Acasa Ferrari Vanzarile de Ferrari si Maserati au scazut drastic in Italia. Posesorii masinilor sunt „vanati” de Fisc

Vanzarile de Ferrari si Maserati au scazut drastic in Italia. Posesorii masinilor sunt „vanati” de Fisc

de Vlad Barza

O uriasa intalnire a proprietarilor de Ferrari (sursa - Ferrari)

Vanzarile de Ferrari au scazut cu 56% in Italia in 2012, iar cele ale Maserati s-au dus in jos cu 72%, in contextul in care tara se confrunta cu o criza fara precedent, iar piata auto a atins cel mai slab nivel din ultimii 34 de ani. Relatand subiectul, BBC noteaza ca numerosi proprietari ai unor astfel de masini scumpe au fost opriti de politie pentru a se verifica daca platesc destule taxe.

Datele arata ca in Italia s-au vandut anul trecut 248 de masini Ferrari (scadere de 56% fata de 2011), 115 Maserati (-72%) si 60 Lamborghini (-16%). Pentru Ferrari cifra este extrem de mica daca tinem cont ca pe plan mondial vanzarile trec de 7.000 de masini, astfel ca Italia nu reprezinta nici 5% din total.

„Piata auto italiana sufera de o supradoza de taxe menite sa loveasca, daca nu cumva sa criminalizeze, achizitia, posesia si folosirea automobilelor”, e de parere Filippo Bernacchi, presedinte al asociatiei dealerilor Federauto.

E drept ca si piata totala italiana a scazut dur in 2012, cu 20%, ajungand la cel mai slab nivel din 1979 incoace. S-a ajuns astfel la un numar de 1,4 miliioane de masini noi din toate marcile, iar pentru anul acesta estimarea arata 1,3 milioane.

BBC noteaza ca proprietarii unor masini foarte scumpe sunt „vanati” pur si simplu de autoritati si opriti in trafic pentru verificari legate de taxe si impozite. O masina Ferrari, Maserati sau Lamborghini face ca proprietarul sa fie luat „la puricat” de Fisc pentru a vedea daca plateste destule taxe, iar astfel de constrangeri ii fac pe multi oameni cu bani sa renunte la achizitia unor astfel de masini, chiar daca au bani pentru ele. Evident ca altii aleg sa le cumpere si sa le conduca in alte tai unde nu sunt „prigoniti”.

Din fericire pentru Ferrari, Maserati sau Lamborghini, declinul din Italia si din Europa de Vest in general, este compensat de apetitul chinezilor, arabilor si sud-americanilor pentru aceste masini.

Lasa un comentariu