BMW X5 ajunge la a patra generație, lansarea pe piață, inclusiv în România, fiind planificată pentru luna Noiembrie 2018. Asemenea predecesorilor săi, noul BMW X5 va fi construit la uzina BMW din Spartanburg, în SUA. Merită notat faptul că pentru generația a treia de BMW X5 producătorul a planificat un ciclu de viață comercială de numai cinci ani (Noiembrie 2013-Noiembrie 2018) în contextul în care primele două generații au stat pe piață aproape șapte ani. Noul BMW X5, la fel ca și modelul pe care-l înlocuiește, va concura în segmentul SUV-urilor de mari dimensiuni cu modele precum Audi Q7, Mercedes-Benz GLE și Porsche Cayenne.
„Anul modelelor BMW X se apropie de momentul cel mai important. După lansarea pe piaţă a primului BMW X2 şi a noului BMW X4, a patra generaţie BMW X5 impresionează prin gama largă de inovaţii şi reprezintă cea mai convingătoare întruchipare de până acum a amprentei Sports Activity Vehicle (SAV) familiare: abilitatea de a se aventura în off road combinată cu talentul pentru plăcere dinamică a condusului. (…) O serie de sisteme de şasiu care îşi fac debutul la un model BMW X – precum suspensia pneumatică pe ambele punţi, direcţia integrală activă şi pachetul off road – îmbunătăţesc versatilitatea, calităţile dinamice şi nivelul de confort ale automobilului. Lansarea noului BMW X5 marchează şi prezentarea celei mai bogate game de sisteme de asistenţă şi siguranţă acitivă cu Driving Assistant Professional şi Parking Assistant Plus. Sunt prezentate o serie de premiere mondiale absolute aşa cum este Reversing Assistant, sistem ce asigură deplasarea cu spatele în spaţii înguste complet independent, Emergency Stop Assistant, care opreşte automobilul în condiţii de siguranţă dacă intervine o urgenţă medicală sau BMW Digital Key, care permite accesul automobilului prin intermediul unui smartphone”, se arată într-un comunicat de presă al mărcii premium germane BMW.
Față de generația a treia, noul BMW X5 are un ampatament mai mare cu 42 mm (2.975 mm), o caroserie mai lungă cu 36 mm (4.922 mm) și mai lată cu 66 mm (2.004 mm). Înălțimea modelului este acum cu 19 mm mai mare (1.745 mm).
Cunoscuta grilă dublă BMW are dimensiuni semnificativ mai generoase la noul BMW X5 și contur dintr-o singură bucată. La extremitățile sale laterale stau faruri cu LED (standard) sau faruri adaptive cu LED și tehnologie BMW Laserlight (opțional). În cazul farurilor opționale raza pentru luminile de drum (fază lungă) are o acțiune crescută de la 300 m (cât au farurile cu LED) la 500 m (grație tehnologiei de iluminare cu laser).
„Linia de caracter precisă din flancurile automobilului, care urcă spre uşile spate, este cheia apariţiei moderne a noului X5. De asemenea pune accentul pe zona roţilor spate pentru un plus de dinamsim. Se remarcă şi designul tridimensional al stopurilor cu o formă sculptată şi o prezenţă sofisticată. Particularităţile distinctive de design exterior şi interior marchează variantele de model xLine şi M Sport ale noului X5. Jantele de 22 de ţoli, din aliaj uşor, disponibile opţional, sunt o premieră absolută pentru un model BMW. Iar noul BMW X5 va fi disponibil încă de la lansare cu opţiuni specifice modelului de la BMW Individual”, spune producătorul auto german.
Noul BMW X5 deschide marchează şi o nouă direcţie de design la interior pentru modelele mărcii care pune accent pe zone de control şi comandă grupate funcţional (de exemplu pentru controlul climei) care asigură un plus de claritate şi ergonomie, premiţând utilizatorului să se orienteze şi să acceseze rapid funcţiile automobilului.
Structura clară a panoului de instrumente şi a consolei centrale radiază un sentiment de spaţiu. Poziţia ridicată a scaunului, designul nou al bordului şi al display central iDrive, precum şi conceptul de afişare şi control de ultimă oră, asigură un plus de ergonomie şi ajută şoferul să se concentreze la condus. Pasagerii din faţă şi din spate beneficiază de un spaţiu generos. Materialele alese cu grijă în interior includ noua variantă Vernasca pentru tapiţeria cu piele standard. Alte particularităţi noi concepute să maximizeze starea de confort de la bordul BMW X5 includ scaune multifuncţionale, suporturi de pahare răcite/încălzite, acoperiş panoramic din sticlă Sky Lounge, lumini ambientale dinamice, sistem de sonorizare Bowers & Wilkins Diamond Surround (va fi disponibil din Decembrie 2018), sistem de entertainment pentru scaunele spate Professional cu monitor touchscreen de 10,2 ţoli (25,91 cm; disponibil din Decembrie 2018) şi aplicaţii din sticlă pentru anumite butoane la interior.
Rabatarea spătarului banchetei în raport 40:20:40 măreşte capacitatea portbagajului de la 645 litri la un maxim de 1.860 litri. Un al treilea rând de scaune pentru doi pasageri suplimentari poate fi comandat opţional (se aşteaptă să fie disponibil din Decembrie 2018). De asemenea, noul BMW X5 are hayon în două secţiuni (din două bucăți) pentru uşurinţă la încărcare. Dacă este comandată opţiunea Comfort Access, ambele secţiuni pot fi deschise/închise automat şi hands-free. Suspensia pneumatică pe două punţi, de asemenea opţională, permite coborârea pragului cu 40 mm. O altă permieră absoultă – husa despărţitoare a portbagajului se pliază şi apoi coboară electric în podeaua portbagajului (disponibilă din Decembrie 2018).
Noul BMW X5 va fi disponibil de la lansare cu o varietate de motorizări care cuprinde un propulsor V8 şi trei motoare cu şase cilindri dispuşi în linie. Toate vor fi combinate cu transmisie Steptronic cu opt trepte, care oferă eficienţă şi dinamică a schimbării optimizate.
BMW X5 xDrive40i este propulsat de un motor pe benzină, cu şase cilindri dispuşi în linie, care dezvoltă o putere maximă de 250 kW/340 CP şi un cuplu maxim de 450 Nm.
O motorizare benzină V8 este disponibilă acum pentru Statele Unite ale Americii, urmând ca M50i xDrive să îşi facă debutul în Europa anul viitor.
Patru turbocompresoare permit motorului diesel cu şase cilindri dispuşi în linie din echiparea noului BMW X5 M50d să producă o putere maximă de 294 kW/400 CP, în timp ce cuplul maxim de 760 Nm (oferit între 2.000 şi 3.000 rpm) înseamnă că modelul BMW M Performance livrează perfromanţe fără egal în segment. Acceleraţia 0-100 km/h este realizată în acest caz în 5,2 secunde.
BMW X5 xDrive30d este echipat cu motor diesel cu şase cilindri dispuşi în linie, în acest caz dezvoltând o putere maximă de 195 kW/265 CP şi un cuplu maxim de 620 Nm.
Cea mai nouă generaţie a BMW xDrive este capabilă acum să împartă cuplul între roţile faţă şi cele spate cu şi mai mare eficienţă în funcţie de situaţie. De asemenea, noul sistem xDrive oferă un reglaj orientat spre puntea spate pentru acele ocazii în care conducătorul adoptă un stil de condus foarte dinamic. Diferenţialul blocant cu control electronic pentru puntea spate (disponibil în combinaţie cu linia de echipare M Sport sau pachetul Off-Road) asigură un plus de agilitate şi aderenţă în viraje.
Noul BMW X5 este echipat standard cu Dynamic Damper Control (amorizoare cu răspuns reglabil prin butonul Driving Experince Control), în timp ce suspensia M adaptivă Professional cu stabilizare antiruliu activă şi direcţia integral activă (care îşi face debutul la un model BMW X) permit caracteristici de condus foarte agile şi dinamice.
Suspensia pneumatică pe două punţi are grijă de cei care caută un confort sporit al călătoriei şi permite ca garda automobilului să fie ajustată cu până la 80 mm prin atingerea unui buton sau cu ajutorul BMW Display Key. Pentru deplasări off road garda la sol poate fi ridicată în două trepte cu până la 40 mm. În modul sport sau la viteze de peste 138 km/h, garda la sol coboară cu 20 mm. Pentru a facilita încărcarea automobilului, garda la sol poate coborâ cu 40 mm faţă de nivelul normal.
Pachetul off road – o altă dotare disponibilă în premieră pentru un model BMW X – vine cu un buton separat ce oferă conducătorului posibilitatea de a alege unul dintre cele patru moduri de condus, permiţându-i să activeze setarea ideală pentru garda la sol a automobilului, sistemul xDrive, reacţia acceleraţiei şi controlul transmisiei, dar şi intervenţiile de corecţie ale sistemului DSC în pregătirea condusului pe nisip, pietre, macadam sau zăpadă.
Noul BMW X5 vine acum acum cu o gamă fără precedent de inovaţii în ceea ce priveşte sistemele de asistenţă şi siguranţă activă. Printre acestea se numără tempomatul activ cu funcţie Stop & Go, cu asistent de direcţie şi menţinere a benzii, sistemele de avertizare la schimbarea benzii şi la părăsirea benzii, asistent de menţinere a benzii cu protecţie activă la coliziune laterală şi asistent de evitare prin schimbarea benzii, avertizare la trafic transversal, la intersecţii şi de sens unic. Asistentul de parcare preia manevrele de accelerare şi frânare, precum şi de direcţie. Iar o altă funcţie nouă este Emergency Stop Assistant, care opreşte automobilul în condiţii de siguranţă dacă intervine o urgenţă medicală.
O altă premieră absolută este Reversing Assistant. Acest sistem preia direcţia pentru a manevra automobilul de-a lungul unui traseu negociat recent spre înainte. Sistemul face ca mersul înapoi pe o distanţă de până la 80 de metri să fie confortabil la bordul noului BMW X5.
Noul sistem de afişaj şi control BMW Live Cockpit Professional, disponibil standard – noul concept de afişare şi control BMW Operating System 7.0 – care îşi face debutul la cea mai recentă generaţie BMW X5 se concentrează pe un plus de ergonomie şi funcţionalitate. Cu prezentarea şi structura clară, la care se adaugă ferestre personalizate (cu 2, 3 sau 4 casete cu conţinut configruabil), sistemul oferă conducătorilor informaţiile potrivite la momentul oportun. În utilizarea sa standard care stă la baza sistemului BMW Live Cockpit Professional, cuprinde un panou de instrumente şi Control Display (ambele cu diagonala de 12,3 ţoli/31,24 cm). Acestea îşi prezintă informaţiile complet digital şi într-un design clar şi modern. Interacţiunea multimodală permite conducătorului să utilizeze butoanele de pe volan, controlerul iDrive cu funcţie touch, afişajul touchscreen, controlul vocal sau controlul BMW prin gesturi, după cum preferă. De asemenea dezvoltat suplimentar, BMW Head-Up Display oferă o suprafaţă de proiecţie mai mare (măsoară acum 17,78 cm × 8,89 cm), precum şi conţinut nou afişat şi grafică optimizată.
Asistentul personal de mobilitate BMW Connected este la îndemână pentru a oferi conectivitate între automobil şi dispozitivele digitale. De asemenea, noul BMW X5 este primul model al mărcii care poate fi deblocat de BMW Digital Key prin intermediul unui smartphone compatibil. Prin BMW Digital Key, automobilul poate fi descuiat sau încuiat prin funcţia NFC a telefonului mobil. Motorul este pornit prin aşezarea telefonului în zona de Wireless Charging. Prin aplicaţia BMW Connected, proprietarul automobilului poate oferi BMW Digital Key la până la alte 5 persoane, pentru un nivel de flexibilitate fără precedent pe un automobil BMW.
37 comentarii
Pare mai mult un „facelift”… Stopurile sunt noi, in rest nimic nou. Da chiar, oare cand apare noul episod din #NimicNou ?
Chiar mă întrebam când o să apară comentariul ăsta.
Atâta timp cât o mașină a avut o generație anterioară, e imposibil ca modelele mai noi să nu semene cu cele mai vechi. La orice marcă, nu numai la BMW.
Vezi Dacia Logan. Vezi Dacia Duster. Vezi Audi A6. Vezi ce vrei tu 😉
Florin cam are dreptate. Cam toate marcile germane play it safe lately si designul lor nu e radical sau nici macar diferit. Noul X5 seamana cu noul X3 la fel cum Q5 seamana cu Q7 si A4,A6,A8 le deosebesti doar dupa lungime si lumini. Interioarele de la BMW sunt toate la fel: „same sausage different lengths”. Nu e problema ca seamana, problema e ca sunt cam identice. Aia de la departamentul de design de la BMW trebuie sa aiba o viata foarte usoara 🙂
Lexus e una dintre putinile companii premium cu in design radical in ultimii ani ex RX (in principal pt ca Lexus nu are acelasi renume ca marcile germane desi masinile lor te tin 13-15 ani doar cu mentenanta dupa ce nemtii sunt de mult la cimitirul de masini). Ca fan si detinator de E92 (335i) sunt cam dezamagit de designul firmei bavareze…my .02.
E foarte simplu, Mircea. Câte SUV-uri are în gamă Lexus? Răspuns: două.
Câte SUV-uri are în gamă BMW? Răspuns: șase.
Câte SUV-uri are în gamă Audi? Răspuns: cinci.
Când și Lexus va avea atâtea SUV-uri în gamă vei vedea că și la ei seamănă modelele între ele.
Problema mărcilor cu gamă extinsă asta este: mașinile seamănă între ele și doar un ochi avizat și un test drive poate face diferența. Pentru că oricât ar fi de asemănătoare ca design, un X1 este foarte diferit de X3 sau X5.
Dacă le pui side by side nici măcar nu seamănă atât de mult pe cât crezi. Doar îți dai seama că este un BMW și că are anumite trăsături ale mărcii. E normal.
Dacă ne vom reîntoarce vreodată la o gamă cu 4-5 modele pentru fiecare marcă premium, atunci vei vedea din nou că X5 e X5, iar Seria 3 e Seria 3.
Judecând superficial pui la îndoială munca atâtor oameni care muncesc să facă mașina aia. Stai și compară-le judicios și vei vedea cât de diferite sunt de fapt. Ce ți-ai dori? Să pună comenzile de climatizare pe ușă doar ca să nu fie clima în fața selectorului transmisiei?
Pai cam asta e o problema: ca BMW, Audi, Mercedes au prea multe modele (brand dilution).
Din punctul meu de vedere X4,X6, GLC coupe nu au nici un rost (au din punctul de vedere al marketingului si vanzarilor dar nu neaparat al logicii). O masina coupe teoretic inseamna o masina sportiva, un SUV inseamna mai mult spatiu, si o masina pe care o poti folosi off road (desi majoritatea proprietarilor nu fac asta). Combinand cele doua nu obtii nici una (nu e nimic sportiv la un monstru de 2 tone, si fiind coupe pierzi si din spatiul practic).
Deci Da, raman la parerea mea ca diferenta dintre ele e minuscula – dar in fine e o parere personala – si din nou sunt posesor de E92 (335i) so I am not a hater. Sa mai amintesc seria 2 van cu tractiune pe fata – horror. Nu are ce cauta in gama BMW.
BMW nowadays is a marketing company that happens to build cars.
Lumea asta cumpără și asta e logica.
Vrei să rămâi pe piață, dă poporului ce vrea.
Altfel ajungi un fel de Saab.
Nici eu nu sunt de acord, dar asta e viața.
Lexus are 4 SUV – uri in gama: NX, RX, GX, LX
Lexus SUVS: NX, RX, GX, LX – 4 (Patru)
Atunci vezi site-ul oficial https://www.lexus.ro/car-models/#models
RX, NX și va urma UX.
Mă rog, asta e mai puțin important, discuția era despre cât seamănă între ele. Și seamănă și la Lexus.
Aceeași poveste și pentru IS, ES și LS.
Dar fiind o marcă de nișă și relativ nouă (anii ’90) prea puțini strigă ca din gură de șarpe că „toate mașinile e la fel”.
Atunci mai asteptam inca 5 generatii ca sa vedem ceva mai nou. Despre interior nu mai vorbim, in afara de turnat lac cu galeata peste plastice de 2 lei, pardon 3 lei, designul este ravasitor :))))))))))))) parca este cashcheta lui DarthVader :))))))))))))))))) In exterior fata e de la X1, burta de la X3 care e copie dupa noul Volvo XC60 iar spatele e Hyundai Tucson.
Ciudat este că azi am vorbit cu doi posesori de X5 care mi-au spus clar ce văd diferit, ce e bine și ce e rău la acest model de a patra generație. Numele tău de comentat pe net „Posesor de X5” și modul în care expui ce gândești te dă de gol că nu ești posesor de X5. Tot ce enumeri tu acolo seamnănă cu un comentariu despre un smartphone, nu despre o mașină. În industria auto lucrurile sunt mult mai complexe decât vrei tu să vezi. Tot ce trebuie să faci este să lași comentariile răutăcioase și să te duci și tu o oră într-un dealer mare, să vezi toate modelele unei mărci. Oricare marcă. Așa vei înțelege măcar static diferențele dintre modele. Ca să nu mai zic că un test drive este și mai edificator în ceea ce privește diferențele dintre anumite modele.
Comentariul e intr-adevar un pic rautacios, insa nu poti sa nu observi in toata industria actuala, indiferent de ramura, cum se folosesc materiale, substante etc. inferioare celor de acum mai multi ani. Lemnul nobil a fost inlocuit cu plastic care doar il imita. Valabil si in cazul metalului. Plasticul rezistent si tare a fost inlocuit cu plastic glossy care se zgarie rapid si care suna a gol. Culmea e ca zonele care nu sunt atinse de catre soferi, gen partea superioara a bordului, au devenit moi cam la toti producatorii. beneficiaz. Parfumurile marilor case, alt exemplu, sunt reformulate la cativa ani, devenind mult inferioare produselor initiale.
Toate astea in conditiile in care preturile cresc mereu, mai ales in cazul auto.
Trebuie insa sa intelegem ca cererea e infinit mai mare ca acum 30 de ani si mai bine. Atunci piete precum China, Rusia (si tot spatiul ex-sovietic) sau Orientul Mijlociu bogat in petrol nu existau. Acum toate pietele respective impreuna inseamna 50-60% din piata oricarui producator mare, auto sau nu. Think about that!
La mărcile premium, toate, dar absolut toate, finisajele cu aspect de lemn sunt chiar din lemn, iar finisajele din metal chiar sunt din metal (aluminiu, titan, etc…).
Problema este că manelizarea publicului și execuția impecabilă a acestor finisaje îi face pe unii să creadă că lemnul e plastic. Dar nu e.
Da, e plastic „lemnul” din Renault Talisman.
Dar lemnul dintr-un BMW va fi întotdeauna lemn.
Pe vremuri materialele erau mai brute și mai puțin finisate, de aceea nu puneai la îndoială natura finisajului respectiv.
Acum totul e tăiat cu laser, lăcuit și relăcuit încât zici că e plastic dacă ești habarnist.
La mașinile premium mai ieftine, gen Mercedes-Benz Clasa A, să zicem, logic că lemnul nu va fi la fel de gros ca într-un Clasa S. E ca diferența dintre parchet masiv și parchet laminat. În esență ambele sunt mase lemnoase, chiar dacă arată și se simt foarte diferit.
Puțini mai întreabă lucrurile astea și puțini sunt dispuși să primească informație. Ei știu că e plastic și nu-i convingi decât dacă găurești finisajul cu bormașina. Atât de proști am ajuns în ceea ce înseamnă cultura auto.
Clasificarea pe mărci ieftine, de volum/mainstream, premium și lux este exact ca la hoteluri. Nu poți fi hotel de 5 stele fără să ai masă de călcat în cameră. Așa și la mărcile premium. Nu poți fi premium dacă pui în mașină materiale care sunt altceva decât par.
Unele marci de lux, inclusiv BMW, au scaune de leatherette care e o piele sintetica, iar pielea e extra.
Se cheamă Sensatec. Nimeni nu ți-o vinde ca piele, ci ca o alternativă la piele.
BMW e marcă premium, Rolls-Royce e marcă de lux.
Era o completare la comentariul lui Andy privind materialele inferioare folosite chiar de marcile de lux. Cred ca nimeni nu crede ca leatherette/Sensatec e superioara pielei. BMW e in „F segment luxury class” chiar si in Europa https://en.wikipedia.org/wiki/Vehicle_size_class#Europe iar Rolls-Royce e un „exotic car”
După împărțeala cui e catalogarea aia? A lu’ Wikipedia?
Întră pe site-urile mărcilor despre care vorbim și ai să vezi cum este numită fiecare marcă în parte. Asta cu Rolls-Royce mașină exotică mă duce cu gândul la Tropicana, suc exotic.
Termenul exotic nu desemnează o categorie de producție și poziționare a unei mașini, ci mai degrabă raritatea (cât de des o vezi pe stradă).
Probabil ca nici astia de la European Commission nu stiu sa catalogheze niste masini. „Passanger cars classification defined by European Commission”: „F -Luxury cars, ex: Mercedes S-Class, BMW 7-Series” http://www.eafo.eu/content/european-vehicle-categories
Nu sunt specialiști în auto ăia de la Comisia Europeană. Sunt politicieni, ai uitat? Te uiți în gura lor?
În fine, dacă pe sărmanul jurnalist auto Mitrea nu-l crezi că BMW e marcă premium, nu de lux, întreabă și tu pe alte site-uri.
…si ce pret are? 🙂
Lansarea pe piață va avea loc în Noiembrie 2018. Atunci vom ști și prețurile.
Americanii numesc masinile nemtesti: plastic shitboxes, si pe buna dreptate. Un amic cu Bmw, sub 100k km ,a avut probleleme la motor, s-a dus cu ea la reprezentanta. Raspunsul celor de acolo: nu vezi cat plastic e in motor?, ai avut noroc ca te-a tinut si atat.
Americanii mai întâi să învețe să facă mașini, apoi să comenteze.
Sunt chestiuni culturale. Atât pot, logic că orice altceva e prost.
La fel și cu europenii. Nu înghit gunoaiele americane numite mașini.
Singurele mărci auto americane care au izbutit în Europa fac mașini în Europa, pentru Europa. Ford e cel mai bun exemplu.
Ha, ha, ha! Asta e buna! Pai de bune ce erau Renault sau Citroen de aia n-au rezistat in America si s-au retras. Masinile americane n-ar avea cautare in Europa datorita politicii protectioniste europene, a taxelor mari din Europa, promovarii nejustificate a diesel-ului si a masinilor mai mici ce se poarta in Europa si unde marginile de profit sunt foarte subtiri. Cat despre calitate, daca ai o calitate indoielnica in America imediat te trezesti cu un class action si costa (vezi ce-a patit VW) nu e ca in Europa. La BMW au avut probleme cu motarele E60/E61/N20 si s-au trezit si ei cu cate un class action:
http://www.e6061wateringresssettlement.com/
https://www.siskinds.com/bmw-engine/
La fel si Subaru https://jalopnik.com/subaru-settles-lawsuit-over-oil-burning-cars-1752805682
Nu conteaza ca esti firma americana… Fordul pentru mizeriile de dual clutch transmission din Ford Focus s-a trezit si el cu un class action https://www.charneylawyers.com/Charney/forddualclutchtransmissionclassaction.php
In state predomina masinile asiatice. Americanii nu zic ca masinile americane sunt bune, ei zic ca masinile nemtesti sunt foarte scumpe ca pret si intretinere, si foarte nefiabile,. Ceea ce este corect. In studiile de fiabilitate Audi si Bmw sunt pe ultimele locuri.
Și acum dă-mi un studiu european în care mașinile americane să fie bune la capitolul fiabilitate. Repet, e vorba despre chestiuni culturale care se reflectă inclusiv în percepția brandurilor auto.
Adrian, de curiozitate tu cate masini americane ai detinut sau condus? Comparativ cu toata gama oferita pe teritoriul nord american nu numai focus si cateva Opel (ex GM) in europa? De Tesla ai auzit? – singurul producator care a adus intr-adevar ceva inovativ pe piata auto in ultimii 20 de ani.
Dodoi are dreptate: taxele europene si corporate lease (vezi germania unde peste 75% din masinile noi sunt corporate lease) tin masinile americane departe de piata protectionista europeana. Ca sa importi o masina din EU in US te costa 2.5% in taxe, din US in EU 10% plus un 19% VAT.
Chestia cu americanii ca nu stiu sa faca masini era valabila acuma 15 ani, asa cum e si in ziua de azi cu german engineering (erau bulletproof acuma 15 ani, la ora actuala masinile nemtesti sunt adaptate la piata de leasing pt primul detinator: 50k miles throw away/disposable cars). Fantastic de condus (driving dynamics/performance) cat sunt in garantie, shitboxes dupa. I-ti spun ca detinator de 4 masini nemtesti dintre care 3 luate noi noute. Am trecut pe Lexus RX and never going back. Masinile nemtesti nu le poti tine mai mult de 5 ani fara sa nu te coste considerabil. In schimb actualele masini de la compania ford (nu garantez pt GM) te tin considerabil mai mult. Momentan traiesc in germania ca angajat federal american si-ti pot spune ca majoritatea nemtilor ar da bmwurile si audi-urile pt un proper mustang gt, corvette sau camaro (care sunt mult mai ieftine fara taxe decat masinile nemtesti din categoria lor).
German cars: the popular hot chick that everyone wants to „beep” under the bleachers. She’s high maintenance and not someone you would want to put a ring on and be called mommy by your children. She’ll be dead by age 30 from an STD.
Japanese cars: the nerdy chick thats trying hard but nobody seems to really care for. She grows up to be quite successful, reliable and treats your children right. Little maintenance is required. Treat her right, and she’ll stick by your side the rest of your life. 🙂
Salut, Mircea,
Nu am deținut mașini americane. Trăiesc în România. E unul dintre motive. Să-ți reamintesc ce e România? E țara aia din care tu ai plecat la mai bine și în care orice motor mai mare de 2 litri e taxat aberant. Sau cu siguranță mai aberant decât în Germania, unde sistemul de taxare e super onest.
Am deținut 3 mașini până acum, două Opel Astra (G/Classic II) și un MINI Cooper.
Toate mașinile pe care le-am avut au avut probleme de fiabilitate, iar după ce m-am lovit de ele am înțeles de pe forumurile dedicate mărcilor respective că sunt probleme redundante și cunoscute. Opel este marca aia europeană infailibilă, cică.
Până acum, în 11 ani, am condus peste 450 de mașini diferite, de la prototipuri de Caterham până la Matiz și Rolls-Royce. Am condus și americane autentice destule cât să am o imagine despre cultura americană de a face mașini (Jeep-uri, Dodge-uri, Tesla) și am analizat destule static cât să am habar despre ce zic (Cadillac, Lincoln).
Tesla am condus. Probabil sunt primul jurnalist român care a condus o Tesla. Era 2009, în Geneva, modelul Roadster. În Tesla Model S am stat ca pasager. O realizare de marketing genială, dar o mașină mediocră la un preț de premium de top. O banchetă spate mai incomodă decât la Logan, lufturi de bagi pumnul în ele, lufturi inegale, probleme electronice, probleme de suspensie generalizate. Caută pe forumurile proprietarilor. Singurul motiv pentru care Tesla încă vinde este faptul că mărcile consacrate au pierdut startul automobilului electric, dar în 2020 deja Tesla va fi istorie. Din păcate. Sau va fi cumpărată de un investitor din auto. Mi-aș dori să-i văd sub umbrela Volkswagen Group sau BMW Group – ăia vor ști cum să facă și mașini, nu doar motoare electrice, baterii și un touch de 17 inch de care de fapt n-ai atâta nevoie.
Despre Mustang mi-am spus părerea https://0-100.ro/2018/05/07/test-drive-ford-mustan…
Ford este, de altfel, singura marcă americană care a înțeles ce să facă în Europa. Și asta pentru că au fabrici, R&D și mulți specialiști europeni, în Europa. În special din Germania și UK. Adică țări cu o tradiție fantastică în ale automobilelor. Apropo, și mașinile britanice sunt shitboxes după un timp. Am una, are 16 ani. Și cu toate astea n-aș da MINI Cooper-ul pe nicio Toyota Yaris sau orice altceva asiatic de segment B. Mașinile pentru mine sunt ceva mai mult decât un „autobuz” care te duce la job sau acasă. Și probabil nu sunt singurul. Dacă am vrea doar fiabilitate și preț mic atunci ne-am cumpăra cu toții Dacia.
Orice mașină veche necesită întreținere. E cumva logic că o mașină cu double wishbone va avea întreținere mai scumpă decât una cu McPherson.
Lexus n-am mai condus de la CT200h, însă m-am urcat în ele. Niște mașini decente pentru o marcă apărută în anii 1990 și cu siguranță mult peste tot ce face Tesla dpdpv calitate. Din punctul meu de vedere Lexus e scump ca marcă fără să ofere neapărat ceva special de banii ăia.
Chestia cu fiabilitatea nu o înghit. Prin natura meseriei crede-mă că mi se sparg în urechi toate problemele pământului și chiar nu mai cred că o marcă e mai fiabilă ca alta.
Da, se respectă regula cu simplu = fiabil și complicat = nefiabil. Atât.
În rest, fiare sunt toate, probleme fac toate, de simțit bine mă simt și-n Matiz, la viteza potrivită poți să mori și în Clasa S.
Totul ține în final de gusturi și de ce alege fiecare să facă cu banii lui. Și slavă Domnului, încă putem să facem ce vrem cu banii noștri!
Nu e de neasteptat ca un model nou sa nu aiba probleme. Im aduc amnte de Mercedesurile ML350 cand au inceput sa le asambleze in Mexic. Fel de fel de probleme si veneau inclusiv cu tapiteria murdara din fabrica. Acum Consumer Report spune ca Tesla si-a imbunatit calitatea la mediu sau peste iar „customer satisfaction” e mult peste mediu. CR fac sondaje anuale pentru toate masinile.
Cat despre fiabilitate e normal ca o masina complicata sa fie mai putin fiabila decat una simpla si de aceea cei care-si cumpara masini de lux si nu numai le iau in lease (echivalentul e lease operational in Romania) si dupa 3-4 ani le dau inapoi. Lease-ul e antajos acum datorita deprecierii mici a unor modele de masini si a dobanzilor inca mici (au fost chiar 0% mult timp). Insa chiar si la o masina simpla pot aparea probleme de fiabilitate, iar unele au foarte multe probleme. In America campioni la probleme sunt cei de la Fiat Chrysler. As ezita foarte mult sa cumpar o masina Chrysler/Fiat desi la un moment dat Chrysler statea foarte bine la design.
Adrian:
Tesla roadster era cunoscuta ca fiind o masina foarte slaba; era practic un Lotus pe baterii. Jeremy Clarkson a criticat-o si cei de la tesla l-au dat in judecata. Clarkson a castigat procesul si pe buna dreptate. Ani dupa, clarkson a revenit cu un review al modelului X (The Grand Tour) si a recunoscut ca cei de la Tesla au progresat fantastic. De atunci interioarele lor au devenit mult mai bune, dar de acord cu tine, nu sunt la nivelul Mercedes sau Audi (desi interioarele ultimelor 2 imbatranesc foarte urat – dar asta e o alta discutie).
https://m.youtube.com/watch?v=_KEN-cxmGw8
Dar sa fim realisti, cei care-si cumpara Tesla nu o fac pt interioare luminate, sisteme de parfumuri interioare si scaune cu masaj. O fac pt adevarata tehnologie (care a lipsit industriei auto in ultimii 20 de ani) si filozofiei complet diferita a masinii electrice; nu degeaba in California Tesla a vandut mai multe masini decat Audi, BMW, Mercedes (combined). Cu alte cuvinte Tesla de acuma nu mai e aia din 2009. Sa nu uitam ca eu au pornit revolutia masinilor electrice si autonomous driving cars.
Ma indoiesc sincer ca in 2020 Tesla va fi istorie. Tesla nu se vrea doar un car company ci un energy company (vezi Solar city). La ora actuala firmele germane nu au nimic nici macar apropiat lui Tesla, deci intrebarea e daca nemtii au planurile astea de masini electrice prin 2020 (doar planuri), unde va fi atuncea Tesla in 2020. Tesla joaca foarte fair. Si-a facut publice toate patentele si nemtii nici macar nu le pot copia sa scoata ceva viabil pe piata. Ce autonomie are EGolf? 150km? si i3 urat de parca nici nu vor sa-l vanda. Mai adaugam faptul ca masinile nemtesti traditional au probleme electrice si ca europa nu dispune de un giga factory pt baterii, si parerea mea ca nemtii „have the worst hand at the poker table”. Pe mana celor de la VW?…niste hoti si mincinosi … (recomand primul episod din documentarul Netflix Dirty Money). Plus calitatea VW e medie at best. Astazi citeam ca seful Audi a intrat in colimator pt ca stia de trucurile masinilor diesel.
Din punctul meu de vedere, va fi foarte interesant cum va evolua industria auto nemteasca de la a face ce stiu sa faca cel mai bine (diesel) la electric sau hybrid. La capitolul hybrid Japonezii stau pe departe cel mai bine iar la partea electrica nemtii au dat-o mereu in bara.
Chestia cu fiabilitatea e statistica nu parere. Uitate la toate agentiile de specialitate (inclusiv TÜV si ADAC de la nemti) si vezi care e cea mai fiabila masina pe termen lung (dupa 7-9 ani) – Lexus – 5 ani la rand. Nemtii sunt pe la coada (cu exceptia lui Porsche) iar interioarele Lexus sunt superioare calitativ Nemtilor. RX-ul meu (si nu zic asta doar pt ca am eu RX) are interiorul net superior calitativ comparativ cu X3,X5,Q5 etc
https://m.youtube.com/watch?v=adb7K_knlvQ
I-ti respect opiniile, dar raman la concluzia mea: masinile nemtesti: fantastic de condus si detinut cat sunt in garantie, dupa, scapa de ele ca de ciuma. Eu am una care a iesit din garantie (E92) si o tin pt ca intr-adevar se conduce deosebit…dar cand o duc la service pt mentenanta sau probleme…..pfffff
Si apropo: i-mi plac review-urile tale. Tocmai am urmarit astazi pe cea de la VW Toureg. Kudos 🙂
Salut din nou!
Tesla a îmbunătățit calitatea, asta clar. Dar tot nu e o mașină de 100.000 Euro+.
Din punctul de vedere al tehnologiei, BMW i3 este cea mai avansată mașină electrică a momentului. Totul gândit sustenabil de la început, ușoară, economică, preț foarte bun (adică e o mașină premium veritabilă propusă la un preț similar cu Ampera-e, e-Golf și Leaf – mașini non-premium).
Vezi sistemul de producție (eu l-am și văzut cu ochii mei într-o vizită de uzină). E fantastic și multe peste Tesla, crede-mă! https://youtu.be/HGi-KmYGuZE
Tesla ca producător are zilele numărate dacă nu-i cumpără cineva care știe să facă mașini. În cel mai rău caz vor rămâne niște furnizori foarte buni pentru componente electrice (motoare, baterii) și software. Sper totuși să nu se reducă Tesla la atât. Merită să supraviețuiască pentru imboldul dat pieței de electrice. Dar în ritmul actual nu vor reuși. Produc prea puțin, prea prost și prea scump.
Am vazut Dirty Money, e genial. Asta nu înseamnă însă că mașinile Volkswagen nu sunt fantastice. Ca marcă mainstream, e cea mai completă și complexă din lume, gamă super variată, combinații infinite de interioare, motorizări și transmisii. E ca o croitorie Made To Measure.
Nu dau doi bani pe statiscile de fiabilitate. Sunt bullshit toate pentru că au chestionar netransparent, iar clientela are așteptări diferite de la mașină la mașină, de aici și rezultatele distorsionate. Aaaa, dacă același om ar deține și conduce 10 mașini din aceeași clasă, apoi le-ar da note, aia da.
Dar dacă eu am Dacia și tu ai Lexus, e foarte posibil ca eu să fiu mai mulțumit de Dacia mea decât tu de Lexus-ul tău. Mai ales dacă eu vin de pe un SH daună totală și cu km dați înapoi, iar tu de pe un Mercedes-Benz Clasa S.
Să-ți spun că ADAC și DEKRA spun despre MINI Cooper 2002 că are probleme electrice și atât? Eu ca posesor pot să-ți spun că are și probleme cu cutia de viteze, cu pompa servo, calitatea proiectării interiorului (scârțâie). Nu dau o iotă pe aceste „studii”. Sunt fix ca premiul Car Of The Year, premiu acordat unor mașini chiar și abia lansate (deci necunoscute în exploatare).
La capitolul japoneze, Infiniti mi se pare singura marcă premium japoneză care chiar știe să facă premium. Apoi vine Lexus, apoi Acura.
Și eu îți respect opinia și faptul că petreci atâta timp doar să scrii un comentariu.
Calitatea discuției e ridicată, chiar dacă nu suntem 100% de acord unul cu celălalt. Îți înțeleg argumentele și le respect.
Seară frumoasă!
Adrian:
De acord; discutiile contradictorii pot fi constructive. 🙂
In ceea ce priveste fiabilitatea sunt 2 lucruri diferite de considerat: Initial quality study (in care te poti plange ca stitching – ul dupa scaune nu e perfect) si LONG term reliability – despre care vorbesc eu si ia in considerare daca masina efectiv se strica si/sau te lasa in drum. Ca exemplu, infotainment – ul de pe RX e atat de greu de folosit si atat de ambiguu incat multi i-ar da o nota foarte slaba (eu cel putin nu sunt impresioant de el; iDrive e de in million de ori mai efficient si usor de folosit), dar in ceea ce priveste fiabilitatea masinii de a nu se strica si a functiona la parametrii din fabrica – Lexus/Toyota/Scion e bulletproof.
Nu stiu ce sa zic despre VW. Am avut 2012 VW Jetta 2.5 SE si am fost foarte multumit de ea pana la 60k mile. Dupa…hell let loose; probleme peste probleme. Eu am fost fan mare al masinilor Germane pana am detinut 4 dintre ele.
https://www.yourmechanic.com/article/the-most-and…
O zi buna.
In privinta lui Tesla nu stii niciodata desi tocmai a anutat concedieri de 9% din totalul fortei de munca. Trebuie tinut cont si faptul ca masinile electrice nu sunt rentabile pentru producatorii auto. Sergio Marchionne, CEO de la Fiat-Chrysler, spunea ca producatorii auto pierd $20K la fiecare automobil electric vandut. Asemanator Amazon a avut pierderi sau a fost la limita ani de zile. Acum e intre celebrul grup FANG (Facebook, Amazon, Netflix, Google), grup extrem de profitabil in privinta valorii la bursa. Mai nou Tesla a lansat cu succes si Tesla 3 la numai $35k cu vreo $10K mai putin decat un i3 si a vandut de vreo 6 ori mai multe masini decat i3 de la inceputul anului https://insideevs.com/monthly-plug-in-sales-scorecard/
Grupul VW e oarecum similar GM inainte de criza din 2008. S-a extins peste masura in dorinta de a fi #1 si a reusit, dar a sacrificat calitatea. In plus mai au o alta ghiulea atarnata de picior. Numarul de angajati e dublu fata de Toyota, companie care producea un numar foarte apropriat de VW. Sigur ai putea spune ca Toyota ar putea avea mai multi furnizori. Numai ca asta e mai bine pentru Toyota intrucat poate sa obtina preturi mult mai bune de la ei. In plus la VW muncitorii sunt in sindicate, lucru care nu exista la Toyota, care sunt o alta ghiulea atarnata de piciorul companiei. Muncitori din sindicate pot avea drepturi de cazi pe spate. De ex, inainte de criza, la GM ieseai la pensie privata de la GM dupa 30 de ani de munca. Erau multi care nu terminasera nici liceul si se angajasera la 16-17 ani in fabrica si la 46-47 ieseau la pensie. Pensia era calculata la 2%*nr de ani lucrati din valoarea salariului pe ultimii 5 ani. Promovarile erau facute in functie de vechime. Cei care faceau curatenia si cel care ducea masinile de pe linia de montaj in parcul auto puteau avea 80K/an, salariul unui senior din alte profesii. Cel mai tare avantaj care mi s-a parut insa era pentru cei disponibilizati. Primeai salariu (nu stiu daca intreg) pe viata si trebuia sa ramai la dispozitia companiei (pe multi ii trimitea la community centre unde ardeau gazul). Avantaje barosane ma astept sa aiba si muncitorii de la VW.
Cat despre fiabilitate si aici lucrurile pot fii nuantate. Consumer Reports raporteaza problemele pe categorii si raporteaza si gradul de satisfactie al proprietarilor. Eu unul n-as cumpara niciodata o masina care e pe lista „Worst used cars” si Mini e cu mai toti ani. In plus la o masina asa de veche ca a ta problemele enumerate de tine sunt un „bonus”. Mai trebuie mentionat inca ceva. Problemele pot aparea mai devreme sau mai tarziu si o masina poate avea ratinguri diferite de-a lungul timpului. Oricum sunt o gramada de surse de informare inclusiv forumuri cu proprietari de masini. Nu stiu cat de popular e lease-ul in Romania/Europa, dar in America e foarte popular si poti lua o masina in lease pe 2-4 ani cu o limita de 15-20 mii Km pe an, iar rata lunara e mai mica decat cea de „finance”. Multi fac asa ceva si iau masini de lux pe care altfel nu si le-ar permite fiind de asemenea favorizati de ratele minime de dobanzi ce au fost si de 0%. Dobanzile au inceput sa creasca in ultima vreme si ar putea sa creasca in continuare. In aceasta situatie cine ar putea fi cei mai dezavantajati? Cap de lista sunt producatorii germani.
Sergio Marchionne vorbește prostii pentru că e oftica că i-a luat Carlos Ghosn fața.
Nissan Leaf, cel mai bine vândut automobil electric din lume.
Renault Zoe, cel mai bine vândut automobil electric din Europa.
Prezinți numărul mare de angajați mare și drepturile lor ca și cum ar fi ceva rău. Dacă ești un manager bun/fără scrupule, sigur că oamenii îți put.
Dar a fi un mare angajator și a acorda drepturi angajaților tăi mi se pare un gest de generozitate managerială, un CSR cu adevărat valoros pentru umanitate: se cheamă dreptul la muncă și oferirea de locuri de muncă.
Lease acela a tot mai popular și în Europa și în România și e un sistem foarte atractiv în special pentru mașinile scumpe, dar nu pentru că oamenii nu și le doresc mai mult decât durata contractului, ci pentru că nu și le permit pur și simplu.
E ca și cum ai sta cu chirie în Primăverii că îți permiți 500 Euro/lună, dar nu ai 20.000 Euro de avans și 1.000 Euro de rate pe 30 ani. Cam așa și cu mașinile. Oamenii renunță la acel lease și din alte motive decât cele legate de fiabilitate. Cred că ești destul de copt să poți înțelege lucrul ăsta.
Sergio Marchionne e un tip foarte apreciat in America de Nord. Practic lui Chrysler nimeni nu-i dadea vreo sansa in timpul crizei din 2008 si a reusit sa aiba cele mai mari cresteri la bursa sub conducerea lui. A si fost ajutat de schimbarea prefereintelor consumatorilor catre SUV-uri, cu Jeep avand cele mai mari vanzari, dar faptul ramane. Nu vad nici un motiv sa fie suparat pe Carlos Ghosn.
Cat despre numarul de angajati ei afecteaza profitabilitatea unei companii. Sigur toti ne-am dorii conditii cat mai bune si eventual sa trecem pe la servici doar in zilele de plata, dar asta nu e posibil, Cheltuielile cu angajatii se reflecta in pretul unei masini, iar un cumparator se uita in primul rand la pret si nu-i pasa ca angajatii companiei o duc regeste la locul de munca. Sistemul de pensii private a fost unul de tip piramidal precum pensiile in Romania. Cat timp numarul de angajati a fost mai mare decat numarul de pensionari totul a fost bine. Cand numarul de pensionari a inceput sa creasca au inceput si problemele exact ca in Romania. Deficitul la fondul de pensii in special in situatia in care bursele au schiopatat ai au avut randamente reduse trebuie acoperit de companie si nu e deloc mic (miliarde de dolari). De aceasta conjunctura au profitat japonezii care nu au avut balastul pensiilor si au putut sa vanda la preturi mai mici. Ca au profitat si de conjunctura cu criza petrolului in urma careia s-au cautat masini mai mici e si asta adevarat.
Cat despre lease e popular si pentru cei care nu-si permit si pentru cei care-si permit si vor sa schimbe masina la cativa ani si sa aiba intotdeauna ultimul model. In fond nu se intampla asa ceva cu telefoanele mobile? De ce sa-mi bat eu capul sa o vand cand pot sa o dau inapoi dupa cativa ani fara bataie de cap, daca am vreun accident valoareau unei masini scade cu cel putin 10% si multi nici nu vor sa auda de o masina care a fost intr-un accident, nu am cheltuieli cu intretinerea intrucat masina e in garantie, o sa am un discount mai bun daca o sa-mi cumpar o masina de la acelasi dealer, etc. Sigur sunt si dezavantaje ca mereu vei avea o rata de platit si unii dealeri te jumulesc rau daca nu cumperi de la ei pe motiv ca masina trebuie sa fie intr-o stare perfecta (fara mici lovituri, cauciuuri bune, tapiseria in stare buna, etc). Dar asta e viata si nu le poti avea pe toate.
E normal ca jurnalistii sa fie obsedati de masinile germane. Pentru ca le conduc foarte putin. Pentru asta sunt facute masinile germane, sa fie conduse si detinute putin. La capitolul asta sunt cel mai bune.
Dar un om normal, care da 20-30k EUR in sus pe masina, dupa care in MAX 3-4ani are probleme majore cu masina, dupa care da toti bani pe reparatii, incepe sa le vada altfel. Incepe chiar sa se intrebe daca n-a fost pacalit, si daca sub luciul interioarelor, nu este decat un low-cost ordinar si strategie de a jumuli clientul.
Bună seara.oare si a rezolvat BMW problema aducerii manetei de la schimbător în punctul”N” ,în cazul unei defecțiuni. Nu știu dacă va spun o noutate dar ca sa poți mișcă mașină din loc în cazul unui accident defecțiune tehnica trebuie sa ai la tine urmatoarele:scule ,set de chei imbus 8 și de zece și o brida de plastic ( iar iei vorbesc de nu știu cit e sisteme noi)
Vă spun din experiența dacă se oprește motorul adio control asupra mașinii. Stai și te uiți la ea.dacă ai ghinion și pe mașină de tractat este un șofer de peste 100 kg va trebui sa intri sub mașină sa rezolvi problema.va mai spun ca mașină nu este dotata cu cric și trusa de scule.mă întreb cine lea dat voie sa le pună în circulație. EXEMPLU ,MAȘINĂ SE OPREȘTE PE O CALE FERATA CUM O DAI LA O PARTE.
AȘTEPT ACEST RĂSPUNS DE LA BMW DE 12 LUNI
AM ÎN POSESIE UN X5 ȘI NU MAI AM CURAJUL SA FAC DEPLASĂRI MAI LUNGI DE 200KM
Multumesc