Acasa Dacia VIDEO: Dacia Sandero cu transmisie automatizata. Cum accelereaza si cum schimba vitezele

VIDEO: Dacia Sandero cu transmisie automatizata. Cum accelereaza si cum schimba vitezele

de Adrian Mitrea

Instrumente de bord Dacia Sandero dCi 90 Easy-R (sursa - 0-100.ro)

Cutia de viteze Easy-R montata recent pe Logan, Logan MCV si Sandero – o transmisie manuala, dar autmatizata (pilotata) cu mecanisme de actionare a ambreiajului si schimbare a treptelor furnizate de ZF – se dovedeste a fi cu 0,2 secunde mai rapida decat o transmisie manuala, iar consumul de carburant este identic. Iata noua cutie de viteze a Dacia in actiune pe un model Sandero Prestige echipat cu motor turbo diesel de 1,5 litri si 90 CP (dCi 90).

Configuratia exacta a masinii din imagini poate fi consultata AICI. Este vorba despre o Dacia Sandero dCi 90, echipare Prestige (care include climatizare automata; faruri dublu-optice cu becuri H7, fata de H4 cum au majoritatea modelelor Sandero; lumini de semnalizare integrate in oglinzile retrovizoare laterale; comenzi ale geamurilor amplasate pe usi si o antifonare mai buna).

Dincolo de confortul in exploatare, transmisia Easy-R pe Sandero si Logan diesel (dCi 90) are 6 trepte, iar optiunea manuala are doar 5 trepte. Acest lucru inseamna ca la viteze specifice regimului extraurban (drumuri nationale si autostrazi) motorul va sta mai putin turat si va consuma mai putin.

Ca timp de accelerare, Sandero dCi 90 cu transmisie manuala are nevoie de 12,2 secunde pentru a atinge 100 km/h, in timp ce Sandero dCi 90 Easy-R are nevoie de 12,0 secunde.

Pe motorizarile pe benzina transmisia Easy-R are 5 trepte, la fel ca si cutia de viteze manuala. Merita retinut si ca variantele pe benzina au un dispozitiv electro-mecanic de actionare pentru cutia de viteze Easy-R, in timp ce motorizarile diesel beneficiaza de un sistem electro-hidraulic. Ambele sisteme sunt furnizate de producatorul de componente german ZF, recunoscut la nivel mondial pentru transmisiile pe care le furnizeaza unor marci precum BMW, Rolls-Royce si Jaguar.

Transmisia Easy-R este o cutie de viteze mecanica (manuala), dar automatizata. Masina are doua pedale – frana si acceleratie – si se comporta ca o transmisie automata din punctul de vedere al perceptiei utilizatorului. Fata de masinile cu transmisie automata cu convertizor de cuplu sau cu dublu ambreiaj, solutia transmisiei pilotate transmite soferului momentul cand schimba treptele printr-o scurta intrerupere a puterii.

Pretul fata de o versiune manuala este mai mare cu 500 euro pe piata din Romania, dupa cum 0-100.ro a scris AICI.

Lasa un comentariu