Acasa Foto TOP 10 Concepte auto prezentate la Salonul Auto de la Frankfurt

TOP 10 Concepte auto prezentate la Salonul Auto de la Frankfurt

de Adrian Mitrea

1. Jaguar C-X17

Jaguar a reinflorit sub patronajul indienilor de la Tata Motors (din 2008) si cauta noi cai de crestere a vanzarilor si a imaginii de marca, astfel ca SUV-ul C-X17 – deocamdata concept – este un pas firesc in dezvoltarea marcii.

Desenat de Ian Callum, C-X17 este cu 400 mm mai lunga decat apreciatul Range Rover Evoque si imprumuta detalii ce se regasesc pe modele precum XJ si F-type.

“Este un Jaguar, insa unul intr-o forma cu totul diferita. Demonstreaza dorinta noastra de a muta granitele tehnologiei, ale performnatei si ale designului”, a spus Callum la dezvaluirea conceptului.

El considera ca acest concept nu rupe traditia marcii fiindca este o combinatie intre sportivitate, traditie, flexibilitate si spatiu.

“Este cu siguranta un model care se inspira din F-type, insa e gandit sa lanseze noul val de masini Jaguar”, spune designerul, care a admis ca la inceput rezultatele designerilor au fost dezamagitoare: “Trebuie sa lucrezi enorm la fiecare detaliu si daca trebuie doar sa faci schimbari de ordinul milimetrilor, rezultatele finale pot diferi foarte mult“.

C-X17 este important deoarece a fost ales sa arate ce poate noua arhitectura denumita iQ[Al] (arhitectura inteligenta din aluminiu) care va sta la baza unei noi generatii de masini compacte ale Jaguar in urmatorii ani. Sefii marcii spun ca platforma este modulara si flexibila, permitand constructia unor modele din clase diferite, mai ales compacte.

Jaguar spune ca noua arhitectura ii va permite sa construiasca modele cu greutate mai redusa si va oferi si designerilor mai multa libertate de creatie si mai putine constrangeri venite de la ingineri.

Jaguar vrea de mult timp sa concureze cu marcile premium germane, insa la volume de vanzari nici nu se poate pune problema fiindca marca engleza are o gama restransa, fara berline compacte si fara SUV-uri, in timp ce Audi sau BMW si-au marit enorm gama.

Jaguar vinde acum sub 100.000 masini/an, insa in cativa ani se poate ajunge la 250.000, cifra la care SUV-ul ar trebui sa aiba o contributie substantiala.

click aici pentru galeria foto

Navigheaza

Lasa un comentariu