Acasa Camioane #TruckLife ep.16: Femeie în lumea camioanelor

#TruckLife ep.16: Femeie în lumea camioanelor

de Adrian Mitrea


Firmă nouă, camioane noi. Și o poveste despre perseverență, curaj și optimism. Ioana Ardelean, reprezentant Ardelean Company N-V, este prima femeie din sectorul vehiculelor grele a cărei poveste se face auzită în serialul #TruckLife ep.16: Femeie în lumea camioanelor. Ioana a înțeles rapid că este mai eficient să lucrezi cu camioane noi decât să cumperi camioane uzate, care au costuri mari de exploatare.


Transcript video #TruckLife ep.16: Femeie în lumea camioanelor

Ioana Ardelean – reprezentant Ardelean Company N-VOpenOffice cu setarile mele

Mă numesc Ioana Ardelean, reprezint firma Ardelean Company N-V. Suntem o firmă în domeniul construcției de drumuri, poduri, autostrăzi.

La Ardelean Company avem 120 de angajați. Am făcut contract cu o firmă care recrutează personal din străinătate pentru încă 30.

Am început activitatea în anul 2008. Iar pe urmă ne-am extins activitatea, având o stație de betoane, ulterior… o stație de asfalt.

Anul trecut, în 2022, toate licitațiile la care am participat, toate contractele le-am câștigat, suntem pe drumul bun.

Cum e să fii femeie în lumea camioanelor și a construcțiilor?

În lumea camioanelor, să fii femeie, e destul de greu.

Este foarte important să-ți urmezi instinctele… altfel, lucrul făcut forțat niciodată nu va avea un randament maxim. Trebuie să-ți placă, să-ți dorești, să cauți, să descoperi, să cercetezi, să explorezi fiecare domeniu ca să iasă perfect.

Pentru mine familia e cea mai importantă. Să-ți ofere o stabilitate… dacă ai probleme în familie sau alte… mă gândesc că-ți influențează și munca și nu poți să te concentrezi. Nu poți să avansezi.

Ce camioane folosiți și ce ce?

În 2018 am făcut parteneriat cu Ford (Trucks). L-am luat la braț pe Ford (Trucks) cu noi și am început achiziția utilajelor noi pentru că aveam foarte mari costuri cu cele vechi.

Așa am ajuns să-l luăm pe Ford (Trucks) partener cu noi deoarece la perioada 2018 Ford (Trucks) era cea mai ieftină variantă de achiziție a unui camion nou.

Erau foarte noi pe piață, Ford Trucks, și ne era foarte greu să putem merge în probă cu un camion Ford Trucks. Nimeni, nicio firmă din județul Satu Mare nu avea un camion ca să poată să ne dea o părere despre ei.

Eu, în 2016, am făcut cursul manager de transport, pentru că aveam nevoie să obținem licențe de transport, și acolo, la curs, am vorbit cu mai mulți constructori și un constructor mi-a zis… nu putea să-mi dea prea multe detalii, dar îmi zicea că Ford (Trucks), la ora actuală, au intrat pe piață cu prețurile cele mai bune.

Relația cu ei a decurs foarte, foarte bine, datorită și domnului Stefano, care s-a implicat foarte mult personal, a venit la noi…

Și-a dat tot interesul ca lucrurile să funcționeze. Eu zic că datorită domnului Stefano se datorează și continuarea noastră cu Ford (Trucks) pentru că, crescând pe urmă activitatea, au venit alte firme, cu oferte bune, poate chiar mai bune, dar el a fost așa… s-a implicat personal. Nicio firmă nu a venit ca și el, personal. S-a implicat de la început. Am fost și noi la început și ei la început. Și-am crescut împreună, și noi, și ei.

Unde vă vedeți peste 10 ani?

E foarte, foarte greu în România, având instabilitatea politică… să poți să faci un plan pe zece ani.

Eu viitorul îl văd c-o să vină multe firme mari în România și or să pună un fel de stăpânire pe tot ce înseamnă domeniile de construcții. Or să ia ei lucrările mari, și… o să fie greu să luptăm noi cu companiile mari, care au cash flow, au băncile în spate, au toate oportunitățile.

Mai rămâne timp și pentru hobby-uri sau pasiuni?

De patru ani de zile m-am înscris într-un club, NSM, care face concurs… adică participăm la concursul de la Rally Raid, în fiecare an, când se desfășoară la noi în județ. Mai exact la Satu Mare, la Carei, la Negrești… au avut competiții și am obținut locuri bune tot timpul.

Care e rețeta succesului?

Să nu fii negativist, să fii tot timpul optimist, să ai gânduri bune. Orice se poate, dacă îți dorești. Eu așa zic. Că nu există nu pot, nu vreau… Doar nu vreau. Dar nu pot… nu există, că nu se poate. Orice lucru… tot l-am dus la sfârșit.


Producția acestui material a fost realizată cu sprijinul CEFIN Trucks, fără ca sponsorul să impună conținutul (mesajul).

Filmat de Marius Stoianov și editat de Ana Hîrtopeanu.


Lasa un comentariu