Acasa Piata Auto Programul Rabla pentru persoane fizice a inceput tarziu, dar se apropie repede de final. Numarul de rezervari a trecut de 13.000

Programul Rabla pentru persoane fizice a inceput tarziu, dar se apropie repede de final. Numarul de rezervari a trecut de 13.000

de Adrian Mitrea, Vlad Barza

Rabla (sursa - 0-100.ro)

Peste 13.100 de persoane si-au facut rezervari in sistemul informatic care gestioneaza programul Rabla si dealerii nu mai accepta inscrieri pentru un timp, in viitor putand fi disponibile noi locuri in program, in functie de situatia deconturilor. Asadar, Rabla nu are un numar fix de locuri, acestea depinzand si de cate ecobonusuri sunt utilizate. Programul a inceput foarte tarziu anul acesta, dupa jumatatea lui iunie, spre supararea dealerilor auto si a clientilor care voiau sa-si ia masini prin program. In ultimii 10 ani Rabla a inceput cel mai repede in martie si cel mai adesea in aprilie.

In ultima decada din iunie ministrul Mediului, Cristiana Pasca-Palmer, explica faptul ca programul a inceput mai tarziu tocmai pentru ca ministerul a venit cu aceasta viziune de „pachet integrat” in care Rabla clasica a fost combinata cu un program ce ofera subventii cumparatorilor de masini hibride si electrice, dar si celor care vor sa investeasca in statii de incarcare.

Persoanele fizice au putut sa se inscrie incepand cu 14 iunie, iar la 23 iunie se depusesera 7.500 de aplicatii in sistemul informatic, asta insemnand ca persoanele fizice s-au dus la dealeri si au depus o solicitare pentru a participa in programul Rabla, spunea Istvan Jakab, directorul AFM. „Au fost asteptari oarecum nerealiste din partea pietei. La un moment cand am spus ca programul Rabla se va tine, toata lumea a crezut ca saptamana viitoare se lanseaza, dar din punct de vedere procedural este foarte complicat”, spunea seful AFM.

Datele din piata au aratat ca dealerii auto au putut sa faca efectiv inscrieri in Programul Rabla pana joi, 7 iulie, iar eventuale noi inscrieri vor mai fi posibile pe masura ce se finanteaza cererile deja inregistrate.

S-a ajuns in aceasta situatie deoarece exista o suma totala alocata pentru Programul Rabla in acest an (asa-zisele programe Rabla Clasic si Rabla Plus) ce se ridica la 115 milioane lei, ea incluzand si decontarile pentru achizitiile de masini conventionale, si ecobonusurile pentru masini cu emisii reduse (electrice, hibride).

Asadar, nu putem vorbi despre un numar exact de locuri in Programul Rabla in acest an, ci de un buget. Deoarece multe dintre solicitarile de cumparare sunt inca in faza de lucru, nu se poate calcula foarte precis, “la minut”, cati bani mai sunt disponibili in program – cate masini mai pot fi casate si cate bonusuri pentru masini noi mai pot fi acordate.

Cert este ca cei care au de casat masini vechi si cumparatorii de automobile noi trebuie sa se grabeasca deoarece sansele sa mai prinda finantare sunt mici.

Intr-un raspuns transmis HotNews la 8 iulie, AFM explica faptul ca in aplicatia PSIPAN sunt introduse 13.159 rezervari care se afla in diverse etape. Mai exact, peste 3.700 de rezervari au primit validarea, proprietarii aflandu-se in curs de obtinere a certificatelor de distrugere si certificatelor de radiere a autoturismelor uzate.

Alte 9.251 de rezervari figureaza ca fiind contractate (au fost indeplinite toate cerintele privind inscrierea la producatori si pentru validarea informatiilor si au fost finalizate procedurile e distrugere si radiere. Alte 161 de rezervari au statut diferit (de exemplu au fost invalidate la identificare ca urmare a introducerii eronate a informatiilor de catre producatori.

Cei de la AFM au explicat ca fondurile pentru persoane fizice nu s-ai terminat si ca nu exista un numar fix de locuri, ci limitarile sunt de natura bugetara. „In ceea ce priveste faptul ca actualmente nu se mai pot face rezervari, precizam ca suma alocata programului destinat persoanelor fizice se ridica la 115 milioane lei, suma ce a fost stabilita luandu-se in calcul, cumulat pentru un autovehicul, toate cele trei facilitati acordate prin program: prima de casare (6.500 lei), ecobonusul pentru emisii de CO2 (750 lei) si ecobonusul pentru sistemul de propulsie hibrid (1.500 lei). Pe masura ce producatorii validati se prezinta la decont, diferentele dintre sumele rezervate si sumele efectiv solicitate la decont vor deveni disponibile pentru creearea de noi rezervari. Prin urmare, in acest moment nu se poate spune ca au fost alocate programului pentru persoane fizice”.

”Este pentru prima data in istoria Programului cand toate tichetele electronice destinate persoanelor fizice sunt rezervate in 3 saptamani de la lansare. Nu poate decat sa ne bucure ca populatia manifesta un asemenea interes pentru Program si ca putem contribui activ la îmbunatatirea calitătii aerului in Romania”, a declarat presedintele AFM, Istvan Jakab.

”La inceputul saptamanii viitoare vom analiza posibilitatea majorarii disponibilului alocat in Programul Rabla CLASIC pentru a permite noi rezervari”, a adaugat presedintele AFM, Istvan Jakab.

Lasa un comentariu