Rallye Bucuresti Istoric, raliul istoric al Capitalei, a revenit sambata, 21 mai 2011, dupa o perioada de absenta de 76 de ani. La start s-au aliniat 45 de echipe, cu 23 de marci auto, avand ca scop nu neaparat victoria, ci spectacolul inedit pe care-l prilejuieste o asemenea parada cu masini vechi si ireprosabil intretinute. Sambata seara, la Opera Nationala din Bucuresti, un Citroen C5 a devenit instrument muzical, la Saptamana Internationala a Muzicii Noi.
Participantii la raliu au fost impartiti pe doua grupe, Antebellum si Classic. Prima a inclus automobile fabricate inainte de 1945, care au parcurs un traseu de 51 de kilometri, iar a doua masini produse intre 1946 si 1981, care au alergat pe o distanta de 138 km. Startul s-a dat din parcarea mall-ului Baneasa Shopping City.
click aici pentru galeria foto
Castigatorul din grupa Antebellum a fost echipajul Razvan Badulescu/Carmen Badulescu (Fiat 1100 din 1939), iar categoria Classic a fost castigata de echipajul format din Bogdan Golasiu/Cristian Gaspar (Mercedes 350 SL din 1979).
Evenimentul a fost sponsorizat de Opel si a exista si o Cupa Opel, acordata celui mai bine clasat echipaj care a concurat cu un automobil al marcii germane. Aceasta cupa a fost castigata de echipajul bucurestean Barbu Andrei/Sorin Chirculescu (pe Opel Commodore GS din 1969). Clasamentul pe larg si alte detalii pot fi consultate aici.
Organizatorul competitiei a fost Compania Automobilia, care a reluat cu vehicule istorice, sub patronajul Automobil-Clubului Regal Roman (A.C.R.R.), un eveniment a carui unica editie a avut loc in urma cu 76 de ani. In 1935, festivitatea de premiere a fost prezidata de MS Carol al II-lea. Rallye Bucuresti a fost inclus la acea vreme in seria de manifestari prilejuita de prima editie „Luna Bucurestilor”.
Pe seara, in premiera in Romania, un autoturism a fost folosit ca instrument muzical intr-un spectacol la Opera Nationala Bucuresti. Aceasta premiera a avut loc in cadrul Festivalului „Saptamana Interationala a Muzicii Noi” (SIMN). Irinel Anghel (voce) si Sorin Romanescu (instrumentare masina) au sustinut un recital la voce si motor in cadrul Festivalului.
click aici pentru galeria foto
Pentru a transforma sunetul motorului in muzica Sorin Romanescu a folosit un sintetizator, pedala de acceleratie si claxonul.
SIMN este cel mai important festival de muzica noua, iar editia a 21-a este dedicata spectacolului muzical si dureaza noua zile. Spectacolele se vor desfasura in continuare la Opera Nationala Bucuresti, Radiodifuziunea Romana, Universitatea de Muzica din Bucuresti, Palatul Cantacuzino, Palatul Mogosoaia si Centrul National de Arta Tinerimea Romana.