Acasa Siguranta Auto Moartea pe sosele, o problema a barbatilor? Un raport arata diferente mari intre femei si barbati cand e vorba de accidentele rutiere din UE

Moartea pe sosele, o problema a barbatilor? Un raport arata diferente mari intre femei si barbati cand e vorba de accidentele rutiere din UE

de Vlad Barza

Raportul dintre populatie si decesele din accidente rutiere in UE (sursa - ETSC)

Pe soselele UE mor anual cam 30.000 de oameni, iar trei sferturi din cei care-si pierd viata in accidente rutiere sunt barbati, arata cel mai nou raport al Consiliului European pentru Siguranta Transporturilor. Barbatii sunt mai agresivi, depasesc mai des viteza legala si isi pierd viata mai ales cand sunt la volan, in timp ce femeile respecta mai mult regulile de circulatie si isi pierd viata mai ales ca pietoni sau pasageri, arata raportul care face comparatii interesante intre cele doua sexe.

Datele ETSC arata ca in 2011 pe drumurile europene mor anual de trei ori mai multi barbati,decat femei, cifrele pentru 2011 fiind de 23.200 decese ale barbatilor si 7.200 ale femeilor.

Desi barbatii reprezinta 49% din populatia totala a UE, cand e vorba de decese in accidente rutiere, ei au o pondere de 76%, iar femeile, de 24%. Diferenta se explica nu doar prin faptul ca barbatii conduc mult mai mult, ci si prin faptul ca proportia celor care au permis este mai mare in randul barbatilor. Studiile au aratat insa ca barbatii sunt soferi mai agresivi.

Datele autoritatilor din diverse tari mai arata si ca pe sosele, barbatii isi pierd mai ales viata ca soferi sau ca motociclisti, in timp ce femeile sunt victime mai ales ca pietoni sau pasageri.

ETSC mai noteaza ca femeile sunt mai putin predispuse sa incalce viteza legala si au o atitudine mai constructiva fata de trafic in general, in timp ce barbatii un mai multe coliziuni de-a lungul vietii, iar prima survine in mai putin timp de la obtinerea permisului, in comparatie cu femeile.

In peste jumatate dintre tarile UE, dar nu si in Romania, numarul de femei ucise pe sosele a scazut mai mult in raport cu numarul barbatilor ce isi pierd viata, intervalul luat ca referinta fiind 2001-2011.

Rata mortalitatii in accidente rutiere este de peste trei ori mai mare pentru barbati, in comparatie cu datele pentru femei. Daca e sa luam raportul dintre populatia totala si cei care isi pierd viata in trafic, la barbati raportul este de 95 decese/milion de locuitori, iar la femei, de 28 decese/milion locuitori. In Romania media este de circa 150 pentru barbati si 50 pentru femei.

Datele detaliate arata ca barbatii isi pierd viata pe sosele mai ales cand conduc un vehicul, fie ca e automobil sau motocicleta, in timp ce femeile sunt ucise mai ales ca pietoni sau ca pasageri.

Raportul ETSC citeaza studii care arata ca in medie, soferii sunt implicati intr-un numar dublu de accidente fata de soferite, barbatii avand tendinta mai mare sa depaseasca viteza maxima legala si sa se comporte intr-un mod mai riscant in trafic. In plus, date recente din Franta si Marea Britanie arata ca din numarul total de oameni acuzati de ucidere din culpa in trafic, barbatii reprezinta mai mult de 80%.

Raportul citeaza si lucrari mai controversate care sustin ca, cu cat creste ponderea soferitelor in trafic, cu atat condusul devine mai sigur fiindca femeile au o atitudine pozitiva fata de condus, consuma alcool mai rar decat barbatii si poarta mai des centura de siguranta.

In orice caz, cifrele totale sunt inca mari: intre 2001 si 2011 au murit in accidente pe drumuruile din UE 358.000 de barbati si 113.000 femei.

Lasa un comentariu