Acasa BMW BMW i3 REX. Ce este, când merită, când nu merită

BMW i3 REX. Ce este, când merită, când nu merită

de Adrian Mitrea

BMW i3 REX (sursa – Adrian Mitrea)


Deși a fost lansat în 2013, BMW i3 REX m-a lăsat cumva rece până acum. Și nici n-am condus unul, chiar dacă am parcurs mii de kilometru cu alte BMW-uri i3 (fără REX). Denumirea vine de la Range EXtender și sugerează faptul că această mașină de oraș are și un motor pe benzină adițional sistemului de propulsie electric principal. După câteva zile petrecute împreună am început să înțeleg mai bine ce este BMW i3 REX, când merită să ai unul și când nu merită. Iată, așadar, raționamentele și concluziile mele.

Cu BMW i3 (fără REX) am tot avut contact în ultimii doi ani și mă apropii, însumat, de 5.000 km parcurși cu patru mașini diferite (de test drive).

Dintre toate mașinile electrice care există pe piața din România, i3 se află pe primul loc în ierarhia personală, urmat foarte aproape de Volkswagen e-Golf. Apoi aș zice Renault Zoe Z.E., smart (ForTwo, apoi ForFour) și Volkswagen e-up!. Nissan Leaf s-ar putea să-și găsească un loc interesant în lista mea, dar încă nu se comercializează oficial. Despre Tesla nu mai vorbim…

Cumva și clienții au zis tot ca mine, prin opțiunile lor de cumpărare, în acești ani de când există mașini electrice la vânzare și în România: BMW i3 este lider de piață detașat.

Ce este BMW i3 REX?

În toată discuția despre mașini electrice și i3, versiunea BMW i3 REX a rămas cumva pe dinafară. Se vorbește prea puțin despre el. Pe nedrept. Întâmplarea a făcut să conduc un BMW i3 REX câteva zile, luat cu împrumut de la Automobile Bavaria, la puțin timp după discuția despre Rabla Plus pe care am avut-o cu Marius Răspopa.

Mașina? O configurație chiar frumoasă, cu o culoare de exterior deosebită (Andesite Platinum Silver), interiorul Loft (adică nivelul ierarhic 2 din 4 în gama i3), care e cel mai deschis la culoare dintre toate. BMW i3 cu această culoare de exterior nu se mai produce (păcat!) de când cu facelift-ul apărut la final de 2017.

În acest punct vă dați seama și că mașina despre care scriu este una fără facelift (dar nouă, cu doar 98 km la bord, la preluarea de la dealer). Deci o mașină de showroom înmatriculată ulterior ca mașină de test drive și care va deveni interesantă pentru cine va căuta un i3 REX second hand, cu puțini kilometri. Eventual când Rabla Plus (programul guvernamental care sprijină achiziția de mașini electrice) va fi inactiv (la trecerea în noul an fiscal) sau oprit definitiv.

BMW i3 REX (sursa – Adrian Mitrea)

Dar ideea e alta. Am înțeles în sfârșit rostul lui BMW i3 REX pe lume. Este mașina perfectă pentru cine vrea să treacă la electromobilitate și dorește să fie liniștit în ceea ce privește autonomia. Cu bateria plină mașina poate parcurge între 130 și 230 km (în funcție de condițiile meteo, de drum și de stilul de condus), iar extensorul de autonomie (REX-ul) – un motor de motocicletă BMW, cu doi cilindri – asigură un plus de autonomie de încă 80-130 km în schimbul unui plin de benzină (rezervor mic, circa 9 litri).

Deci prin utilizarea tuturor resurselor de energie de la bord – curentul din baterie și benzina din rezervor – poți parcurge în cel mai rău caz 210 km, iar în cel mai bun caz 360 km. Nu sună rău deloc, nu?

BMW i3 REX (sursa – Adrian Mitrea)

În plus, benzinării se găsesc la orice colț de stradă, alimentarea durează puțin și poți parcurge iar încă 80-130 km până la următoarea benzinărie unde reiei ciclul. Și tot așa… Evident, BMW i3 REX n-a fost gândit să fie utilizat astfel – ca o mașină pe benzină – și nici nu văd sensul să-l utilizezi astfel, însă cred că tocmai am descoperit mașina care oferă cea mai lină trecere la electromobilitate, chiar și pentru cei mai fricoși dintre noi.

Problema automobilelor hibride sau plug-in hibride de pe piață este că ele sunt gândite mai degrabă ca mașini pe benzină, la care motorul electric dă o mână de ajutor. Ei bine, la i3 REX e invers. E gândit mai degrabă ca o mașină electrică, la care motorul pe benzină dă o mână de ajutor când e cazul. Adică furnizează energie electrică prin rolul său de generator, nefiind conectat mecanic la roți.

Când merită?

  • Când îți e teamă de ideea de mașină 100% electrică.
  • Când programele de subvenții pentru mașini electrice sunt în pauză sau eliminate complet.
  • Când ai de ales între un i3 și un i3 REX, ambele second hand, la prețuri, dotări și rulaj comparabile.
  • Dacă ai acces limitat la prize (acasă și în general).
  • Dacă vrei să fie singura ta mașină sau a familiei și vrei să-l folosești din când în când și pe distanțe mai lungi de 200 km dintr-un foc.

Un BMW i3 REX costă cu 4.581 Euro (cu tot cu TVA 19%) în plus față de un BMW i3 obișnuit, iar de acești bani primești liniștea că nu vei face „pana prostului electric”, plus posibilitatea de a călători distanțe mai lungi într-o singură zi. Cu REX, i3 poate deveni fără probleme singura mașina a unui om sau a unei familii pentru că pur și simplu dispare ceea ce se cheamă „range anxiety”. Din multe puncte de vedere aceasta versiune reprezintă un compromis acceptabil pentru majoritatea utilizatorilor de automobile.

Când nu merită?

  • Când știi că vei folosi REX-ul doar de câteva ori pe an sau deloc. Plătești în plus și cari greutate suplimentară după tine fără să îți fie de vreun real folos.
  • Când te gândești la complexitatea mai mare a sistemului și la faptul că toate BMW-urile i3 cu probleme despre care oamenii scriu pe Internet sunt REX, nu cele pur electrice.
  • Dacă există bonus consistent pentru achiziția unei mașini 100% electrice.
  • Dacă din principiu ai gândirea eco și nu mai vrei fluide pe bază de petrol în mașina ta.
  • Când te interesează mentenanța pe mai mulți ani – REX-ul va fi mai scump de întreținut.
  • Când te interesează performanțele dinamice în principal – versiunea REX este cu 0,8 secunde mai lentă în sprinturi de de la 0 la 100 km/h (pentru că e mai grea).

Mai este o situație pur subiectivă prezentă la cei care au mai condus mașini electrice până acum: te obișnuiești cu liniștea și lipsa de vibrații de orice fel astfel încât pornirea REX-ului și funcționarea lui s-ar putea să ți se pară gălăgiosă, deși în realitate i3 REX este mai silențios decât 90% dintre toate mașinile pe benzină de piață.


Pe scurt, dacă cineva m-ar întreba ce este BMW i3 REX, i-aș răspunde că e mașina care face trecerea la electromobilitate cu compromisuri principiale minime și fără griji legate de autonomie.


Link-uri și articole utile:

42 comentarii

cat 2 mai 2018 - 17:14

E un fel de Opel Ampera/Chevrolet Volt dar mai micut si mai scumput.

Reply
Adrian Mitrea 2 mai 2018 - 17:35

Și cu autonomie cel puțin dublă pe mod pur electric.
Și mai eficient când rulează pe benzină.
Și mult mai ușor ca masă proprie.
😀

Reply
Vasile 24 mai 2019 - 12:33

Fata de Ampera nu are cutie de viteza si nici o legatura intre motorul termic si roti . Motorul lucreaza doar cu o turatie la eficienta maxima si are doar 25kW .

Reply
Banel 2 mai 2018 - 18:05

Mi se pare compromisul ideal si un pas intermediar catre o lume auto 100% electrica. Acest REX elimina complet stresul ca poti ramane fara curent.

Reply
jorj 2 mai 2018 - 19:05

Rezervor de 9 litri e o prostie, nu zic sa fie de 90 litri ca la limuzinele clasa D+ – dar cat costa sa fie 30 litri.
In mod normal, hibridul cu tractiune electrica la roata ar trebui sa fie viitorul imediat al industriei auto. Totusi vad ca sunt tot felul de struto-camile care sunt adaptate doar in partile bogate ale lumii.
Tractiunea integrala ar fi usor de realizat, si nu ar consuma mai mult ca la conventionale, nu ai cara toate sutele de kile de baterii ci niste motoare electrice decente pentru fiecare punte activa si un motoras de mic litraj care sa mearga in mod economic.
Ar mai fi interesanta ideea sa folosesti tractiune conventionala fata, iar motorul electric pe puntea spate sa te ajute la reprize sau la pornirea de pe loc.

Reply
Adrian Mitrea 2 mai 2018 - 20:51

Rezervorul de 9 litri nu cred că e o prostie, e chiar o treabă chiar inteligentă. Cari mai puțin după tine la o mașină gândită să fie utilizată mai mereu electric. Benzina e doar un colac de salvare. O prostie mi se pare să fie rezervorul standard de 36 litri la Mercedes-Benz Clasa C, spre exemplu.

Probabil vom ajunge și la hibride ca cele propuse de tine, deocamdată doar puține mărci încearcă: Opel Ampera / Chevrolet Volt este primul exemplu bine cunoscut, apoi BMW i3.

Despre soluția cu roți motrice față (cu benzină) și roți motrice spate „ajutătoare” (electric) poți citi mai multe la Volvo, ei au sistemul acesta de gândire pentru hibride.

Reply
Vasilica 2 mai 2018 - 22:03

Eu am de 6 luni un Volt si sunt extreme de multumit de alegere. Autonomia pur electric e intre 60km si 100km, depinde de anotimp. Rezervorul de 30 litri adauga inca 500km-600km depinde de viteza. In ciclu urban folosesc doar bateria, autonomia e suficienta. Daca vreau sa ma duc la sute de kilometri nu am nici o jena si nu trebuie sa ma opresc des. Dinamica e superba intrucat tractiunea e electrica. Plus ca arata a masina. i3 arata ca in minivan japonez intrat la apa.

Reply
Adrian Mitrea 2 mai 2018 - 22:27

100 km la Volt nu poți să ai decât la vale. Până și producătorul declara până la 80 km autonomie în mod pur electric. E greu să depășești valoarea respectivă.
Dar da, pentru oraș e mai mult decât suficient.
Dacă dinamica lui Volt îți place (și mie îmi place, merge foarte bine și se așterne frumos pe drum pentru că are ampatament mare), atunci după ce vei conduce un BMW i3 sau Volkswagen e-Golf vei spune că dinamica e extra superbă. Ambele sunt superioare lui Volt prin modul în care se conduc.
Despre design, totul e discutabil.
Dacă aș vrea să fiu rău aș zice că Volt e o copie nereușită de Prius. Caroseria este tributară designului cu coadă Kamm de care am scris mai sus într-un alt comentariu.
Dar n-am de ce să fiu rău la adresa lui Volt / Ampera. Sunt mașini faine și mi-au plăcut mult atunci când le-am condus în urmă cu ani de zile.
Drumuri bune să ai!

Reply
Vasilica 3 mai 2018 - 00:07

Cred ca vorbim de doua lucruri diferite. Design-ul cu coada Kamm care s-a vandut in Europa sub numele de Ampera e generatia 1, generatia a doua e greu de distins la prima vedere de Chevrolet Cruze, Hyunday Elantra etc. Ca si e-Golf, e greu sa-ti dai seama ca e electric. Din pacate e comercializat doar in America de Nord. Si nu, noul Volt nu face 100km doar la vale. Poti sa intri pe forumul de Volt sa vezi cum multi depasesc bine 100km in oras unde beneficiaza din plin de regenerare.
i3 n-am condus dar e-Golf am condus si cei 15 CP in plus de pe Volt se simt. Asta m-a si convins sa iau in Volt. In modul normal Voltul merge cam ca si e-Golf in acelasi mod normal. Diferenta e ca Golf mai are optiunea eco pe cand Volt are optiunea sport.
I3 e in avantaj aici cu ceva CP in plus si a castigat 2/1 drag race cu Volt (poti gasi pe YouTube) dar de fiecare data Volt a plecat mai bine de pe loc, i3 recuperand ulterior. La asta m-am referit cu dinamica superba: stabilitatea exceptionala in curbe si felul in care pleaca de pe loc. Multi jmekeri cu Mustang si Camaro ce-si ambalau masinile langa mine la semafor au ramas masca…

Adrian 7 mai 2018 - 12:33

80 km fara regenerare. In conditii in care ai si regenerare e mai mult dar obligatoriu e si un pic folosit motorul pe benzina. C350e are ca autonomie pur electrica 30km. In conditii bune , adica temperatura peste 10 grade si conditii de trafic decent la o distanta de 50 Km am peste 8 km coasting care se adauga la autonomia electrica si 9-10 km in care motorul pe benzina este folosit. E gresit sa consideri la un PHEV/Hybrid autonomia doar pur electrica pentru ca in conditii de utilizare reala la distante mai lungi nu vei folosi doar curentul din baterie ci toate resursele de propulsie ceea ce vei utiliza masina in modul in care a fost gindita sa functioneze.

Vasile 24 mai 2019 - 12:41

Masina a fost facuta pentru California SUA . Acolo pentru a fi declarata electrica trebuia ca autonomia pe benzina sa fie mai mica decit pe electric , si sa intre motorul termic doar daca ai mai putin de 6.5% de baterie . Realitatea este ca rezervorul este mai mare, 25litri, dar trebuie delimitat electronic , iar pentru Europa motorul porneste la 75% din baterie .

Reply
Adrian 7 mai 2018 - 12:27

Ar compromite tehnic design-ul masinii. Din cauza bateriei si cablurilor ..etc era foarte greu sa fie introdus un rezervor de 3 ori mai mare. Un alt argument este ca sistemul REX este un sistem de urgenta in caza de avarie si nu un sistem permanent iar BMW avertizeara ca acesta sa nu fie folosit ca atare. Mai mult de atit un rezervor mai mare inseamna greutate mai mare si faptul ca vei cara dupa tine un plus de greutate care va afecta autonomia masinii in mod electric , deci nu va mai fi la fel de eficienta.

Reply
Vasile 24 mai 2019 - 12:48

Daca mergi doar pe benzina cu motorasul ala de 25kW cu bateria la 10% vei constata in oras sau pe drumuri normale (Nu coasta sau autostrada Germania) masina merge OK si bateria chiar se incarca .Rezulta un consum de 3-4 litri de benzina /100Km . Aceasta este solutia corecta pentru o masina benzina-electrica . (Adica poti creste greutatea cu REX si carburant dar o scazi cu reducerea numaruluii de baterii la 10% din prezent . Si reduci si poluarea si frica de pana a prostului .

Reply
Chris 2 mai 2018 - 20:16

Seria i a bavarezilor arata angajamentul clar al acestora inspre masinile electrice, inainte ca acestea sa fi devenit atat de populare cum sunt azi. Si pt asta au conceput un automobil complet nou, de la zero, cu bateriile situate jos, cu caroserie in mare parte din carbon, samd, un model dedicat acestui concept. Nu sunt multi cei care au facut asta, jos palaria in fata lor.
Ce insa nu inteleg, este de ce au facut acest model, i3, atat de urat. Imi aminteste de ultimul model de Prius sau de Mirai la care mi-e greu sa ma uit. Aceste modele arata de parca n-ar vrea sa fie vandute.
Adrian, ai vreo idee, ai discutat cu vre-unul din manageri pe acest subiect? De ce au facut asta?
Inteleg ca cei care cumpara astfel de modele au nevoie sa iasa in evidenta, ok, in regula, dar nu era mai bine pt toata lumea daca erau niste masini frumoase, de dorit?

Reply
Adrian Mitrea 2 mai 2018 - 21:00

BMW i3 are o caroserie hatchback cu cinci uși și proporții de MPV. Este o mașină care pare urâtă în poze sau la prima vedere. Sau nu urâtă… neatractivă, să zicem. Dacă treci de faza asta începi să înțelegi că este, de fapt, o capodoperă inginerească și de design.

Și eu am trecut fix prin fazele acestea.

Prius, Mirai, Insight – toate au design-ul impus de ceea ce se cheamă „coada Kamm” – forma considerată cea mai aerodinamică cu putință pentru un automobil funcțional/practic.

Proprietarii nu vor neapărat să iasă în evidență. Eu cred că un posesor de BMW X4 vrea să iasă mai tare în evidență decât unul cu BMW i3. Doar că pe 100% electric, de la BMW, deocamdată nu ai ce alege în afară de i3 și arată cum arată. Ori când vorbim de X4, ai fi avut oricând posibilitatea să cumperi un X1 sau X3, cu o caroserie mai convențională și mai puțin controversată.

Legat de design-ul lui BMW i3 am discutat cu oameni din afara BMW (arhitecți, designeri) și cu toții o numesc o mașină neconvențională foarte bine lucrată, nicidecum o mașină urâtă și punct…

Reply
dodoi 2 mai 2018 - 20:32

Pe langa alimentari frecvente necesare cu benzina pentru i3, alte dezavantaje ar fi fiabilitatea medie, are doar 4 locuri, accesul la locurile din spate e greoi, portbagajul mic, bord saracacios, schimbator ciudat si pret ridicat, specific BMW ($50K). In America in clasa de masini compacte hibride exista optiuni mult mai avantajoase ca Toyota Prius Three ($ 27K), Chevrolet Bolt ($ 43K), Toyota Primus Prime ($29K), Ford C-Max Hybrid SE ($26 K) si Kia Niro EX ($26 K). Probail ca multe din ele sunt si in Europa.

Daca as fi sa-mi cumpar un hibrid mai mult ca sigur ca as merge pe mana lui Toyota care are cea mai mare experienta in privinta hibridelor (Prius dateaza din anii 2000), dar as compara si cat timp mi-ar lua sa recuperez diferenta dintre un hibrid si modelul cel mai apropiat pe benzina. In cele mai multe cazuri ia cam 3-4 ani, iar pe termen lung daca ai nevoie sa schimbi bateria ce ai luat pe mere dai pe pere.

Reply
Adrian Mitrea 2 mai 2018 - 21:07

Cum adică fiabilitatea medie? Cred că este cel mai fiabil BMW din ultimii 10 ani!

În rest, are 4 locuri, accesul în spate e mai greoi decât la un hatchback clasic, bordul NU este sărăcăcios, dimpotrivă. Aaaa, una e că are un design aerisit. Dar între aerisit și sărăcăcios e distanță cât de o vacă indiană împodobită pentru sărbătorile locale.

Chevrolet Bolt e singurul rival real al lui BMW i3, prin dimensiuni și performanțe, iar prețul este la nivel de BMW i3. Dacă vrei autonomie mai bună, dar calitate a interiorului și a proiectării medie, atunci alegi Bolt. Dacă te mulțumești cu autonomia mai mică, dar vrei o execuție premium, atunci mergi pe i3.

Cum am zis și în articol, mașinile hibride de orice fel sunt un compromis acceptabil pentru cei mai mulți, iar în calcule e cum zici tu: ce economisești pe mere dai pe pere. Și asta pentru că de vreo 30 de ani încoace automobilul nu mai este văzut ca un bun eliberator care să ofere mobilitate nelimitată oamenilor, ci o mașinărie de făcut profit pe cârca utilizatorilor (taxe guvernamentale cu nemiluita, taxe locale cu nemiluita, servicii scumpe de întreținere și reparare fie că vorbim chiar de banalele spălătorii sau vulcanizări).

Reply
dodoi 3 mai 2018 - 00:34

dupa Consumer Reports in ultima vreme BMW a imbunatatit calitatea semnificativ, dar i3 e cel mai putin fiabil din toata gama BMW vezi https://www.consumerreports.org/car-reliability-owner-satisfaction/car-brands-reliability-how-they-stack-up/ E de remarcat KIA care e inaintea BMW dpdv calitativ.

Reply
Adrian Mitrea 3 mai 2018 - 09:29

Consumer Reports nu e biblie.
La cât de complex este un automobil, pot fi diferențe uriașe de fiabilitate între aceeași mașină, dar cumpărată cu motor diferit sau configurație diferită.
Să fiu mai precis, BMW i3 REX din primii ani de producție a avut chiar parte de un recall că ar fi putut lua foc, din cauza vaporilor de benzină din rezervor care nu erau evacuați corespunzător. Probabil de aici rating-ul slab. Fără comentarii detaliate orice astfel de raport e inutil.
Așa și Dacia e mai fiabilă decât Mercedes-Benz, ceea ce nu e surpriză.
Toyota și KIA sunt mai fiabile decât Audi și BMW pentru că sunt mașini mult mai simple, iar oamenii care le cumpără au așteptări mult mai reduse. Vor fi fericiți cu orice le-ai da, iar la Audi și BMW încă n-au ajuns (n-au bani să le cumpere).

Reply
dodoi 3 mai 2018 - 12:04

pentru cine plateste exista si raporturi relativ detaliate (click on i3 link din acea pagina si te duce acolo).

Toyota si Kia nu sunt masini mult mai simple decat Audi si BMW… Kia Optima EX (US$ 29K), care e recomandata de Consumer Reports, are piele, scaune cu memorie, aer conditionat automat, android auto/Apple Carplay, scaune/volan incalzit, iar daca mergi la EX Tech package mai adaugi navigatie, panoramic sunroof. „Blind-spot warning” si „rear cross-trafic warning” sunt standard, dar „forward-collision warning” si „automatic emergency braking” sunt optionale si numai pe optiunile de varf. Pretul unei Kia Optima e intre US$ 22K – 36K, iar al unui BMW 3, care e entry level in gama BMW, e intre US$ 35K -66K. Ca sa ai power seats la BMW 3 trebuie sa mergi cu pachetul de „Convenience Tier”, iar ca sa ai scaune fata incalzite trebuie pachetul „Premium Tier” si ai ajuns deja la US$ 40K si nici macar nu ai piele (mai costa US$ 1450). La BMW orice optiune costa (volan incalzit $ 190, compatibilitate Apple Carplay $300, etc) dar o sa ai privilegiul sa conduci un BMW, entry level in gama lor, la un pret astronomic. Daca mai adaugam ca seria 3 intre modelele 2008-11 sunt considerate „worst used cars” avem o imagine mai completa. La modelele mai de varf echipate cu motorul N63 ( BMW 5, 6, 7, X5, X7) e un class action ce sustine ca motorul consuma excesiv ulei https://www.higgertylaw.ca/class-action-lawsuits/bmw-class-action-lawsuit/ Ce sa faci e doar „german engineering”

Alex 3 mai 2018 - 00:21

Eu am de un an un Hyundai Ioniq Electric. Da stiu nu e in Romania. Vara cand nu folosesc climatizarea deloc ca n-am nevoie, pe aici daca temperatura ajunge la 25-27 de grade e canicula, fac 220-230 de km pe un plin de baterie. Iarna cu climatizarea pe 23 de grade am facut intre 160 si 180 de Km. Valorile astea intr-un trafic destul de aglomerat cam ca la Bucuresti asa cu bara la bara si alte bunatati. Personal nu vad de ce daca ti-ai luat masina electrica i-ai mai pune si un motor pe benzina. vrei benzina ia hibrid da nu iei electica ca sa ii pui si benzina. Ce rost are ca aia nu mai e electrica.

Reply
dodoi 3 mai 2018 - 12:07

Ce temperatura e iarna cand ai climatizarea la 23 de grade si merge 160-180KM? E proaspat incarcata peste noapte? Cum e la temperaturi mai joase gen -20 grade C?

Reply
Vasilica 3 mai 2018 - 22:14

La Volt am observant ca atunci cand e sub 0 intre 25% si 40% din consumul electric e pentru climatizare la temperature interioara setata la 21 grade. Problema la comparatia mea e ca daca e sub -10 la Volt porneste motorul pe benzina care asista la managementul termic (atat a habitaclului cat si a bateriei) asa ca nu pot sa compar mere cu mere daca e foarte frig. Un aspect important iarna e daca ai masina in garaj cat de cat incalzit dar daca ai masina afara peste noapte si e bocna (in special bateria!) se consuma multa energie pe managementul termic.

Reply
Vasilica 3 mai 2018 - 15:59

Pai pot sa-ti explic de ce eu am luat Volt. Primul motiv e pentru dinamica unei masini cu propulsive electrica si asta banuiesc ca intelegi perfect daca ai Ioniq. Pe de alta parte pentru mine o masina electrica care se bazeaza strict pe baterie ar fi fost masina secundara, buna doar de oras, nu una principala. Chiar m-am uitat lung la un Ford Focus electric anul trecut cand lichidau stocul si ma batea gandul sa o iau de oras. Intre timp s-au schimbat prioritatile si am avut nevoie de o masina principala. Spre exemplu iarna noi mergem la ski in weekend, plecam pe la pranza de acasa, facem 180km si seara tarziu ne intoarcem acasa. E foarte dificil sa fac genul asta de traseu cu o masina ca a ta. De asemenea daca ar trebui sa merg la aeroport 100km la intoarcere trebuie sa ma opresc sa incarc. Nu-i exact ce ai vrea sa faci iarna noaptea tarziu cand abia astepti sa ajungi acasa. Asta ca sa nu mai vorbesc de trasee lungi care se pot face dar trebuiesc bine planificate si sa ai o rezerva decenta de timp. Nu e genul meu si sunt destul de multi ca mine. Mie imi e perfect in viata de zi cu zi, incarc noaptea acasa si e sufficient. In schimb daca am nevoie, pot merge 600 km fara oprire si daca am nevoie sa merg mai mult ma opresc 5 minute la o benzinarie si plec mai departe.
Voltul, ca si i3-REX e o masina electrica cu un range extender pe benzina. Ai fi la fel de critic cu o masina pe hidrogen? Aia e la fel doar ca range extender e fuell cell pe care deocamdata nu prea ai de unde sa-l incarci. Chevrolet si BMW au mers pe in range enxtender pe benzina pentru ca aia o ai peste tot. Diferenta intre cele doua e ca pe Volt e un motor robust de 1.5l care te duce oricat si oriunde cu un consum decent pe cand la i3 ai o baterie mai mare care te duce dublu la o incarcare si un motor de motoreta care te duce pe distante relativ scurte care e recomandat de producator sa fie folosit doar pentru urgente, nu pentru perioade lungi de timp.

Reply
dodoi 3 mai 2018 - 17:58

Cam acesta e modul de gandire in America unde o masina electrica e vazuta ca o a doua masina in familie, buna sa faci naveta pana la servici si inapoi, si sa o incarci peste noapte cand curentul electric e mai ieftin. Scaderea pretului benzinei a mai diminuat interesul interesul pentru masinile electrice, dar de curand benzina a inceput sa crescut din nou. Sunt la mare moda SUV-urile, nu degeaba Ford America vrea sa renunte sa produca Fiesta/Focus/Fusion/Taurus, si am observat multe SUV-uri hibride. Anul trecut in Canada era lista de asteptare pentru Ford Focus-ul electric fiind cea mai ieftina masina electrica costand cam CAD 20K (1 Euro ~ 1.54 CAD). Cel mai tare deal de care stiu la o masina electrica a fost de 100 CAD pe luna (cam 300 lei) pentru un Smart for Two in lease pe 3 ani(lease operational in Romania).

Reply
Sorin Apopei 6 mai 2018 - 18:28

Salutari,

Eu sunt unul care si-a inlocuit diselul din dotare cu un i3 REX, second hand. Il am de aproape doi ani si are 51.000 km.
De motorasul pe benzina am grija un pic, stiind ca nu e facut pentru deplasari lungi, astfel:
– cand intru in localitate, decuplez REX-ul;
– cand ies din localitate il activez;
– cand cobor la vale, iar decuplez REX-ul;
– la ambuteiaj decuplez.
Consecintele unui asemenea stil de mers sunt foarte bune. Poti consuma foarte putina benzina si de asemenea si bateria tine mai mult. Sunt racite pe rand in acest fel. Ideea mi-a venit datorita faptului ca daca mergi cu viteza mai mare de 110 km/h cu rex-ul, incepe sa se consume si din baterie si ramane un marcaj pe bord cu nivelul la care era bateria la momentul pornirii rex-ului. Nivelul bateriei fiind mai scazut decat marcajul, cand mergeti mai incet, spre exemplu in localitate, rex-ul munceste din greu sa incarce si bateria, ceea ce nu e eficient. Atunci decuplez rex-ul si cand il voi porni va marca alt nivel al bateriei.

Asadar folosesc fiecare sistem in momentele de eficienta maxima. La partea de soft mai trebuia sa lucreze BMW.
Exemplu de traseu: Bucuresti (incarcare) – Ploiesti (incarcare) – Brasov (incarcare) – Com. Bradu Neamt 384 km consumat 3 litri / 384 km.
Pe drumul de intoarcere 5 litri / 384 km.
Viteza maxima a fost de 90-100 km/h, locatitate 50-60 km/h.

Reply
Adrian Mitrea 6 mai 2018 - 20:22

Felicitări pentru alegere și mulțumesc pentru comentariul documentat și argumentat!
Bănuiesc că ai versiune cu baterie mică, nu?
Eu nu am apucat să parcurg distanțe așa mari. Sunt convins că ceilalți care vor citi aici articolul și comentariile vor găsi folositor comentariul tău!

Reply
Sorin Apopei 6 mai 2018 - 22:39

Felicitari pentru articol! E foarte interesant. Multa lume chiar nu stie nimic de REX. Si nici statul roman, care considera BMW i3 REX un hibrid plug-in. De fapt e masina electrica cu generator de rezerva.

Da, masina mea este cu prima generatie de baterie 22kWh din care utili 18.8 kWh.

Florin 3 mai 2018 - 18:46

Interesant ca in Europa aproape toti jurnalistii auto se inchina la masinile nemtesti ca la icoane. Iar in alte piete ca USA, Canada, Australia, Japonia, masinile nemtesti sunt vazute ca masini de calitate medie sau chiar slaba.

Reply
Adrian Mitrea 3 mai 2018 - 19:00

Și viceversa cum ar suna asta?
Probabil așa: Înteresant este că aproape toți jurnaliștii auto din SUA se închină la mașinile asiatice ca la icoane, iar în alte piețe ca Europa și China mașinile asiatice sunt văzute ca niște orezării ieftine.
Ideea e că nimeni nu se închină la nimic. Tot fiare sunt, iar fiecare e liber să facă ce vrea cu banii lui.

Reply
Ovicti 3 mai 2018 - 20:32

Cred ca „orezării ieftine” nu este o formulare de apreciat in limbajul unui ziarist auto, care se doreste a fi aparent impartial.

Ci al unuia, care sub sloganul „fiecare e liber să facă ce vrea cu banii lui” are tendinta (poate venita din inconstient) sa convinga ca doar bmw si micro-bmw (pardon, ma gandeam la mini) sunt singurii care merita acei bani.
Dar pacatul cel mai mare a proiectantilor bmw este ca din dorinta de a fi ei miezul, fac „over-engineering”, iar la o masina ajunsa la varsta a doua asta aduce probleme multe, foarte costisitoare si deci intretinere defectuoasa. Combinatia cu motoare supra-dimensionate ca putere duce la bilantul nefast de accidente in care sunt implicate. Aici ar merge un slogan cu „selectia naturala”, dar poate ca si ziaristii cu suflete de adolescenti se fac putin vinovati.

Eu in locul „reprezentantelor cu orezarii” nu v-as mai da masini la test.
Oricum, de cand s-a spart Hotnews, nu mai ajung cititorii prea des pe aici.

Reply
Adrian Mitrea 3 mai 2018 - 21:30

Un comentariu cu șapte capete și fără o idee.
N-ai înțeles nimic din comentariul meu la care faci referire.
În rest, ești liber să cugeți ce vrei și să etichetezi cum dorești, pe cine dorești, dacă acesta este scopul tău în viață. Baftă!

Reply
Ovicti 7 mai 2018 - 11:59

Stimate domnule Adrian Mitrea.

Eu am incercat sa fiu spiritual si mi-a reusit cam 30%.

Dumneavoastra ati incercat sa fiti marlan si v-a reusit 100%.

Va recomand sa aveti mai mult respect pentru toti cititorii, care sunt in acest context „clientii” dumneavoastra.
Pentru ca, daca tot suntem la sloganuri, „Clientul are intotdeauna dreptate!”.

Florin 4 mai 2018 - 10:49

Bine ai spus, fiare. In rest trebuie sa recunosti ca subiectul masina pentru majoritatea oamenilor, inclusiv jurnalistii auto, este extrem de emotional si subiectiv. Nu fac referire la tine. Pur si simplu e interesant cat de mult difera opinia oamenilor fata de un „fier”, in functie de background-ul lor.

Reply
Adrian Mitrea 4 mai 2018 - 15:02

Cred că asta se aplică pentru orice bun cu care interacționezi des.
Spre exemplu, cred că nu sunt la fel de pasionale discuțiile despre țevile de la instalațiile de apă din casă.
Dar când vine vorba despre laptop, telefon, televizor, oraș, țară, cartier… și mașini, sigur că discuțiile sunt emoționale și polarizante. Și nu e nimic greșit în asta, atâta timp cât avem argumente 🙂

Reply
dodoi 5 mai 2018 - 09:16

„… sigur că discuțiile sunt emoționale și polarizante”.
Gresit! Gresit! Gresit! Personal nu am nici un atasament fata de branduri ca Apple, BMW, Mercedes, etc. Singurul atasament pe care-l am e fata de banii mei.

De ex de ce sa cumpar un calculator Apple nou, cand pot cumpara un Lenovo Thinkpad, comparabil calitativ cu Apple, cam la jumatate de pret, sau si mai bine un Thinkpad off lease la o fractiune de pret fata de unul nou. Am cumparat acum aproape 3 ani un laptop off lease T420, vechi de 3 ani de zile, fara hard disk si fara adaptorul de retea la CAD$ 180. Unul nou ar fi fost peste $1000. Aveam deja un SSD (daca nu-l aveam m-ar fi costat cam CAD$ 100 unul nou de 240 GB) si am mai dat CAD$10 pe un adaptor de retea. Un calculator de business, chiar folosit, e mult mai bun decat unul pentru consumer nou. Oricum procesoarele, in special pentru laptop-uri, nu au evoluat asa de mult in ultimii ani, cele mai noi fiind mai eficiente pe baterie in detrimentul vitezei.

Adrian Mitrea 5 mai 2018 - 11:56

Deci ai un atașament față de Lenovo, din motivele enumerate.
Și cred că poți să accepți că face ce vrea cu banii lui – fie că e atașat de ei sau nu – și acest lucru înseamnă inclusiv faptul că unii dintre noi preferă să plătească mai mult sau mai puțin pentru bunuri care fac aproximativ același lucru. Și subliniez APROXIMATIV, pentru că tocmai pentru detaliile care fac diferența plătim mai mult sau mai puțin în viață.

dodoi 5 mai 2018 - 14:01

N-am nici fata de Lenovo. Putea sa fie Dell Latitude, care e din gama de business, dar un pic mai jos calitativ decat Lenovo Thinkpad dupa parea mea. In plus preturile erau cam la fel, oferta era mai mare in acel moment pentru Lenovo si sansele sa castig la licitatie erau mai mari (l-am luat de pe ebay).

Accept ca fiecare face ce vrea cu banii lui si nu e treaba mea sa-mi impun parerea ce sa faca cu ei si ce sa cumpere. Daca, insa, cineva crede ca a cumpara, de ex, o masina veche de lux nefiabila doar pentru ca e accesibila fara a considera cheltuielile de intretinere si reparatiile necesare care sunt de asemenea de lux pe masura masinii cumparate si care acestea nu scad cu vremea, ci dimpotriva cresc atunci asta e gresit din nou. Asta daca nu esti mecanic ca sa lucrezi tu la ea si sa poti controla relativ costurile. Am citit pe forumurile auto nenumarate posturi de oameni ce au cumparat asemenea masini si au avut cheltuieli cu reparatiile ce ajungeau la sume importante comparativ cu valoarea masinii. Concluzia lor si a mea e ca masiniile de lux (in special cele germane) nu le cumperi decat in lease (lease operational in Romania) cand sunt in garantie si la sfarsitul lease-ului care corespunde de regula cu cel al garantiei le dai inapoi si-ti iei alta tot in lease. Numai ca asta inseamna sa cheltuiesti cel putin $800-1000 + 13%taxe (in Canada) + asigurare (alte cateva sute de dolari pe luna). Asta se poate face dintr-un salariu mediu in Canada, dar o sa constati ca la sfarsitul lunii ai buzunarele cam goale.

Florin 7 mai 2018 - 11:15

Fraza asta „la sfarsitul lunii ai buzunarele cam goale” am auzit-o prea des in combinatie cu „masina germana”, ca sa fie o coincidenta. Cred ca totul la ele e gandit asa din faza de proiect, de la marketing, cost de achizitie, planned obsolesce ca la sfarsitul lunii proprietarul sa aiba buzunarele goale.

Adrian 7 mai 2018 - 12:23

Domnule Adrian, sunt un fan al dumneavoastra si urmaresc constant articolele care le publicati . Desi in mare articolul este pertinent si prezinta corect masinile electrice as contrazice o afirmatie care ati facut-o. In opinia mea (posesor a doua PHEV un Mercedes C350e si Mitubishi Outlander PHEV) ceea ce ofera BMW i3 sau I3 REX este doar statut si nu „value for money” . Am condus in citeva ocazii BMW I3 si sunt fost posesor de BMW 520D, deci familiar cu marca BMW. Citeva aspecte neplacute in ce priveste BMW I3 (REX sau nu)
1. Pachetul de baterii este foarte greu si suspensia masinii desi confortabila pe autostrada si drumuri foarte bune este un chin pe drumuri cu gropi si denivelari, rotile inguste nu fac fata provocarii exista un real pericol de a distruge jantele.
2. Sistemul de regenerare este foarte agresiv si nu deosebit de practic la deplasarea pe autostrada pentru ca nu permite masinii sa ruleze (hybridele sau PlugInHybrid au un sistem mult mai permisiv) ,
3. Dotarea este acceptabila insa cu dotari mai de tot pretul este prohibitiv (general valbil la BMW), 4. Spatiul de stocare in porbagaj este minimal deci exclus sa fie folosita ca masina de familie, cel mult doar pentru dus copii la scoala
4 . Are doar 4 locuri ceea ce poate fi o problema in anumite cazuri.
5. Sistemul Rex nu permite deplasarea cu viteze mai mari de 90Km/h si cu majoritatea sistemelor de bord oprite ceea ce in conditi de deplasare pe autostrada nu este acceptabil, sistemul fiind gindit ca un sistem de urgenta.
6.Plansa de bord desi are un aspect placut nu e premium insa are tente Eco find facuta din materiale reciclabile , insa in timp pe drumuri denivelate incepe sa faca tot felul de zgomote .

Nu contrazic calitatea masinii care este acceptabila insa pretul e pe segmentul premium si nu pentru ceea ce ofera. E-Golf ofera tablou de bord complet digital si e clasa compacta (mult mai spatioasa) , autonomie de 200-300 km, suspensie adaptata la drumuri cu denivelari plus capacitate mare de stocare in porbagaj dar e comercializata la acelasi pret .Pentru o utilizare decenta in conditii de oras si cu o distanta de deplasare de 50 km zilnic iar ocazional cu drumuri mai lungi masinile PlugInHybrid (PHEV) sunt o alegere mult mai buna pentru ca elimina complet frica de a ramine fara curent in baterie si nu trebuie sa opresi la benzinarie la fiecare 100 km. Data fiind reteaua de incarcare in Romania si perspectivele de dezvoltare a acesteia si considerand si faptul ca e posibil ca in viitorul apropiat sa fie introduse tarife la incarcare masinile electrice sunt mai mult o declaratie de statut si potential o alegere de a sustine tehnologiile mai ecologice (desi sunt argumente pro si contra in acest sens) decit o alegere care aduce potentiale economii.

Reply
Alex 31 decembrie 2019 - 14:24

Salut ! La „cand se merita ” si „Can nu se merita” nu cumva ai gresit si-s invers criteriile ?

Reply
Adrian Mitrea 31 decembrie 2019 - 15:01

Salut!
Scuze, dar nu înțeleg ce vrei să spui.
Ce pot să-ți confirm este că articolul este corect și argumentat.
Adrian

Reply

Lasa un comentariu