Acasa Masini Electrice Anunț neașteptat al Porsche România: investește masiv în infrastructură pentru mașini electrice

Anunț neașteptat al Porsche România: investește masiv în infrastructură pentru mașini electrice

de Adrian Mitrea

Volkswagen I.D. concept (sursa – 0-100.ro)

Cel mai mare importator de automobile din țară, Porsche România, a anunțat că investește masiv, împreună cu partenerii săi, în infrastructura de încărcare pentru mașini electrice. Astfel, în perioada 2019-2021 vor fi instalate cel puțin 77 de stații, cu puteri de minimum 75 kW fiecare, unele fiind capabile să livreze și 150 kW către un vehicul, a declarat directorul general al Porsche România, Brent Valmar, într-o discuție restrânsă cu presa.

Astfel de mașini, capabile să se încarce la puteri atât de mari (75-150 kW), abia încep să fie lansate pe scară largă din 2019 încolo.

Până la final de 2019 vor exista în rețeaua Volkswagen minimum 24 de stații de 75 kW, iar în ceea ce privește marca Audi, tot până la final de 2019, vor fi în funcțiune minimum 13 stații cu puteri cuprinse între 50-150 kW. În 2020 rețeaua de dealeri Skoda va avea minimum 29 de stații de 75 kW. În 2021 rețeaua SEAT va include și ea un minimum de 11 stații de 75 kW.

Statii de alimentare electrice Porsche Romania (sursa – Porsche Romania)

Acest anunț surprinzător al lui Brent Valmar, realizat într-o întâlnire cu presa auto și de business din România, vine în contextul în care majoritatea mărcilor (producători, importatori, dealeri) nu doresc să se implice prea mult în crearea de infrastructură pentru mașini electrice, considerând că acest demers este separat de obiectul lor de activitate.

Plaja de puteri (75-150 kW) pe care o au sau o vor avea stațiile din rețeaua Porsche România indică și puterile de încărcare pe care le vor avea mașinile electrice care urmează să fie lansate în următorii ani de Volkswagen Group. Obiectivul pare să fie încărcarea unei mașini electrice în mai puțin de o oră, chiar dacă are o baterie de capacitate mare (60-100 kWh). Și Renovatio e-charge va instala trei stații de minimum 175 kW în Timișoara, Sibiu și București, până la final de 2019, a anunțat Alex Teodorescu, managing partner Renovatio. Și această rețea se pregătește deci pentru noile de mașini electrice care vin pe piață începând cu acest an.

În funcție de specificațiile și marca stației, costul pentru o unitate se sitează undeva în jurul a 50.000 Euro, fără costurile de instalare, ceea ce înseamnă investiții cuprinse între 3 și 5 milioane Euro pentru cele 77 de stații, conform estimărilor 0-100.ro.

Bogdan Florea, directorul mărcii Volkswagen în România, a declarat, în cadrul aceleiași întâlniri cu presa, că până în 2029 circa 30% din vânzările Volkswagen în țară vor fi reprezentate de automobile 100% electrice.

În prezent, majoritatea mașinilor electrice de pe piață sunt compatibile cu stații de încărcare de 50 kW (Volkswagen e-Golf, Volkswagen e-up!, BMW i3, Nissan LEAF, etc…), în cel mai bun caz, altele fiind limitate la puteri de încărcare precum 22 kW, 11 kW sau chiar 7,4 kW.


Link-uri și articole utile:


 

7
Lasa un comentariu

avatar
3 Comment threads
4 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
ticataraAdrian MitreaNaivuLucian D Recent comment authors
  Subscribe  
noi vechi
Notifica-ma despre
Lucian D
Cititor
Lucian D

Ati vazut? Asa se face, daca vrei sa vinzi masini electrice, pregatesti si infrastructura pe locatiile pe care le detii tu in proprietate, in primul rand. E corect ce face Porsche RO si e posibil sa aiba si succes cu noile modele electrice si PHEV pe care urmeaza sa le lanseze pe piata. De urmarit, dar se anunta oricum interesant. Daca se vor stradui sa faca ceva similar si cu viitoarele HEV-CNG/benzina prin statii de comprimare gaz natural, atunci va fi si mai bine. Diversificarea tehnologiilor auto spre reducerea emisiilor si a costului per Km parcurs nu pot fi decat… Citeste mai mult »

Naivu
Cititor

Am vazut intr-o postare mai veche ca grupul VW oferea acces la statiile lor de incarcare DOAR la clientii VW. Sa inteleg ca statiile despre care vorbeste articolul vor fi disponibile doar posesorilor de VW e-UP si e-Golf (personal nu cunosc alte BEV/PHEV la VW+Porsche+Skoda; dar asta nu inseamna ca nu exista si mai ales nu vor exista)?

ticatara
Cititor
ticatara

Doar 77 statii? Doar mie mi se pare ca e ridicol?