Acasa Curiozitati Stiri false din auto: Norvegia nu va interzice, de fapt, vanzarea de masini diesel si pe benzina in 2025

Stiri false din auto: Norvegia nu va interzice, de fapt, vanzarea de masini diesel si pe benzina in 2025

de Adrian Mitrea

Realimentare cu benzina (sursa - Michelin)

Norvegia neaga informatiile aparute in presa conform carora intentioneaza ca pana in 2025 sa interzica vanzarea de masini noi diesel si pe benzina. Stirea falsa a aparut initial la inceputul lunii iunie in ziarul Dagens Naeringsliv (DN) si preluata treptat in toata presa mondiala. Inclusiv seful Tesla Motors, Elon Musk, s-a entuziasmat si a reactionat public pe Twitter. Informatiile au fost, insa, false.

Un purtator de cuvant al Ministerului Transportorilor din Norvegia, citat de Automotive News, a declarat ca “Guvernul vrea sa incurajeze masinile mai prietenoase cu mediul folosind morcovul in locul nuielei”.

Oficialul norvegian a aratat ca adoptarea noilor tehnologii vor duce la o primenire a parcului auto si trecerea la mobilitate mai ecologica fara sa fie nevoie de masuri drastice.

Tinta oficiala a Norvegiei este de a reduce la 85 g CO2/km emisiile pentru masinile noi, pana in 2020.

Asa-zisele informatii publicate de DN, acea stire falsa, a fost preluata cu entuziasm de multe alte publicatii din toata lumea. Asa ca, daca te numeri printre cei care “au auzit” ca Norvegia vrea sa interzica masinile pe benzina si diesel, fa bine si da uitarii aceasta stire fabricata.

Pana si Elon Musk, fondatorul celui mare producator de masini electrice din lume, Tesla Motors, s-a pacalit si a postat pe Twitter “stirea” DN.

E drept, Norvegia este singura tara din lume in care vanzarile de masini electrice “au decolat” atat de bine, totalizand in 2015 circa 17% din masinile noi inmatriculate.

Stiri asemanatoare – cum ca o anume tara vrea sa interzica masini echipate cu motoare cu ardere interna – circula si vizeaza si tari precum Danemarca, Germania, Austria si India.

Captura Elon Musk Twitter (sursa - Twitter)

Lasa un comentariu