Acasa Curiozitati Greseala strategica sau semnale din viitor? O firma britanica face realimentarea masinilor electrice mai scumpa decat utilizarea motorinei

Greseala strategica sau semnale din viitor? O firma britanica face realimentarea masinilor electrice mai scumpa decat utilizarea motorinei

de Adrian Mitrea

Nissan Leaf la incarcat (sursa - Nissan)

Incarcarea unei masini electrice timp de 30 de minute la statiile de reincarcare Ecotricity din Marea Britanie costa 6 lire sterline, actualizare de pret care a venit la nici o saptamana dupa ce aceeasi firma a anuntat un cost de 5 lire sterline pentru 20 de minute. Aceste costuri fac utilizarea masinilor electrice mai dezavantajoasa decat utilizarea unor automobile diesel, relateaza autocar.co.uk.

Concret, publicatia citata spune ca bateria unui Nissan Leaf se incarca de la 50% la 97% in 30 de minute, ceea ce echivaleaza cu o autonomie de 49 mile la un cost de 6 lire.

Totodata, un o masina diesel cu performante comparabile consuma un galon de motorina pentru 55 mile.

Lasand sistemul imperial de masurare a distantelor si consumului, ideea e simpla: reincarcarea masinilor electrice de la statiile Ecotricity a devenit mai scumpa decat utilizarea unei masini diesel pentru aceeasi distanta.

Aceasta miscare a firmei Ecotricity denota fie o greseala strategica, fie ne dezvaluie cum va arata viitorul mobilitatii electrice, un viitor in care mobilitatea nu va fi neaparat mai accesibila decat este acum cand utilizam preponderent masini pe benzina si diesel.

Pe forumuri utilizatorii de masini electrice din Marea Britanie spun ca pretul cerut este de circa 3 ori mai mare fata de o incarcare acasa, ceea ce este nedrept si nejustificat.

Majoritatea oraselor din lume si majoritatea companiilor implicate in domeniul mobilitatii electrice ofera in prezent „incarcare gratuita” pentru utilizatorii de masini electrice, ajutand industria pentru astfel de mijloace de transport sa se dezvolte. Ceea ce nu stim, insa, este cat va costa reincarcarea masinii electrice la prizele publice, in viitor, cand automobilul electric va fi predominant pe strazi.

Lasa un comentariu