Acasa Foto FOTO: Nissan prezinta versiunea europeana a masinii electrice Leaf. Productia incepe in iunie, in Marea Britanie

FOTO: Nissan prezinta versiunea europeana a masinii electrice Leaf. Productia incepe in iunie, in Marea Britanie

de Vlad Barza

Nissan Leaf  2013 (sursa - Nissan)

Nissan incepe in iunie la uzina din orasul britanic Sunderland productia versiunii europene a masinii electrice Leaf care a fost modificata pentru ca autonomia sa creasca de la 175 km, la 200 km. Nissan Leaf s-a lansat in 2010 si este cea mai bine vanduta masina electrica, gasindu-si peste 50.000 de clienti. Numarul nu este mare daca ne raportam la piata auto totala, insa compania spera sa rezolve problema scazand pretul de pornire cu cateva mii de euro.

Nissan spune ca a facut 100 de modificari la cea mai cunoscuta masina electrica a sa si adauga ca va exista o versiune electrica a vehiculului NV200 (atat in varianta VAN, cat si combi de sapte locuri) dar si un vehicul electric al marcii Infiniti, in 2015.

  click aici pentru galeria foto

Noul Leaf destinat Europei are la exterior modificari la grila radiatorului, iar numarul de culori disponibile a crescut. Partea cea mai importanta este insa ca s-a reusit cresterea autonomiei de la 175 km, la 200 km, ceea ce, spune compania, va face ca masina sa fie mai atractiva pentru un numar mai mare de clienti. Evident ca in conditii de trafic de zi cu zi valoarea va fi mai redusa, insa e de asteptat sa fi crescut fata de versiunea precedenta.

La interior se poate opta si pentru scaune de piele, iar spatiul de bagaje este mai mare, spun japonezii care au decis sa faca mai accesibil si pretul de baza al modelului care, de la circa 27.000 euro in Marea Britanie, ar putea ajunge sa coste sub 24.000 euro, tinand insa cont si de subventia de peste 6.000 euro data de guvern.

O incarcare standard dureaza opt ore, insa se poate opta pentru un incarcator special la care timpul este redus la patru ore. Sunt disponibile si statii ultra-rapide de incarcare la care bateria masinii ajunge sa fie 80% incarcata in jumatate de ora, numarul acestor statii fiind de 600 in Europa, de trei ori mai multe decat acum un an.

Masina e disponibila in trei versiuni de echipare: Visia, Acenta si Tekna, iar Nissan se arata increzatoare fiindca daca acum un an Leaf era disponibila in doar 150 de dealeri la nivel european, in prezent vorbim de 1.400 de puncte de vanzare. Numarul de borne conventionale de incarcare a crescut de la 12.000, la 20.000 in ultimul an, spun cei de la Nissan.

Leaf este acum produs in Japonia si America de Nord, din iunie se adauga si uzina Sunderland din Regatul Unit unde se fac trei modele: Juke, Note si Qashqai, cu 5.400 de angajati. Nissan a investit in total 3,3 miliarde lire sterline la uzina care a produs 480.000 de masini in 2011

Lasa un comentariu