Acasa Industrie Nokian investește 650 milioane Euro în România, la Oradea

Nokian investește 650 milioane Euro în România, la Oradea

de Adrian Mitrea

Nokian investește 650 milioane Euro în România, la Oradea – investiție anunțată Marți, 1 Noiembrie 2022. Astfel, România beneficiază direct de relocarea operațiunilor Nokian din Rusia. Finlandezii vor produce 6 milioane de anvelope pe an la Oradea, într-o fabrică construită de la zero (greenfield).

Construcția unității de producție va demara rapid, la început de 2023, iar primele anvelope produse vor ieși de pe bandă în a doua jumătate a anului 2024.

Anunțul oficial poate fi găsit AICI, direct pe site-ul Nokian.

Nokian investește 650 milioane Euro în România – adică o sumă mare – și pentru că amplasamentul va include și un centru logistic pentru distribuție de anvelope (spre alte țări).

Nokian spune că viitoarea sa uzină din România va avea emisii zero de dioxid de carbon. Va fi prima unitate Nokian cu un standard de protecție a mediului atât de ridicat.

Decizia Nokian de a veni cu o investiție substanțială în România, la Oradea, a fost luată după începerea războiului din Ucraina. Nokian a luat, în Iunie, decizia de a se retrage din Rusia, țara invadatoare.

Nokian în România

Venirea Nokian în România înseamnă, printre altele, și o extindere pe orizontală. Practic, uzina va avea nevoie de tot felul de furnizori de produse și servicii. Pentru România este o investiție mare, iar pentru Oradea este o investiție uriașă.

Alte informații cheie sunt:

  • 6 milioane de anvelope Nokian vor fi fabricate anual la Oradea.
  • 500 de angajați vor lucra în uzina Nokian din România, pentru început.
  • Anvelopele vor fi pentru autoturisme cu diametru mare al roților și pentru SUV-uri.
  • Pneurile Nokian made in Oradea vor ajunge pe piața din Europa Centrală.

Această investiție este o decizie strategică ce ne permite creșterea ulterioară. O fabrică de top în Europa este un pas cheie în crearea de noi capacități de producție și de a echilibra sistemul de producție pe măsură ce construim noua uzină Nokian fără Rusia”, a declarat Jukka Moisio, președinte și CEO al Nokian Tyres.


Lasa un comentariu