Acasa Nissan Video Dictionar Auto: Lane Departure Warning + Prevention

Video Dictionar Auto: Lane Departure Warning + Prevention

de Adrian Mitrea

Lane Departure Warning (LDW) sau, pe romaneste, avertizare la parasirea benzii de circulatie, are menirea de elimina accidentele in care soferul isi paraseste banda de circulatie pentru ca a atipit sau pentru ca este neatent, acrosand masini de pe contrasens sau de pe banzile de circulatie alaturate. La Nissan Micra tehnologia LDW este completata si de functia de preventie (Prevention), care functioneaza intr-un mod inedit: franeaza roata din fata opusa marcajului rutier care urmeaza sa fie calcat, readucand masina pe centrul benzii.


Rubrica Video Dictionar Auto a 0-100.ro isi propune sa va arate si sa explice pe intelesul tuturor cum functioneaza diverse tehnologii de pe automobile noi si vechi. Rubrica de comentarii va sta la dispozitie oricand sa intrebati orice legat de tehnologia prezentata, in cazul in care aveti nelamuriri. De asemenea, puteti sa ne dati idei pentru tehnologiile pe care le-ati vrea prezentate in rubrica noastra.

7 comentarii

Banel 18 septembrie 2017 - 11:41

Am si eu LDW pe a mea (mazda) si citeste bine marcajele, chiar si pe cele nu foarte clare. Din pacate nu am si componenta de preventie (a fost introdusa ulterior la facelift).

Reply
Radu 18 septembrie 2017 - 12:04

in romania ii greu sa vezi marcajele cu ochiul liber , mai ales cand da o ploicica 🙁

Reply
Alex 18 septembrie 2017 - 13:31

Am testat Tesla pe autostrada elvetiana pe functia de urmarit banda. A fost infricosator sa vezi cum volanul iti trage deodata dreapta crezand ca banda o ia spre dreapta desi nu era cazul. Dupa intamplarea asta n-as avea deloc incredere in acest prevention mode mai ales pe strazile din Romania. Una e warning, alta e sa-ti vireze masina automat.

Reply
Adrian Mitrea 18 septembrie 2017 - 14:07

Salut!
Pai ideea e sa nu lasi volanul din mana. Daca ai macar o mana pe el, vei simti si vibratia si corectia fina aplica traiectoriei prin franarea rotii opuse. Nici vorba despre faptul ca masina poate vira brusc.
In plus, daca opui rezistenta, masina iti va respecta vointa, nu va vira unde vrea ea.
Totul tine de calibrarea sistemelor si de utilizarea corecta a masinii.
Ori in cazul acestui Nissan calibrarea este facuta incat sa poata tine pe traiectoria corecta masina daca soferul este neatent sau a atipit la volan, timp in care volanul si vibreaza si, teoretic, omul se trezeste si trage pe dreapta sa doarma un pic, multumindu-i lui Dumnezeu si masinii ca a capatat o sansa la viata.
Din pacate cred ca vor exista in continuare inconstienti care forteaza limitele propriului corp si ale propriei masini. Deci da, tehnologia asta poate da gres daca tii mortis sa o faci sa greseasca. Astia suntem noi oamenii (unii), de unde altii mai buni?…

Reply
Silviu 19 septembrie 2017 - 17:35

Poate fi oprit acest sistem? Încercați să conduceți București-Iasi via E85 și cu siguranță veți căuta butonul de OFF…

Reply
Adrian Mitrea 19 septembrie 2017 - 17:57

Poate fi si oprit, desigur.
Atata timp cat semnalizezi manevrele de depasire/devansare, nici nu stii ca ai un asemenea sistem pe masina. Deci n-ar fi nicio problema pe Bucuresti-Iasi.
Am parcurs in trecut acest drum cu masini echipate cu asemenea sistem si totul a fost in regula. Nu inteleg de ce sugerezi contrariul.
Aaaa, daca faci slalom printre masini si nu semnalizezi, atunci da. Vei auzi bipait de fiecare data cand esti periculos si vei simti o opozitie a volanului. Dar poti sa-l dezactivezi si sa conduci ca un zmeu :))

Reply
Silviu 21 septembrie 2017 - 17:14

Nu voiam să fiu zmeu… Am și eu sistemul instalat pe Prius, doar că pe E85 nu sunt 2 benzi intregi pe sens, și cel mai mult se merge „încălecat” pe banda mică și denivelată de la margine, de unde și avertizările dese la LDW.

Lasa un comentariu