Acasa Piata Auto Rabla 2017 este aproape de debut – Persoanele fizice se pot inscrie din 18 mai

Rabla 2017 este aproape de debut – Persoanele fizice se pot inscrie din 18 mai

de Vlad Barza

Persoanele fizice se pot inscrie incepand cu data de 18 mai pentru programul Rabla, dar si pentru versiunea Rabla Plus care incurajeaza achizitia de masini electrice si hibride, a promis joi ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu. Bugetul pentru Rabla Classic este de 180 milioane lei, iar cel pentru Rabla Plus este de 45 milioane lei, subventia maxima oferita pentru masini 100% electrice fiind de 10.000 euro.

„Am promis ca atat „Rabla Clasic”, program aflat la a 13-a editie, cat si „Rabla Plus” vor avea proceduri rapide. Romanii persoane fizice si juridice pot accesa cele doua programe incepand de joia viitoare”, spune ministrul Mediului.

Prima de casare prevazuta in programul Rabla Clasic pentru autoturisme mai vechi de opt ani este de 6.500 lei si se acorda pentru achizitionarea unui autovehicul nou, care genereaza maximum 130 g CO2/km. La aceasta se pot adauga un ecobonus de 1.700 lei, daca autovehiculul nou este hibrid, si un ecobonus de 1.000 lei, daca autovehiculul nou genereaza maximum 98 de g CO2/km.

Cat priveste participarea populatiei la programul Rabla Plus, aceasta nu este conditionata de casarea si radierea unei masini uzate. Astfel, cei care vor sa-si achizitioneze un autoturism 100% electric pot beneficia de un ecotichet in valoare de 45.000 de lei, iar cei care opteaza pentru unul electric hibrid de un ecotichet cu valoare de 20.000 de lei.

„Noutatea in acest program este ca persoanele care vor sa acceseze finantare prin „Rabla Plus” si au acasa o masina mai veche de 8 ani nu trebuie neaparat sa o caseze. Ei pot merge direct la dealer si sa solicite subventia de 10.000 de euro. In schimb, cetatenii care au acasa o masina mai veche de 8 ani si vor sa o caseze, pot adauga la cei 10.000 de euro, inca 6.500 de lei obtinuti din casare”, a explicat ministrul Mediului.

Ea a adaugat ca in cazul achizitiei de masini ecologice hibrid plug-in se va acorda in acest an o subventie de 4.500 de lei. La aceasta suma se poate adauga inca 6.500 de lei in cazul in care beneficiarul doreste sa isi caseze masina mai veche de 8 ani”, a mentionat ministrul Mediului.

Ghidul de finantare a Programului de stimulare a innoirii Parcului auto national prevede introducerea de praguri maxime de emisii de CO2 ale autovehiculelor pentru achizitia carora se poate obtine prima de casare, plecand de la 130 g/CO2/km in anul 2017, pana la o valoare de maxim 95 g/CO2/km in anul 2019.

Finantarea acordata prin prezentul program, care va avea caracter multianual, reprezinta o strategie pentru o perioada de 3 ani (2017 – 2019), prin care Administratia Fondului pentru Mediu (AFM) isi propune sa contribuie la incurajarea achizitiei de autoturisme noi din ce in ce mai performante din punct de vedere al impactului asupra mediului.

6
Lasa un comentariu

avatar
3 Comment threads
3 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Adrian MitreaSimona DraghiatestcostiVasiliu Petru Recent comment authors
  Subscribe  
noi vechi
Notifica-ma despre
Vasiliu Petru
Cititor
Vasiliu Petru

Pot să dau avans plus rate plus prima de casare.

Adrian Mitrea
Admin

Daca era o intrebare, raspunsul este DA. Poti.

costi
Cititor
costi

acceasi mizerie ca anu trecut…..un program care incepe la jumatatea anului nu mai e program pe anu in curs.

test
Cititor
test

corect, ca in fiecare an, se intind atata! isi bat joc!

Simona Draghia
Cititor
Simona Draghia

Daca incepe pe 18 mai…adica eu ma duc si duc atunci masina la casat si dupa ma duc la reprezentanta sa iau masina, sau pe 18 pot lua de la reprezentanta masina?

Adrian Mitrea
Admin

Buna, Simona, incepand cu 18 Mai 2017 poti casa masina si, daca vrei, poti merge in aceeazi zi la dealer pentru a-ti cumpara o masina noua. Procedura nu este insa atat de lina. Cert este ca pe 18 Mai poti casa masina.