Programul Rabla Plus 2018 a demarat oficial în 26 Martie și doritorii se pot înscrie până în 28 Septembrie, urmând să beneficieze de un bonus de 45.000 Lei pentru o mașină electrică, respectiv de 20.000 Lei pentru o mașină hibridă de tip plug-in (reîncărcabilă la priză / sursă de alimentare externă). Practic acest bonus se scade din prețul cu TVA al mașinii, mașină care trebuie să fie nouă. Iată informații complete despre Rabla Plus 2018 și o discuție interesantă pe acest subiect, filmată la SIAB, cu Adrian Mitrea, jurnalist auto, și Marius Răspopa, Product Genius BMW & MINI în cadrul Automobile Bavaria.
Dintre informațiile cele mai importante despre programul Rabla Plus 2018 vă redăm mai jos o selecție. Procedura cea mai simplă prin care poți coordona achiziția unei mașini electrice prin acest program este să apelezi la dealerul de la care vrei să-ți cumperi mașina pentru că de acolo începe tot demersul. De la dealer primești nota de înscriere în program și poți merge mai departe cu întocmirea dosarului. Dacă mașina va fi în leasing, firma repectivă se va ocupa de partea birocratică pentru tine și, din nou, tot de la dealerul auto pleacă totul.
- Rabla Plus 2018 prevede bonus 45.000 Lei din prețul cu TVA al unei mașini complet electrice. La fel a fost și în 2017, la fel ar trebui să fie și în 2019, deoarece programul este multi-anual. Ce poate diferi este bugetul total alocat programului, ceea ce înseamnă că numărul de bonusuri acordate într-un poate varia în funcție de acest buget total.
- Pentru cumpărătorii de mașini hibride de tip plug-in (reîncărcabile la priză) bonusul este de 20.000 Lei.
- O persoană fizică poate primi bonus pentru o singură achiziție pe an.
- Clientul nu primește niciodată banii (bonusul) în mână sau în cont, ci pur și simplu i se scad 45.000 Lei, respectiv 20.000 Lei, din prețul cu TVA al mașinii (decontarea se întâmplă, de fapt, între dealer și stat).
Sunt eligibile în acest program autovehiculele noi pur electrice sau autovehiculele noi electrice hibride cu sursă de alimentare externă (mai simplu spus, hibride plug-in), care generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 50 g/km.
Autovehicul pur electric este orice autoturism (autoutilitară ușoară sau autospecială/autospecializata ușoară) propulsat de un motor electric cu energie furnizată de baterii reîncărcabile, alimentate de o sursă externă de energie electrică, clasificat că vehicul cu emisii poluante zero și care nu a fost înmatriculat niciodată, achiziționat de la un producător validat de către stat.
În cazul în care solicitantul este acceptat în programul de stimulare a înnoirii parcului auto național și dorește să achiziționeze un autovehicul nou pur electric sau un autovehicul nou electric hibrid, prin programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, ecotichetul se poate cumula numai cu prima de casare. Un ecotichet nu se poate cumula cu mai multe prime de casare. Cumulul ecotichetului cu prima de casare se poate efectua doar în cazul în care solicitantul îndeplinește condițiile prevăzute în cadrul programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante și eficiente din punct de vedere energetic, și în cadrul programului de stimulare a înnoirii parcului auto național.
Condițiile de acordare a ecotichetului pentru persoanele fizice sunt:
- Domiciliul sau reședința în România.
- Lipsa obligațiilor de plată la bugetul local.
- Înscrierea la un producător validat în vederea achiziționării unui autovehicul nou pur electric sau autovehicul nou electric hibrid, obțînând notă de înscriere.
- Achiziționează autovehiculul nou pur electric sau autovehiculul nou electric hibrid de la producătorul validat care a eliberat notă de înscriere.
Beneficiază de ecotichet solicitantul persoană juridică, de drept public ori de drept privat, solicitantul entitate juridică fără personalitate juridică sau solicitantul organizație profesională care este organizată și își desfășoară activitatea în una dintre formele de exercitare a profesiei liberale, cu sediul profesional în România, care îndeplinește cumulativ următoarele condiții:
- a) A obținut din partea Autorității aprobarea dosarului de acceptare.
- b) S-a înscris la un producător validat în vederea achiziționării unui autovehicul nou pur electric sau autovehicul nou electric hibrid, obțînând notă de înscriere.
- c) A achiziționat autovehiculul nou pur electric sau autovehiculul nou electric hibrid de la producătorul validat care a eliberat notă de înscriere.
Ecotichetul nu poate depăși 50% din valoarea mașinii și este în cuantum de:
- 45.000 Lei pentru achiziționarea unui autovehicul nou pur electric (din prețul cu TVA al mașinii).
- 20.000 Lei (din prețul cu TVA al mașinii) pentru achiziționarea unui autovehicul nou electric hibrid cu sursă de alimentare externă , care generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 50 g/km.
Suma alocată sesiunii de finanțare din 2018 a Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante și eficiente din punct de vedere energetic, este de 50.000.000 Lei, dintre care 15.000.000 Lei pentru persoane fizice și 35.000.000 lei pentru persoane juridice.
Principalele modificări propuse prin proiectul de ordin de ministru anul acesta sunt:
- Solicitantul persoană fizică poate achiziționa, pe parcursul unui an calendaristic, un singur autovehicul nou în cadrul programului, beneficiind astfel, în mod corespunzător, de un ecotichet.
- Introducerea spațiului privat virtual pentru emiterea certificatelor de atestare fiscală.
- Obligația producătorilor validați de a introduce în aplicația informatică în termen de 10 zile de la emiterea facturii informațiile privind achiziția autovehiculului nou.
- Introducerea termenului de 60 de zile, de la publicarea persoanelor juridice acceptate, în care acestea trebuie să se înscrie la producătorii validați, cu excepția celor care trebuie să desfășoare proceduri de achiziție publică.
- Înmatricularea, de către persoanele juridice, a autovehiculelor noi achiziționate prin Program, în termen de 90 de zile de la dată emiterii facturii de achiziție.
- Introducerea, la persoanele juridice de drept privat, a interdicției de înstrăinare a autovehiculelor achiziționate prin Program, pentru o perioada de 1 an de zile de la emiterea facturii.
- Emiterea facturii și introducerea datelor aferente vor fi făcute în termenul de valabilitate a notei de înscriere.
- Introducerea unui termen de 7 zile pentru depunerea documentelor în vederea soluționării neconcordanțelor.