Acasa Nissan Nissan spune ca vor trece 10 ani pana la lansarea unei masini electrice cu pret aceptabil si autonomie de peste 650 km

Nissan spune ca vor trece 10 ani pana la lansarea unei masini electrice cu pret aceptabil si autonomie de peste 650 km

de Vlad Barza

Nissan Leaf la incarcat (sursa - Nissan)

Producatorul auto japonez Nissan spune ca lucreaza la o tehnologie care va mari puterea bateriilor masinilor electrice, insa vor trece zece ani pana la lansarea unui vehicul care sa poata parcurge 650 km dupa o incarcare si care sa aiba si un pret acceptabil, scrie Financial Times. In prezent modelul Nissan Leaf are maxim 250 km autonomie. Masinile electrice se vor vinde in volume importante numai cand automonia va fi comparabila cu a masinilor diesel si pe benzina si cand preturile vor deveni acceptabile.

Scandalul Volkswagen si masurile luate impotriva diesel-urilor in mai multe state europene pun presiune pe mai multi producatori auto pentru a face vehicule 100% electrice viabile ca autonomie si pret.

Tesla Motors are modele la care autonomia poate trece de 500 km, insa preturile acestor versiuni cu autonomie extinsa trec de 100.000 euro. Miza este ca astfel de vehicule cu autonomie mare sa fie la sub 30.000 euro.

Nissan admite ca imbunatatirea autonomiei va dura, fiindca este greu sa cresti densitatea energetica a bateriilor. Obiectivul este ca densitatea energetica sa ajunga in patru ani sa fie cu 70% mai mare decat in prezent si de 2,5 ori mai mare in 2025.

Asta ar inseamna ca autonomia ar creste de la circa 240 km la 650 km. Nissan a incheiat un parteneriat cu Tohoku University pentru a vedea in ce mod trebuie schimbata structura chimica a bateriei si pe ce compusi trebuie insistat.

Cheia este sa se inlocuiasca actualii compusi de carbon cu sodiu pentru a putea fi dezvoltata o noua generatie de baterii de inalta capacitate. Dupa ce bateriile vor ajunge la o autonomie de 500 km se va putea continua cu imbunatatirile, astfel incat celulele bateriei sa fie mai mici si mai usoare.

Lasa un comentariu