Acasa Tehnologie VIDEO: Uniunea Europeana a aprobat un patent pentru un motor cu aburi modern

VIDEO: Uniunea Europeana a aprobat un patent pentru un motor cu aburi modern

de Adrian Mitrea

Uniunea Europeana a aprobat un patent al companiei americane Cyclone Power Technologies pentru un motor pe aburi, modern, care foloseste o camera de ardere externa, nu una interna cum au motoarele pe benzina si diesel actuale. Propulsorul poate fi montat pe masini, nave si poate fi utilizat in alte diverse aplicatii.

Motorul poate utiliza orice fel de combustibil si poate fi folosit pentru propulsarea automobilelor, generatoarelor si instalatiilor termale.

Inventatorul motorului modern cu aburi este fondatorul Cyclone Power Technologies, Harry Schoell.

„Europa prezinta un potential comercial enorm pentru motorul nostru prietenos cu mediul, deoarece multe state din UE au adoptat programe pentru dezvoltarea de energii regenerabile si pentru recuperarea energiei pierdute – zone in care credem ca solutia noastra poate domina piata”, a declarat directorul general executiv al companiei, Frankie Fruge.

Patentul este recunoscut in 39 de state europene, care formeaza cea mai mare economie din lume, in functie de Produsul Intern Brut (PIB).

Cyclone Power Technologies are deja un contract cu Renovalia Energy din Spania pentru a dezvolta instalatii de incalzire folosind energia solara drept „combustibil”.

Compania a mai semnat un acord cu MEO Products din Marea Britanie pentru aplicatii militare ale motorului.

Patentul din Europa reprezinta a sasea recunoastere internationala pentru Cyclone Power Technologies, pe langa cele din Coreea, China, Rusia, Africa de Sud, Australia si SUA, potrivit companiei.

Cum functioneaza?

Procesul de incalzire

1. Combustibilul este atomizat si injectat in camera de ardere centrifugala (partea superioara a fotografiei), unde o scanteie aprinde amestecul aer-carburant, iar flacara obtinuta este se invarte in jurul unei bobine in miscare. Niste termocuple controleaza durata combustiei si mentin camera de ardere la o temperatura constanta.

2. Apa din bobina se supraincalzeste in maximum cinci secunde de la pornirea motorului si este ulterior condusa spre cilindri, unde trece printr-o valva speciala. Mecanismul de temporizare al supapei respective stabileste cat abur intra in cilindri. Cu cat supapa sta deschisa mai mult, cu atat creste puterea si cuplul motorului.

Procesul mecanic

3. Abururul actioneaza sase cilindri amplasati radial. Apa este asadar si combustibil si lubrifiant, nefiind utilizat ulei de motor. Datorita modului in care este conceputa valva, motorul poate porni fara un demaror (electromotor).

4. Miscarea pistoanelor este transferata unui arbore cotit. Datorita puterii si cuplului disponibile instant, motorul poate fi utilizat fara sisteme de transmisie pe unele aplicatii (masini de taiat iarba, generatoare).

Procesul de racire

5. Aburul iese din cilindri prin niste locasuri special concepute pentru evacuare si patrund in sistemul de condensare unde se transforma iar in apa. Sistemul este cu circuit inchis, deci nu este necesara completarea cu apa sau inlocuirea acesteia.

6. Niste suflante aduc aer proaspat si accelereaza procesul de racire.

Procesul de regenerare

7. Aerul fierbinte din condensator se intalneste partial cu cel rece, asigurand atat preincalzirea celui proaspat (pentru a intra in camera de ardere cu o temperatura optima), cat si racirea sistemului de esapament.

8. O pompa de mare presiune duce apa din recipientul colector catre bobine, prin intermediul unei conducte spiralate din jurul fiecarui cilindru. Odata ajunsa iar in bobine, apa reia ciclul pentru a asigura functionarea ansamblului.

5 comentarii

popescu claudiu 9 octombrie 2010 - 22:55

de unde pot procura un motor Mark V?

Reply
ceascai ioan 10 noiembrie 2010 - 20:01

si eu vreau mai multe detalii despre motoarele mark :putere,cplu,turatie,combustibil,consum,pret.

Reply
Apetrei Paul 8 februarie 2020 - 17:11

ce rentabilitate are modernul motor

Reply
Apetrei Paul 8 februarie 2020 - 17:12

Cat costa si unde gasesc unul

Reply
Stan 28 februarie 2024 - 16:36

Ultima inventie legata de un motor care reuseste sa treaca toate testele de noxe folosind orice tip de combustibil fosil si in acelasi timp sa inlocuiasca productia de motoare diesel, iar 90% din piesele fabricate pana astazi la aceste motoare nu trebuie inlocuite. Inventia este realizata in Romania cu nr. RO 133282A2.

Reply

Lasa un comentariu