Acasa Piata Auto Volkswagen ajunge in premiera cel mai mare constructor auto mondial, depasind Toyota

Volkswagen ajunge in premiera cel mai mare constructor auto mondial, depasind Toyota

de Vlad Barza

Sigla Volkswagen (sursa - Volkswagen)

Volkswagen a anuntat ca a vandut in 2016 peste 10,3 milioane de vehicule, grupul german devansand in premiera Toyota care a fost locul intai din 2008 pana in 2015, cu exceptia unui singur an. General Motors, care a fost lider mondial cateva decenii, se situeaza pe trei.


Volkswagen a raportat vanzari de 10,31 milioane vehicule, iar Toyota de 10,17 milioane. Vanzarile Toyota au crescut cu numai 0,2% si din cauza parcursului mai slab din SUA, in timp ce vanzarile Volkswagen au avansat cu 3,8% mai ales datorita pietei chineze, care a crescut cu 12%.

Volkswagen a avut performante bune in multe tari: de exemplu Golf a fost de departe cel mai vandut model in Europa, iar in Suedia a fost pentru prima oara dupa cateva zeci de ani in care cea mai vanduta masina nu a fost un Volvo, ci tot Golf.

General Motors, care anul trecut a vandut 9,8 milioane vehicule, nu a anuntat rezultatele, insa totalul nu are cum sa plaseze acest constructor decat pe locul al treilea.

In ultimii opt ani Toyota a fost lider mondial, exceptie facand 2011 cand GM a fost locul intai, favorizat de problemele cauzate la Toyota si la furnizori de tsunami-ul japonez.

Volkswagen, desi a facut subiectul uriasului scandal al emisiilor poluante, care o va costa zeci de miliarde de dolari la nivel mondial, nu a fost afectata la vanzari de acest scandal mai ales datorita pietei din China, unde a livrat 2,9 milioane unitati. In Europa vanzarile marcii au scazut usor, iar cele totale ale grupului au crescut.

In SUA, pe fondul scandalului diesel-urilor, vanzarile Grupului au scazut cu 8%, iar in Brazilia si Rusia au fost scaderi din cauza crizei economice.

In Europa Volkswagen Group a avut 24% din piata anul trecut, iar Toyota s-a situat pe locul 10 in topul grupurilor auto, cu 4,2%.

Surse: Bloomberg, AFP

Lasa un comentariu