Acasa Fara Categorie Timbrul de mediu ramane neschimbat si in 2016. Programul Rabla se va desfasura la fel ca anul trecut

Timbrul de mediu ramane neschimbat si in 2016. Programul Rabla se va desfasura la fel ca anul trecut

de Vlad Barza

(sursa - Peugeot)

In 2016 programul Rabla se va tine si probabil ca nu va fi cu mult schimbat fata de anul trecut, a spus ministrul mediului, Cristiana Pasca Palmer, la prima sa conferinta de presa. Ea adauga insa ca masinile electrice devin o prioritate si in viitor va trebui evaluat programul Rabla din punct de vedere a eficientei lui pentru mediu. Noul ministru a mai spus ca timbrul de mediu, care este de aproape trei ani in vigoare, nu va fi schimbat.

„Programul Rabla va continua si anul acesta. As vrea sa fac insa precizarea ca, desi inteleg ca este un program apreciat atat de public, cat si de industrie, as vrea sa ne uitam un pic pe termen lung. As dori sa facem un studiu sa vedem in acesti zece ani de existenta a Rabla, cu cat s-a imbunatatit realmente calitatea aerului”, spune ministrul Cristiana Pasca Palmer.

Ministrul mai spune ca va fi stimulata pe mai departe vanzarea de masini electrice  „Rabla nu rezolva si problema traficului si trebuie sa incepem o reflectie in urmatorii anui pentru a vedea unde exact vrem sa ajungem pentru ca trebuie sa dezvoltam si alte moduri de transport si stiu ca exista si initiativa Fondului de Mediu privind sustinerea achizitiei de masini electrice. Nu as vrea sa luam o decizie care este scoasa din context”.

In Rabla au fost anul trecut 25.000 de tichete, din care 20.000 pentru persoane fizice, iar prima de casare a fost de 6.500 lei. Anul acesta prima de casare din Rabla ar putea fi folosita si pe post de avans in programul Prima Masina (care nu a avut deloc succes in 2015).

In ultimii ani programul Rabla a inceput in aprilie, dar au fost si debuturi mai tarzii, piata suferind in lunile de dinaintea inceperii lui.

Ministrul a fost intrebat si despre timbrul de mediu si eventuale planuri de schimbare, insa raspunsul a fost cat se poate de clar: nu sunt planuri de schimbare in acest an fiindca timbrul aduce venituri extrem de importante pentru bugetul Mediului.

Timbrul a intrat in vigoare la 15 martie 2013 si un timp piata masinilor second-hand a fost blocata de taxele mai mari pentru cele mai vandute masini (cele Euro 3 si Euro 4).

Lasa un comentariu