Acasa Romania UPDATE: Scandalul permiselor auto eliberate fraudulos revine, dar acum in Bucuresti

UPDATE: Scandalul permiselor auto eliberate fraudulos revine, dar acum in Bucuresti

de Adrian Mitrea

Permis de Conducere (sursa - 0-100.ro)

Mai multe perchezitii au loc, miercuri dimineata (12 ianuarie), la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor Bucuresti, precum si la domiciliile unor persoane, informeaza MEDIAFAX.

Procurorii Parchetului Tribunalului Bucuresti si ofiterii Directiei Generale Anticoruptie (DGA) vizeaza unii angajati ai institutiei. Ancheta a fost declansata in urma existentei unor suspiciuni privind eliberarea ilegala de permise auto.

UPDATE ora 15:30: Purtatorul de cuvant al Parchetului Tribunalului Bucuresti, Bogdan Staicu, a declarat pentru MEDIAFAX ca sunt derulate patru perchezitii domiciliare. Au fost emise 24 de mandate de aducere la sediul DGA.

In dosar sunt cercetati 14 invinuiti, acuzati de dare si luare de mita si trafic de influenta in legatura cu obtinerea si emiterea de permise auto, a spus Bogdan Staicu. Urmarirea penala in cazul celor 14 persoane cercetate a inceput in ianuarie, potrivit unui comunicat al Parchetului Tribunalului Bucuresti. Procurorii au stabilit ca faptele ar fi fost savarsite in perioada iunie-decembrie 2010.

UPDATE ora 17:00: In dosarul permiselor din Bucuresti sunt invinuiti cinci politisti care sunt acuzati ca au primit bani de la instructori auto chiar in locuintele personale sau se intalneau cu acestia in benzinarii sau in alte locatii pentru a primi informatii despre „clienti”, spun procurorii Parchetului Capitalei.

Purtatorul de cuvant al Parchetului Tribunalului Bucuresti, Bogdan Staicu, a declarat ca, pe langa cei cinci agenti de politie, in dosar mai sunt invinuiti noua instructori auto. Dintre cei 14 invinuiti, o parte au fost deja retinuti si sunt audiati la sediul DGA.

Potrivit lui Staicu, persoanele care doreau sa aiba certitudinea ca vor trece fara probleme proba practica a examenului auto dadeau agentilor de politie sume cuprinse intre 200 si 300 de euro prin intermediul instructorilor lor. Banii erau dati fie direct instructorului care ii remitea politistului, fie instructorului, prin intermediul altui instructor, care se cunostea cu agentii de politie.

Anchetatorii au stabilit ca instructorii si politistii s-au intalnit in mai multe locatii, la benzinarii sau chiar la domiciile agentilor de politie. Atunci, instructorii le remiteau politistilor banii primiti precum si biletele cu date despre candidati, precum numele acestora, ore sau termene cand trebuia sa fie examinati. in timpul perchezitiilor s-au gasit diverse biletele cu astfel de date ale unor candidati.

Staicu a precizat ca ancheta a vizat doar proba practica, deoarece pana la acest moment nu s-au descoperit falsuri privind proba teoretica in acest caz. Potrivit probelor existente la dosar, instructorii discutau cu politistii codificat, pe telefon, in legatura cu banii si datele candidatilor.

Intrebat cate denunturi au existat in acest dosar si daca au fost candidati care au platit dar in final nu au fost admisi la proba practica, procurorul Staicu nu refuzat sa dea detalii, precizand ca operatiunile de cercetare inca nu s-au finalizat.

Ancheta de la Bucuresti vine in contextul in care in perioada martie-iunie 2008, pe raza judetului Arges, si-a desfasurat activitatea un grup infractional organizat care a actionat in scopul obtinerii unor sume de bani pretinse si primite de la mai multe persoane, pentru ca in schimbul banilor sa le faciliteze obtinerea permiselor de conducere de la SPCRPCIV Arges. Membrii grupului au pretins si primit de la fiecare candidat sume cuprinse intre 700 de euro si 4.500 de euro, potrivit DNA.

In acest sens, in structura grupului infractional au fost cooptate atunci, ca membri, mai multe persoane care au preluat diferite indatoriri, dupa cum urmeaza: racolarea persoanelor din mai multe judete care erau interesate sa obtina permisul de conducere prin coruperea unor functionari publici, schimbarea domiciliului viitorilor candidati, falsificarea documentelor necesare participarii la examen si facilitarea promovarii, in mod ilegal, a acestui examen.

1 comentariu

iulian 13 ianuarie 2011 - 23:17

la olt cand incepe scuturatul?
este si aici o mare mizerie…
iar "produsele" domnilor examinatori -ca nu le mai ajungi cu prajina la nas de "domnia" ce i-a lovit- ne omoara pe sosele…
lumea asteapta, domnilor procurori, ca aveti salarii mari si neciontate de reforma…

Reply

Lasa un comentariu