Acasa Dacia Dacia Duster 3, premieră mondială. VIDEO cu mașina + ce știm în 2023

Dacia Duster 3, premieră mondială. VIDEO cu mașina + ce știm în 2023

de Adrian Mitrea

Dacia Duster 3, adică a treia generație a singurului SUV Dacia, a fost prezentat oficial, iar din acest articol și VIDEO poți afla tot ce știm în acest moment, pe final de 2023. „Prețurile vor începe cu 1, iar variantele cele mai scumpe și full options cu siguranță nu vor începe cu 3”, a declarat șeful mărcii Dacia la nivel internațional, într-o discuție cu presa, prilejuită de momentul prezentării noului Duster. Asta înseamnă că mașina va avea un preț de pornire de sub 20.000 Euro, cu tot cu TVA, iar variantele cele mai scumpe nu vor atinge pragul de 30.000 Euro, cu tot cu TVA.

Dacia Duster 2024 păstrează, în mare, aceleași dimensiuni și proporții cu generația pe care o înlocuiește. Dar platforma tehnică este nouă (CMF-B). Utilizarea acestei platforme asigură un volum interior superior celui al precedentei generații, atât pentru pasageri cât și pentru bagaje, fără creșterea lungimii totale. Totodată, și ținuta de drum promite să fie mai bună.

Totodată, apare pe Duster și o motorizare hibridă eficientă, aceeași existentă pe Dacia Jogger.

Culoarea elementelor de protecție față și spate este impregnată în masa materialului. Renunțarea la aplicarea vopselei la suprafață este un avantaj din punct de vedere al protecției mediului. Totodată, scuturile nu-și pierd niciodată culoarea de origine, chiar dacă sunt zgâriate.

Dacia Duster 3, cu Starkle

Protecțiile laterale și cele ale pasajelor roților, piesele de aspect, triunghiurile barei față, elementele de protecție (ADD-ON) față și spate și scutul barei din spate sunt realizate dintr-un material nou, robust, conceput de inginerii Dacia și de compania chimică LyondellBasell.

Materialul se numește Starkle. Dezvăluit pe concept-car-ul Dacia Manifesto, acesta conține până la 20 % material provenit din reciclare. Compoziția sa îi dă un aspect închis la culoare, cu puncte albe, pe care Dacia a dorit să îl lase vizibil, evitând aplicarea unei vopsele.

O atenție specială a fost acordată ergonomiei, la Dacia Duster 3. Modelul dispune de un ecran central de 10,1 inch, situat în câmpul vizual și orientat cu 10° spre șofer. Maneta de acționare a cutiei de viteze automate este de asemenea foarte ușor de manevrat. La fel și volanul, a cărui calotă este ușor aplatizată atât în partea superioară, cât și în cea inferioară.

Dacia Duster 3 cu 4×4

Variantele cu tracțiune integrală beneficiază de niște moduri de condus noi. În total, de la selector, șoferul va putea alege:

  • AUTO: transmisia repartizează automat puterea între puntea față și cea spate în funcție de aderență și de viteză.
  • SNOW: optimizează traiectoriile pe roțile care alunecă datorită unor reglaje specifice ale sistemelor ESC și anti-patinaj.
  • MUD/SAND: pentru rularea pe suprafețe noroioase sau nisipoase.
  • OFF-ROAD: oferă cele mai bune capacități de trecere în off-road sau pe drumuri dificile. Este apropiat ca performanță de modul 4×4 Lock al actualei generații a modelului Duster, dar merge mai departe, distribuind automat și într-o manieră optimă cuplul între puntea față și cea spate în funcție de condițiile de aderență și de viteza vehiculului.
  • ECO: permite optimizarea consumului de carburant acționând asupra sistemului de aer condiționat și a performanțelor vehiculului. Optimizează distribuția cuplului între puntea față și cea spate pentru a limita consumul de carburant, adaptându-se la condițiile de aderență ale drumului.

Duster 3 are o gardă la sol adaptată pentru off-road: 217 mm în cazul versiunii 4×4 – cea mai ridicată de pe piață (potrivit Dacia).

Unghiul de atac (față) este de până la 31°, iar unghiul de degajare de (spate) este de până la 36° în spate, pentru versiunile 4×4. Acestea au o suspensie ușor înălțată față de variantele 4×2. Acestea sunt mai joase din motive de eficiență.

Downhill Speed Control

Sistemul Downhill Speed Control este util în off-road sau la coborârea unor pante abrupte. Acesta acționează asupra sistemului de frânare pentru a menține sub control viteza vehiculului (în funcție de solicitarea șoferului) între 0 și 30 km/h.

Sistemul acționează asupra tuturor treptelor cutiei de viteze, inclusiv cea de marșarier. Șoferul nu trebuie să se preocupe de acționarea pedalelor de accelerație și de frână, ci doar de manevrarea volanului.

Totodată, mașina dispune și de un nou sistem de informații All Road. Ecranul central, de 10,1 inch, afișează numeroase informații deosebit de utile în timpul șofatului off-road:

  • Unghiul de înclinare laterală dreapta/stânga al vehiculului.
  • Unghiul de tangaj pentru a aprecia pantele la urcare sau coborâre.
  • Repartizarea puterii între puntea față și spate (pe versiunea 4×4).

A treia generație Dacia Duster este propusă cu trei motorizări.

Duster HYBRID 140

Adoptată deja de Dacia la începutul anului 2023 pe modelul Jogger, motorizarea HYBRID 140 este de acum disponibilă pe noul Duster. Ea este bazată pe tehnologii dovedite și recunoscute în cadrul Renault Group și este alcătuită dintr-un motor cu 4 cilindri de 1,6 litri, pe benzină, de 94 CP, din două motoare electrice (un motor de 49 CP și un demaror/generator de înaltă tensiune) și dintr-o cutie de viteze automată electrificată. Aceasta dispune de 4 trepte dedicate motorului termic și alte 2 alocate motorului electric. Această tehnologie combinată este posibilă ca urmare a absenței ambreiajului.

Frânarea regenerativă, combinată cu capacitatea ridicată de recuperare a energiei de care dispune bateria de 1,2 kWh (230 V) și cu randamentul cutiei automate, permit ca până la 80% din timpul de rulare în oraș să se realizeze în mod electric, asigurând totodată o economie de carburant de până la 20% în ciclu mixt și până la 40% în ciclu urban. Demarajul se realizează sistematic în mod 100 % electric.

Duster TCe 130

Această motorizare este disponibilă în premieră în gama Dacia, oferind clienților un prim nivel de electrificare. Ea combină un motor pe benzină de nouă generație, cu 3 cilindri, de 1,2 litri. Motorul este turbo, bazat pe ciclul Miller – randament optimizat și pierderi mai reduse prin pompare – cu un sistem mild hybrid de 48 V. Acesta din urmă susține motorul termic în fazele de demaraj și accelerație, permițând diminuarea consumului mediu și a emisiilor de CO2 cu circa 10%.

Caracteristicile sale dinamice (reprize, accelerații) sunt superioare celor ale actualului motor TCe 130. Noul motor e mai reactiv și oferă mai multă suplețe în utilizare. Frânarea regenerativă permite încărcarea bateriei de 0,9 kWh fără ca acest lucru să diminueze efectul resimțit de șofer.

Motorizarea TCe 130 este disponibilă cu cutia de viteze manuală cu 6 trepte, pentru versiunile 4X2 și 4X4.

Duster ECO-G 100

Dacia, lider necontestat al pieței GPL în Europa, este singurul constructor care propune, sub emblema ECO-G, motorizări cu carburație mixtă benzină și GPL pe ansamblul gamei sale de modele. Noul Duster beneficiază de această tehnologie dovedită, instalată din fabrică. 

În mod GPL, noul Duster ECO-G 100 emite în medie cu 10% mai puțin CO2 decât o motorizare pe benzină echivalentă. Autonomia vehiculului ajunge la 1.300 km datorită celor două rezervoare. Volumul lor cumulat este de aproape 100 litri: 50 litri de benzină și 50 litri de GPL (instalat sub planșeul portbagajului). Trecerea de la un carburant la altul se face instantaneu cu ajutorul unui comutator perfect integrat în tabloul de bord.

Dacia Duster 3 – multimedia și FOTA

Un nou sistem multimedia, cu un ecran central de 10,1 inch, este disponibil în serie începând cu nivelul de echipare Expression. Acest ecran este disponibil cu două oferte multimedia: Media Display și Media Nav Live.

  • Sistemul Media Display, disponibil în serie pe noul Duster Expression și Extreme, oferă un sistem audio cu 4 difuzoare, precum și conectivitate wireless Apple CarPlay și Android Auto.
  • Sistemul Media Nav Live, în serie pe nivelul de echipare Journey și opțional pe Extreme, oferă în plus navigație conectată integrând informații în timp real despre condițiile de circulație și un sistem audio Arkamys 3D Sound System cu 6 difuzoare.
  • Disponibil pe versiunea Essential, Media Control este un sistem multimedia complet, cu comenzi pe volan și afișaj pe ecranul de 3,5” al tabloului de bord cu cadrane analogice. Sistemul dispune de 4 difuzoare, conexiune Bluetooth, un port USB și un suport pentru smartphone integrat în planșa de bord. Atunci când este conectat la aplicația gratuită Dacia Media Control, șoferul poate accesa funcțiile radio/media de pe ecranul smartphone-ului său.

O conectivitate integrată, conform noii reglementări europene GSR2, este disponibilă pentru vehiculele echipate cu Media Display & Media Nav Live: FOTA (Firmware Over The Air) care permite actualizarea software-ului de la distanță fără deplasare la dealer.

Dacia Duster 3 – echipamente inedite

Noul Duster dispune de echipamente menite să ușureze viața la volan a șoferului. Începând cu nivelul de echipare Journey (standard) și Extreme (opțional), este disponibilă frâna de parcare electrică.

Nivelurile de echipare Extreme/Journey dispun în serie de oglinzi retrovizoare exterioare reglabile și escamotabile electric. Pregătit mai mult decât oricând să înfrunte cele mai severe condiții meteo, noul Duster poate fi echipat, în funcție de piață, cu sistem de încălzire a volanului și cu parbriz degivrant.

Accesorii YouClip

Inginerii Dacia au inventat YouClip, un sistem simplu și ingenios care permite fixarea a numeroase accesorii în zone cheie din habitaclu. Noul Duster este echipat în serie cu 4 puncte de fixare (pe versiunea Essential) sau cu 6 puncte de fixare YouClip, montate din uzină (unul pe planșa de bord, unul în partea laterală a consolei, accesibil de către pasagerul din față, unul în spatele consolei centrale, două în portbagaj pe ambele laturi, și unul pe fața interioară a hayonului). Alte două puncte de fixare pot fi amplasate în spatele tetierelor scaunelor din față.

Pe aceste puncte de fixare pot fi atașate: o pungă mică specială de depozitare, un suport de smartphone cu încărcător cu inducție sau un ingenios dispozitiv 3 în 1 care combină un suport de pahare, un cârlig de ancorare pentru o plasă de cumpărături și o lanternă. Acest sistem 3 în 1 este disponibil în serie pe versiunea Duster Extreme. E disponibil de asemenea un suport pentru tabletă care poate fi atașat în spatele tetierei. Toate aceste accesorii compatibile YouClip sunt disponibile în rețeaua de dealeri Dacia.

Dacia Duster 3 – simplificat

În prezent, aproape 70% din clienții modelului Duster aleg nivelele de echipare superioare. Pentru a răspunde acestei așteptări, gama noului Duster este construită pe trei trepte de echipare:

  • Essential
  • Expression
  • Și un nivel superior cu două variante, complementare: Duster Extreme, destinat amatorilor de outdoor și adaptat unei utilizări intensive și Duster Journey pentru cei care preferă eleganța discretă și confortul. Aceste două versiuni vor fi propuse la prețuri echivalente.

Principalele echipamente de serie pentru fiecare versiune sunt:

Duster Essential. Bare de pavilion fixe, geamuri față electrice, închidere centralizată, climatizare manuală, aprindere automată a fazei de întâlnire, 6 airbag-uri, senzori pentru parcarea cu spatele.

Duster Expression. Idem Essential + jante din aliaj de 17 inch, tablou de bord digital de 7 inch, ecran central digital de 10,1 inch cu sistem multimedia Media Display și Apple CarPlay / Android Auto wireless, cameră de marșarier, geamuri electrice pentru ușile din spate, senzor de ploaie pentru acționarea automată a ștergătorului de parbriz.

Duster Extreme. Idem Essential + bare de pavilion modulare, proiectoare de ceață, tapițerie lavabilă din TEP micro-cloud, covorașe din cauciuc pentru toate locurile și pentru portbagaj, climatizare automată, card mâini libere, oglinzi retrovizoare exterioare cu acționare electrică, sistem YouClip 3 în 1, elemente decorative interioare și exterioare de culoare Copper Brown.

Duster Journey. Idem Essential + jante din aliaj de 18 inch, proiectoare de ceață, climatizare automată, card mâini libere, frână de parcare și oglinzi retrovizoare exterioare cu acționare electrică, încărcător wireless pentru smartphone, sistem multimedia Media Nav Live cu navigație conectată, sistem audio Arkamys 3D Sound System cu 6 difuzoare.

Dacia Duster: peste 2,2 milioane de mașini vândute în 13 ani

Duster, în 13 ani de carieră, a fost produs în peste 2,2 milioane de exemplare. În 2022, Duster a fost cel mai vândut SUV din Europa către clienții persoane fizice.

Zilnic, aproape 1.000 de vehicule Duster ies de pe linia de asamblare a uzinei Dacia de la Mioveni, ceea ce echivalează cu o cadență apropiată de un vehicul pe minut.


2 comentarii

AndreiP 30 noiembrie 2023 - 10:27

Dacia Extrem cu ceva capabilitati de off road dar cu o motorizare de toata jena. Extrem poate in parcare la mall.

Reply
Matei 2 decembrie 2023 - 11:00

Per total o masina mult imbunatatita. Pacat ca au crescut pretul autovehiculului, au pastrat butoanele de deschidere a gemurilor in acea pozitie in care pot fi actionate din greseala cu usurinta si au preluat acel sistem de deschidere a usilor spate.

Reply

Lasa un comentariu