Acasa Daimler Mercedes-Benz a ales Polonia pentru o fabrica de motoare unde va investi 500 milioane euro

Mercedes-Benz a ales Polonia pentru o fabrica de motoare unde va investi 500 milioane euro

de Vlad Barza

Motor (sursa - Daimler)

Daimler a anuntat ca va investi jumatate de miliard de euro pentru a construi o fabrica de motoare in Polonia, urmand sa fie a doua astfel de fabrica din afara Germaniei. Anuntul risipeste sperantele celor care credeau ca este posibil ca Romania sa fie aleasa. Productia va incepe in 2019, cu cateva sute de angajati.

Fabrica va produce motoare diesel si pe benzina in patru cilindiri pentru masini Mercedes-Benz si va fi situata la Jawor, la 430 km de Varsovia. Uzina de la Jawor va fi extrem de importanta pentru constructorul auto fiindca ii va permite sa reactioneze mai repede cand apar fluctuatii ale cererii in diverse unitati de productie ale companiei, spune Frank Deiss, sef de productie Powertrain Mercedes-Benz Cars.

Jawor se afla la mai putin de 100 km de granita germana si de cea cu Cehia. Orasul a fost „in carti” si pentru uzina Jaguar Land-Rover castigata „pe ultima suta de metri” de Slovacia.

In ultimul timp s-a vorbit mult despre extinderea activitatilor Mercedes-Benz in regiune, mai ales ca vanzarile marcii au atins maxime istorice pe plan mondial si compania are nevoie de capacitati suplimentare de productie.

Cel mai recent anunt se referea la uzina producatoare de autoturisme din Ungaria, unde grupul auto german a anuntat investitii suplimentare de 330 milioane euro.

Uzina de motoare anuntata acum pentru Polonia va fi a doua fabrica de motoare din afara Germaniei pentru Daimler (prima fiind la Beijing). Se zvonise ca si Romania ar fi fost pe lista scurta, insa este greu de crezut, dat fiind ca infrastructura tarii noastre nu prea s-a imbunatatit in ultimii ani. In plus, Polonia este mult mai aproape de Germania si componentele pot fi transportate mult mai rapid.

Totusi, Daimler are in Romania filiala Star Transmision, unde recent au fost anuntate investitii noi.

Din toata regiunea, Mercedes-Benz a investit cel mai mult la uzina sa auto din Ungaria: peste un miliard de euro.

Grupul Daimler a ales in 2008 Ungaria pentru prima sa uzina din regiune, iar productia a inceput in 2012 cu modelul Clasa B, in 2013 a fost adaugat CLA, iar anul trecut si CLA Shooting Brake.

Informatii recente indica faptul ca grupul german vrea sa deschida o a doua uzina in regiune, tarile cu cele mai mari sanse fiind Polonia, Slovacia si Ungaria.

Mercedes-Benz traverseaza o perioada buna si vanzarile companiei au urcat cu 16% in primele doua luni din 2016, la peste 284.000 unitati. Obiectivul este de a depasi cifrele de vanzari ale BMW pana la finalul deceniului, BMW fiind in acest moment lider de piata, iar Audi pe locul al treilea.

Daimler a lansat in 4 aprilie, la Sebes, productia cutiei de viteze automate cu noua trepte 9G-TRONIC, extinzandu-si astfel capacitatile de productie. Compania spunea ca intregul plan de extindere se va face cu investitii de 300 milioane euro si vor fi create 500 de noi locuri de munca. Daimler are in Romania doua filiale: Star Transmission si Star Assembly, cu fabrici la Sebes si Cugir.

Orasul Jawor, pe harta (sursa - Google Maps)

1 comentariu

Ionut 18 iunie 2023 - 12:22

Salut ma intereseaza un motor de mercedes sprinter 313 2005?

Reply

Lasa un comentariu