Acasa Eco Concluzii după 600 km cu Nissan LEAF 62 kWh

Concluzii după 600 km cu Nissan LEAF 62 kWh

de Adrian Mitrea

Cazurile în care apuci să conduci o mașină de test drive peste 600 de kilometri sunt destul de rare, însă am reșit să fac acest lucru cu Nissan LEAF e+, sau Nissan LEAF 62 kWh, cum este el deopotrivă cunoscut. Pe măsură că au trecut kilometri am simțit tot mai mult că este „mașina mea”, am cunoscut-o mai bine, am înțeles-o mai bine și i-am analizat mai atent minusurile. Iar acum scriu acest articol pentru a vă împărtăși și vouă aceste concluzii, din moment ce LEAF, de 40 kWh sau 62 kWh, este de mare interes pentru clienții de mașini electrice din România.

Am o mașină electrică a mea deja de aproape doi ani, un BMW i3 (2018), are deja la bord peste 35.000 km, iar orice alt contact cu o altă mașină electrică activează în mine un soi de curiozitate a descoperirii elementelor diferite. Nu mă gândesc în termeni neapărat comparativi și nu despre o comparație a lui LEAF cu i3 este vorba în acest articol, după cum urmează să citiți în acest articol.

Încărcarea

Probabil cel mai important aspect la o mașină electrică este partea de încărcare. Contează adesea chiar mai mult decât autonomia. Surpriza plăcută la LEAF este poziționarea portului de încărcare în „botul” mașinii, ceea ce îți oferă acces extraordinar de bun și ergonomic atunci când încarci. Unele mașini electrice au portul poziționat lateral-spate (ca bușonul de carburant), ceea ce poate probleme în ecuația care include poziționarea locului de parcare și poziționarea stației de încărcare. Uneori pur și simplu nu ajunge cablul stației până în lateral-spate, iar dacă ajunge… e cam la limită și tensionează inutil portul. În cazul lui LEAF poziționarea este ideală. Mai mult, există două mufe în botul lui Nissan LEAF, câte una pentru fiecare standard de încărcare (CHAdeMO și Type 2), astfel că se reduce uzura porturilor. E ca și cum ai avea două perechi de încălțăminte în loc de una.

Viteza de încărcare se dovedește adesea destul de mare la LEAF 62 kWh, adică în jurul a 41 kW. Este vorba despre încărcarea în regim fast charge, folosind portul CHAdeMO și o stație de minimum 50 kW, curent continuu. Această viteză de încărcare maximă de 41 kW este posibilă atâta timp cât bateria are un nivel de încărcare cuprins între 30%-80%. Dacă este mai descărcată, mai încărcată, mai rece sau mai caldă – deci în afara zonei sale de confort – viteza de încărcare se reduce.

Încărcarea la curent alternativ, prin celălalt port, Type 2, se face la 3 kW (în cazul folosirii unei prize domestice) sau 6,6 kW (în cazul folosirii unui wall box sau a unei stații de curent alternativ ce poate livra 22 kW). Partea bună este că în cazul încărcării la 6,6 kW mașina se va putea alimenta complet peste noapte. Partea mai puțin bună este că în lipsa stațiilor rapide, încărcarea semi-rapidă (6,6 kW) a lui LEAF este lentă față de alte modele electrice de pe piață (care se încarcă cu 7,2 kW, 7,4 kW, 11 kW, 22 kW, sau, mai rar, 43 kW, la curent alternativ).

Despre încărcarea la priză domestică n-are rost să insist prea mult. Având o baterie mare, Nissan LEAF 62 kWh poate avea nevoie de 29 de ore să se încarce complet (la priză domestică slabă, de 2,3 kW, 220 V, 10 A). Așadar, utilizarea ideală, cotidiană, presupune instalarea acasă a unui wall box (6,6 kW-22 kW – cât dorește fiecare, oricum mașina se va încărca la maximum 6,6 kW, dar în cazul în care există mai multe mașini electrice în familie și care se pot încărca mai rapid, un wall box mai performant n-ar strica).

Bateria

Fiindcă e mare, bateria lui LEAF e+ este mai ferită de probleme pe termen imediat și lung. Concret, ea are o capacitate de 62 kWh (brut), respectiv 56 kWh (net). Dată fiind capacitatea mare, va face mai puține cicluri de încărcare/descărcare față de bateriile mai mici. Deci viață mai lungă. De asemenea, fiindcă încărcările rapide pot fi mai rare la un drum lung, temperatura bateriei este mai stabilă. Dat fiind faptul că Nissan LEAF are bateria răcită cu aer și protejată de software (deci fără sistem de răcire activă cu lichid sau freon), este cu atât mai important ca bateria să fie mai mare, deci mai stabilă termic.

Un mare plus vine din faptul că LEAF poate afișa pe bord temperatura bateriei (tot așa cum la o mașină termică este afișată temperatura lichidului de răcire din motor), precum și starea de sănătate a bateriei. Așadar, o mașină criticată pentru faptul că, în condiții extreme, are o baterie care supraîncălzește și care este supusă riscului degradării premature, iată că oferă informații transparente utilizatorului fix despre acești parametri.

Frânele

Sistemul e-Pedal permite conducerea lui Nissan LEAF cu o singură pedală, cea de accelerație. O apeși, mașina accelerează. O eliberezi gradual sau de tot, mașina încetinește în consecință, până la oprirea definitivă (în cazul eliberării complete a pedalei de accelerație). Sistemul e-Pedal se poate activa și dezactiva de la buton. Când este dezactivat, LEAF se conduce precum o mașină convențională automată (în modul D – de la Drive) sau precum o hibridă (în modul B – de la Braking). Cu alte cuvinte, din punctul de vedere al frânării regenerative, există trei moduri de a conduce un LEAF (e-Pedal ON, B și D).

Dintre toate, personal prefer modul e-Pedal ON. Este strict o chestiune de gust și, cumva, esența experienței de condus a unei mașini electrice: frânare regenerativă puternică. Dar unii utilizatori poate vor să se simtă în LEAF ca într-o Toyota Auris Hybrid, și atunci folosesc modul B, sau ca într-un SEAT Leon 1.2 TSI DSG, și atunci folosesc modul D.

Important este că ai de unde alege ca moduri de condus. Fac mențiunea că e-Pedal, implicit folosirea pedalei de frână de serviciu (mult) mai rar, te ferește în majoritatea timpului de a lua contact cu setările/calibrarea pedalei de frână a lui LEAF, care este artificială (ca feedback) și imprecisă (ca dozare a forței de frânare).

Dotările

Rar îți este dat să întâlnești o mașină compactă, din categoria lui Golf, care să le aibă pe toate, iar aici mă refer la banchetă spate încălzită și volan încălzit. Sunt dotări premium, chiar dacă mașina în sine nu este. Și pe partea audio LEAF stă bine, fiind disponibil sistem audio BOSE, cu subwoofer.

Pentru un plus de eleganță, luminozitate și rafinament, este disponibil și interior bej pentru LEAF. Din nou o dotare premium pe o mașină non-premium.

Autonomia

Am analizat foarte atent consumul în toți cei peste 600 de kilometri pe care i-am parcurs cu Nissan LEAF 62 kWh, în cele cinci zile cât am ținut mașina de test drive, astfel încât pot concluziona relevant și despre autonomie. Pe scurt, autonomia reală poate fi cuprinsă între 200 și 400 de kilometri, iar de cele mai multe ori va fi pe la jumătate, adică 300 km.

Întâmplarea face să fi condus fix acest LEAF și în condiții meteo mai blânde, când am realizat filmarea cu Cristian Cristea. Cu cei aproape 300 de kilometri parcurși atunci, mă apropii, iată, de 1.000 de kilometri parcurși cu același LEAF, iar dacă mai pun la socoteală și cei 300 de kilometri parcurși cu LEAF 40 kW în #ElectricRomânia, în 2019, deja pot spune că LEAF îmi este o mașină foarte familiară (prin prima experiențelor variate trăite la volan și prin numărul de kilometri sau de ore petrecute la bord).

Citește și…


Realizarea acestui material a fost posibilă cu sprijinul Nissan România, fără ca sponsorul să impună conținutul (mesajul).


18 comentarii

Dinu 21 ianuarie 2020 - 11:36

E eliberezi -> O eliberezi

Reply
Adrian Mitrea 21 ianuarie 2020 - 11:47

Corectat, mulțumesc!

Reply
voevod 21 ianuarie 2020 - 14:02

Bună Adrian,

Poți clarifica te rog de ce 56kwh e net sau utilizabil cum folosești in alt articol?

Mulțumesc anticipat.

Reply
Naivu 21 ianuarie 2020 - 16:25

Nu este bine să se încarce la maximum o baterie Li-Ion pt mașină electrică și nici să se descarce complet, pt că îi afectează durata de viață. De accea, 100% de pe bord nu corespunde cu o baterie complet încărcată, 0% de pe bord nu corespunde cu o baterie complet descărcată (cine a ajuns cu bateria la 0% a constatat că mai poate merge vreo 10-20km). Noul Leaf are baterie cu capacitate totală de 62kWh, dar între 0-100% din ce afișează pe bord sunt disponibili doar 56kWh, capacitatea netă.

Reply
voevod 21 ianuarie 2020 - 18:51

Mulțumesc pentru răspuns. Există o sursă pentru numărul 56kwh? Ma întreb pentru ca nu am văzut detaliul acesta niciunde.

Reply
Adrian Mitrea 21 ianuarie 2020 - 19:10

Sursa este documentația oficială Nissan și cel mai bun site de specificații pentru mașini electrice https://ev-database.org/car/1144/Nissan-Leaf-eplu

Reply
voevod 22 ianuarie 2020 - 08:41

Mulțumesc pentru link. La final lipseste un ‘s’, când dau click nu găsește pagina.
Ma voi documenta in continuare pentru ca de pe site-ul de mai sus inteleg doar că e o valoare calculată în funcție de cum conduci, vremea rece si alte variabile. Ma interesează sa fiu sigur daca 62kwh sunt „reali” in vreo situație sau e aceeasi poveste cum e la ICE-uri cu consumul in condiții ideale.

Naivu 22 ianuarie 2020 - 15:20

62kWh e cam 56kWh+10%. Probabil 5% sunt peste indicele de 100% incarcare si sunt blocati electronic (ca sa nu trebuiasca sa pazesti priza ca sa nu sara de incarcarea de 100% si sa strici bateria), iar restul de 5% sunt sub indicele de 0% si vei avea acces daca ajungi in pana prostului electric (pe ideea ca mai bine deteriorezi un pic bateria decat sa ramai in camp; Adrian chiar a trait experienta asta de Craciun 2016 cu un i3: https://0-100.ro/2017/01/06/reportaj-un-craciun-de-neuitat-aventuri-cu-masina-electrica-bmw-i3-pe-ruta-bucuresti-sibiu-si-retur/ ).

Adrian Mitrea 21 ianuarie 2020 - 19:30

Salut, așa cum a spus și Naivu într-un comentariu, bateriile litiu-ion ale automobilelor au niște marje de siguranță tocmai pentru că încărcarea completă și descărcarea completă deteriorează bateria. Astfel, producătorii auto dau utilizatorului spre folosință o parte din capacitatea bateriei. 100% afișat pe bord va însemna 56 kWh în bateria lui LEAF, restul până la 62 kWh fiind goală, pentru protejarea ei (asta așa, într-un limbaj simplificat).

Reply
Costin 22 ianuarie 2020 - 09:18

Adrian, Stiu ca se spunea acum ceva vreme ca unele masini electrice vor permite si folosirea lor pentru alimentarea casei.
Ai idee daca Nissan Leaf este o astfel de masina?
Daca da, unde pot gasi informatii despre aceasta functie?
Daca nu, ai idee daca sunt cu adevarat masini electrice/hibride care permit asa ceva?

Reply
briciu 22 ianuarie 2020 - 14:39

O intrebare pertinenta, ce faci cu un Leaf cand ai o urgenta la vre o 5-600 de kilometri de exemplu de seara trebuie sa ajungi a doua zi dimineta !??

Reply
Genu 23 ianuarie 2020 - 15:47

Iti iei un „briciu”! 🙂

Reply
Radu 25 ianuarie 2020 - 10:10

… si nu ai niciun avion, tren de noapte, autocar disponibil pana acolo, nu ai nicio alta masina de la munca, sau a sotului / sotiei, nu gasesti nimic de inchiriat, nu ai niciun prieten suficient de bun incat sa faca un schimb de masini cu tine pentru 2 zile.

In acest caz „extrem de probabil” ai fi pus in situatia de a face 2 pauze de cate 45 min – 1h. Exemplu: https://abetterrouteplanner.com/?plan_uuid=a00fbc56-3689-4757-befa-77c198f98c27

O alta intrebare pertinenta ar fi: ne bazam pe ratiune si cumparam o masina functie de cum o vom folosi zilnic timp de 5 ani sau ne bazam pe anxietate si o cumparam imaginandu-ne o situatie improbabila?

Reply
Naivu 31 ianuarie 2020 - 12:03

Scuze de intrebare, dar care poate fi diferenta intre modul e-Pedal ON si modul B (ca la hibride); nu sunt amandoua frane magnetice care transforma energia cinetica in energie electrica?

Reply
Adrian Mitrea 1 februarie 2020 - 10:39

Salut!
LEAF în mod B merge ca orice Prius ori Auris din punctul de vedere al comportamentului tău în raport cu pedalele. Deci mașinile merg fix la fel, doar că LEAF e electric, iar celelalte sunt hibride.
e-Pedal ON este un fel de mod B mai avansat. Un B x 2, să zic așa: frână de motor mai puternică, posibilitatea de a conduce mașina folosind doar pedala de accelerație (pentru că mașina se oprește pe loc, 0 km/h, destul de repede după ce eliberezi de tot accelerația.
Cu e-Pedal ON, LEAF merge ca i3 (dpdv comportament pedale, motor – diferențele le simt doar cei foarte experimentați cu EV și care au mulți kilometri cu mai multe tipuri de EV).

Reply
Naivu 1 februarie 2020 - 14:30

Mulțumesc frumos!

Reply
Gabriel 4 decembrie 2020 - 13:01

Salutare. Am achiziționat de curând un Leaf de 62kw si la stația de încărcare am gasit si varianta de 43kw pt Tipe2 . Care e diferența intre cea de 7kw si cea de 43kw ? Doar timpul de încărcare sau la care e mai indicat să o încarc? Mentionez că aceste tipuri de statii le-am gasit in UK . Mulțumesc anticipat pt un eventual răspuns

Reply
Adrian Mitrea 4 decembrie 2020 - 13:59

Salut!
Tu ai un Nissan LEAF de 62 kWh. Cu h. Aceea este capacitatea bateriei.
O poți încărca la ce stație de curent alternativ dorești (Type 2), ideea e că mașina va putea trage 6,6 kW. Fără h. Aceasta este puterea maximă de încărcare a bateriei.
Deci fie că e Type 2 de 7,4 kW, de 11 kW, de 22 kW, de 43 kW… mașina ta va trage 6,6 kW. Deci încărcările acestea vor dura circa 10 ore pentru un plin.
Folosind portul CHAdeMO poți încărca mașina mai repede.

Reply

Lasa un comentariu