Acasa Industrie Cat de tare se lupta Ungaria pentru a incerca sa convinga Tesla Motors sa-si deschida uzina pe teritoriul ei

Cat de tare se lupta Ungaria pentru a incerca sa convinga Tesla Motors sa-si deschida uzina pe teritoriul ei

de Vlad Barza

In uzina Tesla Motors din California (sursa - Reuters)

Autoritatile din Ungaria si-au propus sa faca tot posibilul pentru a convinge Tesla Motors sa-si deschida o uzina pe plan local si se lucreaza si la nivel diplomatic pentru ca producatorului american de masini electrice sa i se creeze cadrul perfect. Ar fi cea mai moderna uzina auto din regiune si inca un exemplu despre cum o tara poate castiga enorm daca vrea cu adevarat sa gazduiasca investitii importante. Cel mai recent exemplu este uzina Jaguar Land Rover care a fost castigata de Slovacia dupa o batalie crancena cu Polonia.

Tesla Motors are din toamna anului trecut o unitate de asamblare in Olanda, insa inca de anul trecut au aparut informatii despre o posibila uzina in Europa Centrala, candidata numarul 1 fiind Slovacia.

Insa pentru o investitie atat de importanta se bat mai multe tari din regiune, iar publicatia portfoliu.hu a dezvaluit faptul ca autoritatile ungare vor cu orice pret sa convinga Tesla Motors ca tara lor este cea mai buna optiune. Acum un an, ambasadorul ungar in SUA, Réka Szemerkényi a vizitat sediul Tesla din SUA si tot anul trecut oficiali de la Budapesta au vizitat uzina din Olanda pentru a afla exact ce are nevoie Tesla Motors.

Compania americana  a vandut 50.000 de masini anul trecut, din care 16.000 in Europa. Norvegia a fost cea mai mare piata, cu peste 4.000 de unitati. In Danemarca s-au livrat 2.700 unitati, iar in Olanda 1.900 masini. In alte doua tari s-au depasit 1.500 unitati: Germania si Elvetia.

Miza este uriasa fiindca uzina va fi cea mai moderna din regiune, fiind vorba de masini electrice cu autonomie mare si cu multa tehnologie in ele. Tesla Motors va lansa Model 3, un mult-asteptat sedan care ar trebui sa coste 35.000 de dolari, pret care ar face ca masina sa fie mult mai accesibila decat alte modele electrice.

Tesla Motors ar avea nevoie de o uzina in Europa Centrala, unde exista multi furnizori de componente, iar forta de munca este mai ieftina decat in Vest. In plus, infrastructura (rutiera si feroviara) este buna. Insa Tesla Motors nu se grabeste sa deschida o uzina europeana fiindca vrea intai sa vada cum merge cererea in piata, astfel ca un anunt va fi facut probabil in 2017.

Ungaria da dovada de profesionalism incercand din timp sa capteze atentia companiei americane, care altfel probabil nu ar fi luat in serios Ungaria.

Tesla are aproape 100 de magazine si puncte de service in Europa, insa nu s-a dezvoltat la est de capitala slovaca Bratislava. O uzina in regiune ar ajuta mult patrunderea masinilor electrice de mare performanta in zona Europei Centrale.

Ungaria are deja uzine Audi, Mercedes-Benz, Suzuki si Opel, iar baza de furnizori premium este mare. Astfel, Tesla Motors ar veni pe un teren partial pregatit.

Tesla Motors vinde jumatate din productie in SUA si o treime in Europa, unde in septembrie 2015 a deschis prima sa unitate de asamblare, la Tilburg, in Olanda. Capacitatea este de 450 masini/saptamana si poate ajunge la 1.000 masini.

Tesla Model S costa intre 65.000 si 90.000 euro in Europa, in functie de versiune, performante si autonomie.

Prezenta Tesla Motors in Europa (sursa - Tesla)

Lasa un comentariu