Acasa Industrie Afacerile industriei de componente auto sunt de doua ori mai mari decat ale Dacia si Ford la un loc

Afacerile industriei de componente auto sunt de doua ori mai mari decat ale Dacia si Ford la un loc

de Adrian Mitrea

Componente Quaife (sursa - Quaife)

Cifra de afaceri a furnizorilor de componente auto care au activitati in Romania a fost de circa 10,7 miliarde euro in 2013, de doua ori mai mare decat afacerile Dacia si Ford luate impreuna (5,2 miliarde euro), iar valoarea exporturilor intregului sector auto (masini si piese) a ajuns la 24% din totalul exportului national, arata datele Asociatiei Constructorilor de Automobile din Romania (ACAROM) si Eurostat.

Potentialul Romaniei este sa ajunga la afaceri de 20 miliarde euro din componete auto, in 2025, dublu fata de ceea ce se intampla in prezent, intr-o piata mondiala estimata la 664 miliarde euro pentru acel an (de la 406 miliarde euro in 2010). Astfel, Romania are sanse sa conteze pentru circa 3% din piata totala de componente auto mondiala. Aceste cifre si estimari au fost prezentate de Constantin Stroe, presedintele ACAROM, la conferinta “Cheie, contact, sales! Cum relansam industria auto din Romania?”, organizata luni, 28 aprilie, de Ziarul Financiar.

Din cifra de afaceri de 10,7 miliarde euro a industriei de componente auto din Romania, aferenta anului 2013, circa 45% sunt ansambluri mecanice (motoare, cutii de viteze si alte componente mecanice), iar peste 50% sunt anvelope, cablaje, baterii, piese din plastic si piese din cauciuc.

Socotind si afacerile Dacia si Ford (circa 5,2 miliarde euro la un loc) alaturi de afacerile industriei de componente auto (10,7 miliarde euro), rezulta o cifra de afaceri a industriei auto de 15,9 miliarde euro in 2013, ceea ce inseamna circa 11% din PIB si o crestere de 20% fata de anul 2012, potrivit ACAROM.

Volumul pietei de piese de schimb din Romania este estimat la doua miarde euro/an.

Industria auto nationala este formata din peste 600 de companii, care tin angajati direct 203.600 oameni. Costul muncii in industria manufacturiera auto din tara este de 4,15 euro/ora, potrivit Asociatiei.

Dintre furnizorii auto din top 20 mondial, 13 dintre ei produc si in Romania, iar unii au in tara si centre de cercetare si dezvoltare.

De asemenea, sunt si cateva companii roamanesti puternice in domeniul de componente auto: Rombat Bistrita (2,3 milioane baterii/an, furnizor pentru Dacia, Renault, Peugeot si Citroen), Elba Timisoara (sisteme de iluminat auto si o traditie de 90 de ani), GIC Pitesti (piese de prim montaj pentr Dacia si Ford, plus piese de schimb pentru piata interna), Ronera Rubber (componente din cauciuc pentru automobile, tractoare).

Producatori Componente Auto in Romania (sursa - ACAROM)

Lasa un comentariu