Acasa Industrie Ungaria ne-o ia din nou inainte: In 2018 va fi inaugurata prima uzina care produce baterii pentru masini electrice

Ungaria ne-o ia din nou inainte: In 2018 va fi inaugurata prima uzina care produce baterii pentru masini electrice

de Adrian Mitrea

Samsung SDI a demarat in Ungaria constructia unei fabrici de baterii pentru masini electrice, iar inaugurarea este planificata pentru a doua jumatate a anului 2018, potrivit unui anunt al companiei asiatice. Si in Polonia au demarat deja lucrari la o uzina similara, realizata de LG Chem, rivalii celor de la Samsung SDI.

Prin aceasta noua investitie Ungaria isi consilideaza pozitia de furnizor de componente pentru industria auto si isi asigura un start relativ precoce in domeniul masinilor electrice. Uzina construita de Samsung SDI in Ungaria este amplasata in orasul Goed, la 30 km distanta de capitala Budapesta.

Fabrica va putea produce in prima faza baterii pentru circa 50.000 masini electrice/an. Punerea pietrei de temeliei a acestei investitii a avut loc in 29 mai 2017.

Pe langa noua uzina din Ungaria, Samsung SDI mai are fabrici similare doar in Ulsan, Coreea de Sud, si Xian, China.

Guvernul de la Budapesta sprijina si el aceasta investitie – probabil ceva ajutoare de stat, subventii si/sau scutiri de taxe. Nu au fost comunicate detalii in acest sens.

In alta tara vecina Romaniei, Polonia, LG Chem, rivali ai celor de la Samsung SDI, au demarat in 6 octombrie 2016 constructia unei fabrici de baterii pentru autovehicule electrice.

Aceasta uzina LG Chem este amplasata in orasul Wroclaw, iar productia va demara pana la final de 2017. Uzina aceasta va putea livra baterii pentru circa 100.000 masini electrice/an, de diferite capacitati, pana la un maximum de 320 km autonomie cu o incarcare completa.

Pe langa uzina din Polonia, LG Chem mai are fabrici in Ochang, Coreea de Sud, Holland, Statele Unite ale Americii si Nanjing, China.

Prin aceste pozitionari strategice in Ungaria si Polonia, Samsung SDI si LG Chem se pozitioneaza strategic pentru a fi mai aproape de industria auto europeana. Aceste doua companii sud-coreene sunt printre cele mai mari producatoare de baterii pentru automobile electrice.

Nu exista informatii despre constructia vreunei fabrici de baterii pentru masini electrice in Romania.

7 comentarii

Sandor 7 iunie 2017 - 14:30

De cand e Polonia vecina Romaniei?

Reply
Adrian Mitrea 7 iunie 2017 - 14:44

Ah, ai dreptate, uitasem ca e o tara vecina cu China, de fapt.

P.S. Vecinii tai sunt cam toti aia din scara ta de bloc, nu doar aia cu care ai pereti comuni. Valabil si la curte. Cred ca il consideri vecin si pe ala de peste drum, chiar daca va separa un Drum Judetean sau Drum Comunal, nu?

Reply
SDAF 7 iunie 2017 - 16:02

Pe logica asta si Rusia e tara vecina cu Statele Unite sau de ce nu cu Chile? Cu Georgia suntem vecini?

Reply
Adrian Mitrea 7 iunie 2017 - 16:14

https://dexonline.ro/definitie/vecin
(Dupa cate vezi definitia nu se limiteaza la alipirea de ceva, ci se refera la ceea ce se cheama vecinatate/in apropierea. Dar fiecare intelege dintr-o stire ce-i doreste mintea.)

Reply
gege 13 iunie 2017 - 11:45

Totusi, in privinta teritoriilor statelor / tarilor, vecini inseamna alte teritorii / state cu granita comuna. Parerea mea

Cristian Teodorescu 7 iunie 2017 - 22:39

Dacă ai ști istorie, ai ști că România se învecina la nord cu Polonia.

Reply
nicu 8 iunie 2017 - 00:45

si cu cehoslovacia, la nnv.

Reply

Lasa un comentariu