Acasa Piata Auto Masinile care trebuiau casate in Germania, vandute ilegal in tari din Europa de Est si Africa

Masinile care trebuiau casate in Germania, vandute ilegal in tari din Europa de Est si Africa

de Adrian Niculescu

cimitir de masini

Circa 50.000 de masini care trebuia sa fie casate in Germania, prin programul de innoire a parcului auto, au ajuns sa fie vandute in tari din Europa de Est si Africa, prin intermediul unei retele infractionale, informeaza Financial Times, citat de MEDIAFAX.

Programul „Rabla” din Germania a reusit, teoretic, sa scoata din uz si sa caseze circa 1,7 milioane de masini mai vechi de noua ani, insa serviciul de cercetare al infractionalitatii (BDK) din cadrul Politiei a anuntat ca 5-10% dintre automobile au ajuns sa fie exportate, desi figurau ca fiind masini casate.

Vicepresedintele BDK Wilfried Albishausen a declarat ca programul de innoire a parcului auto a fost introdus fara ca autoritatile sa tina cont de faptul ca retelele de crima organizata detin metode de procura masini destinate casarii si de a le exporta.

Agentia guvernamentala Bafa, care gestioneaza programul de innoire a parcului auto, s-a aratat surprinsa de cifrele avansate de BDK si sustine ca nu a stiut de amploarea ilegalitatilor.

„Politia ne-a alertat pentru cateva cazuri”, a declarat purtatorul de cuvant al Bafa.

Ministrul de finante din Germania, Peer Steinbrück, a promis ca va demara o ancheta in acest caz.

In Germania prima de casare este 2.500 de euro, iar programul „Rabla” local a reusit sa creasca vanzarile de masini noi cu 30% la sapte luni, fata de aceeasi perioada a anului trecut, in pofida crizei.

Lasa un comentariu