Acasa Citroen Opel a fost cumparata de PSA Peugeot Citroen pentru 2,2 miliarde euro. General Motors a vandut Opel dupa 88 de ani

Opel a fost cumparata de PSA Peugeot Citroen pentru 2,2 miliarde euro. General Motors a vandut Opel dupa 88 de ani

de Adrian Mitrea

Opel Insignia Grand Sport (sursa - Opel)

Marca germana Opel a intrat luni, 6 martie, in portofoliul grupului auto francez PSA Peugeot Citroen, tranzactia fiind de 2,2 miliarde euro, suma din care 1,3 miliarde euro alocate diviziei auto Opel/Vauxhall si 0,9 miliarde euro pentru divizia financiara. Astfel, General Motors iese de pe piata europeana si renunta la Opel dupa 88 de ani de cand a cumparat aceasta marca (in 1929).

Tranzactia este supusa validarilor autoritatilor de reglementare si monitorizare a pietei din Europa si este de asteptat ca intreg procesul de preluare sa fie finalizat pana la finalul acestui an, au anuntat PSA Peugeot Citroen si General Motors.

Prin aceasta miscare PSA Peugeot Citroen si Opel devin al doilea mare grup auto european, cu o cota de piata de 17%, plasandu-se imediat dupa Volkswagen Group, care are o cota de piata de 24%.

PSA Peugeot Citroen estimeaza economii anuale de 1,7 miliarde euro pana in 2026 generate de sinergiile cu Opel, permitand acestor trei marci, plus DS (marca premium a PSA), sa opereze mai eficient din punctul de vedere al costurilor, avand costuri de dezvoltare diminuate, precum si costuri mai mici generate de achizitiile diverselor componente in volume mai mari, la care se adauga standardizarea mai multor componente pentru mai multe marci, exact cum a facut de-a lungul timpului Volkswagen Group.

In ceea ce priveste marcile auto implicate in tranzactie, Opel va ramane in continuare o marca germana si isi va gasi locul in sanul PSA Peugeot Citroen, desi acum aceste marci au modele care se concureaza.

Partea legata de serviciile financiare este preluata de PSA Peugeot Citroen cu ajutorul BNP Paribas, infiintand o societate mixta care va prelua toate activele, operatiunile si angajatii de la GM Financial Services.

Prin aceasta tranzactie agreata luni, 6 martie 2017, se scrie o noua fila in istoria auto mondiala, fiind momentul in care General Motors a renuntat la Opel dupa 88 de ani, iesind astfel de tot de pe piata europeana. In 2015 GM a retras si Chevrolet din Europa.

Oamenii cheie care au parafat aceasta afacere sunt Carlos Tavares, CEO-ul PSA, si Mary Barra, CEO-ul GM.

1 comentariu

one 6 septembrie 2017 - 22:46

1930s: Ford, GM, IBM, and the Nazis Dr. Joel A Lewis,you-tube trecutul singeros relatia Nazi-USA

Reply

Lasa un comentariu