Acasa Foto VIDEO, FOTO: Jaguar I-PACE Concept prevesteste primul SUV electric Jaguar, cu autonomie peste 500 km

VIDEO, FOTO: Jaguar I-PACE Concept prevesteste primul SUV electric Jaguar, cu autonomie peste 500 km

de Adrian Mitrea

Jaguar I-PACE Concept (sursa - Jaguar)

Marca premium britanica Jaguar a dezvaluit Jaguar I-PACE Concept, un SUV electric compact care va ajunge in productia de serie in 2018, avand o autonomie de peste 500 km in ciclu NEDC, ceea ce s-ar traduce intr-o autonomie reala de circa 400 km. Prin acest concept putem vedea ca Jaguar alege un SUV ca prim automobil electric de serie al marcii.

Jaguar spune ca bateriile de incarca la 80% din capacitate (de la 0%) in 90 de minute, iar la 100% ajung in doua ore, utilizand o priza de 50 kW si curent continuu (DC). La o priza de 22 kW, mult mai des intalnita in retelele de reincarcare dezvoltate in diverse tari, se dubleaza acesti timpi de reincarcare. Bateriile au capacitate de 90 kWh.

Dintre specificatiile interesante se remarca spatiul cargo de 530 litri, coeficientul aerodinamic 0,29, puterea de 400 CP a motoarelor electrice, cuplul de 700 Nm si timpul de accelerare de la 0 la 100 km/h de circa 4 secunde.

Masina are doua motoare electrice, unul in fata si altul in spate (fiecare dezvoltand 250 CP si 350 Nm). Transmisia are o singura treapta de viteza. Planetarele trec prin motoarele electrice, deoarece asa este mai eficient ca performanta si spatiu, spune Jaguar. Diametrul exterior al unui motor este de 234 mm, iar lungimea de 500 mm.

Pachetul de baterii de 90 kW consta in 36 module incastrate intr-un cadru din alumiuniu montat in podeaua masinii. Bateriile sunt litiu-ion (chimie Nichel-Cobalt-Mangan). Sistemul de management al temperaturii utilizeaza lichid pentru a tine bateriile la temperatura optima de functionare.

Fiind programat pentru lansare in 2018, iar in 2020 BMW va lansa X3 electric, piata SUV-urilor electrice se anunta foarte interesanta in jurul anului 2020, in doar patru ani de aici incolo.

Si Audi va lansa un SUV electric tot in 2018.

Lasa un comentariu