Acasa Romania Test de consum cu Volkswagen Passat 1.6 TDI. Dovada ca un diesel mic pe masina mare poate face treaba foarte buna

Test de consum cu Volkswagen Passat 1.6 TDI. Dovada ca un diesel mic pe masina mare poate face treaba foarte buna

de Adrian Mitrea

Diesel mic, masina mare, o cutie de viteze manuala cu sase trepte excelenta si o echipare de intrare in gama interesanta, denumita Advance, fac din Volkswagen Passat 1.6 TDI 120 CP o optiune interesanta in tot mai animatul segment D – cel care se adreseaza atat middle-managerilor, dar si familiilor cu venituri medii. Am condus Volkswagen Passat 1.6 TDI timp de peste o saptamana si am realizat acest jurnal de bord, cu accentul pe consum.

Din capul locului, sa va spun despre ce masina e vorba. Echiparea Advance pentru Volkswagen Passat ofera exact atat cat e nevoie in 2017 pentru ca masina sa se simta deopotriva suficient de bine dotata si aproape incredibil de accesibila: 23.691 euro cu tot cu TVA (19.909 euro fara TVA). Configuratia exacta a masinii din acest test o poti accesa AICI.

Pentru testul de consum ar fi de asemenea relevant sa va spun ca masina avea 12 km la bord cand am preluat-o, deci o masina noua. Iar specificatiile motorului 1.6 TDI pe Passat sunt urmatoarele: 120 CP intre 3.600-4.000 rpm si cuplu maxim 250 Nm intre 1.750-3.500 rpm. Asadar puterea este oferita pe o plaja decenta, iar cuplul intr-un interval de turatie chiar generos.

Un sprint cu aceasta masina poti vedea AICI, dovada ca Passat nu este deloc o masina lenesa atunci cand este echipata cu motorizarea diesel de baza.

O alta observatie personala legata de aceasta configuratie ar fi ca motorul 1.6 TDI este foarte silentios pe Passat, gratie unei antifonari excelente, iar vibratiile sunt foarte reduse, multumita unor suporti motor foarte eficienti. Voi reveni asupra masinii in ansamblu intr-un review complet cu acest model.

Dar sa ma intorc la jurnalul de consum, realizat in principal prin Bucuresti si imprejurimi, in regimul si pe rutele care ar atrage un consum de 10-11 l/100 km la masina mea pe benzina de 1,6 litri, mai veche.

Consumul mediu mentionat la finalul fiecarei zile, in acest jurnal, este cel obtinut de la alimentare (deci consumul mediu pe termenul cel mai lung disponibil), iar in explicatiile despre rute mentionez si consumurile medii intermediare, per calatorie sau per zi de condus. Passat are un computer de bord minunat, facut parca pentru testele de consum, pentru ca iti permite sa alegi intre: 1) consumul mediu de la alimentare; 2) consumul mediu de la pornire; 3) consumul mediu pe termen lung.

Ziua 1

Parcurs: 82 km (de la 12 la 94 km ai masinii)
Consum mediu: 5,8 l/100 km (de la alimentare)

In prima zi, de incalzire, 82 km parcursi, jumatate in oras si jumatate din Bucuresti pana la Mihailesti (GR), la parinti. Am inceput aventura la superba ora de varf 17:00 dinspre Pipera spre Rahova (15 km, 8,1 l/100 km consum mediu) si dupa o pauza de 2 ore, timp in care motorul s-a racit, am pornit spre Mihailesti. Apoi retur in Bucuresti tarziu in noapte.

Desi autonomia afisata la preluarea masinii era 700 km, la finalul primei zile de condus am incheiat cu o autonomie teoretica de 790 km si acel consum mediu 5,8 l/100 km. Un inceput promitator!

Ziua 2

Parcurs: 42 km (de la 94 la 136 km ai masinii)
Consum mediu: 6,1 l/100 km (de la alimentare)

Sesiune de condus inceputa in jurul orei 17:30 din Rahova spre Colentina, apoi prin Centrul Vechi. O dupa-amiaza obisnuita petrecuta cu prietenii, incheiata in jurul orei 22:00 cu un consum mediu pentru aceasta zi de 6,7 l/100 km. Dupa cum aveam sa constat si mai tarziu, acesta pare sa fie consumul mediu de oras (Bucuresti) in trafic normal.

Ziua 3

Parcurs: 16 km (de la 136 la 152 km ai masinii)
Consum mediu: 6,2 l/100 km (de la alimentare)

Inca o sesiune de condus strict in Bucuresti, dar de dis de dimineata (ora 06:00) pentru ca e vremea pentru o deplasare cu avionul de doua zile, in Spania, pentru a conduce noua Mazda CX-5. Am pornit din Rahova, am trecut prin Vitan pentru a prelua un coleg, apoi am lasat Passat-ul in Baneasa si ne-am continuat deplasarea cu un taxi pana la Henri Coanda. Pe aceasta sesiune de condus matinala in Bucuresti (35 minute) am avut consum mediu 6,4 l/100 km pe cei 16 km parcursi (Rahova-Vitan-Baneasa), iar consumul mediu total a urcat cu 0,1 l/100 km fata de ziua precedenta.

Ziua 4

Parcurs: 17 km (de la 152 la 169 km ai masinii)
Consum mediu: 6,1 l/100 km (de la alimentare)

M-am intors din deplasarea de doua zile cu avionul tarziu in noapte si am refacut, practic, drumul de dus in oglinda, cu acelasi coleg plus inca un pasager. Deci trei oameni si bagaje de mana. La orele tarzii ale noptii am scos, pe cei 17 km parcursi, un consum mediu urban de 5,8 l/100 km. Probabil aceasta este cea mai mica valoare pe care o poti avea cu Passat 1.6 TDI 120 CP intr-un oras liber, la trafic de noapte.

Interesant este, in povestea asta, al treilea pasager: Aaron – un american pe care l-am cunoscut in avion si care viziteaza Europa de vreo luna, ajuns, iata, si in Romania. Am zis sa-l scutesc de interactiunea cu taximetristii la miez de noapte si m-am oferit sa-l las eu la cazare, daca tot aveam de facut un ocol de numai 1-2 kilometri.

Cu Aaron mi-am petrecut o jumatate de zi prin Bucuresti si imprejurimi (Mogosoaia), cu Passat-ul nostru 1.6 TDI, deci Aaron devine cumva parte din poveste si vi-l introduc astfel tocmai sa intelegeti de ce in urmatoarele zile am facut kilometri mai multi prin oras.

Ziua 5

Parcurs: 43 km (de la 169 la 212 km ai masinii)
Consum mediu: 6,5 l/100 km (de la alimentare)

O zi plina, petrecuta exclusiv in Bucuresti, cu un pic de ploaie de vara si aglomeratia aferenta acestor conditii meteo. O zi inreaga petrecuta la volan si prin intalniri cu diversi colaboratori si clienti. Asadar, o zi cu distante scurte, opriri dese, aglomeratie si ploaie. Cu aceasta ocazie am vazut si cea mai mare valoare de consum afisata de Passat 1.6 TDI pana acum, adica 8,7 l/100 km, undeva la mijlocul zilei.

Pe masura ce am mai parcurs kilometri media acestei zile pline a coborat la 7,7 l/100 km. Aceasta este si cea mai mare valoare inregistrata in tot testul la finalul unei zile de condus.

Ziua 6

Parcurs: 66 km (de la 212 la 278 km ai masinii)
Consum mediu: 6,4 l/100 km (de la alimentare)

Zi de sambata, trafic relativ lejer, un nou drum Rahova-Mihailesti-Rahova, apoi deplasari scurte prin Bucuresti pentru rezolvat diverse probleme si pentru intalnirii cu prietenii. Asa e cand esti jurnalist auto, pe langa privilegiul de a conduce masini noi timp de o saptamana mai se si strica diverse echipamente folosite la filmat ori fotografiat, asa ca, din cand in cand, mai apar si vizite pe la service-uri de electronice care-ti consuma timp, energie si motorina din rezervorul de la Passat.

Dupa aceasta zi de weekend plina Passat-ul nostru ramane in parcare cu un consum mediu de 6,2 l/100 km (pe toata ziua), iar consumul mediu pe toata viata masinii pare sa se stabilizeze in jurul valorii de 6,4-6,5 l/100 km.

Ziua 7

Parcurs: 95 km (de la 278 la 373 km ai masinii)
Consum mediu: 6,3 l/100 km (de la alimentare)

O zi dedicata noului prieten american Aaron. L-am plimbat cu Passat-ul nostru 1.6 TDI Advance prin tot orasul, sa vada pe repede inainte viata complexa de Bucuresti, cu bune si cu rele, de la cartiere scumpe la cartiere sarace. Sa-i arat americanului din Virginia Porsche-le din Dorobanti si carutele cu tractiune animala din Giurgiului.

Asadar, o sesiune de condus inceputa pe la 17:30 si terminata tarziu in noapte, in care am facut inclusiv o plimbare pana la Palatul Mogosoaia, ca voia sa-l vada. Aaron e impresionat de viata palpitanta de Bucuresti si, mai presus de orice, de disponibilitatea mea sa-i fiu ghid pentru cateva ore.

Spre surprinderea mea, Aaron se arata contrariat de sistemul Start/Stop si ma intreaba de ce se opreste mereu motorul la semafor. Ii explic. Sunt mirat ca i se pare curioasa aceasta tehnologie existenta pe unele masini europene de aproape zece ani. El spune ca a vazut des astfel de masini in excursia lui prin Europa, dar ca “acasa, in Virginia, nu sunt prea comune asemenea masini”. Imi vin in minte niste statistici legate de vechimea parcului auto din SUA…

Ziua noastra se incheie cu un consum mediu de 5,9 l/100 km pentru cei 95 km parcursi, iar media pentru toate zilele de pana acum mai scade un pic, pana la 6,3 l/100 km.

Ziua 8

Parcurs: 133 km (de la 373 la 506 km ai masinii)
Consum mediu: 6,2 l/100 km (de la alimentare)

Zi plina, de dimineata cu filmarea unor cadre exterioare cu Passat pentru review-ul care vine pe 0-100.ro peste doua saptamani. Apoi vizita de seara la un prieten in Snagov. Passat 1.6 TDI ramane in parcare cu un consum mediu de 4,9 l/100 km pentru aceasta zi. Dupa cum aveam sa vad mai tarziu, aceasta valoare de consum pare sa fie cea reala pentru rulajul extraurban.

Ziua 9

Parcurs: 152 km (de la 506 la 658 km ai masinii)
Consum mediu: 5,9 l/100 km (de la alimentare)

Aceasta este ziua in care imi iau “La Revedere” de la aceasta masina, nu inainte de a filma pentru 0-100.ro concluziile acestui test drive si de a vedea si care este consumul extraurban real, pe drum national si autostrada.

Asa ca ziua incepe dimineata devreme (07:00) cu un drum pe ruta Bucuresti/Rahova-Buftea-Ploiesti (deci pana aici doar drum national, DN1A) si retur in Bucuresti la Porsche Bucuresti Nord, in Pipera, in jurul orei 13:00, pe autostrada, centura si un pic de oras.

Pe toti cei 152 km parcursi in aceasta zi am obtinut cu acest Passat 1.6 TDI un consum mediu de 4,9 l/100 km. Acesta este consumul real de extraurban pe care puteti sa-l luati in calcul pentru aceasta masina.

Concluzii

Am petrecut in total 25 de ore si 6 minute la volanul acestui Passat, am parcurs 646 km in total, cu un consum mediu de 5,9 l/100 km si viteza medie 26 km/h.

Asadar, dieselul este printre noi pentru ca inca reprezinta o alternativa foarte atractiva de motorizare, iar cifrele reale din acest test de consum nu fac decat sa confirme sute de mii de utilizatori stiu deja. Alaturi de motorizarile pe benzina moderne, dieselurile moderne au multi ani de cariera comerciala in fata, iar pentru cine vrea sa faca trecerea mai rapid catre o motorizare hibrida sau pur electrica exista deja alternative.

Eu personal sunt nerabdator sa va pot aduce spre lectura, in curand, si un test de consum cu Volkswagen Passat GTE (hibrid)!

215 comentarii

Marius 28 august 2017 - 12:56

Avem o masina similara in familie din primavara asta, am fost si cu ea in vacanta in Grecia. Am avut 5.1 pe 3.500 km, 4 oameni si bagaje. Ma bucur c-am asculat o pe nevasta sa luam 1.6 si nu 2.0 pentru ca momentele in care ai realmente nevoie de mai multa putere sunt chiar foarte rare. Taxe OK, asigurari cu valoare mica – am nimerit-o bine ca masina de familie. Acum sa vedem fiabilitatea, deocamdata e mSina noua.

Reply
bancher 28 august 2017 - 14:48

Am mers si eu cu Passat B8 1.6 tdi 120 CP si parerea mea este ca e cam submotorizata. Ma rugam de ea sa se miste mai repede…are o zvacnire la plecarea de pe loc, care tine insa pana la vit de 30km/h, dupa care e lesinatura.
Eu vad acest motor ca un motor de flota, pentru persoane fizice fiind mai indicat 2.0 tdi.

Reply
Adrian Mitrea 28 august 2017 - 20:18

Mie pana la viteze de autostrada (130-140 km/h) mi s-a parut o masina foarte vioaie. Oricum, mult mai vioaie decat sugereaza niste cifre precum 1.6 si 120. Conduc multe masini, stiu sa fac diferenta intre o masina lenesa si una rapida.

Reply
Mircea 28 august 2017 - 15:11

Motorul meu 1.6 hdi fara start-stop , va lasa in urma VW-urile voastre la consum ANI LUMINA !!!

Reply
bancher 28 august 2017 - 17:09

depinde pe ce caroserie il pui….si 1,6 tdi pus pe Polo are consumuri infime…dar pe Passat consuma mai mult ptr ca e caroseria mai grea.

Reply
Mircea 28 august 2017 - 17:35

Am scris VW-uri , deci inclusiv Polo

Reply
Florin 29 august 2017 - 13:07

HDI-urile sunt cele mai fiabile motorizări diesel. Sunt mult mai fiabile decât TDI-rile fata de care, la aceeași putere a motorului au cuplul motor mai mare inclusiv fata de ceilalți producători auto non premium.Se zică ca problema la Peugeot uri este instalația electrica și electronica.

Reply
bancher 30 august 2017 - 09:54

poate motorizarile mici HDi sa fie mai bune decat cele diesel ale nemtilor, La cele mari, mira-m-as sa fie asa..

Reply
Wotan 4 octombrie 2017 - 16:56

Cand esti adevarat, esti adevarat! Esti din Strehaia cumva? Ca idee, cuplul motor NU este independent de puterea motorului, sau pa limba ta, TOATE motoarele care au 100 cp au ACELASI CUPLU MOTOR nici mai mare, nici mai mic (spune-i asta si lu’ peujo, ca se face de kko). De fapt, NU putem masura PUTEREA unui motor, da’ cuplu’ da, si prin urmare, se masoara cuplu’ si se CALCULEAZA PUTEREA motorului, ai care o citesti (?) tu in talonu lu’ peujou. Extrasfat: pune mana pe o carte de fizica pentru prescolari, ca sa nu mai scrii prostii! Am avut si peujo si fauve. Peujou avea 136 cp (numai pe talon, ca in rest era o caruta), iar fauveu 101 dar era PD, nu CommonRail (HDI), insa era RACKETA pe langa peujo…(care are cutia de viteze mai scurta, si mai prost – in opinia mea – etajata pentru ca era facuta pentru CONSUM, iar nu pentru PERFORMANTA).

Reply
Claus 16 august 2018 - 07:17

Vb de masini da?

Reply
Florin 29 august 2017 - 13:11

În timp, în afara orașului, când vei avea mașina încărcată vei constata ca ai nevoie de mai multa putere la motor.Pentru Passat ar fi nevoie măcar de 150 cai putere și un cuplu motor de 340Nm.Daca rulezi în general doar prin localități atunci este ok și motorul de 1,6tdi cu cei 120cp și cuplu motor de 250Nm.

Reply
bancher 30 august 2017 - 09:56

asa zic si eu, ca la o masina de greutatea Passatului este nevoie de min 150 CP. Am mers cu 1.6 tdi si mi s-a parut usor submotorizat, ma cam intreceau multi la semafor (si nu parea ca se chinuie sa o faca).

Reply
sil 30 august 2017 - 11:56

bancher
Si daca te intreceau multi la semafor ce? Faceai liniute la semafor sau cum?
Chestia asta cu submotorizarea depinde mult de cine conduce si ce vrea de la masina.
Oricati cai putere si cuplu ai avea, tot exista loc de mai bine. Stii proverbul „there’s always a bigger fish”: adica oricum vei gasi pe cineva care sa te lase in urma la semafor.
In general in oras nu ai nevoie de multi cp, mai ales in bucuresti unde mai mult stai.
La drum lung, daca crezi ca esti submotorizat, aplica regulile de bun simt si vei fi ok.
Adica depaseste pe drum drept sau la vale, scoate AC-ul cand depasesti, bag-o in viteza inferioara si stai cu turatia unde are motorul puterea maxima (adica cei mai multi cp, la diesel e in jur de 4000 rot/min), nu te lua la intrecere cu cei mult mai motorizati ca tine.

Reply
bancher 30 august 2017 - 14:13

nu cred ca 1.6 tdi duce pana la 4000 turatii. Cam pana pe la 3000 ture are cuplu.
Fara sa fu vitezoman sau obsedat sa plec primul de la semafor, iti spun ca se misca greu. 1.4 TSI 150 CP e mult mai fasnet din acest punct de vedere.

sil 30 august 2017 - 15:49

bancher
Eu m-am referit la putere (cai putere) NU la cuplu.
M-am uitat acum pe specificatii si puterea maxima e 120cp intre 3600-4000. In general dieselurile au puterea maxima pe la 4000rot/min.
La viteza iti trebuie putere si NU cuplu. Cuplu iti trebuie la plecarea de pe loc si la viteze mici.

alu 28 august 2017 - 13:00

Trebuie sa faci si niste masurari independente, fara a te mai baza pe computerul de bord.
Vezi cat alimentezi si verifica distanta parcursa cu un GPS. Atat consumul real cat si distantele pot sa fie raportat diferit de computerul de bord, in functie de cauciucuri, versiunea de software, perioadele de stationare etc.

Reply
Mihut 28 august 2017 - 13:11

Chiar luand in calcul anumite abateri sau anomalii, eroare mai mare de 0,5 litri la un plin n-are cum sa fie. Testat pe toate masile mele de pana acum, si am avut si cazane, nu masini noi cum e asta.

Reply
bancher 28 august 2017 - 14:44

La Skoda Octavia 2 facelift (deci masina din grupul Vag) eroarea este de max 0.3l la un plin.

Reply
adiszoft 20 februarie 2020 - 14:16

La Passat 1.9 TDI computerul imi arata constant (in ultimii 14 ani) cu 0.3l mai mult decat cel real calculat de mine de la plin la plin. In schimb, la 1.5 dci de la Renault, consumul afisat in bord a fost in ultimii 11 ani cu aprox. 1.0 l mai mic decat cel real calculat la mine.
In concluzie, eu nu ma pot increde in ce afiseaza computerul de bord mai ales pentru masini second-hand. Acesta poate fi ajustat utilizand interfetele OBD si ar fi chiar indicat ca utilizatorul pe termen lung sa-si ajusteze calculul consumului. Formulele folosite de producatori folosesc formule complexe cu cantitati infime de combustibili inmultime cu cifre enorme de unde si rezulta aceste erori.
Asadar, calculati-va singuri consumul real de la plin la plin.

Reply
Adrian Mitrea 28 august 2017 - 20:21

Mai precis decat un computer de bord modern nu e nimic, crede-ma. Si la masuratorile prin GPS poti avea erori, si prin metoda plin/plin pot fi variatii daca nu alimentezi fix de la aceeasi pompa, din aceeasi statie, la aceeasi ora si temperatura ambientala. Toate astea intra in marja de eroare. Iar acest test nu e stiintific, ci unul al unui utilizator normal, timp de aproape de zece zile, pentru ca cei interesati de o asemenea masina sa stie la ce sa se astepte.

Reply
Popescu Ion 29 august 2017 - 10:32

Desigur cel mai ridicat nivel de precizie este obtinut cand se pune masina pe bancul de teste… Ma intreb, cat tupeu au nemtii sa-si spele motoarelor lor diesel in presa din ro. Ma mir ca in timp ce in Germania se pune serios problema interzicerii diesel-urilor, VW si industria sunt acuzati de organizare de cartel… in Ro treaba merge inainte. VW minte si cand respira. Si respira aerul vostru.

Reply
sil 29 august 2017 - 11:18

Problema nu e doar de la vw. Noi am scos timbrul de mediu si nu l-am inlocuit cu ceva viabil. O taxa de poluare in functie de norma euro si in functie de emisii de NOx e foarte necesara. Este incorect ca la ora actuala cineva care isi cumpara un electric sau hibrid este taxat la fel ca unul care are diesel non-euro, desi ambii respira acelasi aer poluat de ala cu dieselul.

Reply
bancher 30 august 2017 - 10:00

Nu e frate taxat la fel.
Diferenta se vede in impozitul anual care se plateste la stat: la motoarele cu ardere interna se platesc niste impozite destul de mari, mai ales daca ai cilindree mai mare de 1999cmc. Spre ex la un motor diesel de 2 500cmc platesti un impozit de 900 ron. Daca respectivul motor este insa unul hibrid (motor cu ardere interna si motor electic) impozitul se reduce la jumatate (450 ron).
Deci ai un avantaj.

sil 30 august 2017 - 12:15

bancher
ai dreptate, uitasem asta cu reducerea impozitului la hybride/electrice.
Problema insa ramane intre unul non euro si unul euro 6. Astia sunt impozitati la fel, desi polueaza diferit

denis 31 august 2017 - 12:04

ce spui de cineva care un euro 6 care merge în fiecare zi cu mașina și unul non euro sau norma de poluare mică ca număr care scoate mașina odată pe luna?oare care poluează mai mult?

sil 31 august 2017 - 14:20

tot ala cu non-euro. Non-euro scoate intr-o zi atat de mult NOx, incat unui euro 6 ii trebuie cateva luni sa acopere..

secret 1 noiembrie 2017 - 12:34

La Jetta 1.2 TSI din 2012 am facut calculul la cata benzina am bagat la pompa si am citit distanta pe comp. de bord. La proximativ 2.500km parcursi in bord arata un consum mediu de 6.4% iar din calcule era la 6.9% adica 0,4 litrii la suta de km parcursi. Masina fiind noua si in garantie le-am scris un mail celor de la VW sa imi re-calibreze computerul si mi-au raspuns ca in bord e doar pentru referinta. In ceeace priveste magicele motoare mici cu putere mare….. e OK, problema fiind consumurile diferite functie de turatiile la care mergi. Jetutza mea pa drum intins cu 100km/h scoate un 5.5-6% daca nu sunt incarcat, pe autostrada la 130-140km/h….. se duce in 8-8.5% si daca esti incarcat si la deal……. nu atingi 140km/h (probat cu 4 adulti si 1 copil plus bagaje la A2 pe dealurile din Judetul Constanta). La semafor cam incurc traficul cu demarajul meu desi….. apas pedala bine. Concluzia e ca motor mic cu putere mare si consum mic nu exista! Nu va lasati influentati de publicitate!

Reply
Adrian Mitrea 1 noiembrie 2017 - 15:41

Consumul mediu este gandit sa fie resetat dupa fiecare plin, la fel ca si kilometrajul jurnalier. Alimentezi, resetezi.
Pe distante foarte mari evident ca apar abateri.
Apoi tu iei in calcul ca ai masina defecta, dar nu iei in calcul si faptul ca pompele de la care alimentezi au si ele niste tolerante acceptate.
Deci un pic de marja de eroare de la masina, un pic de marja de eroare de la pompa, la 2.500 km cred si eu ca se strang niste diferente.
Si ghici ce? E normal!
Legat de viteza, tu ti-ai luat Jetta 1.2 ca sa mergi cu masina plina si la deal cu 140 km/h, inclusiv cu un copil in masina? Ai asteptari prea mari de la viata, atunci. Sau cazul clasic in care omul isi cumpara un produs neadecvat pentru cerintele sale, iar apoi se plange.

Reply
adiszoft 20 februarie 2020 - 14:48

Nu sunt de acord cu ceea ce spui despre consumul mediu care e gandit sa fie resetat dupa fiecare plin. Sau poate nu inteleg ce vrei sa spui…
Ce sa cred eu, care timp de 14 ani si aproximativ 200.000 km am calculat pe aceeasi masina TDi diferenta constanta de 0.3 l afisata in bord indiferent ca au fost distante mai scurte (sute de km) sau mai lungi (mii de km)?
Eu aleg sa cred ca diferentele de la pompa si sutele de plinuri facute s-au atenuat intr-o perioada asa de indelungata si masina chiar nu poate masura foarte exact consumul mediu. E exact asa cum VW i-a comunicat lui „secret” mai sus, ca ceea ce afiseaza acolo „e doar pentru referinta”. Si asta ma face sa cred ca la o masina din aceeasi serie e cu „+” si la alta cu „-„, fiind „doar o referinta” care nu prea mai are nimic de-a face cu consumurile externe, medii si interne (maxime) afisate de producatori ca si reclama ca sa poata face vanzare.
Am ajuns zile in care tehnic vorbind, e aproape imposibil sa mai cresti performantele motoarelor Diesel. Ce sa le mai si faci ca sa muti o tona si jumatate 100 km mai incolo folosind doar doua sticle de lichid?
Aici nu prea mai e vorba de poluare. Sunt atat de performante incat trebuie eliminate si facute altele (de exemplu electrice) ca sa mearga economia, sa cheltuim banii, sa avem in continuare de lucru in domeniul automotive… Altfel am fi toti someri dar cu masini care pot parcurge pana la 1500 km fara oprire. Si la ce bun?

Off topic: Daca aveti o bicicleta, folositi-o! E adevarat, consuma si ea cateva calorii cu o eroare de „+” sau „-” in functie de stapan. Nu e din vina producatorului.

Reply
ovidiu 28 august 2017 - 13:01

Cand am citit „consum de la alimentare” am crezut ca e vorba de consumul calculat de la plin la plin, contra kilometri parcursi. Calcul manual. Constat dezamagit ca e tot consumul indicat de computerul de bord, „calculat” de VW adica. Toate masinile in ziua de azi indica „consumul”, si e in general cu „eroare” destul de mare. Adica intentionat spre jos.

Reply
Vic 28 august 2017 - 13:08

Ovidiu, am avut 5 masini in ultimii zece ani, mai multe marci, la niciuna consumul BC nu a fost mai mare sau mai mic fata de consumul facut plin pe plin. Poate in anii ’90 sa fi fost probleme de masurare, acum totul e super precis. Chiar si la Dacia, dat altminteri la VW, BMW, Toyota…

Reply
Calin 28 august 2017 - 13:36

da si nu…. Toyota Rav4 da pe bord la drum de ~500 km, 5.3/100km la bord si real 7.2…..

Reply
Adrian Mitrea 28 august 2017 - 13:58

Poate ai pus carburant si dupa prima declansare a pompei cu care alimentezi. Se considera ca masina are plinul facut cand se opreste prima data pompa de la statia cu carburant. Peste oprirea aceea poti sa mai pui intre 3 si chiar peste 10 litri, in functie de masina, ceea ce iti calculele peste cap.

Reply
Calin 28 august 2017 - 14:04

a fost pus la fel, pana sus…..

Adrian Mitrea 28 august 2017 - 20:23

De ce n-o duci la service, atunci? Abateri atat de mari sunt anormale (si de consum, si de masurare propriu-zisa).

Calin 28 august 2017 - 14:09

de obicei dadea in jur de 1 – 1.5 eroare, acuma a fost cam mult. Toyota Rav4 2.2D, din 2006, 130.000km, dotare de varf….

Adi 28 august 2017 - 21:43

10 litri? Serios, rezervorul se „umple” pana mai incap inca 10 litri in el? Ce metoda stiintifica e decuplarea pompei, ca aia are un detector de spuma care o poate decupla si cu rezervorul gol.

andrei 29 august 2017 - 09:18

De exemplu la Logan poti sa inghesui pana la 60 de litri, daca ai rabdare. Puteti intreba si pompagiii. Am fost in Turcia cu un coleg si cum la turci preturile erau mai mari, am alimentat in Bulgaria. Cu un Diesel am mers 1200 de km.

bancher 30 august 2017 - 14:14

Cum sa mai pui 10litri in plus? max 3 litri intra.

sil 30 august 2017 - 15:51

Poti pune si 50litri in plus.. dar intr-o canistra in portbagaj :))

popescu 8 noiembrie 2017 - 10:01

Fals , la mine e 7 -9 litri de la primul stop al pompei , passat 1.9TDI , iar în Ro am rezervorul mai mare exact cu 3 litri decât în Ungaria, Austria, , Croatia , germania sau grecia . Ia ghici de ce ?

adiszoft 20 februarie 2020 - 14:56

De acord cu tine. Nu putem lua ca si reper prima decuplare a pompei. Odata e mai spumanta, aleori deloc… De nenumarate ori am mai pus 7-8 litrii dupa prima decuplare a pompei. Sa fi fost si 10 litrii cateodata? Poate, nici nu stiu! In ultima vreme nici nu ma mai uit la indicatia pompei. Ma uit la gura rezervorului 🙂

aaaa 28 august 2017 - 16:12

Sa nu uitam (nu exagerez, nu glumesc!) faptul ca uneori benzinarii mai fura si ei. De multe ori mergi cu rezervorul aproape gol (dar nu uscat, mai ai 1-2 litri minim) si remarci ca bagi 4-5 litri peste capcitatea maxima a rezervorului.

Reply
ovidiu 28 august 2017 - 17:24

of frate, daca nu s-a discutat asta de nu stiu cate ori. Nu te fura nimeni la pompa, stai linistit. In afara de cateva defectiuni izolate, pompele sunt verificate cu strictete si sigilate. Daca nu esti convins, umple o canistra si verifica pe urma exact cat a intrat.

In rezevoarele masinilor (toate!) incap muuult mai multi litri decat cei scrisi in cartea tehnica. In unele merg chiar 20litri mai mult (Logan MCV modelul vechi de exemplu), si e dependent de geometria rezervorului, lungimea conductei si rabdarea ta de a sta sa completezi pana sus. nu stiu ce masina ai, dar ai sa vezi ca poti pune chiar 10l dupa primul click daca ai rabdate si torni cu binishorul.

Nu e nici un furt generalizat si organizat la cantitatea de carburant. Furtul in benzinarii e prezent totusi, si e la vedere, tocmai de asta nu-l observi: in adaosul comercial al tuturor produselor care se vand in benzinarii, de la lichidul de spalat parbrizul, la apa plata.

bancher 29 august 2017 - 10:16

Dar de scandalul cu benzinariile din Buc care furau la pompa ce parere ai? Saptamana trecuta a fost, le-a inchis OPC-ul temporar pe motiv ca furatu (nu ca aveau defectiuni).

ovidiu 28 august 2017 - 17:38

legat tot de „capacitatea rezervorului” – daca esti din Iasi, fa un drum pana la moldoveni sa cumperi carburant. Ai sa remarci cat de ingeniosi sunt moldovenii sa-ti bage cat mai mult carburant in masina 😉 Sunt unele pompe care au rampe sa-ti stea masina intr-o parte sa umpli chiar oki.

Adrian Mitrea 28 august 2017 - 20:27

Ceea ce e o tampenie, desigur. Dupa ce reactivezi pompa de 3-5 ori dupa ce a declansat prima oara, poti sa pui masina si in cap si tot nu va intra mai mult carburant in ea. Imagineaza-ti un bidon de 5 litri cu un furtun de 30 cm prins etans la gura. Prima declansare a pompei este cand bidonul e plin. Apoi completezi si umpli si furtunul. La un diametru atat de mic al furtului, crezi ca mai conteaza pozitia masinii pentru a pune si mai mult carburant in rezervor? Te doare mintea!…

Ovidiu 29 august 2017 - 00:02

Ai umplut vreodata pana sus? Pana la bushon? Ia incearca o data macar ai zi-ne cat a mai incaput. Dupe ce vezi ci ochii tai nu o sa mai doara. The more you know 😉

Marius Giura 29 august 2017 - 07:00

Aproape întotdeauna fac așa – plinul la bușon. În medie bag încă 1,5 litri benzină, dacă zgâlțâi un pic mașina de câteva ori mai intră cam un litru + maxim 2,5-3 l. Cam atât! Fac asta în special pentru consum, îl țin așa de când am luat mașina – o Toyota Noah 2003, 2.000 cc, 152 cp, benzină. Produse dar în Japonia pentru Japonia (poate ceva Asia). Cu mașina asta am făcut anul trecut și Lakul Baikal – România – Italia Franța și înapoi. 7 persoane în mașină (2 adulți și 5 copii, din care unul în burtică!) + full bagaje (în orice locaș, cât de mic!). O medie de 9 litri/100 km.

bancher 29 august 2017 - 10:17

nu faci bine. Plinul nu se face pana la buson, lasa putin loc in rezervor si pentru gaze.

Ioan 29 august 2017 - 19:37

La motanul diesel model 2007 intră încă 20 litri,plinul până în gură,adică aproximativ 70 litri în total,cu care faci cam 1200 km,iar la consum mai dă eroare,cosumând ceva în plus față de ce arată calculatorul.

adiszoft 20 februarie 2020 - 16:49

Pacat ca rezervoarele de la masina nu seamana deloc cu ce sugerezi tu – un bidon de 5 litrii cu un furtun. Acolo e mult mai mult decat atat… Pot fi miniconducte de echilibrare a nivelurilor dupa ce se insurubeaza capacul, mai poate fi un volum de rezerva de aer care probabil e util sa nu se formeze un vid prea puternic la un consum destul de accentuat intr-un timp scurt… etc.
Dar lasand toate detaliile astea la oparte, nu pot intelege felul nepoliticos in care te adresezi aici in comentarii celor care si-au pierdut vremea sa le citeasca si chiar sa scrie comentariile lor.
Pune mana si alimenteaza intr-un bidon PET de 5 litrii si observa cum pompa declanseaza cand ai intre 3 si 4 litrii in bidon, joaca-te putin cu lichidele astea. Poate ne pui candva un film cu concluziile tale in urma exercitiului practic, sa ne spui de cate ori a fost devoie sa sctionezi pompa si cat timp ti-a luat sa umpli acel PET pana in varf…
Da stiu, discutia a cam deviat de la subiect, dar pe mine m-ai pierdut aici. Nu voi citi mai jos. Plec sa-mi fac plinul. Numai bine!

ovidiu 28 august 2017 - 17:16

Tocmai am luat o masina noua, si is in process de a verifica asta. Am sa pun aici un update. computerul de bord imi zice undeva inrte 6.0-6.5l/100 (e un VW UP purtat doar prin oras).
Nu neg ca tehnologia a evoluat, dar pe fiecare il intereseaza consumul real, pt ca asta te costa. Masurarile relevante se fac cum zicea cineva mai sus: plin la plin (cu rezervorul cat mai consumat la al doilea plin) si KM masurati cat mai exact, GPS de exemplu.

trebuie sa recunosc totusi ca diferente de 0.3-0.5l/100, chiar daca sunt mari (e o eroare de 5-10% totusi) is cam tot pe acolo cand traduci in bani. E mai mult un comentariu legat de rigurozitate.

Reply
bancher 29 august 2017 - 10:14

ai o problema la CB, mergi la service, nu te mai chinui sa faci calcule. Oricum o dai, eroarea de 2l/100km este anormala.

Reply
Radu 28 august 2017 - 13:45

La ford focus 1.0 Ecoboost niciodata nu a fost eroarea mai mica de 0.5 l, in jos, bineinteles

Reply
Veron 28 august 2017 - 15:39

Reține că grupul vw este un falsificator de swoft

Reply
bancher 29 august 2017 - 10:12

Nu neaparat. In grupul VAG eroarea este de max. 0.4l/100km. Detin masini VAG in familie, fac plinul la aceiasi statie, aceiasi pompa, si eroare mai mare de 0.4l nu mi-a iesit niciodata (cred ca in realitate este mult mai mica, diferenta fiind data de faptul ca niciodata nu reusesc sa fac plinul la fel ca data precedenta).

Reply
Edy 28 august 2017 - 13:15

Iar aceste sunt cifrele furnizate de producator: extraurban/mixt/urban: 3,8-3,6 / 4,2-4,0/ 4,9-4,7.
F. bun articolul.

Reply
Mihai 28 august 2017 - 13:17

Ma bucur ca a avut cineva rabdare sa monitorizeze asa minutios consumul atatea zile. Dieselul este inca o motorizare performanta si ecnomica si cred ca pe termen lung va ramane pe masini in special pentru calatoriile lungi in afara oraselor. pana atunci un passat 1.6 tdi ca asta e fix ce ai nevoie ca masina multifunctionala, njci macar nu ti trebe SUV la cat e de spatios. Eu am o Laguna din ultima generatie, 1.5 dCi, si merge brici la cei 270.000 km ai ei

Reply
dodoi 28 august 2017 - 15:08

Mereu m-am intrebat de ce oare numai nemtii ofereau diesel in America de Nord. Dupa scandalul cu emisiile am aflat, iar masinile cu motor diesel au disparut din oferta lor si nu s-au aflat inca mai niciun detaliu despre afacere.

Costul benzinei/motorinei contine o gramada de taxe in el si nu e prea greu de favorizat un tip de motor sau altul. Oricum inainte de afacerea cu diesel se recomanda numai daca mergi mai mult de 30000 Km pe an sa consideri diesel-ul (pretul initial al unei masini diesel e mai mare decat echivalentul pe benzina si de asemenea costurile de intretinere a unei masini diesel sunt mai mari decat ale uneia echivalente pe benzina)

Reply
Eu P 29 august 2017 - 00:07

Pentru mine nu se justificau ~2000Eur in plus pt diesel. Am o Jetta 1.2 si in oras am max 8, 9 cand e foarte aglomerat si cald, in rest cam 7-7.5.
In afara pe drum national are consum de 4.5-5, iar pe autostrada 6, la o viteza de 130-140. Singurul dezavantaj la motorul asta este ca freci ambreiajul in pante abrupte si viteze mici.

Reply
Edista 28 august 2017 - 13:58

sunt de accord cu tine Marius,

sotia are o Skoda Fabia combi 1.2 greenline motorina si scoate la drum prin RO media 4.2l/100km cu 139 km/h pe autostrada si regim alert dar fara sa incalcam legea (sotia chiar 3.8 merge mai echilibrat)

cand avem nevoie de reprize, o viteza mai mica si turbina fac minuni

CE AR FI INTERESANT este un consum in Bucuresti, doar urban, intins pe o saptamana completa, chiar doua.

Reply
Viorel 28 august 2017 - 14:15

„39 km/h pe autostrada.. dar fara sa incalcam legea” 🙂

Reply
Adrian Mitrea 28 august 2017 - 20:30

Nu pot sa tin masina atata timp si oricum depinde mult de orele la care utlizezi masina. Pe parcursul testului meu am vazut ca cel mai mic consum urban posibil este 5,9 l/100 km, iar cel mai mare 8,7 l/100 km in cele mai defavorabile conditii. De aceea am explicat cum a fost fiecare zi, sa intelegeti cam ce consum poti avea cu o astfel de masina in functie de scenariu.

Reply
Edista 29 august 2017 - 08:33

Mulţumesc de răspuns

La o asemenea maşina şi asemenea dotări, diferenţele de consum nu sunt atât de importante

Reply
detinator vw 28 august 2017 - 13:59

mda, vw, detin 1,6 TDI pe Golf. Probleme EGR la 59000km.
Total nerecomandat pentru oras, are nevoie cel putin 1 data pe luna de o cursa lunga in afara localitatii, sau autostrada cu o turatie crescuta pentru a se elimina noxele acumulate, lucru care se observa apoi in zgomotul facut de motor („altfel toarce”), consumabile si intretinere mai scumpe.
Fiabilitate .. a se vedea ca in studiile facute in Germania la acest capitor WV, ca brand, se afla cam in aceeasi categorie cu Dacia Logan locurile 5-6 pe primele locuri Kia si Hyundai.
Service Autorizat VW scump, Casco Scump ca esti in plaja de lux probabil tot datorita costurilor din service.
Singurul avantaj la motorul asta ar fi autonomia care pe masina mea poata sa depaseasca 800-900 km daca traseul nu include prea multi km facuti in localitate sau autostrada

Reply
Adrian Mitrea 28 august 2017 - 20:33

Esti chiar norocos daca ai avut probleme cu EGR la aproape 60.000 km daca ai rulat numai in oras. Motorizarile mai mari, gen 3 litri, indiferent de marca, aprind martorii in bord de la EGR si DPF la numai 10.000 km rulati prin oras.

Pentru orice masina e sanatoasa o plimbare in extraurban din cand in cand, fie ca o faci numai sa bei o cafea pe malul lacului Snagov. E atat de ieftin si de accesibil sa-ti utilizezi masina corect! Totul e sa-ti pese!

Reply
Sol 29 august 2017 - 11:19

Sa vad ca scrie asta in manualul oficial de utilizare si intretinere. Altfel e bullshit.

Reply
sil 29 august 2017 - 12:08

Sa-ti pese de o masina inseamna sa ii faci reviziile la timp, sa o speli, sa o cureti, sa o duci sa repari cat mai repede daca s-a stricat ceva.
Restul sunt aberatii si nu mi se pare normal sa devin mecanic ca sa pot exploata „corect” un vw.
Ex de probleme cu care m-am intalnit, probleme de proiectare si neindreptate de vw mult timp: la motoarele pe benzina cele care au distributie pe lant, chiar sub 100.000km trebuie sa asculti dimineata motorul sa vezi daca rontaie lantul pt ca exista posibilitatea sa se rupa distributia (problema era de la proiectarea intinzatoarelor de lant). La FAP trebuie sa ies programat la drum lung pentru curatare (multumim vw ca baga fap si la benzina, va fi special). La motorul de 1.9 tdi fara fap de pe skoda din 2006 (am avut 2 octavia cumparate noi) trebuia sa verific periodic nivelul de ulei pt ca masina manca ulei de la 0 km si trebuia sa completez, specificatie data de vw, si nu era uncaz izolat, asa mananca toate.
Pai ce fac acum, ma fac mecanic?
Daca NU rezolv problemele care nici nu trebuiau sa existe asta inseamna ca nu imi pasa?
Cred ca mai degraba lui VW ar trebui sa ii pese de clienti.
Nu e posibil sa ai probleme de proiectare (cum e cea cu dstributia pe lant) si sa o perpetuezi ani de zile (2008-2014) pe cheltuiala clientilor.

Reply
Adrian Mitrea 29 august 2017 - 12:25

Sil, eu vad doua probleme:
1. Evolutia automobilului a dus la ignorarea de catre consumatori a faptului ca masina este, totusi, un ansamblu mecanic si electronic foarte complicat. Pe vremuri trebuia sa ungi manual cardanul de la masina la fiecare 1.000 km, spre exemplu. Sau sa sufli jiclorul de fiecare data cand se infunda. Acum, sa iesi din oras o data pe luna cu masina sa se autoregenereze nu mi se pare un capat de tara. Discutia nu este despre Volkswagen aici, ci despre orice masina diesel moderna.
2. Probleme de proiectare exista la toate marcile. Vezi forumurile fiecarei marci, cele din .ro si cele internationale. Sunt multe probleme peste tot. Acum depinde ce fel de probleme vrei sa accepti. Cu distributiile au fost mari probleme si la BMW (motorul N47 – cauta pe Google), iar consumul de ulei este normal, in anumite limite, la orice masina cu motor cu ardere interna. Sa vezi ce spun proprietarii de MINI Cooper S de generatia a doua legat de consumul de ulei (motor BMW si PSA Peugeot Citroen care echipeaza multe masini ale acestor marci). Consuma 1 litru de ulei la 1.000 km, masina pe benzina fiind.

Utilizarea unei case presupune sa fii si un pic menajera si un pic instalator. Asta e, mai crapa cate un racord, mai trebuie sa schimbi un furtun de dus.
Utilizarea unui computer presupune sa fii si un pic IT-ist, mai e nevoie sa mai instalezi un program, sa mai faci o reinstalare de sistem, sa sufli praful din ventilatoare.
Utilizarea unui automobil presupune sa fii si un pic mecanic, sa asculti simptomele masinii tale si sa citesti manualul pentru a o exploata corect.

Sper ca nu-ti imaginezi ca exista vreun bun pe lumea asta care n-are nevoie de „atentia lui”.

Reply
sil 29 august 2017 - 14:47

Ai dreptate referitor la evolutie vs fiabilitate, nu le pot avea pe amandoua.
Insa sunt marci concurente ce ofera fiabilitate mult superioara vw. Ce e drept e ca fiabilitatea e pe niste motoare mai putin evoluate decat motoarele de la vw.
Daca VW tot ofera atatea optiuni de motoare, as fi vrut sa ofere si un aspirat (cu injectie indirecta multipunct) pe o versiune mai ieftina cum a acest advanced, si chiar daca e puturos si gurmand dar macar e fiabil si nici nu are nevoie de filtru de particule.
Exista aspirate simple care respecta noile norme euro 6 NEDC (testate si in conditii de zi cu zi) fara filtru de particule: vezi noul 1.5l 111cp aspirat de la yaris.
Cat despre motorul diesel de la bmw e defapt N47 care intradevar e un motor cu probleme la distributie. Acest motor a fost inlocuit de bmw cu motorul B47 care nu mai are probleme cu distributia.
Insa, ce e curios e ca motorul N47 (de 1.6l si 2.0l) il are acum si toyota pe masinile lor (l-a primit in urma unui acord cu bmw) dar la toyota nu are probleme cu distributia.
Deci la BMW N47 are probleme cu distributia iar la toyota nu, desi e dezvoltat de bmw.. wtf..
Poate si vw ar trebui sa-si treaca motoarele pe la toyota inainte de a le pune pe propriile masini :)))

bancher 30 august 2017 - 10:05

pe vremea aceea masinile erau mult mai proaste si mai nefiabile decat in ziua de azi. Sa nu uitam ca in anii 1950 o revizie generala la masina se facea la 10 000km.

dodoi 31 august 2017 - 15:09

VW si BMW considera ca 1l/1000 km consum de ulei ar fi normal, dar asta numai ca nu plateasca reparatii costisitoare. Daca cineva considera ca la o masina de lux de peste US $100000 gen BMW 7 sau Porsche Panamera e normal sa umbli cu bidonul de ulei dupa tine si sa adaugi 1L de ulei la fiecare 1000 KM e treaba lui. E si un articol in acest sens pe Consumer Reports la https://www.consumerreports.org/cro/magazine/2015/06/excessive-oil-consumption/index.htm Se intampla si la alte marci, dar nu la toate. Am un prieten care a patit-o cu un Subaru Forrester. Intre timp au aparut si niste procese impotriva producatorilor auto si vor fi nevoiti sa pateasca despagubiri.

Eu am avut un Ford Escort din 1997 (motor cu 4 cil) care la 300000 km nu consuma ulei intre schimburi si am un Ford Mustang cu 6 cil care la 120000 KM nu consuma ulei. In Romania am avut o Dacia 1300 break care consuma ulei.

bancher 30 august 2017 - 14:18

motorul pe lant s-a scos din fabricatie. Acum TSIurile sunt pe curea, si mie mi se par foarte bune. Cat despre cele pe lant, s-a rezolvat si la ele problema, cam incepand cu sfarsitul lui 2011. eu am Skoda Octavia 1,2 TSI pe lant, si, dupa 6 ani de utilizare in Bucuresti, nu mi-a sarit distributia.

Reply
sil 30 august 2017 - 15:53

bancher
Pai daca s-a rezolvat problema atunci de ce au mai revenit la curea?

dan 28 august 2017 - 14:00

Ar trebui mentionat faptul ca raportul cal putere /litru este defavorabil masinilor cu cilindree mica dar cai putere ceva mai multi.
ex: 140 cp/ 2l versus 120cp/1,6l – 0.0700 / 0,0750
Motorul diesel de 1,6 l va devein flasneta pana in 200,000 km. Din punctual meu de vedere motorul diesel 1,6 l /120 cp este un motor destul de comprimat si nu va rezista in timp, mai ales circuland in Romania.

Reply
Adrian Mitrea 28 august 2017 - 14:11

Era cineva mai sus care zicea ca are 270.000 km cu Laguna 1.5 dCi.
Am si eu personal un prieten cu Peugeot 407 care are peste 300.000 km cu un 1.6 HDI.
Doar doua exemple de motoare mici care n-au devenit „flasneta”.
Exploatat corect, acest motor n-are de ce sa fie praf si pulbere mai devreme de 600.000 km.
Exploatat incorect, il poti pune pe butuci si in 60.000 km.
De aceea exista manual, forumuri, presa de specialitate…

Reply
sil 28 august 2017 - 15:13

Pai ca sa exploatezi corect un motor diesel inseamna multe lucruri f enervante pe care 90% dintre romani nu le respecta.
Ca de exemplu:
– trebuie sa faci des ture la drum lung pt regenerare FAP,
– trebuie sa mergi mai turat pt a nu se de pune calamina (pe egr si evacuare),
– trebuie sa ai grija sa nu opresti imediat motorul in parcare daca l-ai forjat ca sa se raceasca turbina,
– trebuie sa ai grija mare ce fel de motorina pui (apa in motorina te lasa in drum),
– trebuie sa astepti la pornire ca bujiile incandescente sa incalzeasca motorul
– niciodata sa nu ii dai talpa sub 1900 turatii ca faci presiune asupra axului turbinei si-i reduci viata drastic. Daca se rupe axul turbinei sau opritorii de ulei din turbina (in general dupa 150.000 sunt probleme), uleiul este aruncat de turbina prin admisie in camera de ardere din cilindru si, fiind mai volatil decat motorina, se accelereaza motorul rapid si caleaza ca ramane fara ulei.
– datorita trepidatiilor dieselului trebuie schimbate mai des tampoanele, lucru care aproape nimeni nu il respecta (costa si e multa munca).
– nu mai zic de faptul ca polueaza cu NOx care e cancerigen. Si cand aud ca motoarele diesel nu sunt poluante ca au sisteme de filtrare pe evacuare ma apuca rasul. Pai problema e ca eficienta acestor sisteme de filtrare a gazelor scate cu trecerea timpului. Un filtru de particule la 100.000km, chiar daca e expluatat corect, e deja mult mai putin eficient fata de cum era la inceput.
In concluzie, luati-va fratilor benzina (aspirat de preferat) ca pt un consum un pic mai mare nu mai aveti atatea batai de cap. Cine crede ca dieselurile sunt mai fiabile decat benzinarele cred ca ar trebui sa lase secolul 19 si sa vina in secolul 21.

Reply
bancher 30 august 2017 - 14:20

asta cu asteptatul la pornirea motorului diesel nu e adevarata. La diesel cea mai proasta ungere e la relanti. Dimpotriva, e bine sa pleci imediat ce s-a stabilizat turatia, dar sa nu fortezi motorul pana nu se incalzeste.

Reply
sil 30 august 2017 - 15:56

Doar ca eu am zis altceva…
INAINTE de a porni motorul trebuie sa astepti sa se incalzeasca cilindrul..
Dupa ce ai pornit motorul, faci cum spui tu.
Dar eu m-am referit la perioada in care astepti sa se stinga arcul de pe bord inainte de a-i da cheie.

Wic 6 iulie 2018 - 16:03

1,6 TDI Octavia 3 FL are un consum general mixt de 5,6-5,8% , in schimb un aspirat 1,6 are un consum general mixt de 11-12% .
Ce tare ,, am gasit buba , diesel polueaza cu NOX ( cancerigen ) in schimb benzinarele sunt lipsite de noxe si emana pe esapament Oxigen precum plantele .
Sa nu uitam ,, benzinarele moderne depasesc cu mult cifrele de poluare scoase de motoarele diesel , dioxid de carbon , paricule nocive , etc ,, unde mai pui ca noile motoare cu injectie directa emit de 1000 de ori mai multe particule decat cele pe benzina aspirate ( atentie ,, spiratele sunt pe cale de disparitie ) combinatia ,, injectia directa – compresor + turbina = satisfactie deplina , normal :)) ,, benzina are intr-un final comportamentul unui diesel , doar nu credeti ca FANII Diesel apreciaza astfel de motoare doar pentru Consum .
Sa revenim ,, un motoras ( ex ) 1,4 TSI scoste pe teava mai multe particule , co2 si alte minunatii decat un Diesel norma E6 , teste recente dovedesc clar ca benzinarele noi vomita cu pana la 10 ori mai multe particule decat cele diesel . Anul 2019 aduce filtre de particule pe toate benzinarele cu injectie directa .
Sa nu uitam un lucru , masinile de regula se cumpara NOI .
O masina noua are din start 4-7 ani GARANTIE ,, nu cred ca poti tine o masina mai mult 5-6 ani .
Cu alte cuvinte ,, apa , paie si bataie . Exact !! Apa , paie si bataie , mai nou service-ul se face la 2 ani si 30.000 km , pe praful asta cine mai respecta cele scrise de tine sus ??
TDI este mai scump ?? Oamenii mai nou au prins gustul motoarelor supraalimentate , la pachet cu turbina , compresor , injectie directa , egr , supape de presiune , radiator suplimentar de racire , gpf , etc , sa nu o lungesc , vrei TSI platesti cat pentru un TDI .
Cand ai masina noua te doare in cot de toate indicatiile ,, cel care o cumpara de la tine stie foarte bine la ce sa se astepte cand a luat decizia de a cumpara o masina la mana a doua .
Lumea se schimba , respectul pentru masina a disparut , masinile au ajuns precum smartphone-urile .

Reply
Lucian 28 august 2017 - 15:23

Domnule Adrian Mitrea,
Inteleg scopul publicitar al articolului, dar de asemenea nu pot sa inteleg sustinerea acordata unui motor Diesel. Recunosc, eu insumi sunt un fost fan al motoarelor Diesel, mai ales din punct de vedere al performatei (putere si cuplu), dar, inclusiv noi romanii, cei mai destepti locuitori ai planetei (nu prea se observa aceasta in Romania), trebuie sa renuntam la ele. Nu stiu daca, pentru o diferenta de 3-4 litri/100 km sau chiar mai mult, se justifica imbolnavirea noastra si a copiilor nostri (sunt un fost posesor de VW Passat 2 l TDI, „Euro 5”). Cu toate ca VW a fost aspru sanctionat in USA, observ ca in Europa continua in acelasi stil, stilul nemtesc…
Doar o parere absolut personala. In 5 ani de zile nici o masina noua nu va mai fi echipata cu motoare Diesel.

Reply
Adrian Mitrea 28 august 2017 - 16:54

Fiind jurnalist auto scriu despre toate tehnologiile de pe piata. Pe acest site sunt mii de articole, inclusiv despre masini electrice si pe benzina. Dieselul are inca multi ani inainte. Probabil peste vreo 5 ani veti avea si confirmarea pietei si veti intelege si de ce.

Reply
dan 29 august 2017 - 08:29

Eu mi-am exprimat o parere. Imi cer scuze daca v-am lezat egoul comentand altfel decat v-ar placea.

Reply
dodoi 28 august 2017 - 14:41

consumul mediu de 4.9 l/100 km pare destul de departe de consumul mediu de 4l (oras, autostrada, general?) din configuratia masinii (link-ul din articol). Prin alte parti masinile noi au un sticker in fereastra cu toate detaliile plus consumul in oras / pe autostrada (de ex la ford fusion http://www.windowsticker.forddirect.com/windowsticker.pdf?vin=3FA6P0T94HR101687 )

In alta ordine de idei, in america de nord, VW ca marca e sub medie dpdv al calitatii https://www.consumerreports.org/cars-which-car-brands-make-the-best-vehicles-2017/ . Asta plus dezavantajele clasice ale diesel-ului (cost de intetinere mai mare, se incalzeste greu pe distante scurte si faci frigul iarna) m-ar face sa ma gandesc bine de doua ori inainte de a cumpara un VW diesel…

Reply
Calin 28 august 2017 - 14:50

VW Passat 2.0 TDI cu soft tuning stage 1 de la 177 CP la ~220 CP consum de 3.1. Traseu: Vatra Dornei – Cluj.

https://www.youtube.com/watch?v=H8sPh51V20U

Reply
sil 28 august 2017 - 15:27

In primul rand cobori de la 800 m la 300 m. Fa invers: Cluj-VD sa vezi daca mai ai acel consum.
Dar presupun ca chip tuning „iti da aripi”…
Chip tuningul asta e ca o baba dintraia de 80 ani careia ii pui niste silicoane crezand ca faci din ea o vedeta playboy. Dar, ca orice baba, da ortu popii la prima forjare..

Reply
Calin 29 august 2017 - 10:25

In primul rand nu am facut testul din varf de pe Vatra Dornei. In al doilea rand e vorba de 2:18 minute de condus deci nu e ca si cum eventuala diferenta de altitudine face diferenta. In al 3-lea rand mai am un video de cam 1:20 minute Baia-Mare – Satu-Mare cu consum de 3.2. Asa ca nu e vorba de altitudine.
177 CP nu e chiar o baba dar am facut tuning pentru ca in Romania, din lipsa autostrazilor, ai nevoie de acceleratie ca sa poti depasi in siguranta. Si ma refer aici in special la depasitul tirurilor nu ca simt eu nevoia sa merg ca nebunul.

Sa-ti explic cum se conduce la consum:
1. Anticiparea traficului – daca vezi ca te apropii de cel din fata lasi piciorul de pe acceleratie nu continui ca apoi sa franezi si ulterior sa accelerezi iar.
2. Coasting – scoaterea masinii din viteza (la cutia automata) in momentul in care lasi piciorul de pe acceleratie. Chiar daca scoasa din viteza consuma vreo 0.9 litri pe ora (am scris bine litri pe ora), faptul ca nu exista frana de motor face masina sa mearga foarte mult din inertie fiind mult mai avantajos fata de atunci cand o lasi „sa curga” bagata in viteza. Desigur, daca ai o coborare relativ abrupta mai bine o lasi bagata in viteza pentru ca atunci consumul e 0.
3. Acceleratii finute – e drept ca am scos acest consum accelerand finut de la 60 km/h pana la 80 km/h apoi o lasam sa „curga” cu coasting (scoasa din viteza).

Sigur ca acele consumuri au fost niste teste si condusul in acel stil este extraordinar de plictisitor. Totusi consum de 4.5 l la drum intins nu e ceva foarte greu sa scot. Scot 5.5-6 l consum la drum intins cand merg relativ tare.

Reply
Beni 6 iulie 2023 - 11:43

„Coasting” – cine v-a invatat sa mergeti cu masina scoasa din viteza? Oricate „avantaje” ar fi pentru consum, masina trebuie sa fie gata sa reactioneze cand e in miscare. Motorul trebuie sa fie conectat la roti, deci bagat in viteza, la coborarea unei pante.

Reply
bancher 30 august 2017 - 14:21

cum sa fie stage one de la 177 la 220 CP? Acesta e stage 2 toata ziua. cine ti l-a facut?
Daca consumul e la vale, e posibil sa fie adevarat.

Reply
Razvan 28 august 2017 - 14:54

Mai este necesar sa alimentezi separat cu solutie ADblue la acest motor?

Reply
sil 28 august 2017 - 15:35

Motoarele cu specificatia SCR au instalatie adblue. Se pare ca acest 1.6 e din generatia mai veche si nu e scr deci are AdBlue.
Asta am vazut pe site la ei:
https://cdn.volkswagen.ro/media/Kwc_Basic_DownloadTag_Component/3959_brochures-6176-child-download-downloadTag/default/622a9cbe/1502346690/lista-de-pret-passat.pdf.
Insa daca vrei sa cumperi un passat fara Adblue, cred ca acum e momentul. Pt. ca toate noile generatii de motoare diesel de la vw vor avea AdBlue.

Reply
sil 29 august 2017 - 12:19

Am scris gresit, am vrut sa scriu ca NU e SCR si NU are AdBlue!

Reply
bancher 30 august 2017 - 10:09

nu are frate add blue. Instalatiile cu add blue sunt mai eficiente, dar mai scumpe….VAG inca nu le-a pus . Le au Mercedes si BMW, in schimb. Decat sa monteze instalatii cu add blue, VAG a preferat sa instaleze softuri pirat care sa pacaleasca testele de noxe..

Reply
sil 30 august 2017 - 12:08

bancher
Motoarele VW care au in descriere SCR (Selective Catalytic Reduction) au adblue. Noile motoare diesel de la VW sunt TOATE SCR si au adblue.
In trecut VAG a pus adblue doar pe motoarele de la 2.0 in sus, pt ca intradevar e o instalatie scumpa.
La motoarele de sub 2.0 e cum ai spus tu, au pus un catalizator de NOx care NU e prea eficient pt ca functioneaza ca un filtru de particule, si au falsificat emisiile din soft.
Totusi, si pt motoarele de peste 2.0, ca sa ai un consum mai mic de adblue, au falsificat si acolo emisiile.
Cum am scris mai sus, acest motor de 1.6 NU e SCR.

Reply
florin 28 august 2017 - 15:10

Nimic nou sub soare. Eu folosesc din 2006 un focus 1.6 tdci. si are consumul f bun. Pt greutatea Passat-ului recomand totusi un motor mai mare !

Reply
Adrian Mitrea 28 august 2017 - 16:51

La cele 1.369 kg pentru acest Passat, s-ar putea ca Focus-ul tau sa fie chiar mai greu. Dimensiune mare nu inseamna neaparat masa mare.

Reply
vali 28 august 2017 - 15:27

salut, e un consum ok dar nu spectaculos pt 120cp in 2017. Am mers recent cu cun 320d 163 cp (din 2007!) bucuresti sinaia si retur (cu tot cu autostrada de doua ori la viteza ridicata) si consumul mediu a fost 5.9%. probabil fara portiunea de autostrada la viteza mare ajungeam la 5% si asta intr-un regim de condus hotarat nu pt. consum…

Reply
Adrian Mitrea 28 august 2017 - 16:56

Nici eu nu am mers la consum, am mers cum imi place mie. Adica usor alert, in limitele generale de viteza. Ce spui acolo despre BMW nu poate sa fie decat adevarat, si ei fac motoare foarte eficiente.

Reply
bancher 30 august 2017 - 14:25

nu te supara, dar eu pe acelasi traseu cu Skoda Octavia 1.2 tsi 105 CP am scos mai putin. Adica am avut cam 6.2% la dus, dar la intors, mergand in frana de motor, am scos 4.5% (pana la intrarea in Buc).

Reply
Adi 28 august 2017 - 15:49

Am un 307sw 1.6hdi din 2005. Consum urban cu ac pornit vara (aglomerat) 6.5%. Mers extra urban economic (maxim 100km/h) 3.7%. Masina are 1499kg. Nu vad niciun progres al motoarelor diesel de 12 ani.

Reply
bancher 30 august 2017 - 10:10

tu ai PD, acum sunt motoae CR.

Reply
Gabriel 28 august 2017 - 16:04

Sunt posesor de o Jetta 1,9 TDI cumparata de noua in 2009 si ceea ce apare pe computer nu e real .In 3 ani consecutivi am calculat consumul umpland pana se vedea motorina la plecare si la fel la incheierea calatoriei…anul acesta am facut 2825 km,4,6 l/100 km pe computer,real 5,1 l/100km…si asta a fost in fiecare an diferenta de 0,5 l la 100km…dar sunt multumit…culmea !!!??? ca pe un Logan din 2005 pe benzina cam bateau datele…e istorie…

Reply
Marius 28 august 2017 - 16:10

La ce turatii a fost folosit motorul in acesti km?
S-a mers la consum?

Reply
Gabriel 28 august 2017 - 16:34

Am mers normal….nu supraturat,,,eu incerc sa merg in jurul a 1900 unde e cuplul maxim…cand se poate…

Reply
ovidiu 28 august 2017 - 17:34

Adevarat. Din nefericire, 1900 nu e o turatie sanatoasa pentru un motor cu turbina. Eu am scos consum chiar (putin) mai jos decat ce scria in cartea tehnica cu un 1.5DCI (consum indicate de computerul de bord) dar ala nu e regim de mers normal. Strici motorul in timp + ca-ti creste parul prin caciula.

Mai am o masina putin mai desteapta care imi indica cand sa schimb vitezele (think blue!). Ca sa vezi, tot in regimul 1500-1800turatii vrea sa rulez opentru consumul „optim”… macar asta nu are turbina.

Reply
bancher 30 august 2017 - 14:28

daca o sa mergeti cu motoare VAG cu cutii DSG veti vedea ca respectiva cutie tine motorul si la turatii mai mici decat 1900 turatii/minut. La mers de croaziera, pe tempomat, 1900 este o turatie buna, problema este daca te apuci sa o accelerezi tare la aceasta turatie.

Reply
Gabriel 28 august 2017 - 16:36

Computerur ar trebui sa arate cat de cat exact in orice conditie asa ca intrebarea…???? ideea cred ca era de ce arata computerul…si daca bate cu realitatea…

Reply
Adrian Mitrea 28 august 2017 - 16:58

Condus normal, usor alert. In niciun caz „la consum”. Nici nu ai cum sa mergi la consum in Bucuresti fara sa ajungi batut acasa.

Reply
Auto 28 august 2017 - 16:21

Depasita din toate punctele de vedere. Motoare slabe ca performanta, tren de rulare ultrarigid, inaltime mica ( pt ce oare merg pe varianta unor caroserii f. joase cu tavan scund cand masina este de familie cu motoare mici si prea late in raport cu inaltimea ? de neinteles, parca ar fi desenate pt DTM). Toyotele sunt toate pe hybrid, consuma la fel si in plus nu se compara la silentiozitate cu batranele si vetustele Passat-uri diesel.

Reply
sil 28 august 2017 - 17:16

Si eu sunt de parere ca hybrid-ele (mai ales cele de la toyota) sunt o optiune mult mai buna decat desel-urile. Problema e ca masina o iei cu sufletul nu cu creierul.
Asa ca, in cazul in care cineva isi doreste vw neaparat, recomandat ar fi sa astepte motorul de 1.5 TSI 150 cp. Sau, daca nu ai bani, exista vw advance 1.4 TSI 125 cp. E mai puturos, dar e mult mai fiabil si e mai ieftin.

Reply
Auto 28 august 2017 - 18:28

Prea rigide. Intre ce se conduce acum in America si Passat, e o diferenta ca de la cer la pamant. Daca nu schimba concepul si raman ancorati in acelasi tipar de „trainicie nemteasca” care scuza restul, in total contrast cu ce se cere acum pe piata: hybrid,silentiozitate, putere, confort, rulaj lin si flexibilitate in viraje, probabil ca vor pierde piata vestica si vor ramane focusati pe piata din China.

Reply
Adrian Mitrea 28 august 2017 - 20:15

Stii ce e ironic? Ca tot ce spui tu acolo Volkswagen are deja: hybrid, silentiozitate, putere, confort, rulaj lin si flexibilitate (in viraje sau in afara lor). Practic ai descris foarte bine un Passat, spunand in acelasi timp ca nu e asa.

Reply
Auto 28 august 2017 - 21:01

Toata masina asta e dezvoltata in jurul motorului diesel. Restul sunt combinatii posibile dar niciodata regasite pe sosea. Au hybrid, golf electic ( 0 la vanzari ), dar din pacate se adanceste falia intre un concept adaptat trecerii la hybrid si apoi la electric si conservatorismul tipic vw. Toyota nu mai comercializeaza decat benzina si hybrid pt ca au inteles trend-ul actual. Am avut toate golf-urile de la 2 la 6 si passat de la cocosat la penultimul si cunosc bine marca. Pur si simplu nu schimba fundamental masina doar o upgradeaza o data la 4-5 ani. E o masina buna dar departe de Camry, Accord (americana) si chiar americane (Malibu, GTS), asta la aceeasi categorie de pret. Nu poti in 2017 sa vii cu 1,6 Diesel de 120 CP. E anacronic; doar pt. ca se vinde bine nu e suficient. Semnalul dat pietei este incapatanarea in concept.

Adrian Mitrea 28 august 2017 - 21:04

Imi permit sa nu fiu de acord cu tine.
Toyota vinde hibride pentru ca doar hibride are in oferta. Daca nu vrei un motor pe benzina depasit, iti vei lua ceva hibrid, pentru ca dieselurile oricum au puteri mici din capacitati cilindrice mari.
Volkswagen Group are probabil cea mai bogata paleta de motorizari si dotari din toata industria auto. Oamenii cumpara ce vor, au de unde alege, nu exista constrangeri.
Sunt filosofii diferite de a vinde masini. Asa nu inseamna ca Toyota face bine sau ca Volkswagen face rau. Sau invers. „Diferit” este cuvantul de ordine in acest caz.

Auto 28 august 2017 - 21:16

Probabil ca lucrezi la vw si discutia nu are sens. Auris, Avensis, Rav 4, nu mai stiu cum se cheama noul SUV mai mic- hybrid ( astea pe langa benzina). Pretul cat al unui diesel. De ce mi-as mai lua diesel? De ce VW nu vinde hybrid la un pret accesibil? Eu am 1,73m si ma urc intr-un passat nou cocosandu-ma. Ala care a conceput passat-ul ca masina de fam. nu s-a gandit ca sunt soferi de 1,90 care pur si simplu nu vor sa aiba de-a face cu un fel de cc un pic restilizat in interior? Parbrizul este mic, locul de sofat este putin inalt, tavanul este prea jos. Inca o data, nu e o masina sport. Daca era cc inteleg.

Adrian Mitrea 28 august 2017 - 22:22

Poti sa intelegi ca e in regula sa ai libertatea de a alege? Si ca nu exista, in momentul asta, forma de transport 100% curata, in afara de mersul pe jos. Asa a fost de cand lumea, asa va fi si in continuare. N-am nimic cu Toyota. Masina mea personala e un MINI Cooper pe benzina. Deci hai sa nu bagam placa aia ieftina cu „tu lucrezi la…” si sa incercam sa vedem discutia in context, nu in afara lui.

Auto 28 august 2017 - 22:40

BMW-ul de ex.( apropo de MINI) a reusit revolutia. Din cele mai gurmande masini in urma cu 20 de ani, recunoscute pt. consumurile exagerate ale clasicelor in 6 cilindri, au ajuns cele mai economice. Eu cu x3 am avut consum mediu de 4,5 %, masina cu 143 cp si tractiune integrala permanenta. Numai Passat-urile au ramas eterne in concept. Okay mi-a facut placere, din plictiseala fata de 1,6 diesel am pornit discutia. Acum Prius mi se pare cea mai interesanta masina. Iese din tipare.

Adrian Mitrea 28 august 2017 - 23:19

Stii ca Prius, ca tehnologie, este neschimbat de vreo 10 ani, da?
Asta asa, de dragul discutiei.

Auto 28 august 2017 - 23:32

Intre Prius si Passat e o diferenta de tehnologie cam ca intre un Mac Book si un Asus. Asta asa ca idee intre hybrid si diesel ( mai pentru popor, deh).

Andy 29 august 2017 - 12:04

Asus ROG e peste orice de la Apple – daca faci macar comparatii ar trebui sa te interesezi inainte. Aici tu ai mentalitatea ca tot ce e Apple e bun si performant, la fel ca mentalitatea romaneasca legata de masinile nemtesti 🙂

Auto 29 august 2017 - 13:29

Eu vorbeam de tehnologie, e bine sa citesti cu atentie. Tehnologia Apple inseamna ca fiecare componenta din computer este conceputa unicat si nu este interschimbabila gen Audi-VW. Nu compar Porsche cu Prius ca performanta, dar ca tehnologie Prius da clase oricarei masini din grupul VW.

Auto2 29 august 2017 - 14:43

ma baiatule, s-a incins tarata-n tine, nu mai da exemple din IT ca te faci de ras. Mac-urile, indiferent ca-s pro sau air au procesoare X86 de la intel, la fel ca Asus pe care il hulesti in necunostiinta de cauza.
In ce priveste masinile, uita-te pe vanzari in 2017 la nivel de grup si te lamuresti si tu ce vor oamenii.
Despre ce tehnologie ofera VAG, te poti informa chiar de pe net.
Ca sunt multi aici pe forum care urasc VAG-ul din diverse motive, e alta treaba.

Auto 29 august 2017 - 15:37

Pai de ce nu-ti iei Logan? Se vinde bine, iti cari tarata pt. porci, fameleonul mare? Asta e criteriul, vanzarea. Ce sa-i faci nene, mai pune mana pe o revista auto sau stai prin garaje la schimbat ulei si asa mai stii despre masini una-alta?

Andy 29 august 2017 - 14:43

Confunzi mobilele Apple cu calculatoarele Apple. In cazul primelor, tehnologia e dupa specificatiile lor si totul e construit de altii. In cazul secund, componentele sunt comune cu cele ale celorlati producatori. Vezi procesoarele, memoriile, placile video etc. Pe vremuri Apple isi proiecta si realiza propriile procesoare. Acum foloseste Intel – identice cu cele pe care le gasesti la orice producator mic sau mare.

sil 29 august 2017 - 13:14

Aoleu, aici gresesti total. Priusul e foarte schimbat ca tehnologie fata de acum 10 ani.
Iti dau doar catva elemnte:
Prima generatie de prius cu transmisia P111 avea motorul de tractiune cu maxim 6000rot/min si 33kw iar generatia 4 cu transmisia P610 ajunge la 18.000 rot/min si are 53kw.
Al 2-lea motor, cel generator la P111 avea pana la 11.000 rot/min iar la P610 are 18.000 rot/min.
De altfel 1 si a 2-a generatie aveau transmisia de la ecvt la roti prin lant iar generatiile 3 si 4 au prin angrenaje.
De asemeni de la gen 3 au mai adaugat un angrenaj planetar si astfel au schimbat raportul dintre motorul 1 si motorul 2 astfel incat sa poti ajunge in croaziera si la 90km/h pe electric (maxim 45km/h la prima generatie).
De asemeni, imbunatatind motoarele au eliminat „turtle mode” de pe prima generatie care intra in functiune cand se consuma total bateria.
Faptul ca au pastrat designul cu 2 motoare de la prima generatie pana la a 4-a nu inseamna ca e neschimbata tehnologic.
Acest design cu 2 motoare este cel mai bun posibil, e ani lumina fata de concurenta. Era o prostie sa il schimbe cu designul cu un motor electric cum e la vw. Timpul a dovedit care design e cel mai bun.

Adrian Mitrea 29 august 2017 - 13:59

Si acelasi motor pe benzina de 1,8 litri, ai uitat sa mentionezi 🙂
Dupa cum reiese si din comentariul tau, este o evolutie, nu revolutie.

sil 29 august 2017 - 14:26

Generatia 1 si 2 au avut 1.5l aspirat 76cp iar gen 3 si 4 au 1.8l aspirat de 98cp care functioneaza in ciclu atkinson la turatii reduse. Eu zic ca e evolutie destul de consistenta.
Ei au les special motorul aspirat. Puteau pune un motor turbo, dar atunci scadea fiabilitatea, oprirea si pornirea turbo creeaza probleme (vezi vw). E preferabil un aspirat pt fiabilitate. Si daca aspiratul de 1.8 pare lenes, sa sti ca nu e. Pt ca motorul termic functioneaza in sinergie cu cel electric care are destul cuplu, niciodata nu transmite putere la roti doar motorul termic.
De altfel, tot pt fiabilitate dar si costuri au pastrat bateria de NiMh (care a evoluat si ea ca si capacitate) si nu au trecut pe Li-ion. Pt ca NiMh are avantajul ca nu se distrug celulele daca se descarca complet cum e la Li-ion si bineinteles ca e mult mai ieftina.
Pai cine a zis de revolutie? Tu ai zis ca e neschimbata si eu ti-am aratat ca e mult schimbata.

Adrian Mitrea 29 august 2017 - 14:58

Am mers cu tehnologia asta pe Auris HSD. E o masina decenta, dar pentru pretul cerut mi se pare scumpa. Iar consumul sta intre 5-6,5 l/100 km, deci nu mi se pare foarte mic (cat sa justifice pretul de achizitie ridicat).

sil 29 august 2017 - 15:44

Adrian Mitrea
Trebuie avut in vedere ca se ofera reduceri mari la acesti dealeri, si la vw dar mai ales la toyota care nu are prea mari vanzari. Pretul de pe site e informativ.
Acum ca la auris hsd (schimbator automat normal) se ofera reducere 3400 eur, deci cel mai ieftin auris hsd de 18.300 euro si cam ai tot ce iti trebuie ca optiuni. Mie mi se pare decent avand in vedere ca Golf Hybrid e 35.000 eur cel mai ieftin iar cel mai ieftin golf cu schimbator automat e 19.200 eur cu motor 1.0l benzina (reducere aplicata deja de 2.181,19 €). Neoficial iti mai ofera 748 eur reducere la acest golf, deci ajungi pe la 18.500 eur..
Deci tot acolo esti, doar ca la auris ai hibrid.
Totusi trebuie sa notam ca hibridul e cool dar NU e chiar holy grail-lul motoarelor. Sunt multe pcte atat negative cat si pozitive ca si la un benzinar de altfel. Totul depinde de preferinta. Eu as alege un benzinar aspirat maricel cu o cutie automata.
Nu prea imi place ca vw nu promoveaza schimbatoarele automate, sunt prea scumpe si doar pe versiunile high. Pe de alta parte, daca iti iei un vw cat mai ieftin mai bine cumperi manual ca e mult mai fiabil decat dsg-ul.

Auto 29 august 2017 - 14:40

In sine, Prius este o revolutie in piata auto. A fost inca de acum 15 ani si continua sa fie top tehnologic fara mari eforturi, multumita Passat-ului care vrea diesel cu orice pret, chit ca a platit amenda cat pentru 10 generatii de motoare hybrid si electice. Incapatanarea este enervanta. Si cu cat te enervezi mai tare, ca la un picamer care iti sparge timpanele si creste zgomotul, cu atat mai mult continua si iti arunca in fata 1,6 diesel. Pe bune, voi chiar faceti misto?

cititor 30 august 2017 - 09:46

De fapt sistemul hibrid la Toyota e la generatia a 4, lansata in 2016. NU numai haine noi, cum face VW, cu aceleasi motoare la nesfarsit, ci tot ansamblul motor termic , electric, cutie e nou . Fiind un profesionist ar trebui sa stii ca documentarea e cheia succesului.
In al doilea rand dieselul e mort , numai ca multi inca nu realizeaza. Exemplu, Belgia, una din tarile unde dieselul era rege.
Politica de stat, fortata prin preturi, motorina era cu 20 de centi mai ieftina ca benzina, deci chiar la consum identic oricum cumparai diesel.
Deci in 2012, in Belgia 75% din vanzarile de masini noi erau diesel, anul asta e primul in in care are vanzari mai mici decat benzina. In belgia e tinut in viata doar de vanzarile catre flote, la privati doar 1 din 5 masini noi e diesel. Cadere de 25 % in 5 ani.

La ora asta doar Kia/Hyundai si Toyota ofera masini hibrid la preturi rezonabile. VW o sa fie o amintire daca nu se pune pe treaba. VW GOLF GTE sare bine de 30 k si clar nu are cum sa fie o masina vanduta in masa chiar si in tari bogate.
Marele summit diesel din Berlin e cantecul lebedei, si Merckel si-a luat mana de pe ei…

sil 30 august 2017 - 11:32

cititor
Asa e, dieselul e pe moarte.. insa nu poate sa dispara brusc.
Va fi marginalizat, dar lent. Minim 5 ani va fi bine vandut.
Pt ca exista o intreaga industrie care graviteaza in jurul motoarelor diesel. Nu poti sa o inchizi peste noapte, sa dai oamenii afara si sa faci altceva.
Ulterior germanii vor trece la benzinare care vor avea elemente ca dieselurile si astfel isi vor pastra distribuitorii.
Deci, germanii initial vor trece la benzinare economice si apoi vor trece direct pe electrice (piata hybrid au ratat-o deja).
Multe din inovatiile dezvoltate pe diesel (ex: commonrail, injectie directa, turbina variabila, filtru de particule) se vor gasi pe aceste benzinare, si astfel germanii isi vor pastra in continuare, pentru cativa ani buni de acum in colo, aceiasi producatori fara sa faca mari modificari de contracte si de tehnologie.
Trebuie sa mai luam in calcul ca si romania traieste bine de pe urma masinilor germane. Si nu numai romania, ci intreaga europa.
Cea mai mare parte a industriei exportatoare romaneasca e legata de aceste masini germane. Deci e un mare plus pt romania.
Deci hai sa nu aruncam cu pietre in strategia germana, pentru ca, chiar daca iti cumperi o masina japoneza, s-ar putea ca acea masina sa ti-o permiti tocmai datorita banilor germani care vin in romania pe industria auto.
Va spun sigur ca fara industria germana si ramificatiile din romania eram rupti in fund la sigur.

bancher 30 august 2017 - 14:36

si eu zic ca, mai ales in Romania, dieselul va fi rege cel putin 5 ani, daca nu 10. Pe oriunde ma duc, gasesc numai dieseluri la testdrive, benzinare aproape deloc.
cat despre filtrul de particule, asa este, nemtii il vor pune pe motoarele pe benzina. TSI-urile de la VAG vor avea filtru de particule (cu care le vor omori total, dupa parerea mea).

sil 30 august 2017 - 16:04

bancher
Pai sa stii ca asta e tendinta.
Chiar acum, motorul de 1.5TSI 150cp exista deja pe golf si nu are inca filtru de particule. Insa chiar si asa e motor care NU ii place deloc turatiile mari si zvac-ul. Daca conduci un 1.4tsi 150cp si apoi te sui pe un 1.5tsi 150cp o sa vezi diferenta. Ala de 1.5 e mult mai molcom. Iti dai seama ca dupa filtru de particule o sa fie si mai molcom. Practic l-au dieselizat 🙂

bancher 30 august 2017 - 14:32

sa stii ca VAG si-a innoit complet gama de motoare:
-a scos 1.0 TSI 115 CP, motor in 3 cilindri pe benzina
-a scos 1.4 TSI 148 CP
-tocmai ce a scos 1.5 TSI 150 CP
-a scos 1.4 TSI 125 CP
-2.0 TDI 150 si 190 CP sunt motoare noi.
VAG a lansat platforma MQB, care e complet noua. B8, Octavia 3, toate masinile VAG incepand cu Polo si pana la Kodiaq sunt pe aceasta platforma.,
Deci VAG inoveaza, cerceteaza, doar ca au buba ca la aspectul exterior masinile sa nu fie cu mult diferite fata de modelul precedent.

bancher 30 august 2017 - 10:17

Sorry man, depinde de gusturi. Mie Passat B8 mi se pare o masina super, stau in cumpana ce sa aleg intr B8 si Skoda Superb 3 (probabil mai astept putin sa puna noul 1.5 TSI pe ele).
Cat despre Toyota avensis si Honda Accord sunt sub passat, dupa parerea mea. Le gasesc la fel de atractive ca un pahar de apa cand nu iti este sete.

sil 30 august 2017 - 12:13

bancher
Asa e, depinde de gusturi.. pana la urma masina o iei cu sufletul.
Vezi ca, odata cu motorul de 1.5tsi vor baga si filtru de particule pe benzina.
Si cum filtrul de particule nu este acoperit de garantie, au bagat alta distractie pe banii nostri..

bancher 30 august 2017 - 14:38

pe GOLF VII facelift s-a montat noul 1,5 TSI, dar uite ca nu stiam ca i-au pus filtru de particule. Ar fi o nenorocire daca e asa…eu nu ies asa des din Bucuresti ca sa ard rezidurile.

Outi 30 august 2017 - 11:17

E foarte adevarat ca VW are o gama PREA MARE de motoare. Fac chestia asta ca sa zapaceasca consumatorul ca ii ofera optiuni pe bugetu fiecaruia.
Parerea mea: In realitate VW pune in piata motoare INSUFICIENT testate si FAC TESTELE pe banii clientiilor fraieri care au bani de investit in tehnologii noi ‘avansate’ si ofera multi cai pe hartie
=>produse defecte grav la iesirea din cei 2 ani de garantie(o garantie penibil de mica pentru calitatea germana in comparatie cu koreenele de ex)..
=> Clienti nemultumiti de produsele VW si reteaua lor de service, retea care ridica din umeri la greseli clare si severe de proiectare..sau materiale/aliaje gresit alese in executie.
Da.. cateodata si in anumite conditii primesti kulanz dupa ce te milogesti la service-ul lor si ameninti cu OPC,etc…
E absurd sa scrii in zilele noastre in manualu masinii ca e ‘normal’ sa iti consume masina 1l ulei /1000km.
Unde e ecologia acestor motoare?
Probabil ca datorita acestui consum exagerat de ulei e necesar sa puna FAP filtru de particule pe benzinare.

bancher 30 august 2017 - 14:39

VAG da garantie de 4 ani.
eu am un motor 1,2 TSI (mult hulit de voi) si , dupa 6 ani de utilizare in Buc, nu am nicio problema la motor .

sil 29 august 2017 - 12:43

Din pacate hybridul actual de la vw e mort. Nimeni nu cumpara hybridul de la vw pt ca e cumplit de scump, e cu 60% mai scump fata de versiunea cu motor termic. Plus multe probleme de fiabilitate (pornind de la bateria li-ion pana la motor cu turbina).
Hybridurile toyota costa cu maxim 10% mai mult fata de versiunea cu motor termic si sunt mult mai fiabile (lucru deja dovedit).
Si vw a recunoscut practic ca au dat-o de gard cu hybridul, asa ca de la anul schimba strategia si introduce mild-hybrid (circuit de 48V). De altfel acest mild-hybrid a fost introdus deja pe noul a8.
Mild-hybridul e rapunsul vw (a masinilor germane in general) la hybridurile toyota.
Asa ca, in momentul de fata cand vorbim de hybriduri vorbim de toyota.
In rest sunt si eu de parere ca silentiozitate, putere, confort, rulaj lin si flexibilitate exista deja la masinile vw, chiar mai mult decat la marcile concurente.

Auto2 29 august 2017 - 14:47

Pai daca toyota nu are motoare pe benzina moderne, ce sa faca, le tranteste cate-un plug-in si le trimite pe piata. Verifica vanzarile si o sa te lamuresti cat succes au surogaturile astea tehnice.
Vad ca nu pomenesti de ce concept de interior au toyotele, ceva mai evoluate ca dacia, si-atat. De selectia de materiale n-are rost sa discutam, logan 2 fiind peste prius la acest capitol. Asta ca sa te mai miri de ce sunt relativ ieftine toyotele. S-ieftine pentru ca totul pe ele e ieftin. In afara de yaris, n-au nicio masina care sa conteze in vreun segment, si pe buna dreptate.

Auto 29 august 2017 - 15:28

Tataie, Toyota e nr. 1 in lume si in State. VW e pe 20 la cele mai nerecomandate masini. Interior sovietic, dur, fara confort, acelasi de 10 ani. Daca iti scapa un pahar pe bord fii sigur ca se sparge la cat e de dur. Du-te in State si daca vezi vreun Passat pe West Coast, nu mai spun de Silicon Valley, esti castigator.

sil 29 august 2017 - 15:56

Auto2
in europa, in sua e taman invers.. Acolo VW are vanzari f mici fatad e toyota.
La nivel mondial batalia e stransa intre VW si Toyota dar a fost castigata de Renault-Nisan.
Dar nAsta u asta e important, fiecare isi ia masina care ii place. Daca tie iti place VW asta nu inseamna ca restul sunt prosti ca nu isi iau vw ca tine.
Mie personal imi place si VAG si Toyota si am si toyota si vw si skoda, mai multe vw si skoda si am fost destul de multumit. Totate au minusuri si plusuri.
Insa mi se par stupide afirmatiile tale gratuite.
Cum adica toyota nu are motoare pe benzina moderne… despre ce vorbesti? Dar motorul de 1.2 turbo cu injectie directa ce functioneaza si in ciclu miller ce are? Sunt ultimele tehnologii ca la noul motor de 1.5l de la vw.
Ceea ce nu stii tu e ca tehnologiile din interiorul motoarelor sunt detinute in principal de firme cum sunt Continental, bosch, denso, borg warner, etc. Firmele de masini platesc licenta pt aceste tehnologii. Deci oricine poate plati licenta si sa faca un motor cat de modern vrea muschiul lui.
Omule, vw are probleme de cand lumea cu motoarele pe benzina ca s-au concentrat pe diesel-uri. Hai sa ne amintim de motorul de 1.4l de 120, 140 si 160 cp care avea turbo+supercharger si care a fost cel mai prost motor facut vreodata de vw.

bancher 30 august 2017 - 14:42

nu te cred. Toyoya cere 5 stele pentru toate componentele sale, inculsiv pentru soft (e vorba de relatia cu subcontractorii). celelalte marci de volum cer 4 stele. Poate pe la finisajele de la interior sa faca economie, dar mai bine asa decat invers.

Andy 2 septembrie 2017 - 21:40

Or fi hibridele de la Toyota mai ieftine, dar nu se compară DSG cu CVT. Am peste 100000 de km facuti cu VW hibrid si nu am de reprosat decat un lucru: ca trecerea de la franarea regenerativa la franele clasice e putin tarzie in cazul unei franari de urgenta. In rest, nimic schimbat, nimic stricat, consumuri bune, taxe mici (16 lei pe an), revizii rare si ieftine. Nu ma mai intorc la motorizarile clasice. Probabil urmatoarea masina va fi electrica, in mod sigur hibrid.
Iar celor care ridica in slavi dieselurile clasice, va doresc sa stati cat mai mult la semafor in spatele unora cu diesel si sa vi se strice recircularea de la AC

sil 4 septembrie 2017 - 15:02

Andy
In primul rand la hybridele toyota NU e CVT ci ECVT care e o cutie total diferita de CVT-ul clasic. Adica ECVT e o cutie formata din 2 motoare electrice care realizeaza rapoartele si NU are nicio treaba cu CVT-ul ala cu push-belt. De asta se spune ca toyota hybrid, practic, nu are cutie de viteze. Prin urmare la toyota, hybridul e realizat in jurul motoarelor electrice, motorul termic fiind pt ajutor si de aia e mult mai economic chiar si pe autostrada.
La vw hybrid e pur si simplu un motor termic de 1.4l, o cutie dsg intre care au inserat un motor electric. Puteau pune o cutie manuala fara probleme. Astfel, in 90% din timp masina se comporta ca un vw cu motor de 1.4l dar care are in spate greutatea bateriilor si un motor electric pe care il invarte aiurea in gol dupa ce s-a incarcat bateria. Deci in aceste cazuri consumul e mai mare fata de o masina non-hybrid cu acest motor de 1.4l pt ca cea non-hybrid nu are greutati suplimentare. Deci daca mergi pe autostrada, un vw non-hybrid cu acelasi motor termic e mai eficient.
Alte dezavantaje la vw hybrid:
1. bateria Li-Ion deja la 100.000km a pierdut deja 20-30% din eficienta. La 200.000 deja e moarta si trebuie sa o schimbi.. la golf costa 8000 euro (la toyota este NiMH si la auris costa 1200 eur)
2. e o problema cunoscuta la hybridele vw ca opresc motorul termic (la semafor de ex) fara a lua in consideratie temperatura turbinei (cand ai forjat masina nu trebuie sa opresti brusc motorul pt a se raci turbina, ceea ce se intampla independent de tine la vw hybrid)
3. masina asta nu o vei mai vinde in veci sau o vei vinde f ieftin pt ca nimeni nu vrea sa cumpere un sh la care trebuie sa dea 8000 eur sa schimbe bateria.
4. reviziile mai rare sunt o vrajeala. Avand in vedere ca defapt masina e o masina cu un motor de 1.4l benzina si chiar functioneaza in 90% ca o masina cu motor de 1.4l, atunci reviziile trebuiau sa fie ca la o masina non-hybrid. Practic acest interval marit de revizii trebuia sa fie si la masinile non-hybrid, dar mai bine iau bani la 15.000 decat la 30.000 (cum e in germania). La astera hybrid au facut revizia cum trebuia facuta pt a da o bonificatie celor care cumpara ca si asa dau peste 35.000 euro pe ea.
5. cu banii pe care i-ai dat pe masina asta iti lui masina din clasa superioara
6. impozitul pt o masina de 1.4l benzina non-hybrid este sub 100lei/an, asa ca impozitul nu va determina pe nimeni sa isi cumpere hybrid.
7. Si vw a recunoscut practic ca au dat-o de gard cu hybridul (exact ca si cu distributia pe lant revenind la cea pe curea) si de aia vor face de la anul masini cu mild-hybrid care sunt la fel de eficiente ca si cele vw hybrid doar muuult mai ieftine (declaratia celor de la vw nu a mea).
Problema cu dieselurile (nici mie nu-mi plac dieselurile) este ca si tu, chiar daca ai hybrid, tot vei inhala noxele de la altii. De asta sunt de parere ca trebuie urgent bagata o lege ca in tarile civilizate pt ca cei care polueaza sa plateasca mai mult.

bancher 30 august 2017 - 10:13

Auto, le-ai nimerit pe toate. Passat B8 le are pe toate cele descrise de tine. La partea cu hybridul mai e de munca, dar in rest le-a iesit.

Reply
Outi 30 august 2017 - 10:56

Vw tsi fiabil? Glumesti..

Reply
sil 30 august 2017 - 12:17

Outi
Am zis ca tsi-ul e mult mai fiabil decat tdi-ul, NU ca e mult mai fiabil decat altii.
Citeste ce am scris mai cu atentie..

Reply
bancher 30 august 2017 - 14:45

Nu glumeste. Am si eu un 1.2 TSI si, dupa 6 ani, nu am nicio problema la motor. Si l-am folosit intens in Buc.
primele generatii de 1.2 TSi(ian 2010-iunie 2011) au fost cu probleme.

Reply
relu 28 august 2017 - 16:26

Vw iar incearca sa ne pacaleasca au in sange aceste chestii !!!

Reply
Auto 28 august 2017 - 17:09

Cu ce ne pacaleste?

Reply
Adi 28 august 2017 - 21:52

Prin vestul Europei se discuta deja interzicerea masinilor cu motoare diesel in marile orase din cauza poluarii cu oxizi de azot. Dieselul inca e o alternativa buna in Romania, unde nimanui nu ii pasa cat fumega si oricine trece ITP-ul, dar numai in zona asta din estul Europei.

Reply
Adrian Mitrea 28 august 2017 - 22:26

Ponderea benzina vs. diesel in vanzarile de masini e cam la fel in toate tarile din UE, dieselul are cota de piata peste 40% la vanzarile de masini noi. Deci cam jumatate dintre clientii de masini noi din Europa aleg o motorizare diesel. Inteleg ca or fi romanii in urma, dar despre restul natiilor ce ai de obiectat?
Decizia de a interzice ceva ce ai stimulat sa se dezvolte nu este altceva decat inca o forma politica de a influenta economia. Asa functioneaza lumea. Iar pana la a interzice dieselul in Germania va mai curge multa apa pe Spree.

Reply
Valentin 28 august 2017 - 22:28

După o lunga si trista experienta cu motoarele vw (2l tdi și 1.2 tsi) privesc cu mare semne de întrebare produsele acestei companii. Câteva ore de folosință nu pot compensa câțiva ani petrecuți în compania unui automobil.
Mai grav este că pun mizerii de motoare ( vechiul 1.2 tsi spre exemplu.)pe masini care costa cât o garsoniera.

Reply
bancher 29 august 2017 - 10:23

hai sa nu dam cu bata daca nu ne pricepem. Am si eu o octavia2 facelift cu motor 1,2 TSI si nu e asa de prost cum spui tu. Dupa 6 ani de folosire intensiva in Bucuresti nu am avut nicio problema cu masina (mai putin motorasul de la un geam). Lantul tine minim 80 000km, dupa care poti sa il schimbi daca da semne de zornaiala, si toata operatia de schimbare a kitului de distributie costa max 1600 ron la reprezentanta (la service autorizar nonreprezentnata costa sub 1000ron). Nu e mult, 1600 ron la 80 000km, la Renault am dat 2300 ron sa imi schimb distributia la 40000km.

Reply
sil 29 august 2017 - 13:27

Ideea e ca ai avut noroc ca te-a prins 80.000km fara sa o schimbi sau fara sa ti se rupa. Problema e la intinzatorul de lant care cedeaza total aleator, poate sa iti cedeze la 20.000 si la fel de bine poate ceda la 100.000. Asta e problema, trebuie sa asculti motorul, ceea ce nu multi fac.
La distribuita pe curea stiai sigur ca pana la 100.000 nu cedeaza, de aceea au revenit la curea ca e mai sfanta.
Nu zic ca e un motor dezastru, daca il urmaresti si repari cand trebuie reparat, merge bine. Ce ma deranjeaza insa e ca problema persista din 2008 si abia in 2014 au inceput sa o rezolve.

Reply
Auto2 29 august 2017 - 14:50

asa face toate, jura-te si fa crucea cu limba in gura.

Reply
sil 29 august 2017 - 16:13

Auto2
„asa face toate, jura-te si fa crucea cu limba in gura.”
Presupun ca asta-i un raspuns extras din cultura ta auto incomansurabila.

bancher 30 august 2017 - 14:50

SIl, cunosc bine problema. Da, mi se mai intampla (aleator) sa zornaie lantul timp de 1 sec la pornire, dar nu ma deranjeaza. Doar cand alungirea (sageata) lantului trece de 74mm, se actioneaza la schimbarea lui. Eu la ultima masuratoare am avut 72mm, deci mai stau.
si nu sunt singurul care a ajuns la acest kilometraj fara sa schimbe lantul.
In schimb, stiu si oameni care l-au schimbat de 2 ori pana la 80 000km.

Reply
Auto2 29 august 2017 - 14:49

Vorbesti ca sa te afli in treaba. Ai auzit tu ceva pe patru ciuning ca e belea la 1.2 tsi.
Pai 1.2tsi a fost pensionat intre timp, asta pentru cultura ta auto.
2.0 tdi. Ce model de motor a avut probeleme si care au fost ele ? Hai da un google search, ca au trecut 2 generatii de atunci.
Pana una alta, mai pune mana si mai munceste, poate o sa-ti permiti si tu un VW la un moment ceva. Poate ceva mai nou ca un golf IV….

Reply
sil 29 august 2017 - 16:05

Auto2
Ma omule tu nici nu ma cunosti si vorbesti despre mine? Da am un polo cu care merge sotia cu minunatul motor de 1.2l si are 80.000 km si la 60.000km i-am schimbat distributia. I-au schimbat-o cei de la sevice la revizie ca rontaia.
Problema e ca nici nu ma cunosti si vb aiurea despre mine.
Nu inteleg, te plateste cu ceva VW ce arunci pe aici cu mizerie?
Vezi ca te comporti ca un fanboy. Si cu totii stim cat e gradul de inteligenta la fanboy.

Reply
bancher 30 august 2017 - 14:52

au fost probleme la 2.0 TDI- PD, dar acest motor nu mai e pe piata de vreo 8 ani. Poate prin Romania sa il mai gasesti, la second hand.

Reply
Passat 28 august 2017 - 23:22

Nu pot sa nu remarc eleganta instrumentarului de bord. Simplu, fara briz-briz-uri inutile, aerisil, lizibil. Frumos. Si asta e bordul de baza, nu cel cu Active Info Display (minunat si el).

Reply
Ser 28 august 2017 - 23:30

Mercedesu 220cdi, un T model 145cp.: 60 litri la 1200 km prin Elvetia, cu 4 nembri ai familiei plus bagaje. Ce sa mai zic, faceti jocul „cuiva” prin astfel de articole, sau nu ati mai probat alte masini. Nu as schimba pentru nimic acest Mercedes din 2002, dar se pare ca vom fi impusi cu totii sa trecem la masinile pe care ni le impun,chipurile euro5 sau euro6(prostii pentru copii, si pentru nestiutori). Daca acest pasat 1,6 arde mai multa motorina decit 2,2 litri, scoate mai putine emisii? Haha

Reply
Auto2 29 august 2017 - 14:52

Mercedes i.e.n. Sa moara dujmanii. Mai e si break sa rada tot cartierul de tine.

Reply
Cristi 29 august 2017 - 08:04

Lemnos Grecia 600 km ZERO COSTURI ZERO EMISII un vis ACESTA ESTE VIITORUL……BAFTA.

Reply
piratul 29 august 2017 - 09:56

O parere personala: VW nu a facut de la celebrul 1,9 TDI pina astazi nimic bun. Toate motoarele pe benzina au probleme cu lantul de distributie sau intinzatorul acestuia, papa ulei cu gramada, iar pe partea diesel au inceput cu stingul prin acel 2.0 TDI piezo, apoi au trecut repede la common rail care desi a disparut lagul turbo, e mai slab decit celebrul PD-TDI si au introdus volanta cu masa dubla si filtrul de particule, doua chestii scumpe cu durata de viata incerta. Actualmente pe piata auto trebuie sa cauti cu lupa un motor fiabil si bun.

Reply
tutu 29 august 2017 - 10:22

Mare dreptate ai, din pacate multa lume nu intelege sau nu vrea sa inteleaga.

Reply
Auto2 29 august 2017 - 14:52

sigur, fiecaruia ii e permisa o opinie personala, dar tu dragul meu esti de-o incultura auto dezolanta.

Reply
tutu 29 august 2017 - 10:20

Masinile nemtesti la nivel global apar constant pe ultimele locuri la fiabilitate. Romanii sunt fascinati de masini nemtesti dintr-un singur motiv: pt ca au mentalitate de iobag complexat scapat din saracie, al carui singur scop in viata este sa demonstreze lumii ca are „succes”. Romanul prefera sa doarma langa masina nemteasca in service si sa cheltuie toti banii pe masina, decat sa renunte la imaginea de om de succes cu masina scumpa. Interesant ca nemtii mai au cresteri de vanzari spectaculoase doar in China, alta tara plina de iobagi analfabeti si complexati.

Reply
Auto2 29 august 2017 - 14:54

asa, tu postand din top, top-ul personal si descriind perfect cum ai crescut de mic cu uri pe oamenii cu ceva bani, tu nereusind sa te numeri nici atunci, nici acum printre ei. Trist, dar adevarat.

Reply
bancher 30 august 2017 - 14:54

Uiti niste amanunte: masinile nemtesti sunt cele mai sigure din lume, au cele mai bune trenuri de rulare si cele mai multe optionale. Poate conteaza si asta, cand le aleg romanii..

Reply
GGiiGGii 29 august 2017 - 12:41

Gandire tipic romaneasca, dati 23k€ pe un cacat de masina si va uitati la 0,5l la consum.
Intrati in polemici pentru cat consuma la 100 cand motorina este atat de ieftina in Romania incat nici nu mai conteaza 1-2 litri in plus la consum cand voi sunteti soferi de weekend sau stati sufocati in traficul din Bucuresti.

Reply
sil 29 august 2017 - 13:37

Aici ai mare dreptate, romanul tot roman.. nu se gandeste ca un mers subturat si la consum il va costa mai mult ulterior. De altfel un diesel iarna in oras consuma mult mai mult decat un benzinar.
Nici eu nu inteleg cum poti evalua consum de sub 1l.
Adica, f mult depinde de conditiile de drum.
Daca unul cu diesel se duce buc-constanta pe a2 si prinde un ambuteiaj iar altul cu benzina o ia pe la giurgeni si prinde liber, cine consuma mai mult?
Valabil pt multi romani: luati-va masini fiabile ca suntem prea saraci ca sa ne nenorocim masinile pt consumuri de 0.5 l/100km

Reply
Liviu 29 august 2017 - 17:10

Skoda O 2 1.6 TD-CR 105 cai mod.2010. Despre fiabilotate 28000k 2 ani schimbat EGR 1500lei, 70000k 5 ani schimbat compresor, radiator, supapa 2300 (aftermarket) 75000/100000k rulmenti fata 2×450, 130000k 2 injectoare iesite din parametri inca merg asa pentru ca sunt foarte scumpe. Despre consum undeva la 6/6,2 concediu doua mii si vreo treisute k din care circa 1.5h in Bucuresti si 2 h la Balea lac in blocaje unde consumul a urcat la 10litri.

Reply
bancher 30 august 2017 - 14:56

La consum se uita toti, nu numai romanii. Sa vezi nemtii si italienii ce se uita la consum.

Reply
sil 30 august 2017 - 16:16

bancher
Da, toata lumea se uita la consum.
Insa romanul isi ia porsche si apoi se plange de consum.
E o mare diferenta.

Reply
Jean 29 august 2017 - 13:22

Motorul 1,6 TDI se regaseste si la masina SEAT Toledo si aceasta fiind mai usoara toate performantele sunt si mai bune chiar excelente…si nu pot sa spun ca este diferenta mare de confort sau altceva…raportat la pret…..

Reply
Auto2 29 august 2017 - 14:56

Toledo e o masina de clasa B, Passat-ul e o masina de clasa D.
E ca si cum ti-ai imagina ca in Logan e la fel ca in Talisman.
Diferenta nu e mare, e abisala.

Reply
Filamon Babangida 29 august 2017 - 13:49

Conserve de masini! VW si Opel nu ar trebui sa se mai revendice ca fiind masini germane, sunt superproaste. Am avut de-a face in viata mea cu doua exemplare de la ratatii astia: un VW Passat de 2L, nou-nout la momentul achizitiei (2007), care mi-a facut viata un cosmar cu injectoarele. Am vandut-o in 2009 sau 2010, la 95.000 km. Dupa ceva timp mi-am luat alta conserva, Opel Insignia. Nou! Schimb de placute la 25.000 km, apoi la vreo 50.000 si discurile (macar la VW nu am schimbat placutele niciodata, nu prea dau in frane!). Apoi a inceput sa mance ulei de zici ca era formula de compozitie cu motorina! Am maritat-o si pe aia si apoi mi-am luat un Volvo XC60, motorizare de 2.4 Diesel. Am inteles ce inseamna masina, nu cotet sau conserva „nemteasca”. Probabil ca de MB, BMW sau Audi o fi ceva de capul lor, nu am avut niciodata. Dar VW si Opel…NICIODATA!!!!

Reply
tutu 29 august 2017 - 14:21

Bmw si Audi de obicei sunt sub VW in studiile de fiabilitate. Mercedes de obicei sta de la average in jos. Doar Skoda sta mai bine, probabil pt. ca folosesc tehnologii mai vechi si mai fiabile.

Reply
Filamon Babangida 29 august 2017 - 14:33

Nu stiu, eu scriu despre ceea ce cunosc in mod nemijlocit. De Skoda nu am auzit sa se planga proprietarii ca de VW.

Reply
bancher 30 august 2017 - 15:00

eu am Skoda, in 6 ani am schimbat doar motorasul de la geamul dreapta fata.
Skoda folosesc multi subcontractanti diferiti de Volkswagen.

Reply
Auto2 29 august 2017 - 14:58

hai du-te si canta la alta ma-sa. O fi volvo ieftin la sh, dar personajele care-l populeaza vad ca sunt cu totul nefrecventabile. Nu ne mai expune day-dream-urile tale, ca-s banale si proaste.

Reply
bancher 30 august 2017 - 14:59

ha, ha, ce te face sa crezi ca Audi e mai fiabil decat VAG? Motoarele, cutiile si altele de la Audi vin de la VAG. Daca te-au lasat injectoarele la Passat, sa fii sigur ca si la A4 se intampla la fel.

Reply
Alui 29 august 2017 - 14:34

Luati-va diesel sa luati teapa! Prin 2024 accesul masinilor cu motoare diesel o sa fie interzis in anumite orase in Europa si poate urmeaza chiar tari. Nu vad de ce mai insista lumea si Volkswagen cu ele. Pentru 2 euro in plus la suta de kilometri? Oricum VW are un motor TSI de 1.5 litri la 150 CP (cu 30 CP mai mult ca diesel-ul) foarte bun si mai ieftin.

Reply
Auto2 29 august 2017 - 15:18

ma baiatule tu ai o intelegere cel putin limitata a fenomenului, asta ca sa ma exprim civilizat.
V-a explicat chiar autorul in putine vorbe care-i paradigma actuala pe piata auto.
Cauta mai sus in comentarii si te luminezi.
Pana in 202X mai e ceva. Nu m-ar mira ca in 2024 sa te vand dand din coada si balind dupa un passat 2017 tdi, d-asta teapa cum ii zici tu sa-ti mai alini suferinta.

Reply
Auto 29 august 2017 - 15:49

Te-ai facut cu o prima de la VAG. Hai noroc, ca-i meriti.

Reply
Alui 29 august 2017 - 15:50

„ma baiatule” mai vezi cat i-a costat pe Volkswagen scandalul Dieselgate in America si ti-as mai trimite un studiu recent facut de cei de la Volvo in legatura cu eficienta AdBlue sa vezi adevarul. Chestia e ca nici un motor diesel de pe piata de azi nu respecta normele EU de poluare in vigoare pe bune si nici nu pot se poate technic la momentul asta. Nu te ingrijora de mine, nu cred ca o sa „balez” un passat 2017 TDI, dupa 2 Jaguaruri, un BMW X3 si in curand un BMW seria 4 decapotabil 430i (full options).

Pentru AUDI (ca ei sponsorizeaza articolul): Ce naiba insistati ata cu motoarele diesel de cacat? Nu-ti poti lua un Q7 pe benzina nici sa vrei. Nici un Audi A6 allroad. Ca ce chestie? Vedeti ca baietii de la Volvo va iau fata, ei au motoare pe benzina la XC 60 si 90.

Reply
Mai Baiatule 30 august 2017 - 17:12

Aaaa, tu esti, Gigi? Ce surpriza placuta!
Merge Steaua, merge?

Reply
Lucian 29 august 2017 - 16:05

„Domnule” Auto 2, bag de seama ca esti cam disperat. Chiar nu iti inteleg inversunarea si limbajul impotriva celor care critica VW, tehnologia lor si motoarele Diesel. Imi place foarte mult Passatul, am avut un Passat, dar totusi VW trebuie sa isi schimbe strategia. Insistand fara logica in directia Diesel isi fac mai mult rau. Viitorul apropiat este total defavorabil Diesel. Mai mult ca sigur in cativa ani, nu multi, anumite tari vor interzice folosirea motoarelor Diesel. Personal, nu iti doresti o lume mai buna si mai curata pentru tine si familia ta?

Reply
bancher 30 august 2017 - 15:03

hai ca m-ai facut sa rad.
Dar ai si dreptate: dupa dieselgate VAG a oferit reduceri substantiale la Passaturile diesel de pe stoc in Marea Britanie. In nici 2 zile, stocurile s-au epuizat….asta demonstreaza ca lumea (inca) isi doreste un Passat.
Eu, recunosc ca mi-as lua maine, daca s-ar da reduceri mai mari.

Reply
Elisabeta 29 august 2017 - 16:47

Foarte matinal si foarte nocturn. Mi se pare cam ciudat ca nu a fost nimic de facut la 8-8:30 dimineata prin Bucuresti sau intre 5:30 si 19:00 . Drept urmare restul e irelevant. Si autobuzul meu consuma putin cand sunt singura pe strada.

Reply
Adrian Mitrea 29 august 2017 - 17:21

Probabil ca ai sarit peste zilele 1, 2 si 5. Iar in rest ai citit printre randuri ce ti-a convenit astfel incat sa iti acorzi dreptul sa comentezi rautacios. Ma insel?

Reply
Dan R 29 august 2017 - 17:28

aceast model este subiectul unui recall in USA and daune de cateva sute de millioane, plus majoritatea au returnat masiniile si au primit banii inapoi.
Va recommend sa Google is veto intelege de ce? Hotie la nivel international.

Reply
Cornel 29 august 2017 - 17:37

O masina corecta la un pret foarte bun. Nu luati in seama comentariile ca nu trage, ca e diesel si nu scoate panselute pe teava de esapament, ca nu e comfortabila ?!! Serios ?
Am codus passat-ul cu motorizarea asta in versiunea intermediara comfortline. Tot ce pot sa va spun e sa va duceti sa testati si voi si sa va faceti o impresie singuri. Daca vorbim de masini de segment D noi, cu greu gasesti o oferta mai coerenta si mai consistenta ca acest passat. Drumuri bune !

Reply
Constantin Sorin 30 august 2017 - 11:10

Da la consum stă bine un diesel,dar ce ne facem cu campania anti D,și cum s-ar putea vinde mașina peste 4-6 ani?

Reply
Dorin 30 august 2017 - 11:15

Pare un consum foarte bun si atractiv pentru Bucuresti. Totusi nu se vorbeste niciodata de gradul de noxe (particulele negre cancerigene) pe care le elimina o masina diesel in oras dupa un an – doi (cu tot cu filtrul DPF care incepe sa dea rateuri sau din economia unora in al schimba). Acum poti scoate acelasi consum si cu o benzina hibrid, gen Toyota Auris.
Raman de parere ca dieselul ar trebui folosit pentru masini unde este nevoie tractiune si nu pentru automobilele de deplasat in oras.

Reply
GhP 30 august 2017 - 12:03

Evident ca este un articol plătit de vw.
Dacă sunt așa de bune mașinile, atunci de ce era nevoie să înșele?
Ce este si mai supărător este faptul că la cumpărare (nouă sau mâna a 2-a) se cereau 2-3 mii de euro în plus că era doar vw. Ti se zicea că esti un prost dacă nu cumperi vw, care avea doar 2 ani garanţie (deja kia avea 7, toy, hy etc. cate 5) iar de reparații în service „autorizat” să nu-mi mai amintesc cat era de scump. Chiar uleiul era cu 100% mai scump decăt cumparatat direct. Dacă se putea însela şi păcăli clientul, de ce nu?!?! Rusine vw!

Reply
bancher 30 august 2017 - 15:07

stai linistit, ca si VAG da acum 4 ani garantie.
Kia nu da garantie de 7 ani decat pe hartie. In realitate, daca ti se strica ceva dupa 4 ani, vei vedea ca il considera consumabil si nu ti-l deconteaza. practic dau garantie doar la ce stiu ei ca nu se strica, in rest te cheama 7 ani la revizii la ei ca sa iti ia banii (desi te poti duce linistit in alta parte).

Reply
sid 30 august 2017 - 16:25

Kia da garantie din bara in bara. Am kia ceed 2008, orice problema am avut cu masina in primii 7 ani s-a rezolvat pe garantie: 2 bucse antiruliu, 1 bucsa caseta directie, 1 burduf planetara. N-au comentat niciodata nimic. Nu compara kia cu vag pentru ca nu exista termen de comparatie. Vag este o firma axata pe inselat clientii cu masini low cost care par premium.

Reply
sil 31 august 2017 - 14:18

Eu vreau sa spun doar atat, fara suparare pentru nimeni. Mecanicii si angajatii de la kia iasi au ca masini personale Vw, skoda si toyota.. Niciunul nu are kia..
Filozofia kia e de a oferi masini cu garantie mare, nu neaparat fiabile. Se mai strica, ce-i drept, dar kia repara orice, fara comentarii. Am vazut oameni care au venit la service kia ca nu se deschid usile iarna si aia i-au tinut-o o ora in service pana s-au dezghetat usile si gata.
Insa la VW/skoda e jale daca ai probleme de garantie. Te ia si te descoase pe toate partile de iti vine sa platesti tu numai sa iti repare masina. Am patit-o la o skoda din 2006, care a avut probleme cu bateria pt ca statuse mult in showroom.

Reply
GhP 31 august 2017 - 13:10

Nu cred ca esti obiectiv. Cunosc bine piata masinilor si cele mai bune sunt cele care nu sunt in service. Du-te in orice service si vezi ca e plin de vag, dar nu prea vezi kia.
KIA nu e o masina de top tehnologic, dar isi face treaba la un pret decent si fara mofturile vag. Desigur dezvoltarea tehnologica trebuie platita, dar VAG, GM, M-B BMW tin mii de inventii si brevete blocate sau le cumpara de la altii ca sa nu fie aplicate. Tesla a trebuit sa se lupte cu sute de rechini auto ca sa porneasca productia. Pacat ca nu poti lua contact direct cu piata auto din sua ca sa intelegi ce mega-jocuri de culise se fac. SUA stia de ce face VW dar a abordat problema politic si a pastrat dosarul ca sa-l dea pe piata cand le convine. Presedintele de la VW era obsedat de ultimul surub de la masinile lui si apoi a zis ca nu stia nimic de sw de la consum. Un mafiot neamt!

Reply
cititor avizat 30 august 2017 - 15:28

puteti sa batei toba cu diesel pana nu mai aveti maini, nimeni nu va mai cumpara afumatorile astea in cativa ani. In nici un caz ca masini noi.
Sunt inca o optiune ca SH, deja preturile se prabusesc si acolo.

Datele pe luna iulie 2017 : in Germania piata auto creste cu 1.5%, vanzarile diesel scad cu 12.5% . Deci prabusire de 12.5% intr-un singur an.
In Belgia de la 75 % diesel – vanzari de de masini noi in 2012 sunt sub 47 %, o sa fie mai jos pana la sfarsitul anului.

Sursa – Reuters .
https://www.reuters.com/article/belgium-diesel-idUSL8N1L32TA

UK – vanzarile de diesel au cazut cu 20 %
http://www.autoexpress.co.uk/car-news/consumer-news/94714/uk-new-car-sales-fall-93-in-july-with-diesel-down-20

Reply
Cornel 30 august 2017 - 16:29

Volvo S40 2.0 diesel, 136 CP, cuplu maxim 320 Nm la 1750 , vechi de 12 ani. Km parcursi vara aceasta aproape 4000 dintre care jumatate pe autostrada. 4 pasageri si portbagajul plin ochi. Consum mediu: 5,8.
Nu e rau pentru o masina de acum 12 ani.

Reply
Florin 30 august 2017 - 16:44

In oraș benzinar sau bicicletă.afara diesel.motor mare.am audia6 de 12ani.2.5dieselnici o pb.300mii.km.am vw t5.2.5pdtdi.rupe la depășiri.forță cu carul gol sau plin.depasesc tot cu el.turism suv tot.motor de forță.consum afară la viteza 140/150 11 la viteza 100 constant 6,5′.asta e prefer masina bună mai veche cu motor bun mediu sau mare.cumperi masina de 18 mii in sus si te plangi de consum.urât.

Reply
Generator 31 august 2017 - 03:23

Chestia e ca sunteti niste prosti si va meritati soarta. Eu cand aveam 20 de ani ( nu se vede oricum ca a trecut timpul) am avut de-a face cu VW ( genuine). Nu s-a mai construit nimic mai bun de-atunci si inteleg ca framantarile voastre legate de consum, fiabilitate si confort sunt existentiale. Daca ati fi citit putina literatura si nu pierdeati vremea, ati fi vazut ca de pe vremea fordului T si a VW Kaefer, nu s-a schimbat practic nimic in esenta tehnologiei. Problemele sunt cu totul altele, dar orizontul vostru limitat, liosa unei culturi auto solide si mediul in care traiti, toate la un loc fac sa nu va puteti depasi conditia de soferi.

Reply
sil 31 august 2017 - 12:10

Generator e un altul care se crede filozof, a aterizat pe aici de unde nici el nu stie, care nu are o treaba dar ne face pe toti inculti fara sa ne cunoasca.
Hai sa iti fac si eu profilul, daca tot suntem offtopic.
Astfel de oameni ca tine care arunca cu mizerie in toti sunt de obicei antisociali si sufera de complex de superioritate.
Pe principiul „cu cat stii mai putine despre un domeniu cu atat crezi ca le stii pe toate”, crede ca daca au condus in viata lor doar un vw la 20 ani, singura masina de altfel, are impresia ca poate da lectii la altii gratuit, aruncand niste cuvinte de nici el nu stie ce inseamna.
Succes in viata, si iti recomand pe viitor sa postezi pe forum la Unica.ro ca acolo e mare nevoie de tine.

Reply
GhP 31 august 2017 - 13:20

asa e! tehnologia este cea electrica.

Reply
Sebastian 2 decembrie 2018 - 23:15

Consum 4,5% pe drumuri naționale, daca mergi legal, cu Passat 1,6 TDI.

Reply
Fri 20 noiembrie 2020 - 22:15

Consumul variaza mult in functie de cate opriri si porniri ai in acea zi , drumuri lungi saubscurte , etc … dar una peste alta 1.6tdi este un motor econom.

Reply
Fri 20 noiembrie 2020 - 22:20

Si inca ceva, daca ii dai motorina buna nu ar trebuii sa ai probleme cu injectoarele.

Reply

Lasa un comentariu