙂 .

Reply
Iceman 24 octombrie 2020 - 22:31

Multe masini vin in 5 usi, niste tiganii pe 4 roti, nu mai e ce-a fost pe vremuri modele de 3 usi faine, o masina buna pe benzina care NU e hibrida e subaru brz daca mie numi place una pe curent sau hibrida trebe sami iau pe benzina

Reply
Marian 5 noiembrie 2020 - 12:57

Salut,
Vreau sa punctez niste lucruri si sa trag o concluzie personala:
-Cea mai scumpa componenta la un automobil electric este bateria ~ 20 000 euro pentru 20-30 Kw/h.
-Bateria este considerata uzata dupa ce capacitatea scade sub 70% (de noua capacitatea este mai mica de 100%)
-Odata cu scaderea capacitatii scade si acceleratia de la 0 la 100 km/h (de fapt acceleratia disponibila scade pe masura ce se descarca bateria)
– ciclurile de incarcare- descarcare sunt limitate. Pe scurt daca ai noroc in functie de model trebuie sa inlocuiesti bateria la fiecare 100 000 – 200 000 km care costa ~20 000 euro (in prezent). Desigur ca se pot si repara dar cu ce costuri si cu ce garantie?
– In cazul unui acident daca bateria aste lovita si ia foc, nimic nu o mai poate stinge pana nu se consuma toata energia incendiului chiar si sub apa (este o caracteristica a bateriilor reincarcabile pe lithiu, contin si combustibilul si oxidantul)
-are nevoie de infrastructura ca sa poata fi folosit
-autonomia variaza foarte mult in functie de vremea de afara ( la -20 grade autonomia scade sub 50% la o baterie sanatoasa daca nu folosesti incalzirea. Cu incalzire scade sub 30%)

*La un Auris hibrid (a fost dat exemplu) bateria (tehnologie NIMH mai sugura decat LIPO) costa cam 6 500 lei la reprezentanta si este asteptata sa cedeze dupa 10 ani sau 200 000 km (toyota ofera garantie in aceste limite)
*daca se depreciaza bateria, acceleratia de la 0 la 100 km/h nu este afectata. este afectata doar autonomia full electric
* Auris hibrid NU ARE: alternator, demaror, curea de accesorii, ambreiaj sau piese care se pot uza in cutia de viteze (are doua motoare electrice fara perii si singurul lucru care se poate strica sunt rulmenti pe care se invart)
* la volan se simte ca un vehicul electric datorita transisiei continuu variabile electrice (lucru ce ii ofera un zen aparte si stres redus mai ales in oras (exista studii) la fel ca la un vehicul electric)

In concluzie (personala):
-Automobilul electric in forma actuala nu este fezabil si este departe de a fi (costa de fapt mai mult decat se vede si va produce multe probleme legate de exploatarea litiului si reciclarea acestuia)
-Automobilul electric nu este inca ecologic cat timp energia electrica este produsa in contiluare in proportii mari din combustibili fosili.
-Cred ca viitorul apropiat apartine automobilelor pe hidrogen (sunt de fapt electrice dar nu au bateriile scumpe, grele si periculoase). O sa spuneti ca si hidrogenul e periculos, si am sa va raspund ca si banzina sau GPL-ul sunt periculoase. Si toate au nevoie de oxigen ca sa arda si sa fie periculoase.
-La momentul actual cel mai ieftin automobil de cumparat, intretinut si exploatat si care polueaza mai putin decat orice alt combustibil si comparabil cu un vehicul FULL hibrid si fara a face rabat la confort si performanta este un automobil pe GPL/GNC. Aici sunt multe argumente stintifice, dar pe scurt GPL/GNC-ul conserva motorul, scade necesitatea de intretinere a acestuia si datorita rezistentei ridicate la autoaprindere se poate creste randamentul termic impotriva tuturor miturilor care exista printre soferi (taximetristi pot confirma din experianta aceste lucruri).

Reply
Naivu 15 noiembrie 2020 - 00:16

Automobilele pe GNC sunt o tehnologie promitatoare (cea pe GPL zic eu ca si-a cam atins limitele) dar am constatat ca, cel putin pt persoana mea, nu poate trezi acelasi interes ca BEV-urile. Electricele sunt un fel de “energie pura”: putere livrata instantaneu, zero emisii (la nivelul masinii)! Motorul pe GNC este doar un motor termic ceva mai curat; chiar daca pe viitor se va dovedi mai practic, va fi greu sa trezeasca aceleasi pasiuni ca electromobilitatea. In subconstient, lumea si-a dorit si isi doreste de mult automobilul electric; electromobilitatea are viitor, de rezolvarea problemelor de infrastructura, viteza de incarcare si autonomie sau de dezvoltarea tehnologiilor concurente depinde doar daca BEV-urile se vor apropia de 100% din parcul auto sau se vor plafona spre 5-10%.
In conditiile demararii exploatarii gazelor naturale din Marea Neagra, mobilitatea pe GNC ar putea fi extrem de interesanta pt Romania. Un gaz natural relativ ieftin si neprovenit din import ar tinde sa elimine din consum ceilalti combustibili fosili, s-ar dezvolta reteaua nationala de gaze, iar statiile de GNC ar fi doar statii de comprimare alimentate direct din aceasta (adio alimentare cu cisterna). Nu va diminua emisiile de CO2, dar, arderea fiind mai curata decat la benzina sau motorina, va diminua noxele; si mai depinde de politicienii nostrii 🙂 !

Reply
Marian 16 noiembrie 2020 - 15:52

Putini striu ca primul motor cu ardere interna a functionat pe gaz natural (Metan) si era un motor stationar.
De fapt GPL si CNG sunt aceiasi tehnologie, diferenta e la rezervor si regulatorul de presiune. Un sistem de injectie de gaz (montat aftermarket) poate lucra fie cu GPL fie cu GNC. GPL/GNC are emiisii mai mici de CO2 si mai mari de H2O fata de benzina, datorita continutului mai mare de hidrogen si mai mic de carbon.
Hydrogenul este cel mai ieftin de produs din gaz natural CH4 (carbonul poate fi depozitat adanc in pamant) deci gazul natural poate avea o utilizare imediata la vehiculele pe hidrogen, unde randamentul este de ~85% vs ~ 35% la automobilele cu ardere interna.
In plus producatori forteaza vehiculele electrice pentru a plati mai putine taxe. Platesc taxe la media de poluare pe toate vehiculele fabricate intr-un an. Daca vand mai multe vehicule electrice media scade si nu mai platesc taxe.

Reply
Cristian 23 noiembrie 2020 - 15:59

Are cine sa inteleaga, foarte bun articolul. Mai erau multe de zis. Si eu am hibrid, motor benzina si cu gpl :). Am dat 5500 euro pe masina + 500 euro anvelope + 800 euro instalagie gpl. Cu 85 lei de gaz merg 250 km in oras si 320 km la drum lung. M-am uitat la o hibrida de 22.000 euro care imi scotea 1000 km la un plin de rezervor. Cu aceeasi bani pe gpl fac 900 km cu masina care o am. Maine dc vreau imi iau o benzina cu cutie automata, imi pun iar gpl cu maxim 8000 euro, o vand pe asta care o am acum cu vreo 3500 euro si tot sunt pe plus. Din start ar fi o pierdere de 15000 euro

Reply
Naivu 18 decembrie 2020 - 19:42 Reply
Alin 12 ianuarie 2021 - 19:34

Bun articol. După ce am citit și comentariile m-am hotărât. Am achiziționat o Toyota Corolla Hybrid la pretul17400 € prin programul rabla. Numai bine!

Reply
Adrian 1 mai 2021 - 21:40

Articolul se vrea interesant, dar e lipsit de practicalitate. Domnul jurnalist in cauza, fie are niste frustrari versus hibride, fie nici macar nu a incercat una. Si vorbesc de hibride reale, capabile sa mearga o anumita distanta pur elecric, nu mild hubrid, care e doar un fel de carja la sistemul start-stop si cativa Newton-metri suplimentari la demaraj. Practic mild-hybrid-urile sunt o incercare patetica aproducatorilor auto sa scada generarea de CO2 pe flota de vehicule vandute, nu vreo tehnologie mirobolanta si extraordinara, cum ar da ei de inteles…
La momentul de fata hibride in adevaratul sens al cuvantului sunt la Toyota si la Hyundai, cu versiunile lor avansate de plug-in Hybrid. Hyundai are chiar si o varianta 100% electrica, Ioniq. Am ales Toyota Corolla Hybrid pentru ca in orasul meu dealerul Hyundai inca spera ca va vinde masini fara un drive test, fara niciun interes sa aduca o hibrida la drive… Good luck with that… Plus ca modul in care tratezi un potential client influenteaza mult si decizia de cumparare. Cand iti arunca in fata niste pliante si iti face un calcul din care pretul masinii e aproape identic cu cel din configuratorul oficial, incepi sa te intrebi de ce naiba mai sunt platiti consilierii de vanzari…
La Toyota, o echipa tinara si inimoasa m-a convins ca fac alegerea corecta. La o saptaman dupa ce am luat masina, inca sunt convins ca am facut cea mai buna alegere posibila, fara sa ma mint. 19470 euro pret final cu tichet Remat, pentru o Corolla Sehan Hybrid din 2021 in echipare Dynamic – echiparea de mijloc – e un pret extrem de bun, zic eu. Hyunday Ioniq Hybrid pretul era cu 2000 de euro mai sus, cu promisiunea unui dinamism mai bun prin prisma unei cutii de viteza DCT versus e-CVT de la Toyota si prin niste jante de 17, versus 16 la Corolla.
Cred ca sunt subiectiv pentru ca eu am ales deja si sunt mai mult decat multumit de ce am luat, de aceea va spun: mergeti si faceti un drive-test, si dupa aceea decideti ce faceti cu banii d-voastra.

Reply
Adrian Mitrea 2 mai 2021 - 18:35

Perfect!
Acum lasă-ți niște timp, respiră niște aer, apoi stai să vezi ce fericire va fi pe capul tău când vei trece la full electric.
De acord că mild hybrid e un fel de cârjă. Iar plug-in hybrid e un fel de cadru.
Viitorul este electric, inclusiv pentru tine, chiar dacă încă nu poți vedea sau anticipa asta.
Deocamdată mergi cu “cadrul”, care poate o fi mai bun decât cârja (în cazul tău).

Reply
Mihai 27 iunie 2021 - 20:16

Cine pretinde ca electric 100%, este eco 100%, greseste grav. Producerea electricitatii polueaza, producerea bateriilor polueaza, sutele de km de cabluri pt statii alimentare polueaza, etc.
Doar mutam poluarea de la vehicul undeva unde nu o vedem direct. Are cineva informatii despre cat polueaza producerea electricitatii pana aceasta ajunge la priza??? u

Reply
Marian 11 august 2021 - 15:26

Pentru a le putea compara exista conceptul Well-to-Wheel.
Aici: https://gmobility.eu/what-is-well-to-wheel/ puteti gasi o comparatie intre diferitele tipuri de vehicule incluzand tot lantul de la put la roata;

Reply
Marian 11 august 2021 - 15:28

In imagine completa automobilul electric nu este cel mai ecologic sau economic.

Radu 11 septembrie 2021 - 23:13

Am condus o Toyota Corolla Hybrid pe ruta Bucuresti – Constanta, viteza de croaziera intre 120 si 130, + un pic Bucuresti + un pic Constanta. Am scos un consum exceptional de un pic sub 4.5/100. Mers cuminte, fara s-o bruschez. Trei persoane cu bagaje, vreme de vara, AC pornit tot timpul.

Depasirile sunt o placere – nu imi venea sa cred ce reprize superbe avea masina aia (intre 100 si 130 faceam depasirea in doi timpi, trei miscari).

A functionat exceptional, si am fost profund impresionat. Nu este deloc adevarat ca hibridul este masina de oras, iata.

Reply
Adrian Mitrea 14 septembrie 2021 - 04:47

Ei, acum condu și una electrică.
Vei vedea cum uiți de hibrid. Asta e problema: că oameni care au condus doar benzină sau diesel toată viața lor au pus acum mâna pe hibrid și li se pare wow. Și vor mai trece încă 10-20 de ani până vor ajunge să conducă electric pentru simplul motiv că hibridul e acum noul diesel (adică „la modă”).

Reply
Radu 19 septembrie 2021 - 17:50

In oras, cand e musai sa merg undeva cu masina, conduc Spark, si este super. Numai ca nu mi-as lua masina electrica niciodata in Romania – pur si simplu cu tehnologia actuala nu se poate. Suntem mult prea saraci ca sa traim civilizat (fiecare om la casa lui, cu backyard si driveway, ca in State), si suntem condamnati sa traim in colivii comuniste (sau poate capitaliste, ca ce se construieste acum, cel putin in Bucuresti, este chiar mai rau !), intr-o mega-inghesuiala, asa ca pur si simplu aceste masini nu se pot incarca. Daca nu ai priza la birou, si daca nu esti baiat de mall (eu ma duc la shopping o data la 2-3 luni), este total nepractic. Asa ca traiesc „modern”, sa zicem asa – in oras RATB sau Spark sau Uber, si pe afara tren sau masina inchiriata. Dar da, lumea in Romania ma judeca, in special femeile „Cum ? Nu ai masina ? Cum se poate asa ceva ?”

Reply
Bendis 23 septembrie 2021 - 21:24

Interesante si palpitante comentariile la acest articol. Mă întreb dacă nu cumva comentariile au fost scopul articolului :)) (glumesc).
Apreciez opiniile tuturor, le respect si vreau sa adresez o întrebare: ce știu japonezii de la Toyota și nu știm noi (europenii) de nu au realizat, încă, o mașină electrică și au investit în tehnologia pe hidrogen. Oare au făcut studii și au ajuns la concluzia că mașinile electrice sunt un gadget și nu o mașină? Sau au vorbit ”sus” și au înțeles că mogulii petrolului nu vor ceda așa ușor (până realizează trecerea investițiilor în electrice, dar sunt constrânși de ”înțelegeri” cu viitorii moguli în exploatarea litiumului) …..că de reciclat bateriile nu cred că îi interesează, așa cum nu i-a interesat asta nici la gadgeturi? Sau au făcut media la infrastructura existentă la nivel mondial a rețelelor electrice și au zis : hidrogen?
Io (hâc) personal cred că au știut ce facturi la Electrica vom plăti și când vom face transformarea din kw în lei apoi în litri de benzină vs cost mașină electrică/cozi la încărcat, etc., tot un TDI sh din Vitan ne-om lua, noi, românii 🙂
Felicitări pentru articol, dar mai ales pentru comentarii: m-au ținut ”în priză” ca la un meci de fotbal Steaua-Dinamo din perioada comunistă.

Reply
Ovidiu 20 octombrie 2021 - 21:11

Hibridul zic eu ca e mai vechi decat cel de la Toyota Pirus. Ei insa au fost primii care l-au implementat pe masini personale. La noi a fost introdusa locomotiva diesel electric in 1959 conform: https://ro.wikipedia.org/wiki/Locomotiv%C4%83_diesel. sau aici: https://ro.wikipedia.org/wiki/Locomotiva_060-DA. Principiul este si mai vechi conform https://en.wikipedia.org/wiki/Diesel%E2%80%93electric_transmission. Daca nu ar fi fost un model de propulsie bun zic ca nu ar fi fost atat de folosit atat ca timp cat si ca domenii de utilizare (de la trenuri, la vapoare si acum la masini)

Reply
Stroea Daniela 16 mai 2022 - 15:17

Buna ziua. Cred ca cine a scris articolul si a facut comentarii rautacioase la adresa Toyota Prius , habar nu are ce inseamna aceasta masina.
Noi avem o Toyota Prius din 2008. Am cumparat-o second din Germania cu 51.000 km. Acum are 452.000 km. Am colindat toata Europa, an de an.
Nu stiu cine v-a spus ca are consum de 6l/100 km! Consumul obisnuit e intre 4,8-5,00 %. Se pare ca exista un interes meschin, ca sa nu spun altfel, de a denigra Toyota Prius.
Este o masina extraordinara si as recomanda-o, oricui doreste sa-si cumpere o masina hibrid.
Sau poate nu aveti informatii suficiente!
O zi buna tuturor!

Reply
Adrian Mitrea 24 octombrie 2022 - 20:19

Daniela, dacă ai fi cumpărat acea mașină de NOUĂ, la prețul întreg, la egalitate cu o mașină electrică modernă (ca preț de achiziție), probabil că părerea ta n-ar mai fi fost aceeași. Comparăm mere cu mere.
La 40.000 Euro cu tot cu TVA o mașină electrică este mai bună decât una hibridă de aceeași valoare.
Iar dacă ești mulțumită de Prius, cu siguranță vei fi și de următoarea mașină, care mai mult ca sigur va fi electrică. Autorul articolului, adică eu, doar atât vrea: să faci pauză de la fanatismul pro-hibride și să vezi care este tehnologia următoare, mai bună din toate punctele de vedere.

Reply
Valy 18 noiembrie 2022 - 18:48

1. Domnule Mitrea te apreciez pentru obiectivitatea prezentarii mai multor autoturisme aparute in ultima perioada. Am aflat din acest articol ca detineti un auto electric. Nu am observat ca a-ti fi comentat ceva la pretul curentului alimentat pentru auto dvs raportat la pretul de consum al unui auto hibrid, ACUM. Si inca energia electrica este plafonata , ACUM . Cu cata mafie in sistemul energetic va fi la noi in tara odata cu liberalizarea totala a pietei de energie , nu prea cred ca romanul de rand o sa-si permita o masina electrica, chiar daca pretul de achizitie al acesteia va fi accesibil. Vom vedea ce va mai fi.
2.Deciziile UE de a interzice fabricarea auto cu motoare termice din anul 2035, ma duce cu gandul ca toti de-acolo sunt niste YUDA multiplicat care tradeaza interesul cetateanului european. Parea mea este ca acesti politicieni de la UE sunt cumparati de influenta lui ELON MUSK, un mare smecher de pe planeta in productia de auto elec. De unde si pana unde Europa este cel mai mare poluator al planetei si tocmai cu ajutorul autovehiculelor..?!.
3. Asadar, optiunea de a achizitiona un auto nou , in viitorul apropiat , nu va fi decat unul hibrid, simplu benzina sau diesel sh si apoi unul electric pentru cei care isi permit financiar sa cumpere si sa-l utilizeze pentru ca au cu ce.

Reply
Adrian Mitrea 18 noiembrie 2022 - 20:38

Salut, domnule Valy.

Ce să comentez despre electricitate, în contextul în care s-a scumpit tot. Înclusiv benzina, motorina și GPL. Ce să zic?
Dar pentru că miros întrebarea din apostrofarea pe care mi-o faceți la punctul 1, vă răspund: Eu alimentez acum mai ieftin decât o făceam anul trecut. Am trecut de la Enel la Hidroelectrica, iar prețul pentru 1 kWh este 0,68 Lei (cu tot cu TVA și toate taxele). Un plin la Volkswagenul meu ID.3 mă costă 40 Lei și parcurg, în medie 300 km cu acest plin. Mașina are 50.000 km acum. La BMW-ul i3 al soției un plin costă 20 Lei și parcurge în medie 180 km cu acest plin. Mașina are 70.000 km acum. Deci mulțumesc de întrebare, sunt bine, sănătos, cu costuri mai mici de electricitate acum, în plină criză, decât anul trecut pe vremea aceasta.

Legat de punctul al doilea, conspirații vor fi mereu. Este alegerea dumneavoastră să credeți în ele. Eu nu cred. Consider că efortul pentru a trece la electric este mare. Adevărat. Însă peste 20-30 de ani ne vom mulțumi pentru acest efort. Orice progres major al omenirii s-a făcut cu efort. Eu am ales să fac parte din el pentru că pur și simplu mi-au plăcut mai mult avantajele mașinii electrice decât dezavantajele sale. Nu toată lumea e ca mine și este în regulă așa. Este OK să fim diferiți. Nu am nimic cu oamenii care aleg altceva decât electric. Consider doar că sunt foarte prost informați și că nu au condus vreun automobil electric măcar 10 kilometri. Odată ce conduci, înțelegi. Apoi te informezi și vezi cum stă treaba cu toate: tehnologie, reciclare, costuri, ecologie, etc…

Legat de punctul al treilea, vă doresc achiziție fructoasă și să vă meargă bine mașina! Nu sunt ironic. Am doar rugămintea să vă amintiți de acest articol în momentul în care veți descoperi și dumneavoastră mașina electrică. Hibridul era ceva acum 20 ani. Atunci era un vârf tehnologic. Acum e doar un fel de nou-diesel: adică ceva economic, accesibil maselor mai mult ca oricând și o fază de tranziție către electromobilitate.

Reply
Laura 11 mai 2023 - 21:33

Buna seara,

Ce recomandati: Aygo X benzina, manuala sau Yaris Cross hybrid? Diferenta de pret este de 10.000 euro. Va fi folosita 90% urban( Bucuresti).

Ceva similar Aygo X gasesc la alte marci?
Multumesc!

Reply
Adrian Mitrea 12 mai 2023 - 14:06

Bună ziua,
Puteți alege un Yaris Hybrid, care e mi scump Aygo X, dar mai accesibil decât Yaris Cross.
Iar dacă bugetul nu este o problemă, Yaris Cross e de preferat.

Reply
Gianina 21 octombrie 2023 - 22:53

Servus,
Am aproximativ 15k euro si trebuie sa imi schimb masina, o Honda Acord pe benzina din 2008. O masina superba, dar care nu mai face fata.
Ce imi recomandati?
Benzina, hybrid, electrica?
Ce marca, ce tip?
Multumesc anticipat pentru timpul acordat.

Reply
Adrian Mitrea 27 noiembrie 2023 - 16:05

Bună ziua, Gianina! Orice discuție despre o nouă mașină începe de la un buget și de la o categorie de mașină (berlină, SUV, etc…). N-aș putea să-ți recomand ceva fără să am un minim de informație în acest sens.

Reply

Lasa un comentariu