Acasa Industrie Noul Land Rover Discovery este primul model pe care britanicii il vor produce in Slovacia

Noul Land Rover Discovery este primul model pe care britanicii il vor produce in Slovacia

de Adrian Mitrea

land-rover-discovery-sursa-land-rover

Noul Land Rover Discovery este primul care va fi produs in Slovacia, in uzina Nitra, din 2018, potrivit producatorului auto britanic. Pentru inceput, 100% din productia masinii este alocata uzinei Solihull din Marea Britanie, insa din 2018 si uzina Jaguar Land Rover din Slovacia va incepe sa fabrice aceasta masina. Centrul de productie prespune o investitie pe termen mediu de circa doua miliarde euro, iar pentru a lucra acolo a existat o competitie acerba: 14 oameni pe loc (40.000 cereri de munca pentru 2.800 locuri initiale).

Modelul Land Rover Discovery va fi primul automobil produs in Nitra, Slovacia, dar lui li se vor alatura si alte modele Land Rover si Jaguar. Unele dintre ele sunt proiecte viitoare, adica masini care nu exista in prezent si vor fi prezentate in perioada urmatoare sub forma de concepte sau masini de serie.

Cert este ca toate masinile fabricate in Nitra vor avea la baza o platforma din aluminiu, moderna, utilizata de cele mai noi modele ale Jaguar si Land Rover (la care vor fi adaugate si altele).

Capacitatea uzinei Jaguar Land Rover din Slovacia va fi de 150.000 unitati/an. Productia va demara cu Land Rover Discovery probabil la o cadenta mai mica, iar pe masura ce noi masini vor fi alocate acestei fabrici va fi atinsa si capacitatea maxima.

Uzina este ultra-moderna, avand sisteme avansate de economisire a apei si de recuperare a caldurii. Sistemul de transportoare din fabrica (pentru masini, pe linia de fabricatie) este Kuka Pulse – un sistem despre care se spune ca ar fi cu 30% mai rapid decat alte sisteme utilizate pana in prezent. Astfel, timpii de productie vor fi diminuati.

Jaguar Land Rover avea nevoie de o noua uzina si initial a vrut sa o construiasca in Arabia Saudita, apoi a venit varianta SUA si apoi s-a dovedit mult mai rentabil sa se aleaga un loc in Europa Centrala. Pentru ca era vorba de o investitie esentiala, sefii companiei nu s-au grabit, ci au cantarit cu grija fiecare optiune.

Trei tari au fost in lista scurta: Ungaria, Polonia si Slovacia, Romania nefiind in niciun moment un concurent de luat in seama. Ungaria a fost exclusa din start, insa Polonia parea favorita in primavara lui 2015, cand se parea ca mega-uzina va fi construita in zona orasului Wroclaw. In noiembrie 2015 a venit anuntul oficial legat de Slovacia.

Un articol interesant despre cum a ajuns Slovacia sa castige aceasta investitie poti citi AICI.

Lasa un comentariu