Acasa Eco Lovitură pentru mașinile electrice în România: Tarifarea încărcării, mai costisitoare decât un plin de carburant fosil

Lovitură pentru mașinile electrice în România: Tarifarea încărcării, mai costisitoare decât un plin de carburant fosil

de Adrian Mitrea

BMW i3 si BMW i8 (sursa – BMW Group Romania)

Cele mai multe stații de încărcare pentru automobile electrice din România ofereau energie gratuit, pentru a încuraja adopția mașinilor electrice, dar posesorii acestor automobile au parte de o surpriză: tarifarea încărcării va fi mai costisitoare decât cumpărarea de benzină sau motorină, pentru aceeași distanță de parcurs. Cea mai importantă rețea națională de încărcare începe taxarea în 19 Martie 2018, la circa doi ani distanță de la montarea primelor stații în România.

Planul tarifar este redat integral mai jos, iar niște calcule simple arată că încărcarea de la 0 la 100% a unui BMW i3 sau Volkswagen e-Golf la 50 kW (cea mai puternică priză disponibilă în România, care încarcă o astfel de mașină în circa 45 de minute) va costa circa 70 Lei (abonament Start), sumă cu care poate fi parcursă o distanță de 130-230 km (în funcție de condițiile meteo și de configurația traseului).

În cazul abonamentului Entry costul pentru o astfel de încărcare va fi de 40 Lei (dar există și un cost fix lunar de 99 Lei, indiferent de numărul de încărcări), iar în cazul abonamentului Fast o încărcare va costa 18 Lei (dar și alți 220 Lei/lună, cost fix, indiferent de numărul de încărcări).

Tarife Renovatio e-charge (sursa – Renovatio)

Cu alte cuvinte, pentru mașinile care se pot încărca cu maximul de curent pe care îl poate livra stația, costul unei încărcări va fi cuprins între 18 Lei și 70 Lei, în funcție de tipul de abonament. Costul cel mai bun presupune însă și un abonament în valoare fixă de 220 Lei/lună, încheiat pe minimum 12 luni, sumă ce echivalează un plin de benzină sau motorină la o mașină de clasă B sau C.

Pe scurt, parcurgerea unei distanțe de 200 km (în medie) cu un Volkswagen e-Golf sau BMW i3 va costa 70 Lei, fără alte obligații contractuale, abonamente sau taxe.

Cu aceeași sumă pot fi cumpărați 12-13 litri de benzină sau motorină – cantitate suficientă pentru a parcurge 200 km în regim mixt sau extraurban cu orice mașină care folosește combustibil fosil și are performanțe dinamice comparabile.

Modul de taxare gândit de cea mai importantă rețea națională de încărcare complică lucurile pentru posesorii de mașini electrice, în loc să le simplifice: un lanț de benzinării nu-ți percepe un abonament lunar de 99 Lei sau 220 Lei pentru a putea cumpăra benzină sau motorină la un preț mai mic față de clienții fără abonament. În plus alimentarea unei mașini cu combustibil extras din petrol durează 5 minute și asigură o autonomie de 400-800 km, de 2-4 ori mai mare decât a unei mașini electrice oarecare. Deci un plus de confort în utilizare.

Toate aceste detalii pun clientul de automobil electric în situația de a regreta alegerea făcută pentru că oricât de previzibilă era taxarea încărcărilor, foarte puțini utilizatori și-ar fi imaginat că va fi mai costisitor prețul per kilometru parcurs cu o mașină electrică decât cu oricare altă mașină.

Mai mult, ca achiziție, automobilul electric este mai scump sau la paritate cu un model diesel sau pe benzină echivalent, se încarcă greu (chiar și 45 de minute, cel mai rapid cu putință, este de aproape 10 ori mai lent decât umplerea unui rezervor cu combustibil fosil), autonomia are de suferit dramatic iarna, iar distanța ce poate fi parcursă cu o încărcare este de 2-4 ori mai mică.

Paradoxal, plinul de curent de 70 Lei, liber de contract, cerut în rețeaua Renovatio e-charge, este dublu față de cât taxează benzinăria OMV pentru un plin de curent (adică 1 Leu/kWh, ceea ce la un BMW i3 sau Volkswagen e-Golf înseamnă sub 35 Lei pentru o încărcare completă; serviciu de încărcare gratuit pentru cine folosește spălătoria). Totodată, tarifele cerute de Renovatio e-charge sunt de 6-7 ori mai mari față de costul încărcării acasă a unei mașini electrice. Aceste variații uriașe arată cât de necoaptă este încă piața de servicii pentru încărcarea mașinilor electrice. Revenind la exemplul cu benzinăriile, nu vei găsi nicăieri în România un litru de benzină care să coste 5,4 Lei într-o benzinărie și 10,8 Lei în altă benzinărie. Diferențe și variații există între mărci/rețele și chiar între stațiile din aceeași rețea, dar totuși pe o plajă mult mai redusă.

„Renovatio, prin divizia de mobilitate electrică, a realizat prima rețea publica bazată pe soluții de încărcare rapidă din România. Rețeaua are în prezent 61 de puncte de încărcare în peste 30 de locații, asigurând astfel mobilitatea electrică în marile orașe și de-a lungul coridoarelor pan-europene ce traversează țara noastră”, spune compania, pe site-ul propriu.

Dacă acest sistem de taxare pentru mașini electrice se va generaliza la nivel național, urmând și ca alți furnizori să adopte aceleași niveluri de preț, clienții de mașini electrice vor fi „condamnați” să le încarce doar acasă și să le folosească doar în oraș. Orice încărcare la o stație cu plată (la costurile de mai sus) și orice ieșire din oraș ar fi total nerentabilă în comparație cu utilizarea unei mașini diesel sau pe benzină. Mai mult, cei care ar fi luat în calcul achiziția unei mașini electrice vor fi și mai circumspecți în condițiile de cost date.

Pentru cei câteva sute de clienți din România care au ales până acum o mașină electrică nouă sau second hand lovitura a venit fix de unde nu se așteptau, din partea rețelei naționale de încărcarcare care promitea cel mai mult. Și, culmea, alimentarea unei mașini electrice la o benzinărie tradițională costă la jumătate (în unele benzinării încărcarea fiind chiar gratuită) față de costul din rețeaua creată special pentru automobile electrice.

Costurile de încărcare anunțate pentru România copiază modelul și valorile întâlnite în alte rețele din Europa, cum ar fi aceasta.

Pentru a face calcule singuri, cifrele relevante la momentul publicării acestui articol sunt următoarele:

  • 0,5 Lei/kW este costul mediu al energiei electrice în România.
  • 35 kWh este capacitatea medie a bateriei unei mașini electrice compacte.
  • 45 minute este timpul de încărcare în regim rapid pentru o mașină electrică capabilă de Fast Charge.
  • 5,4 Lei costă un litru de benzină sau motorină.
  • 50 litri este capacitatea medie a unui rezervor la o mașină diesel sau pe benzină.
  • 5 minute durează în medie alimentarea cu carburant fosil.

191 comentarii

Bobo 6 martie 2018 - 00:59

Era de asteptat ca vor percepe o taxa, dar e anormal sa coste mai mult decat benzina. Avand in vedere previzibila interzicere a motorinei in orase in viitor vad urmatoarele solutii: 1 scuterul electric 2 electrica incarcata acasa la tine 3. Hibrida clasica ( care mai poate fi perfectionata- de ex o mazda cu skyactiv-x hibrid )

Reply
Comentatorul 6 martie 2018 - 13:47

Daca reusesc sa mai termine un reactor la Cernavoda, ar putea sa dea energie gratis pentru toate masinile din Romania…dar ma indoiesc ca rezista infrastructura actuala cand vor intra in priza 10.000 de masini simultan. Pica pe capete, periodic, infrastructura electrica in judetul Ilfov si dureaza cate 1 zi sau 2 pana vine reparatia….asa ca poate o sa avem masini electrice in masa peste 50 de ani.

P.S. Cine recicleaza bateriile uzate si cum le recicleaza? O sa ajunga la fel ca pungile de plastic de la supermarket, sa ajunga la concluzia ca trebuie interzise.

Reply
Adrian Mitrea 6 martie 2018 - 13:51

Rombat reciclează baterii de zeci de ani. Intră la ei pe site și vezi cum fac. Și aceasta e doar o mică firmă românească (cu acționariat din Africa de Sud mai nou, dar nu contează).
LG și Samsung sigur sunt mai avansați.

Reply
Cristian 6 martie 2018 - 19:21

Dacă

Reply
gica70 10 martie 2018 - 11:34

Tocmai de aceea ar trebui sa se grabeasca cu legislatia care permite fiecarui producator de energie verde (in principal solara, fotovoltaica) persoana fizica cu productia sub 100kWh. In acest fel, cu un soft destept, liniile de distributie vor fi exploatate eficient si in siguranta. Vor avea toti de castigat.

Reply
Petre 13 martie 2018 - 12:11

Energie gratis? Ai vreo idee despre cat costa un reactor nuclear si in cate zeci de ani se amortizeaza?

Cel mai ok e sa incarcam masinile in golul de noapte pentru ca e mai mic consumul si furnizorii vand electricitatea (pe bursa energiei electrice) la preturi mai mici. S-ar putea incarca comandat de catre operatorul de distributie a energiei electrice, adica sa-ti stabilieasca ei puterea la care incarci in functie de starea retelei. Pentru e nevoie de retea smart care sa suporte semnale de comanda a consumatorilor.

Reply
Isildur 6 martie 2018 - 07:44

99% din incarcari ar trebui sa se faca acasa la tine, de la panourile fotovoltaice in exces fata de ce are nevoie casa (pentru ca iarna sa faca fata cat de cat cu 10% productie din capacitatea maxima) si de la micro chp ce produce caldura si electricitate din biomasa pentru timpul iernii.
Ca platesti o data pe an un abonament daca vrei sa incarci in tara devine mai putin frustrant, impactul asupra cheltuielilor tale cu transportul deja este crucial.

Reply
Tudor 6 martie 2018 - 09:56

Cum sa incarci acasa daca stai la bloc? Daca stai la casa, cum sa investesti peste 10.000 EUR in panouri fotovoltaice daca nu poti livra energia produsa in retea?
„99% din incarcari ar trebui sa se faca acasa la tine” – in SUA, 70% din incarcari au loc acasa. In Norvegia mai putin de 40% Nu stiu de unde este acel „99%”.

Reply
adan 6 martie 2018 - 11:07

da’ gazu’ cum urca mai sus de parter !? solutii sunt si daca ai sta in Burj Khalifa.
acesta-i inca un exemplu cum de pe urma unei excrocherii, incalzirea globala, unii stiu sa faca bani seriosi.

Reply
mat 13 martie 2018 - 11:35

Asta-i bună. Gazul nu are jumătate de tonă, mașina are. Curentul e deja urcat la apartament și televizorul, respectiv aragazul nu le duci zilnic la serviciu. Mașina în schimb o miști (aproape) zilnic. Rămîne varianta unui cablu aruncat de la etajul 9 și mașina parcată fix sub geam. Ar fi interesant de văzut cum reușește cineva să facă asta zilnic.

Reply
Andrei 3 iulie 2018 - 17:50

Mat hai ca iti dau eu o solutie. Unde parquezi masina acolo poti avea o „priza”. Exista in Frantza un nou metod de a incarca masinile elctrice la stalpi de lumina de pe strada(trebuie sa te inscrii intrun plan un fel de contract cu compania electrica) si dupaia poti accesa la aceste tipuri de priza. nu ajunge la cei 11kW dar poti incarca toata noapte aprope 80% si la sfarsitu luni platesti.

Laur 3 octombrie 2019 - 15:05

La noi se bat oamenii pentru locurile de parcare.Nu vreau sa ma gandesc ce va fi pentru cele de incarcare la stalp…

magdaciumag 7 martie 2018 - 08:11

Stai la bloc nuai bani , cand o sa ai bani iti iei si casa apoi masina electrica, cat esti rupt in beep stai la bloc

Reply
Tesla fan 6 iunie 2018 - 15:05

Eu zic sa te mai interesezi de pretul apartamentelor. Sunt persoane care aleg sa isi cumpere apartamente de sute de mii de euro in centrul orasului, mult peste pretul unei case (ca sa nu mai zici tu ca sunt rupti in …). Cum reuseste cineva in situatia asta sa isi incarce masina?

Reply
Andrei 3 iulie 2018 - 17:53

Problema ii ca blocurile din Romania sau facut cu ideia ca suntem saraci si nu o sa cumparam masina atunci nu se au facut garaje subterane precum in Frantza sau Spania.

King Rocker 18 mai 2020 - 17:38

La sute de mii iti permiti un loc de parcare cu incarcator.

Marian 19 octombrie 2018 - 08:12

Ciumeghiule..spune doar ce studii ai, ca să știm dacă pana la vârsta ta ai reușit pe,, capul,, tău sau pe vreo meserie pe care o stăpânești, să-ți iei casa și electrica. Cat despre vreo moștenire..nu te încordat, iar de jmecherii scutește-ne și lăudate cu ele în lumea ta colorata.

Reply
Petre 13 martie 2018 - 12:14

Nu are sens ce zice Isildur, doar incarcarea pe timpul zilei in parcari mari dotate cu panouri FV si prize are sens. Cand iesi din parcare platesti si parcarea si curentul.

Reply
Mich Cornel 14 iulie 2018 - 14:44

Plus că la blocuriile din Romania rețeaua electrică este foarte veche și nu cred că rezita.

Reply
PowerFles solution 19 iulie 2018 - 18:31

In Norvegia incarcatul este gratuit, fiind o facilitate oferita celor ce achizitioneaza o astfel de masina si in plus mai au gratuitati si pentru diferite taxe de strazi, poduri, etc. pentru o astfel de achizitie !!!

Reply
Ionut 6 martie 2018 - 07:48

O mica corectie 1 leu/kWh, nu pe kW

Reply
Sorin 6 martie 2018 - 12:58

Lasa, ca a zis bine… (kWh reprezinta cantitate de energie furnizata intr-o ora, nu poti pune pret pe o cantitate ce o primesti intr-o ora… e ca si cum ai zice ca cartofii costa 2 lei pe kgh)

Reply
Luigi 6 martie 2018 - 15:00

Sorin, „energie furnizată intr-o oră”. Cred ca ai vrut sa spui ” energia echivalentă cu puterea de 1kW furnizată timp de o oră”

Reply
Radu 6 martie 2018 - 15:47

poți foarte ușor să taxezi kwh, e același lucru pe care îl facem când plătim curentul electric și gazul acasă ( ~0.42 ron/ kwh curent electric, ~0.12ron/kwh gaz, cu tva, fără tva, nu mai știu )
Un kilowattora este o cantitate de energie consumată de la o sursă de putere de 1 Killowatt timp de o oră, adica 1000 de wati * 3600 de secunde , 3.6Megajouli.

inclusiv benzina și motorina au echivalent in kilowattora, având aproximativ 42-44MJ/kg, înseamnă aproximativ 12kwh/kg.

Aici sânt descrise tarife care au preț diferit în funcție de puterea prizei la care se face încărcarea. Cantiatea de energie pe care o primește mașina de la o priză de 10kw timp de 1 minut e aceeași cu cantitatea de energie pe care o primește mașina de la o priză de 1kw timp de 10 minute.

Stiind de la clasa a 9-a că puterea = energie/timp atunci puterea ( prizei la care conectăm mașina, in cazul de față ) * timp ( minute în care am folosit priza ) = energia ( pe care am inmagazinat-o în baterie ). probabil ca firma oricum contorizează cantitatea de enerige pe care o transferi de la priză, indiferent de puterea acesteia, altfel la o priză la care poți să încarci cu putere între 4 și 11 kw esti foarte dezavantajat daca încarci la putere mică și socotești doar timpul . Probabil că fac în cazul ăsta motivație datorita infrastructurii mai scumpe necesare puterilor instalate mari.

Mi se par cam găinari, dar mă rog, piața va decide pe parcurs.

Reply
zet 6 martie 2018 - 19:21

Sorin kwh reprezintă energie (ca să pricepi și matale, e echivalentul unei mase oarecare de benzină, sau de gaz). Să spui că ai 50 de litri de benzină în rezervor este echivalent cu a spune că ai 100 kwh stocați în baterii, sau că ai o butelie plină cu gaz natural.
Kw reprezintă putere (ca să pricepi și matale este echivalentul diametrului unei conducte prin care vine gazul sau benzina. Dacă secțiunea conductei e dublă, PUTEREA INSTALATĂ a respectivei conducte este dublă). De exemplu puterea instalată a unei pompe de benzină de la benzinărie este de aproximativ 1 MW – ceea ce înseamnă că poți transfera aproximativ 1 MWh echivalent benzină într-un interval de o oră. Puterea reprezintă cuantificarea capacității unui sistem de a consuma energie. O putere instalată mai mare înseamnă că poți consuma mai multă energie ÎN ACELAȘI TIMP. O putere instalată de 1 kw înseamnă că poți consuma o energie de 1 kwh într-o oră. O putere de 200 CP a unui motor înseamnă că poate arde de 2 ori mai multă benzină decât un motor de 100 CP în același interval de timp (un minut, o oră, etc), dacă ambele motoare au randamente identice.
Din păcate pentru analfabeții funcțional românești, două mărimi fizice referitoare la curentul electric (puterea electrică și energia electrică) conțin particula kw, ceea ce duce la confuzii veșnice. Dacă s-ar măsura și energia electrică în Joule și puterea electrică în cai-putere (o simplă convertire, o puteți face direct pe google) probabil nu ar mai exista confuzii

Reply
gogu 8 martie 2018 - 15:06

Sorin, 1kWh este o energie. Acest 1 kWh poate fi consumat in 2 zile sau in 2minute, in functie de putere. Nu e musai ca ai puterea de 1kW ca sa iasa 1kWh/h.

Reply
Banel 6 martie 2018 - 07:52

Pai in cazul asta merita doar daca ai propria priza de incarcare. Sigur, la un moment dat va aparea concurenta si preturile se vor regla, dar pana atunci, e un mare pas inapoi.

Reply
athos 6 martie 2018 - 07:54

„There is no such thing as a free lunch”. Asta ar fi trebuit sa fie clar pentru toata lumea. Cineva, cumva, plateste. Oricum, subventia pentru achizitia de masini electrice este deja o magarie. Intreaga orientare a industriei auto catre automobilele electrice, dirjata politic, este a doua mare magarie. Va veni insa si vremea cand aceleasi state vor constata ca le scad incasarile din accizele pe carburant, si vor trebui sa le recupereze undeva. Ghici cine va plati? Curentul se produce din hidrocarburi inca in mare masura, (iar energia „verde” este o gogorita scumpa), bateriile litiu ion produse in cantitate mare vor pune probleme mari la fabricare si reciclare… Pana cand nu vom sti sa facem energie nucleara prin fuziune si sa stocam energia electrica eficient, ne vom invarti in jurul cozii. Restul e politica de rahat.

Reply
calin 6 martie 2018 - 09:10

Energia electrica regenerabila cea mai comuna in Europa este cea eoliana: „Power Prices Go Negative in Germany, a Positive for Energy Users”. Sunt perfect de acord cu stocarea, chiar si daca toata lumea ar avea o masina electrica, capacitatea de stocare ar fi probabil insuficienta.

Reply
Rahova 6 martie 2018 - 11:57

Germania este cel mai mare poluator al Europei. România e la ani distanță în fața Germaniei în ceea ce privește energia curată.

Reply
Sergiu 6 martie 2018 - 12:50

Cand o sa dai si sursa inainte de a face afirmatii aiurea o sa iesi din randul barfitorilor inutili 🙂
http://www.euronews.com/2017/05/18/which-european-countries-are-the-most-polluted-who-statistics

Germania momentan introduce interdictii majore pentru accesul in orase in functie de motorizare, iar anul asta se discuta despre interdictia in zonele centrale a marilor orase a motoarelor sub Euro 6.

Cat despre ipoteza ca electricul nu trebuie subventionat pana cand nu putem asigura energie prin fuziune e nu doar gresit dar ignora problema majora a pragului ireversibilitatii efectelor poluarii actuale. Da, electric nu e acum 100% verde. Nici nu poate fi. Dar e un pas in fata din doua motive:
1. O parte din incarcari vor fi cu energie verde fata de 0% energie regenerabila pentru motoarele cu combustie si intreaga industrie petroliera care le sta in spate.
2. Potentialul si tehnologia verde de productie a energiei electrice e in crestere fata de 0 cat e cel bazat pe hidrocarburi.
Bateriile sunt inca o problema dar exista multe solutii in dezvoltare de la noile tehnologii dezvoltate de Samsung pe baza de grafen. In plus, la baterii vorbim de posibilitatea reciclarii unei mari parti din materialele folosite vs , din nou, 0% cand e vorba de hidrocarburi.
E reciclarea problematica ? Probabil, ca orice tehnologie in faza incipienta dealtfel. Asta se va schimba cu investitii, cercetare si timp.
https://waste-management-world.com/a/1-the-lithium-battery-recycling-challenge

In plus, vorbind de o sursa de curent, bateriile in sine sunt tehnologic interschimbabile atata timp cat ele raman in parameterii de functionare, fata de o flexibilitate mult mai redusa cand vorbim de motoarele noi pe combustie.

Si btw, subventiile la nivel global oferite industriei petroliere si de rafinare au depasit 5 trilioane anual la nivel global. Deci mai incet cu „subventiile” pentru masini electrice ca nici industria petroliera nu sta fara sprijin de stat, si defapt, in majoritatea statelor sunt mai mari decat cele pentru energie regenerabila.

https://www.theguardian.com/environment/climate-consensus-97-per-cent/2017/aug/07/fossil-fuel-subsidies-are-a-staggering-5-tn-per-year

https://en.wikipedia.org/wiki/Energy_subsidies

Reply
Florin 6 martie 2018 - 16:34

O sa. Adica acum interzice aia, sau ailalta. Cum e cu softul de pacalit testerul de noxe?? Si daca nu stiti, Volkswagen este cel care decide politica in Germania, nu Merkel si nu vreun partid. Interdictia de a circula in orase cu Euro sub 6 este pentru a favoriza producatorii de autovehicule, nu pentru plamanii vostri

bancher 7 martie 2018 - 10:34

orasele industriale ale Germaniei sunt foarte poluate, in comparatie cu cele ale Romaniei. Noi nu mai avem industrie care sa polueze, asa ca vindem certificate CO2 nemtilor, ca sa nu depaseasca cota de poluare si sa nu ia amenda de la UE>.

Paul 6 martie 2018 - 15:39 Reply
Andy 13 martie 2018 - 01:02

Germania are 45% din productia de energie bazata pe centrale pe carbune…

Andrei 10 aprilie 2018 - 10:52

poti da si link la un articol, nu la o poza. Daca poza indica productia din ceva zi anume, sau o perioada scurta atunc e fix pix.
In plus, noi avem o productie de energie electrica mult mai curata decat au ei. Dar s-a introdus ideea asta ca doar „regenerabilele” sunt bune, de parca big hidro de exemplu arunca cu plumb in atmosfera. Si energia nucleara e foarte curata (atat timp cat nu ai accidente). Poti vedea in linkul pus de la transelectrica cat de mica e ponderea de carbune la noi. Si cand e mare, nu prea depaseste in ultima perioada 25%.

Cristian 6 martie 2018 - 19:27

Germania populație 82 milioane, Industrie a treia sau a patra putere industriala pe planeta Pământ mai continuam, sau comparația este cel puțin deplasata

Reply
Luigi 6 martie 2018 - 15:20

Calin, energia eoliana ca si cea hidroelectrică au avantajul major de a nu fi forțat să produci decât ceea ce ai nevoie.in plus hidrocentralele cu lac de acumulare ar putea fi utilizate pentru netezirea curselor de sarcină. Adica sa pompeze apă in amonte in golurile de sarcină si sa genereze energie in perioadele de cerere maximă folosind apa stocată anterior. Este cunoscut ca energia furnizată in mod natural de afluentii lacurilor de acumulare permite functionarea in regim de generator pentru aproximativ 30 de minute in 24 de ore.
Tehnica descrisă este deja cunoscuta si utilizata de cel putin din anii 80 cand am luat eu la cunoștință de ea.
Solutii tehnice există din belsug.

Reply
Alex 6 martie 2018 - 16:25

Eu stiam ca Hidro! unde mai pui ca este si stocabila!

Reply
kilo 6 martie 2018 - 15:07

bine ca nu e politica de rahat si o magarie cancerul pulmonar si incalzirea globala.

Reply
Soare Florin 6 martie 2018 - 21:08

Să luăm situația ipotetică în care fiecare casă va avea propria producție de energie, să spunem de exemplu, prin panouri fotovoltaice. Atunci statul va impozita fiecare casă în funcție de puterea instalată astfel încât cumva la buget să ajungă aceeași sumã de bani. Sau va impozita energia din fuziune, sau, sau,sau… Se vor găsi întotdeauna căi de a menține funcțional acest aparat uriaș și ineficient. Așadar orice nouă cale de a te elibera de suprataxare va fi vremelnică, ei oricum vor recupera pe alte căi ce au pierdut momentan. Spre exemplu o bună modalitate de a scădea consumul de energie electrică este orientarea spre aparete mai eficiente: becuri cu led, tv cu led, frigidere clasa a+++, etc. Investești o groază de bani în ele, după care constați că prețul energiei crește ușurel de-a lungul anilor, astfel încât după o perioadă constați că factura va fi tot cam pe acolo. Reducând la absurd, putem spune că dacă statul încasează un miliard de euro din impozitele pe energie dar eficiența crește atât de mult încât se va consuma un singur kilowatt, atunci acela va avea incluse taxe de un miliard de euro, distribuite proporțional în funcție de consum.

Reply
Adrian Mitrea 6 martie 2018 - 21:25

Exact! Pentru ca guvernele nu vor izbavirea fiscala a cetatenilor, ci sunt foarte constiente ca oamenii, in special soferii si companiile de orice fel, sunt vaci bune de muls pentru bugetul de stat nesatul. Si asta nu doar in Romania.

Reply
nmi 12 martie 2018 - 12:47

Cu toate aceste „Bugetul de stat nesătul” oferă școală, sănătate, infrastructură șamd, chiar și la standardul la care le primim în România ele există. Dacă statul ar fi o firmă, nu ar trebui totuși să primească ceva în schimbul serviciilor pe care le oferă ? Posibil să nu există o echitate între ceea ce plătești și ceea e primești, dar nu sunt de acord că trebuie să primim totul de-a gata, fără a plăti și fără a ne implica…

Reply
Marian 19 octombrie 2018 - 08:20

Ca și tu zici bine!

King Rocker 18 mai 2020 - 17:41

Ce vorbesti tati? Dar poluarea prin arderea hidrocarburilor, nu mai vorbim de pierderea lor prin oceane etc., pentru care nu plateste nimeni (lasa-ma cu amenzi din alea de 1 miliard USD etc.) cum e?

Reply
Cristi 6 martie 2018 - 08:59

Nu pot intelege cum poate sa coste 40.000 de euro o masina (VW e-golf) care iarna merge 100 km cu un „plin” fara caldura sau 50 km cu caldura.
In viata mea am facut „pana prostului” o data cu un harb al carui ac indicator al carburantului se stricase. Oare cati posesori de masina electrica au patit asta in ultima perioada? nu mai zic ca au facut frigul.
Nu, nu pot intelege de ce sunt cumparate. O masina pe benzina cu cilindree mica, mutata pe gaz, 100% polueaza la fel de mult sau chiar mai putin decat una electrica, la costuri de deplasare cu 50% mai mici si costuri de achizitie de 4-5 ori mai mici.
Totusi, astfel de masini nu beneficiaza de nicio subventie si industria nu prea le iubeste (GPL din fabrica au putine marci).
Pur si simplu nu pricep!

Reply
Adrian Mitrea 6 martie 2018 - 09:11

Nu pricepi pentru ca nu ai informatiile corecte. Autonomia unui e-Golf este cel putin dubla fata de ce spui tu acolo. Iar pentru oras este senzational. Ai sa intelegi dupa ce vei conduce macar 30 de minute ORICE automobil electric.

Reply
Luca 6 martie 2018 - 09:29

Imi pare rau, Adrian, dar raspunsul tau nu poate convinge un posibil client de electrice sau macar un interesat de asa ceva intrucat ce spui tu este „daca nu ai incercat, nu intelegi” Scopul ar fi sa convingi oamenii sa le incerce, nu?

Reply
Adrian Mitrea 6 martie 2018 - 14:01

Luca, eu nu vreau să conving pe nimeni de nimic.

Eu i-am transmis omului că va înțelege mai bine după ce va experimenta. Atât. Și nici măcar nu e greu, există mașini de test drive și de închiriat.

Nu e ca și cum ți-aș spune că Marea Neagră se vede mai frumos de pe Lună, du-te și verifică. Asta ar fi aproape imposibil. Sau, oricum, costisitor.

În schimb, un test drive cu un automobil electric poate face orice om de pe planetă care are un permis de conducere valid. Și apoi vorbim în cunoștință de cauză. Corect?

Reply
Dan 6 martie 2018 - 09:38

[Nu pricepi pentru ca nu ai informatiile corecte. Autonomia unui e-Golf este cel putin dubla fata de ce spui tu acolo] Irelevant ca face 200 km iarna ! Poate sa faca 300 si tot sunt putini km.

[ Iar pentru oras este senzational]. Subiectiv…nu toata lumea urmareste senzationalul !

[Ai sa intelegi dupa ce vei conduce macar 30 de minute ORICE automobil electric.] Condus dar neimpresionat, dimpotriva …exact ca atunci dupa 90 cand au sosit in tara mai multe automate si am pus si eu mana pe una…total nesenzational !

La final se reduce totul la utilitate !

Reply
Adrian Mitrea 6 martie 2018 - 14:04

Păi atunci încearcă să conduci și tu o mașină cu transmisie automată modernă, un dublu ambreiaj sau vreo mașină echipată cu ZF (orice BMW modern, să zicem) și vino cu impresii. În anii 1990 automatele erau foarte leneșe.

La fel și cu mașina electrică. Fă un test drive și vorbim după. Sau crede-mă pe cuvânt dacă îți e lene să mergi până la un dealer.

Reply
bancher 7 martie 2018 - 10:39

Scuza-ma Adrian, dar ai uitat cum era sa ramai fara curent electric cand ai fost cu eGolf de la Bucuresti la Brasov? Ai uitat cat de vertiginos iti scadea autonomia cand urcai muntele, pe Valea Prahovei?
Aminteste-ti ca, putin mai mare daca era ambuteiajul, ramaneai cu masina in drum.

Adrian Mitrea 7 martie 2018 - 10:44

Cum să nu-mi amintesc? Și dacă aș uita, aș reciti ce-am scris 🙂
Dar, foarte important, pe lângă tot ce ai enumerat, îmi amintesc și de:
+ Liniștea din mașină, lipsa de vibrații și de confortul sporit.
+ Recuperarea energiei la frânare care a compensat scăderea vertiginoasă a autonomiei la urcare.
+ Lipsa de mirosuri de orice fel în preajma acestei mașini când este pornită.
Eu văd și plusurile, văd și minusurile. Și de fiecare dată le-am menționat în articolele mele.

mihai 7 martie 2018 - 11:12

Fizică de clasa a 9-a: la urcare, ai convertit energia chimică din baterie în energie potențială gravitațională. La coborâre, invers. Se poate calcula și randamentul, dacă măsurătorile au fost cât de cât precise (distanță/altitudine/autonomie).

Adrian Mitrea 7 martie 2018 - 11:15

Nu asta era ideea.
Ideea era că bancher a încercat să mă facă să-mi aduc aminte de experiența respectivă, cu dezavantajele ei.
Eu doar am subliniat că există și avantaje.

Sebi 9 martie 2018 - 23:20

Adi ar trebui sa faci community events – duci cititorii la test drive electric in masa:) se mai relaxează și haterii 🙂

sl0w 6 martie 2018 - 09:42

Pff, cata aroganta si dezinformare din partea cuiva care, teoretic, ar trebui sa informeze. Cumva considerati ca sunteti singurul care a condus 30 min o masina electrica? De ce nu ne prezentati un test real, la -10 grade, cu o masina electrica pe care ati testat-o? Aveti cumva vreo restrictie din partea celor care va ofera masina spre testare? Nu de alta, dar nu toti se inchina la spuneti dumneavoastra. Unii mai vad/citesc si alte surse, mai conduc si ei electrice…

Reply
OldBen 6 martie 2018 - 10:50

Nu te stresa, Adrian Mitrea asa e el – plin de aroganta – de fapt cred ca e singurul din lume care stie ceva despre masini, restul sunt doar niste nepriceputi… :).
Oricum presa tehnica din automotive de prin lume a inceput sa se cam trezeasca si sa realizeze ca pentru moment si pentru viitorul apropiat EV e nefiabila (nici pentru proprietar nici pentru stat) la fel ca AV (si crede-ma sunt chiar inplicat in domeniu). Dar ce sa faci si jurnalistul are o paine de mancat… vremuri grele, renumeratie dupa buget….

Reply
Adrian Mitrea 6 martie 2018 - 12:05

Man, sunt pe site-ul ăsta destule articole în acest sens. Ești pur și simplu răutăcios și rău intenționat. Poftim:
1. https://0-100.ro/2017/01/06/reportaj-un-craciun-de
2. https://0-100.ro/2017/01/18/iarna-cu-masina-electr
3. https://0-100.ro/2018/01/08/craciun-si-electroni-a

Reply
Nae 6 martie 2018 - 17:32

Bre nea Adrian, vorbesti pur si simplu foarte prost, precum si scrii: ce e aia „man” ce e aia „comenteaza, dar nu scrie prostii????” Esti pe maidan, in Vitan Barzesti sau unde te crezi? Inteleg ca e site-ul tau, dar ai nivel de manelist care vinde BMWuri din Germania, te rog sa ma crezi……Socant….

Cristi 7 martie 2018 - 22:32

Eu o folosesc si la -20 si nu este nici o problema ..este adevarat ca am autonomie mai scazuta cu un 10% dar si folosesc scaune incalzite volan incalzit…in plus consumul de energie este mai mic deoarece am dotata masina cu pompa de caldura nu cu rezistenta electrica cum are vw la ei aceasta obtiune costa ceva in plus

Reply
Cristi 6 martie 2018 - 09:51

Adrian, este pe un mare forum national o sectiune de auto si o sectiune de „jurnal de bord”. Eu nu am masina electrica, tot ce stiu despre ele stiu de la jurnalisti si posesori ,cei care posteaza acolo.

„Felicitari. De azi e-Golful (2016) pe care il conduc l-am tras pe dreapta. Motivul e simplu autonomia scazuta la temperaturile din Bucuresti plus ca nu i-am cumparat cauciucuri de iarna. Eu folosesc pe telefon aplicatia PlugShare care e utila dar se poate si mai bine daca toti cu electrice ar folosi cand opresc la statiile de incarcare. ”

„Da pe frig autonomia scade rau. Si a mea e parcata la caldurica, in garajul subteran. Nici eu nu am cumparat cauciucuri de iarna, neintentionand s-o folosesc la temperaturi negative, am fumigena pentru asta. ”

„ajunsese la 100 km autonomie pe eco si putina caldura.”

Astea sunt postarile unor useri de forum pe un topic de E-golf.Iti dau link-ul daca vrei.
Sa nu uitam ca asta a fost o iarna usoara, ca o primvara din trecut. Concluzia mea este ca e un mare moft, nepractic. O incarcare ia minim 45 de minute si autonomia e ridicola pentru costurile de achizitie.
Repet, dpdv al poluarii/cost de achizitie ,cel mai ok este GPL. Sunt tare curios de ce industria (si presa auto) evita grav subiectul 🙂

Reply
Adrian Mitrea 6 martie 2018 - 10:42

Aceea este prima versiune de e-Golf, toate masinile de prima generatie au autonomie limitata la circa 100 km real. La facelift-uri sau generatia a doua au primit baterii aproape duble din punctul de vedere al capacitatii.
E ca si cum ar spune cineva „mi-am tras Clasa S pe dreapta ca are consum 40 l/100 km in oras”. Asa o fi daca vorbim de generatiile din anii 90, cu cele mai mari motoare. Mai evolueaza tehnologia in timp.

Reply
sl0w 6 martie 2018 - 11:41

Ce capacitate dubla? Iar cu dezinformarile? http://www.armstrongvw.com/blog/2017-volkswagen-e-golf-vs-2016-e-golf-driving-range-and-battery/

2017 VW e-Golf Vs.2016 VW e-Golf
124 miles vs. 83 miles
35.8KWh vs. 24.2KWh

Si daca ai condus golful, stii si ca nu poti folosi toata capacitatea bateriei. Iar daca l-ai condus iarna, la temperaturi sub 0 (ca sa nu iti zic iar -10) stii foarte bine ca oamenii aia nu vorbesc prostii.

Adrian Mitrea 6 martie 2018 - 11:48

Am spus APROAPE dublă.
Chiar nu putem avea un dialog civilizat? Te poți opri, te rog, din jigniri?
Poftim și articol despre deplasarea cu Volkswagen e-Golf iarna: https://0-100.ro/2018/01/08/craciun-si-electroni-a
Și două cu BMW i3: https://0-100.ro/2017/01/06/reportaj-un-craciun-dehttps://0-100.ro/2017/01/18/iarna-cu-masina-electr
E bine?

sl0w 7 martie 2018 - 10:18

Ai probleme reale de intelegere a textului. Pe langa minciunile pe care le bagi pe aici. Faptul ca am indicat greselile facute de tine nu insemna ca te-am jignit.

Te-am facut arogant pentru ca iti permiti sa folosesti expresii de genul: „Ai sa intelegi dupa ce vei conduce macar 30 de minute ORICE automobil electric”, fara sa intelegi ca nevoile tale nu sunt si ale altora. Fiecare are anumite placeri, nevoi si aspiratii. Faptul ca pe tine te entuziasmeaza ceva nu inseamna automat ca acel ceva este „senzational” pentru ceilalti.
Si ti-am mai spus ca dezinformezi si imi mentin ideea: in decembrie afirmai despre e-Golf 2017 „capacitate crescută cu aproape 50%, de la 24,2 kWh la 35,8 kWh”, iar acum spui „La facelift-uri sau generatia a doua au primit baterii aproape duble din punctul de vedere al capacitatii.” De ce nu triple, cvadruple, daca tot suntem aici. Cum ar zice un clasic: „Sa nu lasam adevarul sa strice o stire-bomba .
Te-am mai rugat si sa ne spui cum se comporta la -10 grade si mi-ai dat 3 linkuri cu teste facute pe temperaturi pozitive, si spre finalul traseului, negative. Banuiesc ca ai avut la teste BMW-ul si acum 2 saptamani, la -10. Nu ma astept sa vad prea curand un articol despre asta.

Adrian Mitrea 7 martie 2018 - 10:34

Nu e nicio știre bombă. E un calcul realist.
Citește ce ți-am trimis cu link și ai să vezi că acele articole sunt documentate zile la rând la temperaturi negative.
Eu nu pot să-ți bag pe gât textele mele.
Informația există, e acolo, ți-am dat link-uri.
Dacă nu vrei să citești nu e treaba mea.
Dar e treba să nu-ți mai aprob alte aberații pe acest site.
Baftă!

sl0w 7 martie 2018 - 13:01

Eu am citit articolele tale. Doua chiar le-am REcitit. Dar tu ai citit ce te-am intrebat de mai multe ori? Te rog sa explici cum „aproape 50%” s-a transformat in „aproape dubla” si pe urma putem purta o discutie civilizata.

Doru 7 martie 2018 - 19:57

sl0w, dumneavoastra cereti in mod obsesiv niste teste cu EV la temperaturi negative, ceea ce imi da de inteles ca nu ati deschis nici macar unul dintre link-urile cu care dl Mitrea v-a raspuns.

„Cu bateria plina poti avea autonomie circa 170 km in cazul BMW i3 cu baterie mare (94 Ah, 33 kWh), in contextul in care temperaturile sunt la cel mult -5 grade Celsius (ca prag inferior). Pe masura ce temperatura scade spre -12 grade Celsius, autonomia poate ajunge la 140 km sau mai putin.”
„Am sa ma refer mai mult la temperatura de -5 grade Celsius, mai des intalnita in „iernile romanesti”. Sursa: http://0-100.hotnews.ro/2017/01/18/iarna-cu-masina-electrica-cum-influenteaza-gerul-autonomia/

Absolut tot articolul este despre cum se comporta EV la temperaturi negative: timp de incarcare, autonomie, consum, climatizare, tot! Articolul este de anul trecut, 18 ianuarie 2017.

Sa fim seriosi, ca doar nu avem ger in Romania 6 luni pe an… sunteti absurd!

Iar treaba cu dezinformarea (dublu vs 50%) e strict o chestie de nuanta de care dumneavoastra v-ati agatat pentru ca nu aveti altceva de facut. Sunt trecute valorile exacte in articole, deci omul nu v-a ascuns nimic.

Sanatate! Sa nu va otraviti cu propria rautate 🙂

john 6 martie 2018 - 12:32

industria si presa Evita subiectul despre gpl deoarece nu mai este …nici hidrocarburi nu mai sunt totul este pe sfarsite de asta incearca sa scoata masina asta electrica

Reply
Doru 6 martie 2018 - 09:51

Un Bmw i3 iarba merge cam 150 km cu clima functionand, scaune incalzite si farurile pornite. Plus ca senzatia este incredibila… Spuneti corect ca dupa ce mergi 30 de min cu o masiba electrica intelegi multe….

Reply
Adrian Mitrea 6 martie 2018 - 11:58

Ești arogant în comentariile tale, ar spune un cititor de pe aici. Ăștia care au condus și eu o electrică măcar 30 de minute în viața lor sunt niște aroganți. Așa mi-au spus.

Reply
Faur 6 martie 2018 - 10:04

Am condus (si conduc) eu! Are dreptate!

Reply
Adrian Mitrea 6 martie 2018 - 11:57

Ești un arogant, la fel ca mine :))

Reply
MariusP 6 martie 2018 - 10:20

Nici eu nu am condus inca, si te cred ca e super. Insa tehnologia actuala pur si simplu nu este viabila pentru ceea ce se doreste. Planurile facute de diverse state si metropole europene de a interzice Diesel-ul si Otto-ul incepand cu 2025 (Norvegia) – 2030 sunt un sir neintrerupt de ipocrizie si orbire voluntara. Poate ca norvegienii isi permit, sunt unul dintre cele mai bogate state din lume, dar si ei vor avea probleme logistice uriase daca ar vrea sa electrifice tot parcul auto. Cu tehnologia actuala, cu bateriile existente si cu timpii de incarcare de acum, pur si simplu nu are cum sa functioneze. In plus, masinile electrice de la productie pana la casare sunt per total mai poluante decat masinile cu combustie interna. Asta e un adevar care doare si de care nu vorbeste nimeni. E de noaptea mintii. Pana acum cativa ani toti promovau Diesel-ul pe toti peretii. Erau cele mai ravnite masini. Acum 2 ani Mercedes a facut o investitie de cateva miliarde in dezvoltarea motoarelor Diesel. Acum i-a apucat, „nu mai sunt bune, trebuie sa schimbam tot”. Incredibil ce se intampla!

Relativ la tema articolului, la pretul de incarcare, e normal, oamenii aia trebuie sa-si scoata banii pentru statii. Am inteles ca o statie costa cateva zeci de mii de eur. La cate VE sunt in Romania, o sa aiba nevoie de mult timp sa-si scoata banii, chiar si la pretul ala. Si ma bucur, e un wake up call pentru toti cei care viseaza masini electrice si tehnologii noi pe care le inventam cand avem noi chef. De parca ditamai concernele precum LG sau Tesla sau BASF si cati altii nu se chinuie de ani si ani sa gaseasca o alternativa la bateriile actuale, cu tehnologie veche de 100 de ani inventata de Porsche. Apropo de asta, au mai fost multe incercari in ultima suta de ani cu masinile electrice. De data asta ambitia e mai mare pentru ca e comandata politic. Insa daca nu apare ceva cu adevarat revolutionar, o sa se fasaie si asta, cu tot tam-tam-ul din media cu tot.

Toate statele care si-au facut acele planuri ambitioase se bazeaza pe ceva ce inca nu exista. Ceea ce e hilar! Cum sa faci asa ceva? Eu stiu ca da bine la socialisti/progresisti, dar eu le-as spune acelor oameni sa vina in lumea reala, sa nu mai piarda vremea cu vise frumoase cu stelute verzi si eoliene pe pereti.

PS: Sper sa-mi publicati punctul de vedere, chiar daca e incorect-politic…

Reply
Adrian Mitrea 6 martie 2018 - 11:56

Comentariul tău este pertinent, cum să nu-l aprob?!
Referitor la costul stațiilor, cele de 22 kW sunt între 500-4.000 Euro, iar cele de 50 kW pot bate și spre 50.000 Euro.
Daaaaar… să nu credem că o pompă de benzină sau diesel este gratis. Și acelea presupun investiții și totuși n-ai abonament 220 Lei/lună ca să alimentezi cu benzină de 3 Lei litrul în loc de 5,5 Lei litrul. Corect?

Reply
Ghita 6 martie 2018 - 12:59

Nu cred ca e relevant sa facem aprecieri despre pretul incarcarii electrice. E la inceput, e vorba de o unica firma, nu exista inca o piata concurentiala. Deocamdata e doar „senzational! Incarcarea electrica e mai scumpa decat cea clasica!”

Rahova 6 martie 2018 - 12:57

Investițiile într-o benzinărie pot depăși un milion de euro. Tehnologia mașinilor electrice e abia la început de drum, iar modelele ce vor fi lansate după 2020 vor avea autonomie de 600-800km, iar după 10min de încărcare vor putea circula 100-150 de km fără probleme.
Tot parcul auto al Europei poate fi electric, fără probleme, există resurse de orice natură.
Automobilul electric poluează cu mult mia puțin decât cel diesel.(mulți cred că motorina se extrage din pământ cu cost zero, ceea ce e fals)

Reply
MariusP 6 martie 2018 - 14:27

Ai scris o serie de afirmatii cu iz de postulat. Ma bucur ca te-a convins presa socialista. De curiozitate te-ai uitat cat la suta din parcul auto UE e electric? Te-ai uitat care e ponderea VE in vanzari la nivel UE? De unde stii ca modelele lansate in 2 ani o sa fie cu autonomii de 600 – 800 de km? Stii cati kw iti trebuie pentru 100 de km? Ce spui tu e VE vor avea baterii de 120 kw. Tu stii ce inseamna asta, fizic, pentru o masina? Iti dai seama de implicatiile asupra retelelor de alimentare cu energie electrica in momentul in care ai 10.000 de de EV-uri intr-un oras de marime medie? 10.000 nu e mult, ca sa ne intelegem. Ai cautat informatii despre eficientizarea tehnologiilor actuale, si a materialelor actuale folosite pentru baterii? Ai aflat oare ca nu se mai prea pot eficientiza, ca s-a cam ajuns la limita? Stii cat costa materiile prime pentru baterii si care a fost evolutia preturilor in ultimii ani de cand a inceput isteria lui Musk? Ai vreo idee despre toate astea? Sau turui mai departe prostiile debitate de cate un functionar la stat care viseaza „0 poluare in cincinalul urmator”?

Florin 6 martie 2018 - 16:46

bull… Ca sa ai 800km autonomie ai nevoie de baterii de 4 ori mai puternice decat cele mai bune baterii actuale. Deci vor costa pe masura. Sau masina va fi atat de grea incat nu va mai fi eficienta. Sau stiti voi ca a aparut vreo noua tehnologie de baterie care sa fie de 4 ori mai puternica? Cu legea lui Ohm nu te joci. Si nu vorbesc de „esti om cu mine, sunt om cu tine:

Alex 7 martie 2018 - 13:18

Tesla Roadster – https://www.tesla.com/roadster

Autonomie 1000km
Incarcare 1h

Eu zic ca schimba problemele ecuatiei muult.

Nu iti trebuie baterii de 4 ori mai puternice, ci mai multe.

johnny 21 martie 2018 - 19:38

Tesla S 100 (fabricate azi, care merg azi pe șosea) au autonomie reală de 335 mile – aproximativ 540 km. Repet, mașini care există, Tesla vinde 100k de Tesla S pe an

Cristian 6 martie 2018 - 20:21

Pe ce te bazezi cind faci astfel de afirmații VE sint mai poluante decit mașinile……. Am vrut sa răspund la afirmațiile făcute aici și m-am lehămițit. De fapt este o problemă de mentalitate și de atitudine tipic românească mașina electrică este o timpenie, americanii, nemții, japonejii!!!!, și alții este niște proști, pentru ca este sub cincizeci , niște ipocriți, orbiți voluntar, cheltuie adica aruncă miliarde pe apa sîmbetei , pentru că e bogați și își permit, nu-i așa, mai bine românește, nu facem nimic, circotim și sintem mai cîștigați. Un singur lucru mai spun, valoarea pe Bursă a unei singure firme, din Germania, anume, BMW, este de aproximativ 80 de miliarde, datoria Publică a României este în jur de 100 de miliarde.Multi văd puțin cunosc……si mai puțini înțeleg.

Reply
Comentatorul 6 martie 2018 - 10:24

Bre nea autorule de articol, Adrian Mitea….dar ce arogant esti in comentarii!!!! Incredibil.

Reply
Adrian Mitrea 6 martie 2018 - 11:54

Iar tu ești pâinea lui Dumnezeu. Ai scris un comentariu fix degeaba. Baftă la hatereală. Dacă vrei să avem o discuție despre subiect, te aștept cu un nou comentariu. Orice alte divagații nu vor mai fi aprobate.

Reply
Doru 6 martie 2018 - 16:15

Macar autorul articolului isi asuma ce zice cu numele real, nu ca multi dintre comentatori.

Reply
cititorul 6 martie 2018 - 15:04

conduc un e-Golf si este f adevarat ca iarna asta am facut maxim 80 km cu un „plin”; am dat drumul la caldura pe 22c si cu oprire nu permanent; vara autonomia este de 17o km fara aer, desi spune ca este de 190 in manual. Vorbesc de oras. Se conduce usor, e misto dar cand mergi la statie si gasesti masini care stau de 2 zile – E pony- si ocupa locul nu prea iti mai place si o dai naibii de electrica – te mai si grabesti si nu vezi nicio varianta.

Reply
Adrian Mitrea 6 martie 2018 - 15:19

Inteleg. Spune-ne si ca e-Golf-ul tau este fabricat inainte de 2017, an in care autonomia acestui model a crescut cu 50%.

Reply
Cristian 6 martie 2018 - 17:04

Cristi a gresit cu putin: 66 de kilometri merge un Golf electric nou nout, daca e ger afara si pui caldura. Daca nu crezi, iti trimit factura de la platforma, ca poate pui si tu jumatate din bani, ca o contributie la eforul de a furniza date exacte.
Iar calculul privind curentul e total fara importanta, avand in vedere ca dupa 8 ani trebuie schimbate bateriile, a caror cost este de minim 15.000 de euro.
La laptopul pe care scriu bateria a murit dupa 5 ani…

Reply
Adrian Mitrea 6 martie 2018 - 18:07

Da-mi factura pe e-mail.
Daca un e-Golf 2017+ merge 66 km cand e ger afara, nu doar ca iti platesc platforma, iti cumpar si masina aia „proasta” si o folosesc eu.
Am folosit 3 BMW-uri i3 in total 5.000 km in ultimii doi ani si am parcurs peste 1.000 km cu doua Volkswagen e-Golf diferite.
Tot ce spui este ireal.

Reply
dodoi 22 martie 2018 - 08:57

E posibil in special daca nu ai avut masina la incarcat peste noapte si nu vrei sa faci tontoroiu in masina. La -20 C bateria scade cu 40% dupa http://www.cbc.ca/news/canada/toronto/electric-cars-weather-the-winter-well-1.4473743

johnny 21 martie 2018 - 19:43

66 de km? vezi că poate ți s-a înfundat injecția de la TDI. Nenea, mașină electrică nu înseamnă că are bendix și alternator, la commentul tău era să îmi explodeze bullshit detectorul :)))

Reply
Capătu satului 6 martie 2018 - 09:15

Refuz sa cred asa ceva
Stie toata lumea ca la noi avem cei mai mai buni menajeri de pe glob
Chestia asta cu cresterea prețului peste orice limita este tipica modelului de afacere de la noi
Faci firma si după un timp cand ai prins in piata bagi un pret sa pice pe spate tot globu
La fel este in turism: conditii proaste preturi mari
Si cam in toate afacerile de la noi
Asta cu stațiile mareste pretu ca stie ca la noi nh poate nimeni sa il sanctioneze este mai ceva ca in vestu salbatic

Reply
Rahova 6 martie 2018 - 09:16

E doar un tarif aplicat de o firmă, nu o regulă generală. Se poate încărca de acasă cu 0,4 lei pe KWh și atunci cei 13KWh pe 100km costă numai 5,2 lei.

Reply
Akaiu07 6 martie 2018 - 11:31

Exact asa procedez eu. Pun frumos la 220V, nu depind de nimeni si am pretul standard Enel pe KW;-)

Reply
Adrian Mitrea 6 martie 2018 - 11:50

Da, e cea mai bună variantă (momentan). Dumnezeu știe ce le va trăzni capul și furnizorilor de electricitate când vor vedea că proprietarii de mașini electrice sunt o bună vacă de muls…

Reply
mihai 6 martie 2018 - 16:02

N-au ce face pe legea actuală. Atâta vreme cât te încadrezi în puterea maximă instalată, pot doar să-ți vândă în condițiile de acum. Dar ar putea face lobby ca încărcările mașinilor electrice să se tarifeze separat, pe branșament separat…

Reply
Laur 3 octombrie 2019 - 16:58

Asta doar pana iesi de la tine din Rahova.Daca trebuie sa ajungi la Brasov sau Constanta, poti uita de prelungitorul tau de acasa si de tarifele de ENEL

Reply
pb80tm 6 martie 2018 - 09:32

asta e viitorul. sa ne obisnuim cu aceste tarife deoarece autofosil e la apus. se intampla exact ca la tranzitia de la becuri clasice la led. un bec clasic costa 0,50 lei un led cel mai ieftin costa 15 lei. incarcarea la tine acasa e poveste. 1 nu duce reteaua ta amperii necesari pt incarcare avand in vedere ca incarci la 40A pt cea mai lenta incarcare. 2 majoritatea stau la bloc si nu au nici panouri foto pe acoperis si nici biogaz cum viseaza unii. 3 aglomeratiile urbane scaleaza amperajul si nu sunt proiectate retelele urbane sa duca 40A per apartament simultan deoarece intre 4 si 6 seara ajungem toti deodata acasa si bagam la incarcat masina. plus ca noaptea fotovoltaicele nu livreaza. iti trebuie un sistem de stocare energie pt consum de noapte… etc si alte maruntisuri tehnice care se transforma in costuri. e ca in comunism, ideologia e fantastic de atractiva, implementarea e catastrofa. cum zicea unu nu e pranz pe gratis, nici macar cu pret redus. da stiu in america e… si elon musk face….. acolo.

Reply
Cornel 6 martie 2018 - 11:32

Face, trimite masini in spatiu, cu modelul 3 catre oamenii care-au platit avansul un pic mai greut, dar cine stie. V-a spus Mustaciosul cum stau lucrurile cu masinile electrice, el fiind singurul care a facut profit din asa ceva. Totusi aici e o discutie cat de cat serioasa, asa ca sa-l lasam pe elon de-o parte.

Reply
Ursul Gras 6 martie 2018 - 09:37

E amuzant cum toată lumea se dă peste cap legat de confortul personal, mai ales confortul buzunarului. Auzi la ei – de ce să treacă la electric dacă necesită alimentări de două – patru ori mai dese și costă tot cât benzina? Pfuaaa, păi cum să ne deranjăm noi?

DAR LA REDUCEREA LA ZERO A POLUĂRII nu vă gândiți, măi, găgăuților?

Ce preferați – plinul o dată pe lună cu 250 de lei la benzină / motorină cu poluarea aferentă, sau plinul de două-patru ori pe lună tot cu 250 de lei dar cu poluare ZERO?

Toată lumea se plânge că Bucureștiul e plin de noxe, că mașinile sunt de vină, că hau, că mau. Păi SCHIMBAREA TREBUIE SĂ VINĂ DE LA VOI, măi, găgăuților, în primul rând.

Reply
OldBen 6 martie 2018 - 11:00

„DAR LA REDUCEREA LA ZERO A POLUĂRII” ha ha ha.
Studii temeinice si carti publicate (nu in inchisorile din Ro), arata clar ca in tarile care inca produc energie electrica partial din carbune – si aici se include si SUA – masinile electrice (EV) sunt mai poluante decat cele pe benzina. Nu dau link-uri ca cine are mintea deschisa si cauta gaseste.

Unii au impresia ca daca masina lor nu scoate fum ea nu polueaza 🙂
Cata ignoranta….

Reply
Adrian Mitrea 6 martie 2018 - 11:52

Nu există asemenea studii.
Pe ciclul de viață se estimează că poluarea de la primul șurub la casare (incluzând și utilizarea) este mai mică la o mașină electrică. Procentul variază între 30 și 50, în funcție de unde citești.
Dar subliniez. Nu știm cum sunt făcute aceste studii, este și mult fake news și într-o parte și în cealaltă.

Reply
OldBen 6 martie 2018 - 13:58

Bravo, ma bucur ca ai citit tot ce exista pe subiect si nu ai gasit.

Totusi, un mic exemplu doar pentru ceilalti cititori, preluat de pe site-ul UN:

http://www.un.org/esa/gite/iandm/faizpaper.pdf

Concluzia cartii la pagina 218:
„Electric vehicles have zero emissions at the point of use, although emissions of NOx and SO2 associated with power generation for electric vehicle use can exceed those from conventional gasoline and diesel vehicles.”

Desigur depinde unde citesti si cum citesti si mai ales daca citesti.

Reply
Cornel 6 martie 2018 - 11:44

Ursule, n-ai priceput, lumea se plange ca E2E, adica de la cap la coada, intreg procesul de fabricatie, exploatare si apoi reciclare al unei electrice e mai poluant decat al unei masini clasice, la care se adauga neajunsurile ce tin de lipsa infrastructurii si a tehnologiei. Poluarea nu se reduce la zero, cum spui tu cu litere de-o schioapa, ci se muta in termocentrale sau micro-hidro-centrale care distrug efectiv raurile de munte,in statii de reciclare a bateriilor, samd. Cu energie regenerabila nu se face primavara, ca nu e nici ieftina, nici nu se poate produce la buton in cantitatile dorite, asa ca pana nu vom avea o sursa de energie cu adevarat revolutionara, ne vom invarti in jurul cozii.

Reply
Cistică 17 ianuarie 2019 - 19:12

Ți-ai pus intrbare cât poluează tehnologia termodinamică pentru producerea energiei electrice???!! On

Reply
Ciuciu Muciu 6 martie 2018 - 09:45

De unde si pana unde incarcarea electrica trebuie sa fie mai ieftina decat plinul cu carburant?

Reply
Adrian Mitrea 6 martie 2018 - 12:01

Da’ chiar așa. Eu aș propune să fie 500 Lei o încărcare, să le iasă ălora cu electricele fițele din cap!
E mai bine?

Reply
Ciuciu Muciu 6 martie 2018 - 12:57

Ai zis-o boss! Ca si cand Romania e vreo mare piata de electrice, abia ce se vand masini noi si tu le plangi de mila alora cu EV. Si ce e asa de strigator tinand cont ca majoritatea romanilor fura curent? Da, stiu ,am zis o si pe asta, romanii fura curent, chiar si cei care se intituleaza vezi doamne „antreprenori”.

Toata smenozeala asta cu EV e ca acestea sunt mai putin poluante decat ICE, de unde si pana unde tragi tu concluzia ca „plinul” ar trebui sa fie mai ieftin, aud?!

Reply
Catalin 18 august 2018 - 23:30

Diferența de preț vine din eficientă motorului electric,care are un randament de peste 90%,motorul Otto ~34%iar motorul pe benzina ~24%.De aici vine diferă de preț,din transformarea energiei(de ori ce fel)in lucru mecanic.

Reply
Tudor 6 martie 2018 - 09:53

Felicitari pentru articol, este foarte bun!
Era previzibila taxarea la minut pentru ca exista un cadru legislativ care sa permita vanzarea de energie electrica pentru o companie mica. Se lucreaza la asta, dar va dura probabil foarte mult.

Pretul este insa strigator la cer. In cazul unei statii rapide, custul este chiar mai mare, daca se doreste incarcarea completa. Ultima etapa a incarcarii (>80%), reduce semnificativ puterea livrata, si implicit mareste timplul pentru incarcarea fiecarui kWh.

Parea serioasa firma asta. Ne-am inselat. Sunt curios daca au primit subventii pentru statii, sau chiar fonduri UE. Daca da, oare ce conditii au? Merita investigat.

Reply
Doru 6 martie 2018 - 14:14

Sigur au montat statiile pe fonduri europene, iar acum vor sa se imbogateasca.

Reply
Adrian Mitrea 6 martie 2018 - 14:20

Sunt cofinantate din fonduri UE, scrie pe ele.

Reply
andrei 6 martie 2018 - 09:54

exact ce ziceam in alt articol. va trebui sa o incarci acasa, in realitate. astept sa vad firele de la bloc la priza masinii :D. masinile astea aveau un singur imens avantaj concret, consumul mult mai mic (trecem peste treaba cu distributia cuplului, nu pt asta iti luai o electrica in primul rand). cand i-ai luat acest avantaj, poti sa renunti la ele linistit. din nefericire. se pare ca foamea de inavutire a unora, corelata cu lipsa reglementarilor din partea statului va duce la astfel de situatii. deci de fapt nu ne dorim scaderea poluarii. ne dorim sa pacalim „prostii” care iau o astfel de masina. sa ii jumulim, nu?

Reply
Akaiu07 6 martie 2018 - 11:36

Este pur si simplu lipsa concurentei reale. Un narav tipc romanesc. Sa mai apara vreo 2 furnizori sa-i vezi cum vor scadea tarifele. Imi aduc aminte de telefonia mobila imediat dupa 90..Erai taxat si la primirea apelurilor!:-) Acum nu stiu ce sa-ti mai ofere doar doar te agata la un abonament modic.

Reply
Eugen 7 martie 2018 - 12:04

Corect!!

Reply
andrei 7 martie 2018 - 12:39

sunt sceptic. la noi in tara, de regula mai multi inseamna cartel deci acelasi pret nicidecum mai mic. astept sa fiu contrazis de cazul asta. peste ceva ani, evident.

Reply
Matrixu 6 martie 2018 - 10:29

M-am uitat si eu acum vreo saptamana la ei intrucat mi-am comandat o masina electrica. Intr-adevar preturile sunt aberante. Mai ales daca stai la bloc. Eu mi-am comandat masina stiind exact ca nu o sa ies cu ea din Bucuresti. E luata doar pentru mers in oras. Plus ca stau la casa. Si am decis ca posibilitatea de a ramane fara curent cat ma plimb in bucuresti este insignifianta considerand ca nu am cum sa uit 3 zile la rand sa incarc masina.

Reply
StefanV 6 martie 2018 - 11:01

Atata timp cat oamenii prefera sa isi puna acasa centrale pe motorina in loc de centrale pe curent, Romania nu poate deveni o piata pentru masinile electrice.
Cand curentul va fi la pretul corect atunci putem vorbi de masini electrice in Romania.

Reply
Cornel 6 martie 2018 - 11:27

Piata isi va spune cuvantul. Nu conteza cine cere conteza cine plateste.

Reply
mihai 6 martie 2018 - 11:54

Adrian, vezi, se întâmplă exact ce am scris în comentariile la articolul cu încărcarea la bloc: low hanging fruits s-au terminat, iar acum businessul a intrat în faza de maturitate, zisă și cash-cow ( https://corporatefinanceinstitute.com/resources/knowledge/finance/business-life-cycle/ ). Tot ce mă mir e că a ajuns în faza asta atât de repede; mă așteptam să mai dureze vreun an-doi.

Dar tu nu m-ai crezut. O țineai într-una „Batman! Batman!”

Reply
Adrian Mitrea 6 martie 2018 - 11:59

Salut, Mihai! Da, era previzibil. Și încă sunt alte sute de stații gratuite sau la prețuri mai mici.
Nu mă grăbesc cu concluziile și te rog să n-o faci nici tu 🙂

Reply
mihai 6 martie 2018 - 12:06

Ce nu observi este că Renovatio, în calitate de cea mai mare rețea, are capacitate de market maker, la fel ca Petrom dincolo. În maxim o lună nu vor mai fi stații gratuite în București. Și asta pentru că alde Cora și Kaufland s-ar putea să aibă nevoie de aprobări speciale de la mothership din Franța și Germania, care durează o lună.

Reply
dANIEL 6 martie 2018 - 12:02

Si uite-asa niste „jmekeri” fac saci de bani de pe urma prostilor! Chiar va imaginati ca aceste auto electrice sunt mai putin poluante decat cele „clasice”? Ganditi-va cum se fabrica acumulatoriii! Sau cum se produce energia electrica! Sau cum se produc materialele pentru statiile de producere a energiei electrice, a statiilor de incarcare etc. 😀 !

Cand jegurile de distribuitori au nesimtirea sa vrea profitri de 1000% un guvern normal ar impune niste pretui maximale. (Nu, sigur ca nu e piata libera dar asta se intampla din momentul in care tot ei interzic motorina … si peste inca cativa ani probabil si benzina). Si cum coruptia este mai fecventa decat aerul, pretul s-ar putea sa explodeze la fel cum a facut-o benzina acum ceva ani cand si-a dublat-triplat pretul. Si asta la nivel mondial, la fel ca si in cazul combustibillilor fosili!!!

Reply
Bocai 6 martie 2018 - 12:02

Masina electrica nu reduce incalzirea globala.Curentul electric pe care il consuma o masina electrica este produs in mare majoritate tot cu carbuni sau hidrocarburi.Unde mai punem ca randamentul in centrale este foarte mic. Amprenta de carbon este aceeasi, numai ca se muta in alt loc, in orase poate fi mai putina poluare.

Reply
was 6 martie 2018 - 22:55

Ceea ce priveste randamentul noilor centrale termice (mai noi de 10 ani) se apropie de 90 %. Chiar si cele vechi erau peste 50%.

Reply
johnny 21 martie 2018 - 19:54

Aceeași tâmpenie, băgată de petroliști, și repetată la nesfârșit de tot felul de prostănaci :). Nenea, producerea benzinei și a motorinei consumă o grămadă de ENERGIE ELECTRICĂ. Petrolul este distilat de 3 ori la rând și apoi rafinat (cracat) în rafinării care sunt cei mai mari consumatori de energie electrică (800 MW putere instalată). Energia aia este efectiv irosită, nu este băgată în benzină, . Amprenta de energie electrică a 10 litri de benzină este de 16 kwh, aproximativ egală cu energia consumată de o mașină electrică pentru a se deplasa 100 km. Dacă mâine ar trece toate 6 milioane de mașini din România pe baterii consumul de energie electrică ar rămâne cam pe acolo, în schimb milioane de litri de benzină și de diesel pe zi NU AR MAI FI ARSE
Petrolierii nu se pot lupta cu cifrele, asta e ghinionul lor

Reply
gushpi 6 martie 2018 - 12:35

…lipsa concurenței!

(că nu cred că duce infrastructura unei scări de bloc să încarce 20 de mașini în același timp cu mașinile de spălat in funcțiune, +, +, + altele…!!!)

io tot zic că soluția nu este de a sta ore la încărcare cu mașina, ci de a se standardiza bateriile – apoi să le schimbăm in 5 minute la stațiile de încărcare
(pt cârcotașii care zic că bateriile vor fi mai vechi sau mai noi, se poate plăti in funcție de autonomia pe care ți-o va arăta displayul bateriei la stație…)

dar, precum fu la mufele telefoanelor mobile (care s-au standardizat după 10-15 ani), așa vom aștepta și la mașini…

Reply
Stefan 6 martie 2018 - 13:49

Stimati cititori,
Vi se pare corect să subventionăm cu cca 10000 euro o masină electrică?
E ca si cum ai subventiona incălzirea piscinei cuiva care si-a permis acest lucru.
Din 10000 euro poti să subventionezi cel putin 20 buc de catalizatoare ptr masini mici care se plimbă la greu in orase si evident poluează pe măsură.de ex taxi.
By the way am un fost coleg de facultate in SUA Texas un incărcător ptr Tesla l-a costat 8500 usd acu 3 ani.

Reply
Adrian Mitrea 6 martie 2018 - 13:53

Dar ți se pare cinstit ca industria petrolieră să primească ajutoare de stat, în diverse forme?
Acesta de mai jos e doar un exemplu mic și local. Măgăriile acestea se întâmplă peste tot în lume. https://economie.hotnews.ro/stiri-companii-209878

Reply
Sorin Apopei 6 martie 2018 - 19:21

Eu am stat la bloc, la et. 3 si am incarcat 1 an masina fara probleme. Apoi au aparut statiile si le-am folosit gratis doi ani.
Acum m-am mutat la casa, am bransament trifazat cu 16A, incarc doua masini electrice in permanenta cand am chef, consum curent cand am chef, am distribuit bine consumatorii si functioneaza perfect. Costul lunar este de 500 ron. Facem cu fiecare masina in jur de 2000 km/luna. Eu zic ca e rezonabil. La casa stau de 6 luni si nu am mai avut nevoie de statii.
Una din masini are si generator (i3 REX) luat second-hand. E super, pot sa ies si prin tara, fara sa mai pierd timpul pe la statii.

Ati putea si voi sa va ganditi la o remoca cu generator :), pe bune, in America sunt o multime de idei traznite :).

Adrian Mitrea este un reporter super cumsecade, fata de altii. Nu stiu ce aveti cu el. Chiar ne-a informat foarte bine.

Reply
Ciprian 6 martie 2018 - 13:59

Acesta se numește abuz capitalist, profitorie sau șmenărie, ăștia întotdeauna te vor atrage în capcane, te stimulează să cumperi iar apoi îți bagă tot felul de taxe nemotivate si nemotivabile, făcând astfel cumpărătorul de bună credință să regrete achiziția unei astfel de mașini, bașca să nu mai spunem de această autonomie foarte scăzută a mașinilor electrice și timpul petrecut la o încărcare. Sunt mașini auto regenerabile, solare, kinetice, dar NU se dorește încă scoaterea lor pe piață !

Reply
Florin 6 martie 2018 - 14:55

Incredibil ca toata lumea civilizata vede trecerea catre electric ca ceva pozitiv, romanii o vad ca ceva negativ. Asta spune multe despre neamul romanesc, indragostit de „fumigenele” nemtesti. Ca ei si copii lor fac cancer de la aceleasi fumigene, nu pare sa deranjeze pe nimeni, deranjeaza in schimb masinile electrice, care nici macar nu sunt, pe sosele. Cum zicea un personaj din Caragiale: Ori sa se revizuiasca, primesc! dar sa nu se schimbe nimica. In mai bine de 100ani nu s-a schimbat nimic in mentalitatea romanului.

Reply
Bocai 6 martie 2018 - 15:33

Revin,
Amprenta de carbon a masinii electrice este similara cu a unei masini cu carburanti clasici. Se muta doar locatia unde se degaja CO2_ul.Inmultind randamentele pana la motorul electric al masinii care circula este posibil ca amprenta de carbon a unei masini electrice sa fie chiar mai mare decat a uneia clasice.Nu o spune un roman ci mai multe universitati care au facut studii din fonduri „neinteresate de rezultatul cercetarii”.Daca energie electrica s-ar produce cu surse neconventionale situatia s-ar schimba .Totusi toata lumea observa ca energia solara, eoliana, oricat s-ar dezvolta nu acopera nici 20% din necesar.Ar fi energiia atomica dar lumea este cam circumspecta .

Reply
Florin 6 martie 2018 - 16:06

E vorba de NOx, nu de CO2. Si locatia conteaza enorm, adica sa nu fie in localitate, unde traim.

Reply
Mărgelatu 6 martie 2018 - 16:39

Câmpurile magnetice puternice provoacă leucemii la copii și Alzheimer la adulți. Cel puțin, automobilul electric nu-i va îmbolnăvi pe trecători, ci pe ocupanți. Dacă vă doriți mijloace de transport sănătoase pentru toți, militați pentru ridicarea interdicției pentru atelaje, de a circula în perimetrele urbane.

Reply
Fram 19 martie 2018 - 19:38

Aveti grija care mergeti cu troleu,tramvaiu, metrou sau cu trenu pana la mare ati pus-o! Wtf ?

Reply
Ro 35 6 martie 2018 - 15:26

SUNT POSESOR DE MERCEDES B CLASSE 250E. E SUPER. COSTURILE AU SCAZUT DRAMATIC. INCARC DOAR ACASA IN GARAJ. IN GENERAL LUMEA E RETICIENTA LA MASINI ELECTRICE, ACUM, DUPA ACEASTA STIRE, PROBABIL VOR RAMANE EXTREM DE PUTINI. PE MINE NU MA AFECTEAZA INSA MI-AR FI PLACUT SA SE MAREASCA PARCUL AUTO ELECTRIC

Reply
was 6 martie 2018 - 23:07

Poate daca scriai „Sunt posesor MANDRU.de.” ajungea, nu trebuia tot comentariul sa fie cu majuscule. Apoi oficial se numeste Mercedes-Benz B-Klasse 250e.

Reply
kilo 6 martie 2018 - 15:30

La fel cum DTT-ul nu mai este folosit in agricultura decat de tarile inapoiate si benzina va pierde in viitorul apropiat lupta cu transportul electric. Nimeni nu poate opri progresul construit pe fundamente de siguranta pentru motive de saracie si/sau negarea realitatii in privinta incalzirii globale, nici macar ignoranta agresiva sau interesul masiv al industriei auto. Cand tehnologia si civilizatia avanseaza nu mai e totul despre pret, calitatea vietii trebuie sa prevaleze.

Reply
Doru 6 martie 2018 - 16:02

Normal ca oamenii care au fost sceptici in privinta EV de la bun inceput, acum au motive si mai mari sa vada treaba asta ca pe o prostie.

Daca cei de la Renovatio ar fi pus un pret decent pe kW, atunci oamenii ar fi vazut avantajul actual al unei masini electrice – masina strict de oras, pentru rezolvarea treburilor zilnice. Pretul impus de aceasta firma nu poate fi justificat: statiile au fost cofinantate prin fonduri europene, energia electrica este mult mai ieftina, deci sa ceri oamenilor bani ca pentru un plin cu benzina este pur si simplu nesimtire.
Si nu, nu sunt adeptul incarcatului gratis! Orice lucru costa, dar sa nu fim absurzi, totusi…

EV reprezinta un inceput greoi catre o schimbare (buna sau rea, trebuie sa acceptam ca ea exista si ca va fi din ce in ce mai performanta pe masura ce vor trece anii pentru ca tehnologia va evolua). EV nu e masina perfecta. Cum nici o masina pe benzina/motorina nu e perfecta. Ambele au avantaje si dezavantaje si, din punctul meu de vedere, masinile nu se exclud unele pe celelalte pentru ca sunt gandite pentru situatii si nevoi diferite.

Felicitari pentru articol, Adrian Mitrea! Vad ca 0-100.ro este primul site care a scris despre acest subiect.

Reply
Adrian Mitrea 6 martie 2018 - 16:20

Mulțumesc, Doru!

Reply
Marius 6 martie 2018 - 21:34

Vad ca desi nu este subiectul articolului, s-a lansat aici o adevarata dezbatere pro/contra masinilor electrice.
Asa cum Florin a punctat foarte bine intr-un comentariu mai sus, inversunarea asta impotriva EV-urilor e tipic romaneasca. In alte tari civilizate, din pacate discutiile pe aceste teme sunt la alt nivel, dar poate si de-asta suntem unde suntem acum ca si natie.
Totusi nu inteleg de ce compara lumea EV-urile cu masinile conventionale. E ca si cum m-ar intreba cineva la o spalatorie, lucru care mi s-a intamplat de mai multe ori de altfel: „Frumoasa masina…, dar cat a costat?”, iar dupa ce i-am raspuns mi-a spus: „Da’ dar sti ca la banii astia puteai sa-ti iei..”, indicandu-mi un model german iubit de o anumita categorie de pe la noi. E o chestie pur personala, nu tine de bani sau de calcule matematice.
Carcotasii spun ca de fapt muti problema poluarii in alta parte, poate asa o fi, cel putin pentru moment, pana terminam de „ars” petrolul, gazele si carbunele. Atunci o sa se gandeasca lumea mai serios la energia alternativa. Pana atunci insa eu trebuie sa inghit in drumul meu catre servici o ora dus – intors zilnic gazele crunte de esapament. Si asta nu pentru ca nu imi permit sa ma duc cu masina conventionala la servici…
Deci, da poate sunt ignorant si eu si vreau sa scap pe poloarea din orasul in care sunt nevoit sa traiesc si da as vrea ca aceasta plimbare sa-mi fie benefica, dar nu stiu daca acum este.
Oricum, orice om informat banuieac ca si-a dat sema ca un EV nu poate pentru moment inlocui o masina conventionala. EV-ul este o masina pentru oras momentan sau pentru distante scurte, o masina complementara, deci inca odata nu inteleg inversunarea din unele comentarii de mai sus.
Mai citeam intr-un comentariu mai sus ca bateriile se degradeaza sau trebuie inlocuite dupa 8 ani. Dar de cate revizii costisitoare, piese inlocuite, ulei si altele este nevoie la masinile conventionale in acesta perioada. Se vehicula chiar si un pret de parca 15000 euro pentru inlocuirea bateriei. Sunt curios, este dintr-o sursa oficiala? S-a ajuns pana acum la vreo marca auto inlocuirea contra cost a bateriei?

In fine, in ceea ce priveste articolul, parerea mea e ca este un pic cam alarmist. Adica una dintre putinele firme de pe piata, a hotarat ca dupa o perioada de trial sa ceara bani. Multi bani! Mult prea multi, tipic romanesc…
Eu nu vad insa asta o problema pentru viitorii proprietari de EV-uri, mai sunt si alte alternative si ca un segment in plina dezvoltare sunt convins ca vor fi si mai multe alternative.
Personal astept cu nerabdare lansarea in Romania a Leaf-ului 2018.

Reply
gigi 6 martie 2018 - 22:20

Abia acum, dupa cativa ani de utilizare apar date reale despre cat tine o baterie pt EV. La Tesla se pare ca ar fi in jur de 25ani. Dupa care, nu se strica, dar scade sub 80% din capacitatea initiala.

https://www.youtube.com/watch?v=Gb_i4ihsJ1w

Reply
Mihai 7 martie 2018 - 14:20

Cum spunea un coleg mai sus, curentul pentru masina ta cum este produs ? oare nu ne imbatam cu apa rece in toata treaba asta cu protejatul mediului?
Nu inteleg de ce nu sunt dezvoltate masinile pe Hidrogen, (vezi Honda Clarity F500) Hidrogen este peste tot, la emise ai apa.

Reply
Adrian Mitrea 7 martie 2018 - 14:30

Si hidrogenul cum e produs? Si transportat? Nu cumva tot poluant?
Energia electrica are marele avantaj ca POATE fi produsa ieftin si ecologic in acelasi timp, daca ne propunem asta. Benzina si Motorina niciodata nu vor putea fi produse ecologic.

MariusP 7 martie 2018 - 15:18

Nu stiu daca mai citesti si azi p’aici, dar as vrea sa-ti raspund la cateva puncte:
1. Nu e nicio inversunare. Oamenii isi spun punctul de vedere. Uneori sunt uimiti pentru ca nu inteleg cum poate sa coste o masina cu niste motorase electrice si baterii dublu fata de o masina conventionala in care s-au bagat zeci de ani de cercetare si bani si care acum, cand in sfarsit a ajuns la standarde de poluare si performanta cum nu a avut niciodata si cum nici nu s-a visat vreodata, acum ne spun niste unii socialisti si ecologisti aflati in treaba ca trebuie sa o schimbam, ca dintr-o data nu mai e buna si ne face rau. Dupa ce zeci de ani le-au fost plimbate masinile astea pe la nas clientilor si au fost convinsi sa le cumpere prin tot soiul de campanii peste campanii de promovare agresiva. Ne-au fost bagate pe gat. Acum nu mai sunt bune. Acum Dieselul pute si e cancerigen. Cele pe benzina tot cam la fel sunt si alea, nu? Cred ca revolta oamenilor e normala. Si eu unul sunt revoltat.
2. Legat de pretul masini si tipul de la spalatorie: masina nu ar trebui sa fie doar o chestie de gusturi. Ar trebui sa fie cumparata cu capul, nu cu afectul. Pentru ca e o investitie. Nu ar trebui sa fie un moft.
3. Aia cu terminatul resurselor si supei de dinozaur e veche. Eu o aud de cand ma stiu. Tot timpul sare cate un alarmist aici, unu dincolo, ca se termina petrolul dom’le!!! A dracului ca tocmai a scazut pretul si e supraproductie mondiala. Nu mai stiu ce sa faca aia de la OPEC sa mai scada productia, se inteleg intre ei, ca se duce pretul naibii.
4. Nu te obliga nimeni sa mergi zilnic prin poluare la munca si sa traiesti intr-un anumit oras. Poti foarte bine sa te muti la munte, sa traiesti in natura, sa cultivi rosii si castraveti si sa cresti niste pui. O sa traiesti la aer curat aproape de natura. Probabil ca nu o sa ai nervi si stres si o sa traiesti mult mai bine decat acum. Si nu spun astea toate aici ca sa-ti dau cu tifla. Pe bune ca nu esti obligat. Poti sa pleci daca nu iti convine.
5. Aerul poluat de acum e infinit mai curat decat in urma cu 20 de ani sa spunem. Chiar si asa cu traficul infernal in care se traieste in unele orase mai mari.
6. Bateriile si garantia: un e-golf costa cu 20.000 de eur in plus fata de acelasi golf cu motor conventional. La Renalut, exista posibilitatea sa iei bateria pentru o masina (nu mai stiu cum se numea modelul). Bateria te arunca cu 11.000 de eur inapoi. 🙂 Deci daca ala e pretul bateriei (pt ca motoarele sunt mai ieftine la EVuri), atunci vreau sa vad eu cate revizii si cate butoaie de ulei trebuie sa schimbi ca sa ajungi diferenta aia de pret. 🙂 Nu stiu la tine, dar in ce ma priveste, la Golful meu Diesel 1.6 TDI, in Romania cheltuiesc cca. 600 de eur pe an pe motorina, cu plecat intr-o excursie de 2000 de km cu tot. Te rog sa calculezi tu si sa vezi la ce cheltuieli ajungi. Sunt curios cati bani dai tu pe ciorba de dinozaur anual.
7. Si eu abia astept lansarea Leaf. Aici suntem pe aceeasi lungime. Tot asa cum inca astept sa se lanseze un EV la un pret decent si rational, chiar si cu toate problemele logistice uriase pe care le implica detinerea unui asemenea gadget.

Reply
Marius 7 martie 2018 - 20:51

Da, evident sunt pe aici pentru ca ma intereseaza subiectul din punctul de vedere al unui viitor posesor de EV.

O sa incerc sa raspund punctual comentariului de mai sus, desi sunt convins ca o fac degeaba…

1 Nu-ti spune nimeni ca trebuie sa-ti schimbi masina ca nu mai e buna. Eu sunt la al 3-lea diesel si nici nu ma gandesc sa renunt la el, decat in oras si pe distante scurte, atat.
Legat de standardele ridicate de poluare de care zici, asta este la masinile noi, din pacate nu e realitatea cu care ma intalnesc eu zilnic, cu toate harburile care au intrat in tara acum…

2 Legat de pretul masinii si alegerea facuta cu capul… De fiecare data cand mi-am cumparat o masina noua (diesel) au fost o multime de sfatuitori care au incercat sa ma convinga sa nu fac asta ca nu mai e rentabil sa-ti iei diesel… Dar nu pentru ca ar fi rentabil am optat pentru diesel.
Pe de alta parte, asa ca o paranteza nici nevasta nu e o investitie (teoretic) si o alegi asa cum te-ai exprimat tu, „cu afectul”. La fel si viitoarea masina.

3 De terminat probabil ca se vor termina resursele de hidrocarburi, mai mult ca sigur insa nu in viata noastra…
Pentru asta insa, tari „cladite” pe rezerve de petrol investesc masiv in cercetare si producere de energie alternativa, ca sa le fie tranzitia mai usoara.

4 Aici mi-ai pus degetul pe rana… As pleca, in primul rand din tara lui dracnea, abia apoi undeva izolat la munte, dar ma simt cam batran pentru asta, si mai ales cand mai ai si alte guri de hranit…
Si da, ma gandesc serios sa cultiv rosii si castraveti, dar abia dupa pensie, daca o mai apuc.

5 Cred ca nu ai mai mers de mult pe jos pe strazi intens circulate de masini…

6 Exemplul cu e-Golf a tot fost folosit in comentariile anterioare. Nu mi se pare relevant. Vorbim de o masina cu mult supraevaluata, asa ca un etalon, inca o problema a noastra a romanilor… Pentru EV-uri cel putin nu o vad ca un etalon. Pretul unui Golf e oricum mult umflat fata de restul masinilor din gama lui, iar la varianta electrica pretul este evident si mai umflat deci si bateria mosteneste acel pret umflat.
In plus nu cred ca o sa cumperi o baterie noua si pe cea veche o sa o arunci la gunoi. Chiar si pentru clasica baterie de 12V cand o cumperi primesti un discount daca vi cu cea veche la schimb.
In ceea ce priveste calcule, am spus si la punctul doi, consider ca nu toate lucrurile trebuie calculate in viata…

7 Nissan Leaf este deja la a doua generatie, una cu mult mai buna decat prima din toate punctele de vedere inclusiv ca pret. Asta spune multe despre ce va urma…

Zoli 6 martie 2018 - 21:55

Masinile electrice nu au viitor dar in schimb motoarele cu apa (hidrogen) da… seara bei două beri, dimineata faci pipi in rezervor si faci 5000 km si mai produci si oxigen… Na? Cat costa 1 km?

Reply
Florin 6 martie 2018 - 22:27

Ar fi interesant de comparat si pretul de revanzare al unei masini electrice versus una pe benzina, dupa 5 ani de utilizare si 15.000 km pe an. Daca restrictiile de utilizare pentru masinile cu noxe cresc, probabil si pretul de revanzare va scadea.

Reply
Costin 6 martie 2018 - 23:13

Depinde si cat mergi. Daca faci 1000 km pe luna, 5 incarcari de 18 + 220 = 310 ron (62 ron / 100).

Dar daca mergi 2000 de km pe luna costa 400 de lei si 40 ron / 100 (aprox echivalent 7 litri benzina la 100, ceea ce e greu de obtinut in oras)

Daca mergi 4000 km iesi la 580 lei pe luna sau 24 ron pe 100 ( 4 si ceva litri benzina la 100). Deci trebuie sa mergi foarte mult ca sa devina rentabil.

Reply
ggg 7 martie 2018 - 01:50 Reply
cristian 7 martie 2018 - 09:18

Am ezitat mult in a scrie un comentariu la acest articol.

Am in garaj doua masini electrice si datorita jobului fac intre 150 si 300 km zilnic full electric de doi ani zilnic.

Ma pot lauda ca am parcurs peste 100.000 km numai electric.

De curând am fost plecat pe ruta Bucuresti – Amsterdam tur retur.

Deci pot sa spun ca nu este nimic senzational Renovatio nu face decat sa se alinieze costurilor din Europa.

Desigur putin mai scump, dar asta este la miile de masini electrice este normal…;)

In rest este normal sa fim rezistenti la schimbare….suntem romani….

Nimeni nu explica clar avantajele si dezavantajele masinilor electrice.TOATA LUMEA COMENTEAZA….ATAT.

Intrebarea este simpla pentru mine : As mai conduce o masina termica de la A la B?

Raspuns: NICIODATA.

Atat in rest putem sa comentam la infinit….oricum viitorul vine peste noi si noi ca de obicei in istorie suntem prinsi in comentarii…..doar suntem romani.

O zi buna si plinuri linistite.

Reply
Florin 7 martie 2018 - 11:33

Ca bine zici, viitorul vine peste noi. Din fericire. Bine ca nu se ia lumea civilizata dupa mintea romanului, ca ar fi inca in evul mediu. Poate nici acolo.

Reply
sl0w 7 martie 2018 - 13:35

Eu cred ca stam decent la procentul de EV. Nu putem sa ne asemanan cu tarile nordice, dar stam chiar bine. Si daca mai iei in calcul si contextul, insemnand infrastructura si puterea de cumparare, as zice ca statistica actuala e chiar surprinzatoare.
Insa, asa cum ma certam cu autorul mai sus, daca ceea ce este acum disponibil pe piata se potriveste pentru tine, nu inseamna ca e buna pentru toata lumea. Unii sunt nevoiti sa parcurga zilnic 3-400 km sau mai mult si nu isi permit sa o faca in 12+ ore.

Reply
Cristian 7 martie 2018 - 15:25

Imi pare rau eu am facut 600 km in 8 ore cu tot cu incarcari.

Exista masini electrice care incarca in 25 minute si parcurgi 220 km…..eu am doua.

Iar in oras fac 300 km si incarc o singura data 20 minute, cu clima pornita si in coditii de -20 sau +40 grade.

Cel mai lung drum a fost Olanda 2400 km cam 35 ore.

Deci se poate totul este sa vrei.

Reply
Florin 7 martie 2018 - 17:40

Pt. cine e curios, Samsung a dezvoltat deja o baterie cu timpi de incarcare mult mai mici. Sigur va ajunge si la EV-uri.

https://news.samsung.com/global/samsung-develops-

Reply
Cornel 15 martie 2018 - 11:27

poftim si o cutie de servetele. Sterge-te la bot, ca dupa o masa copioasa.

Reply
Anon1 7 martie 2018 - 10:49

Daca is 3 incarcatoare in Romania, macar sa scoatem si noi niste bani de pe ele

Reply
Ionut 7 martie 2018 - 12:21

Romania are foarte multe masini electrice. Toata lumea si le permite. De ce sa nu faca ei profit si din curentul din statia de incarcare. Foarte amuzant.😁😂😂

Reply
Cristi 7 martie 2018 - 20:40

Ca sa incep intr un fel sunt posesor de EV de peste 2 ani iar cei de la Renovatio nu sunt miezul in tara asta, eu nu am incarcat nici o data de la statiile lor care oricum nu functioneaza nici jumatate.
Foarte multe statii sunt instalate de catre firme diferite la diferite locatii cum ar fi reteaua Mega image, Lidl, Dedeman, Decatlon, Bmw, Audi….etc si care pot lasa gratis incarcarea deoarece ei decid ce este mai bine pt clienti lor.
Benzinariile Rompetrol au inceput sa monteze statii de incarcare rapida si nu percep nici o taxa chiar o masina apartinand Renovatio incarca la Rompetrol Chitila cu toate ca ei au una in fata sediului….
Incepand cu acest an in Romania se vor monta de catre stat foarte multe statii de incarcare la care sigur incarcarea nu va costa nai mult decat la rezidential plus alianta Bmw Vw Audi care au anuntat investitii majore in acest sens plus ca in tara au aparut firme care comercializeaza statii de incarcare pentru rezidential mult mai ieftine fata de ce inporta Renovatio, eu am achizitionat una de la Prowatt care se poate monta si pe mono si trifazat cu putere variabila de pana la 22 Kwh
Deci nu stiu daca la acest articol este ales bine titlu viitorul reprezinta electrificarea vezi modele auto noi si trendul marilor producatori.
Eu cred ca anuntul unei firme private nu afecteaza dezvoltarea retelelor de incarcare EV in Romania

Reply
Sorin Apopei 8 martie 2018 - 19:53

Kaufland a reactionat astazi si a declarat ca va da cartele posesorilor de masini electrice si va suporta costurile incarcarilor in toata reteaua. Asa ca articolul si forumul de aici a facut valuri destul de mari :).

Reply
mihai 9 martie 2018 - 18:14

Nu articolul și nici forumul, ci Renovatio a făcut valurile mari. E ca în bancul cu șoricelul care merge pe lângă elefant și îi spune foarte mândru că „ia uite ce tare tropăim noi!” 😉

Reply
Dan 10 martie 2018 - 08:39

Masina electrica condusa de mine nu a depasit in medie 20 kWh/100km, adica echivalent cu 2 litri benzina/100km. Si asta daca ar fi trebuit sa platesc undeva, ceea ce nu a fost nevoie nicaieri in afara de acasa. Am scris mai multe aici – https://danzaharia.biz/2018/03/07/viitorul-electric-suna-bine-in-continuare/

Reply
Petre 13 martie 2018 - 12:04

Acasa pot incarca un Renault Zoe de 22 kW cu 14 lei (energie furnizata de Electrica Transilvania Nord) in 4 ore si 30 min. La OMV m-ar costa 22 lei, pret foarte acceptabil.

Panouri fotovoltaice nu prea merita sa-ti pui acasa daca nu furnizezi energie in retea si nu regularizezi cu furnizorul. Energia cu care ai incarca masina pe timpul zilei n-ai unde o stoca (esti pelcat la munca cu masina), deci ramane optiunea injectarii in retea sau stocarii in acumulatori (ai caror cost ajunge cam la 50% din costul instalatiei). Mai ramane sa incarci samabata si duminica, asta daca nu esti plecat in timpul zilei. Cel mai ok ar fi sa poti incarca bateria masinii cat timp esti la munca.

Reply
Silviu 13 martie 2018 - 12:58

Am văzut un Renault Zoe si a am fost fascinat. Acest model a ajuns la o autonomie de 400km. Eu mă gândesc la ziua in care bateriile pentru masinile electrice vor fi standardizate (cum au devenit, în timp, încărcătoarele de la telefoanele mobile). Cand vei merge la stația de încărcare, vei lăsa bateria consumată (mă rog, aproape consumată), si vei pleca cu o baterie încărcată. Toate modelele de masini electrice sa aiba un slot pentru baterie, iar aceasta sa poata fi extrasă si înlocuită în câteva minute. Stiu ca bateriile nu sunt tocmai usoare, dar solutii se gasesc. Trebuie doar sa se pună de acord inginerii de la mai mulți producatori.
Clientul ar putea plati, eventual, diferența dintre energia rămasa în bateria consumată si cea din bateria noua.

Reply
Adrian Mitrea 13 martie 2018 - 18:40

+ o taxă de serviciu care va fi mult mai scumpă decât alimentarea la o benzinărie actuală
Tehnologia a existat, a venit prea devreme și a murit prematur https://www.washingtonpost.com/news/wonk/wp/2013/
În plus, nimeni nu va vrea să lase o baterie de 20.000 Euro a unui Jaguar I-PACE nou și să plece de la stație cu o baterie veche de 3 ani a unui Tesla Model S folosit pe taxi. Corect?

Reply
Silviu 13 martie 2018 - 19:54

Parțial corect. Cand am spus standardizate, înseamnă ca bateriile sunt identice, nu conteaza ca e a unui Tesla, Jaguar, Zoe sau i3. Ar putea fi chiar câțiva producători de baterii standardizate, diferiți de producătorii de mașini. Iar vechimea bateriei, chiar nu stiu daca trebuie luată in calcul, atâta timp cat tu cumperi energia înmagazinata si nu anul fabricației bateriei. Cumperi autonomie de deplasare, iar faptul ca noua baterie e de pe un Tesla vechi, este irelevant cand stii ca peste alte 2-3 încărcari poti veni cu un Tesla vechi (al soției) si sa iti fie pusă o baterie noua de la un Jaguar.
Imi cer scuze, nu vreau sa par troll, nici sa polemizez, dar asa vad eu viitorul. Toate cele bune!

Reply
Adrian Mitrea 13 martie 2018 - 20:47

Nu pari troll și chiar apreciez dezbaterea!
Din diverse motive, de ordin fizic, de performanță și preț, bateria unui Zoe nu va fi niciodată la fel de mare ca a unui Tesla Model X.
Așa cum un iPhone SE n-are aceeași baterie cu a unui Samsung Note 4.
Uită-te ce se întâmplă cu standardizarea mufelor pentru încărcarea laptop-urilor și telefoanelor. Ți se pare că există un standard unanim acceptat? Nu e și nici nu va exista. La fel și în auto, unde orgoliile sunt și mai mari. Las mai jos niște link-uri pentru aprofundare. Chiar dacă informațiile sunt mai vechi, vei înțelege de unde am pornit.
Dar să zicem că ceea ce îți imaginezi tu va deveni realitate.
Vin cu Jaguar-ul meu de la Timișoara la București și schimb bateria lui cu 10 încărcări la bord, în Râmnicu Vâlcea, cu bateria unui Tesla Model X vechi de 5 ani. Bateria în parametri cât să fie menținută în sistem. Ajung acasă, la București, de unde nu mai plec 3 luni. Țin pe mașină bateria aia veche până când voi merge iar la o „baterierie”. Nu o să știu cu ce baterie am să mă aleg la următorul schimb. Poate una nou-nouță, poate una și mai veche.
Sau poate vând mașina. Cu ce baterie o vând?
Sau să zicem că bateria nu e mea. Cât propui să coste asigurarea acestui serviciu? După cum vezi, costă 220 Lei/lună un abonament care nu-ți dă nimic altceva în afară de un preț per kWh mai scump de 3 ori față de cât costă acasă. Un serviciu de battery swap probabil c-ar fi peste 220 Euro/lună, nu Lei.
Din fix motivele expuse de mine nu există roți de-a gata în vulcanizări, măcar pentru mașinile populare. Să zicem că ai pană la Logan. De ce să-ți vulcanizezi roata ta când poți să primești alta la schimb, cu tot cu anvelopă. Atâta timp cât nu a ajuns uzura la martorii de uzură și anvelopa e mai nouă de doi ani, poți lăsa anvelopa ta veche de 3 luni în schimbul uneia de 2 ani, nu? Înțelegi ce zic?
Sistemul cu battery swap nu va funcționa. Ai să vezi în timp. Cel mult va funcționa la firme de transport și curierat care vor avea un anume abonament pentru baterii și vor rula un anume număr de baterii pe zi/lună/an. Asta pentru furgonote și poate chiar pentru autotrenuri. Dar pentru clienții obișnuiți nu este și nu va fi în veci un sistem fezabil ori acceptat de consumatori.
Baftă!
https://0-100.ro/2010/03/15/prima-asociatie-care-vrea-creasca-numarul-de-statii-de-incarcare-pentru-masini-electrice-a-luat-fiinta-in-japonia
Restul industriei merge pe standard CCS și Type 2.

Reply
Silviu 13 martie 2018 - 23:18

Cand vorbim de standardizare, înseamnă ca toate sunt identice. Sau poate ca in loc de o baterie „dintr-o bucata” sa apara mai multe „module” de baterii care pot fi înseriate, fiecare masina fiind prevăzută cu un număr proporțional de sloturi in funcție de cata energie are nevoie pentru deplasare si accesorii. Daca Tesla are nevoie de mai multa energie decât Zoe, sa spunem, atunci Tesla va avea 5 „module”, față de Zoe care ar avea doar 3. Atunci cand cumperi masina, nu e nevoie sa o cumperi cu o baterie noua, ci ca atunci cand cumperi o masina cu combustibili fosili: ai benzina pentru cca. 20 km, pana la prima benzinărie. Vei primi o baterie folosită, dar care sa iti ofere o oarecare autonomie. Daca vrei doar bateria ta, poti face si acest lucru, dar o încarci doar acasa, iar la „baterierie” aștepți cele 40 minute pentru încărcare (daca nu e coada prea mare).
Comparația cu vulcanizarea nu e prea potrivită, atâta timp cat pneurile nu sunt standardizate (striațiile de pe calea de rulare) iar cei mai multi conducători auto le au „perechi” (aceeași vechime). Iti pot da un contraexemplu cu cartușele de toner pentru imprimanta care se pot reîncărca.

Revenind si la principalul subiect al articolului, cand procentul de mașini electrice va creste, va apărea si competiția care va regla prețul pe piața. Prevad ca pensiunile agroturistice vor avea 2-3 stații de încărcare, iar, in drumul tau de la Timișoara la Bucuresti, vei găsi undeva in apropiere de Rm. Vâlcea, Popasul „La Nelu” unde poti reîncărca la un preț rezonabil bateria Jaguarului timp in care poti servi o cafea sau o gustare. Asta pana gand vor apărea reglementări de la guvern pentru a mai lua niște taxe si de la furnizori, si de la consumatori.

Nici nu imi vine sa cred ca am scris asa de mult. O seara placuta!

(Nu am putut accesa articolul in Washington post, linkul ma duce la o pagina cu mai multe articole, dar nimic despre mașini electrice)

Adi 14 martie 2018 - 14:54

Am 2 benzinare (1.0 si 1.6) dar daca mi-as permite,as lua una electrica imediat 🙂
Momentan multi pe aici si prin jur se uita doar la cat costa masina,cat consuma,daca ies mai bine.Cam atat.
Mi-aduc aminte cand toata lumea se lauda cu autonomia telefoanelor,acum 15 ani si daca le-ai fi zis ca in 2018 trebuie sa iti incarci telefonul zilnic cred ca te trimiteau direct la nebuni.
Lumea se va schimba.Numai ca pt cei ce nu inteleg(gen Passatu’1.9tedei bo$$ inmatriculat pe Bg),va mai dura.Asta e,depinde si de gradul de educatie.Sunt prea multi parametrii si multi nu ii inteleg.Pana la urma ,odata si odata tot se va termina petrolul,sau va fi prea putin si mult prea scump ca sa mai merite extras cu sau fara subventii la electrice sau petrol.

Reply
Cornel 15 martie 2018 - 11:32

gluma-i gluma, dar ai vrea tu un 1.9tdi in locul lesinaturii energofage 1.6mpi.

Reply
Kap 19 martie 2018 - 22:26

1.6 mpi leșinătură, Hakkinen mic? Pentru SUV-oaie poate, însă pentru o mașină de om normal, de maximum 1300 de kg e OK.
Energofag? Ia pune-i GPL cu ”enorma investiție” de 5-600 de euro, și după aia mai zi dacă e rău cu 21 de lei / 100 km.

Reply
Gieo 29 mai 2018 - 21:33

Deci treptat treptat lumea se va convinge ca treaba cu electrica este doar marketing pentru a stimula industria. Nu are nici o treaba cu poluarea. Este exact ce s-a intamplat atunci cand UE a decis sa interzica becul clasic cu incandescenta. De ce? Pentru ca era prea ieftin. Si nu mai aducea margine de profit la „industriasi”. Avem si acum bec cu incandescenta dar e > 5x mai scump. Deci solutia e sa lansam o noua tehnologie electrica. Care sa coste mai mult, sa fie mai putin fiabila, mai complicata, si mai mai controlata de catre Stat si diversi alti baieti destepti. In schimb aparent diminuam poluarea. Doar aparent. De fapt schimbam poluarea oferita de motorul cu ardere interna pe alt fel de poluare. O sa vedeti in timp ca nu e nici un castig aici. In schimb castigul e la producatori, adminstratori (Stat) si altii. Omu de rand n-are decat sa plateasca. Ca d’aia traieste.
Si sincer n-as fi impotriva tehnologiei, care in esenta e admirabila, daca n-ar fi impusa cu agresivitate de catre Stat (UE, RO, etc.). Si de catre diverse organisme de reglementare care sincer dau fix 2 bani pe omul de rand si pe poluare si pe tot. Pe ei ii doare sa serveasca interesele industriasilor din diferite domenii. Pentru ca sa ne intelegem vobim de o piata de mii de miliarde de $.
Ne ascudem dupa paravanul poluarii dar ne batem joc de resurse. Vezi conceptul de societate de consum.
E loc pentru toti pe Pamant, insa pentru unii intreg Pamantul e prea mic doar pentru ei…
Va urez success cu electricele.

Reply
Adrian Mitrea 30 mai 2018 - 10:36

Nu sunt de acord cu gândirea ta.
Nimeni nu te împiedică acum să conduci o mașină veche sau foarte veche, nici măcar taxele. Îți cumperi un Mercedes-Benz fără moarte din 1980, îl faci istoric și mergi unde vrei tu cu el.
Becuri ieftine și proaste încă găsești. Trecerea la LED și becuri mai economice se simte la buzunar și la eficiență bine de tot.
Problema poluării este în principal în orașe și la nivel industrial. Pe cea din orașe o putem rezolva prin adoptarea în masă a electricelor. Oamenii fac cancer de la NOx, plantele nu fac. Iar CO2-ul le place plantelor, așa că dacă reușim să scoatem poluarea din orașe, ar fi un mare pas înainte pentru omenire.

Reply
dodoi 30 mai 2018 - 16:09

La o masina veche problema e cu rugina in tarile cu clima temperata precum Romania. Becurile LED sunt intr-adevar scumpe, dar guvernul in loc sa de subventii pentru programul Rabla unde doar cativa isi cumpara masini noi ar putea sa dea subventil la cumpararea de becuri unde mult mai multa lume ar beneficia. Eu in Canada, Ontario nu am platit niciodata mai mult de CAD$ 1 (cam 3 lei) pe becul LED sau CFL (cel cu spirala) datorita acestor subventii periodice.

Cat despre poluare atunci cand dieselurile se vor imputina si cand ITP-urile se vor face serios si nu se va mai permite masinilor diesel sa mearga fara filtre DFT si celor pe benzina fara catalizator situatia se va imbunatatii substantial.

Reply
ViDe 1 iunie 2018 - 15:45

Din gresealã am dat de situl ãsta, si trebuie sã spun, cã am avut niste dubii înainte sã-mi cumpãr masina pe care o conduc cu mare bucurie, un BMW i3 REX cu bateria 60Ah. Aici în Suedia, avem schimbãri de temperaturã foarte mari, de la -25 la +30 de grade. Acum pot sã spun, cã nu-mi pare rãu de decizia pe care am luat-o, si pot sã fac naveta de 110 km dus-întors zilnic, fãrã nici o problemã, la un pret redus cu cel putin de 30% fatã de ce aveam.
Deci, concluzia mea este cã masina electricã este impecabilã pentru a face naveta, este comodã.
Singurul lucru este cã trebuie sã te gândesti altfel, sã-ti calculezi drumurile mai cu bãgare de seamã, mai amãnuntit.

As face o paralelã între masina conventionalã si electricã în felul urmãtor:
Cînd sti cã este timp frumos, nu te îmbraci în cojoc, si cizme sau bocanci si îti iei umbrela cu tine si haine de ploaie, si îti iei si costumul de baie.
încarci masina pentru drumul pe care o parcurgi, si nu mai mult. La masinile conventionale faci plinul, desi folosesti zilnic poate o zecime din combustibil, restul îl plimbi.

Masinile electrice sînt fãcute în primul rînd pentru oras, dar se pot folosi foarte bine si pe drumuri lungi, prin Europa, cu o planificare mai bunã.

Reply
ViDe 3 iulie 2018 - 21:53

Dupã un drum de 7000 km, fãcute cu masina mea cea nouã, prin Europa am ajuns acasã cu bine. Am plecat din Stockholm si am fost pînã in Bucuresti, fãrã nici o problemã. Am putut încãrca masina fãrã probleme, si am fost nevoit sã folosesc REX doar in Austria, si în România cîtiva kilometri. în Germania am mai folosit REX, din cauzã cã am gãsit cabluri stricate, sau încãrcãtori care nu functionau. In cele 7000 de km am folosit în jur de 100 litri benzinã, restul era numai curent.
Deci concluzia mea este cã pot face drumuri prin Europa cu o masina electricã, dar REX a fost de foarte mare ajutor. Sã nu uitãm cã totul încã este nou si nu este dezvoltat si standardizat tot.
Cum am citit si aici, sunt firme care vor sã se îmbogãteascã pe noua tehnicã. Numai în Austria a fost curentul mai scump decît în benzina. În alte tãri de foarte multe ori am încãrcat masina GRATIS. În Suedia si Danemarca existã posibilitatea sã ai abonament si încarci de cîte ori vrei, si ît vrei, si te costã 39€ pe lunã.

Reply
Adrian Mitrea 5 iulie 2018 - 10:45

Mulțumesc pentru acest comentariu super util pentru cei care conduc așa ceva sau care vor să-și cumpere!

maximus 8 august 2018 - 10:00

Excelent comentariu Gieo. 100% de acord. Exact asta e: lansarea unor produse scumpe si care iti dau doar batai de cap. Partial datorita Loganului, se ajunsese sa-ti poti lua o masina noua si buna sub 10000 de eur. Si atunci era nevoie de o gaselnita noua, „sa se invarta banu'”.

Reply
Andrei 3 iulie 2018 - 17:44

4kW? de ce as incarca acolo? sa stau 8h sami incarc masina? 22kW ar trebui sa fie minimu. Tesla incarca la 150kW

Reply
Canada111 11 iulie 2018 - 12:47

Jos guvernul României jos hoții ca peste hotare tari ca Olanda Belgia Franța și asa mai departe este și gratis revoluție sa scăpăm de mafia din guvern

Reply
Mich Cornel 14 iulie 2018 - 14:38

In Romania exista stații de încărcare electrica ?
După ce se descarcă bateria de la mașina ramai cu ea in drum ?
Exista sisteme care sa încarci mașina acasă?

Reply
Gabi 16 iulie 2018 - 00:24

Interesant…pe mine mă încântă mașina electrică. Nu o consider nici rea, dar nici bună. Nu am condus, dar mă folosesc de ceea ce cunosc în ceea ce ține de curenți. A spus cineva aici că nu te joci cu legea lui Ohm, și a spus niste cuvinte adevărate și de luat in seama. Daca guvernele ar vrea și nu ar fi atâta politica, metode de a alimenta mașina fiecăruia pot fi. Deșerure din Africa au suficient loc cu soare puternic pentru fiecare panou ce are loc. Iar la o adică, daca ne gândim logic, nimic nu se pierde, totul se transformă (nici litiul nu este mai puțin pericol decât combustibilul fosil). Daca stai la casă și nu ai de stat ore la semafoare părerea mea este că se merita sa ai o mașină electrică. Până nu vor opri războaiele pentru țiței, și vor trage o țeavă sănătoasă de apă până în Africa, tot ce este eficient, va fi inaccesibil din cauza prețului. Spun asta pentru că mașina electrică mi se pare eficienta, dar nepromovata cat timp țițeiul se va extrage până la ultima picătură. Tocmai din cauza asta nu baga nimeni in seama adaptarea unui român inginer, a unui motor pe carburant, pe apă potabilă. Mulțumesc pentru atenție. Până la noi reglementari, poate vom fi și noi mai uniți în a face schimbări în loc de critici la ceea ce ne aruncă producătorii de mașini. Până nu cerem toți de-o data ceva bun, va trebui sa ne mulțumim cu ce nu se aruncă

Reply
Gandalf 3 august 2018 - 11:18

Aceste aberatii nu arata altceva decat modul nesanatos in care functioneaza economia romaneasca, in care se aplica principiul ”nu-i prost cine cere, prost e cine da”.
Asa ceva poate fi combatut fie de catre o posibila asociatie a proprietarilor de autovehicule electrice , care cu sprijinul autoritatilor de mediu (daca ar fi … competente ) ar deschide propriile puncte de incarcare , la care s-ar suporta in comun amortizarile echipamentelor si costurile energetice , fie de catre concurenta reala a statiilor de alimentare cu combustibili (indiferent de firma) care si-ar diversifica oferta cu incarcare electrica pe langa cea cu carburant. Solutii exista, capete luminate care sa le gaseasca nu prea sunt dupa cum se vede… mai bine ne lamentam decat sa gasim solutii … de fapt problema e una de mentalitate, ca la orice in tara asta.

Reply
Alexandru Mitrica 25 august 2018 - 08:23

Sunt curios de unde vor scoate accizele,de unde va mai câștigă statul? Acum câștigă mult din accize,in viitor daca deja calculul unei încărcări electrice se vede mai scump…când statul român va percepe o taxa(acciza) cat va urca prețul? Statul Român nu va pierde niciodată

Reply
Adrian Mitrea 26 august 2018 - 14:58

Tocmai asta e partea frumoasă a electromobilității ACUM.
Niciun stat, nu doar cel Român, nu va fi atât de prost încât să nu facă bani pe seama utilizării autovehiculelor. Dar până vor veni acele accize avem o formă avantajoasă de mobilitate (pentru cine e dispus mental și financiar).

Reply
defrag 10 noiembrie 2018 - 23:42

Ce idee „creata”. Nu va temeti stimati posesori de masini electrice, tot mai multe puncte de incarcare gratuite vor aparea in marile hipermarketuri, la pensiunile mai rasarite, la restaurantele bune si la hoteluri. Nu ai decat sa taxeze ei ce vor, nu va veni nimeni la ei.

Reply
Ovidiu 17 iunie 2020 - 02:34

Solutia mea este sa cumpar o mica statie de incarcare si so instalez la casa mea si iau energie din panouri solare,sau eolieana👍

Reply

Lasa un comentariu