Acasa Honda Honda a oprit o zi productia la una dintre uzinele sale din cauza ransomware-ului WannaCry

Honda a oprit o zi productia la una dintre uzinele sale din cauza ransomware-ului WannaCry

de Vlad Barza

Honda a oprit luni, 19 iunie, productia la o uzina de langa Tokyo dupa ce computerele au fost afectate de ransomware-ul WannaCry. Honda a produs mai putin cu 1.000 de vehicule din cauza problemelor. WannaCry a mai afectat in mai companiile auto Renault si Nissan, insa fara urmari grave. WannaCry a afectat peste 200.000 de computere in lume, criptand datele de pe acestea, scrie Reuters.

Honda a spus ca a oprit luni, 19 iunie, productia la uzina din Sayama dupa ce computerele au fost afectate. Dupa rezolvarea problemelor, productia a fost reluata.

Uzina produce modele precum Accord, Odyssey si Step Wagon. Honda spune ca nu au fost afectate si alte uzine.

Despre WannaCry

Incepand cu a doua parte a zilei de vineri 12 mai 2017, multiple organizatii si utilizatori casnici din lume (inclusiv din Romania) au fost afectati de un malware de tip crypto-ransomware cunoscut sub denumirea de WannaCry (sau WannaCrypt, WanaCrypt0r, WCrypt, WCRY).

Amenintarile cibernetice de tip ransomware nu reprezinta o noutate, in ultimii ani inregistrandu-se o crestere evidenta a numarului de victime dar si a complexitatii si varietatii campaniilor/versiunilor de malware utilizate. Totusi, WannaCry se deosebeste de marea majoritate a campaniilor precedente prin faptul ca utilizeaza o capabilitate de raspandire rapida in retea specifica viermilor informatici (precum bine-cunoscutul Conficker).

Conform unui comunicat de presa al Agentiei Europene pentru Securitatea Retelelor si Sistemelor Informatice (ENISA), campania WannaCry a atins in jur de 190.000 de sisteme compromise localizate in peste 150 de tari, printre organizatiile afectate regasindu-se si operatori de servicii esentiale (sanatate, energie, transport, finante, telecom).

Un aspect interesant este acela ca aceasta campanie a debutat intr-o zi de vineri, chiar inainte de weekend, fapt care a ingreunat procesul de detectie si raspuns.

Lasa un comentariu