Acasa Ford Producție record la Ford Craiova: 1.000 de mașini pe zi. Ford Puma ajunge și în Australia

Producție record la Ford Craiova: 1.000 de mașini pe zi. Ford Puma ajunge și în Australia

de Adrian Mitrea

Producția auto a uzinei Ford din Craiova a crescut semnificativ în ultimele luni și va ajunge în acest an la o cadență maximă de 1.000 mașini pe zi, respectiv un automobil produs la fiecare 67 de secunde, a anunțat producătorul auto american. Totodată, uzina de motoare ajunge la o cadență de 1.700 de motoare pe zi, respectiv un motor fabricat la fiecare 42 de secunde. Mulțumită celui de-al doilea model produs la Craiova, Puma, automobilele Ford produse în România vor fi livrate inclusiv în Australia. În total, 50 de țări vor primi automobile Ford fabricate în Craiova.

Cele două modele construite de Ford la Craiova se numesc EcoSport și Puma. Primul este un model fabricat în mai multe uzine Ford din lume, în timp ce al doilea este produs doar în România. Amândouă sunt în același segment (categoria numită și SUV B), având la bază platforma mecanică de clasă B a Ford, aceeași pe care este construit și modelul Fiesta.

Există o diferență între numărul de autovehicule și numărul de motoare fabricate pentru că motoarele sunt expediate ca repere separate către alte uzine de automobile Ford din Europa, pentru a fi montate acolo pe mașini. Așadar, este normal ca numărul de motoare produse să fie mai mare decât numărul de mașini.

Pe platforma industrială Ford Craiova există o separare clară între uzina de vehicule și uzina de motoare, deși se află în aceeași curte. În acest moment, în uzina de motoare se construiesc trei versiuni ale motorului 1.0 EcoBoost: 100 CP, 125 CP și 155 CP mHEV (acesta din urmă este mild hybrid – hibrid „moale”).

Din 2008, de când a preluat uzina auto din Craiova, și până în prezent, Ford a investit 1,5 miliarde Euro. Numărul de angajați a ajuns la 6.300, o creștere cu 3.400 angajați față de minimul pe care l-a avut uzina aceasta sub conducerea Ford.

În trecut fabrica i-a avut ca proprietari pe coreenii de la Daewoo, iar anterior pe francezii de la Citroen.

„Noul Ford Puma este deja livrat în toate piețele europene unde Ford este prezent, iar începând cu prima parte a acestui an, modelul construit la Craiova va fi, de asemenea, exportat și în Australia, fiind primul vehicul produs în România livrat pe această piață”, a anunțat Ford România.

Noul Ford Puma, construit exclusiv la Craiova, a primit rating-ul maxim de 5 stele în cadrul testelor de siguranță organizate de autoritatea independentă Euro NCAP, devenind singurul model de mașină fabricat vreodată în România care obține 5 stele din 5 la testele de impact. Totodată, Puma este și singurul model mild hybrid fabricat vreodată în România.


Citește și…


4 comentarii

Naivu 11 februarie 2020 - 14:14

Salut Adrian, ma bucur ca au inceput sa fie produse si la noi hibride (chiar daca doar „blande”), nu doar ICE-uri low cost; poate pe viitor si electrice. Din https://0-100.ro/2019/06/26/noul-ford-puma-felina-din-inima-olteniei-cel-mai-avansat-automobil-fabricat-in-romania/ : „Pe lângă acestea, Ford Puma mai poate fi echipat cu: Tempomat adaptiv, cu funcție oprire-pornire”. Este asa-zisul sistem „START/STOP” numit si „micro-hybrid”?
Auzisem ca sistemul START/STOP este/va deveni obligatoriu pt noile modele puse in vanzare in Europa (bineinteles pt ele care nu sunt deja electrificate de la mild-hybrid in sus); se pare ca este oferit doar ca optiune.

Reply
Adrian Mitrea 11 februarie 2020 - 14:46

Salut!
Tempomat = Cruise Control
Deci un cruise control / tempomat cu funcție stop & go, poate urmări întocmai mașina din față, din punctul de vedere al vitezei, inclusiv până la oprirea completă pe loc (0 km/h), iar dacă mașina din față pleacă de pe loc în mai puțin de 3 secunde, va porni și Ford Puma. Dacă oprirea durează mai mult de 3 secunde, atunci șoferul de Puma trebuie să pornească el de pe loc ca și când cruise control n-ar exista.
Micro hibrid este sistemul start/stop (pentru motor – oprirea automată a motorului la semafor, și Dacia are).

Reply
Naivu 11 februarie 2020 - 15:31

Multumesc de lamuriri! Interesant tempomatul, sper ca mentine o distanta rezonabila si nu merge chiar „pe bara celui din fata” (si nici nu poate fi setat sa mearga foarte aproape de catre soferii mai „jmecheri”)!
Tocmai am intrebat pe cineva care conduce Logan cumparat nou acum un an jumate: are START/STOP dar l-a dezactivat pt ca il streseaza cand se opreste motorul. Stiti cam din ce an a fost impus sistemul START/STOP? (masina mea, fabricata 2008, nu are)

Reply
Adrian Mitrea 11 februarie 2020 - 16:03

Distanța până la mașina din față poate fi reglată (de regulă sunt 3 niveluri de urmărire).
Distanța este mereu calculată în timp, nu în metri, așa că distanța minimă este de regulă 1,5 secunde până la mașina din față, iar distanța maximă cred că 3 secunde. În funcție de viteza de deplasare, această distanță va fi, în metri, mai mică sau mare. Cu cât viteza crește, cu atât distanța în metri până la mașina din față va fi mai mare.

Nu e neapărat ceva nou, se mai numește și ACC sau Adaptive Cruise Control.

Sistemul start/stop a devenit obligatoriu pentru modelele noi de mașini lansate începând cu 2013 (dacă nu-mi joacă memoria feste). Adică dacă mașina ta este un model lansat în 2012, să zicem, iar la acea vreme era un model nou (nu facelift), a putut sta pe piață fără start/stop și din 2013 încolo, în toți anii care au venit, până la primul facelift sau următoarea generație – moment în care și acel model de mașină a intrat sub incidența reglementării (că devenea model post 2013).
De regulă mărcile low cost, cum este Dacia, amână implementarea acestor tehnologii. În 2008 erau mașini care veneau echipate cu start/stop (BMW, MINI), dar nu era o dotare standard și nici obligatorie prin lege. Acum este. Orice mașină lansată în Europa trebuie să aibă start/stop în echiparea standard, tot așa cum trebuie să aibă centuri de siguranță și airbag-uri.

Reply

Lasa un comentariu