Acasa Tehnologie Pe strazile din Helsinki sunt testate doua mici autobuze ce nu au nevoie de sofer

Pe strazile din Helsinki sunt testate doua mici autobuze ce nu au nevoie de sofer

de Vlad Barza

Minibus Easymile (sursa - EasyMail)

La Helsinki au inceput teste cu doua mini-autobuze care nu au nevoie de sofer pentru a se deplasa. Cele doua vehicule autonome ruleaza cu maxim 10 km/h si testele se vor tine pana in septembrie intr-un cartier al capitalei finlandeze. Autobuzele sunt produse in Franta si au fost testate in Japonia, in Dubai si intr-un mic oras de langa Helsinki.

Cele doua mini-autobuze Easymile EZ-10 au 12 locuri si circula in cartierul Hernesaari din sudul capitalei finlandeze. Teoretic ele pot atinge 40 km/h, insa viteza maxima este limitata la 10 km/h, din motive de siguranta.

Ele sunt testate pentru a se vedea cum se integreaza in trafic, cum interpreteaza ce se intampla in jur si cum pot fi folosite in completarea mijloacelor de transport existente.

Foarte important va fi modul in care aceste autobuze reactioneaza la diverse situatii imprevizibile din trafic.

Orasul Helsinki nu isi propune sa inlocuiasca autobuzele conventionale cu cele autonome, ci mai degraba sa vada cum le poate integra cu mijloacele de transport deja existente. De exemplu aceste mini-autobuze ar putea sa-i duca pe calatori de la intrarea in gara, la peronul unde au tren sau sa ii transporte de la locul de unde si-au lasat masina, pana la iesirea dintr-o parcare mare.

Surse: Guardian

Lasa un comentariu