Acasa Nissan Cât costă bateriile pentru mașini electrice în 2019. Studiu de caz, Nissan LEAF: 1 kWh capacitate = 272 Euro

Cât costă bateriile pentru mașini electrice în 2019. Studiu de caz, Nissan LEAF: 1 kWh capacitate = 272 Euro

de Adrian Mitrea

Nissan LEAF e+ (sursa – Nissan)

Bateriile litiu-ion de tracțiune folosite de mașinile electrice încă reprezintă o mare parte din costul autovehiculului în sine, iar cu ocazia unei discuții cu Jean-Pierre Diernaz, vicepreședinte în cadrul Nissan responsabil de marketing, la Salonul Auto de la Geneva (5-17 Martie), am aflat și cât mai costă 1 kWh capacitate a bateriei pentru un Nissan LEAF: 272 Euro cu tot cu TVA. Astfel, în cazul unui LEAF cu baterie de 40 kWh prețul pe care clientul îl plătește doar pentru baterie este de 10.909 Euro cu tot cu TVA, iar pentru versiunea LEAF e+, cu baterie de 62 kWh, prețul bateriei este de 19.909 Euro cu tot cu TVA.

L-am întrebat pe Diernaz cu cât va fi mai scump un automobil electric LEAF e+ (62 kWh) față de un LEAF simplu (40 kWh), iar acesta a spus că, în medie, pe Europa, este vorba de un preț cu 6.000 Euro mai mare, cu tot cu TVA, pentru clientul final.

Diferența de capacitate dintre cele două baterii este de 22 kWh, capacitate pentru care clientul plătește în plus 6.000 Euro. Reiese de aici un cost per kWh de 272 Euro cu tot cu TVA – sumă vehiculată și de oficialii altor mărci, în diferite contexte.

Acum aproape 10 ani, când a fost lansată prima generație Nissan LEAF, costul bateriilor era cu minimum 30% mai mare, undeva între 350-400 Euro pentru 1 kWh, lucru valabil pentru toate mașinile electrice ale vremii.

citește AICI și alte noutăți de la Salonul Auto de la Geneva 2019

Experiența câștigată în zece ani le permite celor de la Nissan și altor mărci care fabrică mașini electrice în prezent (Renault, BMW, Volkswagen, Hyundai, KIA, Tesla, etc…) să propună mașini electrice tot mai accesibile, chiar dacă prețurile rămân în continuare prohibitive pentru cei mai mulți clienți. O curbă de descreștere a prețului există, iar acum putem observa și cum evoluează ea: -30% în aproape 10 ani.

Un Nissan LEAF cu bateria standard, de 40 kWh, pornește de la 35.100 Euro cu tot cu TVA în România, iar o variantă de top, fără opționale, costă 38.900 Euro cu tot cu TVA. Pornind de la aceste prețuri putem calcula că versiunea LEAF e+, cu baterie mai mare (62 kWh), va costa în România între 41.100 Euro și 44.900 Euro cu tot cu TVA, pentru o mașină care poate parcurge 385 km cu un plin de baterie, autonomie măsurată după standardul WLTP, mai realist decât cel de până acum (NEDC).

Deducând ecobonusul de 10.000 Euro acordat de statul român prin programul Rabla Plus reiese că un LEAF poate costa între 25.100 și 34.900 Euro cu TVA, adică preț de mașină compactă bine echipată, cum era, spre exemplu, modelul hatchback Nissan Pulsar.

„Putem adăuga mai multe celule, în aceeași carcasă, dar le dispunem altfel, să încapă mai multe. Astfel am reușit să aducem pe piață Nissan LEAF e+ cu baterie de 62 kWh, în creștere de la 40 kWh. Evident, și chimia bateriilor este puțin diferită”, a spus Diernaz, pentru 0-100.ro, la Salonul Auto de la Geneva.

El a explicat că tehnologia electrică, în cazul Nissan, s-a dovedit a fi extraordinar de fiabilă, astfel că LEAF este modelul cu cel mai ridicat nivel de satisfacție (97%) dintre toate mașinile Nissan, iar multe dintre mașinile de primă generație au trecut deja de un milion de kilometri parcurși în aplicații precum taxi și nu au probleme majore nici cu bateria, nici cu alte componente.

„Încă sunt oameni care conduc prima generație LEAF, cu un grad ce satisfacție foarte mare, iar pentru noi, ca producător, costurile de reparație pe motive de garanție sunt extrem de mici. Practic n-avem probleme deloc. Avem mașini care au trecut de un milion de kilometri, în utilizări intense – mașini de taxi, car sharing, mașini de companie care nu stau deloc – și nici cu acestea n-am avut probleme în garanție”, a explicat Jean-Pierre Diernaz.

Jean-Pierre Diernaz (sursa – Nissan)

L-am întrebat pe Diernaz dacă noul LEAF sau versiunea LEAF e+ beneficiază de sistem de răcire activ pentru baterie (cu lichid), așa cum are, spre exemplu, modelul rival Volkswagen e-Golf, iar oficialul Nissan a declarat că păstrează modelul LEAF cu un sistem cât mai simplu, fără lichid care să răcească bateria. Nissan folosește în schimb software care monitorizează temperatura bateriilor și previne deteriorarea lor prin limitarea vitezei de încărcare sau prin limitarea performanțelor mașinilor. În aceste situații se ajunge doar în cazuri foarte rare, cum ar fi utilizarea mașinii pe un circuit sau când este încărcată în mod repetat la prize de mare putere, iar temperatura ambientală este foarte mare (peste 30 grade Celsius).

„Clienții pot face supercharge la 50 kWh de două ori pe zi și nu vor avea probleme cu bateria”, a explicat pentru 0-100.ro și Gareth Dunsmore, director în cadrul Nissan responsabil de autovehicule electrice, tot în cadrul unei discuții la Geneva.

Pentru Nissan LEAF și LEAF e+ producătorul auto japonez folosește standardul de încărcare CHAdeMO, specific mașinilor electrice asiatice, însă pentru viitor, dacă clienții o vor cere, oficialii Nissan iau în calcul și o abordare multi-standard – adică și compatibilitate cu standardul de încărcare CCS, specific mașinilor electrice europene. Cert este că majoritatea stațiilor de încărcare au două cabluri, unul pe standard CHAdeMO și unul pe standard CCS, tot așa cum majoritatea pompelor de benzină sunt unități integrate care pot livra și benzină și motorină.

Apropo de benzină și motorină vs. electric, problema spinoasă a autonomiei a început să fie lejer depășită din moment ce aproape orice mașină electrică din 2019 trece pragul psihologic de 200 km autonomie reală, îndiferent cât de rele ar fi condițiile de climă.

„Autonomia mai redusă a unei mașini electrice este o problemă doar de aparență, ridicată în general de oameni care n-au condus niciodată o mașină electrică și care n-au avut ocazia să experimenteze faptul că, de fapt, n-au nevoie în realitate de autonomie foarte mare”, a spus Jean-Pierre Diernaz.

Nissan recunoaște că rivalii săi au devenit tot mai buni, iar nume noi lansează mașini electrice. Referitor la această situație, Diernaz a comentat cu un citat al jucătorului de tenis Novak Djokovic: „Când ești numărul 1, singurul lucru sigur este că, într-o zi, vei deveni numărul 2”.

Practic Nissan nu se agață de poziția de lider de vânzări pe segmentul mașinilor electrice la nivel mondial sau la nivel european, deși în prezent se află în această poziție. „Pentru noi scopul nu este să fim numărul 1 absolut, ci să fim considerați în continuare pionieri și inovatori în zona mașinilor electrice”, a explicat Diernaz.

Nissan a vândut 40.609 exemplare LEAF în Europa, în 2018, modelul japonez devenind cel mai bine vândut automobil electric pe Bătrânul Continent. La foarte mică distanță a fost liderul din 2017, Renault Zoe, care a căzut acum pe locul al doilea, cu 38.538 unități. Cert este că aceste două modele, ambele ale Alianței Renault-Nissan-Mitsubishi, reprezintă aproape 80.000 de mașini electrice puse pe străzi doar în Europa și doar în 2018 – niște cifre deloc de neglijat. Pe locul al treilea la vânzări se află BMW i3 (24.432 unități), urmat de Volkswagen e-Golf (21.252 unități) și Tesla Model S (16.682 unități).

Spre deosebire de anii în care vorbea doar despre mașini electrice, Nissan va aduce în Europa și tehnologia e-POWER, adică o tehnologie de mașină hibridă avansată care folosește unul sau două motoare electrice și un motor pe benzină, de 1,5 litri, pe post de generator, care nu este conectat mecanic la roți – el are doar rol de generator de electricitate.


Link-uri și articole utile:


 

26 comentarii

Mihai 17 aprilie 2019 - 09:02

Mai bine ați scrie cât este pretul real, de fabricație, al bateriilor, nu cel comercial, cu adaosuri gârlă.

Reply
Adrian Mitrea 17 aprilie 2019 - 09:09

Aceste informații nu sunt publice.
Oricum, prețul comercial este cel REAL pentru că el include toate toate costurile producătorului și marja de profit.
Când îți cumperi brânză de la Mega Image știi care e prețul de producție al brânzei? Sau cât costă litrul de lapte din care a fost făcută brânza? Și chiar dacă l-ai ști, prețul considerat de tine real = faliment instant. Nu poți vinde la prețul de producție și să exiști în continuare ca firmă. Este elementar.

Reply
Marius 17 aprilie 2019 - 14:49

@Adrian Mitrea: E adevarat, nu poti divulga costul de productie, pentru ca oamenii isi fac o idee gresita (costul respectiv contine doar o parte din costurile totale ale companiei). Ce nu pricep eu e de ce e nevoie de subventii masive de la guverne pentru un produs care nu poate sa se compare cu masinile cu combustie interna. De ce se pompeaza sume imense intr-o tehnologie care nu e inca la nivelul cerut de utilizatorul de rand. De ce nu investesc companiile in dezvoltarea de noi solutii de stocare a energiei, de ce trebuie sa plateasca fiecare cetatean al unei tari, fara sa i se ceara opinia pe tema asta.
De asemenea, nu pricep de ce e nevoie de aceasta promovare agresiva a unui produs indoielnic.

PS: O sa ma mir daca o sa publicati intrebarile mele. Daca o sa le si raspundeti, o sa fiu uimit.

Reply
florin 17 aprilie 2019 - 17:27

E destul de simplu, pt ca se lupta cu industrii deja mature dar foarte nocive: big oil si automotive. Care au beneficiat la randul lor de subventii, bail-out-uri, si reduceri fiscale massive. Si inca beneficiaza (vezi mai jos articol din TheGuardian). Subventiile date de guverne pt masini electrice sunt maruntis in comparatie cu ajutoarele fiscale acordate pt big oil.

Big oil si automotive sunt in lupta deschisa cu ideea de masina electrica. Pt big oil e evident de ce, ca va scadea dependeta si cererea de petrol. Iar pt automotive, pt. ca masinile electrice au intretinere minimala, iar firmele conventionale scot mare parte din profit din intretinerea masinilor, revizii , reparatii,etc.

Pe langa asta, pana acum industria automotive era o industrie inchisa, datorita complexitatii tehnice si patentelor, pe cand pe piata masinilor electrice poate intra oricine are baterii si motoare electrice, adica firme ca Apple, Huawei, Samsung, Panasonic, Whirlpool, etc. Concurenta va fi acerba.

https://www.theguardian.com/environment/climate-consensus-97-per-cent/2018/jul/30/america-spends-over-20bn-per-year-on-fossil-fuel-subsidies-abolish-them

A report from Oil Change International (OCI) investigated American energy industry subsidies and found that in 2015–2016, the federal government provided $14.7bn per year to the oil, gas, and coal industries, on top of $5.8bn of state-level incentives (globally, the figure is around $500bn). And the report only accounted for production subsidies, excluding consumption subsidies (support to consumers to lower the cost of fossil fuel use – another $14.5bn annually) as well as the costs of carbon and other fossil fuel pollutants.

Reply
Adrian Mitrea 18 aprilie 2019 - 20:52

Marius, așa cum a evidențiat și florin, toate tehnologiile noi au beneficiat sau beneficiază în continuare de subvenții, sub diverse forme. Inclusiv încălzirea populației din București, prin RADET, e subvenționată din banii ălora care poate se încălzesc cu lemne.
Și există stimulente financiare pentru căsătorie și pentru familiile cu copii, din contribuțiile individuale și din banii tuturor. De ce să nu facă copii doar cine își permite să facă copii? Și dacă tot vorbim de copii… de ce să nu facem acum ceva ca cei născuți azi să prindă ziua de mâine cu vremuri când în oraș va puți mai puțin a gaze de eșapament decât acum.

Reply
Kap 17 aprilie 2019 - 11:42

Ia să ne uităm un pic la cifrele fluturate prin articol.
Leaf de bază cu ecobonus 25.100 de euro.
Ultima dată când s-a vândut la noi Nissan Pulsar de bază (Visia, 1.2 DIG-T) era 16.000.
Diferența e de 56% și 9100 de euro! Adică benzină pentru minim 100.000km, având confortul realimentărilor de 5 minute, nu de minim 40 de minute, strângând din fund să fie priza liberă!
Sau să luăm cazul mașinii echipate, Leaf 28.900 – Pulsar 21.300 (Tekna, 1.2 DIG-T, cutie automată) ? Diferență doar 6.600 de euro…..

Iar diferențele astea apreciabile sunt minimizate acum, când statul intervine cu pomana (aproape) cea mai generoasă din lume, 10.000 de euro, iar încărcarea e gratuită mai peste tot.
Cât timp oare o să mai meargă ulciorul la apă moca?

Iar ce spune monsieur Diernaz, cum că „autonomia mai redusă a unei mașini electrice este o problemă doar de aparență”, e o minciună de-ngheață apele și se face autonomia aia de 270km maxim 140km.
”PLĂNUIEȘTE-ȚI CĂLĂTORIA CU ENTUZIASM”, cum zice pe site:)

Reply
lexraz 18 aprilie 2019 - 18:40

Le cam incurci nitel, dar cred ca e normal, n-ai depus un efort prea mare sa intelegi, cred eu. N-ai condus nicio electrica asa-i? Poate ma insel.
Compari mere cu pere, cum fac majoritatea. Leaf Tekna costa in jur de 26.000€ cu toate reducerile (vezi reclama pentru modelul de baza de la transmisiile din Champions League).
Si avem 150CP cu 0-100 in 7,9 secunde. Mai avem Pro Pilot (cruise control adaptiv pana la oprit complet, tine banda etc), piele, Bose, volan, scaune fata si bancheta spate incalzite, faruri LED, recunoastere semne rutiere, faza lunga automata, camera spate si vizualizare 360 grade (Around View Monitor) si altele.
Pentru comparatie (avand in vedere ca Pulsar nu se mai fabrica si tu comparai cu 1.2 115 CP XTronic adica CVT, cu 0-100 in 12,7 secunde) configureaza un Renault Megane Intens cu aceleasi echipamente (dar bancheta spate incalzita nu o sa gasesti) si vei descoperi ca ajunge la frumoasa suma de… 26.800€. Si NU are toate echipamentele, Pro Pilot sigur nu.
O masina electrica va costa aproximativ la fel cu un a conventionala, poate ceva mai ieftin datorita motorului electric si cutiei cu un raport. Diferenta de pret e data de baterie. E destul de logic, nu?
Iei o masina conventionala, pui bateria de 40kwh la 10.000€ si iata pretul final.
In ceea ce priveste confortul alimentarilor, poate ai dreptate dar… uneori mai e coada si la benzinarie iar electrica are confortul incarcarii oricand sta. De obicei acasa. Sau la mall sau in alte prize din oras, unele moka. Daca tu insa vrei sa iei o electrica pe care sa o folosesti ca unica ta masina, mai analizeaza. Nu-ti iei Matiz cand plecati 3 adulti cu doi copii doua saptamani la mare/munte. Se poate dar e mai… dificil Asa si cu electrica, o iei pentru necesitati. De curiozitate, reseteaza luni dimineata zilierul si vezi cat parcurgi pe saptamana. Majoritatea oamenilor se incadreaza in cei 200-250km (spre 350 in oras).
Pentru mai multe informatii (daca le si intelegi) acceseaza ev-database.org.

Reply
Kap 19 aprilie 2019 - 11:40

Într-adevăr, nu e nevoie de mare efort să-ți dai seama ce diferență enormă e între costurile totale pe care le presupune o electrică față de o mașină pe combustie.
Dar mai depun o idee de efort că poate ne citesc oameni influențabili și cred tot ce exagerează fanii electricelor.
Leaf Tekna e 28.900 preț de listă, pe ăla îl comparăm mereu, reducerile punctuale sau negociate nu mă interesează, alea se pot aplica la orice mașină.
Și am comparat mere cu mere, adică Pulsar de bază cu Leaf de bază și Pulsar Tekna cu Leaf Tekna.
Și m-am uitat, un Renault Megane sedan Intens TCe 140 EDC GPF are preț de listă 20.800 euro.
Faptul că voi, fanii electricelor faceți din funcția aia semiautonomă sau din alte mărunțișuri motive să dați peste 8000 de euro în plus sunt alegeri subiective.
Probabil pentru că singurul caz în care o electrică se va compara cu mai mult succes cu mașină normală este zona ”premium”, unde avalanșa de fițe va îngropa efectiv diferența mare de preț în defavoarea electricelor. Sunt convins însă că persoanele avizate pe acest segment vor avea reticențe fondate în a include pe lista premium modele Tesla sau Nissan.

Așa că în afara unor nișe (unde clientul vrea premium și să iasă cât mai mult în evidență, iar electrica e „neconvențională”:):):) – mă ia râsul, istoria electricelor e mai veche decât a mașinilor termice) electricele sunt semnificativ MAI SCUMPE. Mai ales că în cazul mașinilor normale există mult mai multe variante și ca preț și ca dotări.

Și te rog păstrează tonul condescendent de ”cunoscător” pentru habarniștii care se agită interesați doar pentru că electrica e la modă acum.

Reply
Adrian Mitrea 18 aprilie 2019 - 21:00

Compară o mașină cu performanțe apropiate și echipată similar. Degeaba iei cel mai ieftin și mai slab Pulsar, comparându-l cu un LEAF mult mai bine echipat încă din standard…

Reply
Kap 19 aprilie 2019 - 11:49

”Performanțele” ar fi cuplul foarte mare și sprintul? Cu ce mă încălzește cuplul extrem sau valoarea 0-100 când aștept să se elibereze priza după un drum de 2-300km?
Știi bine că nu se pot compara la sânge modelele pentru că au caracteristici destul de diferite și nici nu sunt dezvoltate suficiente modele electrice, diversitatea termicelor fiind mult mai mare.
Cine vrea să se lege de o cifră o idee mai bună sau se cramponează de Pro Pilot sau altă fiță gen banchetă spate încălzită(!) da, găsește nod în papură. Altfel ține banii pentru muuuuultă benzină și nu-și ia electrică.

Reply
Adrian Mitrea 19 aprilie 2019 - 16:26

Nu. Performanțele ar fi o rulare mult mai eficientă, mult mai plăcută și uneori mai rapidă.
Acceptă că sunt oameni cu părere diferită de a ta, oameni pentru care electromobilitatea are sens.
Bancheta spate încălzită se găsește și la Hyundai Elantra pe benzină, spre exemplu, nu trebuie neapărat să cumperi o mașină electrică pentru asta…

Reply
mitika 17 aprilie 2019 - 11:51

Intrebarea cheie este: cat te tin aceste baterii? La un telefon mobil se observa o deterioare a capacitatii dupa cca 2-3 ani de functionare. Daca e la fel si la masini si la 3 ani tb sa schimbi bateriile, ma tem ca tehnologia asta nu va bate niciodata motorul cu combustie interna….

Reply
florin 17 aprilie 2019 - 17:31

Pana acum nu s-a stiut exact, pt ca n-au existat masini electrice moderne in exploatare reala. Ultimele teste facute de Tesla, arata ca bateriile scad la 80% din capacitate dupa 20-25ani de functionare, datorita sistemului de racire activa.

https://www.youtube.com/watch?v=Gb_i4ihsJ1w

Reply
Adrian Mitrea 18 aprilie 2019 - 20:59

8 ani sau 100.000 km garanție minimum. Unele mărci au 8 ani sau 150.000 – care termen se atinge primul.
La o utilzare normală probabil că ajungi să înlocuiești bateriile după 10-15 ani de utilizare a mașinii.
Bateriile de tracțiune cu specificații automotive au sisteme de management mult mai avansate decât un telefon…

Reply
Westinghouse M. j.r. 17 aprilie 2019 - 12:05

Din pacate tehnologia automobilelor electrice,este inca departe de a fi rentabila,din punctul de vedere al omului de rand.
Sa fim seriosi, cu 40.000 de euro… pentru o masina care „te tine” doar 200 de km…nu faci nicio mare scofala. Te dai cu „electrica” doar prin oras. La drum lung, no chance. Faci 200 de km dupa care stai la incarcare 3 ore(fie si numai o ora si tot e mult) dupa care iarasi faci 200 de km, dupa care iar incarci, si tot asa.Ajungi la plaja mult visata, cu familie cu tot, dupa vreo cateva zile !LOL
Si inca ceva: platesti cam 35.000-40.000 de euro(!!) bateriile te tin vreo 5 ani(sa zicem) …pe urma ? Scoti iar 19.000 de euro pentru alt set de baterii ? Yes,of course.
Nu renteaza nici pe departe, cel putin in viitori alti 10 ani.

Reply
florin 17 aprilie 2019 - 17:44

Informatiile tale nu prea sunt reale, o masina cum e Kia Soul are autonomie in jur de 400-500km la un pret de sub 25-30k eur, daca includem si bonul eco. Dau exp Kia pt ca este o firma relativ mica comparata cu giganti ca VAG sau GM, care teoretic pot scoate masini mai performante. Plus ca tu nu scazi din pretul unei electrice costurile de functionare ale unei masini conventionale, adica benzina, revizii, reparatii. Gasesti calcule pe net, pe termen lung o masina conventionala este mult mai scumpa decat una electrica.

Iar bateriile cu sistem de racire activa, cum au majoritatea masinilor electrice moderne, nu se degradeaza ca la telefoane. Scad la aprox 80% din capacitate dupa 20-25ani, adica mult peste durata de viata a masinii.

Reply
lexraz 18 aprilie 2019 - 19:05

Acum, sa nu cadem in cealalta extrema.
Kia are la modelul cu 64kwh o autonomie de 260km in regim de autostrada, vreme rece si 335 autostrada vreme ideala. In oras 370 cu 555, dar nu prea ne intereseaza as mult autonomia in oras, nu? Ca avem prize cat de cat…
Kia cu 64kwh sare de 30.000 cu tot ecobonusul, ca si LEAF cu aceeasi baterie. Ideal e sa cumperi ce ai nevoie, ca daca dai 6000€ in plus pe bateria de 64 si o folosesti de doua ori pe an…ies pe minus. De banii aia inchiriezi ce masina vrei tu de doua ori pe an. In UK Nissan ofera gratuit oricarui cumparator de Leaf o masina la schimb pentru 14 zile pe an. Cum ar fi un Qashqai. Astfel acopera concediile.
Gigantii VAG nu au reusit inca sa faca ceva modest macar, e-Golf este o mare nereusita iar GM… nu cred ca e cazul sa analizam Bolt si Volt, vezi nivelul vanzarilor…
In ceea ce priveste sistemul de racire activa, am un sentiment ca este doar un procedeu de marketing, poate ma insel. Exact ca megapixelii sau mai nou numarul de camere foto la telefoane. Logic, patru camere sunt mai bune ca una! Nu?
Posibil sa apara probleme la un drum la Satu-Mare care arata astfel: Ploiesti-Brasov 110km, alimentare sub 30 min, Brasov-Tg Mures 170km alimentare sub 45 min, Tg-Mures – Cluj 110km. Aici poate sa apare incarcarea mai lenta, dar si Clujul e fain! Cluj-Satu-Mare 180km si parcata peste noapte. Daca arde sa ajungi… mai complicat. Daca esti de voie, in concediu, e o aventura! 🙂

Reply
Adrian Mitrea 18 aprilie 2019 - 20:44

Subscriu la ce zici, cu mențiunea că e-Golf este o mașină foarte bună și că și la VW poți închiria gratuit, 4.000 km/an, orice mașină în afară de Touareg, pentru maximum două săptămâni (deci pentru concedii). Valabil în primii doi ani de la achiziția unui VW electric nou.

Reply
lexraz 18 aprilie 2019 - 21:42

Mda, nu stiu. Golf poate, dar experienta mea cu e-Golf a lasat de dorit pe partea electrica. Bateria e de doar 32kWh cu autonomia pe autostrada de 135 km pe vreme rece si 175 km in conditii ideale. Consumul in oras a fost urias fata de Leaf, 24kWh pana la 31,8kWh la 100km.
Autonomia afisata cu bateria full era de 160 km. Ori avea masina de test probleme, ori nu regenereaza precum Leaf, ori (cel mai posibil) lipsa pompei de caldura ducea la acest consum, temperaturile erau destul de scazute, insa peste 6 grade. Bucuresti, traficul de dimineata.
Interesanta optiunea VW, nu stiam de ea, multumesc! Doar doi ani, insa este un inceput!

Adrian Mitrea 18 aprilie 2019 - 21:49

Uite cam ce am obținut eu cu e-Golf https://0-100.ro/2018/01/08/craciun-si-electroni-

Mașina este foarte eficientă.

Estimez consum similar cu ce obține LEAF, în aceleași condiții. Degeaba pe una o conduci iarna, pe alta primăvara…

Mai multe articole cu e-Golf, aici https://0-100.ro/?s=B16GLF

lexraz 18 aprilie 2019 - 18:50

Nu esti informat bine, mai citeste si o sa intelegi. Nu-ti iei Ferrari daca vrei sa cari frigiderul sau vrei sa consumi 3,4 litri/100km. Iei Logan. Daca faci 50.000 km pe an pe drumurile patriei e mai complicat (ar fi mult mai ieftin adevarat, dar numai daca ai unde incarca la pret normal sau eventual gratuit).
Costul mai mic al deplasarii nu este dat de pretul pe kwh al energiei electrice, ci de randamentul motorului.
Ca sa intelegi, intr-un litru de benzina avem aproximativ 10kwh de energie (diesel putin mai mult). Imparti costul litrului de benzina si afli costul pe kwh. Ce sa vezi, iese nitel mai ieftin decat clasicul 0,65 lei pe kwh la Electrica.
Daca ai consum de 7 litri la 100km e simplu nu? 70kwh pentru 100 de km. Electric vei consuma intre 14-24 kwh. Ploiesti – Sinaia (deci la urcare) Nissan Leaf medie 22kwh, viteza legala (sau putin peste adica 90 in localitati, 110 afara, unde s-a putut evident, cu sprinturile de rigoare pe zona cu doua benzi).
Si nu, nu e a mea, era in test drive.

Reply
Adrian Mitrea 18 aprilie 2019 - 20:57

Un pachet de baterii de 40 kWh costă sub 15.000 Euro cu tot cu montaj. Asta dacă ai vrea să schimbi mâine bateriile unui Zoe, așa că vrei tu să vezi cât costă.
Ideea e că până vine vremea să schimbi o astfel de baterie trec mulți ani, iar tehnologia se va mai ieftini.
Majoritatea companiilor auto oferă 8 ani garanție pentru baterii sau 100.000 km (BMW) ori 150.000 km (Renault) – care termen se atinge primul.
P.S. Am fost la Budapesta cu BMW i3, pornind din București. Se poate. Va urma articol.

Reply
lexraz 18 aprilie 2019 - 21:52

Noul Nissan LEAF are garanție de 3 ani/60.000 km (prima limită atinsă) acoperire de bază; 5 ani / 100.000 km (prima limită atinsă acoperire pentru sistemul de propulsie și pentru sistemului electric al vehiculului și 8 ani / 160.000 km (prima limită atinsă) acoperire a bateriei cu Litiu-Ion.
Problema este cata capacitate a bateriei considera ei ca trebuie sa mai sustina aceasta dupa 8 ani. Citisem undeva ca 60% ceea ce nu e tocmai util. Sa ramai cu aproape jumatate din autonomie dupa 8 ani…
Renault Zoe are 3 ani/100.000 km acoperire de baza si respectiv 5 ani/100.000km pentru sistemul electric de propulsie si baterie, deci nu 150.000 km, destul de departe de Leaf. Si de aceea consider eu Leaf cea mai buna alegere la momentul actual.
Un Leaf achizitionat de nou, poate fi vandut dupa 5-6 ani inca in garantie, fara griji la cumparare pentru noul proprietar.

Reply
Doru 5 decembrie 2019 - 22:15

Cand putem inlocui batetia leaf 24 kw cu (leaf )40 kw ?

Reply
Naivu 6 decembrie 2019 - 12:37

Dar cu leaf 60 kWh?

Reply
Claudiu_T 7 martie 2021 - 13:15

Doru, confunzi puterea cu capacitatea

Reply

Lasa un comentariu