Acasa Saloane Auto VIDEO: Topul celor mai interesante zece noutati de la Detroit

VIDEO: Topul celor mai interesante zece noutati de la Detroit

de Adrian Mitrea

Fluxul de stiri de la Salonul Auto de la Detroit aproape ca a secat, deci e timpul sa despicam firul in patru si sa vedem cine s-a facut remarcat cu adevarat la acest eveniment. Si chiar daca noutatile nu au abundat, semnalul care vine dinspre Statele Unite ale Americii (SUA) este cat se poate de clar: era masinilor gurmande s-a incheiat.

Luminile reflectoarelor s-au indreptat inca din prima zi pe noua generatie a Ford Focus, planificata sa ajunga si la noi in Europa la inceputul anului viitor.

1. Noul Ford Focus
Noul Ford Focus va fi genul de masina globala, comercializata peste tot in lume, cu modificari minime. Greu de spus daca solutiile de design adoptate de americani la acest nou Focus vor impaca pe toata lumea, dar cu siguranta motorul turbo pe benzina de 1,6 litri va fi o jucarie interesanta.

Focus si-a pierdut stopurile traditionale amplasate vertical, iar privit din spate nu mai seamana deloc cu actualul model. In schimb liniile partii frontale si lateralul masinii ramane fidel filosofiei Kinetic Design. Un fel energie in miscare…

Atentie! Asa arata masina de serie. Nu este un prototip. Nu se va mai schimba nimic.

Organizatorii Salonului Auto de la Detroit se laudau ca au o zona destinata masinilor electrice aproape la fel de mare ca un teren de fotbal. Nu stiu daca au mintit sau nu, pentru ca n-am fost acolo. Dar am vazut in schimb ca stirile despre masini electrice n-au fost mai multe decat la Frankfurt, iar asa zisele noutati electrice sunt cam aceleasi de anul trecut.

2. Audi e-tron (reloaded)
La Audi am vazut din nou e-tron, ca si la Frankfurt, doar ca de data asta pare mai putin SF si da senzatia ca va intra in productie.

Oficialii Audi prezenti la eveniment n-au fost prea generosi cu informatiile, asa ca publicatiile auto americane s-au multumit sa speculeze ca acest e-tron „reloaded” va sta la baza unui presupus Audi R4 (deci fratele mai mic al lui R8). Altii au scris ca eticheta e-tron va fi prezenta pe masinile hibride si electrice produse de Audi, asa cum este acum quattro.

Vom vedea. Cu siguranta va urma ceva. Audi transmite mesajul ca este gata „sa rupa” piata masinilor electrice de performanta.

3. Volkswagen New Compact Coupe (NCC)
In traducere directa, Volkswagen New Compact Coupe (NCC) inseamna „cam asa va arata noua generatie Jetta”. Practic, acest prototip dezavaluie principalele trasaturi estetice ale viitoarei Jetta, programata pentru lansare pana la jumatatea acestui an.

In plus, NCC dezvaluie tehnica ce urmeaza sa fie utilizata pe masinile compacte Volkswagen (Golf, Scirocco). Mai concret, este vorba de un sistem de propulsie format dintr-un motor turbo pe benzina de 1,4 litri TSI (150 Cai Putere) si dintr-un motor electric de 27 Cai Putere.

Masina consuma doar 4,2 litri de benzina pentru 100 de kilometri parcursi si emite doar 98 de grame de dioxid de carbon pe kilometru (aproximativ la fel de putin ca un Polo BlueMotion cu motor diesel de 1,4 litri – n.r.).

4. Noul Chevrolet Aveo, deocamdata doar prototip
Desi General Motors a ales sa mai prelungeasca asteptarea pana la anul, Aveo RS de la Detroit are toate sansele sa intre in productie fara modificari majore.

Prin noul Aveo, Chevrolet arata ca este gata sa se lupte pentru suprematie in segmentul masinilor de oras puternice. Prototipul are sub capota un motor de 1,4 litri care scoate 138 Cai Putere, cuplat la o cutie de viteze cu sase trepte. Atat motorul cat si cutia se vor regasi pe masina de serie.

5. Honda CR-Z, varianta de serie
Honda CR-Z suna si arata oarecum familiar pentru fanii Honda, pentru ca varianta prezentata la Detroit seamana destul de mult cu sportiva Honda CR-X din anii ’80-’90.

CR-Z se vrea prima masina sport cu propulsie hibrida. Cel putin asa spune Honda. Sport va fi un termen care se potriveste mai bine design-ului decat performantelor… CR-Z are un motor pe benzina de 1,5 litri si unul electric facut sandwich intre motor si cutia de viteze manuala cu sase trepte. El are rolul de a ajuta la acceleratie si de a recupera energie la franare. Intreg ansamblul dezvolta 124 Cai Putere si un cuplu de 174 Newton-metri.

6. Mini Beachcomber, viitorul crossover Mini, dar fara usi
Mini se afla in linie dreapta catre primul crossover al marcii. Numele nu se stie exact. Ar putea fi chiar Crossover sau Countryman. Cert este ca masina va arata foarte asemanator cu studiul Beachcomber, doar ca va vea usi, evident.

7. Toyota FT-CH
Toyota nu a rupt gura targului de la Detroit, dar a venit cu prototipul FT-CH, o masina care anunta lansarea unei noi masini hibride de dimensiuni compacte, alaturi de Prius si Auris Hybrid.

Specificatiile tehnice au ramas nedezvaluite, asa ca ramane design-ul in discutie. Discutabil…

8. Cadillac XTS, conceptul luxului american
XTS este un concept care spune ca marca de lux Cadillac, detinuta de General Motors, nu lasa garda jos in lupta cu greii europeni BMW, Audi si Mercedes-Benz.

XTS are un sistem de propulsie hibrid format dintr-un motor pe benzina de 3,6 litri, cu injectie directa si un propulsor electric. Cadillac spune ca in multe situatii, cum ar fi deplasarile scurte prin oras, masina va folosi doar motorul electric, bateriile acestuia putand fi incarcate la o priza conventionala.

Sistemul de propulsie dezvolta 355 Cai Putere si un cuplu de 400 Newton-metri, dar nu acesta este punctul forte al masinii, ci electronica. XTS are in interior monitoare cu tehnologie O-LED (Organic Light-Emitting Diode) si posibilitati multiple de conectivitate, potrivit Cadillac.

Bursa zvonurilor spune ca XTS ar fi bun de productie in 2012, dar pana atunci Cadillac a dezvaluit CTS-V Coupe, un monstru de performanta capabil sa atinga 100 de kilometri pe ora in 3,9 secunde, fiind ajutat de un motor pe benzina de 556 Cai Putere.

9. GMC Granite, mic si musculos
Granite este genul de prototip care iti da impresia de masina foarte mare, insa este de fapt o masina mica de familie gen Opel Meriva (categoria MPV). Granite are un design indraznet, musculos, iar prezentarea masinii arata clar ca americanii au inceput s-o lase mai moale cu masinile mari, cu motoare la fel de mari.

10. Mercedes-Benz Rising Car, elogiul design-ului
Germanii de la Mercedes-Benz au ales o varianta mai neobisnuita de concept. O sculptura. Ea vrea sa ridice la rang de arta design-ul marcii si prezinta linii fluide care se vor gasi pe viitoarea generatie a coupe-ului cu patru usi CLS. Aceasta din urma ar putea fi prezentata la Salonul Auto de la Geneva, in martie, potrivit presei auto internationale.

Lasa un comentariu