Acasa Fiat Fiat, la ananghie in Italia – Vanzarile ar putea atinge cel mai slab nivel din ultimii 47 de ani. Dealerii auto sunt in deriva

Fiat, la ananghie in Italia – Vanzarile ar putea atinge cel mai slab nivel din ultimii 47 de ani. Dealerii auto sunt in deriva

de Vlad Barza

(sursa - Fiat)

Situatia politico-economica dificila din Italia afecteaza grav industria auto si mai ales vanzarile Fiat, care ar putea atinge in 2013 cel mai slab nivel din 1966 incoace, noteaza Bloomberg. Situatia este foarte grea pentru dealerii auto, intr-o tara in care peste 700 de puncte de vanzare s-au inchis in ultimii ani.

Italia este in criza economica si politica, iar situatia grea se reflecta si in vanzarile de masini care au inregistrat anul acesta cea mai mare scadere dintre toate cele mari cinci piete europene. In acest context, Fiat, care vinde peste 55% din masinile sale in Italia, s-ar putea astepta la cel mai slab an de vanzari in „Cizma” din 1966 incoace, cu 1,1 milioane unitati, scadere de 21% fata de 2012.

Cifrele oficiale arata foarte clar cat de mult a scazut piata auto italiana. In 2007 se vandusera 2,77 milioane masini noi, anul trecut totalul a fost de sub 1,55 milioane.

Fabricile Fiat lucreaza cam la 50-60% din capacitate, iar compania isi pune sperantele in exportul unor modele mai scumpe, ale unor marci precum Alfa Romeo si Jeep si in vanzarile de pe piata americana, alaturi de „colega” de alianta, Chrysler.

Fiat isi pune tot mai multe sperante in piata germana, dar nici acolo lucrurile nu stau grozav, iar marca italiana si-a vazut livrarile scazand si acolo cu mai mult de 10%. Sergio Marchionne, cunoscutul sef al companiei, a criticat in nenumarate randuri politicienii din Italia si a spus ca ei sunt de vina pentru intretinerea unei situatii caracterizata prin instabilitate, situatie care creeaza confuzie in randul clientilor.

Dealerii Fiat din Germania dau in medie discount-uri de 16,5% fata de preturile de lista, acesta fiind cel mai mare discount din sector. Insa mai departe e greu sa se mearga, iar dealerii din Italia sunt intr-o situatie si mai grea.

Dealerii auto din Italia sunt in degringolada si, desi multi au redus costurile cat au putut si au dat oameni afara, in ultimii cinci ani s-au inchis peste 700 de puncte de vanzare, astfel ca acum au ramas 2.800.

Oameni din piata spun ca e imposibil sa mai gasesti in Italia un dealer auto care face profit, iar criza se simte si in segmentul masinilor super scumpe, unde vanzarile unor marci precum Ferrari si Lamborghini au ajuns la nivele neinchipuit de mici.

Lasa un comentariu