Acasa Ford VIDEO, FOTO: Ford a prezentat noua generatie Fiesta. Modelul are si o versiune Vignale, dar si una crossover

VIDEO, FOTO: Ford a prezentat noua generatie Fiesta. Modelul are si o versiune Vignale, dar si una crossover

de Vlad Barza

Gama Ford Fiesta MK7 (sursa - Ford)

Ford a prezentat la Koln cea de-a saptea generatie a modelului de clasa mica Ford Fiesta, care dispune acum de noi versiuni, inclusiv o varianta cu accente premium, Vignale, o versiune crossover, numita Active, si o varianta sportiva, denumita ST-Line. Aceasta filosofie, cu patru versiuni ale aceluiasi model (cea standard si cele trei variante derivate) va fi aplicata mai multor modele Ford de acum incolo. Ford spune ca Fiesta devine modelul de clasa mica ce cuprinde cele mai multe tehnologii, un exemplu fiind sistemul de detectare a pietonilor, care poate ajuta la evitarea coliziunilor pe timp de noapte.

Fiesta in piata si concurentii

Fiesta este, dupa zece luni din 2016, al patrulea cel mai vandut model de masina din Europa, dupa Volkswagen Golf, Volkswagen Polo si Renault Clio, iar in octombrie a fost pe locul al doilea.

Generatia curenta a Fiesta s-a lansat in toamna lui 2008, iar facelift-ul a venit in 2012. In prezent preturile Fiesta pornesc de la 12.300 euro pentru varianta cu motor pe benzina de 60 CP si trec de 24.000 euro pentru versiunea ST cu motor de 200 CP.

Printre concurenti se numara Citroen C3, Fiat Punto, Opel Corsa, Peugeot 208, Renault Clio, Skoda Fabia, Toyota Yaris si Volkswagen Polo.

Prima generatie Fiesta a fost lansata in 1976, iar masina ajunge acum la cea de-a saptea generatie, care va incepe sa fie comercializata din iulie 2017. Fiesta si-a gasit in ultimii zece ani 3,5 milioane de clienti in Europa.

In cei 40 de ani de existenta pe piata a numelui Fiesta, 17 milioane unitati au fost vandute.

Noua Fiesta, pe scurt

Noua generatie Fiesta este dezvaluita ca avand cea mai sofisticata gama de tehnologii de asistenta la condus si de optiuni de conectivitate oferite vreodata pe un model de volum de clasa mica, pe piata din Europa. Diversitatea de versiuni disponibile este cea mai ampla si versatila din toti cei 40 de ani de istorie a acestui model, sustine compania.

Ford a prezentat patru versiuni de productie diferite pentru Fiesta, inclusiv Fiesta Titanium, versiunea de performanta Fiesta ST-Line, versiunea premium Vignale si crossover-ul Fiesta Active – acesta fiind primul model din noua familie de Active care va fi extinsa, in anii urmatori, pentru a cuprinde majoritatea modelelor Ford.

Cele patru versiuni ale Fiesta nu vor fi lansate simultan, ci pe o parcursul a 12 luni, ultima care va fi lansata fiind Fiesta Active (in iulie 2018).

Ford Fiesta Active (sursa - Ford)

Printre cele mai bune dotari de asistare a soferului disponibile in aceasta clasa – care se bazeaza pe tehnologii de detectare ce pot monitoriza calea de rulare cu pana la 130 m in fata – se numara si sistemul de detectare a pietonilor, intr-o versiune imbunatatita, care este capabila sa ajute la prevenirea coliziunilor pe timp de noapte. Sistemul Ford de asistenta activa la parcare ofera, la randul sau, posibilitatea de a controla si franele in timpul manevrelor de parcare (maini libere), pentru a impiedica ciocnirile la viteza redusa.

De asemenea, Fiesta este primul model Ford dotat cu un sistem audio premium „B&O PLAY” si prima generatie Fiesta care ofera acoperis panoramic si culisant. SYNC 3, sistemul de comunicatii si divertisment, include si ecrane tactile de pana la 8 inch. In acelasi timp, reducerea cu aproape 50% al numarului de butoane de pe consola centrala garanteaza comenzi mai intuitive.

Gama de motorizari de include un motor pe benzina EcoBoost de 1 litru si 140 CP, precum si un motor diesel TDCi de 1,5 litri si 120 CP – primul motor diesel de mare putere disponibil pe Ford Fiesta. Compania anticipeaza niveluri de emisii care pot cobori pana la 82 g/km CO2, datorita unei noi transmisii cu 6 viteze, conceputa pe baza tehnologiilor avansate de reducere a frecarii.

Gama Fiesta, extinsa

Noua generatie Fiesta va fi disponibila, pentru prima oara, si in versiunea premium Vignale, alaturandu-se celorlalte modele Vignale care ofera produse si servicii superioare. Ford Fiesta Vignale se alatura modelelor Mondeo, S-MAX, Kuga si Edge, care au primit deja versiuni Vignale, ca expresie a aspiratiilor premium ale Ford in Europa.

Fiesta Active este primul model crossover Fiesta. Combina dinamica specifica modelului Fiesta, caracterul practic al unui hatchback si stilul functional, de inspiratie SUV, incluzand o garda la sol mai mare, sine de plafon si panouri de protectie suplimentare.

Ford Fiesta Vignale (sursa - Ford)

Ford Fiesta Vignale interior (sursa - Ford)

Putin mai devreme, in cursul acestui an, Ford a prezentat pentru prima oara o gama (linie de echipare), denumita ST-Line, care ofera un design exterior si interior inspirat de modelele Ford Performance, precum si motoare performante pe benzina (EcoBoost) si motorina (TDCi).

Modelul Fiesta ST-Line este caracterizat de un design exterior sportiv, individualizat prin jantele din aliaj, barele de protectie si pragurile laterale. Interiorul se caracterizeaza prin scaunele sport, pedale din aliaj si volanul sport, iar experienta la volan este optimizata datorita suspensiei tipice automobilelor sportive.

A fost prezentat si modelul de echipare top Fiesta Titanium. Modelele Ford cu niveluri superioare de echipare au reprezentat aproape 60% din cifra de vanzari in primele 10 luni ale anului 2016. Modelele Titanium au reprezentat 48% din vanzarile de automobile Fiesta din acest an.

Noua Fiesta va fi disponibila in continuare si cu echiparea Trend.

Ford Fiesta ST-Line (sursa - Ford)

Ford Fiesta ST-Line interior (sursa - Ford)

Tehnologiile de asistenta a soferului

Tehnologiile avansate de asistare a soferului se bazeaza pe cele doua camere video, trei senzori radar si 12 senzori cu ultrasunete care, impreuna, au capacitatea de a monitoriza un camp de 360 grade in jurul vehiculului si de a „scana” drumul din fata pe o distanta de pana la 130 metri, adica o distanta mai mare decat lungimea unui teren de fotbal.

Fiesta este primul model Ford care ofera o versiune imbunatatita a sistemului de asistenta pre-coliziune cu depistare a pietonilor, ce poate depista pietonii de pe carosabil sau in apropierea carosabilului, ori care ar putea intersecta traiectoria masinii. Depistarea este acum posibila si pe timp de noapte, folosind lumina farurilor.

Sistemul este proiectat sa reduca amploarea unor posibile coliziuni frontale cu alte vehicule sau cu pietoni, respectiv sa ajute soferii sa evite complet anumite impacturi. Unghiul mai larg al camerei video permite o urmarire mai buna a pietonilor.

O alta dotare disponibila pentru prima oara pe Fiesta este sistemul de asistenta activa la parcare, cu senzor pentru parcarea perpendiculara, care ajuta soferii sa identifice spatii de parcare adecvate si sa parcheze in mod „maini libere” in spatele sau in laterala altei masini. Perfectionata pentru Fiesta, aceasta tehnologie poate, acum, si sa actioneze franele daca soferii nu raspund la indrumarile sistemului si la avertizarile de apropiere atunci cand executa manevrele de rulare in fata si in spate si cand coliziunea cu o masina sau alt obiect stationar este iminenta.

„Pentru unii soferi, tehnologiile noastre de parcare automatizata reprezinta un fel de <<soc tehnologic>>. Ele sunt atat de avansate incat clientii care le folosesc pentru prima oara pot fi usor socati”, a declarat Darren Palmer, director Ford pentru linia de automobile de clasa mica, in cadrul Ford Europa. „Interventiile asupra franelor efectuate de sistemul de asistenta activa la parcare ii pot feri pe soferii neatenti de coliziunile la viteze reduse si pot face ca parcarile in locuri stramte sa devina mai putin stresante”, a adaugat el.

Ford Fiesta Titanium (sursa - Ford)

Alte caracteristici disponibile pentru prima oara la Fiesta si care ofera o functionalitate sporita cuprind:

  • Sistemul de recunoastere a indicatoarelor rutiere, care poate, acum, sa monitorizeze limite diferite de viteza, aplicabile diferitelor benzi ale unei autostrazi, si sa actualizeze informatiile afisate pe bord atunci cand soferul schimba banda de circulatie.
  • Faza lunga automata, care este si mai eficienta in situatiile in care un delimitator central separa sensurile de mers si care poate detecta camioanele care vin din fata pentru a evita orbirea soferilor situati deasupra delimitatorului. O noua functie de comutare automata a fazelor sporeste confortul soferilor la trecerea dintre faza lunga si faza scurta.
  • Fiesta este primul automobil din segmentul sau din Europa care ofera un sistem de alerta la intersectarea cu traficul care poate avertiza soferii, la iesirea dintr-o parcare, cu privire la vehiculele ce ar putea sa treaca prin spatele lor.

Dotarile SYNC 3 si B&O PLAY

Sistemul Ford de comunicatii si divertisment SYNC 3 ii va permite soferului Fiesta sa controleze sistemul audio, sistemul de navigatie si smartphone-urile conectate, prin comenzi vocale simple, conversationale.

Apasand un buton si rostind pur si simplu I need a coffee (am nevoie de o cafea), I need petrol (am nevoie de combustibil) sau I need to park (vreau sa parchez), soferii pot sa localizeze cele mai apropiate cafenele, benzinarii sau parcari si pot gasi gari, aeroporturi si hoteluri. Sistemul este compatibil cu sistemul Apple CarPlay si sistemul Android Auto. SYNC 3 cuprinde si functia SYNC AppLink, ce permite activarea prin voce a aplicatiilor de pe smartphone, inclusiv aplicatiile Glympse, Aupeo, Spotify, MyBoxMan, HearMeOut, AccuWeather si Los 40 Principales.

Afisajul tactil, cu ecran color de 8 inch, recunoaste toate gesturile consacrate de telefoanele inteligente, inclusiv pinch si swipe. SYNC 3 poate fi comandat si in varianta cu afisaj tactil de 6,5 inch, iar optiunea MyFord Dock, in combinatie cu un ecran tactil color de 4,2 inch, permite utilizatorilor sa stocheze, sa fixeze si incarce dispozitive portabile cum ar fi telefoanele mobile si sistemele de navigatie.

Fiesta cuprinde si un sistem audio de inalta calitate B&O PLAY, sistem ce cuprinde 10 difuzoare, inclusiv un subwoofer montat pe podea si un difuzor central, pentru gama medie, montat in partea superioara a tabloului de bord. Puterea totala a sistemului este de 675 W, acesta fiind gestionat de un amplificator electronic care controleaza egalizarea si mixarea sunetului, inclusiv modul selectabil Surround Sound, pentru un sunet si mai bogat si puternic.

Design exterior

„Designul simplificat, liniile mai drepte si suprafetele reorganizate ofera o impresie vizuala mai puternica. Capota prezinta un aspect mai potolit, fara protuberanta centrala, ceea ce permite dominanta vizuala a noii grile frontale mai ample. Farurile elegante ofera un nou efect multi-dimensional care este recognoscibil imediat, fie zi sau noapte.  Profilul lateral este mai asezat si mai putin ascutit, iar in combinatie cu lungimea caroseriei mai mare cu 71 mm si cu latimea caroseriei mai mare cu 12 mm  ofera o senzatie de lungime si un aspect de calitate superioara”, spun cei de la Ford.

Fiecare dintre cele patru versiuni ale Ford Fiesta are un design specific, ce a fost construit plecand de la un design de baza simplificat, putand fi personalizat in continuare prin optiuni de individualizare care includ plafonul si capacele de oglinzi contrastante, in diverse culori.

Ca exemplu, Fiesta Active se diferentiaza prin suspensiile inaltate, cu elemente inchise la culoare ce se continua de la marginea barei de protectie, prin pasajele rotilor si pe praguri, pana in partea din spate.

Motorizari

Motorul pe benzina Ford 1.0 EcoBoost este disponibil in versiuni de putere de 100 CP, 125 CP si 140 CP, precum si impreuna cu noua transmisie manuala cu 6 trepte si cu arhitectura care reduce frecarea, contribuind la obtinerea unor emisii de CO2 de 97 g/km. Optional, pentru versiunea de 100 CP, se poate opta pentru o transmisie automata cu 6 trepte si cu padele de schimbare a vitezelor.

Motorul 1.5 TDCi, care ofera 120 CP, este primul propulsor diesel de mare putere oferit pentru Fiesta. Aceasta motorizare este de asemenea oferita si in versiunea de 85 CP.

Motorul pe benzina de 1,1 litri de la Ford are aceeasi arhitectura in trei cilindri ca si motorul de un 1.0 EcoBoost si este oferit cu o noua transmisie manuala in cinci trepte pentru versiunile de 70 CP si 85 CP, inlocuind motorul pe benzina de 1,25 litri cu aspiratie naturala si asigurand o putere mai mare si emisii de CO2 reduse, anticipandu-se valori de pana la 101 g/km.

Ford Fiesta Titanium (sursa - HotNews.ro)

Ford Fiesta Vignale (sursa - HotNews.ro)

Ford Fiesta Active (sursa - HotNews.ro)

Ford Fiesta Active (sursa - HotNews.ro)

Ford Fiesta Active (sursa - HotNews.ro)

Ford Fiesta la 01:26:00

Lasa un comentariu