Acasa Tehnologie VIDEO: Google lanseaza o companie care va dezvolta tehnologie pentru masinile autonome: Nu suntem in business pentru a face masini mai bune, ci pentru a face soferi mai buni

VIDEO: Google lanseaza o companie care va dezvolta tehnologie pentru masinile autonome: Nu suntem in business pentru a face masini mai bune, ci pentru a face soferi mai buni

de Vlad Barza

Masina autonoma Google (sursa -Google)

Google transforma un experiment intr-o companie reala, dar da si semne ca renunta la solutiile radicale in domeniul masinilor care se pot conduce singure. Google a creat o companie separata numita Waymo care va lucra la dezvoltarea de tehnologie pentru masinile autonome, insa nu va exista o masina Google, ci solutii care sa dea un grad mare de autonomie vehiculelor folosite in domenii precum transport persoane si transport de marfa.


Waymo vine de la “new way forward in mobility”.si este practic o companie care in viitor vrea sa facqa bani. Google testeaza de opt ani masini autonome si lucreaza la tehnologie de mai bine de un deceniu, insa era vorba doar de experimente.

Acum, Google spune ca vrea ca solutiile tehnologice dezvoltate de Waymo sa fie lansate pe piata in domenii precum car sharing, transport public, logistica si transport de marfa. In plus, vor fi incheiate noi parteneriate cu constructori auto, precum cel cu Fiat-Chrysler care presupune montarea de camere video, radare si senzori pe vehicule conventionale care capata astfel un inalt grad de autonomie.

Masinile autonome testate de Google au parcurs peste 3 milioane de km in opt ani si au transporttat peste 10.000 de persoane in testele din Silicon Valley. Pentru ca Google a comunicat enorm pe aceasta tema, multi au spus ca gigantul american vrea sa devina un jucator in industria auto si ca ar vrea sa lanseze propria masina. Google a negat mereu acest lucru.

„Cred ca am spus cat se poate de clar ca nu suntem o companie auto. Nu suntem in business pentru a face masini mai bune, ci pentru a face soferi mai buni”, spune John Krafcik, sef al noii companii care devine una dintre diviziile grupului Alphabet. „We are a self-driving technology company”, isi caracterizeaza pe scurt compania noul ei sef.

El a adaugat ca Waymo va lucra la solutii care-i dau vehiculului autonomie totala. „Masina ar putea avea si in viitor volan si pedale, nu trebuie neaparat sa existe o cale catre masini de serie fara volan, dat fiind cadrul legislativ din prezent.

Surse: Bloomberg, Financial Times

Lasa un comentariu