Acasa Romania OPINIE: Politia Rutiera, intre autoritate si exces de zel – sanctioneaza si pietonii care trec pe verde, la cativa metri de trecerea pentru pietoni

OPINIE: Politia Rutiera, intre autoritate si exces de zel – sanctioneaza si pietonii care trec pe verde, la cativa metri de trecerea pentru pietoni

de Adrian Mitrea

Politia Rutiera (sursa - Adrian Mitrea)

Politia Rutiera are problemele si dificultatile ei, are si parti bune, si parti rele, iar in articolele pe care le-am publicat pana acum am aratat respect si sustinere pentru munca lor. O fac in continuare, deoarece cred in autoritatea si flerul politistilor, insa vreau sa va semnalez de aceasta data o situatie hilara, penibila, pe care nu o credeam posibila: Sa fii amendat ca pieton, trecand pe verde, dar nu fix pe trecerea pentru pietoni, ci la cativa metri de aceasta.

La Piata Unirii din Bucuresti problemele sunt cunoscute: trafic pietonal mare si trafic auto la fel de mare, mai ales la orele de varf.

Este un loc in care pietonii sunt surprinsi de culoarea rosie a semaforului si continua sa treaca si altii, pe rosu, in graba lor cotidiana intre tramvaiul 32 si Metrou Unirii. Si invers.

Soferii, la randul lor, incalca pret de cateva secunde dreptul pietonilor de a trece pe verde deoarece intersectia aglomerata face ca masina sa fi trecut pe verde, iar pana ajunge la trecerea de pietoni sa se faca rosu pentru masini si verde pentru pietoni.

Trec prin acest loc pe jos si cu masina de cateva ori pe saptamana.

De data aceasta, marti, 16 februarie, in jurul orei 15:00, am trecut ca pieton, dinspre refugiul de tramvai spre Metrou. Nu am trecut pe trecerea pentru pietoni, ci la 2-3 lungimi de masina de aceasta, paralel cu ceilalti oameni care treceau pe verde. Inaintea mea au trecut si altii ca mine, iar dupa mine au mai trecut zeci, de asemenea. Si pe verde, dar si pe rosu. Asa cum se vede ca trece doamna din stanga fotografiei de mai sus, langa masinile de Politie.

Intamplarea face ca politistul Pop Dumitru de la Brigada Rutiera sa se fi intors in acel moment si sa ma fixeze cu privirea, la cativa metri distanta. Urmeaza dialogul desprins parca dintr-o piesa de teatru absurda:

– Domu’, domnu’, ia stati asa.
– Da, spuneti.
– Va rog sa-mi prezentati buletinul dumneavoastra.
– Sigur, dar ce am facut?
– Ati trecut prin loc nepermis, nu e trecere de pietoni acolo.
– Domnle’, dar e verde si sunt la cativa metri de trecerea de pietoni, dincolo de ea, nici macar n-am trecut printre masini!
– Buletinul dumneavoastra, va rog!

Ii dau omului buletinul, vorbim, inca e verde.

Asa mi se pare normal, uman, firesc: sa te legitimezi cand un organ de Politie iti cere asta. Probabil ca daca ma faceam ca nu-l aud si mergeam mai departe situatia ar fi ramas asa. Dar pentru ca am fost “slab de ingeri” l-a facut probabil sa se simta mai puternic. In acelasi timp un coleg de-al sau opreste o femeie trecuta de 60 de ani care a fost surprinsa de culoarea rosie la jumatatea trecerii de pietoni, la 2-3 metri de aceasta. Femeia a trecut pe acolo tocmai pentru a traversa mai repede si sa nu fie prinsa in marea de oameni care trecea, din acest moment, pe rosu.

Pieton amendat ca a trecut pe verde langa trecerea pentru pietoni (sursa - Adrian Mitrea)

Ratacirea de “turma” i-a fost insa “fatala”, ca si mie, pentru ca s-a ales si ea cu amenda.

Nu stiu cuantumul, nu am semnat procesul verbal si refuz sa cred ca am facut o ilegalitate atat de mare incat sa merit o amenda, direct. Ma “multumeam” cu un avertisment sau cu o mustrare verbala.

Ca sofer am gresit si am fost sanctionat in toate felurile: de la mustrare fizica (gest), mustrare verbala, avertisment scris si amenzi. Nu am contestat niciodata situatia si mi-am recunoscut vina. Am platit.

De data aceasta greseala mea a fost ca am vrut sa trec de pe o trecere de pietoni nesemaforizata pe una semaforizata (vezi foto) fara a mai urca pe trotuar. Acesti cativa metri, intr-o intersectie imensa in care inclusiv masinile Politiei au loc sa stea nestingherite intr-o zona in care oprirea este interzisa, au facut diferenta intre a avea o zi linistita si una in care scriu cateva randuri despre ceea ce cred ca este un exces de zel al Politiei Rutiere.

Trecere pietoni Piata Unirii (sursa - Adrian Mitrea)

Le-am transmis tuturor acestor politisti ca sunt abuzivi si nesimtiti. Asta i-a infuriat mai tare, in special pe politistul Pop.

Atitudinea tuturor politistilor de acolo mi s-a parut zemflemitoare, dupa cum se vede si in clip.

Indiferent cine credeti ca are dreptate in situatia data, vreau sa retineti un singur lucru: traversati doar pe trecerea de pietoni si nici macar un metru pe langa ea!

Lasa un comentariu