Acasa Foto FOTO: Noutatile de la Salonul Auto de la Detroit, in imagini

FOTO: Noutatile de la Salonul Auto de la Detroit, in imagini

de Adrian Mitrea

Colaj noutati NAIAS 2014 (sursa - 0-100.ro)

Industria auto americana, dar si marcile japoneze si coreene, jubileaza in aceste zile pentru ca abia a inceput Salonul Auto de la Detroit (14-27 ianuarie). Mai mult ca niciodata, si producatorii auto din Europa au noutati importante, fie ca vorbim despre noul Mercedes-Benz Clasa C, despre conceptul Audi allroad shooting brake sau noul Porsche 911 Targa. Iata informatii pe scurt despre noutatile auto de la Detroit relevante si pentru piata europeana, precum si o galerie foto cuprinzatoare cu restul masinilor expuse.

Audi allroad shooting brake concept

Conceptul Audi allroad shooting brake reuneste atat filosofia allroad a Audi, cat si cea e-tron, avand propulsie hibrida si un consum de 1,9 litri benzina/100 km parcursi si emisii de 45 grame CO2/km. Masina beneficiaza de un motor de 2 litri pe benzina, turbo (TFSI), de 292 CP si 380 Nm, care propulseaza masina alaturi de doua motoare electrice. In total, sistemul hibrid dezvolta 408 CP si 650 Nm, putand propulsa masina pana la 100 km/h in 4,6 secunde. Chiar daca masina nu va intra in productia de serie exact asa cum e, tehnologia afisata de Audi allroad shooting brake arata clar directia in care se indreapta Audi in materie de propulsie hibrida si posibilitatile quattro si e-tron.

Conceptul are 4,20 metri lungime, 1,85 metri latime, 1,41 metri inaltime si un ampatament de 2,51 metri. Tradus, acest concept este un fel de versiune allroad a lui Audi A3.

Noul Mercedes-Benz Clasa C

Cel mai bine vandul model Mercedes-Benz din istorie, Clasa C, a ajuns la a patra generatie, iar producatorul auto german nu pierde nicio secunda pentru a lansa acest nou model. Fiind prezentat fizic in premiera mondiala la Detroit, avem deja preturi si pentru piata romaneasca, iar comenzile sunt deschise deja din 16 Decembrie 2013. Primele masini urmeaza sa fie livrate clientilor in curand. Varianta de intrare in gama, C 180, porneste de la 27.500 euro fara TVA (34.100 euro cu TVA), urmatoarea versiune disponibila este C 200 (29.900 euro fara TVA, 37.076 euro cu TVA), iar cea mai scumpa (deocamdata), C 220 BlueTEC, costa 31.500 euro fara TVA (39.060 euro cu TVA).

Lansata pentru prima data in 1993, Mercedes-Benz Clasa C ajunge la a patra generatie si concureaza pe piata cu modele precum BMW Seria 3, Audi A4, Lexus IS si Infiniti G Sedan.

Clasa C este cel mai bine vandut model Mercedes-Benz din istorie. Vanzarile versiunii precedente, ce a fost lansata in 2007, au totalizat peste 2,4 milioane unitati.

Clasa C a crescut in dimensiuni pentru a tine seama de cresterea inaltimii medii a oamenilor. Cu un ampatament crescut cu 80 de milimetri (la 2.840 mm) fata de fostul model, limuzina este acum cu 95 mm mai lunga (4.686 mm) si cu 40 mm mai lata (1.818 mm). De spatiul interior aditional rezultat din aceste cresteri vor beneficia in primul rand pasagerii din spate.

Noua Clasa C isi depaseste predecesorul si atunci cand este vorba de capacitatea portbagajului. Acesta ofera acum un volum standard de 480 litri (masuratoare conforma normelor ISO 3832).

Noua Clasa C vine echipata standard cu faruri cu lampi halogen H7. Pe langa aceasta dotare sunt disponibile pe lista de optionale doua sisteme economice de iluminare, ce folosesc tehnologia LED: un sistem static, dar si unul dinamic denumit “LED Intelligent Light System”. Stopurile noii limuzine folosesc tehnologie LED indiferent de configuratia aleasa pentru faruri.

Pe larg despre noul Mercedes-Benz Clasa C poti citi AICI.

Noul Porsche 911 Targa

911 Targa are traditie inca din anii ’60, fiind o completare a gamei de caroserii 911, pe langa cele coupe si cabrio. La fel ca si in trecut, 911 Targa are o banda metalica in locul stalpilor B si montantii C lipsesc.

Acest nou 911 Targa este derivat din 911 Carrera 4 Cabriolet, avand deci tractiune integrala pentru ambele versiuni de comercializare, 911 Targa (3,4 litri, 350 CP) si 911 Targa S (3,8 litri, 400 CP). Primul accelereaza pana la 100 km/h in 4,8 secunde si al doilea in 4,4 secunde, atunci cand sunt echipate cu transmisie cu dublu ambreiaj PDK si pachetul Sport Chrono.

Noul model Porsche va incepe sa fie comercializat din luna mai a acestui an, la preturi cu TVA de 109.338 Euro pentru 911 Targa si de 124.094 Euro cu TVA pentru Targa S, in Germania.

Noul BMW M3 Sedan si BMW M4 Coupe

“Lansarea noilor BMW M3 Sedan si BMW M4 Coupe inseamna prezentarea de catre BMW M GmbH a unei noi interpretari a automobilelor sport de inalta performanta si transferul filosofiei BMW M spre cea de-a cincea generatie M3. A patra generatie BMW M3 Coupe a fost produsa in peste 40.000 de unitati, iar BMW M4 Coupe este pregatit sa continue aceasta poveste de succes. Simbolul M4 face referire la noua gama care furnizeaza baza pentru noul model M – si, in premiera, versiunea Coupe va fi lansata o data cu varianta cu patru usi. Conform logicii, aceasta din urma va fi botezata BMW M3 Sedan. Noul model urmeaza sa fie prezentat la Salonul Auto de la Detroit in luna ianuarie 2014 si va avea debutul pe pietele din intreaga lume la jumatatea anului viitor”, a anuntat BMW.

Propulsor turbo cu sase cilindri, care se afla in echiparea celor doua automobile, combina calitatile unui motor aspirat de inalta turatie cu punctele forte ale tehnologiei de turbocompresie, noteaza BMW. Conceptul designului ultrausor a realizat o reducere a masei cu aproximativ 80 de kilograme fata de precedentul M3.

Dezvoltat special pentru noile BMW M3 Sedan si BMW M4 Coupe, motorul de turatie inalta, cu sase cilindri dispusi in linie si tehnologie M TwinPower Turbo, produce o putere maxima de 431 CP. Cuplul maxim de 550 Nm este disponibil pe o plaja larga de turatii si depaseste performantele precedentului BMW M3 cu aproximativ 40%. In plus, motorul a inregistrat o reducere a consumului de combustibil si a emisiilor cu aproape 25%. Atat BMW M3 Sedan, cat si BMW M4 Coupe realizeaza sprintul de la 0 la 100 km/h in 4,1 secunde folosindu-se de transmisia optionala M cu dublu ambreiaj, cu sapte trepte (4,3 secunde pentru transmisia manuala).

Pe larg despre noul BMW M3 Sedan si despre BMW M4 Coupe poti citi AICI.

Volvo Concept XC Coupe

Volvo Concept XC Coupe prefigureaza liniile noului XC90 si ne arata niste faruri cu lumini de zi in forma literei “T”, care vor fi adoptate pe viitoarele modele ale marcii. Volvo Concept XC Coupe este al doilea concept dintr-o serie de trei concepte care arata posibilitatile pe care Volvo le are cu noua sa platforma modulara, cea care va sta la baza masinilor sale medii si mari. Primul concept dintre cele trei a fost Volvo Concept Coupe, al doilea este, iata, acest Volvo Concept XC Coupe, iar al treilea va fi dezvaluit tot in 2014, fie la Salonul Auto de la Geneva (primavara), fie la Salonul Auto de la Paris (toamna).

Volvo spune ca XC Coupe este inspirat din echipamentele sportive moderne (realizate, spre exemplu, de suedezii de la POC) si are la baza o noua platforma modulara (Scalable Product Arhitecture – SPA) din care se pot desprinde mai multe modele. Printre avantajele platformei SPA se numara greutatea mai redusa si posibilitatea de a face masini mai compacte, dar si mai sigure in acelasi timp.

“Volvo Concept CX Coupe este inca o demonstratie a ceea ce putem face cu noua noastra arhitectura de vehicul. Ne si aduce un pic mai aproape de noul XC90. Si face asta fara a ne spune ca un SUV cu trei randuri de scaune si sapte locuri are neaparat un aspect mai masiv decat acest concept cu patru locuri. Volvo XC Coupe este mai mult o versiune Cross Country a unui break sportiv”, a declarat directorul de design al Volvo, Thomas Ingenlath.

Despre acest nou concept Volvo spune ca vine sa continue traditia modelelor Cross Country si XC lansate incepand cu anul 1997. Volvo XC90 a fost lansat in 2003 si a suferit de atunci doua facelift-uri majore. Aflat de zece ani pe piata, Volvo XC90 este cel mai vechi automobil din gama Volvo actuala.

Alte noutati care merita mentionate succint sunt BMW X1 facelift (asadar, SUV-ul compact german primeste un nou facelift), Honda Fit (Jazz in Europa) facelift, Volkswagen Golf R (de data aceasta in versiune finala de productie) si MINI John Cooper Works Concept (care ne indica cum va arata cea mai performanta versiune a lui noului MINI cu trei usi).

Industria auto americana vine cu noi generatii ale unor modele foarte respectate si apreciate, cum ar fi Ford F-150, GMC Canyon si Cadillac Escalade. O prezenta deosebita o reprezinta si noul Corvette Z06. De la marcile asiatice, foarte apreciate in SUA, ar fi de retinut conceptul Kia GT4 Stinger, noul Hyundai Genesis Sedan, noul Subaru Impreza WRX STi, SUV-ul Toyota Highlander si coupe-ul Lexus RC350.

Cel mai spectaculos concept ar putea fi numit Toyota FT-1, care anunta renasterea modelului Supra, preferat de impatimitii de tuning si condus sportiv.

Audi allroad shooting brake
Audi allroad shooting brake
Audi S8 Facelift
Audi S8 Facelift
Bentley Continental GT V8S
BMW M3 Sedan
BMW M3 Sedan
BMW M4 Coupe
BMW M4 Coupe
BMW Seria 2
BMW Seria 2
BMW X1 Facelift
BMW X1 Facelift
Cadillac ATS Coupe
Cadillac ATS Coupe
Cadillac Elmiraj
Cadillac Elmiraj
Cadillac Escalade
Cadillac Escalade
Chevrolet Corvette Stingray Z06
Chevrolet Corvette Stingray Z06
Chrysler 200S
Chrysler 200S
Dodge SRT Viper
Dodge SRT Viper
Ford F-150
Ford F-150
Ford Mustang GT500
Ford Mustang GT500
GMC Canyon
GMC Canyon
GMC Yukon
GMC Yukon
Honda FCEV Concept
Honda FCEV Concept
Honda Fit/Jazz Facelift
Honda Fit/Jazz Facelift
Hyundai Genesis Sedan
Hyundai Genesis Sedan
Kia GT4 Stinger
Kia GT4 Stinger
Lexus RC350
Lexus RC350
Mercedes-Benz Clasa C
Mercedes-Benz S 600
Mercedes-Benz S 600
MINI John Cooper Works Concept
MINI John Cooper Works Concept
Nissan Sports Saloon Concept
Nissan Sports Saloon Concept
Porsche 911 Targa
Porsche 911 Targa
Subaru Impreza WRX STI
Subaru Impreza WRX STI
Toyota FCV Concept
Toyota FCV Concept
Toyota FT-1 Concept
Toyota FT-1 Concept
Toyota Highlander
Toyota Highlander
VL Destino
Volkswagen Beetle Dune Concept
Volkswagen Beetle Dune Concept
Volkswagen Golf R (sursa - 0-100.ro)
Volkswagen Golf R
Volvo Concept XC Coupe Concept
Volvo Concept XC Coupe Concept

1 comentariu

dan 20 ianuarie 2014 - 12:14

ce noutati mai erau acu' 10 ani pe acolo ..te durea mintea

Reply

Lasa un comentariu