Acasa Eco Parteneriat Volkwagen-Renovatio pentru mașini electrice. Țintă de vânzări Porsche România: 500 mașini electrice în 2018

Parteneriat Volkwagen-Renovatio pentru mașini electrice. Țintă de vânzări Porsche România: 500 mașini electrice în 2018

de Adrian Mitrea

Volkswagen e-Golf (sursa – Marius Stoianov)

Proprietarii de mașini electrice noi Volkswagen din România vor avea acces gratuit în următorul an la zeci de stații de încărcare în rețeaua Renovatio, în limita a 10.000 km, după ce Volkswagen a extins parteneriatul de colaborare cu Renovatio și a anunțat intenția de a include în rețeaua Renovatio e-charge punctele de alimentare electrică deținute de dealerii proprii. Volkswagen va oferi acces gratuit tuturor clienților săi la stațiile de încărcare dezvoltate și operate de Renovatio, spune compania auto, dar și utilizatorilor de mașini electrice ale altor mărci, timp de un an. Acest parteneriat între Volkswagen și Renovatio vine în contextul în care Porsche România, importatorul mărcii Volkswagen, are ca țintă comercializarea a 500 de mașini electrice în acest an (pentru toate mărcile distribuite și care au în gamă automobile electrice).

„Mobilitatea electrică este una din direcțiile strategice ale mărcii, ca o soluție de decarbonizare a transportului urban. Începând cu a doua jumătate a anului, clienții noi Volkswagen vor avea acces gratuit în toate stațiile rețelei e-charge timp de un an de zile, în limita a 10.000 km. Rețeaua Renovatio e-charge se va extinde în următorul an cu cel puțin 70 de noi stații de încărcare rapidă, iar Volkswagen va pune la dispoziție un model cu propulsie alternativă, e-Golf, pentru a însoți echipele Renovatio pe întreg parcursul proiectului și a oferi ajutor în operațiunile de instalare și testare a stațiilor de încărcare”, se arată într-un comunicat de presă al Volkswagen România.

Renovatio este în plin proces de extindere a rețelei din România cu 53 de stații noi de încărcare rapidă și trei ultra-rapidă. Proiectul de investiții va dura un an și este co-finanțat de Uniunea Europeană prin programul CEF Transport. Stațiile de încărcare construite vor fi testate cu ajutorul unui model Volkswagen e-Golf.

Începând cu anul 2017 Renovatio este implicată într-un parteneriat care vizează construcția a 69 de stații de încărcare rapidă (50 kW DC) și 4 ultra-rapidă (minimum 150 kW DC) în România și Croația. În țara noastră proiectul prevede instalarea unui număr de 56 de stații de încărcare noi, dintre care trei vor permite o încărcare ultra-rapidă. Proiectul este co-finanțat de Uniunea Europeană prin programul CEF Transport, iar Volkswagen este unul dintre susținătorii acestui proiect.

„Nu ne rezumăm doar la a comercializa autovehicule electrice. Considerăm că este datoria noastră să ne implicăm în dezvoltarea infrastructurii. Încă din 2015 am instalat la sediul nostru prima stație fast charge 50kW din România, cu acces gratuit pentru clienții Volkswagen. Renovatio este de trei ani un partener de încredere care a făcut eforturi uriașe pentru dezvoltarea infrastructurii pentru vehicule electrice. Ne bucurăm să le putem fi alături. Fără îndoială, mașinile electrice sunt soluția de mobilitate a viitorului; deși piața este încă la început, ne așteptăm ca acest segment să crească exponențial în următorii ani”, a declarat Bogdan Florea, Brand Manager Volkswagen în România.

Pentru anul 2018, Porsche Romania și-a propus să livreze 500 autovehicule electrice și să continue instalarea stațiilor de încărcare pentru autovehiculele electrice în rețeaua proprie, astfel încât în cel mult doi ani toți dealerii Porsche România să ofere soluții de încărcare. În prezent, în reţeaua de distribuitori ai mărcii Volkswagen există 18 puncte de încărcare. Aceste stații de încărcare vor intra în rețeaua Renovatio în viitorul apropiat ele putând fi accesate gratuit de către toți clienții Volkswagen, aceeași facilitate fiind extinsă, timp de 1 an de zile, către toți posesorii de vehicule electrice, indiferent de marcă, se arată în comunicat.

„Credem într-un viitor în care mobilitatea electrică va reprezenta principalul mod de transport urban, și nu numai. Am investit și vom continua să investim masiv în dezvoltarea infrastructurii de stații de încărcare pentru vehiculele electrice. Proiectul depus anul trecut în cadrul Programului CEF Transport, și pentru care am primit co-finanțare, ne permite să accelerăm implementările, să acoperim cât mai bine coridoarele principale de transport pan-europene și să fim încrezători că putem atinge ținta noastră de peste 100 puncte de încărcare rapidă până la sfârșitul anului 2020. Un aspect important în cadrul proiectului îl reprezintă interconectarea rețelei Renovatio e-charge cu celelalte rețele din Europa, prin intermediul soluțiilor de e-roaming, dar și prin parteneriate bilaterale. Astfel, clienții e-charge se vor bucura de acces la peste 60.000 de puncte de încărcare”, a explicat Alexandru Teodorescu, Managing Partner al diviziei de electro-mobilitate din cadrul grupului Renovatio, în comunicatul de presă.

Prima staţie de încărcare rapidă (50kW DC) din România a fost instalată de Renovatio în anul 2015 la sediul Porsche România, importatorul general al mărcii germane Volkswagen.

În cadrul Salonului Internațional de Automobile București (SIAB) Volkswagen a anunțat, de asemenea, că intenționează ca în a doua jumătate a acestui an să lanseze spre comercializare pentru piața din România stații de încărcare pentru utilizatorii casnici, produse de către Porsche Holding, sub brandul propriu numit Moon.


Marca de automobile Volkswagen este prezentă la nivel mondial în peste 150 de pieţe şi produce autovehicule Volkswagen în peste 50 de unităţi de producţie din 14 ţări. În anul 2017 Volkswagen a fabricat circa 6 milioane de autovehicule, cele mai vândute modele fiind Golf, Tiguan, Jetta şi Passat. În prezent la Volkswagen lucrează 198.000 de persoane în întreaga lume. La aceştia se adaugă cei 74.000 de angajaţi ai celor 7.700 de distribuitori care comercializează produsele către clienţii finali. Volkswagen dezvoltă în permanenţă construcţia de autovehicule. Printre aspectele strategice esenţiale ale mărcii se numără mobilitatea electrică, Smart Mobility şi transformarea digitală.


Compania Renovatio, pionier în dezvoltările de energie regenerabilă din România, a început implementarea primei rețele publice de stații de încărcare în anul 2016. Rețeaua Renovatio e-charge numără în acest moment 33 locații, din care 16 oferă soluții de încărcare rapidă. Pentru 2018, Renovatio își propune instalarea a cel puțin 20 de stații noi de încărcare rapidă, care să acopere atât marile orașe, cât și coridoarele principale de transport care traversează țara noastră. Ținta Renovatio este de a ajunge la cel puțin 100 de puncte de încărcare rapidă până la sfârșitul anului 2020.

Lasa un comentariu