Acasa Industrie Renault ameninta ca ar putea reconsidera investitiile in Turcia, din cauza conflictului de munca izbucnit la uzina din Bursa

Renault ameninta ca ar putea reconsidera investitiile in Turcia, din cauza conflictului de munca izbucnit la uzina din Bursa

de Vlad Barza

Uzina Renault Bursa (sursa - Renault)

Renault ar putea sa reconsidere viitoarele investitii in Turcia daca lucrurile nu se linistesc la fabrica din Bursa, unde a inceput pe 14 mai un conflict de munca, a spus seful regiunii Eurasia, Jean Christophe Kugler. Conflictul s-a declansat si la Fiat si, mai nou, la Ford, totul pornind de la faptul ca filiala turca a Bosch a marit salariile cu 60%. Uzina din Turcia a fost indicata de seful Dacia, Nicolas Maure, ca o amenintare la adresa uzinei de la Mioveni in lupta pentru competitivitate.


La uzina  Oyak Renault de la Bursa, unde se produc modelele Clio si Fluence, conflictul de munca a inceput saptamana trecuta, dupa ce s-a aflat ca angajatii de la producatorul de componente Bosch au obtinut mariri ale salariilor cu 60%.

Apoi conflictul de munca s-a declansat si in apropiere, la uzina Tofas-Fiat, iar in aceasta saptamana s-a oprit productia si la uzina Ford Otosan din Kocaeli.

Jean Christophe Kugler, seful regiunii Eurasia la Renault, spune ca investitiile viitoare ar putea fi reconsiderate fiindca acest conflict de munca reprezinta un pericol nu doar pentru industria turca, ci si pentru cea mondiala. Uzina de la Bursa functioneaza din 1971 si are 6.000 de angajati.

Angajatii de la Renault vor, cum au obtinut si cei de la Bosch, o majorare de 60% a salariilor, iar conflictul de munca s-a extins si la alti producatori de componente din regiune.

Uzina din Turcia a fost indicata de seful Dacia ca o amenintare la adresa uzinei de la Mioveni in lupta pentru competitivitate, fiindca la Mioveni salariile au crescut mai mult in ultimii ani. Insa lucrurile nu stau pe loc in Turcia, iar daca acolo vor creste salariie puternic, uzina Dacia poate fi mai linistita. Pericolul este ca viitoare proiecte Renault sa fie alocate uzinei din Turcia, in loc de cea romaneasca, daca sefii Renault din Franta vor considera ca e mai avantajos sa produca acolo.

Lasa un comentariu