Euro NCAP, organizatia europeana independenta de testare a sigurantei masinilor, a publicat rezultatele pentru noul Ford Fiesta, noul Renault Koleos, Kia Rio, Opel/Vauxhall Ampera-e, Opel/Vauxhall Grandland X, Kia Picanto, noul Jeep Compass, noua Mazda CX-5 si Mercedes-Benz Clasa C Cabriolet. Euro NCAP critica si masini care au luat 5 stele din 5, cum sunt Jeep Compass si Mercedes-Benz Clasa C Cabriolet. Organizatia s-a legat si de masina electrica Opel Ampera-e, careia ii lipseste sistemul de avertizare pentru centurile de siguranta ale pasagerilor din spate.
Testul de impact frontal defazat realizat de Euro NCAP se realizeaza la o viteza de 64 km/h, moment in care masina loveste un punct fix deformabil cu 40% din suprafata de contact, simuland un impact frontal defazat cu o alta masina. Euro NCAP mai face si un test de impact frontal cu un zid, de data aceasta cu toata suprafata de contact a botului masinii, la o viteza ceva mai mica – 50 km/h.
Impactul lateral este testat si el in doua moduri. Primul presupune lovirea masinii testate, in usa soferului, cu un element deformabil care este proiectat cu o viteza de 50 km/h, iar al doilea consta in proiectarea masinii testate intr-un stalp, la 32 km/h.
Euro NCAP s-a aratat multumita de faptul ca noul Ford Fiesta poate obtine 5 stele din 5 posibile inca de la echiparea de baza, toate functiile de siguranta fiind oferite standard.
Spre deosebire de Ford Fiesta, o masina din aceeasi clasa, Kia Rio (facelift) a obtinut 3 stele din 5 fara echipamentele optionale de siguranta si 5 stele din 5 cu toate optiunile.
In cazul Opel Ampera-e, Euro NCAP a reclamat faptul ca masina nu avertizeaza pasagerii din spate ca nu au centura de siguranta cuplata, fapt ce aminteste de faptul ca la Insignia se intampla acelasi lucru. Organizatia mentioneaza ca aceasta tehnologie de siguranta este simpla si relativ ieftina, fiind in acelasi timp foarte eficienta in a-i determina pe oameni sa-si puna centura. Fara centura, noteaza Euro NCAP, restul sistemelor de siguranta nu-si pot face treaba corespunzator.
Desi a luat 5 stele din 5, Jeep Compass este criticat pentru faptul ca la impactul lateral senzorii montati pe pieptul soferului arata forte mari care nu pot aduce masinii puncte. Totusi, fortele nu sunt atat de mari incat sa puna viata in pericol, deci masina nu poate fi nici depunctata. Pe scurt, nu protejeaza, dar nici nu raneste, iar Euro NCAP reclama tocmai faptul ca masina nu protejeaza la un standard mai ridicat. Oricum, pentru Jeep Compass este un pas remarcabil in fata in materie de siguranta in contextul in care in 2012 generatia anterioara a masinii obtinea 2 stele din 5.
Si Mercedes-Benz Clasa C Convertible este criticat de Euro NCAP. Airbag-ul lateral din spate nu acopera toata zona de contact a corpului uman cu caroseria, astfel ca un copil de 10 ani (manechin) loveste cadrul acoperisului.
6 comentarii
Testele NCAP nu reprezinta nimic in Romania ! Aceste teste sunt facute la coliziuni cu viteza legala de 50 km/h … in Rromanistan Politia doarme in papuci si bizonii alearga cu 120 km/h in oras ! Cand intra un bizon in tine la viteza aia doar daca conduci un tanc supravietuiesti.
Esti tare !…limitat…
Testele NCAP testeaza autoturisme indiferent unde circula si au relevanta prin comparatie. Aceleasi auto circula de autostrazi in Germania fara limita de viteza. Ce legatura are activitatea (sau lipsa ei) Politiei Rutiere din Romania?
Bun. Si ce legatura au orasele si comunele din Romania cu limita de viteza de 50 Km/h cu autostrazile fara limita de viteza din Germania!?
maestre, ai avut macar curiozitatea sa vezi filmuletele ? Vezi ca acolo ai o gramada de viteze.. 32, 40, 50, 64, fiecare pentru un alt scenariu. Second.. vorbesti de irelevanta testelor in Romania si apoi mentionezi ca testele sunt facute la viteza „legala” de 50 la ora… Legala unde? .. si la urma urmei ce treaba au testele NCAP cu bizonii tai ?
Consider ca aceste teste sunt manipulate,asa cum sunt si cele de emisii CO2,care producator cotizeaza aceluia i se vor închide ochi de la anumite abateri ,si cine sai controleze pe ăştea de la euroncap,din punctul meu de vedere acele viteze de test sunt foarte mici mai ales cele de la coliziunea frontala,ele ar trebui sa fie în felul urmatot 100km/h test frontal si 120km/h test lateral +testul de rasturnare cel putin 80km/h,ei atunci sa vedem cu se comporta structura caroserie+ deschidere airbaguri care e cel mai impotant lucru in asemenea teste si apoi celalante sisteme de siguranta noi ce apar pe zi ce trece…ia sa loveasca ncap un bmw,audi sau mercedes sau alt bolid sportiv sau de lux frontal cu 100km/h de acel zid ca nu mai ramane nimic din jumatatea masini oricate sisteme o avea ia,daca structura caroseriei se strange ca o paine proaspata gata scoasa din cuptor,pentru ca asta e viteza minima cu care se deplaseaza asemenea autovehicule conduse de teribilisti pe drumurile din Romania,dar asta e nu e legea din estul europei unde politistul e autoritar verbal si fizic si îti confisca si masina daca ai încalcat legea drastic…asa ca mita face minuni in lumea larga si asta e în avantajul producatorilor.
Tin sa iti raspund ca la Opel Insignia Model 2017 acest sistem de avertizare centura spate este optional. Din ce am vb cu rep opel a luat decizia de a fi optional pt a nu veni dupaia sa il dezactivezi in service ! Eu mi-am luat sistemul ca vine inpreuna cu mai multe sisteme de safety pt pasageri din spate !