Acasa Industrie Magna planuieste investitii de 1,2 miliarde euro in Slovenia, pentru constructia de masini Jaguar

Magna planuieste investitii de 1,2 miliarde euro in Slovenia, pentru constructia de masini Jaguar

de Vlad Barza

Jaguar I-Pace (sursa - Jaguar)

Magna International, producator canadian de componente auto, dar si de masini, are de gand sa investeasca peste 1,2 miliarde euro in Slovenia pentru a construi doua modele Jaguar, spun autoritatile din mica tara ex-iugoslava. Magna a vrut acum noua ani sa cumpere Opel, insa discutiile au esuat. Slovenia are doar doua milioane de locuitori, dar gazduieste o uzina Renault-Nissan care construieste si modele smart.

Magna International a inaintat autoritatilor de la Ljubljana un plan in patru etape pentru o investitie de 1,24 miliarde euro ce presupune constructia unei uzine auto cu o capacitate de 100-200.000 unitati/an.

Compania canadiana spusese in decembrie ca vrea sa construiasca o uzina auto in Europa, fiindca cea din Austria este la maximul de capacitate. La uzina austriaca sunt construite modelele Mercedes Clasa G si BMW Seria 5.

Ralf Speth, seful Jaguar-Land Rover, spunea pentru Automotive News ca SUV-ul electric I-Pace va fi construit de o alta companie. Vanzarile acestui model ar trebui sa inceapa in a doua parte din 2018.

Guvernul sloven a anuntat joi ca acorda ajutoare de stat in valoare totala de 25 milioane euro pentru trei proiecte industriale, inclusiv 18 milioane euro pentru Magna care va angaja 400 de oameni la o sectie de vopsitorie care va deservi uzina austriaca. Investitia este de 100 milioane euro.

Slovenia, o tara de doua milioane de locuitori si de 14 ori mai mica decat Romania ca intindere, gazduieste o uzina Renault-Nissan care a produs 133.000 de masini anul trecut.

La uzina sunt produse modelele Renault Twingo, Renault Clio si Smart ForFour (inclusiv versiunea electrica).

Surse: Automotive News, Reuters

Lasa un comentariu