In Marea Britanie se discuta foarte serios introducerea unui program prin care posesorii de masini diesel poluante sa fie incurajati sa renunte la ele pentru a-si lua masini cu emisii mult mai reduse, scrie The Telegraph. Regatul Unit este una dintre tarile care iau cele mai multe amsuri concrete pentru interzicerea masinilor poluante: vor fi introduse noi taxe de acces in centrul Londrei, iar intr-o zona a capitalei parcarea va fi mult mai scumpa pentru diesel-uri.
Oficialii de la Department for Transport lucreaza la un program prin care cei care detin masini diesel vechi si poluante sa fie impulsionati cu subventii sa renunte la ele si sa cumpere masini cu emisii reduse. Este posibil ca programul sa demareze in cateva luni., iar sursele spun ca programul guvernamantal se va adresa celor care locuiesc in zonele cele mai poluate ale tarii.
Sefii de la Transporturi spun ca schema trebuie foarte bine gandita pentru a fi cu adevarat eficienta. Vor fi vizate cel mai probabil mai ales utilitarele si diverse vehicule agricole si de transport persoane.
Chris Grayling, secretar de stat la Transporturi, admite ca acum un deceniu, tot din cauza emisiilor ridicate de dioxid de carbon, oamenii erau incurajati sa cumpere diesel-uri, dar acum se stie ca a fost o strategie gresita si autoritatile trebuie sa sa faca modificari importante pentru a merge in directia buna.
La final de ianuarie, in zona Westminster din centrul Londrei autoritatile au decis ca parcarea sa fie mai scumpa cu 50% pentru masinile diesel, miscarea avand mari sanse sa fie adoptata in multe locuri din Regatul Unit
Primarul Londrei, Sadiq Khan, spunea acum cateva saptamani ca aproape 10.000 de oameni mor in fiecare an in capitala din cauza poluarii atmosferice si anunta investitii de 875 milioane lire sterline pentru a imbunatati calitatea aerului, dublu fata de cat a alocat predecesorul sau, Boris Johnson. Khan vrea sa introduca o „taxa de toxicitate” care sa se aplice celor mai poluante masini, atat diesel, cat si pe benzina, taxa care se va aplica pe langa celebra „congestion charge”.